| Autor |
Zpráva |
Zdena Sedláčková
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2008 14:39
- Nahlásit
Prosím o radu!!! Mám doam skoro čtyřměsíční štěně Yoirkshirského teriéra (kluk) a pořád nechce chodit čůrat ani kakat ven, jen doma na noviny nebo naschvál čůrá a kakaá, kde se mu zlíbí,potrestám ho za to,ale stále to dělá. Jak ho mám naučit vykonávat svoje potřeby venku?
|
baki1
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2008 14:47
- Nahlásit
no jednodušše - pořád s ním chodit ven - chodili jsme takhle pokaždé když se probudila, najedla, po hře. cca každé 2 hodiny přes den a dvakrát za noc. Přivezli jsme si jí tenkrát jako 5-ti měsíční, takže to byl docela boj. Teď jí je 8 měsíců a můžu teprve teď říct, že je v čistotě naprosto 100%. Tenkrát jsem měla taky strach, že jí to snad ani nedokážu naučit, ale šlo to. Chce to hodně trpělivosti. A zlobit se na štěndo, jen když ho nachytáte při činu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2008 16:32
- Nahlásit
Být s ním dlouho venku, dokud se nevyčůrá a nevykaká a pak hooodně chválit a odměňovat a chodit s ním co nejčastěji ven, aby měl málo příležitostí to udělat doma. Zatím se zdá, že je naučený to dělat doma a nechápe, že se to má dělat venku. Navíc je ještě malý, do půl roka má každé štěně nárok na nehody doma.
Doma ho trestat pouze pokud ho chytnete přímo při činu, jinak to nemá smysl. Ale i tak jsou mnohem lepší motivací odměny venku. Musí prostě pochopit, že venku je to dobře a doma špatně. Tohle bývá většinou problém malých psů, které majitelé nechávají doma venčit na noviny, pak mají problém to pochopit, že je to špatně. S většími psy většinou každý lítá odmalička ven.
|
petulda
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 11:56
- Nahlásit
Dejte noviny na trávník,když to na ně umí(hromádka asponˇpujde dobre uklidit)hodně pochválit když se zadaří a časem to pujde i bez novin
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:16
- Nahlásit
Zdena Sedláčková
Ještě doporučuju ne trestat, ale pohrdavě se vyjádřit, pokud to udělá doma, něco ve smyslu tohle se přece nedělá, co blbneš, funguje to líp než trest. Jinak se dá použít i klikr, případně povel, např. nejdřív naučit na noviny co já vím povel bobek, pak ho používat i venku. Ale hlavně hrozně chválit, když hodí bobek nebo loužičku venku, jaký je úžasný. Dá se tak naučit i na určitý místo nebo území (tráva, pole, les).
|
elika
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 08:38
- Nahlásit
našeho psa máme teprve měsíc. Taky to byl boj. Chodily jsme pořád ven od rána do večera od večera do rána. A teď po tom měsíci to konečně má úspěch.Sice ještě nevydrží, ale už je poznat jak se snaží to udržet dokud si ho nevšimneme. Ještě se stane, že se vyčůrá i vykaká doma, ale většinou je to naše chyba. Zlobitse nemá cenu. řeknu vždycky fuj a tím výchova končí
|
bea
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2008 09:11
- Nahlásit
Ahoj, potřebovala bych poradit. Máme dost velký problém - starou skoro 17 letou jezevčici - nalezence. Nedokázali jsme ji odnaučit v noci dělat loužičky dělala to tak 2 x týdně. Když jsme zjistili, že nemá ledviny v pořádku, tolerovali jsme to a snažili se ji brát ven i v noci (venčili jsme 6 x denně). Teď´ už občas udělá loužičku nebo hromádku i přes den - ale už za to nemůže, je to mozkem - bere sice Karsivan, ale nepomáhá to. Tak to prostě vydržíme. Máme i její dceru - té je skoro 12 let a všimli jsme si, ža v noci občas loužičku udělá také - přes den ne. A teď v lednu jsme našli vyhozené, ani ne měsíční štěně shi-tzu , s odoperovanou tříselnou kýlou. Přes všechny inzeráty se o něj nikdo nepřihlásil a tak- jak jinak, zůstala u nás jako třetí pes.
Je moc milá, rychle se učí, ale hromádky a louičky také dělá doma - budou jí teď tři měsíce a minulý pátek byla poprvé venku - po očkování. Máme strach, aby se od naší staré Aidy nenaučila dělat také všechno doma - pesani jsou v bytě, tak si dovedete představit, jak by to u nás vypadalo. Poradíte mi?
|
Meemies
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 14:08
- Nahlásit
Ahoj, my máme doma 2 a půl týdne půlroční štěně bostonského teriéra. nevím, na co byl naučený (majitelka ho měla mít ve vyhrazeném pokoji s ostatními psi), ale měli jsme to štěstí, že se vždycky odběhl vyčůrat někam, kde jsme ho neviděli. Bydlíme v 1+kk a koberec máme jen v pokoji, takže super, ale přesto by to chtělo čůrat venku...... Nyní s ním chodíme po dvou hodinách ven a stejně to někdy nevydrží a vyčůrá se po hodině a půl. Jak mu mam vysvětlit, že se to doma nedělá? Plácáme ho a on, vždycky když se doma vyčůrá, už je připraven, že dostane a schovává se, přesto to nevydrží....
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 14:22
- Nahlásit
budou jí teď tři měsíce a minulý pátek byla poprvé venku
potěš koště k tomu lze dodat jen to, že jaký si to uděláš, takový to máš.
Meemies
plácáte, plácáte? A se divíte, že se schovává...?
Lenosti a neznalosti zdar no nazdar
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 14:29
- Nahlásit
Meemies
hm,to nebude to pravý asi.. jednak je to malý štěně,takže čůrá furt,stejně jako malý děti.Musíte prostě nějakej čas vydržet .Berte ho ven po každým jídle,po hře,po probuzení,já chodila i v noci.Ve třech měsících se dalo říct,že je čistotná a doma neudělá nic.Ale chce to dát tomu svý a nebejt línej.Pokud jí vezmete do náručí a vynesete ven,předejdete taky lecčemu,jelikož vás s největší pravděpodobností nepočůrá.Plácáním vyřešíte leda tak h...o .
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 14:37
- Nahlásit
Přidám se k ostatním. Se štěnětem je to stejný jako s miminem. Taky ho nebude plácat, že to pouští do pleny. Jen s tím psem to jde rychleji, než s miminem. Ale musíte mít pozorný oko a rychlý nohy. jak už psali ostatní, čím víc to ulítáte vy, tím rychleji se to naučí on. Prostě pořád. Nejen po tom jídle, hraní atd. prostě klidně průběžně. Já lítala v prosinci, stejně jako mnozí další, v noci ven v pyžamu -pořídila jsem si na to apartní, medvídkový , páč v košili by mi táhlo na cemr. A chce to mít trpělivost. Za nějakou dobu poznáte, že se pesanovi chce, tak popadnout a letět, to máte tu nej šanci, kdy ho můžete pochválit a ukázat mu co po něm chcete. Navíc, každý pes je jiný, některému to jde hned, některému (jako dětem), později. Opravdu si představte, jako by to bylo malé dítě. Nemůžete ho trestat za něco, za co nemůže, co navíc ani nemůže kolikrát ovlivnit.
Ovšem jak to řešit případě o kterém píše Bea, tak to nevím, na to nemám zkušenosti
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 14:44
- Nahlásit
bea
jí teď tři měsíce a minulý pátek byla poprvé venku - po očkování
no pominu-li fakt,že naprosto nesouhlasím s vety v tom,že pes má jít ven až po dokončeném očkování(nikdy už se nepodaří dohnat socializaci),tak asi moc šancí se to venku naučit neměla.Musíš prostě důsledně vytrvat,nejspíš to ti dá daleko víc práce vzhledem k tomu,že ven vylezla až tak pozdě.Třá to tvoje druhá čubina taky už má nějaký zdravotní potíže,není třeba kastrovaná(inkontinence).Jestli to může malá odkoukat nevim,ale myslím,že jo..
|
elika
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 18:49
- Nahlásit
souhlasím s názory. Taky jsem si pořídila teplé pyžamo se srdíčky a pěkně ve dne a voci lítala ven jak splašená.Nezávidím lidem co ,mají hodně schodů. V noci jsem skoro nespávala. Pejsek měl bednu a vždycky když se vzbudil a snažil se vylézt,tak mě tím vzbudil a už jsme letěli. Naštěstí se budil skoro ve stejnou dobu. Časem se to určitě naučí.Hlavně netrestat,když už se stane.
|
Simis
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 10:01
- Nahlásit
Přidávám se ke všem...Máme doma sice už skoro ročního bišonkaa a taky to bylo peklo s čůráním...Paní která nám ho prodávala říkal že je naučený chodit na noviny ale ejhle když sme si ho přivezli čůral všude možně tak sem si řekla že takhle nee...Noviny sem odstranila a chodili sme ven skoro každou hodinu a půl...Tak po týdnu už po 2-3 hodinách no a pak po měsíci si naučil zaknučet u dveří a ted jsme ve fázi že čůrá jen když s ním jdeme my...Dokonce vydrží doma celej den sám když sme v práce bez toho aniž by se vyčůral...Je to cca 10 hodin...Takže radím...Chce to velkou trpělivost!!!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 12:58
- Nahlásit
Simis
já ty noviny taky nemusím. Přijde mi to, že to pesanovi dělá v hlavě zmatek.???? Ale to je jen můj subjektivní názor, daný i tím, že mám velkého psa, který poté už na noviny chodit doma nemůže (což je pravda někdy drobný nedostatek - jako zrovna předevčírem, kdy se mi psék chudák poprůjmoval po celý předsíni ). Kolegyně má fenku mrňousa, na noviny ji učila a problém prý neměla, tož nevím.
|
Simis
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:26
- Nahlásit
PetraK
Já si myslím že ty noviny jsou hloupost!Mám kamarádku ta má teda taky bišonka ale ta učila na noviny vše bylo v pořádku do doby kdy chtěla aby chodil čurat jen ven...Sice se venku vyčůral ale když mel potřebu a nikdo s ním nešel tak čůral na noviny...Tak noviny odstranila a ted je v stavu kdy sice noviny nepoužívá a pesan doma teda nic neudela ale jakmile vidí na zemi papír či noviny šup na to a vyčůrat se...
Dle mě dělají pejskům ty noviny bordel v hlavičce a neví co mají a nemají...
|
Simis
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:28
- Nahlásit
PetraK
Jo a s tím průjmováním si nic nedělej taky už se mi párkrát stalo že nešemu pejskovi nějak nesedlo jídlo nebo nějaký mlsání a já přišla domů utahaná z práce a tam bylo "voňavé" překvápko
Ale co tak se to uklidí a je to...
Ale jinak musím zaklepat že je v tomhle úžasnej opravdu doma ani ťuk pokud mu není zle a neprůjmuje či nezvrací !
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:38
- Nahlásit
Simis
No to víš, že si s tím hlavu nedělám, taky proč, že jo, když to uklízel páníček . A to si piš, že si to chudák užil, to je něco jinýho, když to popadne bišonka a když to veme třicetikilovýho ohaře . Tak mi ani tentokrát nevadilo, že jdu z práce později
|
Simis
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:44
- Nahlásit
PetraK
tak to se ti ani nedivím....
No tak to asi rozdíl je no....No on ohař to je pořádnej kus psa
|
manloth
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 11:50
- Nahlásit
Ahoj všem, potřebovala bych radu ohledně čůrání. Před několika dny jsme si přivezli štěňátko. V noci jde všechno krásně. Probudí se, vyleze z pelechu, tak ji popadneme a běžíme ven. Následuje čůrání/kakání a pochvala. Ve dne je to horší. Protože je hezky, tak jsme převážně na zahradě. Když se vyčůrá, chválíme. Když jsme doma, tak se jí snažím brát ven, když by měla čůrat (po spaní, jídle, pití). Jenže ona čůrá docela často i jindy (před hraním, během hraní, po hraní ). Jen pár kapek a jde dál. Opravdu nejde udělat to, co píšou v "chytrých" knihách - vzít čůrací štěně a nést ho ven, kde dokoná potřebu. Ona ji totiž vykoná tak za půl vteřiny
Takže se chci zeptat:
Mám ji i tak brát ven? Pochopí to? Jen jí tam po čůrání odnést a po chvíli zase vzít nahoru. Napadlo mě totiž, aby to nepochopila jako odměnu. Začne tam určitě běhat a hrát si...
Jak byste to dělali? Mám s ní být radši častěji vevnitř než venku? Aby pochopila, že odměna je za čůrání venku a ne za čůrání obecně. Tak aby jí to docvaklo
A ještě něco ohledně čůrání. Někdy taky bude u našich doma, tzn. v bytě. Takže cesta ven je tam ještě složitější a mezi jejím čůráním a donesením ven bude dost dlouhá prodleva. Navíc se mi to tam venku vůbec nelíbí (všude h*vna od jiných psů, neposekaná tráva atd.). Mám jí tam naučit zatím na noviny? Aby z toho neměla zmatek. Někde na noviny, někde venku.
Díky všem za rady. Je to můj první pes, tak to nechci zanedbat. Člověk si načte literaturu a pak je to úplně jinak (ne že bych to nečekala ), tak jsem z toho trochu zmatená
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 12:07
- Nahlásit
manloth
tych "par kvapiek" ako si to nazvala by som asi nebrala ako klasicke curanie. Mnoho steniat ma problem udrzat moc, ked su nadsene ci vzrusene a vtedy im par kvapiek proste "ujde". vacsina z nich z toho vyrastie. ak toto curanie nesprevadza zvycajny ritual ako prerusenie hry, cmuchanie naokolo, nepokoj atd. tak by som to asi neriesila tak, ze by som ju hned brala von, resp. netrestala. este mi napadlo, ze mi steniatko mohlo mat nejaky zdravotny problem - napr. zapal, tak ju prinajhorsom mozete dat vysetrit, ale podla mojho nazoru to bude take to curanie z nadsenia.
co sa tyka druhej otazky:
urcite ju vynasat von, a nemiast ju novinami. Ono sa to jedneho dna tak ci tak bude musiet naucit, ze potreba sa robi vonku a tak si tu cestu k zelanemu vysledku len zvybocne skomplikujete. Inak, najlepsie je stena nebrat na ruky, ale nech normalne za vami kraca von, kde sa vycura. Jednak si zapamata cestu a jednak sa nauci ovladat.
Rozhodne by som neriesila, ze cesta z bytu von je zlozitejsia, ako z domu do zahrady. Kopec psikov to musi vydrzat z osmeho poschodia az za barak a zvladaju to
|
manloth
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:27
- Nahlásit
Mika
Díky za radu. Bude to asi to učůrávání z radosti Protože třeba v noci jdeme jen jednou, to v pohodě vydrží.
S tím nošením mě to nenapadlo, budu se snažit, aby za mnou šla. Ale stejně ji musím nést na schodech...
A jak dlouho trvá, než se takové štěně naučí si říct o čůrání? Měsíc, dva, tři?
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 20:17
- Nahlásit
manloth
v tomto je kazde stena ine. su take, ktore uz o par dni vedia, ze potreba sa robi vonku, ja som so svojim psom bojovala skoro styri mesiace. je to ako s malymi detmi, niektore pochopia princip nocniku ihned, inym to trva. Veeelmi vseobecne by sme mohli povedat ze tak do pol roku by to steniatko malo pochopit (co sme my stihli len tak tak ) tu ide skor o vasu sikovnost - vypozorovat signaly, ze sa nieco chysta a okamzite mazat von. Ked uz mlacku urobi, to pokarhanie velky efekt nema alebo to moze este zhorsit. Cikanie je proste umenie
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2008 20:25
- Nahlásit
Mika
Inak, najlepsie je stena nebrat na ruky, ale nech normalne za vami kraca von, kde sa vycura
tak s tímhle já nesouhlasím,s ostatním jo,ale pokud je štěndo malý,čůrá prostě furt a hlavně rychle .Já to naopak dělala právě s vynášením páč v náručí se ti štěně téměř na 100% nepočůrá,zatímco když půjde pěšky ,počůrá se taky skoro na 100%.Hlídali sme čubu první měsíc bez přehánění 24 hodin denně a od 3 měsíců máme klid.Ovšem je to časově a i jinak náročný,to uznávám
|
Helax
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2008 22:52
- Nahlásit
Prosím o radu. Máme 14měsíční fenku, pořídili jsme si ji ve věku tří měsíců a učili ji konat potřebu venku. Docela to zvládala, čas od času jsme sice na koberci objevili loužičku nebo bobek, ale ne každý den a přičítali jsme to věku (prý se to dá tolerovat do 1 roku). Jenže přibližně před 2 měsíci naše fenka začala snad každou noc čůrat na koberec a někdy udělá i bobek. Přes den nikdy, dokonce si "řekne", když chce jít ven. Jenže v noci se vždycky vyčůrá v bytě, nezáleží vůbec na tom, jak pozdě večer a jak brzo ráno s ní jdeme. Zřejmě to dělá mezi 1. a 5. hodinou, kdy opravdu všichni spí. Nemá ani snahu nás budit a tahat ven, i když přes den vždycky dá vědět. Nemůžeme ji tedy ani trestat. Když jí slovně nadáváme při uklízení loužičky, tváří se provinile, ale další noc se samozřejmě vše opakuje. Poradíte někdo, co se s tím dá dělat? Jak ji to odnaučit? Přibližně před 6 měsíci byla kastrována (po prvním hárání).
|
kaldea
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2012 17:44
- Nahlásit
Mám necelý týden doma psí slečnu z útulku. Jsou jí asi 3-4 měsíce. Problém je ten, že i když chodíme ven co dvě hodinky a v noci po nějakých 4 hodinách Fany venku dělá vše ostatní krom toho co má s železnou pravidelností, ať sme na procházce hodinu nebo dvě, přijdeme domů a vyčůrá se na postel. zkoušela sem venku označkovat její močí stromy, trávu, ale to ji nijak netankuje. nemáte nějakou radu jak pomoct? Já vim, že se to časem asi naučí, až si přivykne na okolní svět, který je určitě daleko zajímavější než vykonávání potřeby, ale přece jen....
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2012 08:21
- Nahlásit
kaldea
Podle mě nejde ani tolik o to, že by svět venku byl tak zajímavý, že se zapomene vyčůrat - spíš vzhledem k tomu, že je z útulku, má nejspíš navyklé venčit se uvnitř. Připravte se na to, že tenhle zvyk budete lámat těžko a bude to trvat...
Jedině mě napadá být s ní venku tak dlouho, dokud se prostě nevyvenčí, a pak ji hned odměnit nějakou extra dobrotou. Doma by mohla pomoct klec - ne moc velká, aby nemohla čůrat na jednom konci a spokojeně spát v suchu na druhém konci klece. Samozřejmě klec pomůže jen za předpokladu, že není až takové čuňátko, aby byla schopná načůrat si pod sebe a v klidu si do toho lehnout. A taky záleží na tom, jaký máte denní režim - určitě ji nemůžete nechávat zavřenou v kleci celý den, ale ty dvě hodinky proložené řáděním venku klidně
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2012 09:23 - Změnil/a: Sízra Milanová
- Nahlásit
prostě chodit se psem ven každý 2 hodiny a furt....dva týdny mi to trvalo, nevěřim že je nějakej pes tak natvrdlej,aby to nepochopil, spíš nedůvěřuju lidem s tou pravidelností venčení....
(edit/nemyšleno na psa z útulku)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2012 11:18
- Nahlásit
kaldea
jak píše lamalucni bude to nadýl než se štěnětem od chovatele, musít mít prostě hodně trpělivosti - a tu ostatně budete potřebovat asi i u jiných věcí, protože se psem z útulku to u některých věcí může být větší šichta, než když si člověk vezme domů "nepopsaný list",
Ta klec je dobrý nápad, plus bych - pokud chodí hlavně na tu postel - zamezila štěněti k přístupu na postel. a ještě bych zkusila fintu fň - přijdeme domů... chvilinku počkám, vyčíhnu si ten okamžik, kdy skoro , skoro už a pak šup prcka do náruče a jedem obratem ven, páč prcek už bude nachystanej na to loužování, ale v náručí to nejspíš nepustí-když budete hodně rychlá. ....... no a venku by to třebas pustit mohlo a vy budete mít za co pochválit a hlavně odměnit.
|
kaldea
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2012 20:18
- Nahlásit
tak dnešní skóre bylo 2krát venku, 3krát doma.... ale na podložku, kterou máme pro stav nouze u dvěří a navíc to bylo v mé nepřítomnosti, jinak číhám jako dráb, tak snad to půjde ) s tou klecí je to hezký nápad, ale do bytu by se mi už asi nevešla D
|