Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Co je bonitace???
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Křepelka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:55
- Nahlásit

Když už tak rozebíráme PP a bez PP. Zajímalo by mě, co je to ta bonitace. Něco jako posouzení na výstavě? Když by fenku např. nechtěli uchovnit, mohla by "odstoupit" a zkusit se nechat uchovnit např. jindy nebo jinde?

Joker
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:01
- Nahlásit

Křepelka
Jindy ano, jinde ne. Jedině pokud má tvoje plemeno více klubů, tak v jiném klubu

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:05
- Nahlásit

Je to podrobnější než na výstavě, posuzuje víc rozhodčích, v našem klubu většinou 3 a psa prohlížejí a měří mnohem důkladnějí. Jakmile se na posouzení dostavíš a psa necháš posoudit, už odstoupit nemůžeš, protože odevzdáš PP, který na ČMKU zasílají rozhodčí.

Endy
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:26
- Nahlásit

Bonitace je předstoupení před bonitační komisi(většinou tříčlenná),která psa posoudí a rozhodne o jeho zařazení do chovu.Pes se měří ,váží,posuzuje podle standartu daného plemene a zapisuje do bonitační karty.Tam se zapíšou všechny odchylky od standartu a na základě toho je psovi zadán bonitační kód.Je sestaven z písmen a číslic,někteří chovatelé ho udávají při prodeji a podle něj si můžeš zjistit,jaký jedinec je(ne vždy to odpovídá).U některých plemen je součástí zkouška povahy.A myslím že u některých máloočetných plemen se bonituje na základě výstavy.

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:30
- Nahlásit

Křepelka
jsem ráda, že ses na to zeptala, taky mě to zajímá

Zet
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:53
- Nahlásit

Křepelka
Podobně jako podmínky chovnosti i bonitace je u každého klubu a každého plemene jiná. V podstatě je to podobné posouzení psa jako na výstavě, ale mnohem podrobnější Zda může pes/fena bonitaci opakovat je také různé podle klubů. U nás je to v podstatě možné v některých případech, kdy pes neprojde bonitací z důvodu "dočasných" odchylek od standardu (například vyšší hmotnost nebo obvod hrudníku)

Křepelka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 13:11
- Nahlásit

Děkuji za vysvětlení

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 13:12
- Nahlásit

Křepelka
V zásadě si myslím, že by to šlo.Pokud bude mít jiný chov. klub (v jiné zemi) pro uchovnění benevolentnější podmínky tak to určitě půjde Myslím, že už to určitě i někdo udělal.Běžně se od nás vyváželi kvalitní chovní psi právě třeba bez M3. Na tyto zuby se v některých zemích vůbec nekouká a jedinci, kteří jsou u nás nestandardní tam jsou šampióni. Tak co je to v těch špatně nastavených podmínkách nebo ne!

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:06
- Nahlásit

Až do teď jsem si myslela, že psa je možné zbonitovat pouze v zemi, kde je zapsaný v PK a v PK je zapsaný podle trvalého bydliště majitele.
A PP posílají k zapsání kam? Z ciziny na ČMKU?

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:11
- Nahlásit

Maya
nerozumím. A co by bylo s importy, ty už by se sem vozily taky jen po zbonitování v zemi původu?
Když budu mít psa zapsanýho tady a bude vyvezen s řádným vývozním PP, a v zemi dovozu bude splňovat vše pro chovnost tak nevidím žádný problém.Sama jsem takto pomáhala vyvézt jednoho 2 letého psa, který tady pro chybějící jednu M3 nemohl být uchovněn.Ve Švýcarsku kryl bez problému a jsou po něm moc hezký štěňata s PP.

Zet
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:12
- Nahlásit

Maya
Myslím, že Dorfa měla na mysli klasické podvody, kdy chovatel papírově "prodá" štěně do zahraničí, nechá ho tam zapsat do PK a uchovní ho na zahraničního majitele, ačkoliv pes zůstane u něho na gauči.

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:17
- Nahlásit

Zet
Proč hned podvod? Měla jsem na mysli pouze legální uchovnění psa, který tady chovný být nemůže pro nějaké nesmyslné nařízení. (což pro mě tedy chybějící M3 jsou) A to je export, a uchovnění v jiné zemi.

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:20
- Nahlásit

Zet
Řekněte mi někdo, proč jsou podmínky chovnosti v různých zemích tak rozdílné? Když se tady někdo snaží být papežtější než papež vytváří se tím špatný pravidla a prostor pro podvody.

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:21
- Nahlásit

Aha, tak to jo, já nepochopila, že Dorfa tím vyvážením psa do ciziny na bonitaci myslí vlastně převod nebo prodej psa na jiného majitele.

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:27
- Nahlásit

Maya
trvalé bydliště majitele, bych do budoucnosti viděla jako omezení a myslím, že to nebude dlouho trvat a v rámci volného pohybu osob, a zboží po EU bude jedno kde budu registrovaná.Je přece logické, že země s benevolentnějšími pravidly (potažmo chovatelé žijící v této zemi), mají zbytečně výhody.

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:28
- Nahlásit

dorfa
Tobě pravidla pro chov u nás připadají přísná? Mně ne. Jinde jsou ještě mnohem přísnější.
A nechtěla bych se dočkat volného chovu jako je třeba v Americe, kde bez problémů můžeš nakrýt 6měsíční fenku, a že by se u nás našlo lidí, co by to udělali, a že nebudou např. žádné kontroly vrhu, v USA hlásí chovatel sám barvy a když se narodí nestandard, klidně nahlásí standardní barvu, kterou mu zapíšou a noví majitelé se pak jen diví, co se jim po jejich fence/psovi narodilo za barevná štěňata a důvod zjistí, jen když najdou nějakou fotku báby nebo dědka.

Zet
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:30
- Nahlásit

dorfa
Protože to podvod je a já to nemůžu schvalovat
Jinak souhlasím s tím, že u některých plemen se prostě snažíme být papežtější než papež a v mnoha případech to dělá neplechu. Například ony zmíněné M3 u našeho plemene mohou v zahraničí chybět, ale v ČR musí být. Pokud tedy chovatel jede do zahraničí na krytí, aby přivezl novou krev, zlepšil exteriér, či pracovní vlastnosti, nebo přitáhl jinou zajímavou vlastnost, zároveň se tím vystavuje nebezpečí toho, že štěňatům budou chybět M3. Zajímavé je i to, že u nás bude pes s chybějícími M3 nechovný, ale na výstavách klidně může sklízet tituly V čem je problém? V tom, že v našem klubu chovné podmínky může sice navrhnout chovatelská rada a výbor, ale schvaluje je až klubové shromáždění, které se koná jednou za čtyři roky. Čímž se dostáváme do poměrně zajímavé byrokratické situace

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:32
- Nahlásit

dorfa
Já jsem pro zachování registrace psa podle trvalého bydliště majitele.
Nechápu lidi, kteří dají pryč psa jen proto, že není chovný a už vidím ty zástupy psů, kteří cestují po celé Evropě podle toho, kde je zrovna výhodnější chovatelský řád.
Jen ať si páníček cestuje s ním.

Zet
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:35
- Nahlásit

Maya
Tobě pravidla pro chov u nás připadají přísná? Mně ne. Jinde jsou ještě mnohem přísnější.
Záleží na tom, které plemeno chováš. Já například chovám plemeno, u kterého jsou v ČR mnohem přísnější podmínky než v zemi původu (Německo).

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:44
- Nahlásit

Zet
ano naprosto souhlasím.V pravidlech je chyba a v přílišné byrokracii. Český národ je prý národ byrokratů a chovu psů to nemůže být jinak. Já jsem pro "svobodu v rozhodování". Co je etické a neetické je stejně pouze v rukou každého chovatele (jedince společnosti) Když chce být chovatel prase a ne chovatel tak si vždycky cestičku najde. K ochraně práv zvířat (a i psů) mají sloužit jiné zákony a ne pravidla stanovená v chovatelských klubech. Uznávám, že pravidla chovu jako např. minimálním věku chovné feny atd. jsou nejen účelná ale i správná, protože chrání především psa. Ale přesto jsem pro větší chovatelskou svobodu a větší odpovědnost chovatelů za své činy.

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:46
- Nahlásit

Zet
právě o to mi jde.Česká republika je papežštější než sám papež.Pravidla přísnější než v zemi původu psa hovoří sami osobě. A koho to poškozuje chovatele v České republice nebo v Německu? Samozřejmě, že chovatele v ČR. Než špatná pravidla raději žádná.

Křepelka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:50
- Nahlásit

Ještě mě napadla jedna otázka

Je možné aby psa, který získá na výstavě výborná ocenění, bude třeba šampion - neuchovnili?

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:53
- Nahlásit

Maya
chovatel, kterému se narodí nestandardní barva a nahlásí standard - jeho rozhodnutí.Ale určitě nepatří k těm váženým uznávaným chovatelům.Jeho odchovy jsou jeho vizitka je to jeho značka, která bude mít jen takové jméno jaké ji udělá. A podvod mu dobré jménu neudělá.Takže proč mít nad sebou nějakého poradce, který mi bude chodit radit jakou barvu mám přiznat a jakou ne.Je to na chovateli a jeho značce.

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:54
- Nahlásit

Křepelka
u nás rozhodně právě u těch plemen, kde jsou chovatelské kluby papežštější než papež.

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:58
- Nahlásit

Křepelka
Je to důsledek konkurenčního boje v rámci super chovatelů. Už nemáme co psovi vytknout tak si nasadíme pravidla ještě přísnější, bez ohledu na to co říká standard v zemi původu. Tím trochu zredukuji konkurenci doma. Normální úvaha prostého čecháčka.

Zet
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:01
- Nahlásit

Křepelka
Je možné aby psa, který získá na výstavě výborná ocenění, bude třeba šampion - neuchovnili?
Záleží na tom, jak přísná má klub chovatelů v ČR pravidla ... viz můj příspěvek o něco výše. U našeho plemene to například možné je. Pes může být Interšampion krásy, ale pokud mu bude chybět M3, nebo neprokáže pracovní vlohy, nemůže být uchovněný. Obzvláště u plemen, která mají kromě exteriérových podmínek také podmínky pracovní a zdravotní (DKK) je to někdy i poměrně běžný úkaz.

Křepelka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:15
- Nahlásit

Zet
To je fakt, na výstavě se nikdo na DKK asi neptá...

A ještě???

Když už je nějaký pes uchovněný, může se mu z nějakého důvodu chovnost "zrušit"?

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:20
- Nahlásit

dorfa
Volnější pravidla u nás? Kde se všechno tutlá a laik by vůbec neměl šanci se dozvědět, co vlastně kupuje, jestli informace o štěněti jsou pravdivé? To ne.
Možná spíš jako jinde - klub jako výběrové sdružení, které vydá doporučené podmínky chovnosti, které jsou povinné jen pro členy klubu, takže laik kupující štěně by si mohl vybrat zda od neregistrovaného nebo klubového chovatele.

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:22
- Nahlásit

Křepelka
Některá plemena mají chovnost časově ohraničenou a pak musí znova na bonitaci, některá bonitují jednou na doživotí, musíš napsat o jaké plemeno ti jde, je to fakt hodně různé.

Křepelka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:26
- Nahlásit

Maya

Jen mě to zajímalo obecně

Myslela jsem, když by se třeba někomu zdálo, že je pes uchovněn neprávem, jestli by mohl podat "protest" a musel by ten pes znova na bonitaci a pak mu jí třeba odebrali....

Už asi moc "pitvám"

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání