| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 08:38
- Nahlásit
Co myslíte? Našemu pejsovi bude teď 10 měsíců, přemýšlíme, že bysme mu pořídíli "bráchu" stejného plemene. Vychovaný je už, myslíme, dostatečně dobře a alespoň by si měl v naší nepřítomnosti s kým hrát. Někde jsem ale četla, že je lepší počkat až bude tomu prvnímu alespoň 1,5 roku, tak nevím. V čem si myslíte že by mohl být problém a vůbec na co si pak dávat pozor? Díky
|
Jaji
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 09:43
- Nahlásit
Ahojky, já jsem si nedávno pořídila taky druhého pejsu. Oba jsou NO, jsou super kámosši, velkej dává pozor na mylýho a je to fajn... Akorát pro mě je to trochu záhul. Hlavně časově. Staršímu se musim věnovat stejně jako dřív, abych ho o něco neošidila, ale na druhou stranu se snažim být hodně času s malym. Na procházky apod. je beru spolu to jo, ale taky se jim musim věnovat samostatně. Je to trochu makačka ,ale všechno jde, když se chce
Páčko a a hodně štěstí
|
Danuš
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:33
- Nahlásit
Mám doma 3 pejsy. Podle mého názoru nic nebrání tomu, pořídit si dalšího pejsana, jen je to velmi náročné na čas. Pokud ho máš jen pro radost, není to problém. Venčení jednoho nebo dvou, to je jedno. Problém je trošku, pokud máš nějaké výcvikářské ambice. Věnovat se dvěma psům na jednou je fakt záhul a pak nezáleží na tom, jak jsou staří. Mám doma čubinu 9 let a 2 roky a cvičit s oběma je na plný úvazek. Naštěstí to zastává dcera, kterou to mooc baví a je studentka, takže času má podstatně víc než matka od rodiny. . Takže si zvaž, jak jsi na tom časově, abys ani jednoho nezanedbávala. Pak už je to na tobě.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:40
- Nahlásit
Anonymní
Ja bych s porizenim druheho pejska jeste chvili pockala. Duvod je prosty - starsi pes by mel skutecne dospet, aby v nem nove stene videlo autoritu. Tim se vyhnes v puberte noveho stenete jejich vzajemnym stretum. NO vyspiva pomerne rychle, tak si myslim, ze az tvymu soucasnymu hafanovi bude aspon rok a pul, melo by vse byt OK. Vzdycky je lepsi nechat mezi pejsanama urcity vekovy rozdil. Dva pubertaci najednou jsou hotova pohroma.
Ja mam 3 fenky- nejstarsi je 6, mladsi 2 roky a nejmladsi je 7 mesicu. Optimalni vekovy rozestup, ve smecce je klid.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:51
- Nahlásit
Anonymní
Já bych si k 10 měsíčnímu štěněti další nepořizovala. Nepíšeš, jaké máš plemeno, což je v tomhle případě dost důležité. Radši počkej, až pejsek dospěje. Nebudu rozepisovat proč, to už napsala velmi dobře Fifi. Malá plemena jsou dospělá ZHRUBA v 18 měsících, střední a velká asi ve věku 2 - 3 let. My máme psy dva, rozdíl mezi nimi je 3,5 roku. Druhého psa jsme si pořizovali až v době, kdy byl první pes dokonale ovladatelný a měl za sebou všechny možné i nemožné puberty. Teď jsou mladšímu 3 roky a psi jsou v pohodě. Kamarádka si pořídila štěně kolie k 1,5 ročnímu kříženci špringra. Do 1,5 roku věku kolie byli oba největší kamarádi. Pak na kolii přišlo smečkové dospívání a konec příběhu je takový, že psi musí žít úplně odděleně, aby se vážně nezranili.
|
Peggyna
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2005 14:07
- Nahlásit
Přidávám se k názoru ještě počkat. Je to časově náročné a dva psi si pak vystačí sami a Vás už tak nebudou potřebovat. Taky je tu riziko, že starý naučí malého všechny nectnosti.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2005 14:27
- Nahlásit
Já bych si osobně nepořizovala dva psy takhle málo věkově od sebe.Chvíli bych ještě počkala.Já měla psy od sebe 3,5 roku a bylo to ideální.Nemyslím si,že by pes v 10.měs. super poslouchal,určitě tam je ještě co dodělávat...neutíká za zvěří?Za pejsky?Skutečně má 100% přivolání?Pokud totiž ne,tak s druhým ho to hůře budeš doučovat.Zkrátka by se měl mladý od staršího poučovat,okoukávat a ne se spiknout proti tobě oba
|
Anonymní
|
# Zasláno: 31 Pro 2005 15:42
- Nahlásit
Taky bych se přidala k názoru, že ještě počkat - moje fenka byla taky v 10měs. docela v pohodě, na přivolání přišla, zvládala základní poslušnost - teď je jí 13měsíců a je z ní pravá psí puberťačka - razí zjevně heslo "slyším ale poslouchat nebudu" takže občas když se začmuchá nebo uvidí něco co si prostě chce jít prohlédnout, mohla bych se uřvat ... takže bych být tebou počkala až proběhne puberta a pak bych o tom začala uvažovat já už o tom taky přemýšlela, pořídit jí kámošku, ale taky to zatím odkládám
|
kejta
|
# Zasláno: 31 Pro 2005 15:55
- Nahlásit
Já mám teď dvě fenky,jedna devět měsíců a druhá šest.Můžu ti říct,že jsem si tim,že jsem si je pořídila obě takhle rychle po sobě pěkně nakakala do kecek a musim se hodně otáčet,abych je obě zvládla správně vychovávat.Už teď nedělám nic jinýho,než že se točim jen kolem nich.Zatim je to docela vpoho,ale vim,že za pár měsíců zcela jistě bude hoňka ještě větší. Blbec jsem se nechala nalákat na krásný psí očička,když jsem se jela poradit do jedné chovatelské stanice. Do další už se podívat nepojedu ani omylem.Zase bych neodolala a to už bych se asi zbláznila.
|
Luu
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2006 15:15
- Nahlásit
My máme skoro 2,5 rřního kluka a k němu 2 měs feňuli. Je to v pohodě. Matěj dělá staršího bráchu, venku stačí dávat pozor hlavně na Kačku. Matěj má hotový ZM, poslouchá zodpověně.
Ale taky je pravda, že s přítelem bydlíme spolu jen částečně, on má kluka, já holku, většinu času jsme spolu, ale taky si děláme chvíle jen pro sebe. Pejsanům to tak vyhovuje. pro malou jsem hlavní páník já, pro hafana přítel. Mít je oba furt by asi fakt byl záhul, hlavně, když je malá ještě mimi.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 22:28
- Nahlásit
Zajímal by mě váš názor - zájemci o fenku z našich budoucích jarních štěňátek se mi ozvali s prosbou, jestli by si mohli vzít ne jedno, ale dvě štěňátka aby si mohly spolu hrát a ptali se mě na to, jaká kombinace pohlaví by byla nejlepší. Odpověděla jsem, že pokud by si k fence vzali psa, museli by ji dát asi vykastrovat nebo ji celý život pečlivě hlídat aby spolu neměli štěňata. A soužití dvou stejně starých fenek si myslím, že bývá někdy dost problematické. Řekla jsem jim, že nejlepší by bylo vzít si jednu fenku a k ní později druhou, až bude mít ta první u nich vybudovanou svoji určitou pozici. Nevím, jestli jsem jim poradila správně. Nakonec se přece jen rozhodli pro dvě štěňata - pejska a fenku, kterou prý nechají později vykastrovat. Co si o tom myslíte vy? Je dobré vzít si dvě štěňátka z jednoho vrhu? Jedná se o bígly.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 22:34
- Nahlásit
Terka:měli ti lidé někdy pejska?Já osobně myslím,že snad ani nevědí do čeho jdou...možná mají alespoň zahrádku.Já osobně bych do toho teda nešla.Myslím,že výchova jednoho štěňátka bohatě stačí
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 22:36
- Nahlásit
Terka
možná si napřed přečti tohle http://hafbezobav.cz/view.php?cisloclanku=20041108 02 http://hafbezobav.cz/view.php?cisloclanku=20041108 03 a nech je, aby si to taky přečetli. Znám jednoho pána, co má fenečku a pejska z jednoho vrhu a poslouchají, nicméně ještě nemají po pubertě a i tak s nimi má mnoho starostí. Já bych měla strach, že výchova se nedá zvládnout, pokud s těmi pejsky nebudou skoro 24 hodin denně....
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 22:37
- Nahlásit
evina
Měli od nás loňské štěňátko o které bohužel nešťastně nedávno přišli - můj názor je, že jedno štěndo na lumpárny stačí, ale je to aktivní rodina s dvěma už rozumnýma dětma a tak předpokládám, že to všechno dobře uvážili.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 22:40
- Nahlásit
birma
Jo to je fakt super odkaz, hned jim to zítra pošlu - mě to totiž taky nepřipadne rozumné brát si zaráz dvě štěnda ještě k tomu sourozence. Proto jsem taky chtěla znát váš názor. Jde mi o to, aby štěnda i páníci byli spokojení a ne vynervovaní.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 07:38
- Nahlásit
Terka
pokud si dobře pamatuju, tak máš bígly, žejo.....No a vychovávat dva malé bíglíky najednou, to bych skoro nazvala sebevraždou.... Mnoho lidí má problémy s výchovou už jenom jednoho bígla.....
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:56
- Nahlásit
Evik
tak to máš pravdu mě osobně stačí jeden skorobígl na celý život
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 10:59
- Nahlásit
Na otázku "jeden pejsek nebo dva?" - odpovídám: TŘI !!!
Ale vážně: u 10-měs.štěněte bych s přírůstkem nějaký čas počkala.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 11:08
- Nahlásit
taky jsem se chtěla poptat....mám skoro 20 měsíční skorobíglici(1/4 jezevce a zbytek bígl) a časem bych k ní chtěla NO...ale jak tu píšete- k psovi, který není pořádně vychovaný je blbost další pes...jenomže vychovejte pořádně skorobígla, že...venku musí nosit náhubek, aby nic nesežrala(nenechám si někde otrávit čubinu, která sežere na co příjde) a občas štěká na lidi...jinak je hodná, vodítko v Praze nepoužívám, pouze vyjímečně..před silnicí se zastaví, snaží se přecházet u nohy(to budeme muset ještě doladit), agility jí jde super(bude vzorem pro budoucí NO )ale asi nejhorší bude to štěkání na lidi...oni mi vždycky říkají:"jen jí nechte..." ale já jim zase říkám:"až na vás bude štěkat ovčoun, to nebude žádný jen jí nechte, ale to bude samý chyťte tu černou bestii!"tak nevím....vůbec netušim, jak to mám čubinu odnaučit(na dálku jí těžko potrestám, že...)a bojim se, aby se to od ní neaučila budoucí NO....je pravda, že to jsou jiné povahy:bígl-nebyl nikdy šlechtěný k poslušnosti, narozdíl od NO, proto si myslím, že NO by se to mohl dobře odnaučit.....tak teda nevím........
NO si stejně nemůžu pořídit teď, takže ještě mám dost času na zabití skorobíglice
|
Zdenka
|
# Zasláno: 27 Led 2006 15:23
- Nahlásit
Tohle obdivuju myslím, že dost starostí je s jedním pejskem, natož s více a nedokážu si představit, jezdit s více na dovču nebo i když někam jdeme jeden se vždycky dá vzít ale s více si myslím, že jsou už problémy a asi i na výchovu.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 20:41
- Nahlásit
Já si druhého pořizovala,když prvnímu bylo 3,5roku a měl zkoušku "jedničku".Naštěstí už poslouchal na přivolání,nic nežral apod.Problém byl spíše v tom,že to nebyl ideální pejsek povahově-trošku nerváček a musela jsem dávat dost pozor aby to štěník nepřebíral po něm.Např.by mladý vůbec neštěkal na zvonek kdyby neřval starý-to byla věc kterou okoukal.Nebo když starý venku na někoho zaštěkal,mladý to bral jako upozornění k útoku.Tady pomáhala jen dobrá poslušnost.Tím chci říct,že pokud není dobře vychovaný starý,tak si neumím představit jak s mladým.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2006 23:33
- Nahlásit
jenomže já naprosto už netušim, co mám s bíglicí dělat....už jsem bezradná, na dálku jí asi těžko potrestám a když po ní něco hodim nebo na ní zařvu, je to naprd..... už nevim, co s ní mám dělat
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 08:05
- Nahlásit
Terka
Já jsem si nechala dvě štěňátka z jednoho vrhu, dokonce i jejich máma a otec jsou moji. Nevěděla jsem, že by to mohlo dělat problémy, a taky nedělalo. Jedno štěně bylo mezi 2-3 měsícem v osvojení, ale vrátili mi ho (vzala jsem jim ho), tak se trochu poprali, když se vrátilo, ale pak v pohodě. Došlo i ke změně dominance, protože zpočátku měl vrch ten pejsek, co zůstal doma, ale časem ten druhý víc vyrostl a zmohutněl, tak teď šéfuje on. Ale problémy s nimi nebyly. A oba ctí dodnes ve svých dvou letech jako alfu svého tátu, který je menší, než oni. Všichni jsou malí oříšci po malém pinčovi.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 08:09
- Nahlásit
Zpočátku jsem měla jednoho pejska, vzala jsem si ho od lidí, kde se neměl dobře. A zdálo se mi, že se doma velmi nudí, že postrádá psí společnost. Taky jsem sama nikam nemohla bez něj, protože špatně snášel samotu a já jsem neměla to srdce ho samotného nechat. Tak teď mám čtyři a můžu je klidně nechávat samotné, nebo se vykecávat na diskuzích a pejsci si vyhrajou.
Nemyslím, že je to časově náročnější, čtyři psi se venčí stejně dlouho jako jeden.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 08:18
- Nahlásit
grendel
No, to Tě chápu. Moji ořeši taky mají velké tendence štěkat, kor štěňata štěkali i na auta a stromy, na tašky s kolečkama, když někdo utíkal, nebo doma pokaždé když se něco šustlo, když sousedi vstávali do práce, venku na velké psy, a tak všelijak podobně.
Snažím se s tím něco dělat, myslím, že se i daří. Doma to jde jednodušeji, prostě na ně řvu TICHO TADY BUDE! a dělám různé výhružné posunky, doma už si teda štěkat netroufnou, dokonce i když se vrací sousedi s hosty z mejdanu, tak psi jen nesměle kníknou.
Venku za něma prostě běžím a řvu TICHO. Zpočátku si mysleli, že je jdu podpořit, a štěkali tím víc, ale postupně pochopili, jak to myslím. Řekla bych, že je to dnes mnohem lepší, ještě ale určitě ne na 100%
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 08:28
- Nahlásit
birma
Přečetla jsem si ten odkaz a není mi z toho příliš dobře. Ti lidi jako žárlí, že ti psi se mají rádi, že nacházejí jeden ve druhém oporu? Mně to teda, jako outsiderovi připadá dost divný.
Já mám obrovskou radost, že mám smečku se smečkovými vztahy, že se spolu mazlí a kočkují, že když má jeden bolení, přijdou mu ostatní na pomoc.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 09:18
- Nahlásit
aren
Asi to u tebe bude trošku jinak než u těch mých zájemců - ty máš zkušenosti s chovem, máš smečku, ani já bych se asi nebála, nechat si dvě svoje štěnda, ale ti lidi zkušenosti nemají - měli ode mě z podzimu štěňátko, pejska, byl to jejich první a přišli o něho nešťastně. Chtějí další, ale už raději dvě, aby si spolu mohli hrát a já mám obavu, že nevědí do čeho jdou, ale zároveň nemám právo jim v tom bránit, spíš je chci jen usměrnit...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 09:43
- Nahlásit
Terka
Já nemám žádné zkušenosti! Píďa byl můj první pes vůbec v životě, ani rodiče nikdy psa neměli!
Právě to mi možná ale umožnilo líp vnímat pejskovy potřeby.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 09:48 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Terka
Já jsem ani žádného psa nechtěla, ale když ten poloopuštěneček tolik prosil... Já jsem ani nevěděla, že se psi očkují, co žerou, a tak. Ale viděla jsem, že je mu samotnému smutno, tak jsem mu pořídila fenečku, taky co se jí lidé chtěli zbavit, no a o štěňátka už se postarali sami.
Dnes jsem ráda, že je mám.
Co jsem se ale dozvěla o psích útulcích, tak už další štěňátka nebudeme množit.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2006 12:56
- Nahlásit
aren
to já taky dělám, když je na vodítku nebo doma, netroufne si štěknout, ale ona hlavně štěká většinou na chlapy a hlavně ZE STRACHU! ale pořád štěká, doráží a já na ní řvu jako debil, ale ona už prostě zjistila, že nějaké řvaní jí neublíží, proto si řve dál... jinak dominanci máme v pohodě, na mě si netroufne, poslouchá poměrně dobře, jenom prostě když vidí někoho, kdo se jí nelíbí je to k nevydržení, nechce pořádně ani přijít....
|