| Autor |
Zpráva |
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 09:58
- Nahlásit
Existují nějaká pravidla pro to, co poradce chovu dovolí připustit. Myslím z hlediska příbuznosti a nejedná se o nějaký šlěchtění, či revitalizaci. Je někdo, kdo činnost poradce chovu kontroluje?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 10:10
- Nahlásit
stetisek123
Pokud se nemýlím, pak do pravomocí poradce chovu nikdo moc nezasahuje. Jiná situace je u plemen, která mají víc poradců a jiná u těch, která mají jen jednoho - tam je to kolikrát vyloženě na "dobré vůli" poradce. Největší průser ovšem nastává v případě, že klub zastřešuje víc plemen a má jediného poradce chovu, který zcela pochopitelně není schopen pobrat všechna plemena a jejich specifika.
Pokud by byl problém a nebylo by možné ho řešit v rámci klubu, je možný ho řešit na úrovni plemenné knihy, pod kterou plemeno spadá.
Ovšem upozorňuju, že komunikace je někdy naprosto pohodová a jindy má člověk pocit, že líp by si pokecal v mateřský školce.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 10:47
- Nahlásit
No, já včera zjistila, že ten náš povoluje neuvěřitelný spojení. Rodiče mají společného otce a z matčiny strany prarodiče. Dost hustý, takový krize u nás o psy není. Ale majitel má oba psy u sebe, tak je to asi pro něj množírna, ale mě to rozčiluje. Čtyřletý pár má za sebou troje štěňata, jsou takhle incestní a nikdo se nad tím nepozastaví.
Bohužel je to veřejně velmi uznávaná osobnost, tak má asi cestu volnou. Chtěla jsem ho na to upozornit,ale bojím se, že pak na svodu budeme perzekuovaní
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 10:56
- Nahlásit
stetisek123
Buď budeš držet hubu a krok, nebo můžeš být perzekuovaná. Otázka je, co z toho Ti stojí zato.
Zkus se pozeptat na vedení klubu, jakou politiku v tomto směru razí, že se Ti tohle nezdá jako správné a že si myslíš, že to poškodí plemeno - nebo něco takového, však si poradíš. A uvidíš, jak se k tomu vedení postaví.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 11:23
- Nahlásit
stetisek123
Oni povětšinou poradci do spojení jako takového moc nemluví, to už musí být, nebo třeba, když je chovatel v "nemilosti" apod. Takže krytí a spojení psa a feny si v podstatě určuje jen sám chovatel a domlouvá se jen s majitelem krycího psa. Třeba u nás si jen zažádám na klubu o krycí list, domluvím se s majitelem psa a jedu. Nikdo se mě neptá kým kryju a proč. Jestli je to špatně nebo ne - těžko říct, bývaly doby, kdy poradce chovu přímo určoval kdo má kým krýt a prolém byl v tom, že se dost protěžovali někteří psi, resp. psi některých majitelů. Oboje je pochopitelně špatně.
Zkus se obrátit na klub, jako takový, zkus na tento problém upozornit, bez kritiky, bez jmen lidí. Jména psů postačí, máš-li rodokmeny, pošli jim je k tomu, ať nemůžou tvrdit, že si to nemohli nikde prostudovat.
Za tohle tě nikdo nemůže perzekuovat. Event. to ještě můžeš přímo zveřejnit ve zpravodaji třeba, ale jako první v řadě bych zkusila napsat na klub dopis, email ... prosté oznámení a dotaz, jak je to možné. Poukázat na to, že se nejedná o málopočetné plemeno (pokud se nejedná), kde by jiná varianta byla jen zahraniční krytí, do kterého zas tolik lidí nejde.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 11:33
- Nahlásit
stetisek123
V klubových řádech musíte mít jaký druh chovu máte, jestli nemáte striktně řízený, tak s tím nic nenaděláš.
Chceš vidět taky moc pěkný PP, od dlouholetého chovatele a rozhodčího? Tož tady http://www.spic.cz/genealogie/index.php?pid=9812
V našem klubu poradci taky krycí psy neurčují, takže i kdyby se nad tím poradce měl pozvracet, tak s tím nic neudělá.
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 11:45
- Nahlásit
Maya
dobrýýý ((((
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 11:55
- Nahlásit
Maya
ty woe tak to hustý Neměl by někdo panu inžinýrovi říct, že krýt se dá i něčím jiným než tím co mu běhá na dvorku?
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 11:59
- Nahlásit
Maya
Oni to vždycky můžou "obhájit" tím, že jsou tokvalitní jedinci a oni, že tou úzkou příbuzenskou plemenitbou utužují ty dobré exteriérové vlatnosti, tak mi to bylo jednou vysvětleno,kdžy jsem se na to ptala chovatelů kolií (i když tam to není tak běžné, ale našla jsem jeden případ na Slovensku,tak jsem se na to zeptala). Obrana proti tomu není žádná si myslím.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:09
- Nahlásit
U nás v klubu také majitel nakryl sourozence po stejné matce a jiném otci. Podal jsem na vedení klubu ztížnost, že je to příbuzenská plemenitba, ale bylo mi odpovězeno, že chovatelský řád tuto problematiku nijak neřeší a tudíž je to v pořádku. Poradce může krytí buď doporučit nebo nedoporučit, ale pouze, když majitel feny vypíše psa, kterým chce krýt, když ne nebo pak nakryje jiným, tak se poradce dozví až po krytí, když mu dojde krycák, kterým psem vlastně majitel nakryl.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:16
- Nahlásit
Maya
moooc hezký rodokmen
Předpokládám, že se svým dotazem dopadneš tak, jak píše pajda222
přesto bych to zkusila a jako další možnost, bych o tom klidně napsala článek do zpravodaje, vůbec nazaškodí přiložit rodokmeny. Přestože se s tím zřejmě nic neudělá, stojí za to na tuto zkušenost ostatní členy veřejně upozornit.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:16
- Nahlásit
Já se bojím to tu takhle zveřejnit, ale je to asi něco podobnýho. Dvě zvírřata, stejný otec a v obou rodokmenech jen 4 odlišní psi. Bohužel na vedení klubu s tím nemůžu, páč to je jen ten poradce a pár vyvolených. Poradce dělá min 25 let, spíš dýl a je to mediální hvězda. Mně se to tak hnusí. V republice musí být pár set chovných jedinců a on podepíše tohle? U nás, vnašem klubu se musí žádat o navržení ke krytí, kde buď vyplníte své návrhy, nebo to necháte čistě na poradci. Konečný slovo má ale on.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:21
- Nahlásit
stetisek123
nemáš náhodou skoťáky?
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:21
- Nahlásit
Eldoguero
klidně napsala článek do zpravodaje
ty voe, to bych letěla. U nás se to rve i bez veřejnejch zpráv a teď tohle. Myslím, že by to chtělo založit konkurenční klub, ale na to jsem malej odborník.
Vím o tom, že tenhle poradce dřív pouštěl do chovu jedince, s vylučujícíma vadama jen proto, že měli vzácnou barvu, Vydejchala jsem to, pak mi doporučil krýt 10 kg fenu 17 kg psem, na to jsem se vyprdla,ale teď když se dozvím, že nechává opakovaně připouštět incesty, to je hnus
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:22
- Nahlásit
Monty
pšt
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:24
- Nahlásit
stetisek123
ti napíšu emaila, jo?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:27
- Nahlásit
stetisek123
no hnus to je, bohužel nejste sto pro jediný všechno je jen o jednom člověku, nebo o skupině lidí, kde se hraje na "malou domů" a těžko se s tím něco dá dělat, každopádně možná stojí za to do toho aspoň čas od času vhodně rýpnout
Nemůžou tě přece vyloučit za informativní článek, když ho napíšeš ve stylu "pes A měl štěňátka s fenkou B, která byla zároveň jeho dcerou ... vážený čtenáři, přijde i vám tohle nenormální, nebo jsem jediná v klubu, komu se tyto praktiky příčí ..." tak něco no. Popřípadě bych nejmenovala, jestlimáš strach, ale formulovala to jako varování nad příbuzenskou plemenitbou, přihodila bych klidně pár fotek jak to může dopadnou, když se to přežene.
Nemáš možnost chovat v jiným klubu?
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:31
- Nahlásit
Monty
ok
Eldoguero
Jinej klub nemáme. Ale já teď mám psi, kteří nějsou chovní, tak budu ještě pár let v klidu,a le stejně mě to rozčiluje. Člověk, co má na strarosti zpravodaj je pravá ruka poradce... a navíc starej parkosák
Ale možná by to uveřejnil nějakej psí časák?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 12:55
- Nahlásit
Psíček
určitě budou zdravá jak rybičky.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:09
- Nahlásit
Psíček
A jak myslíš, že vznikala plemena?
tohle plemeno "je vzniklé" už pár set let a nahoře jsem psala, že nejde o šlechtění ani o regeneraci
že se tě snažím arogantně vyhodit
Toho se nebojím. Proto jsem se tu ptala, zda někdo do toho trochu nevidí, jestli existuje nadřízenej orgán. Já zase nejsem z těch, co mlčej. Už jsem si udělala hodně problémů, protože moje asertivita přesahuje meze asertivity a stávám se nežádoucí. Jen prostě nevím, jak na to. V ruce mám důkaz v podobě papírů rodičů. Dnes už třech vrhů opakovaného spojení. Jenže já všeho všudy odchovala 3 vrhy a to před 12 lety. Takže jsem fakty laik
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:14
- Nahlásit
Psíček
chovatelů se stává chovately kvůlipedpokládanému finančnímu profitu
Který, jak brzy zjistí se jaksi nekoná .
nebo bychom snad museli vystoupit z klubu a t bychom pak nebyli těmi správnými chovateli
Nejde o to, že bysme nebyli těmy správnými chovateli, ale nečlen klubu má pokud chce chovat své nevýhody (mimo jiné i finanční) a často je s chovem jako takovým spojeno dost nepříjemností. Nemyslím si, že je to správně pochopitelně, ale skutečnost je prostě taková¨.
stetisek123
To tak bývá, když tomu tak není, pak se v tichosti onomu člověku zpravodaj sebere a dá se někomu jinému, kdo má "lepší" vztahy s poradcem, event. umí líp lízt do řiti těm správným lidem
Psí časák je dobrá alternativa. Co třeba Pes -přítel člověka je tam i poradna ohledně takových věcí, co to zformulovat jako dotaz a poslat tam?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:15
- Nahlásit
stetisek123
Pravda je, že zakázaný to není, pokud si to nezakázal sám klub. ČMKU toto nijak neřeší a většina klubů taky ne, tudíž si klidně každý může úzkou příbuzenskou dělat a stížností se nikdo zabývat nebude, protože je bezpředmětná.
Jako závidím Holanďanům, tam jim národní kynologická organizace dala do řádu větičku Jsou zakázána spojení rodiče-děti a (polo)sourozenců. A mají jasno.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:26
- Nahlásit
Psíček
Pro chov je mi to putna a pro psy je to dobře.
Oni i lidi vznikli příbuzenskou, takže co, kolik ty máš děti se svojí sestrou nebo alespoň sestřenicí?
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:26
- Nahlásit
stetisek123
Musím dát za pravdu ostatním, poradce chovu požadavek na vystavení krycího listu jen potvrdí, nijak dál to neřeší, pokud to klub nemá vyloženě ve stanovách. Vzhledem k tomu, jak tady kluby vznikali a vznikají, tak málokterej klub si dá taková "zpřísnění" do stanov. U nás v klubu je to stejné jen v zeleném. Poradkyně jen podepisuje krycáky a neřeší nic, podle mě se ani nepodívá na rodokmeny, prostě tam hodí parafu a neřeší. Opakovaných krytí, která se vyloženě nepovedla, podepsala nespočet, protože se jí to prostě nechce řešit a pak jen na svodu nadává, že jí tam chodí lidi s přerostlýma zvířatama například. Jestli je výbor klubu tak spjatý s poradcem jako u nás, obávám se, že jsi ve slepém bodě a ničeho se nedovoláš :-/
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:39
- Nahlásit
Maya
národní kynologická organizace dala do řádu větičku Jsou zakázána spojení rodiče-děti a (polo)sourozenců. A mají jasno
To mají, minimálně v tomhle, já osobně pochybuju, že u nás by něco podobného prošlo, na druhou stranu, by možná stálo za to zkusit to navrhnot.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:49
- Nahlásit
Psíček
ale mnohdy se koná
Tak ono dost záleží na tom co chováš, jak chováš a co vlastně tomu jsi ochoten dát a co tomu skutečně dáváš. Nepočítám jen peníze, ale i čas, péči, práci ... všechno co s tím souvisí.
Netvrdím, že se na chovu nedá vydělat, jasně, že dá, ale pravidlem bych to rozhodně nenazývala.
Také si to nemyslím a je to i jeden z důvodů proč se "chovu" a "chovatelství" vysmívám.
Všimla jsem si už dřív na to máš pochopitelně právo, tak jako každý na svůj názor, že
PeKrato
Poradkyně jen podepisuje krycáky a neřeší nic, podle mě se ani nepodívá na rodokmeny, prostě tam hodí parafu a neřeší.
Přesně tak to je v naprosté většině klubů.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:50
- Nahlásit
Eldoguero
Co třeba Pes -přítel člověka
Já už roky tenhle časák nekoupila,ale možná zkusím jedno číslo, abych se zorientovala
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 13:56
- Nahlásit
Eldoguero
Přesně tak to je v naprosté většině klubů.
Ano, to je mi právě úplně jasné. Kdysi jsem s naším klubem taky řešila humusárny, bez úspěchu
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 14:04
- Nahlásit
Psíček
Ano, založení nového klubu teď není možné bo ČMKU pozastavila veškeré žádosti a prostě to teď nejde provést. No a teď bude volební schůze, tak doufám že se podaří dostrkat co nejvíc členů, aby tam dorazili a pomohli změnit zavedené lidi a postupy. Naděje umírá poslední.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2011 14:05 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
stetisek123
Zkusila bych to, je tam poradna, najdeš to v pohodě, myslím, že to za to stojí.
Psíček
Asi bych si ani netroufla tvrdit, že většina chovatelů dělá chov kvůli penězům, potažmo na chovu psů vydělávají větší obnosy peněžní. Ono je dobrý si odečíst taky náklady spojené s chovem, pak to vychází všechno trošku jinak.
Pochopitelně, je hodně takových, kteří to buďto dělají primárně pro peníze, nebo na tom vydělávají větší množství financí, ovšem netroufla bych si tvrdit nic o majoritě - schází mi věrohodná čísla a statistiky.
|