Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Border kolie <3
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Annyana
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 17:53
- Nahlásit

Ahojky,
mám skoro roční fenku Border kolie bez PP, po rodičích s PP, ráda bych si vyměnila rady, fígle atd. ohledně tohoto plemena. Proto budu velmi ráda, když se přidáte.

Annyana
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 17:59
- Nahlásit

Jaký máte názor pes a kolo?
Jezdíte na psí tábory?

Eninka
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 18:00
- Nahlásit

Annyana

a čeho konnrétně by se ty rady, fígle atd.
měly týkat?

Annyana
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 18:02
- Nahlásit

Výchovy, cestování )
Jedeme v létě na tábor ;) a určitě bych uvítala rady, co se hodí a na co nemáme zapomenout si vzít sebou ;)

Eninka
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 18:10
- Nahlásit

Annyana

bych uvítala rady, co se hodí a na co nemáme zapomenout

já osobně bych určitě nezapomněla na domácí pálenku

Výchovy,

Co myslíš s tou výchovou konkrétně, máš s ní nějaké nezvládnuté situace?

birma
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 18:20
- Nahlásit

Annyana
co se hodí a na co nemáme zapomenout si vzít sebou ;)
hlavně vezmi psa, zbytek vždycky můžeš dokoupit

Annyana
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 19:35
- Nahlásit

hlavně vezmi psa, zbytek vždycky můžeš dokoupit

DDD

máš s ní nějaké nezvládnuté situace

Největší problém je, že i když jí od mala socializujeme, tak máme problém s pejskama.. když je vidí, tak tahá a je úplně mimo a vůbec jí nic nezajímá.

Eninka
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2013 19:55
- Nahlásit

Annyana

máme problém s pejskama.. když je vidí, tak tahá a je úplně mimo a vůbec jí nic nezajímá.

jde o to, jestli je to za účelem chtění jít za nima si pohrát, anebo je sežrat. Moje borderka to dělala za účelem - kdo neuteče, toho sežeru

Annyana
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 19:55
- Nahlásit

kdo neuteče, toho sežeru

Přesně tenhle problém, co jste s tím dělala?

Baico
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 19:57
- Nahlásit

Annyana
co jste s tím dělala?

Dala borderu pryč.

Jebloň
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:02
- Nahlásit

Baico
Dala borderu pryč.
Aspoň ji nenechala zastřelit,jako vaše velká kamarádka Biluše!

Maya
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:11
- Nahlásit

Annyana
No se obávám, že u bordery s tím nic moc nenaděláš. Neznám nikoho, komu by se to podařilo.

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:11
- Nahlásit

Baico

di do prdele a nelži....

Annyana

Přesně tenhle problém, co jste s tím dělala?

borderky obecně, neříkám že všechny, ale vím o dost případech, mají tendenci se "vytahovat" na druhé psy. Moje borderka už to dávno nedělá, ale trvalo docela dlouho, než se podařilo tento jev u ní vymýtit. Odkud jsi? Radši ti řeknu vše osobně, třeba po mailu, protože zde se, jak jsi si všimla, nacházejí různé osoby, např. Baico, které nenechají poradit, ale budou jen házet "špínu"...

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:16
- Nahlásit

Maya

dá se to korigovat, ale dá to docela dost práce a času a vpodstatě neustále upevňovat vztah člověk-pes, aby např. zmíněná borderka nedělala to, co její páníček nechce, aby její nutkání vůči ostatním psům bylo "překonáno" jejím vnímánín ve smyslu: můj páníček si tohle nepřeje, nebudu to dělat. Borderka Terka již vpohodě může navolno potkávat jiné psy a ani nevrkne, což dřív bylo přesně naopak i na vodítku, i bez něj

BubbaJay
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:36
- Nahlásit

Eninka

Myslím, že se u nás rozvíjí stejný problém. Malej (za 14 dní 5 měsíců) štěká a vrčí na většinu psů, ale když pes přijde, tak se utíká schovat. Ocas hodí nahoru a má ho zatočenej pomalu jak prasátko.

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:41
- Nahlásit

BubbaJay

mládě to dělá povětšinou ze strachu, moje borderka to dělala jako děcko ale s ocasem nalepeným na břichu, vypouštěla na ostatní hrůzu (doma vůbec, ale na všechny cizí psy)...později, jak dospívala, tak už to bylo s ocasem nahoru a myslela to vážně. Prošvihla jsem to telecí období a později se mi to blbě a pomalu napravovalo, protože jsem podcenila ten "začátek".

BubbaJay
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:52
- Nahlásit

Eninka

Tohle dělá jen v určitý vzdálenosti. Jakmile se pes přiblíží, tak se krčí a schovává. Nedávno psy ještě obcházel obloukem a co nejrychleji. Teď se tváří jako drsný štěně a pak se bojí.

Eninka
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2013 20:55
- Nahlásit

BubbaJay

Teď se tváří jako drsný štěně a pak se bojí

tohle chování bys měla začít eliminovat co nejdřív, protože to může přejít v pozdějším věku k vyjíždění na ostatní a to už nebude ze strachu (jako nyní), ale z pocitu nadřazenosti. Upevňuj ve štěněti správné chování vůči ostatním psům a hlavně pocit, že nemusí nic řešit místo tebe. Ty jsi ten, kdo rozhoduje o tom, jestli se má čeho bát, či nikoliv, ne on (ono).

wami
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 08:06
- Nahlásit

Eninka
Ty jsi ten, kdo rozhoduje o tom, jestli se má čeho bát, či nikoliv, ne on (ono).
WTF ?!
copak strach se dá ovládat - korigovat zvenčí? zvenčí se dá leda tak vyvolat, ale ne určovat, čeho se pes má bát a čeho nikoliv...

BubbaJay Maya Annyana
Ohledně strachu zkuste tenhle článek...
http://blog.koira.cz/vycvik-psu/pomoc-ja-se-bojim

Ohledně reaktivity na jiné psy - je potřeba s tím začít pracovat, ale zákazy a tresty jen "vypnete kontrolku", pes nedá najevo, že se bojí a něco řeší, ale pak profičí varovnými signály během setiny vteřiny a vezme to rovnou natvrdo...
Nechte psy komunikovat, nechte je se potkávat mezi sebou, ale vybírejte jim partnery tak, aby z toho obě strany měly potěšení! Pokud má váš pes problém potkat jiného psa, spojujte mu tento zážitek s něčím příjemným, aby se ze situace "šmarjá, tamhle je ten bubák, zakousnu ho dřív, než on mě!" stala situace "Hele, mami, bubák, supeeer, bude ta extra ňamka, co máš v pravé kapse, paráda!" (a odměňovat psa za klid, začít se setinami vteřiny klidu, a skončit u toho, že je pes schopný v klidu jiného psa minout).
Pokud pro něj ostatní psi přestanou být bubáci, bude schopný se pak s nimi vyrovnat i na volno, minout ty jemu antipatické, seznamovat a hrát si s těmi jemu sympatickými...
Je to ale práce na několik týdnů, měsíců. Nejde to změnit jedním tlačítkem... ale jde to.

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 08:16 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit

wami
Ten článek je tak trochu o ničem, leda prvotní info pro někoho který neví vo co gou.
Co se týká border, tak u nich obvykle bojácnost nebývá problém, u nich to v naprostý většině není o napadání ze strachu, ale vrozená agresivita, která přijde jak pes dospěje cca ve 2 letech a ti psi (i feny) se rvou jen proto, že se rvát chtějí.
BubbaJay
Bojínka mám doma, chce to hlavně desenzibilaci, ale taky si uvědomit, že ten pes nikdy nebude úplně OK a počítat s tím při běžném provozu s ním. Tresty apod. jak píšou v článku opravu nic nevyřeší.
A jak píše wami, tak fakt počítat s tím, že je to práce na měsíce a možná i celoživotní, ono stejný je to i s opačným extrémem, rok mi trvalo odnaučit psa kámošit se uskákáním k smrti s každým člověkem, kterého potkáme.

wami
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 08:29
- Nahlásit

Maya
vrozená agresivita, která přijde jak pes dospěje cca ve 2 letech a ti psi (i feny) se rvou jen proto, že se rvát chtějí.
dovolím si nesouhlasit... obvykle je tam předtím poměrně dlouhá historie, kdy majitel nereaguje na konejšivé signály vysílané k páníčkovi svého psa, který nemá zájem o setkávání s jinými, a nechá ho "však oni si to vyřeší". No a jednoho krásného dne to pes/fena opravdu řešit začne...
Takže pořád je v tom ošklivém pejskovi, co sežere, koho vidí, to malé vystrašené štěňátko...
Samozřejmě, pořád existují i konce gaussovky. Ale většina psů do nich nespadá.

Ohledně článku - kupodivu hodně lidí tak nějak neví, o co gou, a jsou přesvědčeni, že můžeš strach diktovat...

impact
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 08:42
- Nahlásit

wami
copak strach se dá ovládat - korigovat zvenčí? zvenčí se dá leda tak vyvolat, ale ne určovat, čeho se pes má bát a čeho nikoliv...
Proč by to nešlo? Tak přece prckovi ukážu, že tohle je situace, která je v pořádku a které se bát nemusí. Tím strach ovládám.

Samozřejmě to nejde vždy a všude, ale napsat že se strach nedá ovládat z venčí je trochu mimo mísu...

wami
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 08:59
- Nahlásit

impact
je přece rozdíl mezi příčinou a důsledkem.
To co píšeš ty, je pořadí - pes se bojí, podpořím ho, vyřeším jeho strach, postupně s ním pracuju, aby se příště nebál.
S čím pracuješ, je vnitřní vnímání psa, měníš ho tak, aby se věci nebál - on sám, jde to zevnitř.

Nemůžeš mu ale "určit, čeho se má bát a čeho nikoliv". Jak bys to chtěla dokázat? On se něčeho bojí, a ty mu nařídíš NEBOJ SE! hromovým hlasem? Zvenčí prostě tohle nemáš jak korigovat, dokud nezačneš pracovat s vnitřním vnímáním, s jeho emocemi a schopností své emoce zvládat (a jsme zase uvnitř hlavy psa ;) ).

Představ si, že jedeš po cestě, a najednou tě někdo předjede, hodí myšku a prudce zabrzdí. Vyletí ti adrenalin, lekneš se, začneš stresovou situaci řešit. Pomůže ti v ten okamžik, když ti spolujezdec řekne "CO se děsíš? Přece jsem ti jasně řekl, že v takové situaci se bát NEMÁŠ?!" Podle mě ti to je úplně k prdu, ale když se to bude dít pravidelně, jediné, co tě to naučí, je nezačít nadávat nahlas - protože toho by si spolujezdec přece všiml. Tak mlčíš, ale při příští myšce a brzdě se stejně bát budeš... Oć je pak lepší spolujezdec, který ti v takový moment řekne: "Klid, teď ho neřeš, šlápni na spojku, šlápni na brzdu, ale s citem, abychom nesmykovali, super, perfektně to zvládáš, paráda, nic se nestalo, příště už si budeš umět poradit líp..." ;)

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 09:11 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit

wami
obvykle je tam předtím poměrně dlouhá historie, kdy majitel nereaguje na konejšivé signály
jaké konejšivé signály vysílá pes, který v pohodě chodí do psí školky, pak na cvičák, všude si hraje s cizíma psama, který v pohodě si několikrát do týdne rok hraje s mým psem jak u nás, tak u sebe doma, tak na společných vycházkách a pak najednou cvak a ze dne na den se rozhodne sežrat všechny psy který potká včetně toho mého? (ano bylo to přesně tak, jeden si spolu u nás hráli jako do tý doby vždycky a druhý den sekundu po vkročení na náš dvůr borderák napadl mého psa až na krev), jako sorry, ale myslím si, že nejsem tak blbá, že bych si ničeho nevšimla a tudíž si dovoluju s tebou nesouhlasit a co vím, u border je tenhle průběh dost častý, pes je 2 roky naprosto v pohodě se všema psama a žádný signály nevysílá, psů se nebojí, prostě normální pes s vyrovnanou povahou a ze dne na den se rozhodne zmastit všechny psy, který potká

wami
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 09:19
- Nahlásit

Maya
no, není hra jako hra, a to, že to unese, a vyřeší si sám, nemusí znamenat, že z toho taky má dobrý pocit...
ale konkrétního psa jsem neviděla, takže přes net těžko soudit.

co vím, u border je tenhle průběh dost častý, pes je 2 roky naprosto v pohodě se všema psama a žádný signály nevysílá, psů se nebojí, prostě normální pes s vyrovnanou povahou a ze dne na den se rozhodne zmastit všechny psy, který potká
vidíš, a já jich potkala taky poměrně dost, a překvapivě, většinou to bylo právě tak, jak píšu, jen majitelé spolu s poznáváním, oč jde, teprve zpětně přicházeli na to, jak psu vypínali kontrolky...
Na druhou stranu, i tohle se dá řešit. I v těch dvou letech.

ale to je asi jak s tou sklenicí do poloviny plnou a do poloviny prázdnou. Pro tebe je to u border obvyklé a neřešitelné. Pro mě - bez ohledu na plemeno - to řešitelné je.

helps
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 10:07 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

nevím teda mě připadá, že tady z border děláte bůhví co, nějaké zabijáky...... to asi teda potkávám psy z úplně "jiných rodin". je fakt, že pokud teda se psem neumíte pořádně pracovat a nevedete ho odmala, tak asi z BOC může vyrůst pěknej šílenec, ale to že vrčí či štěká po psech na vodítku neznamená, že chce všechny povraždit..... to může mít příčiny všelijaké, ale osobně bych to viděla na vlastní nejistotu a strach okolo ostatních psů, popřípadě může chtít "pást" a honit je..... pokud je okolu psů nejistá, pak bych řešila, jak psala wami postupně tohle "reakitivní" chování odstraňovat a naučit psa, aby ostatní ignoroval a pochopil, že mu nic nehrozí. ovšem pokud se prostě rozhodnete, že ten pes je agresivní zabiják (což je směšný obzvlášť u toho štěněte), tak to nevím jak vám kdo pomůže

Jinak proti Enince vůbec nic nemám, ale ohledně rad při výchově BOC bych se asi obrátila jinam

Pro tebe je to u border obvyklé a neřešitelné. Pro mě - bez ohledu na plemeno - to řešitelné je.

Tohle naprosto nechápu..... že něco takového má být u BOC obvyklé? Tak to teda sem asi opravdu mimo. Leda že si BOC pořídí nějakej člověk, co neumí psa zaměstnat a pracovat s BOC trošku individuálně. Já znám BOC desítky, se spoustou se taky potkáváme na různých akcích a nemůžu říct, že by to byli nějací asociálové. Bude to zase jako vždycky v lidech

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 10:09 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit

wami
Je to spíš o zkušenostech než o sklenici, tohohle konkrétního psa já znala dokonale a vím, že tam žádný vypínání kontrolek nebylo a stejně tak znám pár dalších, kteří byli v rukách lidí, o kterých vím, že by si taky všimli a pokud oni řeknou, že ten pes fungoval bezvadně než nastoupila ta agrese, tak jim věřím. Ale samo nevylučuju, že u jiných borderek je to spojený se strachem.
A řešit se dá jistě všechno, ale asi moc lidí, kteří to v tomhle případě dokážou, nebude, co já vím tak se to nepodařilo ani lidem dost zkušeným a obvykle to končí ukončením psích aktivit a psem s košem.

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 10:17
- Nahlásit

helps
Tak zabijáky to zase ne, ale stačí si zadat do vyhledávače border kolie a agrese a uvidíš, jak často to lidi řeší, dokonce už jsou i chovky, které u rodičů píšou Povaha bez známek agrese, je prostě fakt, že je to u nich rozšířené a je nutné s tím počítat, ostatně jako u mnohých jiných plemen, jen problém je v tom, že u borderek to nikdo moc nečeká jako třeba u pitbula, že jo.

helps
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 10:47
- Nahlásit

Jako já třeba znám bordery, které ostatní psy nemusí, třeba občas zavrčí, ale myslím si, že to ve většině případů není právě takové to "jdu tě zabít"... já věřím, že určitě se najde dost lidí, kteří s BOC mají problémy a nemůžu soudit, když ty lidi člověk nezná...... ale myslím si, že BOC prostě není pes pro každýho. Kámen úrazu bude asi právě v tom, že v TV lidi vidí toho moc chytrého pejska a řeknou si, že takovej by se jim líbil. A pak se diví, že ten mazlík pokud nedostane přesně to, co potřebuje se promění v noční můru.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2013 10:56
- Nahlásit

já je extra až tak neznám,ale co jsem slyšela různě od lidí, nejsou to hrací pejskové v tom smyslu,že je ostatní psi víceméně nezajímaj,prostě je berou jako něco co patří do krajiny ,ale to je asi všechno..ta agrese o který se tu píše..nevim,no..jednak úplně nechápu proč by chovatelé množili záměrně psy s agresí(jako chápu,že lidi jsou dementi,ale snad ne všichni) a dvanak furt myslim,že ta agrese plyne z nicnedělání..a dělánim určitě nemyslim,,házení míčku hodku denně nebo celodenní pobyt na zahrádce.Doplatily na to,že jsou moderní ted,takže je musí mít skoro každej..a skoro vůbec nikdo s nima nedělá,myslim pořádně,ono když kouknete na nějaký videa prac. border,tak vám musí bejt jasný že ten pes je prostě MAGOR,nedělá nic jinýho než že dělá!a to jen spekuluju..jestli se z takto nevytížených border (tim pádem prudivých) rodí další generace štěnat,tak možná tam je původ tý vrozený agresivity..

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání