Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Pracovní dobrman
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Tchor
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 12:13 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

ati
http://www.pesani.cz/gerta.htm
Ale je to NO

ira
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 12:15
- Nahlásit

díky za bleskové odpovědi,bohužel jste mě moc nepotěšili.

Tchor
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 12:17
- Nahlásit

ira
Muzu ti garantovat ze sebe jsme tim nepotesili taky mam doma taky kupirovany zvire.

Danula
# Zasláno: 3 Led 2006 12:21
- Nahlásit

Potřebuju poradit něco ohledně IPO-FH, pomůže mi někdo?

ati
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 12:24
- Nahlásit

Tchor
já vímměla jsem Evara z Golha(ZVV3,IPO2,SchH2,OP1,SP1,SchHA,ZZZ,VZ1) po Vara z Golha a Karo z Ulčova dvora

KatkaK
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 12:25
- Nahlásit

Ira
Bohuzel, takovych je tady vetsina, takze momentalne je to dost velky pruser. Strasne lituji Sali s Kirou, jelikoz Kira je velmi nadejna a vsechno je ztraceno. Bavila jsem se s pritelem co beha canicross, a tam to plati take.

ati
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 12:32
- Nahlásit

KatkaK
máš pěkné stránky a nádherné pesany.

viky
# Zasláno: 3 Led 2006 12:35
- Nahlásit

Tchor
je ja mam pesana po Brestovi. Ale je vlkosedej.

Mek
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 13:52
- Nahlásit

Danulo copak potřebuješ poradit?

Katko - to nebyla chvála ale prolustrovala jsem si tě neboj Víš ono mnohokrát nejde ani o to kolik má pes zkoušek ale jaký má při cvičení projev. Jsou psi kteří dokud nedospějí se nic moc nenaučí a pak dělají jako blázni. Samo pokud máš vysoké cíle tak zkoušky potřebuješ ale pokud cvičíš pro radost a s úspěchem a kor s kvalitním exterierem tak to si zaslouží poklonu

Danula
# Zasláno: 3 Led 2006 14:10
- Nahlásit

MEK. Potřebuju poradit jak na nášlapový čtverec. Moje choďanda "nemarkýruje", takže nějak nechápe, že má natáhnout vodítko, když nic necítí a motá se mi kolem noh. Zkoušela jsem odhodit předmět aby ho viděla, ale zatím to moc nepomáhá. Když ho uvidí, předpisově zalehne a už se těší na stopu. Máš s tím zkušenosti? Prosím prosím

Danula
# Zasláno: 3 Led 2006 14:15
- Nahlásit

Už musím odejít, tak zkusím zítra zase nakouknout. Čauky.

Anonymní
# Zasláno: 3 Led 2006 14:47
- Nahlásit

Danula

.. a nebylo by lepší, kdybys šla od jedné cedulky k druhé a pak vyšla někam do pomysleného čtverce a předmět tam položila, a né ho odhodila.. protože jestli ti pes čuchá, tak půjde od 1. cedulky ke 2. a pak vyjde jakoby na stopu, akorát, že po pár krocích najde předmět...

Možná kecám, ale šlapala jsem SchH-FH2 a tam to bylo tak, jak to popisuji... aspoň doufám

Veronika

Tchor
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 15:11
- Nahlásit

ati
mam fenu po Vande z Golha a Norovi ze Sedleckeho planiku
http://www.pesani.cz/aja.html

ati
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 15:25
- Nahlásit

Ta je od Ryzáka ze StředoklukObčas tam jezdim na cvičák za Zdenkem Rudou

KatkaK
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 16:09
- Nahlásit

KatkaK
máš pěkné stránky a nádherné pesany.

Ati

Diky moc. Vracim ti lichotku zpet a hodne zdravi rotikum do Noveho roku

ati
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 16:10
- Nahlásit

KatkaK
já jim to vyřídím

Tchor
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 16:16
- Nahlásit

ati
Jo je, ve Stredoklukach jsem byl leta clenem pak jsme se odstehovaly a presel jsem do Zvolenevsi (dneska Sahara Podlesin). Ale stredokluky vzdycky byli kvalitni cvicak.

Mek
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 16:17
- Nahlásit

Danulo: je snad jasné, že od začátku se nemůžeš postavit na rámec a čekat že pes bude vědět co má dělat. Když už rámec našlapeš tak psovi pomáhej. I na zkoušce můžeš chodi po rámci mezi cedulkama. Nemám u sebe zkušebák a popravdě se mi to nechce ani hledat ale když navedeš psa k cedulce on bude stopu cítit a je na tobě, aby jsi mu pomohla. Ať hlasem a povelem hledej nebo si dala předmět tak aby jsi na něj musela narazit a pak je to už pohoda. Až časem ztěžovat.

Danula
# Zasláno: 3 Led 2006 17:55
- Nahlásit

Já na ní nespěchám, zkusila jsem už vícero věcí. Máme za sebou stopařskou speciálku i FH1. Všechno je to ale od "cedulky". A když uvidí v nášlapovým čtverci (20x20 m) předmět, tak k němu přijde, označí a pohoda. Ale když ho neuvidí, tak poctivě čuchá a nehne se ode mě, takže čas utíká. Postupovat za ní nemůžu, dokud nenatáhne vodítko (10 m). Samozřejmě jsem začínala tak, že jsem za ní chodila, předměty byly veliký...Ovšem žádný úspěch. Prostě když nemá stopu, nejde a hledá. Holčička moje poctivá. Tak sháním zkušenosti jiných co s tím.

Majda
Člen
# Zasláno: 3 Led 2006 21:59
- Nahlásit

No já myslím, že bys rozhodně neměla chodit od cedulky k cedulce a pak vyjít do čtverce a položit předmět a vyjít na stopu. To je podle mě špatně. Ve zkušebáku IPO je to přesně popsané, jak se má stopa položit. A myslím, že bys měla čubinu naučit systematicky prohledávat čtverec. Prostě s ní ze začátku chodit na krátko tak, jako když jsi ji učila čuchat. Tohle je na dlouhé povídání a já dnes nemám čas, ale zítra taky mrknu, a když tak něco napíšu.

Danula
# Zasláno: 4 Led 2006 06:08
- Nahlásit

No o tom to je, že se nemůže chodit od cedulky k cedulce, ale prohledávat čtverec. Abych jí to nezmotala a nehledala stopu, tak používám jiný povel :KDE JE? a pro stopu a na stopě HLEDEJ. Začínala jsem tak, že jsem s ní chodila nakrátko a těmito povely jsme spolu vyhledávaly ten předmět (nebo dva i tři), pak samozřejmě pochvaly, pamlsky a buď pokračovala stopa klasicky, nebo se hledal další předmět. Všechno čerstvé, Teď (tedy teď ve sněhu ne, u nás je asi 80 cm) ji mám položenou kousek od pomyslného čtverce, odhodím předmět aby ho viděla a druhý mám už položený chviličku předem, aby od něj vedla stopa ze čtverce. Když jsem s ní courala u nohy, tak usilovně hledala, ale vůbec ji právě nemůžu dostat od sebe, aby hledala ten předmět odhozený, který viděla. Pořád usilovně hledá stopu, která by podle její hlavinky měla vést někde u mě (nášlapu, jak je zvyklá od mala) a ona ji ne a ne ucítit a tak krouží maximálně tak 2 metry ode mě. Jakmile se zastavím, tak prostě nevyrazí dál. Na tomhle jsme už dost dlouho, proto sháním informace, zda někdo nemá stejnou zkušenost a návod jak postoupit dál.

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Led 2006 08:20
- Nahlásit

Danule
asi tím novým povelem. Já bych zkusila učit čubinku předmět vyrevírovat. Co zkusit třeba revír - stopa? Nebo revír - hledej? Asi zatím nepochopila, oč ti jde.
Já jsem to učila psa tak, že jsem postupovala přesně podle návodu jak položit nášlapný předmět. Do čtverce vstupuju z boku a pokládala jsem ze začátku několik (3) předměty různě ve čtverci. S psem jsem vstupovala do čtverce uprostřed označené spodní hrany čtverce. Povel hledej stopu a chodila jsem s ním nakrátko a ukazovala mu, aby systematicky hledal. Čtverec jsem s ním systematicky procházela ze strany na stranu a on musel označovat předměty, když na ně narazil. U posledního předmětu byl nášlap a z něj krátká rovná stopa, zakončení. Prostě jednotlivé fáže, pak to složíš. V tvém případě bych rozvážila, jak čubičce vysvětlit, že musí pracovat sama. Zkusila jsi pachový čtverec? Abys čubinu naučila soustavně pracovat? Předpokládám, že už je čubina vychozená, když už máš za sebou zkoušky stopařské. Znáš pachový čtverec?

Danula
# Zasláno: 4 Led 2006 08:50
- Nahlásit

Majdě
Díky za povídání.
Pachovým čtvercem myslíš nášlap, který by byl o dost větší než dvě šlápoty vedle sebe? Tedy vychozená je dost, myslím, ale tohle jsme nikdy nezkoušely. Vždycky měla prostě nášlap a stopu, která ovšem ne vždy vedla přímo, takže ona opravdu čuchá, ne vyráží rovně.
Do čtverce chodím samozřejmě taky z boku a pokračování od jednoho z předmětů je krátká stopa, přetínající protilehlou stranu pomyslné strany AB. No prostě podle řádu IPO - FH.
"Revír" má spojený s figurantem, ale zkusit to můžu. Třeba ve spojení s dalším slovem pochopí o co mi jde.
Jinak jak jsem psala to courání u nohy - to právě bylo nakrátko a systematicky od středu AB až k předmětům, označení, pochvala.....ale právě že se zatím nic nevyřešilo. Třeba to chce ještě čas.
Napíšeš mi o tom pachovým čtverci? Prosím. Potřebuju se připravit na zkoušku na jaře a tohle nám prostě nejde a nejde.

Danula
# Zasláno: 4 Led 2006 08:56
- Nahlásit

A když o tom přemýšlím ještě dál, tak právě to "revír", by mohlo tu moji Andulku donutit k tomu, že by případně i vyrazila někam něco hledat. Že tam nebude kousání pochopí, nikde žádná zástěna ani křoví...

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Led 2006 13:01
- Nahlásit

Danule
Pachovým čtvercem myslím to, že uděláš čtverec (velikost podle tebe, ale já bych začala třeba dva metry na dva, aby to bylo pro začátek snazší), který prošlapeš šlápotu vedle šlápoty a proházíš při tom šlapání pamlsky. (tedy za předpokladu, že na pamlsky čuchá, ale to myslím nebude problém). Na ukončení tohohle pachového čtverce jsou dvě možnosti, buď z něj vyskočit, anebo z něj vyjít a udělat krátkou stopu, rovnou a zakončit.
Se psem pak jdeš k pachovému čtverci, necháš ho systematicky vyhledávat všechny pamlsky s pochvalou a povzbuzováním, tak jak jsi zvyklá na stopě. Měla by vysbírat pokud možno všechno, dávej malé pamlsky (masíčko je nejlepší, ale párek taky stačí). No a když pamlsky vyhledá a dostane se k místu, odkud jsi vyšla do krátké stopy (to je lepší varianta než vyskakování z čtverce) tak jdeš za ní, můžeš jí popustit na delší šňůru a konec je u předmětu, to už znáš. Pokud jí to zaujme, tak bych tímhle pokračovala a event. zvětšovala čtverec, poházela méně pamlsků. Nepopisuju podrobnosti o četnosti opakování všech záležitostí, protože pokud jsi zkušenější, což podle složených zkoušek předpokládám, tak určitě víš, že je nutné každou metodu dělat nějakou dobu, než má výsledky. To jen stručně, pokud budeš chtít, napiš na mail majda.sladkova@seznam.cz, večer ti napíšu, teď jsem v práci a je to na mrtvici.
Zdravím

Danula
# Zasláno: 4 Led 2006 13:30
- Nahlásit

Díky moc Majdo, napíšu

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 12:03
- Nahlásit

Proc uz jsi tu nekdo neprizna, ze pojem pracovni dobrman neexistuje. U tohoto plemene se to da klasifikovat, jako pes s vrozenymi pracovnimi vlohami a zalezi jen na psovodu, kam az to se svym psem dotahne. Rozdelovat toto plemeno na exterierove a pracovni je nesmysl. Vzdyt napr. holandsky mistr v dobrmanech Russkaja Mechta Andor Absolut, byl a je presentovan jako vystavne nejuspesnejsi jedinec Holandska. Ch.st. zamerene pouze na praci existuji snad jen v Nemecku a verte, ze odpad je obrovsky. Tito dobrmani, kteri vypadaji jako pincove, se ani moc v chovu neprosazuji. Spojeni exterieru a prace je dle mne ta nejlepsi cesta a mnohym chovatelum se to dari. Pokud nekdo chce mit "pracovniho" dobrmana, mel by vybirat jen a jen dle toho co na vlastno oci vidi -tj. znat osobne otce a matku stenat a take jejich drivejsi odchovy. A v takovem pripade rodice muzou byt i multisampioni, ci jen exceletni /vyborni/.V CR neexistuje ryze pracovni chov, ale i tak nasi dobrmani, zari /co se tyce sveta/ na poli pracovnim. Vybirat se musi dle toho co vidim, ne dle fotek, nebo vysledku, kde vetsinou hraje roli stesti.

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 12:11
- Nahlásit

Anonymní-ale to já přiznávám,viz:
dneska tady neexistuje pracovní linie,každý dělá s nějakou jinou krví a kdo má výsledky,chválí...i exteriéráci mají pracovní potenciál,jen není v celém vrhu stejný.
Němečtí "pracáci" se prosazují v chovu ve své vlasti,a jsou do nich opatrně přimíchávaní "pracující exteriéráci" kvůli vzhledu.
lepší je dělit dobrmany na "starý typ" a "moderní typ".
Moderní typ při selektovaném chovu vypadá i dělá.

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2006 15:37
- Nahlásit

Stary typ dobrmana. Co je to? Uplne pocatecni typ vypadajici jako pinc, nebo /a takhle byli oznacovani prave pracaci!/ pes s robustnim krkem, stredniho formatu, hrube a mohutne hlavy? Tito psi nemeli Woblera, byli zdravi. Kdyz se podivame do ceskeho chovu, tak tomu odpovidal pes Emir Bobrava, ktery dokazal udelat kontrolak pres cele hriste bez treninku a po vytahnuti z auta. Tento vykon predvedl na chovne prehlidce v Nemecku, nikdo jiny po nem uz nenastoupil....radeji.Bohuzel Nemci se opetne /a i vlivem velke pribuzenske plemenitby, napr.Mooreiche/ vraceji k dobrmanovi - opici - pincovi. Tito psi otresne vypadaji, zvlaste kdyz jsou s ocasem...Je sice pravda, ze nekteri maji super povahu, lepe se s nimi dela, protoze jsou mensi, ovladatelnejsi...ale takhle dobrman nema vypadat. Rozdelovani tohoto plemene na vystavni, pracovni chov je nebezpecne. Dobrman je jen jeden pes. Jedno plemeno. Hrat si zde, ze neexistuji nepribuzni jedinci je smesne. Vzdyt toto plemeno je cca 120 roku stare, tedy velmi mlade a jiz tenkrat se krizil bratr se setrou, syn s matkou, linie byli velice pribuzne, jsou a budou. Zvlaste v evropskem chovu. Mozna pro nas bude nekdy zachrana prave tolik opovrhovana Amerika a Australie, kde si chovatele vybudovali zcela odlisne linie a kde jsou neuveritelne prisne veterinarni testy, ktere kazdy renomovany chovatel, se svym psem, absolvuje.

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Led 2006 19:46 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

Anonymní
Emír Bobrava,Hasan Bobrava,starý Písečný ostrov,třeba Bony,Ego,typická byla Begy Darmen,Blesk Vidlák,Brix z Potštejnska....
mám v autě katalog z úplně posledního svodu plermeníků z r.1995,sice s nekvalůitníma fotkama,ale s rodokmeny představitelů všech starých linií co tady tehdy byly...
Starý typ byl třeba i můj Arne Tekram,narozený v 199O....dneska by neudělal ani VD.
Ti pinčovky jsou fakt dneska hlavně Mooreiche,mám tady čubu 3-3 na C Mooereiche,Castor-Cora,je to ta jak kouše na ringo nahoře na fotkách...
Cesta,kterou zvolili němci,že přikřižují exteriéráky,má úspěch.
Třeba tohle zvíře

je po tomhle psovi

a ten po exteriérákovi Quirinusovi napojeným na pracovní zvířata

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání