Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Čůrání doma
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
lamalucni
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 17:48
- Nahlásit

Davexxx
kdyby se počůrávalo i jindy, tak bych se nedivil

štěně není automat, do kterého hodíš vždycky stejnou desetikorunu a vypadne ti vždycky stejný kafe....

Davexxx
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 19:58
- Nahlásit

Děkuji za informaci

Tedysek
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 15:59
- Nahlásit

Mám Maltézáka, kterému jsou 2,5 roku. Bydlí v rodinném domě, kde má svůj pelíšek. V koupelně má svou plenku, kde chodí na záchod. Pořád čůrá mimo tuto plenu a pokaždé počůrá celou koupelnu. Když jsme všichni v práci a ve škole tak ze vzteku počůrá sedačku z boku nebo na jiném místě v bytě.
Je to ale náš mazlíček.
Když přijdeme domů vítá nás s radostí. Při zjištění, že počůral sedačku nebou koupelnu se schová do svého pelíšku. Dle rad veterináře po každé dostane novinami a namočím mu čumák na místo, kde se vyčůral .
Každý den chodí ven .
Prosím o radu jak ho to odnaučit čůrat mimo plenu a počůrávání sedačky a jiných částí v domácnosti.
Děkuji za radu

lamalucni
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 17:53 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Tedysek
Já to teď s dovolením napíšu z pohledu vašeho psa:

Nechápu, co po mně moji dvojnožci chtějí. Učí mě čůrat v našem společném doupěti a znečišťovat ho. Dávají mě čůrat do jedné části doupěte, ale když se tam jdu vyčůrat sám, tak mě zbijou strašidelnými šustivými novinami a namočí mi v čůránkách čumák. Nevím, co po mě chtějí, vždyť mě sami učili, ať chodím do téhle místnosti? A proč mě za to někdy potrestají a jindy ne?
Pak jdou pryč z doupěte a nechají mě tam samotného, to se vždycky strašně moc bojím, že už se nevrátí a já tu samotinký umřu. A když mám takový velký strach, tak se mi chce často čůrat. Tak se vyčůrám někde v doupěti, kde se to dobře vsakuje - to je určitě dobře, vždyť mě sami dvounožci učili, že se má čůrat doma na savé textilie. To je vždycky úleva! Když dvounožci přijdou, mám vždycky děsnou radost, že se mi neztratili. Ale za chvíli za mnou přijdou a zbijou mě novinama. Vůbec nechápu, proč, ale když vidím, že jsou naštvaní, radši se hned schovám. A začínám se jejich příchodu trochu bát. Čím víc se bojím, tím víc se mi o samotě chce čůrat...

Jinak řečeno, vyhoďte plínku a choďte se psem ven. Za každé vyvenčení venku ho odměňte. Ve vaší nepřítomnosti mu zamezte přístup k sedačkám (zábranou mezi dveře, ohrádkou apod.) a případné nehody na podlaze bez komentáře ukliďte. A změňte veterináře za nějakého, co nebude doporučovat takové předpotopní metody "výchovy", jako je bití novinama a máchání čumáku v loužičce

Tedysek
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 18:21
- Nahlásit

Děkuji za odbornou pomoc. Veterináře určitě vyměníme. Já ale chodím často ven. Bydlím v rodinném domě ,který je přízemní a zahrade je oplocená a dosti velká. Děkuji - Tedysek

brita_472
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 19:12
- Nahlásit

lamalucni

líp to ani popsat nešlo

martin9
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2013 17:30
- Nahlásit

dobrý den, máme doma 3 měsíční fenku maďarského ohaře a máme stále problém s čůráním..je to živé stvoření, ale i přes časté denní procházky ( 5 - 9 x denně ) nám čůrá doma v bytě..při každém venčení vykoná svou potřebu venku, ale jakmile se dostane do bytu je schopná jako právě teď se během 50 minut hraní vyčůrat i 9x...zkoušeli jsme jí učit na noviny či její prostěradlo, však vždy jen očuchala a udělala loužičku o místnost dále. Její močení je i v desítkách denně a to i přesto, že má časté 2-3 hodinové procházky. Všude čteme, že nemáme trestat, ale vlídná slova, chválení za loužičky venku či zvýšení hlasu doma nepomáhá. Zkoušíme jemně vytahat za kůži za krkem, ale i to se míjí účinkem. Budeme vděčni za každou vaší radu. Zajímavé je, že když byla nucená být doma sama i 4,5 hodiny, nenašli jsme doma jedinou loužičku :/

birma
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2013 17:51
- Nahlásit

martin9
Zkoušíme jemně vytahat za kůži za krkem, ale i to se míjí účinkem
jestli to nebude tím, že takový prcek ještě neovládá svěrače. Pokud se ale během hodiny vyčurá i 9x možná by stálo se zamyslet, jestli jí nemohly ofouknout záda a tudíž přistydnout močák a ledviny.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2013 17:57 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit

Nečetla jsem celou tuto diskusi ale jen první půlku stránky... Co takhle vyzkoušet takové ty spreje, kde ano a kde ne?

My máme doma 7měs. štěndo a ještě občas se doma nehoda stane - občas když jí fakt zblbneme v hraní, tak jde a prostě to někam hodí... nemá jedno místo, ale kam v tu chvíli doběhne tak je to tam... nebo když se jí podařilo nám ukrást ze stolu uzené maso s kaší (kaši samozřejmě nechala) tak den, dva čůrala a chlastala jak neřízená střela - přeci jen uzené je slané jako prase... Každopádně bych vyzkoušela nejdřív ty sprejíky... jak tu někdo psal - chválení a fůj někdy pomáhá, ale já se tím nestresovala... hudrovala jsem si pod vousy něco o čuněti a tak, ale nějaké namáčení čumáku, nebo ječení fůj, co to je je zbytečné a jen psa stresuješ... Ale jak říkám - 7 měs. a ještě občas se někde něco objeví, ale jinak už máme vytrénovány hodiny, kdy chodíme a když je nouze, kvíkne si...

Jinak doporučuji - vydrž prďka vydrž.... někteří psi jsou takoví jiní makový... ;)

birma
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2013 18:00
- Nahlásit

ErzebethB
a data u příspěvků jsi taky četla?

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2013 21:01
- Nahlásit

Jujky x)

Ne

martin9
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2013 22:38
- Nahlásit

birma:

i na to jsme mysleli, jenže toto se děje od doby, co jsme si jí přivezli. A i testy na veterině kvůli nějakému zdravotnímu problému jsou v pořádku :-/ takže nezbývá, než chodit s hadrem kamkoliv se pohne

birma
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2013 22:44
- Nahlásit

martin9
testy na veterině kvůli nějakému zdravotnímu problému jsou v pořádku
Tak to jásej
Při tý hře je to logický, nervy našponovaný, tak se chce prckobi častějc. Vezmi si sebe (nebo třeba mě, možná to máš jinak ) - před nějakou zkouškou, nebo když mám někam jet, tak trajdám na záchod furt a pro takovýho prcka je hra prostě vzrůšo, tak se neudrží. Tomu by odpovídalo i to, že když bylo mímo doma samo, tak se nic nestalo - asi prcek spinkal, žádná akce se nekonala, tak to holčička vydržela

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2013 23:00 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

martin9
3 měsíční fenku maďarského ohaře a máme stále problém s čůráním
To neni "stale" problem, to je normalni problem u kazdyho takhle staryho stenete, kor, kdyz je aktivnejsi.
je schopná jako právě teď se během 50 minut hraní vyčůrat i 9x..
Tak to nechce si v kuse hrat 50 minut, ale deset minut poblbnout a supky ven na curani. A zase deset minut blbnout a zase sup ven. Nedat v kuse 50 minut treba, kdyz vite, ze se xkrat pocura, taky otazkka, jak si hrajete...
Její močení je i v desítkách denně a to i přesto, že má časté 2-3 hodinové procházky.
Jak ctu, tak je fenka asi v poradku zdravotne... 2-3hodinova prochazka takoveho prcka sice utaha, ale nezajisti radne vyvenceni, ac to zni podivne. Urcite je bezva, ze s prckem takhle chodite, ale po navratu domu holt pocitejte s tim, ze po ctvrt hodine/po spani/po jidle/po signalu od stenete proste posupajdite i tak ven.
Zkoušíme jemně vytahat za kůži za krkem, ale i to se míjí účinkem.
Netahejte probuh, to stene za kuzi za krkem, ke sve hruze jsem se toto docetla i v nove knize pana Macha, kdyz dava steneti mantinely (pravda, nezminuje to u curani, ale i tak)... NE, tento trest stene NEZNA od matky, NIKDY takto fena stene netresta, je to naprosto zastaraly a nesmyslny zvyk.
Takze ano, chodit s hadrem, zkratit hru se stenetem na kratke useky (by me tedy zajimalo, jaka hra vydrzi 3mesicnimu steneti 50 minut) a netrestat, nosit stene ven casteji.
Edit, a jeste jedna poznamka, co to stene zere?

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2013 16:23 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

martin9

jak psala Fifi - je to mimino a pokud si s ní hrajete bez přerušení 50 min. není divu, že se počůrá, nevydrží to. Pes je schopen tak to není o tom, že problém JE STÁLE, to je prostě normální, že štěně takhle čůrá, nenaučí se to ze dne na den, stejně jako se to nenaučí dítě. A i kdby se to bylo schopno naučit a pochopit v tak krátkém čase jak očekáváte, není toho prsotě to tělo schopno. Choďte se štěnětem co nejčastěji ven, jak zmíněno okamžitě po probuzení, po jídle a během hry, to jsou momenty, kdy si štěně nikdy není schopno tohle ošéfovat.

Všude čteme, že nemáme trestat, ale vlídná slova, chválení za loužičky venku či zvýšení hlasu doma nepomáhá

ale jak chcete aby za tak krátkou dobu pomáhaly?? Nejde všechno hned jak my lidi chceme. není to v silách toho štěněte, prostě je to neproveditelný takhle rychle, takže netrestejte - natož tak jak popisujete. Trest za á nic nevyřeší, štěně ho nepochopí, za bé, tohle není trest a za cé, trestáte za něco co prostě štěně ještě nedokáže.

edit - maďar, je velmi citlivé stvoření, velmi chytré a živé stvoření, pamatujte na to. Nezničte si váš vztah tím, že budete trestat, vždy ukazujte psu CO ANO, musíte psa nejdříve NAUČIT TOMU CO CHCETE, aby vás chápal a byl schopen to vykonat a netrestejte,pes takhle neuvažuje, tresty nechápe. Podle toho co tak píšete, moc zkušeností nemáte, chtělo by si to zjistit jak pes funguje, jak se pes učí, že se musí naučit co které slovo znamená, že neví sám od sebe že slovo POCEM znamená, že má přijít, a když se naučí, že POCEm znamená, že má přijít, musí se pak ještě naučit, že to platí i v mnohem složitějších situacích, než jen doma v klidu, ale to vše se musí učit postupně. Najděte si literaturu, najděte si dobrý cvičák, kde vás - hlavně vás - naučí jak se psem komunikovat, Vižla - jak jsem psala - je citlivé stvoření - mám doma dva kousky, tak vím o čem mluvím. Co pokazíte, nemusíte už nikdy dát dohromady, mějte to na paměti. Zas na druhou stranu, člověk musí pochopitelně být důsledný, ale laskavě důsledný, ne tresty, ale prostě důsledně dotáhnu povel do konce, ale vždy tu situaci psu nastavím tak, aby byl úspěšný. Pak nepotřebuju tresty.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání