Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Rozseknutí "vánočního štěněte"
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Zet
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:30
- Nahlásit

Anu
Proti oftalmoskopickému vyšetření očí a vyšetření DKK nic nemám, neb se jedná o vady dědičné, jen mě zarazila ta cukrovka. Proto jsem se ptala, zda se u basenžijů vyskytuje dědičná cukrovka. Nebyla to kritika, spíš mě to zajímalo. No, asi tomu tak bude
Ale ty maximálně 4 vrhy ... to prostě považuju za neospravedlnitelnou diktaturu.

JInak u basenji neexistují psi co se narodí feně a 3dostanou papíry a 3né.Dostanou je všichni.Žádné nadpočetné čtěnata neexistují. Můžou mít vadu ale ta nebrání papírům-ale chovu.Tak se nemusí nic utrácet.
No, však to samé platí pro všechna plemena

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:48
- Nahlásit

No jde o to že si známá přinesla pejska s tim,že na jejich štěndo už papíry nevyšli-nevim jestli jsou plemena ,která to takhle ještě dělá,nebo to dřív tak bylo a nynější chovatelé toho využívaj aby prodali bez PP jako PP.

Jinak k tomu vrhu bylo napsáno,že jich můžou mít 6 ale vlivem stále stejné krve -od jedné matky-jejich tady fakt málo a vlivem vyčerpanosti feny-nevim štěnata jsem ještě neodchovala- tak to stáhli po dohodě!!!!! s chovateli na 4.Myslím,že tenhle klub je tak trochu vyjímka.Stará se o psi velice dobře a vše se konzultuje s chovateli-pravda není jich tolik jako třeba u NO nebo retrívrů. Ale psi jsou fakt 100% zdraví.

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:53
- Nahlásit

Zet
Anu
Omezení která jsou přínosem pro zdraví zvířete tj. zamezení šíření dědičných zdravotních problémů jsou rozhodně správná.Ale omezení počtu štěňat ve vrhu, nebo počtu vrhů za život považují za přílišný byrokratismus. Co by se asi tak mohlo stát, kdyby těch vrhů měla fenka 5. Nic. Pokud je naprosto zdravá vůbec nic. O tom, zda fenu krýt nebo ne a jak často, by měl rozhodovat pouze majitel feny. Ten nejlépe ví v jaké je kondici a jak jí březost svědčí či ne. Na druhou stranu chápu, toto byrokratické nařízení mělo za účel chránit fenu od vyčerpání. Když někdo odchovává na feně štěňata půl rok co půl rok je to zvěrstvo a vlastnictví psa by mu mělo být zakázáno.Toto bych považovala za týrání. Týrání a využívání zvířete by se mělo trestat.

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 11:05
- Nahlásit

Pravda,co píšeš. Mi koupila retrívra, od fenky která už jich měla nespočítaně. Na fotce vypadá strašně,prostě to dělá pro prachy a psi prodává komukoliv. Na druhou stranu u basenji,nikdo takový není, není záznam že by jedna fena měla více než 4vrhy -protože i když je sebe víc zdravá tak už o jejích krev-myslim jak chovnou prostě není zájem-jsme malá republička a tak by se jim nepodařilo prodat příbuzenská štěnata ani nikdo o to neusiluje. Jako všechny témata- vždycky to skončí na lidech!! Já jsem ráda,že u nás je snad zatím toto v klidu a v normálnu,že nejsou množitelé a že chovatelé chovají s láskou a né pro peníze.

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 11:17
- Nahlásit

Anu
Je to do jisté míry i tím, že toto plemeno určitě patří mezi malopočtná plemena a konkurence v chovu tam není taková jako třeba u ovčáků, labradorů, zl.retr. pudlů, jorků atd. Pak už tam začnou fungovat i jiné páky než ty etické, ale převáží ty ekonomické a jsme tam kde to nikdo nikdy nechtěl mít.

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 11:54
- Nahlásit

Mi češi jsme národ velice závistí a necháváme se ovlinit okolím. Já jsem alergická na zlaté retrívry a labradory-respektive né na psy,ale majitelé.

Taky jsem ho tátovi koupila před 4roky s tím,že by měli výchovu zvládnout,trochu jim ohlídá barák a neublíží dětem. Najednou ho má každý- myslím v jeho okolí. Ježíši to je tak krásný pejsek a jak je hodný, no on snad nepotřebuje ani výchovu.Papíry? ty nepotřebuji,já chci jako vy. A najednou v paneláku jsou 3! Teď zjistili,že pes potřebuje chodit ven,potřebuje čurat a pes je sám a štěká na celý panelák.

Na cvičáku pravdileně jednou za měsíc přijde někdo nový buď za labradorem nebo retrívrem a když se jich zeptám proč todle plemeno-tak mi nikdo neodpoví pro pravé vlastnosti těhle krásných psů,ale proto,že se jim líbí a má ho soused. Nazdar.

3 pesjci už nacvičák nechodí protože jsou po operaci kloubů,jednoho nechali utratit- ani operace mu nepomohla. Takovéhle chování přesně nahrává množitelům módních plemen ale můžem si za to jenom samy.

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 12:00
- Nahlásit

Anu
Tak s tím můžu jen souhlasit.

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 12:13
- Nahlásit

bohužel. Co máš za psa?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 14:19
- Nahlásit

Zet
Nemyslím, že by bylo optimální pro fenu huntovat ji každoročními vrhy. Ale možná jsem ovlivněná tím, že moje fena a plemeno obecně je hodně plodné, deset štěňat ve vrhu není žádná zvláštnost.

Zet
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 14:30
- Nahlásit

Ketrin
Já vrh jednou ročně považuju za naprosto vyhovující fyziologickým potřebám fenky ... či lépe řečeno jedno hárání připustit - jedno hárání vynechat ... Pokud má fena vyváženou stravu a dostatečnou zátěž (pohyb), tak to zvládne krásně. S vynecháním většího počtu hárání mám horší zkušenosti ... fena dost často vypadne z chovné kondice, hůře zvládá porod a následnou laktaci. Takže i z hlediska feny, považuju 1x ročně štěňata za mnohem vhodnější, než na ní odchovat například 3 vrhy s odstupem dvou let mezi jednotlivými vrhy.
A pokud má fena 10 štěňat ve vrhu a zhuntuje ji to natolik, že nemůže za rok opět zabřeznout, považuji chovatele za nesoudného a měl by přehodnotit svůj názor na to, co je pro fenu lepší, zda ji takto zatěžovat, nebo raději několik štěňat nechat utratit

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 14:57
- Nahlásit

Anu
jest-li ta otázka byla na mě tak já mám malé kníry.

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 15:00
- Nahlásit

Zet
Nevím zda bych se úplně někdy ztotožnila s utrácením zdravých a nevinných štěňat.Asi jsem moc změkčilá,protože si spíš myslím, že je lépe fenu raději nekrýt než pak utratit byť jen jediné štěně.Ale jinak v zásadě souhlasím, s tebou že štěňata 1x za rok nemusí být pro fenu žádný problém ale může to být pro ní i zdravé.Záleží na majiteli feny ten by jí měl znát nejlépe a samozřejmě na plemeni.

Zet
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 15:20
- Nahlásit

dorfa
Nevím zda bych se úplně někdy ztotožnila s utrácením zdravých a nevinných štěňat.
Utratit štěně je pro každého chovatele těžké, ale jednoho dne s počtem vrhů toto rozhodnutí bohužel musí udělat každý ... například kvůli vývojovým vadám
Jinak taky nejsem pro zbytečné utrácení zdravých štěňat. Spíš jsem to napsala jako takový krajní případ, kdy by fena byla v opravdu nedostatečné kondici pro to, aby uživila tolik štěňat bez výrazných dopadů na její organismus.

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 18:03
- Nahlásit

Zet
já to plně chápu.Sama jsem byla nucena nechat utratit nějaká štěňata a velký problém mi to nedělalo. (rozštěp patra, neuzavřená dutina břišní).To jsou vývojové vady, které nemají nic společného s genetikou, už se mi to opravdu stalo, a než nechat štěně naříkat šla jsem s ním a zaplatila injekci a neměla jsem žádné výčitky.Ale u zdravého bych to nedokázala. Prostě bych ho třeba od feny odstavila a pokusila se ho odchovat sama, ale dát mu injekci to určitě ne.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání