| Autor |
Zpráva |
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 19:56
- Nahlásit
Tak mě napadlo, opravdu jen napadlo, pořídit bosíkovi kamaráda/kamarádku. Nějakýho, co může být celou zimu venku, je nenáročný na výcvik a má tak do 15kg cca. Ideálně ne úplně dlouhosrstý, neumím si představit jak by vypadal po řádění s otolik větším kamarádem A ideálně nějaký stabilnější, přece jen aby se pak bosíka nebál.
Zatím je to jen nápad, že by měl na zahrádce kamaráda. Na prochajdu by chodili spolu, ale nechci žádné pracovní plemeno nebo tak, prostě jen kamaráda do party. Bosíka zbožňuju, ale dva podobní psíci by mě asi umořili
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 20:23
- Nahlásit
smajiska
Napadl mě stafbulík, je menší, hrubší hry většího psa zvládne v pohodě, je dost aktivní, ale nepotřebuje nutně 20 hodin denně běhat za míčkem Akorát teda je problém s tím, že to není dlouhosrsté plemeno a ani není vhodný do kotce a na celoroční držení venku. Takže asi nic
Nebo co třeba některý ze špiců? Na výběr je ze spousty variet, barev, velikostí ...
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 20:32
- Nahlásit
O špicovi přemýšlím, ale netuším jakou mají povahu a tak. Znala sem jednoho (z toho nemůžu moc soudit) ale bála sem se ho, tak z toho mám takový rozpačitý pocit.
Napadl mě i pudlík, ale zase...moc je nemusím (mě pro změnu pokousal). Asi bych neměla mít takový předsudky, ale ten pocit...
Stafbulík mě napadl taky a taky buldoček, s tím se kamarádíme, ale nemá chlupiska a já nechci aby pak bosík záviděl malýmu, že bydlím v zimě doma. Právě na zimu toho kamaráda potřebuje nejvíc si myslím
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 20:45
- Nahlásit
smajiska
A proč zrovna na zimu? On podle mě teda pudl taky není úplně dobrej do kotce, i když vzhledem k těm chlupům by asi vydržel, ale nevím jestli by netrpěl psychicky
A co třeba střední knírač?
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 20:52
- Nahlásit
Do kotce ne, pesan je na zahardě, v kotci ho zavíráme tak 1x za měsíc a to možná přeháním.
Na zimu proto, že je dřív tma a já už nejdu v 6 večer venčit do lesa například. Vyblbneme se na zahradě, ale prostě v zimě netrávím se svým psem tolik času, jako v létě, to jsem venku pořád. Samozřejmě se mu ale věnuju, ne že ne
Napadl mě český strakatý pes, dlouhostrtá varianta, ale nevím, jestli přece jen není málo chlupatý, na bydlení venku.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 20:54
- Nahlásit
Mno, možná nakonec skončím u nějakýho útulkovýho mazlika, co bude dost malej, subtilní a chlupatej A ještě udělám dobrej skutek a zachráním jednu psí dušičku
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:04
- Nahlásit
bych se zamyslela nad nějakým teriérem, jsou celkem nerozbitný a na zimu se daj zarůst. Irskej, softík, kerryk,...?
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:12
- Nahlásit
stetisek123:
Můžete mi přímo prosím napsat jména těch plemen? Teriéry neznám, jen ty opravdu známé - foxík, jack russel atd...Díky...
Jinak, jak to mají teriéři s ostatními psi? Asi bych chtěla zas kluka, když už jednoho mám - kuli hárání atd. Tak aby se snesli, bosíkovi budou na jaře dva roky.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:24 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
smajiska
Do kotce ne, pesan je na zahardě, v kotci ho zavíráme tak 1x za měsíc a to možná přeháním.
No, já to myslela spíš tak, že pes je trvale venku a ne doma, takže opravdu radši delší chlup.
možná nakonec skončím u nějakýho útulkovýho mazlika,
Anebo tak
Add. teriéři - s ostatními psi, jak kteří samozřejmě, ale co jsem slyšela (fakt jen slyšela od majitelů, osobní zkušenost mi v tohle chybí), tak třeba ten kerry blue je prý v poho se psy, nebo soft coated wheaten. Asi bych nevolila moc ty, kteří jsou stále využíváni v myslivosti aktivně (jako plemeno myslím, ne konkrétního psa), třeba jagdteriér apod.
Jinak středně velcí, nebo i menší teriéři jsou docela dobrý nápad, podobně jako ten knírač třeba
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 21:58
- Nahlásit
Ten soft coated wheaten teriér se mi líbí. Měl by být i nejpřátelštější z teriérů a velký je akorád. Mezi výchovou podle toho, co sem si za tu chvilku přečetla, nebo moc velký rozdíl jak u bosíka Takže moc díky za rady, teriéři by mě asi nenapadli
Něco si o tom ještě pročtu a uvidím na jaře, až ten můj klacek trochu dospěje a snad ho přejde puberta. Nerada bych si pořídila druhýho psa, když bych neměla zvládnutou výchovu jednoho. Zatím je to takovej janek, co má paničku jen na hraní a na pamlsky Povely atd umí, tak snad ho ta puberta přejde a bude poslouchat i když vidí za humny dalšího psa Všichni mě utěšují, že je to pubertou, že mě jinak poslouchá a podobně, tak tomu chci věřit, sem trpělivá a doufám Ostatně já v pubertě nebyla jiná
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:12
- Nahlásit
smajiska
Jo puberta dělá divy, ale nenech se tím ukolíbat a pokud s ním cvičíš, tak cvič dál, nepovoluj mu nic víc než měl povoleno doteď, nebo až se vyhrabe z puberty, zjistíš, že "neposlušnost" pokračuje dál.
Prostě jen dělej to co jsi dělala dřív, cvič, vychovávej ... a nic nepodceň, ono to nejhorší s pubertou odezní
Jinak myslím, že ideální by bylo počkat až se to psovi trochu srovná v hlavě s pořízením druhýho.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:20
- Nahlásit
Eldoguero:
O to se snažím, ale je prdlej po tatínkovi i mamince, tak netuším co z toho bude. Pro mě je nejdůležitější, že je to dobrák, hodnej pes a není ke mě dominantní, nechá si strčit ruku do žrádla a tak. Když má pokusy vrčet (měl 2 za celou dobu) tak sem ho "seřvala" a snad to pochopil. Každopádně prostě na mě není tak fixovanej jak bych chtěla a rád vymění paničku za psa nebo něco zajímavějšího. I když se stavím na hlavu Ale to je doufám tou pubertou, jinak se mi zdá dokonce v některých věcech vychovanější než dřív a to je snad správně
Jinak jak říkáš, chci aby mu přešla ta puberta a uvidím jaký bude, jak ho budu zvládat, co bude říkat na psi a jestli se neukáže, že sem něco nepodcenila. Snad ne, dělám co můžu ale zrovna teď jsem ochotná čekat vše. Nedávno mi totiž řekli, že mu mám dát ostnatej obojek a já s tím nesouhlasím a málokdo ano. Tak mě to trochu znejistělo.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:23
- Nahlásit
smajiska
Mno, možná nakonec skončím u nějakýho útulkovýho mazlika
to je dobrej nápad,těch tam bude co bydleli jen venku...
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:32
- Nahlásit
Sízra Milanová: Je to taky jedna z možností, záleží jaký hafani kde budou a co na to přítel. Já bych nejraději spasila všechny psí dušičky, ale nezáleží jen na mě Oni jsou to vděčný miláčkové, ale kolikrát přecitlivělí nebo agresivní na ostatní psi
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:32
- Nahlásit
smajiska
Hlavně se ujisti, že ten momentální nezájem o paničku je opravdu jen tou pubertou. Měl by na tebe reagovat i přesto, že má něco momentálně zajímavějšího, aspoň do tý míry, aby tě zaregistroval.
Ostnáč ti poradil kdo a proč? Myslím na co konkrétně, nebo ti někdo řekl, že když nasadíš psovi ostnáč, tak se z něj rázem stane hodný, poslušný a vychovaný psík?
On samozřejmě svý opodstatnění ve výcviku má, ale já jsem nabyla dojmu, že ty nijak zvlášť necvičíš v tom smyslu, že bys skládala třeba zkoušky, že bys bazírovala na detailech, drobnostech a tak, nebo se pletu?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:34
- Nahlásit
smajiska
Oni jsou to vděčný miláčkové, ale kolikrát přecitlivělí nebo agresivní na ostatní psi
Vzhledem k obrovské nabídce útulků po celý republice je skoro nesmysl, aby si člověk nemohl vybrat kamaráda k obrazu svému a svého psa
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2011 22:50
- Nahlásit
Eldoguero:
Mno, on se obvykle tváří, že je hluchej a panička tam není Ale třeba dneska mě překvapil a když sme na zahradě cvičili, tak u mě zůstal či přiběhl na zavolání, i když šel někdo za plotem nebo jel na kole. Obvykle si "musí" jít hafnout. Mě přijde, že on ví, že má poslechnout, ví co říkám a tak, ale zrovna se mu prostě nechce. Když je na vodítku poslechne, ví, že musí.
Ostnáč mi poradil jeden výcvikář (nevím jméno) na základě toho, že sme byli na cvičáku (na tomhle prvně v životě), pes byl asi hodinu v kotci než přišel na řadu a celkem na mě prděl. Sedl si k noze, ale pak něco uviděl a vyběhl za tím. Na tom ostnáči byl klidný (ještě aby ne, když ho to bolí) ale přišel mi takový neveselý, smutný, díval se na mě očima, jako co že mu to dělám a proč? Jako on se z něj v podstatě stal rázem vychovaný a poslušný psík, ale mě to nelíbilo prostě.
Nemyslím si, že je nějaký nevychovaný nebo tak. Třeba dneska mi fakt udělal radost tím, že mi neutekl od cvičení nebo i zábavy k plotu, ale občas se tváří že tam nejsem. Na cvičáku jak kdy, děláme agi a je vidět že mě vnímá, ale občas uteče za jinejma hafama a odmítá se nechat chytit a to mě 100% ignoruje. Jiný utíkaj taky a taky se nechtěj nechat chytit, tak snad nic neobvyklýho.
Jinak na zkoušky se rozhodně nechystám. Chci aby sedl u nohy, když mu to řeknu, ale jak si sedne? Prosim, ať si udělá pohodlí, ale ať sedí Asi tak.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 11:50
- Nahlásit
smajiska
Mě přijde, že on ví, že má poslechnout, ví co říkám a tak, ale zrovna se mu prostě nechce
Když tohle bývá dost často problém, protože to je většinou úplně jinak pes vlastně vůbec nechápe smysl povelů, neví, že má poslechnout VŽDY, z toho logicky vyplývá, že taky VŽDY neposlechne.
Souvisí s tím hodně důlednost, tedy to, že netrváš na přesnosti, protože se nechystáš na zkoušky, ok, ale jsi si jistá, že díky tomuhle nejsi při výciku příliš benevolentní a nedáváš třeba nechtíc psovi najevo, že ty sama to příliš vážně nebereš a je tedy na místě si z toho dělat legraci?
Neříkám, že ho máš drilovat do přesnosti, ale přecejen nějaká důlednost by být měla, minimálně taková, že když jednou vyslovíš povel, pes ho musí splnit a musí ho splnit IHNED ne až si zaštěká u plotu, ne až si pohraje s jiným psem - IHNED.
Jinak reakce na ostnáč je vyloženě špatná a moc ji nechápu, zřejmě souvisí se špatným použitím, nebo možná jste použili ostnáč nabroušený nevím, ale za normálních okolností psa ostnáč nebolí a bolet nesmí (pokud tedy není nabroušený).
Pokud ti někdo doporučil ostnáč, měl ti také ukázat jeho správné použití, tohle je, podle toho co píšeš, celé moc špatně.
Moje fena například je docela citlivá, přesto, když jsem u ní (na jedinou konkrétní věc) ostnáč použila, mi vždy skákala až na hlavu v okamžiku, kdy jsem ho jen vzala do ruky, naopak byla vyloženě zklamaná, když jsem ho třeba jen přenášela z místa na místo, nebo uklízela do tašky. Těšila se na zábavu, nějakou činnost a dodnes reaguje velmi podobně, i když už ne s takovu intenzitou, protože ho už dlouho nepoužívám, reakce na něj dost vyhasla, přesto kdykoliv ho vidí, motá se kolem mě a mrská ocasem.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 12:10
- Nahlásit
Nechci to tu číst celý. Teriéři, já zase celkem teriéry ovládám, ale dělaj mi problémy jiný skupiny
Softík (jméno už jsi našla) je skutečně jeden z takovejch těch "měkčích", tudle jsme dokonce četla, že ho používá jedna pani na canisterapii. Netuším ale, jak moc jsi schopná si je upravit, nebo někam zajet. Maj světlou barvu, povalování v blátě? No, já to u svejch neřeším (ale mám černý skoty), ale tebe neznám. Srst maj takovou jemnější, než klasická tvrdá srst teriérů.
Kerry blue teriér, celkem ovladatelný teriér, který ale třeba umí skvěle obrany. Je tmavej, takže to bahno tolik neuvidíš. Srst je tužší a kudrnatá,ale bývaj celkem zdravý
Irskej teriér bude asi nejživější z těhle třech, bude mít ještě dost loveckej pud (jestli máš slepice?)
Pak mi napadl ještě lakeland teriér, což je dle zjevu takovej jednobarevnej foxlík, s barvou pšenice a tmavší. Je dobře ovladatelnej.
Jinak teriéři celkově se nedá říct, že by měli problémy s jinejma psema, pokud teda samozřejmě dobře socializuješ. Jsou hodně nabitý energií, takže by hravýmu bosíkovi v klidu stačili. Ale říkám je to zvíře od zvířete, taky si musíš uvědomit, že je potřeba je upravovat, ale jinak jsou to fain parťáci.
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 12:41
- Nahlásit
stetisek123
trochu offtopic, ale ked sa vyznas do terierov, chcela by som sa ta opytat.. myslis si, ze irsky jemnosrsty psenicny nie je vhodny na dvor? docitala som sa, ze nema podsadu preto je na dvor nevhodny. patri medzi moje top plemena, ktore by som raz chcela ale u nas len na dvor (s obcasnym s pristupom dnu, ale hlavne by boli psici vonku na zahrade)
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:22
- Nahlásit
Eldoguero:
Já se snažím na povelu trvat hned po vyslovení, ale třeba když odlítne k plotu, tak ho nechytim. Navíc on to honění miluje, takže se to snažím minimalizovat, bere to jako hru. Ale fakt včera a dneska je zlatej, asi bude nějaký pozitivní kosmický záření z vesmíru Legraci si z toho snad nedělám. Rozhodně ne schválně a snad ani neschválně. Samozřejmě se ale snažím, aby to psa bavilo.
To přivolání je náš asi takovej jedinej velkej problém. Občas cukne na vodítku a nechodí předpisově, ale dokud je na vodítku psa zvládnu a samozřejmě na tom pracujeme a lepší se to. Když měl tak 6 měsíců, byla s ním prochajda na vodítku peklo, ted už to zvládáme v pohodě Jen to přivolání netuším, jak naučit nějak "rychleji". Snažím se mít nějaký super pamlsky, hodně chválím když přijde, ale u nás je les samej klacek a se stopovačkou to tam moc nejde. Navíc on ji čapne do tlamy a šlape dál Na cvičáku ji samozřejmě mít nemůžu vůbec, když mi pes lítá tunelama a slalomem. Když na to přijde dělám ze sebe blbečka a válim se po zemi. To přijde, ale jak sem ho takhle jednou odlovila, dává si bacha aby se mě to podruhý už nepovedlo. Na hračku nereaguje když je na cvičáku uteklej za psama, v lese na ni reaguje a celkově je tam v pohodě. Zas dokud někoho nebo něco nepotkáme. Přijde mi, že sem pro něj pak málo zajímavá, ale nevím, zda je to 100% tím.
Poslední dobou se víc snažím, aby u cvičení myslel. Učím ho nové cviky bez povelu, aby na ně přišel dám, aby se snažil mě víc vnímat a přemýšlel nad tím co dělá. Doufám, že se na mě tak víc fixuje, ale nevím? Myslíte, že to bude mít vliv i na to přivolání?
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:25
- Nahlásit
Minnie: Taky chci hafa na zimu na ven a ten softík nemá podsadu? To by asi nebylo ideální, aby byl venku třema v -20°C ne? To není pak ani dobrý, brát je domů, když by to byly tak velký výkyvy teplot.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:38
- Nahlásit
smajiska
Dej si pozor na to "nahánění" psa, jak jsi psala, že jsi ho odlovila, pes to bere jako hru, má z toho prostě srandu. Beauceron je francouz, srandu si bude dělat ze všeho
Když uvidíš,že nemá o tebe moc zájem, snaž se dělat něco co ho na tebe upoutá. Třeba se děsně se zájmem prohlížet nějaký místo na zemi, dělat, že máš něco v ruce, nebo cokoliv, tak jak když chceš upoutat nenásilně pozornost dítěte, když začne řvát, tak ho upozorníš třeba na ptáka co sedí kousek na stromě ... apod.
Psa nech k sobě dojít, až úplně nadoraz, prostě až strčí hubu do toho místa na zemi, který si tak se zájmem prohlížíš. Mluv na něj style "Tý jo, vidíš to taky, to je něco, taková paráda!" Na to místo mu třeba polož pamlsek, o kterej bude mít zájem. Pes si tě začne trochu víc hlídat a všímat, proto, že z ničehonic objevuješ na zemi, i na místech, kde on už čuchal jídlo - takže musíš být prostě nejlepší Pamlsek bych mu nechala občas normálně sežrat a později bych ho vzala do ruky a chtěla za něj tředa "Sedni!"
aby se snažil mě víc vnímat a přemýšlel nad tím co dělá.
Pes, ale nebude přemýšlet nad tím co dělá, bude jednat podle toho co je pro něj výhodnější, event. nejvýhodnější varianta. Pokud opravdu CHCE pamlsek, pak se bude snažit udělat salto vzad, jesltiže mu o něj až tak nepůjde, nebo se naučil, že ho může dostat za mnohem méně, tak bude dělat, že tam nejsi, bude tě na oko ignorovat.
Píšeš, že s přivoláním jste trošku na štíru hlavně venku a jak to vypadá doma na zahradě? Když ho zavoláš a on vidí něco co ho zajímá, přijde i přes to k tobě?
Nenutíš mu třeba nevědomky pamlsek nebo hračky? Někdy si to psovod vůbec neuvědomí, ono by bylo ideální vidět tě s tím psem pracovat. Co ti radí na cvičáku?
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 13:52
- Nahlásit
smajiska
ach jo, ja viem, len som este dufala...
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 14:04
- Nahlásit
smajiska
Minnie
Jo, všichni chovatelé to na stránkách uvádějí, ale to píšou i skotech, či westech. Já bych se podívala na jeho původ: pochází z plemen, jež venku nemají problém (kerryk a irskej), a jejich původní určení je zajištění farem před hlodavci. Myslíte že před pár stoletíma, dávali farmáři psa ke kamnům? Spávali prostě na slámě u dobytka. Takže se zateplenou boudou bych se nebála.
Kdybych ale měla volit já, spíš bych šla to toho lakelanda, řekla bych, že tam nebude tolik péče o tu srst. Z mýho pohledu je softík dost náročnej na údržbu.
Ale nikdy jsem softíka nechovala. Problém je, že když řeknete chovateli, že chcete psa do boudy, tak se po... a bude vám to vymlouvat, chtělo by to spíš najít někoho, kdo ho venku má. Taky bych řekla, že asi pak nebude moc výstavně kvalitní, ta srst asi bude trpět. Mně třeba každej chovatel vyčítá, že nemám skoty na betonu, maximálně anglickým trávníku. Protože si pohybem po lesích, strništích a vyšší trávě škubou srst.
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 14:18
- Nahlásit
stetisek123
juuu, ze by predsa len? vsak prave, na jednej strane maju pisane povodne vyuzitie tychto psov na farmach, na druhej ho nedaju na dvor... co sa tyka kvality srsti kvoli vystavam... mi je celkom jedno ci ju bude mat poskubanu z vyletov.. kedze ani neviem ci chcem vystavovat mas pravdu s tymi chovatelmi, to bude tazsie najst takeho co ich ma vonku..
inak, ty aj vystavujes? dari sa ti dat tu srst do poriadku pred vystavou?
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 14:30
- Nahlásit
Minnie
já nemám softíky. Teď už pár let nevystavuju, protože se mi dvakrát po sobbě podařilo narazit na psa z vylučující vadou. Skoti maj sukni až na zem a díky tomu, že jim umožňuji odjakživa naplnění jejich teriérských snů (strniště plné myšiček), tak nikdy ta deka až na zem nebyla. Dokonce po mně kdysi chovatel chtěl, abych jim to břicho otrimovala, což prej podpoří růst kvalitní srsti. Ale já nejsem vrah a nejde mi o tituly. Feny jsem si vždy uchovnila, odchovala pár vrhů ale nikdy sem nebyla velkochovatel, co objíží mezinárodky. Ono to u nich ani moc nejde, je tam dost takovejch mafií, mezi který se neprotlačíš,a le to už je zase jiná pohádka...Prostě nemám ty ambice
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 14:37
- Nahlásit
JEště k tomu chovu venku. Myslím, že mrazu bych se nebála, pes si prostě zaleze do zateplený boudy a nevadí mu to. Trochu bych se spíš bála mokra. Takže za deštivejch dní bych možná dala nějaku pláštěnku přes záda, ale podle mě se i bezpodsadovej pes nasrstí, když je furt venku a má čas do zimy. Skotům tu podssadu vyškubáváš trimováním a nikdy sem je neviděla se klepat zimou. Navíc pak na výstavách mám srovnání, že maj o třídu kvalitnejší srst, než domácí psi, takže si poradit uměj.
TeĎ chodíme venčit s paní, co má 4 naháče, ty mexický, co jsou fakt komplet nahý a ona je ani teĎ neoblíká, říká, že jsou zvyklý a že jsou to pověry o tom, že se v létě musej mazat a v zimě oblíkat. Když maj pohyb, nejsou u nohy na vodítku, tak to prý vůbec není třeba. A to jsou psi komplet nahý, krom uší a ocasu, kam se hrabe chybějící podsada
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 14:38
- Nahlásit
jj, vidim, ze softiky nechovas a dik moc za nazor, info. paci sa im, ze svojim psom doprajes, co im je vlastne. ja sa teda so softikmi este nelucim ))
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2011 14:41
- Nahlásit
Minnie
neloučila bych se, já měla to štěstí dělat jim vedoucího kruhu na klubovce a jsou to fain psi
|