Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Otazka amatera a neznalce chovatelskych radu
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Zdenka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:41
- Nahlásit

no já s tímhle nesouhlasím, pokud byly spojeni pejsci, co být spojeni neměly, měla byses zeptat u hlavní poradkyně chovu a ta ti k tomu řekne svoje a chovatelka by z toho mohla mít problém, když bude každý mlčet a nechá si to líbit pak se budou rodit pejsci ze špatných spojení a s různými vadami a já pak lituju ty lidi, ale hlavně pejsky kteří kvůli chovateli trpí.Říkám ti to ze zkušenosti moje první fenečka její rodiče taky neměly mít spolu štěňátka, ale já to nevěděla hlavní poradkyně chovatelce nakrytí zakázala, ale ta jí řekla, že je to její pes a může si s ním dělat co chce. To všechno jsem se dozvídala, až později, když jsem se o to začla zajímat. Popovídala jsem si s hlavní poradkyní o celé situaci a ta si vše zaznamenala a já mám alespoň pocit,že snad fenečka s pejskem co měly mojí malou už nikdy štěňátka mít nebudou.Trpěly jsme s ní 3 měsíce než nám umřela a pak jsme se dozvídaly všechny podrobnosti o chovu, nám v žádném případě nešlo o peníze to bysme s ní nejezdily každou chvilku do Prahy na různé kliniky a zkoušely, co se dá, ale rozhodně jsem to nechtěla nechat chovatelce jentak projít od toho platí člověk za papírového pejska aby měl jistotu, že je ze vhodného spojení, beru, že se můžou vyskytnout nějaké nemoci, to je naprosto normální, ale pokud je to špatné spojení je tam hodně velký předpoklad o vadách.Věřím ti, že svojeho pejska máš moc ráda a mě by taky vada vzhledu nevadila, ale naše feňulka moc trpěla rozpadala se jí čelist, problémy se srstí, byla pod práškama, já jí ve dne v noci krmila stříkačkou nebyla se schopna najíst a když si pak uvědomíš, že za to může člověk, který nechtěl třeba zaplatit dražšího psa za nakrytí nebo mu to bylo jedno, tak tohle jsem nemohla nechat jen tak nebo si to nechat líbit, už kvůli tý feňulce ne.A určitě nechci aby si někdo prožíval něco jako my.

Aknah
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:57
- Nahlásit

wendy
nezlob se, ale jmeno chovatelkske stanice rikat nebudu, ja nerikam, ze je spatna, jen me to mrzi, protoze jsem z pani chovatelky mela velmi dobry pocit.

ta pigmentace neni spatna po cele plose, on ani neni ruzovy, jen neni cerny a taky tlapicky ma ruzove.

Meli jsme yorka a mel stejny svetly flicek na nose a z tohoto duvodu byl vyloucen z chovu.

na prvni pohled si toho vubec nevsimnes, ale duvod to byl.

Me v tom dokokmenu zarazilo, ze jeho babicka ma stejneho otce jako on a chtela sjem vedet zda se to smi, ta diskuze nemela byt osocovani pani chovatelky, to urcete ne, pejsky mela v naproste cistote a pohode a ze jich tam bylo pozehnane.

a pokud to neni zakazane, tak je to povolene, je pravda, ze o tom plemeni pisou, ze je celosvetove vzacne, ale co je na tom pravdy nevim

Aknah
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:00
- Nahlásit

Zdenka
Tvuj pripad je trosku jiny nez ten nas. ja nerikam, ze rodice nemeli byt spojeni, jen rikam, ze mela zarazilo, ze ma stejneho tatinka jako jeho babicka

wendy
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:17
- Nahlásit

Aknah
nezlobím, jen jsem byla zvědavá, protože mě tahle problematika zajímá. Taky by mě nenapadlo tvrdit že je nějaký chovatel špatný, protože se jednomu štěndu nedobarvil nosík. Ani do problému alergií a podobných věcí chovatel nemusí vidět - i když opakuješ 3x stejné spojení - 2x může být vše v pohodě a třetí vrh může mít problém. Není dokázané, že alergie je dědičná vada.

Ten černobílý havísek švagrové má taky růžové polštářky tlapek, protože má bílé nohy. To že je čumáček světlejší může být v souvislosti s barvou pigmentu jakou pejsek má. Občas bývá světlejší (dohněda) nos u bílých jedinců, u béžových až zrzků a u bílých s fleky v jiné než černé barvě. Dle standardu musí mít havaňáček černý nos, ale znám i jednoho velmi efektního v čokoládové barvě a ten má pochopitelně nos tmavě hnědý. Ptala jsem se chovatelky co se s tím jako dělá, na výstavy a tak, když ta barva je povolená a z genetického hlediska je jasné, že ten pes černý nos mít nemůže...no, na výstavy se prostě dobarví. Každý kdo trochu vidí do dědičnosti barev to ale musí poznat, ale to už se neřeší. Pes má prostě černý nos a hotovo. Občas mi příjde že některé pasáže standardů jsou plemenu spíš na závadu.

Aknah
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:21
- Nahlásit

wendy
taky mi to obcas prijde, treba konkretne s tim cumackem, tim se z chovu vylouci 50% jedincu a pak nema byt malopocetne a krizej se pribuzni

wendy
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:29
- Nahlásit

Aknah
myslím, že kvůli nedobarvenému čumísku u havaňáčka nevyloučí. Tedy pokud se nejedná vyloženě o to že by byla část nosu zcela depigmentovaná (čistě růžový flek). Pokud vím, k chovnosti stačí z výstavy vd, a to dostane i se světlejším nosem pokud je jinak pěknej. No a u bonitace mu napíšou světlejší pigment, ale vylučující vada to není. Jen se pak kvůli tomu dělá na výstavy spousta podvodů a to mi vadí. Když se spousta psů barví v srsti, na čumáčcích, maskuje se to a ono, už mi příjde že to není o psech, ale o tom kdo umí líp podvádět

kája
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2006 00:33
- Nahlásit

ahoj, kamarádka je pevně rozhodnuta pro koupi havaňáka, tak mi prosím aspoň naznač, kde si má dát pozor. Praha? Již. Čechy? Brno? atd.
Nerada bych, aby se spálila.

Když já jsem si kupovala svoji grónku, tak musím říct, že chovatelka veškeré možné vady zahrnula do smlouvy a dost dobře je to tam podchycené ve prospěch nového majitele pejsy.

Aknah
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 16:36
- Nahlásit

kája
ale ja vubec nerekla, ze ta chst je spatna, ba naopak, myslim, ze jsem vybirala dlouho a myslim, ze dobre, to ze se krizi pribuzenstvo je bohuzel normalni a jeste je to jinde horsi, jak uz nekdo psal chst "z farmy zvirat" je to skoro vyhradne pribuzenstvo. tato chovatelka rozhodne nekrizi sourozence a proste nejblizsi pribuzne, takze muzu doporucit, pes je krasny, povaha uzasna a ze ma alergii, no to se stane i zdravym lidskym rodicum, ze maj ditko nemocnejsi nez jsou ostatni. na fotky se muzes podivat tadyURL

Aknah
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 16:43
- Nahlásit

wendy
tak se zkusim podivat, ale cetla jsem vylucovaci vady a depigmentace cumacku tam byla a barvit ho rozhodne nebudu, na to nemam povahu a mam v planu pesa strihat, chodime na prochazky do lesa, takze si myslim, ze to kratke bude lepsi, nez otrhane z lesa

wendy
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 17:54
- Nahlásit

Aknah
Ve standardu je psáno depigmentace nosu. Což znamená růžový nos- zcela bez pigmentu. Na těch fotkách co jsi sem dávala se mi růžový nezdá.? Pokud má nos tmavý a třeba jen světlejší flíček na něm, je šance že se to ještě dotahne, je to mlaďoch. Pokud ho nemá sytě černý, ale světlejší, (dohněda apod)tak za to ho nevyloučí. Určitě bych ti doporučila dávat tabletky s mořskými řasami, ty na pigment pomáhají, teď jsem s nima ládovala naší psinu, protože jí přes zimu čumák vybledl (ne havaňáka, jiné plemeno). Kupujeme od fitminu, má to jako pochoutku - chutnaj jí a je nešťastná že dostane jen jednu denně

Aknah
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 19:44
- Nahlásit

wendy
tak ja mu je zkusim koupit, ruzovy ho nema, ruzove ma jen tlapicky, uvidime zda ho budem vystavovat, jeste je cas

meli jsme yorka a ten za stejny flicek byl vyloucen z chovu, ale asi kazdy plemeno je jiny, podivam se na pravidla klubu.

Aknah
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 15:19
- Nahlásit

byla sje donucena vratit se po dele jak k roce k teto diskuzi,
vse bych rada uvedla na pravou miru. v dobe kdy jsem se ptala na otazku pribuzenskeho krizeni, jsme byla velmi nezkusena a nevedela jsem co je bezne a co neni bezne a co jak se praktikuje. nase pani chovatelka pribuzensky nekrizi

byla jsem velky zacatecnik a skoro nic nevedela z toho pramenily me otazky, cumacek je v naprostem poradku, standard povoluje i hnedy

co se tyce neodepsani pani chotelky, pak se ozvala a vse mi vysvetlila i duvod proc se neozvala hned. veskere zdravotni problemy co jsme mely pramenily z te alergie, kterou Fredy ma, drbe se presne za ouskama, takze to na prvni pohled vypadalo na zanet v ousku, ale nebyl to zanet. i ty zazivaci problemy z toho pramenily, takze se vracim na diskuzi a dopisuji sem pokracovani

po zkusenostech co jsem casem ziskala jsem si jista, ze chovani ME pani chovatelky bylo jedno z nejlepsich.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání