| Autor |
Zpráva |
abby
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 15:36
- Nahlásit
Ahoj,tak jsem se snažila naučit našeho pejska zůstaň,ale nějak to nepochopil.Jak jste to učili svého pejska vy.Díky
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 15:44
- Nahlásit
pes napr sedi, reknes nak vyrazne zustan..ja treba rikam zůůůůůůůůůůůůstan...a zvednu ukazovak...pak pomalu odchazim...treba jen 2 metry, kdyz pes vydrzi sedet, vratim se a chvaaaaaaaaaaaaaaaalim a chvaaaaaaaaaaaaaaaim..vzdalenost pak prodluzujes..pokud se pes vyda za tebou..ja rikam akorat" ale ale-spatne" vezmu ho znovu na puvodni misto a vse znovu
|
andy
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 16:14
- Nahlásit
Přesně takhle to učím i já
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 18:04
- Nahlásit
Taky tak učíme. U temperamentnějších psíků to jde pomalu.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2006 18:13
- Nahlásit
abby:nevím jestli učíš "zůstaň" jen tak nebo chceš na zkoušku.Potom tedy nezvedat prst(povel ke štěkání)ale jemně dát dlaň před čumes psa a povel.Nemusíš tak zdůrazňovat "zůůůůstaň",je to mnohdy zbytečné a rozhodčím se to moc nelíbí.Stačí zdůraznit jen první písmenko.Jinak ostatní jak radí Nika00,jen myslím,že se skoro v leže učí lépe.Já osobně učím hned vleže a navíc pejsu poněkud unavenějšího.Alespoň do té doby,než se mu to dostane do krve.Hodně zdaru
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 06:34
- Nahlásit
A jak naučit zůstaň, když nejsem u něho? Naše pejsina umí zůstaň, když jsem u ní, dám jí povel a odcházím. To zůstane. Ale když je např. na druhé straně silnice a já řeknu zůstaň, tak to jaksi nechápe a jde ke mně. Když pojede auto, je to to nejhorší, co může udělat.....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 06:46
- Nahlásit
MORIE
Fuuha, tak toto by som hlavne neskusala tak, ze psa necham na jednej strane cesty a ja som na druhej. Ja to sice obcas urobim, len pre upevnenie povelu, ale som si setsakramentsky ista, ze ziadne auto nejde ani nepojde po dobu skusania.
|
bord
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 07:22
- Nahlásit
No my začínáme asi znovu,protože přes zimu jsme delší odložení nedělali,útlocitná panička měla strach,že jí čokl přimrzne k zemi,tak teď to mám.Uměl to celkem dobře,na pár minut jsem mohla zmizet za auto,zídku apod.Ale teď se jednak zvedá a čučí,což by mi ani tak nevadilo,ale snaží se odcházet za mnou.Asi budu muset poprosit kamošku,aby mi ho na šňůře korigovala. uvidím,jestli si chlapec neráčí vzpomenout..
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 07:52
- Nahlásit
MORIE
Na cvičáku nás pro tyhle případy učili tzv. "povel na dálku". Ty na ni nezavoláš zůstaň, ale třeba sedni, lehni / co jí jde líp / a pak třeba čekej a pes by měl zůstat v tý poloze, než přejede auto. Je to těžký naučit, nejdřív to učíš na krátkou vzdálenost, kterou pak prodlužuješ. Naše cvičitelka říkala, že chodí venčit na takové ty cesty, kde OBČAS projede auto a už to kolikrát zachránilo jejím psům život.
Jinak nika00 ten postup popsala přesně, vypadá to fajn a hodí se to, když to psi pak umí. Mám dvě labradorky a ráno jdu dycky vyhodit pytlíky s hovínkama do koše přes silnici / v sídlišti, vždycky kouknu, že nic nepojede / a holky pěkně čekaj, než se vrátím....
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 09:13
- Nahlásit
ja bych rekla cekej...ale vseobecne se nedoporucuje davat rozkazy na dalku,...
evina
jinak ja zas nerikam nak extra dlouhy zuuuuuuuustan ale je to delsi nez normalne zustan...prst jen zvednu... pri povelu na stekani... rikam stekej a prstem jakoby sekam ve vzduchu...
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:09
- Nahlásit
nika00
Proč se to nedoporučuje?
pigie
Já samozřejmě nechci cvičit pejsinu, až když už pojede auto. To už je pozdě. Chci, aby to uměla, když mě zdrhne na druhou stranu silnice a náhodou pojede auto, kterého si všimnu na poslední chvíli a řeknu jí "zůstaň", aby nešla za mnou.....
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:38
- Nahlásit
nekde tu byla jina diskuze kde byl odkaz na vycvik psu..zkus se podivat na www.vycvikpsu.cz tam to bylo vysvetlene...kdyz je pes pres silnici, stejne te moc neslysi, pokud jezdi auta...a mohl by to pochopit jako ze ho volas...me takhle zdrhla cubina jen jedenkrat v zivote na druhou stranu silnice...a to sem na ni zarvala cekej....protoze tento povel ma zvladnuty lip nez zustan...a tak se zastavila...podle me v tu chvili asi musis pouzit povel ktery pes ovlada 100procentne a musi byt dost zretelny a jasny! muj pejsa hned pochopil ze udelal neco co nema, protoze jinak u povelu nekricim ale tohle je fakt dulezity
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:40
- Nahlásit
tak se omlouvam, ale ta spravna adresa o vycviku je zde:
http://www.vycvikpsa.cz
je tam toho dost a dobre popsane a vysvetlene...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:42
- Nahlásit
Zustan ucim taky postupne se psem vleze a s dlani pred cumesem...
Ale pac mam sileneho zavislaka, tak nez se nauci zustat i bez me pritomnosti, to bude trvat dlooouho...
Co se tyka "zachranneho povelu", ja pouzivam "stuj", pes by se mel v jakemkoliv pohybu zaseknout na fleku a ani se nehnout... Celkem to jde...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 11:56
- Nahlásit
Nechci to na zkoušky,jen pro běžný život Našemu pesanovi jsou 4 měsíce a za 14 dní jdeme poprvé na cvičák,takže se to v nejhorším naučíme tam.Sedni a lehni už umí (sedni líp).U staršího psa jsme povel zůstaň zvládli,ale pokud jede auto,tak říkám sedni,protože to umí výborně.Jen si občas sedne v prostřed silnice
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 11:58
- Nahlásit
no prave....proto se to nedoporucuje..a co se tyka silnice...doporucuju v blizkosti silnice psa vubec nepoustet...stat se muze cokoliv...treba pes uvidi kocku nebo zajice a v tu chvili neslysi nevidi...a pak uz je pozde....takze u silnice psa na voditko
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 12:18
- Nahlásit
odložení jsem učila psa v leže a nepřivázaného ,když jsem ho přivázala tak, jakmile mě ztratil z dohledu , okamžitě přecvaknul vodítko a vyrazil za mnou. Na volno to šlo lépe. Pes je sice zvyklý před silnicí sám zastavit a počkat ( mlaďoch se to od něj krásně naučil) , ale tam kde je velký provoz ho stejně raději mám přivázaného. A záchranný povel pro případ nouze mám "AUTO!!"
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 12:35
- Nahlásit
MORIE
Nejlepsi je psa na druhou stranu silnice nepoustet.Pokud Ti tam "zdrhne" tak to znamena ze Te neposlechl.Kde mas pak jistotu ze poslechne Tvuj dalsi povel zustan,stuj,cekej nebo cokoliv jineho?
Ja osobne pouzivam taky povel "stuj" pri kterem se nesmi pes hnout z mista dokud nedostane volno.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 13:00
- Nahlásit
Tonda
to je fakt , ale auta jezdí i po polních cestách , kde pes je třeba kus před tebou a najednou jede auto , takže nějaký povel pro takový případ je dobré mít .
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 14:17
- Nahlásit
my bydlime hned ulici pod takovymhle polem kde je cesta a jezdi po ni auta...tam sem ve strehu....kdyz je pes nekde zabranej do cuchani a ja vidim auto tak nic nedelam...pokud na me pes kouka a auto je dostatecne daleko, zavolam psa k sobe...nemam moc dobre zkusenost davat povely na dalku..jednou sem takhle zavolala cekej..kdyz jelo po tom poli auto a pejsa se sice zastavila a pak jako popochazela ke me...takze co ja vzdycky udelam...je, ze si stoupnu autu do cesty nastesti to nase pole je sama dira takze ty auta jezdi skoro krokem...a my sme vzdy dostatecne vzdaleni aby auto videlo na ceste me nebo psa
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 15:32
- Nahlásit
abby:v první řadě je strašně brzy aby ti 4.měs.pejsek zvládal dokonale odložení.V tomto věku vydrží opravdu jen chviličku a stačí klidně 1krok před tebou.U takového prcka bych se zatím spíše zaměřila na jiné povely a odložení jen po chviličkách.
MORIE okud ti pejsek uteče sám přes silnici nemá přivolání,tak bych se zaměřila na něj.Ale pokud chceš na dálku(a pes na tebe kouká),tak je dobré ho mít naučeného na mávnutí rukou aby si lehl.Jinak se samozřejmě vyhnout situacím-pes přes silnici.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 17:39
- Nahlásit
Ona nevydží ani ten krok.Jaké povely jsou podle tebe důležitější.Jak jsem psala,sedni a lehni zvládá celkem dobře.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 20:29
- Nahlásit
Pokud pes z místa odejde, neměl by se vracet zpátky, ale dát mu znovu lehni, zůstaň tam, kde je. Potom by ta doba odložení měla být úměrně krátká a měl by být pochválený. Je to znamení, že to ještě tak dobře nezvládá. A aspoň ze začátku jej z odložení nepřivolávejte, já si tím celý cvik pokazila a musela jsem jet skoro od začátku. Chybama se člověk učí Podle mě je odložení hodně důležité, něco jako základní škola... nech ho chvilku lehni+zůstaň když to zvládá, dívej se na něj a ještě než se bude pokoušet vstávat nebo než ho to napadne, chval ho, ale při pochvale by taky neměl vstát-až mu dáš volno. U tak mladého psa by to nemělo trvat dlouho. A taky dělám psům shcválnost-obcházím je dokola, běhám kolem nich, hážu balónek, aby byl cvik dokonalý a aby byli nevyrušitelní.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 21:05
- Nahlásit
abby:začni teda bez kroku,hned vedle ní u nohy a jen prodlužuj dobu u klasického ležení.Postupně udělej krok ale stále pejska hlídej aby nevstával.Dělej to zatím s unavenějším psíkem a opravdu jen chviličku.Nesouhlasím ale z Mucholabkou...podle mne se má pes vracet na místo na kterém měl ležet původně.A z dlouhodobého odložení se pes neodvolává nikdy!Také později už u zvládnutého cviku psa klidně obejdu,sednu si na bobek,otočím se zády,balonek teda ale neházím(to ale záleží na každém jednotlivci co chce učit)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 21:07
- Nahlásit
evina
Mi se tím vracením hrozně pletou..teda jim se pletou hlavy..taky jsem to dělala, ale k ničemu to nevedlo.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 21:18
- Nahlásit
Mucholabka:já jsem s tím právě nikdy problém neměla.Navíc pes má zůstat na původním místě a pokud na něj houkneš z dálky,může později popolézat.Ale samozřejmě každý pes je jiný a také na něj platí něco jiného,takže stejně každý musí svého psa pozorovat a když nevidí výsledky,tak dosavadní metodu přehodnotit...a zkusit něco jiného(ale ne expedimentovat)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 21:20
- Nahlásit
jj, někdy se udělá expediment z neznalosti drobností
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2006 21:23
- Nahlásit
evina
souhlas, vracela jsemna místo, kde měl být a nikdy z odložení - po povelu zůstaň neodvolávám , dojdu si pro něj
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2006 08:14
- Nahlásit
abby
Kdysi jsme jezdívali do Valtic na výcvikový tábor a ve Valticích byli (a doufám, že ještě jsou) děsně fajn lidi. Jeden z nich třeba cvičí psy pro film - jeho pes hraje v četnických humoreskách. No a teď k tomu, co jsem původně chtěla. Jeden z nich - takový klasik, když vysvětlovat odložení, tak to bylo asi takhle.
Dáš si pejska k noze, povel lehni. Když pes zaujme žádoucí polohu, následuje povel zůstaň. Poodejdeš o dva kroky, maximálně na délku vodítka. Pes se pohopitelně zvedne, psa vrátíš do původní polohy a celé zopakuješ. Pes se zvedne, ty se vrátíš. Lehni! Zůstaň! Pes se zvedne......... A to děláte tak dlouho až to jednoho z vás dvou přestane bavit. Ale ty to být nesmíš
|
Nelka
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2006 15:48
- Nahlásit
asi pisu docela pozde, ale treba to muze nekomu pomoci... moji fenku jsem nikdy nemohla naucit odlozeni. byl s tim dost velkej problem a nikdo me s tim nedokazal pomoct- ani na cvicaku. vlastne kdyz jsme to zkouseli doma nebo na prochazce, tak ji to slo, ale na cvicaku vzdycky utikala. teprve kdyz ji bylo 6 let, tak jsem ji to naucila tim, ze jsem s ni zacla jezdit na cvicak i v tydnu a zkousela jsem to s ni porad. proste si tam na to prostredi vic zvykla a uz je to v pohode....
|