| Autor |
Zpráva |
handula
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 12:52
- Nahlásit
Včera na procházce se psem ke mně radostně přibehlo půl roční štěně kavkazáka.. kdesi v dáli na mě paní dopředu volala, ať na něj nesahám, bylo to rozkošný štěně, ne že bych nechtěla, ale na cizí psi nesahám, respektovala jsem to. Pak mi paní vysvětlila, že nechce aby na něj někdo sahal, že chce aby hlídal a lidi neměl rád. Co si o tom myslíte? Já mám plemeno, který má hlídání v krvi, spíš bych radši aby lidi rád měl o trochu víc...takže opačný problém. Ale to je jedno, je tenhle způsob výchovy v pořádku? Příjde mi absurdní psa učit, aby neměl rád lidi, stejně pokud ho mají kvůli zlodějům, jako že jo, tak jim ho tak maximálně někdo otráví, pokud se bude chtít dostat do baráku, dostane se. Nesetkala jsem se s tímhle poprvé, proto by mě zajímalo co si o tom myslíte vy...?
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 12:57
- Nahlásit
Absolutní kravina. Taky mám jednu známou, která má dva boxery, otce a syna. Váží metrák a mluví sprostě jako dlaždič. No možná strčí i některého dlaždiče do kapsy. Tak ta taky každému už od štěněte zakazovala hlazení a jakýkoliv kontakt s jinými lidmi. Když jsem se tajně opovážila vlnícího se pejska pohladit a ona mne náhodou zahlédla, tak jsem dostala takový slovní výprask, že jsem podobný nezažila. A to už ona dotyčná byla rozžhavená do běla a jen jsem čekala, kdy mi i jednu vrazí. Tihle pseudokynologové jsou děsní. Omezují psa v jeho přirozenosti a vychovávají si z něj pokřivenou osobnost. Praštit holí přes hřbet a ne jednou, aby se vzpamatovali.
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:22
- Nahlásit
tak něco podobného jsem taky zažila nedávno. Jeli jsme z výcviku s oběma psy a stavili jsme se v zahradní restauraci. Psy jsem nechala v autě, šli jsme si sednout a byla tam rodinka s mlaďoučkou fenkou ohaře (asi 3-4 měsíce). Měli tam pro ní deku na zemi, ale celou dobu jí paní měla na klíně, když chtěla dolů tak jí nepustila, když jedla tak tam na ní ječela že jí leze do talíře. To ovšem byl začátek, pak šli snad na záchod nevím a začali se tam bavit s nějakými lidmi u vedlejšího stolu, štěně se samozřejmě chtělo seznámit, ale paní dostala pomalu hysterák, začala křičet že se na ní nesmí šahat, že jim to říkala chovatelka, že to bude hlídač a že je hrozná, že by se s každým mazlila
Už sem byla nastartovaná že paní něco řeknu od plic, ale přítel to na mě hned poznal a nepustil mě
|
handula
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:31
- Nahlásit
Takhle paní měla sebou ještě NO, prej že toho si pohladit můžu, že toho už to neodnaučí, že je až moc hodnej a to je nežádoucí a že nechce aby ten kavkazák byl stejně blbej jako je ten NO. Prostě pro mě logika absolutně nepochopitelná....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:39
- Nahlásit
ale že se nemá nechávat štěně hladit od cizích lidí,
Já to taky (i od něj) četla... A taky bych nechtěla, aby se s každým cizím mazlil.
Ale trochu vnímám rozdíl mezi výše popsanými případy a tímhle...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:43
- Nahlásit
FiSt
Však - přesně tak
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:46
- Nahlásit
Já když si chci pohladit cizího psa, tak se nejdřív zeptám majitele - pokud je přítomen
Když si chce někdo pohladit mého psa a zeptá se (vetšinou pejskař), tak to v 95% dovolím - pejsa je kámoš a mazel. Ale když se někdo chystá už z dálky na psa vrhnout a nezeptá se, tak říkám NEHLADIT, KOUŠE (zatím jsem to použila jen 3x a nejvíc mě naštvalo, že jednou ani tohle ty lidi nezarazilo:mad
Pokud dotyčný člověk ví, jak k psovi přistupovat a seznámit se s ním, nevidím důvod, proč to nedovolit, ale pokud někdo se na psa zbrkle vrhá, poleká ho a snaží se ho chytit za každou cenu, tak tomu se snažím zabránit.
Taky si nenecháte oprsklé lidi nasednout do auta jen proto, že se z dálky ženou k autu za pokřiku - "to je bourák, musíme si ho pěkně ošahat" - asi hloupý příměr, ale lepší mě nenapadá
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:47
- Nahlásit
FiSt
tak jak napsala Terri, přeci jen v tom vidím trošku rozdílu
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:57
- Nahlásit
FiSt
To jo, a i jejich bohužel stejně vychovaní psi - tady fungují nádherné přenosy.
Teď hledám příměr pro podobné chlapy...
|
handula
Člen |
- Nahlásit
že se nemá nechávat štěně hladit od cizích lidí, to tuším radí i pan Dubový
mohu se zeptat, jak to odůvodňuje?
|
Ghianika
Člen |
- Nahlásit
FiSt
v tom případě si rozumíme
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:01
- Nahlásit
Myslím, že obecně se to odůvodňuje tím, že pes má pochopit, že pouze u jeho pána se mu dostane všeho nejlepšího. Tenhle postoj je hodně častý taky u myslivců-někdy se to vztahuje i na vlastní rodinu. Manželky se o psy starají, krmí je atd., ale pomazlit se s nimi nesmějí.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:26
- Nahlásit
Manželky se o psy starají, krmí je atd., ale pomazlit se s nimi nesmějí
tak tohle je taky dobrý....fakt se tomu musím smát
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:36
- Nahlásit
Dříve se to hodně říkalo, ale osobně mám vyzkoušeno, že na tom nesejde - pes buď hlídá nebo ne. Naši akitu mohl duchlit, kdo chtěl, a pak toho stejného člověka nepustila za dveře... U NO mám zkušenosti stejné - taťka nenechával fenu hladit a stejně moc nehlídala, moji fenu osahával kde kdo a byla by i zakousla, kdyby mi někdo chtěl ublížit.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:39
- Nahlásit
U těch lovečáků nejde o hlídání, ale o to, aby vůdce byl pro psa ten jediný na celém světě, prostě sám Bůh všemohoucí.
Ale já si taky myslím, že to je pěkně ujetý. Když mezi mnou a psem je vztah, jaký má být, tak psa může ňuchňat kdo chce a vůbec to nevadí.
|
jeje
|
# Zasláno: 22 Čec 2005 16:38
- Nahlásit
Sluzobny pes nesmie doverovat nikomu inemu, len svojmu psovodovi. Teda ide o to, aby neznamym osobam nedoveroval.
Inak ho moze niekto otravit, ukradnut, niecim zaujat a de fakto ho do istej miery ovladat, napr. tak ze ho niekam odlaka...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 19:38
- Nahlásit
Ja takhle volala, kdyz bylo moje stene male a uplne za kazdym chodilo. Tak jsem taky volala, ze ho odnaucuju, aby za kazdym behal, lidi ho nematlali a pes to pochopil. Ale dodrzovala jsem to chvili, proste do te doby, nez pes pochopil, ze ne kazdy o nej stoji Nemam rada hystericky lidi, vseho typu A jinak hladim vetsinou jen psy znamych, ani me moc nelaka, abych kazdyho psa na potkani matlala
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Čec 2005 19:41
- Nahlásit
Souhlas se Shibou.
V novém PPČ str.81 je hezký příklad
(sice to píšu sem, ale na str.36 vpravo dole je foto patřící do fóra Jinonice )
|
Vladimir
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 20:14
- Nahlásit
shiba
Naši akitu mohl duchlit, kdo chtěl, a pak toho stejného člověka nepustila za dveře...
Plemenam, ktore maju zakodovane obranu teritoria, stada alebo svojho pana, ziadne "hladkanie" toto z hlavy nevybije. Aspon mne sa to osvedcilo a mnohonasobne oplatilo u plemena Slovensky cuvac hlavne v prvom roku dopriat co "najviac hladkania" a pozitivnych kontaktov s cudzimi ludmi. Pestovat napr. u cuvaca nedoveru k ludom je podla mna naozaj KRAVINA. A ak sa postasti cuvacovi ujst niekedy na potulky po dedine, tak sa "zachran kdo mozes". Nikto z tych casto hladkajucich ludi nemal sancu vstupit na nas dvor, bez pritomnosti niekoho z rodiny. Jeden taky sa pokusil, ostala mu jazva na pleci dost blisko krku a mal obrovske stastie, ze pes v tom okamihu nebol doma na dvore sam. A vonku ak by ten isty clovek toho cuvaca stretol, mohol by ho pokojne hladkat. Je to kazdeho osobna vec, ale mne prave taky cuvac vyhovuje a ked sa k tomu plemenu opat dostanem, budem ich vychovavat tak isto. Kaukazak je nieco podobne. U NO hlavne sluzobnych, je to uz ozaj nieco ine.
|
Vladimir
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2005 20:20
- Nahlásit
handula
Včera na procházce se psem ke mně radostně přibehlo půl roční štěně kavkazáka..
Ja hladkam, kazdeho psa ktory ku mne pride /v dobrom/ a nazor jeho pana ma nezaujima. Ked mu to vadi, tak si ho moze kedykolvek odvolat a ak to nevie, tak nech ho nepusta z voditka, ked su niekde ludia. Moze byt rad, ze sa sprichodu jeho psa tesim. Niekto iny ho mozno "povlaci po uradoch".
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2005 07:32
- Nahlásit
Vladimir
ad služební NO-není to tak jednoznačné-vzhledem k tomu,že základem práce kcvalitního služebáka není nedůvěra,ale obrovský sebevědomí a vysoká dominantní a teritoriální agrese,spolu s nedůvěrou časem spíš získanou,
je jen vhodné malé štěně seznamovat se vším,s obrovským kvantem lidí,a nepodporovat šišlavé mazlení,ale tahací a kousací hry....štěně musí pochopit,že všichni lidi co potká mohou být partneři pro lovecké hry,a že ono má vždycky navrch...je to krásně nasimulovaná situace,ale ono jí chápe v žádaném významu a sebevědomí jen roste...
Můžu říct,že i u sporťáka pro služební soutěže se postupuje obdobně....dospělec si pak sám vybírá,kdo na něj má šmátrat a kdo ne,a taky kdy a kde...
Prvky nedůvěry se do obran dávají teprv až štěně samo doroste do věku,kdy začne rozlišovat vlastní a cizí,což bývá až po pubertě,a začne mít k cizím odtažitý vztah...ten se podpoří.
mazlení a přátelské kontaktní hry se pak dělají s osobami smečky vnitřní,a ostatní lidé pak slouží jen jako objekty nezájmu nebo tréninku obran,ale bez krmení,bez výrazného mazelní,prostě taky trochu odtažitě...podpoří se obrana teritoria,obrana svého majetku,auta,prostě mladý pes si jasně dává najevo,co je jeho a kam cizí nechce,kdy cizí nechce a proč...ale v plném sebevědomí,žádný vnucování kontaktu,žádný násilný dráždění do šupáka....všechno plynule a postupně v závislosti na věku a duševní vyspělosti psa...
Ve finále takový pes(pokud má taky správnou středovou vyrovnanou povahu) získává pocit,že je vlastně king a že kdykoli ho kdokoli vyzve do střetu,má to dotyčný předem prohraný...pak ale takový pes nemusí chodit a dopředu vysílat hrozbu,protže by radši předem zastrašil než šel do střetu...správný služebák se na kousnutí a boj s výhroui těší jak dítě na ježíška.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2005 07:33
- Nahlásit
jeje
Mas i nemas pravdu, ale u toho stenete ji nemas ani v pripade sluzebaka. Sluzebni pes se musi nejdriv naucit ze kazdou situaci zvladne (a na to musi lidem duverovat) a az potom se nauci ze lidi jsou "svine" ktery muzou bejt nebezpecny.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2005 07:37
- Nahlásit
Vladimir
A v obranách-jednoho dne prostě přestane být figuratn jen hráčem hrajícím bezbrannou lovenou kořist ,a začne krok za krokem hrát kořist bojující o život....až do fáze,kdy v celotělovém obleku hraje ani ne tak kořist,ale vnitrodruhového protivníka,nebo kořist/konkurenčního predátora,nebo jak to nejlépe nazvat-protivníka,který může být kořistí,ale současně je reálným nebezpečím pro psa při podcenění jeho síly a špatně zvolené taktice akce...prostě někoho, kdo je v nesprávný okamžik na nesprávném místě a ještě se nejen nesprávně chová,ale vyvolává u týmu pes-psovod nutnost zásahu ve smyslu obrany smečky,obrany teritoria,obrany sám sebe...a jo už je vrchol umění,aby psovod i figurant hráli pro psa své role naprosto přesvědčivě...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2005 09:42
- Nahlásit
Vladimir
U NO hlavne sluzobnych, je to uz ozaj nieco ine.
Popsala jsem i zkušnosti s našimi NO Znám to i od jiných lidí s NO - z toho jsem došla k závěru, že nezáleží na mazlení či nemazlení, pokud v psovi obranář je, nikdo ho z něj nevymazlí. To je ale opravdu JEN můj názor, více méně laický.
Ja hladkam, kazdeho psa ktory ku mne pride /v dobrom/ a nazor jeho pana ma nezaujima. Ked mu to vadi, tak si ho moze kedykolvek odvolat a ak to nevie, tak nech ho nepusta z voditka, ked su niekde ludia. Moze byt rad, ze sa sprichodu jeho psa tesim. Niekto iny ho mozno "povlaci po uradoch".
|
jeje
|
# Zasláno: 23 Čec 2005 10:25
- Nahlásit
Mas i nemas pravdu, ale u toho stenete ji nemas ani v pripade sluzebaka.
Blbo som to napisal, chcel som napisat len preco to radi p. Dubovy...
|
Vladimir
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2005 15:50
- Nahlásit
Som rad, ze som sa tu ozval. Aspon som si poopravil niektore moje skreslene predstavy u policajnych NO a rozsiril vedomosti o plemene, ktore sa mi velmi paci, ale z nejakeho "divneho dovodu" som nezatuzil byt este nikdy jeho majitelom. Dakujem Sali za velmi dobre vysvetlenie / mozno aj pre inych /. Az teraz som sa zamyslel, preco som ja vlastne nikdy nemal NO, ked sa mi vlastne tak paci. Zeby sa mi zdal maly alebo malo chlpaty? Mozno, lebo mna podvedome pritahuju tie velke,moc chlpate a /zubate / potvory. Tie ktore ucit na nedoveru k ludom je naozaj KRAVINA. Ba dokonca HAZARD. Ak som dobre pochopil tak je to kravina aj u NO, ci inych plemien. Je to proste "o niecom inom".
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2005 19:37
- Nahlásit
jeje
Honza Dubový radí kontaktovat štěně pouze se svou primární lidskou smečku a vést okolí k lhostejnosti k němu,očuchat,nevšímat si,nešahat a přivolat psovodem na hru...udělat od mala selekci na vlastní a cizí už chováním skutečných cizích-lhostejným, nezájmem...figurant v začátcích v třech měsících štěněte není úplně cizí osoba,a vést štěně doˇ"zloby" dřív,než štěně samo začne prvky "zloby" exprimovat,ani totiž nelze... až po pubertě se dá podporovat projev "zlobení se",až když se tam sám objeví...někdy už pětiměsíční štěně se staví do pózy a hrozí cizímu,což se dá podpořit hraným strachwem a úprken cizího a povzbuzením štěněte,jak zahnalo velkou potenciální hrozbu...
Vtip je ale v tom,že zdravý sebevědomý štěně se nebojí,tedy nemá potřebu na neutrálním území velkou hrozbu zahánět...takže se popsaným stylem podporuje teritorialita,která se objevuje velmi brzy,a majetnické chování-štěně si hlídá hračku,kousací pomůcku,a figurant hraje chuť jí zobnout a přitom strach z každýho obrannýho projevu prckouna...nakonec jí rafinovaně zobne a pokouší se prchnout,štěně ho chytí za tu pomůcky a vybojuje si jí,vyhraje totálně,třeba i s pádem figuranta na zem a totální porážkou...
|
Simona
|
# Zasláno: 26 Čec 2005 22:04
- Nahlásit
Já (jak tak čtu a zjišťuji bohužel) jsem také nechtěla aby mi hladili štěně NO. Dozvěděla jsem se že to tak dělají se služebními psy, tak jsem to prostě dělala podle toho Teď je takový, že se nechce hladit, nevím jestli je to z toho, ale už asi ve 4 měsících jsem to nezakazovala, stejně se to nedalo uhlídat. sousedy jsem ho nechala hladit od mala. Myslím si, že není špatné učit štěně nelítat za každým koho uvidí, ale s agresí tedy s hlídáním to bude nejspíš o něčem jiném.
|
Brigitta
|
# Zasláno: 28 Čec 2005 13:01
- Nahlásit
S hlazením to ještě jde, když se mě lidé zeptají, tak jim štěndo pohladit nechám, vlastně i když se nezeptají, ale co mě opravdu vadí je to, když na ni volám, tak na ni začne volat i cizí člověk. Zrovna včera. Vycházeli jsme ven a před domem byl chlap s ženskou. Chlap byl v pohodě, ženská byla z naší malé úplně unešená. Hned se na ni vrhla a hladila. Nechala jsem je chvíli být, ale potřebovali jsme nasednout do auta a odjet, tak jsem začala volat na feňulku, ale ona si zrovna hrála s klacíkem a blbla, takže mě moc nevnímala. Zkusila jsem na ni zavolat znovu a v tom momentě na ni začala volat ta ženská. Docela mě to míchlo, co na ni má co volat, když není její. A vůbec na psa přeci má volat jen jeden člověk, ne? Zajímalo by mě, jak to vnímáte vy?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2005 13:11
- Nahlásit
Brigitta
Nejhorší je, když člověk chce přivolat štěně od nějakých lidí a oni mu říkají: kde máš paničku, utíkej za paničkou! Samozřejmě, že to to štěně zaujme, a za paničkou nepřijde. Kdyby ho nechali, tak by přišlo. Ale časem to přejde - teď už z toho vyrostl
|