Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Rozseknutí "vánočního štěněte"
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:04 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit

...tomu říkám zavádějící termín...

Prosím o nějakého zasloužilého zkušeného chovatele jakéhokoliv plemene psa, aby nám stručně, jasně a srozumitelně sdělil:
1. Co musí mít a absolvovat pes, aby byl uchovněn. To minimum.
2. Totéž u fenky.
3. Co je kritériem proto, aby byl celý jejich vrh opatřen průkazy původu, co musejí štěnda absolvovat a kdy ten průkaz původu štěně nedostane.

Viz. inteligentní ukončení debaty o vánočním štěněti (jejíž autorem opravdu nejsem, tímto zdravím Denise.)

Garfield
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:11
- Nahlásit

...tak buď tu není chovatel... nebo neklesá jen dětská porodnost v naší krásné vlasti, nýbrž upadá i štěnrodnost.

sarax
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:12
- Nahlásit

Garfield
štěnrodnost.
moc pěkný slovo

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:13
- Nahlásit

Garfield
nedělej, že nevíš, že je to u každného plemene jiné.Někumu stačí jedna blbá výstava a jiný si může nohy ušoupat a na cvičáku pomalu nocovat.

Garfield
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:14
- Nahlásit

dorfa
Nevím nic, proto se ráda poučím.

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:16
- Nahlásit

Garfield
pak ti nezbude než otevřít nové forum a zeptat se přímo na plemeno, které tě zajímá. On se určitě jaký chovatel najde.

Zet
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:17
- Nahlásit

Garfield
Omlouvám se, ale tu diskuzi o "vánočním štěněti" jsem nesledovala, takže možná teď budu lehce mimo , ale i tak si dovolím v krátkosti odpovědět.
1. a 2. Podmínky pro uchovnění psa/feny jsou v každém klubu a u každého plemene odlišné (výstava, zkoušky, bonitace, zdravotní vyšetření).
3. Otec a matka musí být zapsaní v plemenné knize (pod FCI) a musí být chovní. Chovatel musí mít registrovanou chovatelskou stanici (mezinárodně FCI). Štěňata dostanou průkaz původu po otetování (nebo očipování) a zapsání do plemenné knihy a záleží jenom na rychlosti pracovníků PK, jak rychle ho dostanou. Například ČMKJ vydává průkazy původu poměrně rychle, takže chovatel je většinou stihne obdržet do sedmého týdne věku (ale někdy se to může maličko protáhnout).

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:17
- Nahlásit

Garfield
Nevím nic
snad poprve s tebou zcela a bezvyhradne souhlasim ....

sarax
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:19
- Nahlásit

Zet
takže když si pořídím štěně s PP a bude uchovněno..když budu chtít štěnata musím mít registrovanou chovatelskou stanici (mezinárodně FCI).
...ha..a co toto obnáší??

Verca
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:19
- Nahlásit

Tak třeba u boloňky je potřeba mít aspoň jednu výstavu s patřičným hodnocením (myslím, že fena min.V2 a pes V1)a pak zvládnout bonitaci. Je prostě standart a musí ho splňovat. Boduje se to a pak se body sečtou a máš nejnižší hranici bodů, kterou prostě fena musí splnit.
A PP dostane snad každé štěně, které je po uchovněných rodičích ne? Nebo je to tak, jak někdo říká, že třeba osmé štěně se neuchovňuje? To je podle mě blbost... Ale nejsem chovatel, takže mé info je jen velmi stručné.

Garfield
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:20
- Nahlásit

Jirikovo
pražák jakejsi namistrovanej. Si myslí, že když si neumím zapamatovat pazkratku LRDC a on jo, tak že je gróf. Nezávidím ti post jednookého krále.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:23
- Nahlásit

Garfield
i jednooky kral je na tom lip nez nevidomy poddany .... mimochodem, ta zkratka, kterou zcela zbytecne oznacujes privlastkem "pa" je ve skutecnosti RLDC, ale to ty moc dobre vis ....

Zet
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:27
- Nahlásit

sarax
když budu chtít štěnata musím mít registrovanou chovatelskou stanici (mezinárodně FCI).
Ano, pokud budeš chtít odchovávat v ČR štěňata s průkazem původu, musíš mít mezinárodně registrovanou stanici ... URL

Verca
Nebo je to tak, jak někdo říká, že třeba osmé štěně se neuchovňuje?
Průkaz původu dostávají všechna štěňata!!! Toto je oblíbené tvrzení množitelů bezpapíráků, kteří kupujícím bez uzardění tvrdí, že toto štěňátko nemá průkaz původu, protože bylo x-té ve vrhu a průkaz původu dostává jenom x štěňat. To je fáma!!!

sarax
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:30
- Nahlásit

Zet
díky...to jsem nevěděla

Jandula
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:49
- Nahlásit

URL

Koukni tady, tady jsou podmínky pro uchovnění všech retrieverů...

Ale jinak je to u každého klubu jiné, ale papíry musí dostat všechna štěňata (max. s poznámkou, že má tyhle a tyhle vady)

Verca
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:34
- Nahlásit

Zet
tohle mi přesně tvrdil můj instruktor v autoškole, že má psa, který byl osmý ve vrhu a proto nemá PP. A když jsem mu tvrdila, že je to blbost, tak se na mě nasral a já raději mlčela, aby mě vůbec ke zkouškám pustil.
A pak jsem to i někde četla, tak jsem byla kapku zmatená. díky za potvrzení.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:40
- Nahlásit

sarax
Do roku 199X (nevím přesně) to tak bylo - mohlo být jen 6 štěňat ve vrhu. Zbylá se utrácela nebo byla bez PP. Ale od té doby už je to tak, jak píše Zet.
Kdybys chtěla odchovat jen jeden vrh ("ze zdravotních důvodů" apod.) tak CHS mít nemusíš a můžeš ho zapsat na někoho jiného, s kým se na tom domluvíš. To jen pro úplnost.

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:45
- Nahlásit

Tak jen tak pro zajímavost, od 1.3.2006 už stávající chovatelské řády platit nebudou, takže je už tahle debata trochu mimo.

ČMKU sděluje chovatelským klubům:
Platnost stávajících klubových chovatelských řádů končí k 01. 03. 2006 /podle platné legislativy ČR/. K tomuto datu končí i platnost Chovatelského řádu ČMKU.

Od 01. 03. 2006 bude platný Řád na ochranu zvířat při chovu ČMKU. Tento řád podléhá schválení ÚKOZ a bude platný pro všechny členské subjekty ČMKU. Kluby si mohou následně zpracovat své vlastní řády, které budou opět podléhat schválení ÚKOZ.

Řád na ochranu zvířat při chovu ČMKU bude obsahovat pouze tyto základní podmínky pro chov psů:
a) věkové omezení chovných zvířat, které je
1. u malých plemen do 50 cm kohoutkové výšky 15 měsíců až 8 let u fen, 15 měsíců až neomezeně u psů (do dosažení věku 8 let je možno fenu nakrýt),

2. u velkých plemen nad 50 cm kohoutkové výšky 18 měsíců až 8 let u fen, 18 měsíců až neomezeně u psů (do dosažení věku 8 let je možno fenu nakrýt),

b) u fen starších 8 let lze povolit jedno výjimečné zabřeznutí, pokud chovatel předloží potvrzení veterinárního lékaře o vyšetření zvířete přibližně jeden měsíc před předpokládanou říjí s dobrozdáním, že zdravotní stav březost umožňuje bez nadměrných rizik,

c) umělá inseminace, kterou může provést pouze osoba odborně způsobilá podle veterinárního zákona nebo plemenářského zákona, se nesmí používat mezi jedinci, kteří se již předtím nereprodukovali přirozeným způsobem,

d) během jednoho kalendářního dne smí chovný pes krýt jen jednu fenu,

e) fena kojí pouze takový počet štěňat, který odpovídá její zdravotní kondici podle posouzení veterinárním lékařem,

f) maximální počet vrhů u chovné feny je 3 za období dvou kalendářních let, ideální počet je 1 vrh ročně; vrh, kdy fena porodí pouze jedno štěně, je započítáván jako regulérní vrh,

g) minimální věk pro odběr štěňat od feny je 50 dnů.

Ostatní chovatelská specifika mohou kluby začlenit do svých zápisních řádů, stejně tak, jako to již učinila ČMKU v Zápisním řádu ČMKU, schváleném P ČMKU dne 04. 08. 2005 (viz www.cmku.cz - Řády ČMKU – Základní řády) a v jeho doplňujících směrnicích.
Zápisní řády nepodléhají schválení ÚKOZ.

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:48 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit

ale teď se musím omluvit, hlavní téma je o uchovnění apod. a té se tohle netýká. každopádně to určitě ještě všichni nevíte a bude vás to zajímat

evina
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 21:37
- Nahlásit

Garfield:Je pes nebo fena, kteří splňují všechny chovné podmínky pro dané plemeno pro zařazení do chovu. Pro chov plemen kníračů se jedná o následující podmínky:

a) Čistokrevnost doložená průkazem původu, vydaným plemennou knihou, uznávanou FCI.
b) Účast na svodu dorostu ve věku 9 – 15 měsíců, výjimečně i později.
c) Dosažení věkové hranice: malý a střední knírač – pes i fena nejméně 15 měsíců, velký knírač – pes i fena nejméně 18 měsíců
d) Získání bonitačního kódu, opravňujícího zařazení do chovu.
e) Získání stanovených výstavních ocenění „výborný“ nebo „velmi dobrý“ v kategorii dospělých (mezitřída, třída otevřená, pracovní, vítězů/championů), přičemž se jedincům uznává nejvyšší výstavní ocenění získané na výstavě pořádané organizací, která je členem FCI.
f) Vyhodnocení dysplazie kyčelních kloubů (RTG DKK) – střední knírači nejhůře stupeň 3, velcí knírači nejhůře stupeň 2.
g) Minimálně dvě zkoušky z výkonu v páru pro velké knírače (např.: ZV1, IPO1, SchH1, ZPU2).

Poslední podmínkou je registrace chovného psa a feny na plemenné knize. Zápis o registraci do průkazu původu provádí plemenná kniha. Majitelé psů si toto zařizují sami. Na základě tohoto zápisu jim plemenná kniha vystaví tzv. Knihu krytí“, kam je majitel psa povinen zapisovat všechna krytí psa. Majitelům fen to zařizuje plemenná kniha při odevzdání průkazu původu feny na plemennou knihu při zápisu jejího prvního vrhu štěňat a „Kniha odchovů“ s průkazem původu feny jim je zasílána spolu s vystavenými průkazy původu pro první vrh. Obdobně jako majitel chovného psa je majitel feny povinen sem zaznamenávat všechny odchovy feny.

Evik
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 07:38
- Nahlásit

Ketrin

Myslím, že ještě v roce 1992 ještě to pitomé pravidlo o nadpočetných štěňatech platilo....Můj knír se narodil v únoru 1992 a PP nemá, protože už byl "nadpočetný" - většina štěňat z vrhu PP dostala.
Pokud se dneska ohání tou "nadpočetností", tak je to samozřejmě volovina.
Jinak ještě doplním to "napsání vrhu na někoho jiného"....Aby to bylo po "právní stránce" v pořádku, měl by majitel chovné feny, od které chce jen jeden vrh a nechce kvůli tomu zakládat ch.s., uzavřít tzv. "smlouvu o pronájmu feny k chovu" s nějakou již zapsanou ch.s., na kterou pak budou štěňata napsána....Do PP se pak jako chovatel tudíž uvede majitel té ch.s., se kterou uzavřel majitel feny tu smlouvu..

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 07:53
- Nahlásit

Pro baseji uchovnění
1-pes musí mít vyšetření krve-jestli nemá cukrovku
2-pes musí mít vyšetření očí-jsou náchylný na zákaly a tak
3-pes musí mít vyšetření kloubu DKV
4 pes musí absolovat minimálně 3 výstavy se známkovu výborná
5 podat žádost o bonitaci
6 přijede komise kde psa pousodí jestli splňuje standart, jestli je podle zpráv od veterináře zdraví, jestli nemá povahové vady
7 u fen minimální věk pro štěnata je 18 měsíců-za celý život může mít jen 4vrhy
8-pes samozřejmě neomezeně

Zet
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:36
- Nahlásit

Anu
Tak to je hukot Ona je cukrovka u basenjiů dědičná? A proč pro ježkovy voči může mít fena za celý život jenom 4 vrhy? To mi hlava vůbec nebere.

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:39
- Nahlásit

Zet
Anu
Tak a teď mi někdo zkuste vymluvit, že to opravdu není v pravidlech.Národ byrokratů se holt nezapře.

dorfa
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:45
- Nahlásit

Evik
tak to měl tvůj knír docela štěstí, že chovatel jednal v rozporu s těma pravidly a riskoval diskvalifikaci z řad řádných chovatelů, protože všichni správní chovatelé z etických důvodů ty pravidla přece dodržují. Měl být tedy utracen a né jen bez PP.Pak ta pravidla totiž ztrácejí smysl.Smysl byl aby fena nebyla vysolována a vrh byl dostatečně silný.Jo a zastánce aby se tato pravidla o nadpočetných štěňatech a jejich usmrcování vrátila je u knírů MVDr. Procházka.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:53
- Nahlásit

Zet
4 vrhy na 1 feně je docela dost, ne? Já plánuju maximálně 3.

Zet
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:09
- Nahlásit

Ketrin
Mno, zdravá fena může za život optimálně (optimálně pro ni i pro chovatele) odchovat 6 vrhů To znamená jeden vrh ročně od dvou až tří let do sedmi až osmi let.
Jen tak pro srovnání, teoreticky je maximální počet vrhů (pokud vezmu v úvahu současný chovatelský řád) až 10 vrhů.
Samozřejmě, že chovatel se může přizpůsobit situaci podle zdraví a kondice feny. Například já jsem měla fenku, na které jsem odchovala pouze 3 vrhy a zároveň mám fenu, která odchovala 6 vrhů. Omezovat chovatele maximálně 4 vrhy se mi zdá poněkud nepochopitelné, ale možná to má u basenjiů opodstatnění

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:18
- Nahlásit

Já si myslím,že to je správné vyšetření.Pes je opravdu 100% zdraví.Žádné klouby, žádné zažívácí problémi,žádné problémi s očima-přivezení jedinci třeba z Německa mají zákali, záněty rohovky-ale s trvalým poškozením. A aby fena měla jen 4vrhy si myslím,že je akorát.basenjíku se rodí v průměru 6 štěnátek a aby fena odchovala 24štěnat si myslím,že je tak už moc. Mě na tom nepřipadá nic vzláštního.Ba naopak.Koupili jsme tátoj retrívra-v létě nemůže nic dělat-má srdeční vadu, nemůže skákat agility,protože má v prdeli klouby, má zažívací potíže,protože má nemocné ledviny. A takvoý jedinec má jít do chovu? Já naopak se svým psem můžu prakticky cokoliv.Je to nezmar naprosto zdraví. Kam sním jdu tam se ptají co že to je za psa,jak má vyrovnanou postavu,chůzi -prostě paráda.

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:20
- Nahlásit

JInak u basenji neexistují psi co se narodí feně a 3dostanou papíry a 3né.Dostanou je všichni.Žádné nadpočetné čtěnata neexistují. Můžou mít vadu ale ta nebrání papírům-ale chovu.Tak se nemusí nic utrácet.

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:26
- Nahlásit

A jinak curkovka je dědičná stejně jako záněty očí. Aspoň veterináři to tvrdí. U nás se tyto vady ale nevyskytují - je to rada z jiných zemí,kde maj řekněme ano benevolentnější pravidla. Já jsem za tydle ráda. Mám psa s PP který je opravdu zdraví -samozřejmě může něco dostat během života,ale né vlivem dědičnosti vady z chovu,ale životem.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání