| Autor |
Zpráva |
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 15:28
- Nahlásit
Eldoguero:
No, jak kdy no Někdy právě i na zahradě letí k plotu si zaštěkat a podobně, ale včera to třeba udělal jen jednou, jinak vždycky přišel a dnes taky. Sme na vesnici, lidi tu chodí jen v ráno když jdou do práce a pak odpoledne a není jich moc, tak nemůžu říct, jestli to je jen náhoda, nebo se tak zlepšil. Prostě s ním můžu bejt hodinu venku a zrovna kolem nikdo nejde.
S tím pamlskem na zem je to dobrej nápad, vyzkouším. On je na jídlo jak jatej, tak by to mohlo fungovat
Jídlo mu snad nenutím, to on mi cpe pomalu čumák až do kapsy a může se přetrhnout, aby dostal mňamku.
Na cvičáku mu říkaj, že je to puberta a že to přejde. Že musím vydržet a nepolevovat a on se uklidní a tak. Pak sem šla jinam (jen to zkusit a mrknout se, jak to vypadá jinde, máme to tam moc daleko) a hned mi začali s tím ostnáčem. Tak mě prostě trochu znejistěli, že to třeba není "jen" puberta.
S těma jeho srandičkama počítám, ostatně proto sem si vzala bosíka, je s ním neskutečná legrace
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 15:32
- Nahlásit
stetisek123:
Není ten lakeland ale trochu malej? K bláznivýmu teleti co má teď cca 42kg a bude mít ještě trochu víc (nejspíš)? Já, že píšou že má pes tak 7 nebo 8 kilo a fena samozřejmě míň. Aby si jaksi velikostně stačili
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 16:32
- Nahlásit
smajiska
Puberta přejde zcela určitě o tom žádná, jen to prostě nepodceň
Nevím s tím ostnáčem, já bych byla hodně opatrná, pokud člověk opravdu neví jak s tím zacházet, tak to většinou nadělá víc škody než užitku
Jestli se přesto rozhodneš pro ostnáč, tak prosím nebrousit a pod dozorem někoho s mozkem, kdo to s ním umí a bude schopen ti dávat rady přímo operativně na místě podle situace
Jináč s tím přivolání, nemáš ho 100% ještě ani na zahradě v klidu, tak nemůžeš chtít, aby ho měl spolehlivý venku, kde má milion zajímavých podnětů. Spolehlivost trénuj doma a nikdy mu nedovol, aby ti fouknul, opravdu NIKDY. Pokud by to mělo znamenat, že bude vždycky na šňůře, tak bude na šňůře, prostě se ti v domácím prostředí nesmí stát, že ho bude zajímat něco jinýho natolik, že tě neposlechne. Pak teprve máš na čem stavět a můžeš vyrazit trénovat pořádný přivolání ven
Add. lakeland - máme velšíka, tedy vzhledově skoro totéž jen s jinou barvou, pes je to docela odolnej vůči hrubším hrám, i když je fakt, že s kanárkem už ho na volno moc nepouštím, kanárek má 50 kg a moc se necítí, naproti tomu argentiny jsou vůči němu opatrnější, ale ... no, chodí mi okolo něj velmi znechuceně, ony ho nemají rády, ale to je jen náš individuální problém, ne tak plemene
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 16:43
- Nahlásit
smajiska
u teriéru je to putna, oni jsou hbitý a tak je nějaká tlapa neuzemní a nemaj mindráky
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 16:48
- Nahlásit
Eldoguero:
Budu to přivolání trénovat doma i na vodítku a na šňůře, sem blbá, že mě to nenapadlo Budu se snažit najít si čas, kdy je tu provoz, aby měl nějaké ty podněty, protože jinak za mnou leze skoro jako ocásek
O ostnáči neuvažuju, fujky. Z mého pohledu je to vhodné na problémové psi, například když jsou agresivní na ostatní a je problém je zvládnout nebo tak. Beru to spíš jako "poslední možnost" a myslím, že by bylo i nerozumný abych si ho jen tak pořídila a dávala ho psovi v pubertě
K tomu psíkovi ještě, co třeba Kromfohrländer? Našla jsem ho jen na webu, jinak sem ani netušila že existuje, ale patří mezi společenská plemena, takže by měl být na výchovu nenáročný a ta chlupatá verze by mohla být venku i v zimě. Taky mě napadlo, že by mohl případně ve velkých mrazech mít nějaký obleček, ale nevím, jestli je dobré, aby ho měl pořád - třeba týden, když bude velká zima. Velikostí i vzhledem se mi to plemeno líbí, má takovej rozpustilej kukuč
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 17:18
- Nahlásit
smajiska
Ohledně přivolání - přesně tak
O ostnáči neuvažuju, fujky. Z mého pohledu je to vhodné na problémové psi,
Nooo, ono se to tak říká, ale v podle mě to tak vůbec není, já bych třeba na problémového psa ostnáč nepoužila, naopak ho použiju na "normálního" psa v určitých fázích výcviku na zpřesnění apod. ale to už je jiná debata
Hodně taky záleží co vlastně chci se psem dělat.
Ale podle mě pro tebe a tvýho psa vhodnej nebude, to zvládnete i bez něj
K tomu psíkovi ještě, co třeba Kromfohrländer?
Nemám tucha, na vlastní oči jsem ho viděla jednou a vypadá jak vořech taky netuším, jak bude k sehnání, v ČR rozhodně s obtížema.
Co se povahy a nároků týká, tak nemám nejmenší tušení.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 20:42
- Nahlásit
Eldoguero:
Díky za důvěru, dělám co můžu a dneska sem mu naznačovala to "rejpání se v zemi" abych pochopil, že tam mám dobrůtku a až bude nějaká rušivá situace tak si mě spíš všimnul a zareagoval na to
Mno, že ten haf vypadá jako voříšek je pravda A k sehnání asi bude taky blbě no...Já bych raději čistokrevnýho psa z několika důvodů, například že vím, jaké má předky a jakou bude mít nejspíš povahu. U voříška to tušit nemůžu, pokud to vyloženě není kříženec dvou plemen. A taky vím, co ten pes zažije, když si ho vemu jako malý štěně. Na druhou stranu, je mi těch útulkáčků líto. Hledám ideálně něco nenáročnýho na výchovu a co víc a víc čtu, teriéři jsou spíš opak Netroufám si odhadnout jak zvládnu dva psy, takže spíš nějakého pohodáře Ještě mě napadl zlatý retrívr, chlupů má dost a tak, sice je velký...ale jestli by mu nebylo moc smutno, když by byl venkovní. Labradora nechci, trpí na klouby a ještě jsem neviděla labradora se sportovní postavou, všichni byli aspoň trochu při těle.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 20:44 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
smajiska
Podle mě si můžeš přivolání zlepšit poměrně snadno dvěma věcmi:
- nikdy nepřivolávej, když tušíš, že pes stejně nepřijde. NIKDY. Místo toho si pro něj beze slov dojdi.
- psa po přivolání znovu vypusť do činnosti, kterou má rád (např. hraní se psy). Takže třeba na cvičáku ho dáš na stopovačku, necháš blbnout, pak přivoláš, masivně odměníš (třeba buřta nebo něco podobně lákavého) a pak ho vypustíš na volno. Na konci si pro něj beze slov dojdeš a připneš. Musí vědět, že po přivolání bude další, ještě lepší zábava.
A jestli na cvičáku dělají to, že nechají psy spolu a jeden po druhém si je majitelé přivolávají, tak s nimi tuhle srandu vůbec nedělej.
A k tomu druhému pejskovi. Jestli nechceš vyloženě konkrétní plemeno, volila bych něco z útulku. Taky jsem si myslela, že druhý pes se tak trochu ztratí, ale velký omyl - malé štěně potřebovala dvojnásobek péče co ten starší, protože starší fena všechno uměla a štěně bylo naopak potřeba úplně všechno naučit. Takže první rok fakt záhul.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 20:53
- Nahlásit
LucieS:
Přivolání na cvičáku děláme samostatně, ovšem on pokud jde o přivolání vyloženě že mám předvést přivolání, tak přijde. Už je to horší když mi zdrhne z parkuru a provokuje ostatní ke hře. Dojít pro něj je nemožné, zvládá provokovat psi a zdrhat a velmi hbitě uhýbat paničce a případným dalším lovícím.
To přivolávání a vypouštění dělám, mnohokrát ho přivolávám jen tak, aby věděl že dostane mlsku a zas může jít. Nebo že si s ním chci hrát. Ovšem jak sem psala, i tak je jinej pes prostě jinej pes. Panička není dost super.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 20:55
- Nahlásit
Ještě sem narazila na dva hafy, co myslíte? Kanadský retrívr (asi 20kg) a anglický kokršpaněl?
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 21:12
- Nahlásit
smajiska
Hele házím vlastní zkušenost áno áno bez ůtulkáče klidně malej chlupatej,pakoně se vyznačují naprostou absencí "milánkuju paničku přerazím se abych jí udělal rados!!Ne pakoně ti udělají radost až se jim bé chtít jinak na nás(ééhm na mě můj)kašle z vysoka,ovšem po pořízení malopsa se sytuace mírně vobrátila(malopes je důležitý poslušný nebo aspon odnesitelný jináč se to dvojnásob zvrhne,páč pakoně se docca3sekun naučí jen to nejhorší)žárlí žárlí něžně nenápadně,ale aby trumfl malopsa jest chotem chtít se víc mazlit,čímž upevnuju posluchací frekvenci zárověn,takže já mám jen dobrý zkušenosti(podotýkám,že malopes nebyl pořízen cíleně,prostě se vyskytnul no a už zůstal)
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 21:27
- Nahlásit
Pakunobecny:
Tak jak vidím na velikosti nezáleží Měla sem strach aby pakůň nezašláp mrňouse Líbí se mi vaše výrazy pakůň a malopes My pakoňovi říkáme sloník Jakože malý slon
Jojo, s tím učením jen toho nejhoršího je to pravda. To co umět nemá umí výborně Jinak díky, další důvod pořídit malýho psího kamaráda Nejlíp nějakýho co hrozně touží zalíbit se paničce, žárlení fungovat bude. Stačí když někde hladím štěně (i přes plot) a bosík se cpe mezi mě a dotyčný objekt mého zájmu Hlavně pořizovat další psa s nezájmem se mi zavděčit, jinak na mě budou prdět oba
Mimochodem, na té fotce slouží pakoní noha jako žvýkací kost pro malopsa, nebo blbě vidím?
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 21:52
- Nahlásit
smajiska
na té fotce slouží pakoní noha jako žvýkací kost pro malopsa, nebo blbě vidím?
No trošku se to zvrhlo,páč malopes je děsně statečné zvíře http://youtu.be/TGouNIByXeM
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 22:22
- Nahlásit
Pakunobecny
Heeej, to je zákeřný! On nebojuje o hračku ale o bosíkovo ucho! Zas je vidět, jak sou bosíci trpělivý, s malejma psama stejně jako s malejma dětma
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 22:29
- Nahlásit
Pakunobecny
1) Video "Bárt obrany" má skvělou hudbu
2) Pesan je nádherně vybravený, ten můj je spíš černoch
3) Nevim jestli se mi to zdá, ale mě přijde že můj bosík je nějakej přerostlej Ten váš je takovej štíhlej a agilní a to moje je takový hovádko, prostě sloník Přitom tlustej není, nahmatám mu žebra a žral by 3x tolik, kdyby mohl
Každopádně psisko máte nádherný, moc moc moc, hlavně jak je vybarvenej...
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 22:38
- Nahlásit
smajiska
Jako je trošku přerostlej,ale právě mi vytýkali,že je hubenej takej nohatej,na výstavy to terno nebude,my ted máme metu propracovat se do pracovní třídy páč v klasik je trošku exot.Ji nak bych ty ůtulky okoukla a hlavně tam se dá zajít se psem na seznamovací návštěvu a to už se pozná kerej se vám bude líbit oběma Páč pes bude mít radost,novej pes bude štastnej a vůbec budete tři štastný kousky a to je to ůplně nej nej a tak by to mělo bejt Tak budem držet palce a paspáry at si vyberete.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 23:00
- Nahlásit
Pakunobecny
Díky moc, počkám do jara a uvidíme Asi teda nebudu objíždět každej útulek v ČR, ale pokud se rozhodnu pořídit parťáka určitě útulky omrknu Ráda bych právě vzala psa na zkoušku, novýho na prochajdu a trochu ho oťukat
Je pravda, a vím to z vlastní zkušennosti, že jinej pes než ten z útulku nikdy nebude tak vděčnej za to, co má. Mno uvidíme, mě by se parťák co ze sloníka vytáhne trošku energie a zabaví ho když já zrovna nemám čas, hodil
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 23:17
- Nahlásit
Možná skoro ideální by bylo objevit kastrovanou chlupatici - fenky si kluky většinou spraví a bejvají ovladatelnější, víc mazlicí
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 23:57
- Nahlásit
Atika:
Pokud se kastrovaná nehárá (jako vůbec) tak by to bylo ideální
Zas když vidim toho troubu, jak se od fenky rodičů nechá šikanovat...až je mi ho líto. On ani neběží pro hračku, protože ví, že ona na něj zavrčí a on ji tu hračku nechá. Prostě vůbec. Ona je hrozně chamtivá a žárlivá a někdy mám pocit, že ona poslouchá nás jako smečku a pak si myslí, že můj sloník bude poslouchat jí a že je její By mě ho bylo líto, kdyby se choval až takhle A to během pár hodin s tím hafem nezjistim, u ní sme to taky zjistili až po několika procházkách a hlavně po tom, co sem ji 14dní hlídala. Až sem byla ráda, že jede pryč a mazel bude zas mít svoje hračky
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2011 00:06
- Nahlásit
No tak ti mí o hračky "bojujou" a oba je to baví, zas je jistota, že se neservou, ta čubís to ukočíruje, když se mlaďas moc rozdivočí.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2011 08:55
- Nahlásit
Atika:
Oni se do sebe asi 2x pustili, ale nic hroznýho, jen si to potřebovali srovnat. On si od ní hodně nechal líbit, ale feňule to občas přehnala a moc ho hryzla nebo byla moc drzá a tak ji srovnal Mno, bylo to moc zajímavý. Ono je to určitě hodně pes od psa, takže záleží na jakou kámošku bychom narazili
Každopádně díky moc všem, sem zas o dost víc rozhodnutá, že k nám příští rok (až pesan dospěje) přijde ještě jeden rošťák. Abychom byli ta správná smečka
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2011 11:39
- Nahlásit
Pakunobecny
Jsem ráda, že jsi přispěla se svou zkušeností konečně taky
Ohledně přivolání taky souhlasím s LucieS to jsou dva základní předpoklady, aby pes chodil a chodil k páníčkovi rád
S tím druhým psem bych počkala, jak jsem psala někde zezačátku, až bude bosík zvládatelnější. Ten "trik" s hledáním žrádla v trávě nebo upoutávání pozornosti na cokoliv jinýho mě mnohokrát zafungovalo u psů, který jsem třeba měla na výcvik a který si logicky při prvním vypuštění na volno začali dělat trošku co chtěli.
Co se týká soužití dvou psů, pak je dobrý si uvědomit, že veškerá neposlušnost se tímto násobí dvěma, kdežto poslušnost nikoliv Na druhou stranu je-li jeden pes poslušný, pak nám to může pomoci k zlepšení poslušnosti u druhého, nebo spíš ovladatelnosti, venku. Což při pořízení si štěněte nelze momentálně zaručit. Tudíž bych se přikláněla spíš k tomu, nejdřív u bosíka trochu zlepšit ovladatelnost a pak teprve pořídit druhého psa.
Teriéři obecně jsou tvrdohlaví a ne úplně snadno vychovatelní,ale záleží samozřejmě na tom, jaký teriér a pochopitelně i na konkrétním jedinci. Kokr mívá taky někdy sklony k tvrdohlavosti, ale pracuje se s ním o poznání lépe (je ochotnější spolupracovat). Zlatý retrívr je plemeno vyloženě "dobře ovladatelné" tedy většinou se s ním dobře spolupracuje a rychle se učí. Je to ovšem už velké plemeno a podle mě by stálo za zvážení i varianta, že všechno nepůjde stále ideálně a v době, kdy třeba bude zlaťák trošku stávkovat, začne se s největší pravděpodobností přidávat i bosík a obráceně - zvládneš v takové chvíli dva velké psy?
Varianta útulkáče mi přijde taky docela dobrá
|