| Autor |
Zpráva |
Jasper4
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 09:33
- Nahlásit
Zdravím všechny chovatele pejsků,
mám 2,5 letého křížence Borderkolie s citlivým zažíváním. Krmím asi 1,5 roku biologickými granulemi Orijen Adult. Když pejskovi nic jiného nedám (pouze granule), zažívání je v pořádku. Ale bohužel se stane, že od příbuzných nebo návštěvy něco dostane (žebrá a oni nemají to srdce mu nedat - i když se jedná třeba o odměny určené pro psy) a je problém, průjem, zácpa, někdy zvracení A to člověk neuhlídá a ostatním to může říkat jak chce, aby mu nic nedávali ...ale abych přešla k tématu diskuze... Nevím, jestli by bylo dobré v tomhle případě zkusit přejít z granulí na Barf? Nikdy nedostal kosti, tak mám strach, aby mu třeba neprotrhla střeva, když na ně není zvyklý. Sirovou zeleninu nebo ovoce občas dostane, ale jak jsem zmínila výše, je pak zažívání zlé Chodíme spolu ven blbnout a ráda bych mu dávala odměny za to, když se mu něco povede...co mám vyzkoušené tak jediné piškoty snese, takže ty dáváme za odměnu a ráno, když odcházíme do práce, aby měl aspoň trochu změnu. Také trpí na ucpávání análních žlázek, pravidelně chodíme k vetovi nechávat vymačkat. A dokonce se mu dělá i zubní kámen (opět kousací odměny na jeho odstranění nepřipadají v úvahu). Myslíte, že by Barf mohl tyto problémy vyřešit? Příští týden jdeme k vetovi, tak uvidíme co řekne...ale je mi pejska líto, nechci aby celý život jedl stejné granule, vyzkoušeli jsem i jiné značky, ale ty zase papat nechtěl. Díky za Vaše názory a rady
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 10:20
- Nahlásit
zkus si počíst tady
http://www.manwe.eu/
|
Jasper4
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 10:27
- Nahlásit
davidkova renata
Děkuji, podívám se Ty sama Barfem krmíš?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 10:35
- Nahlásit
a zde
http://www.baron.cz/pes/barf-pro-psy/clanky-BARF/p riciny-nemoci-psu-kocek/o-0
Ty sama Barfem krmíš?
popravdě neřekla bych to tak BARF stejně jako třeba pozitivka jsou momentálně velmi v modě a je spousta lidí co jsou na můj vkus moc fanatici jestli jsi na FB,koukni do skupiny o Barfu a uvidíš sama,to neni už normální co někteří předvádějí.Osobně ano,krmim masem,ale i přílohama,konzervama a dokonce někdy i granulema třeba na dovolený nebo tak..já tomu řikám že dám psovi prostě normálně nažrat .Čistě granule a nic jinýho bych psovi já nedala
|
Jasper4
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 10:43
- Nahlásit
davidkova renata
A tvůj hafan má zažívání bez problému? Neumím si představit krmit pesana takovým mixem - masem, přílohami, konzervami a granulemi...to by se mi ten můj šmudla buď s prominutím zes*al z podoby a nebo bych mu zase musela pomoct, aby se vykakal vůbec... ale pokud je ten tvůj na to zvyklý od mala, tak asi nemáš problém
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 10:45 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
Jasper4
A tvůj hafan má zažívání bez problému
jj..nemá problém s ničim ani s přechodem z něčeho na něco během jednoho dne
ale neni každej pes stejnej,nicméně dost lidí popisuje úpravu zažívání po přechodu na BARF
tady to máš na tom FB
https://www.facebook.com/groups/141298462571618/?f ref=ts
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 11:06
- Nahlásit
Jasper4
Já se mohu přidat ke zlušenostem Renaty já tomu řikám že dám psovi prostě normálně nažrat
Můj golden měl velice citlivý zažívání do asi roku a půl, veterináři nemohli nic nanjít a uvažovali o tom, že bude slinivkář a bude celý život na dietě.
Tak jsem postupně přešel na podobnou dietu jako Renata - syrový maso, ryby, (syrový zeleniny se nedotkne), vařená strava, granule, konzervy moc nedávám, spíš jen pro chuť, oleje (lososový, řepkový a tak), mořský řasy (ty jim strašně chutnaj) - a dalších asi devět let do teď máme docela stabilitu.
Teď mám půlročního štěndu a s ním jsem na tohle najel rovnou.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 11:39
- Nahlásit
Můj pes měl dost rozhozený trávení po parvoviroze, mohl žrát jenom speciální diety, na který jsem se mu mohla se svým studentským rozpočtem leda vykašlat. Začli jsme barfem, teď může dostat prakticky cokoliv a problémy nemá. Dostává většinou masitý kosti, vnitřnosti jako sušený pamlsky a když mletý směsi, tak do nich zeleninu a oleje.
Na horách úplně běžně dostane ráno granule, přes den tvrdej sýr, pečivo, zbytky polívky nebo různejch mejch tyčinek a k večeři třeba syrový maso nebo zase granule, nebo třeba halušky jako minule. A je mu to fuk.
|
Jasper4
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 11:58
- Nahlásit
davidkova renata
Už jsem se pořádala o členství ;)
|
Jasper4
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 11:59
- Nahlásit
Maky a Trix
Můžu se zeptat co máš za rasu?
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 12:09
- Nahlásit
Jasper4
Malýho vořecha, cca 7,5kg, blue-merle poloviční šeltie. Zmetek prostě.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 12:11
- Nahlásit
Jasper4
Měla jsem podobný problém. Pes cca rok krmen tzv. superprémiovými granulemi. Jakmile přišel k čemukoliv jinému, zvracení, průjem, který nešel zastavit. Jednou takový, že musel být léčen na vet. Navíc překyselený žaludek, ranní zvracení šťáv, doporučeno podávat léky omezující tvorbu žaludečních kyselin. Trochu jsem se zamyslela, vyhodila granule do popelnice a začala krmit masem (tenkrát to ještě nebyl dokola omílaný moderní BARF).
Pes se ihned spravil, na jídlo se začal těšit (předtím přemlouvání cca každé 3 měsíce, přelévání granulí jogurtem, olejem, aby to snědl, atd.). Ustalo zvracení po ránu. Po čase začal mít tzv. plechový žaludek - je sice citlivější, než fena, která nikdy problémy neměla, ale nedá se to srovnávat. Kdyby mi tenkrát sežral někde buřta, mohla bych se připravit na týden průjmu. Teď může dostat od příbuzenstva cokoliv a je to bez problémů
|
Jasper4
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 14:40
- Nahlásit
corgi
A dáváš mu syrové nebo vařené maso? a přešli jste na to ze dne na den? Nebyl to pro něj šok? Nebylo by lepší přecházet na jinou stravu postupně? Nejdříve pomalu smíchávat granule s masem a postupně granule ubírat?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 16:10
- Nahlásit
Jasper4
Krmím syrovým - zapomněla jsem napsat, že už 5 let, dva psy a dvě kočky
Přechod nebyl žádný šok, jídlo je pro něj všechno a je to každý den skvělý pocit, jak se na misku psi vrhají, vylizují ji do poslední molekuly a koukají na mě, jestli nebude nášup.
Míchání masa do granulí se nedoporučuje, tráví se to každé jinak, takže citlivku by to mohlo ještě víc rozhodit. Doporučuju načíst si na tom manwe.eu, případně knížku od autorky toho webu. V té skupině na FB jsem taky, ale někdy je to tam k zbláznění - lidé řeší, jestli psa nezabijou rajčetem apod.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 18:57
- Nahlásit
Tak my začli granulema, teď už jen syrový maso, kosti a nějaké mléčné výrobky (i když ty úspěch moc neslavěj) a jakmile dostanou (návštěva apod) něco "pro psy" sušený ucho, nějakou tu chemickou dobrotu od pedigree apod tak druhý den řiďoch.
Jasper4
Jestli je to jak píšeš a problémy jsou opravdu jen po těch "dobrotách" tak prostě nakopej známý někam, já už to taky lidem říkám na tvrdo, že piškoty fajn, buřta klidně, ale ať jim nedávaj nic "pro psy", že mi pak průjmujou. A jak říká můj vet, když to víte, a necháte ty lidi, tak se pak nedivte
Jinak vet vám asi barf nějak extra neschválí, myslím, že veterináři všeobecně moc o krmení nevědí, náš třeba je proti těm barfovejm směsem a tak, my teda nakupujem maso co je určený pro lidi, jinak bych se bála. Asi nejlepší je vařit maso, přílohu, zeleninu, teda podle veterinářů, jenže moje pséky syrový milujou a je to super na ně koukat, jak si šmakujou.
Držím palce a (žebrá a oni nemají to srdce mu nedat - i když se jedná třeba o odměny určené pro psy) a je problém, průjem, zácpa, někdy zvracení toto prostě zatrhnout
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 20:39 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Taky říkám, že nebarfuju, ale normálně krmím masem. Na nějaké tabulky, výpočty a procenta bych se mohla zvysoka vybodnout. Prostě psiskům fláknu kus syrového masa do misky - někdy s kostí (dávám teda jen měkké kosti - krky a skelety), jindy bez kosti, někdy svalovinu, jindy vnitřnosti, někdy krávu, jindy prase, krůtu nebo rybu... Z 90% krmím jen masem bez příloh, občas jim k tomu pohodím kus zeleniny vcelku na křoupání, na dovolené krmím granulema, no a když jsme jednou za čas někde v hospodě a zbyde třeba kus svíčkové omáčky s knedlíkem, tak se to přece nevyhodí Prakticky nevíme, co je to průjem - když už náhodou jednou za dva roky někde něco chytnou, tak to trvá půl dne max.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2014 21:22
- Nahlásit
aňoňouma
Taky říkám, že nebarfuju, ale normálně krmím masem. Na nějaké tabulky, výpočty a procenta bych se mohla zvysoka vybodnout.no a když jsme jednou za čas někde v hospodě a zbyde třeba kus svíčkové omáčky s knedlíkem, tak se to přece nevyhodí
tak to máme stejně
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2014 09:51
- Nahlásit
Jasper4
Když máte strach z kostí, tak mu je nedávejte, ono ty kosti stejně žádná sláva nejsou, pokud nebudete mít nějaký domácí ... nemusíte krmit ani syrovým, dá se krmit i vařeným nebo třeba nedovařeným. Důležitý je pokud má pesan citlivý zažívání tak ho na to převádět opravdu pomalu a citlivě, reagovat na to, jak reaguje na změny stravy jeho organismus, případně mít pochopení pro zažívací problémy, které mu při změně mohou nastat. Ono takhle radit po netu moc nejde, když může nastat asi milion moznych reakci a situaci.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2014 12:26
- Nahlásit
zbrnd
Když máte strach z kostí, tak mu je nedávejte, ono ty kosti stejně žádná sláva nejsou
Existuje taková blbá věc, jmenuje se sekundární nutriční hyperparathyreóza. Vzniká tím, že psu chybí ve stravě vápník, protože je krmený jen svalovinou - nedostává kosti ani jiný zdroj vápníku.
|
Hekko
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2014 22:12
- Nahlásit
Tak já se taky zapojím, když už jsem tady.
Pesa (kolie seniorka) začala mít po skoro deseti letech na K9 granulích průjmy. Jinak byla v pohodě, laboratorně nic neobjeveno, prostě úplně zdravý pes... s průjmem. Tak veterinář prohlásil, že asi už má těch granulí dost. Přes vařené kuřecí s rýží jsem přešla na syrové a pes je spokojená. Jen ten přechod trval delší dobu, protože panička se nezvládla udržet na uzdě a nasadila všechno moc rychle. ;) Napodruhé jsem si psala, co jí dávám, a teď dostává hovězí směs, zvěřinu, krůtí stehno/křídlo s kostí, občas opatrně kuře (kuřecí bylo podezřelé, že se odmítá nechat strávit), sem tam žloutek a je v pořádku.
Pokud bych měla shrnout, jaké má asi výtky, tak by to bylo:
- dvě jídla denně jsou málo! a chci větší dávku! (váhově ok, asi chce být tlustá)
- zeleninu žrát nebudu, nejsem králík (rozmixovanou zamíchanou do něčeho od masa nebo s kysanou smetanou nerozezná a sežere)
- ovoce? viz výše (marně jsem jí předčítala, že ovoce je pro ni pochoutka a má se po něm utlouct, nechce)
- v pět ráno už bys mohla vstát a dát mi nažrat, ne?
- ve volné přírodě žijí piškoty a divocí psi je loví
Jinak se považuju ještě za začátečníka, začali jsme letos v květnu a teprve začátkem července nastolili režim. Ještě bych chtěla zavést ryby (v prvním divokém období dostala syrovou nekuchanou makrelu a nenechala ani ploutvičku), ale asi až koncem srpna, až se vrátíme z dovolené. Nechci psa rozhodit, když bude na hlídání u hodné tety.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 07:37
- Nahlásit
Hekko
veterinář prohlásil, že asi už má těch granulí dost
tak to gratuluju k veterináři
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 08:56
- Nahlásit
kachna_
tak to gratuluju k veterináři
viď? se to moc dneska nenosí
|
Hekko
Člen |
# Zasláno: 30 Čec 2014 20:41
- Nahlásit
No on asi v tu chvíli myslel tu konkrétní značku, ale nerozmlouval mi, že už nechci zkoušet žádné další, ani mi nevymlouval syrové. Jeho kolega mi při jedné nouzové návštěvě doporučoval Eukanubu, tak jsem se doma podívala na analýzu složení a radši zapomněla všechno, co nám ten doktor o výživě říkal. ;)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 09:56
- Nahlásit
Hekko
chvíli myslel tu konkrétní značku
hele to mě prvně napadlo taky, pak jsem si říkala, nebuď takovej škarohlíd , koukám, žes tu myšlenku měla taky.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 10:23
- Nahlásit
PetraK
nebuď takovej škarohlíd
Tak dobrý je, když jí aspoň nevymlouval rozhodnutí
A mně by se líbilo právě, kdyby jenom vyjmenoval možnosti - změnit značku, začít vařit, přejít na syrové.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2014 10:32
- Nahlásit
kachna_
Tak dobrý je, když jí aspoň nevymlouval rozhodnutí
to je strašný! Já vím, no máš pravdu
A mně by se líbilo právě, kdyby jenom vyjmenoval možnosti - změnit značku, začít vařit, přejít na syrové.
to by bylo háský!
|
Gem
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2015 20:39
- Nahlásit
Zdravím měla jsem podobný problém s fenkou Jacka a pomohlo mi probiotikum Teracid - Forte. Není to zatím známý produktu, ale kamarádka mi jej doporučila. Nasadila jsem fence dvě krabička a zažívání se srovnalo a problémy zmizely Myslím, že se dá koupit už někde v kamenných obchodech, ale já si to objednala na internetu na www.teracid.cz
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2015 21:27
- Nahlásit
Gem
no a dá se někde zjistit i složení toho přípravku nebo to je tajemství? nevíte?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2015 08:17
- Nahlásit
zbrnd
Jak tak koukám, bude to to tajemství.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2015 14:23
- Nahlásit
Proč mám pocit, že Probican pasta za 155Kč je sice míň tajemná, zato prověřeně funkční ;)
|