Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / očkování/socializace
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:39
- Nahlásit

zdravím,
chtěla bych vedět, jestli mám své 5ti týdenní štěnátko socializovat,nebo s ním být doma, protože namá všechna potřebná očkování, což si tak trochu odporuje. Na internetu jsem toho našla k tématu hodně, ale názory jsou tak protichůdné, že nevím, jak se k tomu postavit.
díky

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:49
- Nahlásit

luc_
To štěně se u tebe narodilo, nebo jsi ho vzala v pěti týdnech od matky? V tom případě ho tam ještě tak na dva týdny vrať a pak teprve můžeš socializovat

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:12
- Nahlásit

luc_
Pokud to není tvůj odchov, tak by mě celkem zajímalo, jaký "chovatel" ti dal 5. týdenní štěně. Štěně má být u feny minimálně 6 týdnů.Možná ti to přijde jako "tejden sem, tejden tam", ale uvědom si, jak strašně moc se štěně za týden změní, pouhý týden je v tomto věku velmi dlouhá doba.
Pokud je štěně s PP, zvažovala bych podání stížnosti na chovatele, protože zde se jednoznačně jedná o porušení chovatelského řádu.

impact
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:14
- Nahlásit

Eldoguero
Štěně má být u feny minimálně 6 týdnů
49 dní je sedm, ne?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:39
- Nahlásit

impact
jo jo podle chovatelského řádu jasně, já měla na mysli "nepsané pravidlo" že štěně nesmí od feny dřív než na 6. týdnech (řekněme u bez PP štěňat nic neobvyklého)
zde těžko říct jestli je štěně s pp nebo bez, ono je to ve finále stejně jedno, protože 5. týdenní štěně může vzít od feny jedině debil

luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:41
- Nahlásit

pardon,pardon, omlouvám se za mistifikaci, byl hloupý překlep, je ji 8 týdnů

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:43
- Nahlásit

No třeba tetinu psovi zakous pes maminu, tak ta štěňata dávali dřív, těch důvodů může být víc.
luc_
já bych počkala tak do těch osmi týdnů, ale jestli máš zahradu, tam bych jí brala hned.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:46
- Nahlásit

luc_
Aha, no tak to ovšem zcela mění situaci
Nebála bych se, osobně si myslím, že riziko nedostatečné socializace, navazování vztahů a možnost komunikace s ostatními psi je mnohem horší strašák než teoretická možnost nákazy.
V dnešní době je proočkovanost psů celkem velká, vyhýbala bych se tedy jen příliš velké koncentraci psů (speciální venčící placy v některých městech apod.) a naopak štěně kontaktovala se známými, zdravými psy.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:48
- Nahlásit

kachna_
no, to je sice taky možnost, ale v tomto případě by si je měl chovatel nechat doma alespoň těch 49 dní

luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:48
- Nahlásit

tam ji beru právě a je tam ráda,jenomže tam přeci může v noci taky běžet nemocná kočka a nic s tím nenadělám

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:54
- Nahlásit

luc_
tam ji beru právě a je tam ráda,jenomže tam přeci může v noci taky běžet nemocná kočka a nic s tím nenadělám
Ono taky nemocná kočka může upustit vir, do kterého ty šlápneš cestou z práce a doneseš ho domů na botě...to nemůžeš tak brát. Já chodím ven se štěňaty hned od chvíle kdy je přinesu domů. Vyhýbám se akorát takovým vysloveně problémovým lokalitám (romské sídliště a pod) kde se dá předpokládat vysoká koncentrace neočkovaných psů.

Jedna z mých šeltií žila cca do svých čtyř měsíců u lidí, kteří byli přesvědčení, že do posledního očkování ven nemůžou. Ať se snažím jak chci, ta absence socializace je tam hrozně poznat . Je bázlivá, lekavá, nedůvěřivá, je to s ní horror

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:56
- Nahlásit

Biluška
souhlas

luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:58
- Nahlásit

Eldoguero
děkuju.tak bych si to právě představovala,ale nechtěla bych něco zanedbat,tak se ptám..
a ještě se zeptám, jak s lidmi, kdy jí začít brát na frekventovanější místa, hromadné prostředky apod?

luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 13:02
- Nahlásit

Biluška
já právě měla taky takového pejska, když sem byla malá, proto bych teď nerada v tomto ohledu něco podcenitla, ale zas bych si pak vyčítala kdyby dostala nějakou nemoc kvůli mojí horlivosti do socializace

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 13:09
- Nahlásit

luc_
Co nejdřív, klidně bych ji vzala, třeba do náručí a jela s ní třeba jen pár zastávek busem, tramvaji, nebo klíďo i vlakem. Vůbec nic ti nebrání v tom brát ji na frekventovaný místa co nejdřív.
Pochopitelně dej bacha, aby jí někde něco nevyděsilo, mohlo by to být i problém napořád (myslím, aby třá bzrzdící vlak jí nevyděsil natolik, že se ti vyškubne z náručí, počůrá a vroste celá někam do rohu nádraží).
Všechno potenciálně nebezpečný by měla sledovat z bezpečí - od tebe, z rozumný vzdálenosti, ale ta záleží do jistý míry na každým psu.
Naše argentina kráčela v nějakých 8. týdnech po jednom z pražských nádražích, s klidem sledovala brzdící vlaky, natáčela hlavičku, když se ozývalo hlášení (vezli jsme si ji od chovatele, takže nás vůbec neznala), naprosti tomu kámošky rotvík na 3. měsících nebyl schopen se pohnout z místa na parkovišti před Penny. Nakonec to překonal a problém neměl, píšu to jen, proto, že každý pes může reagovat různě na různé situace (bez ohledu na plemennou příslušnost)

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 21:26
- Nahlásit

Biluška

Jedna z mých šeltií žila cca do svých čtyř měsíců u lidí, kteří byli přesvědčení, že do posledního očkování ven nemůžou. Ať se snažím jak chci, ta absence socializace je tam hrozně poznat . Je bázlivá, lekavá, nedůvěřivá, je to s ní horror

Muj Kokyn byl do pěti měsíců pouze v kotci a občas ve výběhu, trvalo mi dva dny než dokázal vstoupit do domu... Jinak du s nim na Kanystrofky v neděli, těšíš še?

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 21:32
- Nahlásit

zuzanarosakova
Jinak du s nim na Kanystrofky v neděli, těšíš še?
Některým kolemjdoucím z toho rupnou céfky, ale něco ti řeknu. Šelmyje Bonka (to je ta co včil čeká štěńata s tím Rusákem) měla taky na houby socializaci a v osmi týdnech jí navíc Lilátko zlomilo tu nohu takže jsme prošvihly další měsíc. Byla děsně bázlivá. Když jsem s kanyskou začínala tak jsem absolutně vyloučila, že by Bonka něco takového mohla dělat. Pak mi jednou prostě akutně chyběl pes a neměla jsem koho s sebou vzít. Všechny ostatní háraly, nebo byli nemocné, prostě nebylo koho vzít. S hodně těžkým váháním jsem vzala Bonku. Jela jsem tam s tím, že to bude šílená ostuda a nejspíš mě vyrazí, páč s Bonou to bude hrůza. Bony vplula do světa canisterapie jako hvězda, největší suverénka. Vůbec jsem ji nepoznávala. Prostě se v tom našla, je to jeden z mých nejlepších psů pro seniory . Oni někdy dokážou překvapit když chtějí

Grin
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 21:34
- Nahlásit

Běžte ven a ničeho se nebojte!!! Já jsem s Grinečkem chodila ode dne jedna i mezi ostatní psy, samozřejmě jsem ho nepustila ke každýmu ometákovi a už vůbec ne ke kočkám nebo toulavejm psům, ale jakmile jsem viděla čistýho psa s normálně vypadajícím pánikem, tak jsem Gríňu pustila si hrát. A teď je supersocializovanej, umí si hrát s velkejma i malejma psama a žádnýho psa se nebojí a jako bonus reaguje na "jdi si hrát" a nebo "nech toho vometáka" A nikdy se mu nic nestalo.

Na druhou stranu čubu, kterou jsem dostala před sedmi lety, jsem moc ke psům nepouštěla, dokud neměla řádný vočkování. Výsledek? Velkejch se bojí, malý snese ale pokud nejde vyloženě o štěndo, tak nehrozí, že by si hrála. Nejradši je, když kolem nejsou vůbec žádný psi.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 21:42
- Nahlásit

Grin
ot..přijed v neděli do jílovýho,máme žumpasetkání,info u mne v tématu.-)))

danajasa
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 21:52
- Nahlásit

Eldoguero
píšu to jen, proto, že každý pes může reagovat různě na různé situace (bez ohledu na plemennou příslušnost)
Přesně třá u nás při první návštěvě nádraží lechce vyjukaný štěník pakoník se radostně vrhnul do podchodu zrovna když přijížděl řvoucí dunící brzdící rychlík,páč nákej blb tak vyhodil hranolky,štěnátko je zbuflo rychlosí blesku a od tý doby miluje řvoucí rychlíky a nádraží.(pokud bych se ztratila spolehlivě mě dovleče do prvního bufáče uprostřed bitvytevní vřavy u Slavkova))

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 21:55
- Nahlásit

danajasa
je to gurmán - holt francouz se pozná

luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:08
- Nahlásit

díky za rady. určitě jste mi pomohli)
jenom možná ještě..nechci s ní chodit úplně ven,protože se o ní bojím, dokud neumí na vodítko (zatím měla párkrát chvíli obojek a vždycky s ním urputně zápasila celou dobu)

danajasa
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:16
- Nahlásit

luc_
ním urputně zápasila celou dobu
Tak zlý to snad nebude http://youtu.be/zbMuyWFBYKA

luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:29
- Nahlásit

snad ne, ale bůhví až se k obojku přidá ještě vodítko

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:34
- Nahlásit

luc_

jenom možná ještě..nechci s ní chodit úplně ven,protože se o ní bojím, dokud neumí na vodítko (zatím měla párkrát chvíli obojek a vždycky s ním urputně zápasila celou dobu)

Když jsem svejm psům v pěti měsících dala poprve obojek a voditko tak zamrzli na hodinu na zahradě v jedné pozici takže když bojuje, je to eště v poho

luc_
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:51
- Nahlásit

zuzanarosakova
a myslíte že není třeba brzo jí ho zkoušet dávat v 8/9 týdnech?
a mám jí na něj zvykat třeba jednou denně chviličku, nebo prostě jednorázově?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:52
- Nahlásit

luc_
zuzanarosakova
Jen mě napadlo, že když jsem kdysi ve svém prvním zaměstnámí dala obojek a vodítko poprvé na krk 6 letému hlídacímu ovčákovi, moc jsem si pak klepala na rameno, jak jsem chytrá, že jsem mu nejdřív narvala na hubu košík, páč jinak bych dodneška šetřila na plastiku
Byl to velmi "socializovaný" a "vyrovnaný" pes

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:58
- Nahlásit

Eldoguero

Jen mě napadlo, že když jsem kdysi ve svém prvním zaměstnámí dala obojek a vodítko poprvé na krk 6 letému hlídacímu ovčákovi, moc jsem si pak klepala na rameno, jak jsem chytrá, že jsem mu nejdřív narvala na hubu košík, páč jinak bych dodneška šetřila na plastiku

Nojo, ale moji šamponí ač do pěti měsíců nesocializovaní tak pořát decentní, takže vůbec nevíme, co je košík

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 23:09
- Nahlásit

zuzanarosakova
Tenhle pes to taky nevěděl, ale decentní teda nebyl moc bych to nehrotila, ale ono bylo jaksi nutný ho naočkovat, což, jak jsem zjistila 6 let předtím v podstatě neprobíhalo (krom štěněcího období, to se ho ještě nebáli). Pak si blboun omlátil ucho o boudu, udělal se mu tam hematom a musel na operaci, když jsme ho nakládali do auta byl děsně hrdinskej, ale pak si řekl, že vlastně o nic nejde
Výborná situace nastala na veterině, kde mi ho technik vytrhl z ruky s tím, že ho odvede do odkladačky a tam ho teprve naspí trochu jsem se zasmála a řekla, že to asi nepůjde. Chlap na to, že ví co dělá, udělal asi tři kroky,pes se otočil, zjistil, že stojím na místě a ... trochu ho omlátil tím košíkem, kterej jsem mu teda nechala
Takže se uspávalo hned, musela jsem u něj počkat až úplně usne, pak mu sundat košík. Když bylo po, měli ode mě výslovně nakázáno dát mu náhubek ještě než se vzbudí ... nedali takže jsem díky kreténům polovzbuzenýho psa nasranýho na celej svět vytahovala k odkladačky sama, páč hrdinný technik se zdekoval, že prej má nějakou práci ale pes byl na mě nakonec docela hodnej.
Moc zábavná návštěva veteriny to byla
Jooo zanedbání socializace dělá divy

chvilka
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2011 22:33
- Nahlásit

já jsem si Beli přivezla v jejím jedenáctém týdnu, bylo to úterý, ve středu jsme jeli busem za babičkou - 20 km, a zpátky, ve čtvrtek, nakoupit do zveráku a s kámoškou se podívat na koně, autem, no a v pátek jsem ji vezla vlakem do Prahy a z Prahy busem do Švýcarska, nezapomenu jak jsme procházely hlavním nádražím v Praze v 7 večer, všude mraky lidí a Beli si vykračovala jako kdyby jí to patřilo, to samé v Zurichu,

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání