| Autor |
Zpráva |
Monischka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 00:12
- Nahlásit
Zaprvé je potřeba si uvědomit, že štěněti funguje svěrač až tak od 3-4 měsíce, tedy do té doby nemá cenu za něco trestat, protože za to prostě nemůže... to je jako snažit se učit malé dítě nečůrat do pleny tím že byste ho za to plácali...nesmysl, co?
Já to svoji holku učila přesně tak, že jsme lítali každou chvíli preventivně ven, po jídle, cca 2 hoďiny po jídle kdy se většinou potřebovala venčit, po probuzení, aby pochopila kde se to dělá... a po čase člověk pozná, jak vypadá když se štěně chystá vykonat potřebu... takže když přičapala, tak se mi osvědčilo tlesknout a udělat hu, aby se lekla, ona přestala, já ji čapla a letěli jsme ven... od 2 měsíců jsem ji měla doma a od půlky 4.měsíce se mi doma nikdy už nepo...
|
kaldea
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 08:32
- Nahlásit
metodu s tlesknutím a HU vyzkoušíme! zní to bobře. rozhodně netrestám, jen jí tam ten čumáček vymáchám no, aby věděla, že je to doma fuj, naopak venku, je za to chválená a dostane kousek piškotu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 08:36
- Nahlásit
kaldea
jen jí tam ten čumáček vymáchám no, aby věděla, že je to doma fuj
to prosím, nedělej, pes to nechápe.
to tleskání - no nevím, aby si člověk, spíš nezavařil, pokud bude mít štěně plašivější povahu.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 08:45
- Nahlásit
kaldea
Máchání čumáčku v loužičce je super metoda - ale děláš to špatně, ten čumák by měl být TVŮJ! Když štěně udělá doma loužičku, je to chyba páníka, že nebyl dost rychlý. Prosím, netrestej štěndo za něco, co ještě neumí - navíc způsobem, který nemůže pochopit. Mimino taky neučíš na nočník tím, že mu omácháš obličej v počůrané plínce, ne?
A nedělala bych ani to vyplašení štěnda - prostě když se chystá čůrat (nebo už začne), tak ho musíš co nejrychleji lapnout a upalovat ven. Už to samotné vzití do náruče štěníkovi čůrání přeruší, není třeba vymýšlet žádné další manévry. A venku pochvala a super pamlsek.
|
Monischka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 13:36
- Nahlásit
lamalucni
Máchání čumáčku v loužičce je super metoda - ale děláš to špatně, ten čumák by měl být TVŮJ! Mimino taky neučíš na nočník tím, že mu omácháš obličej v počůrané plínce, ne?
skvěle vystiženo
Jen s tím tlesknutím - pokud jsem 3 metry od psa a vidim že přičapává, tak to k němu normální smrtelník fakt nestihne doběhnout... tahle metoda na mém psovi fakt nenechala žádné stopy, a to je to citlivka odmala... když potřebujete psa okřiknout a řeknete fuj, tak je to vlastně to samé, jen HU je takové výraznější
A ještě jeden tip (každému psovi sedí jiný styl učení) - spojte vykonávání potřeby s nějakým slovem, ať pes pochopí o co jde... my jsme naší říkali "loužička" a "gogo"... sice na mě koukali divně, ale pochopila pak za co přesně je venku chválená a dokázala pak i na přání se venčit
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 13:57
- Nahlásit
Monischka
no hele nevím, já jít na poslední chvíli čůrat, přičupnout a někdo na mě tlesknout a udělat důrazný HU, tak se rovnou i po.....
|
Monischka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 14:40
- Nahlásit
PetraK
no nevim, mě to bylo doporučeno a díky tomu jsme naučili venčení veku fakt rychle...a hlavně - pesan nechodí na poslední chvíli, ale kdy se mu zachce... to tlesknutí vlastně nahrazuje povel fuj hned při akci
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 14:51
- Nahlásit
Monischka
Já jsem nikdy netleskala ani nehoukala a štěňucha mi i tak pochopila venčení do tří-čtyř dnů od odběru - tím nemyslím, že by to už v tomhle věku byla fyzicky schopná udržet, to samozřejmě ne, ale bylo vidět, že pochopila princip. Úplně čistotná bez nehod byla tuším ve třech měsících.
Mně to prostě přijde přinejmenším jako zbytečné zdržování, to radši ke štěňouchovi bleskurychle doběhnu a odlapím ho, bez dalších meziakcí. A spoustu štěňat to podle mě může fakt i zmást a vyděsit, takže se pak budou bát venčit kdekoliv, schovávat se s tím před pánečkem atd...
|
Monischka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 15:37
- Nahlásit
lamalucni
nevim co ho víc vyplaší, jestli tlesknutí nebo obrovská postava která k němu s dupotem a nataženýma rukama běží a čapne ho při zvednutí do výšky (nevím jak jinak to chceš bleskurychle stihnout když štěně přičapává na druhém konci místnosti) nebo tlesknutí... prostě myslím že to vyjde nastejno... Stejně tak se takyodnaučuje pes žrát venku humusy - zařveš fuj a tleskneš. Taky ti to přijde drastické a myslíš že se pes pak bude bát žrát cokoli?
|
kaldea
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 15:57
- Nahlásit
no přiběhnout opravdu ve většině případů nestihnu, jelikože je v cestě většinou překážka v podobě druhého psa, stolu atd. jinak o máchání sem si už i něco přečetla, takže to dělat už nebudu. opravdu je to asi blbost.... a dneska teda zatím nebylo ani tleskání ani běh potřeba... podařilo se nám všecko venku zak doufám, že v tom budeme i nadále zdárně pokračovat
|
Monischka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 16:08
- Nahlásit
kaldea
to je super, držím palec
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2012 22:27
- Nahlásit
kaldea
podařilo se nám všecko venku zak doufám, že v tom budeme i nadále zdárně pokračovat
no jistě že budete zdárně pokračovat, štěndo je malý, oni se učí rychle.
|
kaldea
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2012 21:58
- Nahlásit
tak už to umíme na jedničku s hvězdičkou děkujeme všem za cenné rady
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2012 22:02
- Nahlásit
kaldea
no tak pochvala veliká . Všechno jde, jen musíme být trpělivý a nespěchat. Tak ať se daří i nadále.
|