Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Dva psi v bytě
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 11:33
- Nahlásit

Ahoj všem,
vím že nějaké diskuze na toto téma zde probíhaly,ale raději se optám znovu.

Máme doma 2 letého jorkšíra,kamarádský,hravý a chtěla bych si k němu pořídit JRT,8 letého,odebraný z množírny,vykastrovaný.Jenomže mám strach,že si kluci nesednou,už jen z důvodu že jsou oba teriéři,navíc ten můj je klasický jedináček.Myslíte,že by si eventuelně mohli ublížit (tedy ten větší menšímu)?

Jaký na to máte názor?Budu ráda za každou radu či zkušenost.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 12:53
- Nahlásit

Tanule22 klasický jedináček?

To je co?

Vážně, méně nervů a stresu z Vaší strany, větší pravděpodobnost úspěchu. Nevidím důvod, proč by pes odebraný z množírny, navíc osmiletý měl ubližovat malému. Řekla bych, že bude spíš vděčný za nový domov. A na další psy bude také zvyklý, problém by být neměl.

Stejně je to jen na Vás, jak si to zařídíte. Jakoukoliv žárlivost netolerovat, nikoho neupředňosťovat a v neposlední řadě nechlácholit!

Řekla bych, že york bude rád za kamaráda, ikdyž už staršího.

kachna_
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:19
- Nahlásit

chtěla bych si k němu pořídit JRT,8 letého
pořídila bych si asi radši kastrovanou fenečku

vůbec tím nechci říct, že to nejde, nebo že si myslím, že se nesnesou, jen mi to prostě přijde jako nejjednodušší řešení daného problému

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:25
- Nahlásit

ssshhhhh : No,jedináček v tom smyslu že je zvyklý na to,že veškerou pozornost věnujeme jemu Já si také myslím,že jork bude rád za kamaráda,ale i tak jsou určité obavy.Naštěstí nám vyšli vstříc a můžeme vzít našeho psa prvně na seznámení a pak se rozhodnout.

kachna_ : Původně jsem chtěla fenečku,ale ty byly okamžitě pryč,no a zůstal jim tam jen ten jeden,nikdo si ho nechce vzít,protože prý je starý Tak přemýšlíme,že si ho vezmeme....

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:35
- Nahlásit

ssshhhhh

To je co?

to je pes, který je zvyklý, že veškerá pozornost rodiny je soustředěna na něj

Řekla bych, že bude spíš vděčný za nový domov

to rozhodně bude

A na další psy bude také zvyklý, problém by být neměl.

to rozhodně být nemusí, pokud byli někde v klecích či chlívkách, bude zvyklý tak leda se venčit tam, kde je. To je bohužel realita, se kterou musí nový majitelé počítat. Nemusí to tak být, ale s velkou pravděpodobností může. A je lepší, když se člověk na tu situaci připraví, počítá s tím, že to nebude procházka růžovým sadem a hlavně si vše dobře promyslí dopředu, protože pokud pak zjistí že na to nemá, je už pozdě a každý další přesun psovi ublíží. Je tedy moc dobře, že se zadavatelka zamýšlí dopředu.

ano konflikty pochopitelně být mohou, domácímu psu-dospělému se vůbec nemusí líbit, že mu domů přibyl pes. Ne vždy to probíhá idylicky. Ano je to hodně o tom, jak se k tomu postaví páníček, ale fakt bych nepočítala tak napevno s tím, že york bude rád za kamaráda i když už staršího.

Tanule22
důležité je, jaké máte zkušenosti se psy, jak moc rozumíte jejich chování, jak ho dokážete číst a předcházet konfliktům. Jak moc si věříte, jaké máte možnosti psy oddělit v případě, že ty problémy budou. Nemusí být vůbec, ale prostě se to stát může. Kde je ten pesan z množírny teď? Byla by možnost, aby se oba psi setkali na neutrální půdě, abyste věděla jak se který chová?? Máte možnost s nimi vyrazit na nějakou společnou procházku?
Nikdo dopředu nemůže říct, co bude, jestli se budou nebo nebudou prát/tolerovat/mít rádi. Všechny ty možnosti můžou nastat. Jde o to, jestli zvládnete tu blbou variantu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:36
- Nahlásit

Tanule22

.Naštěstí nám vyšli vstříc a můžeme vzít našeho psa prvně na seznámení a pak se rozhodnout.

heh, než jsem to doklofala, tak už je odpověď tu. Tak to je fajn, že se hafani můžou nejdřív poseznamovat.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:41
- Nahlásit

Myslím, že je fajn, že můžete udělat seznamovačku.

impact
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:42
- Nahlásit

Tanule22
8 letého,odebraný z množírny,vykastrovaný
Od "žišky"? Asi vím který.. Byla bych veeeeeeelmi opatrná a určitě bych si zajistila možnost oddělení kluků v době nepřítomnosti majitele. Alespoň pro začátek.

PetraK
to rozhodně být nemusí, pokud byli někde v klecích či chlívkách, bude zvyklý tak leda se venčit tam, kde je
No on bude hlavně zvyklej na feny a ne na psího konkurenta v rajonu. A to může být docela nebezpečné..

Tanule22
Původně jsem chtěla fenečku,ale ty byly okamžitě pryč,no a zůstal jim tam jen ten jeden,nikdo si ho nechce vzít,protože prý je starý
Těch fenek JRT/PRT k adopci je určitě víc. Jak u nás, tak třeba v Mazlíkách v nouzi.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:46
- Nahlásit

impact

No on bude hlavně zvyklej na feny a ne na psího konkurenta v rajonu

no jo! a tohle navíc! to mě vůbec nenapadlo. Ono je opravdu důležitý, aby se člověk připravil na to, že to nemusí být idylka a že bude muset řešit problémy a že budou třeba velký, nebude pak zaskočený a nebude psa vracet.

Maya
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:47
- Nahlásit

Tanule22
Ano, můžou si ublížit a klidně to může dopadnout tak, že je budete muset trvale oddělovat. Pokud tu možnost nemáte a nemáte zkušenosti s problémovými psy, tak si ho snad radši ani neberte. Představa jak budou pejskové rádi za kamaráda a budou spolu spokojení žít velmi často bývá jen iluzorní a ve skutečnosti teče krev. Setkání na neutrální půdě je sice fajn, ale si uvědmte, že vystresovaný pes z množírny se bude na neutrální půdě s cizíma lidma a cizim psem chovat jinak než když si ho vezmete natrvalo domů a on po pár dnech/týdnech pochopí, že je tam fakt doma. Pak teprve ukáže co v něm je.
Jako nemusí to tak být, klidně to můžou být kámoši, ale musíte počítat i s tím výše uvedeným a pokud na to nemáte, tak si ho fakt neberte, abyste ho nemuseli nakonec posílat o dům dál.

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:49
- Nahlásit

PetraK : Co vím,tak předtím byli zavření v klecích,ani je nevenčili. Teďka je někde v Ostravě,opět prozatímně v kleci,chodí ho venčit,ale počítám s tím,že se to bude muset naučit,při nějaké snaze by to mohl rychle pochopit,snad.

Nějaké zkušenosti mám,ale nebudu ze sebe dělat znalce,to rozhodně ne. Možnosti jsou,v bytě máme dveře a 3 místnosti,takže rozdělení by mohli být,to bych ale dělala nerada a jen v případě krajní nouze.Právě že z té blbé varianty mám strach,protože chodíme do práce a časem by psi museli zůstávat sami,což je riziko.

Vzhledem k tomu,že je to hodně rizikové,tak o tom už delší dobu přemýšlíme.Nechci se unáhlit ani zklamat chlupáče,kdyby musel jít zase někam jinam.

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:59
- Nahlásit

impact : Ano je to ten "žiška"...Právě jsem koukala na stránky o.s. Russell Rescue a možná budeme uvažovat spíš o fenečce,to by neměly být snad takové problémy,i když,záleží na povaze feny.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 13:59
- Nahlásit

Tanule22

pokud se na to necítíte, a nechce se vám počítat s variantou, že by psi museli být třeba doživotně oddělování, jděte fakt do té kastrované fenky- viz. to co píše Imackt, opravdu těch fenek je v nabídce myslím pořád dost - bohžel jsou to teď oblbíbená plemena.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:00
- Nahlásit

Tanule22
i když,záleží na povaze feny.

tam to bude spíš o tom, že ona z něj udělá podpantofláka, než že si půjdou po krku .

impact
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:08
- Nahlásit

Tanule22
My třeba máme poměrně výbornou zkušenost s tím, že dáváme fenku do domácnosti ke psovi.

Nebo třeba k několika psům.
Na fotce "žiškovka" Xixao.

Nějaké fenky JRT hledají domov i tu.

PetraK
tam to bude spíš o tom, že ona z něj udělá podpantofláka, než že si půjdou po krku
Jo, zatím se to tak stalo pokaždý, když jsme dali fenu ke psovi. Viz foto výše.

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:09
- Nahlásit

Takže říkáte že v případě fenky to bude jednodušší,pokud to chápu dobře Uf,spadl mi kámen ze srdce a jsem moc ráda za Vaše názory a rady!

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:10
- Nahlásit

impact

když jsme dali fenu ke psovi. Viz foto výše.

jasně, malej generalissimus Stalin v sukních - tak to má byt, kazeň a pořadek! (nebo jak to řikal Dvořák v Baronech )
přijde mi to jako ideální řešení

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:13
- Nahlásit

Ty fotky jsou parádní!!! Taková pohoda

impact
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:16
- Nahlásit

Ale zase na druhou stranu, dávali jsme několik fen k fenám a zatím se všechno jeví taky dobře. I když do majitelů bylo poměrně důkladně nahuštěno, jak zachovat pro prvních pár týdnů bezpečné prostředí pro obě strany.

Nevím, asi to jde. Ale je potřeba určitá znalost a zkušenost a hlavně v případě teriéřích palic si umět dupnout.

Vím o domácnosti pes-pes (bráchové), kteří jsou naprosto v klidu. Vím o domácnosti pes-pes-pes-fena-fena (feny nejsou raslíci), kde je to/bývalo to občas dost o hubu. Taky vím o domácnosti, kde byla fena-fena a muselo se to prostě rozdělit.

Asi bych obecně řekla, že s raslíkama obecně spíše nejsou problémy. Ale když už jsou, tak jsou dost tvrdé.. Opravdu záleží, na co si kdo troufá. Nejen řešit případnou nesnášenlivost, ale taky chuť vytrvat a vyřešit to ke spokojenosti smečky.

PetraK
jasně, malej generalissimus Stalin v sukních - tak to má byt, kazeň a pořadek!
No hlavně, ty fotky přistávaly u nás postupně. Napřed ta před krbem. Pak ta, kde si Xí zabírá pelech a kluci jsou naskládaní v rohu a ve finále jsou na jedné hromadě. Pobavilo, hodně moc.

Tanule22
Ty fotky jsou parádní!!! Taková pohoda
No oni jsou hlavně ti velcí všechno kluci. A Xíčková k nim byla pořízena coby malá velká šéfová. Zcela evidentně to vyšlo. Ale nutno dodat, že panička je už od prvního dojmu poměrně svižný typ baby, která si doma udělá pořádek natotata.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:30
- Nahlásit

impact

Pobavilo, hodně moc.

jo, to se nedivím.

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:39
- Nahlásit

Zalíbila se nám Tinky Ale ještě o tom asi popřemýšlíme,nechtěla bych do budoucna řešit problémy že se psi nesnesou

impact
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:44
- Nahlásit

Tanule22
Tinka je rezervovaná, závazně.

K adopci jsou fenky Krteček, Josefínka, Rory, Vanilka, Wasabi. Ale to už mne kdyžtak kontaktuj na mejlu, prosím. gabriela.h(a)russell-rescue.cz . Určitě potřebujeme vědět o budoucím majiteli více věcí, abychom dokázali odhadnout, která fenka by nejvíce vyhovovala.

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 14:56
- Nahlásit

impact: Psala jsem maila

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 15:12
- Nahlásit

No není to jednoduché když si člověk chce pořídit dalšího psa Mám v hlavě zmatek,ale to se časem utříbí a třeba najdem pohodovou parťačku

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 16:19
- Nahlásit

Tak na Vás všechny budu mít ještě jeden dotaz.Není teda lepší si radši pořídit štěndo když už jednoho psa máme?

impact
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 17:14
- Nahlásit

Tanule22
Ne. Já tu měla v únoru tříměsíční štěně asi tři dny a po třech dnech jsem byla veeeelmi ráda, že už to šupe do dočasky. Nemám na to nervy! Zlatej dospělej komunikativní pes. Než nějakej ztřeštěnej harant!

birma
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 17:17
- Nahlásit

Tanule22
záleží, co od toho čekáš. Jestli co nejsnazší život se dvěma psy, tak si kup štěňátko (ideálně fenečku jorkšíra) a s velkou pravděpodobností nebudeš mít žádný problém. Pokud chceš nějakému pejskovi pomoci a nebojíš se toho, že budeš mít víc starostí a dá ti to všechno víc práce, tak si vezmi zachráněnou russlinku a taky to půjde

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 17:26
- Nahlásit

birma
tak si vezmi zachráněnou russlinku a

Hlasuji pro russlinku! ;)

Tanule22
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 17:43
- Nahlásit

Vzhledem k tomu,že patřím k těm cvokům co by nejradši zachránili všechny psy planety,tak připadá v úvahu nějaká russlinka

birma: snazší život nevím,ten můj cvok byl zhruba do 7 měsíců na zabití,zkoušel všechno možné i nemožné,no a pak to najednou přešlo a od té doby máme zlatého psa (tedy pokud není v dohledu zapomenutý papírový kapesník) Všechno jde,když se chce,alespoň si to myslím No a třeba se zase naučím něco víc ohledně chlupáčů

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2013 18:32
- Nahlásit

Tanule22
To máš různé. Někteří se snesou, někteří nesnesou. Někdy se přímo nenávidí nebo naopak milují. Kus od kusu, podle povahy.
Zkus mít zajištěnou ohrádku, případně klec, kterou může pejsek používat jako boudičku a mít tam svůj klid a bezpečí. Seznam je venku, ne až doma. U nás to probíhá tak, že okošíkuju nového pejska (je-li větší) a seznámíme se na terase před barákem. Pak jdeme domů, kde už v obýváku má nový pejsek udělanou ohrádku tak, aby z ní měl přehled všude. Nechám je seznamovat přes ohrádku.
Případné nevhodné chování koriguju, nenechám je na sebe vrčet nebo vyjíždět - byť přes "plot".
Časem "zavřený" pejsek projeví zájem být propuštěn - ta doba je různá, každý pes se na to cítí jindy. Do té doby povětšinou děláme společné vycházky, nový pes vždy na vodítku, ostatní klasicky na volno. No a když už chce mezi ostatní a ti nejsou proti, tak ohrádku otevřu, někdy dám novému pro sichr náhubek a dávám na ně bacha, aby se neservali. Když odcházím z místnosti byť jen na pár minut, vždy azylanta ze začátku radši zavřu do ohrádky. Později už ne. Zatím s tímto postupem nebyl žádný problém - neměli jsme rvačku, o újmě na zdraví ani nemluvě (nerada bych to zakřikla). Jen ta doba do společnýho vegetu je různě dlouhá.
Někteří azylanti pak tu svoji ohrádku považují opravdu za svojí a dobrovolně tam chodí v noci spát i poté, co už to po nich nikdo nechce.
Pokud půjdeš ven, tak samozřejmě zařiď, aby se k sobě nemohli dostat. To dělám i poté, co už za mojí přítomnosti bez problémů koexistují. Jistota je jistota. Teď tu mám fenečku už asi 14 dní a tu stále odděluju za mojí nepřítomnosti. Je to tedy extrémně dlouhá doba, obvykle to bylo o hodně méně. Ale je poměrně velká a kdo ví co má za sebou.
Ráda bych Tě ještě upozornila na problém vycházek venku. I pes, který se zdá, že se Tě drží jak klíště, Ti může po uvolnění z vodítka zdrhnout! Nepřeháněj to s důvěrou, radši si je sichruj. Mám stavební lano o délce asi 15 metrů. Mám nastavitelná vodítka. Aby měli velký rozsah pohybu, ale byli stále přivázáni. Později vypouštím s vodítkem na krku, aby se dalo případně přišlápnout, kdyby začal zdrhat. Navíc táhnoucí vodítko pes povětšinou bere, že je přivázaný, a lépe mě poslouchá.
Dál počítám s tím, že mi otevřenými dveřmi, když procházím ven, může pes zdrhnout. To mi jeden azylant udělal. Byl v otevřené ohrádce 8 metrů daleko, ale jak jsem přiotevřela dveře ven, že vyjdu, tak zdrhnul. A nedal se chytit, když měl najednou svobodu, že jo. Naštěstí si udělal kolečko po poli před barákem a valil zpátky.
Jinak já bych radši k pejskovi vzala fenečku. Ale nemysli si, že tomu jorkšírkovi nemůže nic udělat. Může úplně stejně jako pes. Povahu neznáš a předpoklad, že to s fenkou bude dobrý, může být velmi mylný. Pes může brát pejska jako konkurenci u pánečka stejně jako fenka. Pes může brát psa jako konkurenci před fenkami. Ale fenka se zase může chovat stylem - já jsem dáma a ty budeš, ty blbečku, dělat co já chci, jinak tě rafnu.
Možné problémové záležitosti jsou - rozdávání odměny, žrádlo, hračky, mazlení, záběr pelíšku nebo místa na gauči u pánečka - u toho může konflikt vzniknout snadněji.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání