Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Čůrání doma
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
younglady
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 21:49
- Nahlásit

Mám dotázek ohledně doby trvání čůrání doma vašich psé. Mám půlročího hyperaktiva, kterej pořád čůrá doma. Mám pocit, že má pořád tolik práce, že si ani nestíhá říct, že potřebuje. Na kadění si zakňučí vždy, na čůrání nikdy a během hry s druhou čubou si prostě odběhne se vyčůrat. Venku chválím, doma si toho nevšímám, ignoruju. Mám pocit, že v půl roce by to uř měla zvládat, počet loužiček se výrazně zmenšil, je tak jednou za dva tři dny, přes noc vydrží o dvanáct hodin, když je doma sama, tak nevydrží nikdy. Je třeba celý den venku (mám jí v práci venku na dvoře před kanclem) a jen co přijedem domu tak hodí louži. Jsem už trošku zoufalá, jestli jsem někde něco nepřehlídla. Starší čuba čůrala doma do sedmi měsíců, ale jen když byla sama doma, když jsem tam byla já, vždy si řekla, tak nevím no.

Šárka
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:03
- Nahlásit

Já psům říkám, že je to doma fuj.

Mar3
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:04
- Nahlásit

younglady
hmm, to ti nevim,ale treba Affi ta je cistotna snad rovnou sama od sebe . . . kdyz byla uplne pidi a blbli s berrym ,ta pila, litala a i curala (ale na plinu), ale sama od sebe cca ve 3 mesicich? prestala - proste sama od sebe ... nerekne si, ale neudela, vydrzi.......

ale treba zase berry to delal doma tak to 9-10 mesicu....tak ne denne, ale delal....

tak kdyz ji pri tom chytnes, zkus ji vynadat..

hele a jak se vubec mate? zadny novy fotky nic, jaka je mala?

younglady
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:18
- Nahlásit

Šárka
fuj zkouším teď, ale efekt nula nic

Mar3
ale máme se super Mala je bombová, stejná držka jako panička fotky nestíhám vůbec Snad po novým roce bude víc klidu a bude čas

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:24
- Nahlásit

Mar3

tak kdyz ji pri tom chytnes, zkus ji vynadat..

s curanim u normalnich stenatek je to jak s rymou - nelecena trva dva tydny, lecena 14 dni. myslim, ze normalni stene se nauci necurat a nekakat doma uplne nezavisle na tom, jestli vynadas, pochvalis, vytahas, okriknes. ja je vsechny nechal curat, dokud meli tu potrebu, pak jsem to proste uklidil - proc zbytecne stresovat sebe i psa tim, ze ho budu okrikavat za to, ze cura? diky tomu mi odpadla ta neprijemna povinnost vencit pozde vecer a pak hodne brzy rano. v momente, kdy byli schopni udrzet moc i stolici celou noc, curat doma prestali. a jestli nezemreli, necuraji dodnes. konec pohadky

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:42
- Nahlásit

younglady
Ja mam terierici, troufnu si zaklepat na drevo.. je ji 11 mesicu a uz MESIC! doma louzi neudelala. Kdyz potrebuje jit ven z baraku, da vedet, ale pokud je vychazka litaci, kravici, blbnouci, fakt na to curani zapominala. Prijdeme domu a ona sup louzi v predsini obcas vyrobila - jako JEeeee, ja vlastne chtela curat. Nerikala sem Fuj, jen jsem zklamane nahlas brumlala TY SI BLBA!!! - a slo to. takze u hyperaktivky vydrz, Ze ji mas venku neznamena, ze se tam i vycura . Je třeba celý den venku (mám jí v práci venku na dvoře před kanclem) MOzna by stacila kratka vychazka v klidu na vypusteni mechyre, nez jdete domu.

younglady
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:45
- Nahlásit

argosek
Fifi
děkuju, docela jste mě oba uklidnili, že je vlastně vše ještě ok Dál budu doma ignorovat a venku chválit a snad to půjde
Mě přijde, že fakt na to čůrání zapomíná Je to prostě magor všechno je zajímavý

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:53
- Nahlásit

younglady
Mě přijde, že fakt na to čůrání zapomíná Je to prostě magor všechno je zajímavý
Tak si udelejte ritualek curaci, nekde pred barakem.. Po vychazkach, a proste dokud se nevycura, nejde se domu. Ono je to taky stene od stenete / plemeno od plemene, rtw byly vzorny od tretiho mesice. A blaznivky terieri jsou jiny, to je videt i na vychazce, cernuchy jdou obechcavat, perdelice litat.

Mar3
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:54
- Nahlásit

argosek
hele no ja si myslim, ze kdyz vidis psa chcat, reknes FUJ,vezmes ho do ruky, das ven, tam on to dodela a ty se muzes "pocurat " stestim,chvalis, ladujes mlskama, tak ze to pochopi spis

ale jinak souhlas, je to pes od psa - jak sem psala vyse - Affi pochopila sama,ihned, Berrymu to trvalo dlooouho predlouho...

ja teda nikomu z nich nenadavala, pac si oba davali sakra bacha,abych je u toho nevidela tze ja jenom nachazela louze (resp. s berrym sem slapala po mokrym koberci )

younglady
ja chcu fotkyyyyy ja se na ne tesiiim , moc! fakt!

Mar3
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:56
- Nahlásit

younglady
v klidu, jak rikam, B to delal do 9-10 mesicu, a myslim,ze cca skoro do roka!!! se treba jednou za tyden, dva , louze tak jako tak nasla!

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 22:59
- Nahlásit

Fifi

Ono je to taky stene od stenete / plemeno od plemene

ja myslim, ze tyhlety problemy by se daly v pomerne kratke dobe globalne vyresit tim, ze by se do chovu pousteli jen takovi psi (a feny), kteri se curat a kakat doma odnaucili sami. jenze dneska kazdy hledi jen na povahu a podobne zalezitosti a pak to vypada, jak to vypada.

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 23:02
- Nahlásit

argosek
ze tyhlety problemy by se daly v pomerne kratke dobe globalne vyresit tim, ze by se do chovu pousteli jen takovi psi (a feny), kteri se curat a kakat doma odnaucili sami.
A tak u nas se to sami odnaucili vzdy po dobrem, ovsem jen ten casovy horizont mel znacne rozpeti u jednotlivcu. A zavezt selekci este na curani a kakani, inu, taky reseni..

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 23:05
- Nahlásit

Mar3

hele no ja si myslim, ze kdyz vidis psa chcat, reknes FUJ,vezmes ho do ruky, das ven, tam on to dodela a ty se muzes "pocurat " stestim,chvalis, ladujes mlskama, tak ze to pochopi spis

no tak kdyz uvidim, ze pes chysta curat nebo kakat doma, tak ho odvedu ven - ale to jeste nez zacne. kdyz uz se neco deje, tak, abych parafrazoval kolegu vachka, "kaka pes".

Mar3
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2008 23:06
- Nahlásit

argosek

PeKrato
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 09:01
- Nahlásit

Já mám doma tříměsíční SBT fenečku a asi před týdnem sama z ničeho nic přestala doma čurat (kadit doma se jí nelíbilo nikdy, to zkusila jen jednou). Před tím jsem se ale nad každou loužičkou, u které jsem jí chytla, rozčílila (veliké divadlo, jaká že je to nezbednice a prasítko) a to ji myslím přesvědčilo. Spokoejná panička je pro ni lepší, hraje si s ní. Jednou jsem ji vykázala na místo a nechala ji tam tvrdnout tak 10 minut a to myslím taky chápala jako velkou újmu. Ale čurání doma ji přešlo prostě najednou od sebe. Je to opravdu velice individuální, myslím.

nika00
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 10:04
- Nahlásit

younglady
jeste vydrz..porad je to stendo.. me se sandy doma pocurala i pokadila obcas i v 9.mesicich

Meta
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 11:27
- Nahlásit

younglady
bych tady vzpomněla zkušenost jednoho vychovatele hovíka.
Pečlivě se držel osvědčených rad, doma loužičky ignoroval, venku chválil a odměňoval. V 7 měsících psa už ho to přestávalo bavit, přesto trpělivě denně vytíral celé přízemí. Jednoho dne ovšem přišel domů v nějak špatnější náladě a když viděl, co ho zase očekává za galeje, už v něm pára pohvizdovala. A když si pesa v tom okamžiku ulevil, kotel vybuchl. Páneček se spravedlivě rozzuřil, vyřval na psa všechny výčitky za to, co pes spáchal. Pes čuměl, takhle pána vůbec neznal?! Od té chvíle ovšem kupodivu ani jedna loužička!!! Poučení - pes musí mít jasno: TOHLE ANO-TOHLE NE.
Pokud se mu dovoluje čurat doma, proč by to neměl dělat??? To mu hlavička nebere. Proto nejjednodušší metoda, jak naučit čistotnosti je už od prvního dne NEDAT štěněti příležitost. Aby ho ani ve snu nenapadlo, že doma to JDE taky. Je to sice záhul, takové běhání ve dne v noci, ale vyplatí se.

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 12:40
- Nahlásit

younglady
Mě přijde, že fakt na to čůrání zapomíná

nejspíš to tak bude. Bude to stejný jako u roztěkaných hyperaktivních dětí. Ségra má tři kluky a ten nejmladší je přesně tenhle případ, takže když byl ještě malý, ale už ve věku, kdy ostatní mají čistý konto, tak se do něčeho zabral a prostě to nestihl. Ono se to nedá narvat do škatulek, prostě někomu to trvá dýl a někomu to jde hned.

Meta
jak naučit čistotnosti je už od prvního dne NEDAT štěněti příležitost. Aby ho ani ve snu nenapadlo, že doma to JDE taky. Je to sice záhul, takové běhání ve dne v noci, ale vyplatí se

hele ale to tohle je neuhlídatelný, my lítali jak šílený, myslím, že Ešus to zvládnul hodně rychle, ale někdy se to prostě nepovedlo. Nebylo to sice mockrát, ale stalo se. Takže to NIKDY si myslím prostě absolutně do puntíku dodržet nejde. A zvlášť pak, když jde člověk do práce a to štěndo tam nějakou tu dobu samo pobude.

Mar
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 12:42
- Nahlásit

PetraK
hele ale to tohle je neuhlídatelný, my lítali jak šílený, myslím, že Ešus to zvládnul hodně rychle, ale někdy se to prostě nepovedlo
no jako mala kelpie dosla z venku,zacla litat s buldockem, behali u toho obcas neco usrkli a ona klidne pri hre to pustila to fakt nejde stihnout kolikrat
neco inyho je , ze kdyz vidis,ze pes popochazi a asi to prijde......

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 12:46
- Nahlásit

Mar
pri hre to pustila

přesně! Tohle u nás bylo taky, právě už v momentech, kdy se čistotnost dobře zvládala, že jsme si hráli, Ešus řádil jak černá ruka, nadšenej, oči jak dva talíře a nejdou z něj byla cisterna , je to opravdu jako s dětmi. Prostě nemaj čas na to myslet, přemůže je to . Musela jsem se smát, protože to nebylo tak dlouho co jsem stejný efekt pozorovala právě u synovce - blblo se, řádil jak černá ruka, oči jak talíře a najednou se podojil , pak se samozřejmě rozbrečel, páč se to nemá a vostatní by se mu smáli. tak jsem mu řekla, ať nebulí, že to pořešíme. Byl šťastnej jako blecha, tak nějak podobně na tom bude i ten čoklid. Jen - tam je to otrava s tím vytíráním

Ivisek77
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 13:43
- Nahlásit

máme 5měsíců fenečku bsp a nám se osvědčilo doma ignorovat a venku nadšeně chválit a odměnu.V noci jsem sice vstávala třikrát...galeje(,ale pak mě i začala sama budit a je to ok)Dnes vstávám jednou a to už tak k šesté ranní,tak se to posouvá))Jakmile jsem,ale viděla,že si přidřepla,tak jsem nahlas houkla,chytla jí a vyběhla ven.Dokonce už vydrží i když je sama.Necháváme jí zavřenou v místnosti s dlažbou a když zjistila,že se loužička nevsákne,najednou to přestalo,před tím chodila na koberec a tam jí to nevadilo.Pochopitelně,když jsme doma má volnost všude,ale teď už si řekne.Dodržuji nějaké časy a vím,že po žrádle a po spánku musím jít jinak budu vytíratMyslím,že je to ale hodně individuální...každý pejsek funguje na něco jinéhochce to jen vydržet

Dáška
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 18:40
- Nahlásit

younglady
Ahoj
Já myslím taky, vydrž ještě... Kamarádky výmarka má 11 měsíců, ale je taková opožděná takže když je doma a kámoška je v práci, neudělá louži. Ale když je kámoška doma, výmar má takovou radost, že normálně zapomíná čůrat, prostě musí u všeho být, venku musí lítat s ostatníma, takže zapomene... když má možnost se soustředit na sebe, uhlídá si to, ale nedej bože, když je nějaká sranda

younglady
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 20:58
- Nahlásit

Dáška
Jo Easy to má stejně, když je v klidu, tak si poslední dva dny i kňourne. Ale když si třeba dneska hrála u kamarádky se psem, tak to neuhlídala, prostě pošuk

Davexxx
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 14:05
- Nahlásit

Prosím o radu Mám 4 měsíční fenku a počůrává se jen když je sama doma a netuším jak ji to odnaučit. Když jsem doma, tak vydrží 4 hodiny (dýl ji nenechávám čekat) a noc vydrží úplně celou, tj. od cca půlnoci do 8 do rána. Jakmile ale odejdu (a to není nikdy déle než na 4 hodiny), udělá louži. Udělá ji třeba i po 1,5 hodině. Vzhledem k velikosti louže (je většinou malá) a vzhledem k tomu, že když jsem doma, vydrží 4 hodiny v pohodě, tak si myslím, že to dělá naschvál (protože jsem odešel). Netuším ale jak ji to odnaučit... Když dříve párkrát udělala louži přede mnou vynadal jsem ji a vzal ven, kde jsem ji za dokončení louže pochválil a bylo ji to brzy jasné. Jak ji mám ale odnaučit dělat ty louže když nejsem doma, když ji při tom nenachytám a tudíž nemůžu vynadat...? Podotýkám, že úplně sama doma není, protože mám ještě dvě dospělé fenky, se kterými je dohromady. Ty mi to ve štěněcím věku nedělaly, tak si moc nevím rady...
Samozřejmě chápu, že je to malej prcek. Kdyby dělala louže i když jsem doma, neřešil bych to. Takhle mi to ale příjde jako škoda... Díky!

lamalucni
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 14:21
- Nahlásit

Davexxx
tak si myslím, že to dělá naschvál (protože jsem odešel).
Pes (a zvlášť čtyřměsíční štěně) v žádném případě není schopný plánovat a přemýšlet natolik dopředu, aby dokázal "dělat něco naschvál, protože tím naštvu pánečka, až za tři hodiny přijde"!

Jistěže štěňula nevydrží tak dlouho o samotě, jako s vámi. S vámi je v klidu, o samotě je ve stresu. Zkuste si představit, jak vám bylo, když jste nervózně čekal před nějakou důležitou a náročnou zkouškou. Chtělo se vám čůrat, žejo? Vynásobte si to dvaceti a přiblížíte se tomu, jak se cítí štěndo ponechané o samotě...
Vůbec bych neřešila samotné počůrávání, ale zaměřila bych se na to, aby štěňula dokázala zůstávat sama bez stresu. Takže před odchodem hodně utahat, nejdřív odcházet po malých chvilkách, nechávat něco dobrého na žvejkání a zabavení atd atd...

Davexxx
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 16:28 - Změnil/a: Davexxx
- Nahlásit

Já to nemyslel tak, že to udělá "promyšleně naschvál" a ještě s dlouhodobým plánem :-D , ale spíš proto, že ji nevezmu sebou, tak udělá louži (hned či krátce po odchodu). Ale zřejmě je to mé lidské myšlení

Nicméně ona sama není, je ještě s dalšími dvěmi fenkami, se kterými skvěle vychází.

Když jsem si ji přivezl domů (víc jak měsíc zpátky), tak vyváděla, když měla zůstat sama (myslím tím bez lidí) a kvičela a vyla atd. To jsme už ale odbourali a když odchází poslední z domova, tak je v klidu. Ani neštěká, ani nevyje, ani neškrábe na dveře. V podstatě kromě louže není žádný problém.

Takže otázkou teď asi je, zda může či trpí stresem, že je doma bez lidí, ale přitom s ostatními psy, když ani nevyje, ani nekňučí?

birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 17:05
- Nahlásit

Davexxx
pes určitě může trpět stresem, aniž by u toho vyl a kňučel

brita_472
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 17:13
- Nahlásit

4m stenatko se pocurava doma to neni nic divnyho, proste je malinka. jako asi je to ze stresu, ale holt si musi zvykat. podle me to casem prejde. takze trpelivost a hadr na podlahu koneckoncu ti nic moc jinyho nezbyva.

Davexxx
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 17:29
- Nahlásit

Chápu, že čtyřměsíční štěně se počůrává A jak jsem psal, kdyby se počůrávalo i jindy, tak bych se nedivil. Přece jen je to můj třetí pes, takže nějaký ty základní zkušenosti mám Tím že s prvními dvěmi se mi to nestávalo (respektive stávalo, ale tím běžnějším způsobem, tzn. počůrávaly se, když to byla moje chyba, jako nepozornost nebo dlouhá doba), tak mě to přišlo divný. Pravdou je, že mě stres nenapadl... Bral jsem to jako, že samotu jsem zvládl, když už pištění přestalo...

brita_472
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 17:43
- Nahlásit

kazdej pes umi prekvapit, stenatko prestalo pistet, ale jak zmizis pocura se z nervozity a na to asi jediny co funguje je cas, pokud ho teda nebudes vsude chtit brat s sebou. samozrejme postupnej trenink, jako jit za dvere jen na par minut a prodluzovat to je fajn, ale kdyz musis jit makat tak proste musis ze jo. jedno my stendo se zas pocuravalo doma radosti kdyz se melo jit ven

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání