| Autor |
Zpráva |
123helik
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 08:53
- Nahlásit
ahoj všem,
tak našim jorkšírkům je 16dní (jejich máma bohužel vytrvala ve svém odmítání, takže se nám je podařilo dokrmit uměle) , od včera koukají a tak začínáme přikrmovat... včera dostali kaši ze syrových kuřecích prsíček, syrového žloutku, vařené mrkve a kozího mléka, baštili jako zjednaní
poradíte, jak pokračovat s krmením dál? Pokud možno bych ráda vynechala granule - u nás se to prostě nejí
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 09:12
- Nahlásit
123helik
No začali jste celkem fajnově V diskuzi "Krmení klasickou" je pár návodů i pro štěňata, ale uznávám, že proklikat se tím je fuška... Já bych prostudovala manwe.eu, sama tam občas zabrousím, když si něčím nejsem jistá. Co se týče masa pro štěníky, bývalo výborné "kuře celé mleté" od Vetamixu. Byla to pasta, skoro jako paštika. Bohužel pak změnili způsob mletí a je z toho hrubomleté. Ale což, každý správný barfař má doma mlejnek nebo robotek, takže mel, mel, mel...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 09:25
- Nahlásit
Začínala jsem přikrmovat tak plus mínus kolem druhého týdne. První jídlo u nás tradičně bývá vanilkový pribináček. Když zvládnou pribiňáky tak najíždíme na tvaroh s medem, následně na jogurty (opět s medem, jinak mi to většinou nechcou žrát ). Pak vajíčka na tvrdo, vajíčka syrové, kuřecí maso (bez kostí, čistě jenom maso), krupicová kaše. No a tak kolem osmého týdne už bagrují kde co, stejně jako dospěláci. Jenom s vetamixem plným kostí jsem opatrnější, ty dávám až tak od čtyř měsíců plus mínus. Prckové teda mají kosti taky, ale v celku, aby si hlodali.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 09:37
- Nahlásit
corgi
tu diskuzi už mám pročtenou - šla mi z toho hlava kolem... na manwe.eu jsem právě našla recept na tu kaši a podle toho, jak mrňata baštily bych řekla, že dobrý
Z Vetamixu beru normálně, ale právě že je to všechno strašně nahrubo mletý - ať vezmu cokoli.
Zajímá mě konkrétně spíš za jak dlouho a jak postupně zařazovat další druhy masa a další potraviny - tvarohy, zeleninu, ovoce... atd...
|
inari
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 09:49
- Nahlásit
123helik
užasný mate dobře nakročeno.
Taky doporučuji www.manwe.eu, něco je i na www.baron.cz., a na netu jsou informace.
Neni ke škode se domluvit s VET a dávat doplňky pro BARFování, jako sušené bylinky BARF - od cd-Vet Fit-Barf, dále od Aptusu Multipuppy (komlex potřebných látek), od Aptusu Biorion (enzym). Kozím mlékem přiměřeně oni štěňdata nemají ještě dostatek enzymů a laték ke štěpení mléka.
Jen tak dále, hodně štěstí z mrňaty!
|
inari
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 09:53
- Nahlásit
123helik
jo,..co se týče ovoce vůbec se nebat dát štěňdum kousíčky kiwi,banánu,pomeranče. Je to pro ně zdroj vytamínu, které jim pomaji "vstřebávat" například vápník a tááák.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 10:46
- Nahlásit
inari
já citrusy nedávám ani dospělým psům, takže štěndům je nedám taky... přijdou mi moc "agresivní" Vitamín C si pes umí v rozumné míře vytvořit sám a zbytek dodám spíš zeleninou... těch citrusů bych se bála...
ale jinak děkuji za rady
Biluška
ten tvaroh s medem zkusíme, jsem na ně zvědavá na drobečky... zatím jim asi maso budu dávat normální pro lidi, u těch jorkšírků je to tak zanedbatelný množství, že to na peněžence ani nepoznám
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 11:25
- Nahlásit
123helik
Kozí mléko v pohodě, to jen kravské je fuj fuj. Tvaroh nepřehánět. Vitamín C si sice pes vytváří sám, ale v obdbobí stresu, nemoci, překotného růstu, výměny zubů atd. se přidává. Navíc je důležitý i pro klouby. Z ovoce je nej nej nejlepší banán, ze zeleniny pozor na suchou jemně strouhanou mrkev, mohla by prcky dusit (mě taky dusí), takže zamíchat do něčeho mokrého. Dobrá je červená řepa (přírodní probiotikum), nezapomínat na listovou zeleninu (mletý špenát má ideální koznistenci, ne?)
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 12:13
- Nahlásit
corgi
díky za info
Vit C jsem přidávala ovčandě dokud rostla a dávám preventivně při hárání - je to zátěž, ale vždycky v tabletách, ne v citrusech.
Mrkev jsem prckům rozvařila a rozmixovala, protože mě napadlo, že tu nastrouhanou by asi nezvládli...
špenát a řepa mě nenapadly, díky. Banán zkusím prckům dát do tvarohu nebo jogurtu a uvidím co oni na to
jinak ještě - kravský bych nedávala - velký čubiny po něm mají průjem, takže standartně dávám to kozí - mám přístup k čerstvýmu
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 12:53 - Změnil/a: Ketrin1
- Nahlásit
Já jsem začínala jemně namletým kvalitním hovězím - jako na tatarák pak postupně krůtí, kuře, trochu rýže nebo vloček (vločky vařené, ne jen spařené). Kosti až od 4 měsíců (skelety, křídla). Bílý selský jogurt, do něj pár piškotů a rozmačkaný banán, varianta bílý jogurt s jabkem a medem...
Zeleninu všecku možnou, pozor po té červené řepě to vypadá že má krev v moči - neděsit se Občas žloutek. Rozvařené obrané vepřové nožky - hlavně chrupavky, syrovou nožku cca od půl roku.
ups teď koukám, že jde o jorkšíra, tak to nevím s tou syrovou vepřovou nožkou
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 13:34
- Nahlásit
Ketrin1
v pohodě - moje dospělá kříženka váží 1,5kg a tu vepřovou nožku si dá komplet celou syrovou
ale myslím, že štěnda si na tohle ještě počkají - jinak díky za tip
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 17:35
- Nahlásit
S tak malými štěndy nemám zkušenost, ale co se týče mletého kuřecího, výborný je kuřecí separát od Pošváře - je v něm hodně šlach a hlavně kostí, není moc tučný a konzistencí připomíná paštiku.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 17:57
- Nahlásit
123helik
Ja odchovala par stenatek taky na prirozeny strave, skopnu ti sem par veticek, co sem psala majitelum - prikrmovat sem zacala taky kolem 14.dne, je to sice psany uz pro starsi stenda, ale treba te neco inspiruje...
Základem bylo syrové maso – zpočátku libová namletá svalovina hovězí, telecí (oboje od reznika) smichana na kasi s trochou steneciho mleka, krůtí, kuřecí (vepřové maso nedoporučuji podávat – je hůře stravitelné pro vysoký obsah tuku). Poté, co stendum vyrostl mléčný chrup, maso již nebylo namleto najemno, ale krájeno na menší kousky, někdy bylo podáváno i vařené. Občas štěňata do vařeného masa dostaly trochu uvařených vnitřností (játra, žaludky, plíce) – ty nepodávat syrové, mohou u malých štěňat způsobit průjmy (obzvláště pozor na slezinu).
Dále zelenina (mrkev, celer, petržel, čínské zelí) najemno nastrouhaná, podávaná buď do masa syrová nebo přisypaná do vroucí přílohy (rýže, spařené vločky) a krátce spařená. Výborný je též špenát – nechat rozmrazit kostku a bez přichucení vmíchat do žrádla, v létě lze použít mladé spařené a najemno nasekané kopřivy či jinou listovou zeleninu . Rovněž lze do této dávky vmíchat trochu bílého neochuceného jogurtu, kefíru, podmáslí, cottage cheese, dále občas přidat kapku olivového oleje..
Dalším druhem krmení byly mléčné příkrmy – tvaroh smíchaný se žloutkem (bílek tak do 9 měsíců nepodávat, vyvazuje vápník) s bílým jogurtem ( podporuje rozvoj střevní mikroflóry ) či cottage cheesem , lze přisladit troškou medu ( pomáhá srážet mléko v žaludku a obsahuje lehčeji stravitelné cukry) – to vše smíchat s třeba piškoty. Na zředění doporučuji použít neslazené zahuštěné mléko Tatra (pro štěňata vhodnější nežli kravské či mléko pro lidi) nebo mléko kozí.
Dále coby „chuťovky“ přes den – syrové rybí filé (promačkat), sušené žvýkací pochoutky (dršťky, uši, šlachy) – lze zakoupit v chovatelských potřebách, tvrdý chléb, syrové přemražené kosti (velké, kloubové). Na všech těchto specialitách si štěně potrénuje žvýkací svaly a prokrví dásně.
atd...
At se prckum dari.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2011 20:30
- Nahlásit
Fifi
děkuji super návod... já teda nedávám přílohy jako takové (myslím rýži apod, max občas vločky),ale jinak moc děkuju za inspiraci...
a taky děkuju všem ostatním za info
|
moll
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2011 07:05
- Nahlásit
přidám i svůj recept na výkrm štěňat - úplně moc rozvařené ovesné vločky s kefírem nebo jiným zakysaným živým výrobkem a glukopurem dá energie skoro jako jaderný reaktor...a dá se do toho přimíchat všechno - maso, zelenina, granulky....naše 7- týdenní stěndo sao se toho vždyckynapucne tak, že skoro tahá bříško po zemi
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2011 08:46
- Nahlásit
Ještě přidám okopírovaný návod od smečky, co dala Ebony do diskuze o krmení štěněte klasickou stravou - http://www.cz-pes.cz/diskuse/3_10944_0.html#24
Je to teda pro štěnda od 2 měsíců, ale třebsa se to bude taky hodit, je to dobře napsané...
2 měsíce věku psa:
Krmení ve 4 - 5ti dávkách.
4 x masová směs s velkým podílem kostí ( aspoň 50%) nebo kuřecí díly vcelku. Masová směs může být z kuřat, hovězího, dršťky, ryby, vemena, plus kosti ( já většinou melu torza) atd. Měla by obsahovat i vnitřnosti - dávám kuřečí srdce a játra. Vnitřnosti tvoří tak 5 - 10% krmné dávky. Když nemám namletá torza, podávám díly kuřat ještě po mlétém. Snažím se aby v každé krmné dávce kosti byly obsaženy.
1 x za den dávka mléčných výrobků. Základ jsou piškoty namočené v zahuštěném (Tatra) nebo sušeném štěněcím mléce, zahuštěné ředím 1 : 1 s vodou. Do toho zamíchám tvaroh nebo jogurt (tvaroh mají raději) a lžíci medu. Po mléčné dávce dostanou opět kosti.
Čím je pes větší snažím se zvyšovat podíl kostí a mleté už dávám v podstatě jen kvůli Gelacanu a kysanému zelí. Z kostí jsou nejlepší mladé hovězí, telecí - úplně super a kuřecí. Vepřové nejsou tolik vhodné, ale dávám je taky. Stále krmím zelené dršťky, ryby a vnitřnosti. Vše v celku. Z vnitřností prakticky cokoli. Přiznám se že zeleninu a ovoce moc nedávám. Naši psi to nějak extra neoblibují a mě se nechce strouhat potažmo mlýt. V kusech pes vlákninu nedovede trávit takže bez úpravy je ovoce a zelenina téměř bezcenná. Počet krmných dávek přizpůsobuju apetitu konkrétního jedince. V půli roce se dostanu na dvě za den. Po půli roce už nedávám "mléčné dávky".
Vždycky se snažím aby psi dostávali tolik, kolik bez problémů a okamžitě sežerou. Nesmí být tlustí, musí se jim lehce nahmatat páteř, pánev a žebra.
V období nejrychlejšího růstu dávám opravdu minimálně svaloviny. Psi po ní moc rychle rostou a vzhledem k jejímu vyššímu podílu fosforu dochází k odvápňění kostry. Odvápnění se projevuje nejdříve "prošlapy" a změklými chrupavkami (uši). V krajním případě i zvýšenou lámavostí kostí - taky znám případy.
Pes (štěně) musí mít rovné a pevné nadprstí, klenuté prsty. Když nemá je něco špatně.
V tomto období dostávají víc než 50% krmné dávky v podobě kostí, chrupavek - převážně kuřecích. Opravdu "co snesou" . A snesou hodně
Přílohy nedávám, vaření mě zdržuje. Maximálně dostanou od koně suchý chleba nebo rohlík.
|