| Autor |
Zpráva |
makrel
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 19:34
- Nahlásit
Ebony
ptám se ještě jednou, kdo a kdy odborně prohlásil, že ten pes na nepovedený fotce je nestandartní bruselský grifonek?
jak jsem napsala, hodnotila jsem to co vidím na fotce, ve srovnání se standardem a grifonky, které jsem dosud viděla naživo, na výstavách i jinde. Je mi jasné, že se nedá srovnávat výstavní úprava a zanedbaná narostlá srst, ale přesto mi ten pes na fotce jako standardní nepřipadá, když navíc i zadavatelka píše, že má srst hedvábnou, stříbrně-pískovou.Pouze můj osobní názor.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 19:37
- Nahlásit
makreljsme upa mimo pry,tak kdyz je to diskuze,tak snad muzu napsat svuj nazor,no asi tak jak pisete vy,ta srst se mi vubec nezda.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 19:38
- Nahlásit
adulinkah
Znám jednu chovku, kterou mnoho lidí taky považuje za velmi úspěšnou. Paní má pohárů, že by si jimi mohla tapetovat. Z téhle chovky pochází minimálně dva jedinci, u kterých bych dala ruku do ohně za to, že jsou to kříženci šeltie a čivavy. Jedna fenka má papíry na šeltii, druhá na čivavu (dva různé vrhy, různé stáří těch zvířat). Prostě při množství snad čtyřiceti chovných zvířat paní chovatelka občas neuhlídala, aby fenku nepřekryl ještě jiný pes co se doma pohyboval...... Jseš si úplně jistá, že to nemůže být případ i tvého grifonka?
Jinak záruku, že z tvého štěněte vyroste šampion ti opravdu nedá nikdo. Někdy se to spojení holt prostě nevyvede.
|
adulinkah
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 20:13
- Nahlásit
To, že je to kříženec vyloučit nemůžu. To, že se nějáké štěně z vrhu nepovede, to se samozřejmě stává. Ale uráží mě, že mi chovatelka napsala, že ta hedvábná srst je normál, ikdyž na svých stránkách má uvedeno, že psi nesmí mít v žádném případě hedvábnou srst, jinak je to těžká vada.
My jsme s ním na trimování šli, ale odmítli ho, že nemá podsadu. Takže neupravený je, ale ne naší vinou! Co s ním mám dělat, nechat ho vytrimovat dohola?
To, jak vypadá na fotce, myslím přihrbený postoj, tak takhle stojí normál, je velmi bázlivý už od štěňátka. Takže se v jiné pozici dá těžko zastihnout. Ty vypleštěné oči má taky normálně- to není, že by se bál.
Já si myslím, že jde o porušení kupní smlouvy, protože tam stojí napsáno, že mi byl prodán grifonek se srstí červenou a hrubou. Jak jsem již řekla, je stříbrno- pískový se srstí hedvábnou, což jsou 2 těžké vady proti standartu plemena bruselský grifonek (plus další závady co má, ale o to mi až tak nejde -depigmentace na nose, vadný chrup s chybějícím řezákem, vypleštěné oči s viditelným bělmem,....).
Nechci šampiona! Chci jen, aby vypadal jako grifonek. Prostě mě mrzí, že se mi každý vysmívá, že jsem dala 15.000 za křížence. Poslední kapka byl ten veterinář, který mi řekl, že si z něho dělám s těma PP srandu.
|
adulinkah
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 20:17
- Nahlásit
ebony:
poradíš mi teda, jak ho mám nechat upravit? ostříhat nebo oholit? Vytrimovali nám ho jednou a teď se mu už nevytvořila podsada a nejde to- řekla mi to vyhlášená trimovatelka, kt. se specializuje na grifonky v našem kraji.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 20:44
- Nahlásit
No záruku, na kvalitní štěně vám nedá nikdo. Ale hodně věcí se dá ošetřit kupní smlouvou. Pokud někdo kupuje psa za vyšší cenu např. s předpoklady, že pes půjde do chovu, může se v kupní smlouvě dodat, že pokud se pes do chovu pro nějakou později rozvinutou vadu nedostane, uplatní se sleva (např. kolik stojí běžní jedinci daného plemene).
No tobě asi nezbývá nic jiného než poslat chovatelce fotky, či se za ní vypravit a zkusit se dohodnout. No a pak se uvidí.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 21:20
- Nahlásit
adulinkah
Co a jak dal vam tu uz par lidi poradilo - DNA testy, podle vysledku resit dale. Vzit psika nekam na vystavu, akci klubu, poradit se tam.
Ad ta srst - neznam upravu grifonu, ale mam tez "trimovaci" plemeno, terieri. A u nej je nejpodstatnejsi pravidelna uprava prave ve stenecim veku, skube se uz od dvou mesicu, zvolna, pomalu, prubezne. Tak, aby se postupne zbavilo steneci mekke srsti, pokud by byla prvni uprava v 5 mesicich a pak az na roce, je na prusvih zadelano. Takova srst ma zcela jinou barvu, strukturu. Zkuste oslovit jinou trimovacku, skubat po troskach srst prstama, da to vice prace a zabere vice casu, ale mohlo by to zabrat. Takhle jsem srovnala srst terierce, ktera byla ve 3/4 roce sjeta strojkem v "profi salonu" .
|
burunduk
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 21:30
- Nahlásit
Pro zadavatelku:
Z jaké stanice ho máte? Nebo jméno chovatelky.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 21:33
- Nahlásit
A to on za dobu co ho máš změnil barvu?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 23:08
- Nahlásit
jsem jen tak googlila grifonky, když už se tu o nich vede řeč...
tady je taky jeden červenej (pískovej), s vypoulenýma očima... no ale upravenej vypadá jak grifon v poho... třá to fakt bude úpravou, jak psala Fifi, a že jsem toho erdela na fotkách viděla před její úpravou a po...a nepoznala bych ho, úplně jiný zvíře...
todle by z něj taky mohlo být...
tak nevím... ale google jich takových našel fakt spousty...
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2010 23:17
- Nahlásit
Je to zajímavé ale já tam v tom pejskovi žádného jorka nevidím ať se snažím jak se snažím a to mám čtyři doma
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 01:15 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
wami
Nez jdu spat.. esli si myslela tohle pred a po:
tak to byl jen zarostly perdel po zime poctive cesany a prohrabavany a v ve stenecim veku prubezne trimovany. Ale i tak se radi do kategorije vorech pred a slechtic po.
Edit - este sem vlozila pro porovnani tu "profi" upravu. Tyka se to tematu, zadavatelka at si srovna kvalitu a barvu srsti u sourozencu - a to vse JEN diky rozdilnemu pristupu.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 09:22
- Nahlásit
Taky tam jorka nevidím, grifon má lebku se zkrácenou čenichovou partií a jork má lebku s klasickým delším čumáčkem, pokud by štěně mělo být kříženec jorka a grifona, jeho lebka by byla mezityp, tenhle psík má normálně pěkně dlouhé nohy, kde tam jako ten jork má být? Za celý svůj život nebyl řádně upraven!!! Nenechávejte mu dlouhé chlupy a nebude vypadata jako jork, když nikdo nemá na to aby ho trimoval, tak ho sjeďte strojkem a budete doma mít grifona na hladko.
V první řadě ale kontaktujte chovatele, než začenete hnusně pomlouvat.
Z jakého koutu republiky jste?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 10:00
- Nahlásit
Nikdy jsem grifonka naživo neviděla, takže vůbec netuším jak má vypadat
Mucholabka
adulinkah nikoho nepomlouvá (to by napsala chovku atd.), podle mě je prostě nešťastná, že jí z pejska vyrostlo něco jinýho než chtěla a neví co s tim.
adulinkah
Hele kolik ti tví odborníci (veterinář atd.) viděli grifonků? Toho, co mají tvoji rodiče a? (já jen, že mi to fakt přijde jako máločetné plemeno)
Kašli na to, co říkají lidi a souhlasím s ostatníma v tom, abys problémy řešila s chovatelkou, třeba ti bude umět doporučit nějaký salon. Ze zákona máš na reklamování psejka 6 týdnů, takže to, jestli ti chovatelka něco vrátí, je jen na její vůli a posouzení situace.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 10:19
- Nahlásit
Fifi
jj, tohle jsem měla nejvíc na mysli, před úpravou vybledlej, úplně jiná barva, srst jak z chemlonu... po úpravě frajerskej erdel...
právěže si to dobře pamatauju, kolik jsi s tím měla práce, ale taky jak jsem pak čuměla, že je to ten samej pes...
|
adulinkah
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 10:58
- Nahlásit
Mucholabka
já jsem tady nikoho nepomlouvala, nejmenovala jsem ani jméno chovatelky, takže nechápu, o co Vám jde. A já netvrdím, že je to kříženec. To, že má papíry zpochybnil veterinář, ten se podle mě asi vyznat musí ne. Já už v životě viděla hodně grifonků, jak na výstavách, tak v chovatelských stanicích a nic podobné jsem neviděla, takže se mi nedivte, že jsem smutná, že jsem dala 15.000,- za tohohle pejska.
Radit mi, abych grifonka sjela strojkem- tak to bych si radši usekla prsty. Vy toho asi o úpravě grifonků moc nevíte že? Protože holit tenhle typ psa je barbarství!!!
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 11:05
- Nahlásit
Nevěřte tomu že se veterinář vyzná ve všech plemenech.
Jinak já v něm opravdu grifonka vidím zkuste jiný salon a pak uvidíte.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 12:33 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
adulinkah
Asi tak stejné barbarství jako nechat mu 20 cm dlouhé chlupy. Vždyť tak dlouhá srst trimovat nejde.
Veterinář nemusí poznat co to je za plemeno, u mojeho plemene to taky spousta nepozná a to mám plemeno zcela běžné.
|
burunduk
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 12:47
- Nahlásit
Pro zadavatelku:
z jiné diskuze:
..ten pes opravdu potřebuje vytrimovat, a to dohola, donahata, doslova. Občas se u hrubosrstých plemen stane, že se srst zvrhne, obzvlášť jestli má někde vpředcích američany. Pokud paní řekli, že se to vytrimovat nedá - nerozumí tomu, ano, je to dřina, o tom to je ! A vytrimovat potřebuje několikrát po sobě, ovšem ve 13 měsících už měl být nejméně 2x. Jsou jedinci, kteří se trimovat nemusí a ti, kteří ano. Jinak hrubá srst je trochu o něčem jiném než srst normállní, a to včetně barvy.. Pokud mi sem zadavatelka hodí mejl, můžem se domluvit na vytrimování.
Takže, milá zadavatelko, hoďte mi sem Váš mail, já to té paní pošlu a domluvíte se spolu na úpravě pejska.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 14:41
- Nahlásit
adulinkah
že jsem dala 15.000,- za tohohle pejska
patnáct tisíc stojí každej normální grifon s PP, to není žádná nadstandartní cena!
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 15:13
- Nahlásit
Ebony
Pokud má exterierové vady, tak by neměl stát 15 tisíc ale míň, ne?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 15:46
- Nahlásit
Pokud má exterierové vady
A má je? Nikde jsem nečetla, že byl na výstavě, nebo bonitaci a tam byl vyřazen z chovu?
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 16:10
- Nahlásit
Ebony
Majitelka psala, že má "chyby" v standartu. Třeba vadný chrup, ty oči a tak.. Tak nevím, myslím, že za tohle by sleva měla být, ne?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 16:31
- Nahlásit
NikisekX
Nevim,ale ty oči podle mě nemá nijak extra,grifonci,stejně jako jiná plemena s plochým čumákem je má takhle vystouplé docela často. Ad chrup-pokud měla při odběru zuby v pořádku a špatně přezubila,tak to je prostě riziko koupě živýho tvora, to nikdo neovlivní a fakt nevím o tom,že by chovatelé jakéhokoli plemene vraceli po špatném přezubení peníze.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 16:51
- Nahlásit
NikisekX
Majitelka psala, že má "chyby" v standartu
majitelka psala? ale pořád to tady nevidím ničím podložený, majitelka si na internet může psát co chce, taky psala, že jí to řekl veterinář Náš veterinář třeba grifonka vůbec neznal, když jsem ho přinesla.
jana33
tak to je prostě riziko koupě živýho tvora, to nikdo neovlivní
přesně tak, to bych musela vrátit půlku mých psů, protože prostě nejsou každý z nějakého důvodu chovný, a nikdy mě nenapadlo to svalovat na chovatele, brala jsem si štěně vždy po zdravých a standartních rodičích a bohužel, stalo se. Jenže moji psi jsou především moji kamarádi a nepotřebuju si na nich léčit nějaký komplexy, pořizovací cena je setina toho, co mě kdy stáli.
|
zuzkaJ
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 17:53 - Změnil/a: zuzkaJ
- Nahlásit
Fifi
OT: Poslala jsem ti maila
|
kokrvnouzi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2010 19:24
- Nahlásit
Nevím, zda už to tu zde někdo nepsal, nepročítla jsem celou diskuzi. 1. opravdu bych se obrátil na odborníky na plemeno s dotazem co si o tom myslí. Chovatelkou počínaje (na živo), poradcem chovu či rozhodčím konče... Ono u některých plemen jsou rozdíly v kvalitě hodně velké (koukněte se na výstavě třeba co všechno je ještě bordera). Z názoru veterináře bych si nedělala hlavu, veterinář nerovná se odborník na exteriér, bohužel oni sami se za ně někdy považují.
Za 2. koupili jste pejska za plnou cenu? 15 000 je cena za standartního grifonka nebo jste toho vašeho kupovali jako mazlíka? Nárok na PP má každé štěně ve vrhu i to s viditelnou vadou. Pokud je běžná pořizovací cena grifonka 20 - 30 tis. a váš je za 15 s tím, že ho nechete na výstavy, opravdu může být "vadný", to že jste za něj zaplatili 15 a ne 5 je celkem váš problém, tato skutčnost by však měla být uvedena v kupní smlouvě.
3. PP ještě není zárukou kvalitního zvířete, PP je pouze jakýsi "záručák", který dokazuje od koho jste koupili jakého psa, po jakých rodičích a také, že vám z čivavy nevyroste bernardýn (pokud ano, máte v ruce papír, který dokazue, že jste byli podvedeni). PP vám nikdy nezaručí, že zvíře bude exteriérově perfektní, pracovně úspěšné, ani že bude naprosto zdravé atd. Pouze dokládá jaké k tomu má předpoklady (výstavní úspěchy rodičů, zkoušky, zdravotní testy atd.). I kdyby předci měli milion titulů, zdravotních testů a zkoušek, může mít vaše štěně křivé zuby, displazii nebo třeba reakci na střelbu. Některé věci se prostě stanou, aniž by na nich nesl chovatel sebemenší vinu, někdy dokonce nese vinu majitel (špatná socializace, nesprávná péče atd.). Tolik jen k PP.
A konečně za 4. mohlo se stát, že matku kromě otce uvedného v PP nakryl skutečně nějaký jorkšír, aniž by o tom chovatelka měla tušení, případně tušení měla a netrápilo jí (čistě teorticky vzato, rozhodně tím nechci nikoho obvinit).
Takže jak zde radili jiní, nejprve bych vše řešila po dobrém s chovatelkou, ideální by bylo, kdyby pejska viděla živého ne jen na fotce (třeba na výstavě), pokud by chovatelka odmítala diskuzi, obrátila bych se výše tedy na klub, testy DNA bych požadovala až po vyjádření někoho, kdo grifonkům rozumí, protože čátka to opravdu není malá.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2010 16:56
- Nahlásit
Taky se přidám do diskuse.
Nejsem expert na grifonky, viděla jsem v životě jen dva, ale zmiňovaná čubinka je jim dle mého opravdu hodně podobná.
A srovnávat vzhled standartně upraveného jedince a tohohle pejska, který upravený není, chlupy přerostlé, postoj pochybný (nic proti pejskovi ani zadavatelce)
Já bych ho párkrát vytrimovala, nechala upravit a až pak bych soudila - hlava je dle mého grifonek (rozhodně není jorkšíra)
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2010 18:02
- Nahlásit
Jak vypadají ostatní štěňata z vrhu.. ??
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2010 19:21
- Nahlásit
Ebony
hele pani já teda o grifoncích vim úplný prd, ale ten pes na tý fotce mi přijde dost nemocnej a úplně se pani nedivim, že nebyla na bonitaci nebo na výstavě. Když máš alespoň trošku přehled, máš ho doma, chovatelka Ti ukáže tunu psů z vrhu a pak Ti vyroste tahle malá krtina, taky bys asi koukala jak jelito... nebo se mýlím?
|