Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / obrana-pouštěčky
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Denisa
# Zasláno: 3 Kvě 2005 13:07
- Nahlásit

mám problém s pouštěčkama, feně je rok a 3/4, minule mi vůbec nechtěla pouštět, předtím to šlo dobře, no je dost tvrdá, moc se jí občas nechtělo, ale pustila, figuranti říkali, že je sakra tvrdá, prej ostnáč jedině
s ostnáčem nemám zkušenosti, chtěla jsem se zeptat jaký jsou možný varianty výcviku, ten ostnáč a ještě něco?
má asi rudo před očima, že mě nevnímá, nereaguje ani na figuranta když na ni řve, teď vůbec nevím co s tím a figurant ke kterýmu jsem chtěla jet na poradu, tak je 2-3 týdny mimo provoz. v květnu jedu na René Konečnýho, mám to do té doby nechat uležet? Nebo kousat ale bez pouštěček?
S tím naším cvičákovým figurantem moc diskuze není, prej ostnáč jinak nic. Mně přijde, že se dostala trochu do nervů, nevím, ale vždycky se mi s ní vyplatilo udělat něco v klidu, bez tvrdosti a nátlaku, na nátlak, agresi reaguje ještě větším nátlakem, agresí, a na tom rukávu visí jak pitbul... jo, jinak je to "sporťák", figuranti jsou nej kámoši, na lidi je přehnaně milá, vlezdoprdelka až.
Když jsem ji např. učila revír, střežení v maketě, tak to pochopila hned, nenapadala, pak jsme přešli k tomuto figurantovi a začala poznenáhlu napadat, pak jsem ji naučila sama na povel revír štěkat a figurant k tomu přidal prst a všechno muselo být ve strašným klidu dělaný, a najednou to zas šlo, nenapadá. Přitom na toho figuranta se bojí hodně psů kousat. tak já nevím. je fakt, že na ni se musí hodně vklidu, ne že by něco neustála, je splachovací a tvrdá, ale proto že je strašně hyperaktivní a vznětlivá a co jiní musí psy nabuzovat, tak já ji furt jen zklidňuju. No všichni na ni čumí jak na zjevení, co je to za éro. Tvrdá jsem na ni maximálně, ale protože je splachovací, tak tudy cesta moc nevede, spíš jedu přes motivaci a odměny, samozřejmě bez trestů to nejde. co s těma pouštěčkama ale nevím, vyvstal problém a tohle je můj první pes. vím, že se budu muset poradit s někým osobně, ale aspoň abych věděla dopředu možný řešení, varianty? poradíte? dík.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:44
- Nahlásit

Denisa
to je složitý....měl by to celý vést někdo,ke komu má ta čuba i ty důvěru,a po dobrém,jde to.Ale to je věc figuranta,fakt.

Ebony
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:48
- Nahlásit

Denisa
on ten tvůj problém je dost složitý na vysvětlování na netu, ale musíš si hlavně moc dobře rozmyslet, co chceš, a jak na to půjdeš, já nejsem pro pouštěčky na rychlo a psa u nich zabít, u takovýhle psů to nemá moc velký efekt a stejně ti to někde vyleze, i ten ostnáč, píšeš, že fena je i trochu nerv, tím spíš. Já mám psa, u kterýho taky všichni tvrdili, že bez ostnáče pouštět nebude, a pouští, po dobrým a v klidu, chce to čas a trpělivost, a začít u sebe. Jak nepouští fena na tebe, nemá cenu dělat pouštěčky na figuranta. Ale pořád záleží, co chceš, jestli nespolehlivou rychlokvašku na ostnáči, nebo spolehlivý pouštěčky na furt.
Renek ti řekne ostnáč , on to jinak neumí.
Pro mě je ostnáč (kopačky, mlácení po hlavě) až na posledním místě a zatím jsem ho nikdy nepotřebovala.

Terri
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2005 16:42
- Nahlásit

Teda lidi, vy mě odrazujete čím dál víc...

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:16
- Nahlásit

Denisa
je jedna metodika,jak to udělat po dobrém,ale trvá to měsíce a musí to umět figurant...vtip je v tom,že pes pustí PROTO,ABY MOHL DOSTAT ZNOVU KOUSNOUT...
Udělal,abych modifikaci,napouštěla zvíře na sebe na balonek,pešíka,kousacího peška...trpělivě ale jasně mu vysvětlit,PROČ vlastně pouští.
Pak na figuranta,a zase v klidu stát vedle psa a ukecat ho,aby pustil,figurant musí spolupracovat a být zcela pasivní,ale ani se nehnout,a za to dostane znovu kousa a boj s pochvalou...a furt dokola.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:18
- Nahlásit

Denisa
víš,pouštěčka je poslušnost,předání kořisti podřízeným zvířetem tobě,a ve sportu s nasazeným rukávem modifikace tohoto pro pokračování hry...poslušnost se buduje chytrostí ne silou.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2005 19:45
- Nahlásit

link na toakovou metodiku neupravenou je tady:
http://www.uspcak9.com/training/problemsolvingjoeclingan.shtml

Denisa
# Zasláno: 4 Kvě 2005 09:58
- Nahlásit

Díky za příspěvky! Rychlokvašku nechci rozhodně, nespěchám ani na zkoušky, i když na podzim bych už se měla odhodlat, dávám si termín po prázdninách někdy.
Hm, včera jsem to zase zkusila, vypadá to, že pochopila, ale je to takový, no nelíbí se mi to, dostala hodněkrát kousnout, pak si ji převzal figurant a normálně na škrťáku ji vždy vycukal, vyfujoval, ona pochopila a pak už pouštěla i na moje fuj. Ona je velmi snaživá a chápajícía ví, že když bude o.k. poslouchat, že bude zas další kousačka, ale přijde mi, že si nemůže pomoct jak je natepaná, vždy jsem s ní měla problémy, aby chvilku vydržela úplně vklidu sedět... prostě je jak děcko s LMD (lehká mozková dysfunkce+neovladatelná hyperaktivita)-dělám s nima no a klidový stavy jsem s ní musela přímo nacvičovat!
No a ještě k tomu včerejšku, sice teda pochopila, že nepouštět je blbě, ale stejně si pak občas zobla, no víte jak to asi vypadalo. Je fakt, že tento figurant není moc na to dělat v klidu a nějakou takovou technikou, je trošku nervák sám No budu hledat figuranta, možná ten R. Liška by nám na toto seděl, ale na toho si musím počkat.
Ten škrťák neodsuzuju, pro některý je lepší než je znervit častýma nedostatečnýma korekcema na škrťáku, ale u těch pouštěček mi to na ni nesedí, nějak co ji už znám tak tuším, že udělat to nějak "klidně", tak je to v pohodě. Jo, nějaký pohlavkování, kopání, pošťuchování ledrštokem to v ní vyvolává agresivní reakce, to vůbec nefunguje, naopak se na...e ještě víc, to vím, že tudy cesta nevede. I jindy, nějaký fyzický tresty na to prdí, nikdy ani nekvíkla, neklade ani odpor, asi to necítí... na ni se musí "psychologicky". No a že ještě mě nebere úplně (někdy si jde s nějakou fenou vyřizovat účty, stojí jí to za to), to vím, takže o tom to asi taky bude.
Kdyby vás ještě něco napadlo, tak pište.
Jdu si přelouskat tu metodiku.

Terri, nevím čím tě tady odrazujeme, nikdo tě nenutí dělat se psem co někteří jiní třeba dělají, vždy máš svou volbu jak a co se psem dělat přece! Ty budeš mít toho VK myslím ne? No jak tě tak sleduju z diskuze, tak si hlavně vyber nějakýho mírnějšího ať pak nemáš problémy s tím, že na něj třeba budeš muset být drsnější... Anebo tě to naučí. Ta moje příšera mě taky naučila trošku jinak se dívat na psa než předtím... Někdy jsem záviděla lidem co mají mírnýho submisiva, ale teď už ne, teď by mě takovej pes ani nebavil, nevím co bych s ním vlastně dělala?!

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 10:39
- Nahlásit

Denisa
hele s ostnáčem a elektrikou se to fakt musí umět,jak to povoráš hodí tě to někam,kam bys sama ani nechtěla...jasně že nějak se to naučit musíš,ale asi ne zrovna tady...
Na tvém místě bych začala u sebe a u své autority,tu bych si někde získala po zlém a přenesla jí do ostatních situací...na ostnáku jí můžeš zrubat do polomrtva za napadání psů,lovení zvěře,...ale ne na obraně,když nerví...
Musíš k ní změnit přístup a jasně jí nastavit mantinely,že co řekneš platí a jinak bude peklo na zemi,ALE mimo plac....tam to pak jen přeneseš jako důsledek změny postavení.Chvíli to trvá,a nesmí tam být neúspěšné a polovičaté situace.A počítej s tím,že k tomě strašně znejistí a něco budeš začínat od začátku....

Denisa
# Zasláno: 4 Kvě 2005 11:05
- Nahlásit

Sali, jo to chápu, ale netroufám si na to sama, pod vedením někoho kdo zná a ví jo, ale sama ne, nevím jak to udělat, abych to nezvorala. Já s ní problémy prakticky nemám, akorát že se nechá strhnout k rvačce, jinak by mi to nestálo za to, aby se něco povoralo ve vztahu ke mně... resp. nevím jestli bych to pak uměla dát zas znova dohromady... nemám zkušenosti, nabírám je právě tady s tím psem teprve.
Asi by to chtělo se napojit na někoho kdo by mi v reálu byl ochotnej pomoct. Jenže zatím jsem takovýho nikoho v okolí nenašla, chodím na 2 - 3 cvikoše, a pojedu na 4 výcvikový soustředka od teď do srpna, tak možná najdu "toho pravého". Zatím pozoruju jak kdo ke psovi, jak jim to jde... vylučuju ty, kterým se pes plouží u nohy jak stín, to by nebylo to pravý vořechový...
A díky za příspěvky!

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 11:08
- Nahlásit

Denisa
kde jsi? Doporučuju Luboše Jonáše,dělá maliny,je v Kladně na Rozdělově.Skoro padesátiletej stokilovej chlap s obrovskejma zkušenostma a charismatem.

Denisa
# Zasláno: 4 Kvě 2005 11:18
- Nahlásit

Hm, Brno. A mám boxerku. Jinak zkušenosti s máme s KK Rybníček (Valentin), KK VFU (Oliva-ten od malin), KK Zetor (Job, chystám se na Lišku), KK Pozořice (Helleport) a nějací TARToví na začátku kousání... Ještě ten Konečný nás čeká, Glisník možná... toť figuranti.
Nějakýho přes výcvik u Brna neznáš??? Já bych si dojela samozřejmě i dál, ale aby to bylo schůdný tam zajet víckrát, tak přece jen by to chtělo něco blíž.

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 14:45
- Nahlásit

Denisa
Napsala jsem "odrazujete", protože jsem právě nebyla rozhodnutá resp. nejsem, do čeho všeho bych šla.
A po pravdě -tento styl práce mi vůbec nesedí. Ani ten typ psa.
Submisivu nechci, ale neuroťáka taky ne. Ale to je můj pohled, jak vidím vaše psy
Určitě si nevyberu nejdominantnějšího ani nejtemperamentnějšího z vrhu. Knírači mají snad být i jiní než ostří
A na základě diskusí, i když se vprve řadě půjdu podívat na práce, (a taky dle psa) se definitivně kloním k záchranářině.

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:05
- Nahlásit

Denisa
Hele je to trochu z ruky, ale boxeři dělají v Lipníku nad Bečvou, je to tam skoro boxeří cvičák. A Soňa Šabacká v Brně taky, ne? se vrátila zpět k boxerům, ta by mohla poradit, kdyby chtěla a vlastně Liška, Job jsou taky od ní, jen bych ty figuranty moc nestřídala, vyber si jednoho, Radek Liška mi přijde solidní, a s ním to dej dohromady, a až to bude v cajku, tak můžeš pomalu zkoušet i jiný. Jinak Renek Konečný nemá moc rád "exoty" což jsou pro něj všechny plemena, kromě ovčáků a malin.

Jirka Volena
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:11
- Nahlásit

Mě taky čuba nechtěla pouštět. Zkoušel jsme všechno možný, a když už jsem byl jednou tak naštvanej, tak jsme po ní hodil vodítko a od tý doby mám pouštěčky jako víno.

Denisa
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:13
- Nahlásit

Terri, no neuroťáka já nemám, to teda fakt ne, mám pravýho splachovacího boxera milujícího všechny lidi (až moc), ale jinak drsnější nátury co se týče psů třeba, absolutně nebojácnýho a akčního, no to je jedno, ale přijde mi, že moc ještě nevíš z praxe (já ještě taky ne:tongue a tudíž soudit něco jen z diskuzí, to mi přijde předčasný a mimo. Počkej záchranařina, pár lidí znám, no ne že by to byli saďouři přímo, ale však uvidíš sama. VK co znám/znala jsem, pěkní drsňáci. Ježiš radši tě nebudu lekat. Já si myslela taky, boxíci, to jsou takový ňuňátka, spíš společenští dnes už než pracovní, ovčáčkáři z nich mají prdel, tak to zvládnu levou zadní. No ehm, mám co dělat někdy. Budeš si vybírat sama nebo k tomu budeš mít někoho zkušenýho? Jen chovateli bych nedůvěřovala, skvělý by bylo kdybys ho znala. Já až si budu vybírat další štěně, tak jen od někoho koho znám a ty psy samozřejmě. No to bude porod.

Sali, neznáš někoho od Brna a okolí tedy?

Denisa
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:21
- Nahlásit

Ebony - jo ty znám, minulej rok jsem s nima byla na táboře, Soňu znám (trošku), chodíme i na Dny boxera, jsme ve stejné pobočce BK, hm jestli by mi pomohla, no zkusím ji kontaktovat.
Hm, a ten Renek, to je blbý, já jinak slyšela, že je dobrej, ale však uvidím sama, už to mám zaplacený.
Jirka Volena - chi chi, ta moje by mi ho tak leda aportovala anebo by si toho ani nevšimla. To jsem na ni házela koš třeba když jsem chtěla aby pustila cosi fujtajbl a ona mi ho přinesla... svazek klíčů jednou taky přinesla a to byla šlupka, to hodil navztekanej přítel, ona je taková naivní a radostná...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:30
- Nahlásit

Denisa
V Brně neznám teď zrovna nikoho,býval tam poblíž Luděk Šilhavý,ale snad se stěhuje do Jižních Čech...

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:34
- Nahlásit

Denisa
a kde ho máš zaplacenýho, nejedeš na tábor do Bedey?

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:35
- Nahlásit

Terri
když já se čím dál tím víc domnívám,že nejsi ten pravý typ pro psa se sportovně-soutěžním výstupem,domnívám se,že by ti sedla něžná bílá švýcarská ovčanda a něžný klídek a pohoda výletů na kole s vysoce sofistikovanými a kultivovanými kamarády humanitního zaměření...myslím že na realitu kolem pracovních plemen nejsi dostatečně duševně vybavená,nic ve zlém,sama na to časem přijdeš... pokud budeš mít to "štěstí" a narazíš na psa-samce,co bude uznávat jen přístup stejně tvrdý,jako bude sám vykazovat vůči okolí,tak upřímnou soustrast.Tam to pak chce mluvit jeho řečí a být tak černobílý a spravedlivý,jak si on představuje od svého šéfa...jinak jsi druhá a pes neurotik doopravdy.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 15:39
- Nahlásit

Denisa
už jsem tady jednou psala,že se vysoce akční pracovní zvířata chovají cíleně lehce posunutá doleva,s převahou vzruchů nad útlumy,a jsou v projevu tak speciální a vůči ignorantskému přístupu křehká,že neurotici z nich vnikají při nesprávném postupu a zmatených korekcích jeden za druhým...pryč jsou doby starých těžkých pravostředových řepáků,co si navrčeně mysleli své a hnul s nima jenom chlap...pamatuju si jednoho takového kníra,Arga ze Střebovky,psal se rok 1985.....

Denisa
# Zasláno: 4 Kvě 2005 16:16
- Nahlásit

Ebony - na KOnečnýho jedu v květnu jen od pátku do neděle, někam za Třebíč, je to jen víkendový soustředko jen na obrany zaměřený.

Sali - no já nevím co mám, vzruchy rozhodně převažují nad útlumy. (Snad ani ten útlum nemá, dělám si srandu). Ale udělat z ní neurotika mi přijde dost těžký, ona je taková veselá, bezproblémová povaha, dříví se na ní dá štípat, všechno si sice pamatuje, ale hravě se to s radostí přeučí když se psovod rozhodne jinak, takovej dobrej pokusnej králík (pes) pro začátečníka na druhou stranu. Ale je strašně urputná, jak si něco usmyslí... tak to dotáhne do konce. Výhoda i nevýhoda, jak v čem. Achjo, kdyby byla tam co ty, jenže to máš určitě vykoupený taky pár psy předtím, ale je fakt, že někteří lidi to prostě mají v sobě. Snad to mám taky, aspoň trochu. Chtěla jsem napsat kdybyCH ne kdyby...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 16:45
- Nahlásit

Denisa
to víš že to mám draze vykoupený několika psy,ostnákem pod vedením striktního ipaře jsem si málem oddělala dobrmana...takový nervy co z toho měl ti nepřeju zažít...situace byla podobná,on sice pouštěl,ale pomalu,neochotně a se žvýkáním...mě by to bývalo stačilo,a měla jsem to tak nechat a srovnat to časem po dobrém...figurant bohužel neznal jinou metodiku než po zlém,a já jí neuměla uděla správně,i tím,že jsem s ní vnitřně nesouhlasila....všechno co vím jsem se naučila metodou pokus omyl a dneska lituji ty psy na "omylech".

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 4 Kvě 2005 17:08
- Nahlásit

Denisa
Renka Konečného rozhodně doporučuji! Až tam pojedeš, nezapomeň si vzít kameru. Vždycky ze sebe vychrlí tolik informací, že nemáš šanci to všechno vstřebat najednou
Jinak všechno jak psala (psal?) Sali. Všechno v klidu a hlavně vysvětlit psovi proč vlastně pouští.
Myslím, že je dobré dělat pouštěčky naruby. Nejdříve naučit psa v klidu dohlídávat a až vydrží sedět pod rukávem a střežit, teprve začít s pouštěním. Psa naučíš, že na "hlídej" má sedět pod rukávem a čekat na pohyb figuranta.
Pak teprve uděláš pouštění:
Zastavíš po zákusu v boji figuranta, psovi dáš pusť, pak příjde rázné cuknutí obojkem (stačí řetízkáč), dostatečně silné aby pes pustil. Pak mu hned dáš "hlídej" a donutíš ho zaujmout polohu vsedě. Protože hlídání pes už ovládá, neblázní a dělá to to co už zná, čeká na pohyb rukávu a nový zákus.

Ebony
Renek ti řekne ostnáč , on to jinak neumí.
To si rozhodně nemyslím! Renek sice ostnáč používá, ale s rozmyslem a ne bezdůvodně. Rozhodně by ho ale nedoporučoval začátečníkům. (můj názor) Renka znám skoro deset let a vždycky jsme spolu dělali bez ostnáče. Renek totiž určitě ovládá víc způsobů, nejen ostnáč

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 17:17
- Nahlásit

Víťa
neříkám ,že není odborník, jen s ním mám své zkušenosti, velmi aktuální, můj osobní názor, je, že si toho poslední dobou bere moc, ale je na každém, aby si vybral to, co uzná za vhodné

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 4 Kvě 2005 18:10
- Nahlásit

Ebony
jen s ním mám své zkušenosti, velmi aktuální...
Moje poslední zkušenosti, s ním, jsou z letošního února. Tvůj názor, že toho má asi moc, je rozhodně přesný! Renek by se asi měl naučit častěji říkat NE. Když jsem někdy pobýval delší dobu v Dobroticích, doslova jsem žasl, jak dokáže vedení kynologie u PČR Renka doslova zneužívat jako "svého" figuranta. A všechno jen za holý plat, bez odměny a hodněkrát i bez poděkování. Prostě typické policejní zneužívání vlastních lidí

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 18:27
- Nahlásit

Víťa
to vím, ale rozepisovat to tu asi nemá cenu, zrovna tak moje názory, to je spíš na osobní rozhovor, já na něj koušu v současné době dost často

LUCKA
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 19:05
- Nahlásit

DENISA
Radovana Lišky taky doporučuji,ale momentálne je zase "mimo provoz" před necelým měsícem byl na operaci s kolenem a teď má pokousanou ruku,takže nefiguruje...odkud jsi?

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 21:07
- Nahlásit

Denisa
Sali
tím víc domnívám,že nejsi ten pravý typ pro psa se sportovně-soutěžním
Jo docela máš pravdu - nemám moc ostrý lokty, to se mi fakt příčí - přiznávám otevřeně. Soutěživýho ducha mám docela dost ale chybí mi jistá dravost (aspoň v kynologii ). Takže na vrcholovky si prostě ani ambice nekladu. Deniso - určitě praxe, ale trochu to cítím i z těch diskusí - takhle bych se prostě nemohla a ani neuměla bavit. Není to můj styl.

Co do knírka - Sali - máš pravdu, to cos popsala by mi docela zničilo psí/lidský ideál
Já jsem pro toulání se divočinou, trochu snílek a trochu sportovec, samotář pro druhé lidi. Ale na druhou stranu když jsem začala chodit na cvičák s terrim, tak jsem začala vidět i jiné možnosti. Psa to hodně baví a mě láká. Mít doma puťku psa, tak to také není to pravé ořechové.
Nikita mi dost popsala knírače, Locco též. A pokud dnešní exteriéráci nenaplňují to, co má knírač ve standardu, zato pracant jo...

Podívej: inteligentní, pro každou srandu, trochu rezervovanější vůči cizím, aktivní, věrný pánovi - rodině, mající rád děti, hlídač, schopný vyrazit za každého počasí, je s ním psina , má jiskru v oku a smysl pro humor...
Sedí Ti to na kníra? (I když se asi opakuju..)

Jestli mi něco nevyhovuje, pak je to povaha labradora; bílých švýcarů jsem zatím poznala pár a bohužel byli nějací divní /bojácní nebo agres. ze strachu, a většinou spíš šedí /
Moje srdeční zlato byl NO...
Víš jak jsem původně váhala i nad BSP - tak teď se s nimi setkávám, pořád říkám nádherní milí psi, ale ... moc klidní . Ta teriéří tvrdá hlavička tam není...

Mám vyhlédnuté spojení super pracovního psa a nepracovní feny... rodokmeny dobře Nikitou zkonzultované, a na Locca taky dám. Osobní známosti bohužel nemám. Ani u teriéra jsme neměli, dala jsem na cit.. a dobře. Tak snad...

Jsem to ale váhavec vybíravec, co? Začínám mít pocit, abych nepřebrala, už se to nějak táhne...

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2005 21:14
- Nahlásit

PS: hele, cvičící dámy, fakt myslíte, že neexistuje knírač s něžným srdcem?? (ale vážně )

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání