Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / postroj na dogtrekking
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
luci
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:24
- Nahlásit

Ahoj, poradíte mi někdo jaký postroj na dogtrekking. Vím, že je vyrábějí firmy Polar a Manmat. Jde mi spíš o to, zda je lepší postroj tažný nebo postroj typu GUARD, LONG DISTANCE,SOFT UNIVERSAL. Někde jsem četla, že když pes táhne, tak se na guardu škrtí. A tažný postroj, asi nebude vhodný, když pes zrovna netáhne. Postroj chci pro border kolii. Podělte se prosím o své zkušenosti. Díky za odpovědi

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:34 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

luci
Ja to tu uz psala nekolikrat, ale tak znova:
Veci na tahani vyrabi:
http://www.polarpesek.com
http://www.manmat.cz
http://www.zerodc.cz

- Zero DC neznam, Manmat sije jen "konfekci". Ja osobne doporucuju Polar: nahlasis miry sveho psa a pan Pesek ti usije postroj presne na psa (a je levnejsi nez Manmat).

Co se tyka typu postroje: u postroje se zkracenou zadi (guard, long distance, vodici) je pes lepe ovladatelny, ale ma o neco hure rozlozeny tah na telo. Nicmene se pouziva nejcasteji prave pro dogtrekking, canicross. Postroj s dlouhou zadi (sled) je vynikajici v tom, ze pes ma vyborne rozlozeny tah na cele telo, ale je hure ovladatelny, tento typ postroje se casteji pouziva na tahani sani a skijoring. Nicmene sled (na rozdil od guardu) se neda nikde seridit, takze je dobre kupovat ho az na dospeleho, plne dorostleho psa.

Tak nebo tak vsechny typy postroju jsou pro DT dobre, zalezi jen na majiteli, co se mu pro psa libi vic. Je dobre, kdyz je na postroji i netahavy pes - jednak je to pro nej pohodlnejsi, druhak se hodne psu na treku opravdu "roztaha", protoze psi jsou duse soutezive a snazi se vzdy dohnat ty pred sebou (a potkavat budete celou dobu nekoho!).

Co se tyka skrceni - stava se to, pokud je postroj psovi prili tesny, maly, nebo naopak prilis volny. Nesedi pak vepredu pod hrbolem hrudni kosti, ale sklouzava az na krk a tlaci na prudusnici, pes pak chrci. Obcas to delavaji i na dobrem postroji mladi a nezkuseni psi, kteri prilis snizi hlavu (tahnou s hlavou u zeme) a tak jim postroj taky treba sklouzne.

Uf, nevim, jestli jsem odpovedela na vsechno, ale kdyztak jeste doplnim...

moll
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:41
- Nahlásit

a taky ještě záleží na konstruklci psa - náš pes má hluboký hrudník, tak má postroj LX, ale ten je mu dlouhý přes záda a tlačí ho zhora na pánevních kostech. podle mě je nejlepší vzít psa a zkusit mu postroj v realitě. v mnoha zverácích je prodávají a nebo člověk může jen jako projevit zájem, vyzkoušet, nekoupit a objednat u výrobce. taky existujou dražší postroje se dvojtým spodním popruhem pro psy s užším hrudníkem(ostřejším úhlem hrudní kosti). já bych zkoušela naostro. moll

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:51
- Nahlásit

moll
Jenze v beznem krame maji mozna tak manmaty, a Jarda Soumar sije jen "konfekci", ktera opravdu typove nesedne kazdemu psu.

Proto pisu o Polaru - na jejich strankach je dobre srozumitelne, jak psa zmerit, navic pokud budes panu Peskovi volat, tak mu rovnou reknes, i na jake je to plemeno a na co postroj chces. Me uz 2x opravoval spatne zmerene miry, ze jsou hloupost, a premerovala jsem znova - s nim na telefonu. Prvni postroj nakonec stejne uplne nesedl, takze za cenu postovneho (jenom!) mi jej upravoval. Ted mam dva postroje pro dva psy, ktere psum sedi perfektne na telo, jeden je klasicky tazny vodici (na starsiho, mene akcniho), druhy je spesl na tahani na treky, ale pro dospivajiciho psa, takze serizovatelny guard s prodlouzenou zadi...

Ja na Polar nedam dopustit, a to uz se vubec nezminuju o cenach, ktere jsou oproti manmatu skoro polovicni...

luci
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 12:41
- Nahlásit

Díky, za vyčerpávající a rychlé odpovědi. V obchodě si postroj asi nevyzkouším, protože u nás široko daleko je problém pořídit kvalitní obojek a vodítko, natož postroj.
Nejlepší by bylo si pořídit jeden postroj tažný a druhý vodící. Asi zkusím Polar. Díky

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 12:55
- Nahlásit

luci
nz
Jinak ti poradim jeste jinak - nech si to projit hlavou a pak, az budes panu Peskovi do Polaru volat, domluv se s nim. Postroj, ktery mam ja na Lumpa, je sikovnym "krizencem" mezi guardem a sledem (neco jako "long distance" u manmatu), na trek pujdeme s tim, ale jinak na tom taha porad (bezky, kolobezka, sanky,...). Na tezsi tahani (az doroste) mu casem poridim sled, ale ja ho opravdu vyuziju, taham se psama hodne...

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 13:38
- Nahlásit

Jeste me napada dovetek - je dobry poridit s postrojem i canicrossovy popruh, taky ho maji i u Polaru. Amortizer, ktery soucasti, totiz tlumi narazy na pater psa i tvoji, tahani je pro obe strany pohodlnejsi a zdravejsi...

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:10 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit

Jenom taková malá poznámka k cenám: Zero DC mám za kopcem, došla bych si tam klidně pěšky, ale stejně mám věci od Manmatu, páč mě vyšly celkově levněji

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:12
- Nahlásit

nefer
ZeroDC neznam, nemohu soudit, jen vim o jejich existenci a tak davam k dispozici jejich stranky, prostudovani a porovnani je na kazdem...

Jinak ja mam Polar na druhem konci republiky (nechavam si to poslat postou) a site postroje na miru mych psu a CC popruh me porad jeste vysly o hoooodne levneji, nez Manmat...

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:13
- Nahlásit

Já jen, že tu zasvěceně tvrdíš, že je Manmat nejdražší. Což není tak ouplně pravda

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:15
- Nahlásit

nefer
Chm, tak v tom pripade oprava, napsala jsem to blbe - Polar je nejlevnejsi (pri stejne kvalite)...

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:17
- Nahlásit

To už je lepší

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:18
- Nahlásit

nefer
uz je to opraveno i v tom puvodnim prispevku...

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:19
- Nahlásit

a teď budu vypadat jak blázen, že vidím, co není

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:21
- Nahlásit

nefer
neboj - ona tu zustane i ta dalsi diskuze, takze vsem bude jasne, zes to videla opravnene . Ale ja to nebudu muset znova vysvetlovat, kdyz si pripadne nekdo precte jen ten muj prvni prispevek...

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:25
- Nahlásit

poslyš, můžu z tebe rovnou tahat praktické info? chystám se na krušnohorský, což bude náš ouplě první dogktrek, takže si nedokážu moc dobře představit, jak to funguje. Koukala jsem v propozicích, že je prezentace v pátek v 16.00 - tedy co se jedná mid. Předpokládám, že se startuje až ráno. A pak se v pravidlech píše, že se smí chodit maximálně po dvojicích. V té dvojici bych rozhodně jít chtěla, ale poředí na startu se losuje, že. takže když moje druhá půlka dvojice bude někde vzadu a já vepředu, musíme na sebe počkat nebo se dá nějak udělat, že budeme startovat spolu?

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:26
- Nahlásit

jo a jednou tu už byla řeč o tom, že jako doprovod může jít člověk bez psa. to pak ti dva předpokládám rovnou startují spolu. je to tak?

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 14:39
- Nahlásit

nefer
Prakticky: prezentace je cele odpoledne az vecer, je dobre byt na tzv. "musher meetingu", kde vam reknou podrobnosti k trase. Startujete az rano. (Ja se tou dobou budu nekde potacet z bivaku .)

Smi se chodit po dvojicich - je to pravidlo prakticky urcene k tomu, aby lidi nedelali hloucky a tim padem kraval. Nicmene na trati se porad nekdo potkava, takze par kilaku jdes treba s peti lidma, par kilaku sama, par kilaku ve dvou... Ale opravdu neni dobre delat trojice, ci vice "pocetnice", dogtrekking je trosku o samote a o kazdem z nas - teda aspon pro me, ale koneckoncu bezci, co to vyhravaji, na sebe taky moc necekaji... Start se nekde losuje, nekde se chodi podle poradi prihlasek - tak nebo tak pokud o to budes stat, da se s poradateli domluvit prehozeni startu na driv/pozdeji/k nekomu. Jen to nesmi delat vsichni, to by to pak dopadlo - takze pokud k tomu mas rozumny duvod a mezi tebou a tvym sparingpartnerem je vic, jak 20 minut, tak zkus poprosit poradatele. Jinak se ale na sebe spis ceka, nicmene vetsina trekaru stejne chodi sami za sebe, vsak uz nekoho na trati potkas, kdyz vam bude vyhovovat stejne tempo, muzete spolu jit, jak dlouho libo. Longari jsou extremne pratelsti, kamarad je kazdy, koho potkas, nevim, jestli u midaru je to stejne, nebo to jsou vetsi solisti.

Co se tyka doprovodu - ten nikdo neresi. Startujes jako zavodnik ty, ty musis nest veskerou povinnou vybavu, ty musis prochazet kontrolama... Jestli s tebou nekdo jde jako "doprovod", neni to zadna oficialni role, takze muze s tebou projit startem, ale stejne tak muze cekat za nejblizsim bukem nebo pulku cesty dojet autobusem - to je uplne jedno...

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 15:03
- Nahlásit

Mě ten long zatím docela děsí. V životě jsem něco podobného nešla. Určitě to je jiné, když už jezdíš delší dobu, s těma závodníkama se znáš a pak věřím, že to funguje tak, jak píšeš.
Ale jak říkám, pro nás to bude premiéra a tak chci mít někoho do dvojice. Jen tak pro jistotu, že se "neztratím".

Azoracek
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 19:22
- Nahlásit

Wami,mužu mít dotázek?Na stránkách polaru v katalogu v sekci pásy jsou 2 sedáky a jeden skj., ale v ceníku nějak nevim, co kolik stojí..maj to tam napsaný nějak jinak...jak to je? ( to jen pro info kdybych chtěla za vízo v létě pás )

A ještě dotázek..Aza když táhne, tak kroužek má nad kostí, několikrát jsem to kontrolovala, ale občas stejně chrčí a jazyk má venku..je to tím, že jjak furt šíleně táhne, má tu skloněnou hlavu?Když zpomalí, není to ta kstrašný, ale on je jak prdlouš Ale neškrtí se, spíš jen tak chrčí.....

wami
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 20:53
- Nahlásit

nefer
Ja sla poprvy rovnou long, tehdy jiny nebyly. A byla jsem mrtva, sprosta a vycerpana dalsi tyden. (Taky jsem to pako sla s cca 15-18 kg baglem, pes nesl tehda 6 kg!!!) Jenze - je to zavislost. Po tom tejdnu jsem se hlasila na dalsi...

Longari jsou super i na ty, ktery neznaj. Treba ja skoro pokazde odchytnu nejakeho novacka, a dotahnu ho do cile... :d

A kdo nezakufruje (neztrati se), neni dogtrekar!!!

Azoracek
Hm, tak sedaky od Polaru neznam, to je jedina vec, co mam od Manmatu, protoze jinde tehdy nedelali sedaky se spodnim tahem... Ja bych brala ten pas se sedakem (ne skj), prave protoze ma taky spodni tah, v ceniku je to tusim oznacene jako "sedak", cena 295,- Kc... (nemit uz jeden, tak do nej mozna jdu ) Ale pri objednavce telefonem bych se byt tebou pana Peska zeptala...

Krouzek na postroji nesnasim, vim, ze ty mas darovany, tak s tim nic nenadelas, ale me to proste nesedi, mam radsi postroje vepredu sesity. Ten krouzek by mel byt POD hrbolem hrudni kosti, ne nad. Jestli je porad nad hrbolem, tak to muze byt bud nesednoucim postrojem (pak by slo chrceni odstranit pouzitim jineho postroje), nebo i tim, jak hodne sklani hlavu - na to ale Aza bude muset prijit sam, jak tahat, aby ho to nedusilo...

nefer
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:12
- Nahlásit

pes nesl tehda 6 kg!!!)
což mi připomíná, že já brašnu pro psa ještě nemám, takže bych musela nést všechno sama.
já si hezky polehoučku zajdu mid a pak se uvidí A kdo

nezakufruje (neztrati se), neni dogtrekar!!!

to se mi líbí

wami
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2006 11:21
- Nahlásit

nefer
Ja mladymu brasny jeste taky nedavam, jde prvni long, bude mu 15 mesicu, brasny mu dam tak ve dvou letech (mozna 1x driv, ale to bude spis pro srandu).

Azoracek
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 17:22 - Změnil/a: Azoracek
- Nahlásit

wami
Jo ták, tak kroužek má nad tou kostí Já myslela že má být právě nad...
Ale stejně myslím, že je to hlavně tím, jak sklání hlavu, když jde normálně a nečuchá, nic neslyším ( i když ono přes chroustání sněhu jde hodně přeslechnout)..musím to ještě vykoumat

Baysha
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2010 16:05
- Nahlásit

Ahoj všem, potřebuju poradit s výběrem postroje - sice máme ještě čas, štěňule je teprve sedm měsíců, ale radši sbírám informace v předstihu (jsem si samozřejmě vědoma toho, že zátěž v tahu padá v úvahu nejdřív tak od roka a půl)
Takže: postroj chci vyloženě k rekreačním účelům, žádné 100 km treky ani sprinty za sáněmi, prostě lehká turistika, trošku běžky, možná kolobka. Nebylo by případně od věci, aby se postroj dal použít i do auta na připoutání, ale netrvám na tom. Mám labradorku, ale dost netypicky stavěnou - je poměrně útlá a hlavně má hodně špičatou, vystouplou hrudní kost, i veterinář se tomu podivoval - takže se obávám, že klasický postroj by jí sjížděl na stranu nebo tlačil. Máte nějaké tipy? Díky moc

Fifi
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2010 17:17
- Nahlásit

Baysha
prostě lehká turistika, trošku běžky, možná kolobka.
Ja mam vyslovene na tahani u kola (drive i kolobky) postroje tazny od Polaru, na erdelku na miru usitej, protoze je taky trochu netypicka - placata jak skalara, ale hlubokej hrudnik. A druha perdela ma podsitej postroj od Zera (od tety Ebony), taky taznej a taky spokojenost. Pokud si nechas postroj usit na miru, tak bych se nebala toho, ze by nejak sjizdel nebo tlacil. Jeste lepsi by bylo se stuknout nekym, kdo nejaky postroje ma, aby sis je ohmatala a videla v praxi, treba by vam stacil ten kratky guard..
Jinak mrkni vyse, co psala wami, ta to shrnula vse zcela presne a jasne.

Baysha
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2010 17:23 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit

Fifi
Děkuju moc, výše uvedené jsem četla - slyšela jsem ale, že snad Polar už nefunguje, je to pravda?
Manmat se mi podle fotek na moji příšerku moc nezdál s těmi úzkými hrudními popruhy, nejvíc se mi asi líbil Short od ZeroDC, ale nevím... Viděla jsem na netu i fotky postrojů se zdvojeným hrudním popruhem, to by pro nás myslím mohlo být to pravé - nezjistila jsem ale, kdo je vyrábí

Fifi
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2010 17:29 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Baysha
že snad Polar už nefunguje, je to pravda?
Neni to pravda, pan Pešek sije, zrovna vcera si od nej Mathea postroje na zlataky objednavala a mluvila s nim.
Ten zdvojenej hrudni popruh je podle mne prave to Zero, tez sije na miru, co mam na druhou perdelu, myslim, ze to je ten postroj, jak je v nem nafocenej ohar. Ale to by vedela presneji Ebony, co kdysi kupovala.
Este edit, kdybys mela nekdy cestu kolem HK, muzu ti ukazat oboji - ale to spis sezenes nekoho z Prahe? - myslim, ze ses prazanda..

Baysha
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2010 17:37
- Nahlásit

Fifi
jj, vegetím v Práglu, ale děkuju za nabídku Každopádně jsem mezitím vygůglila, že slušný sortiment postrojů by měli mít ve zveráku na Arbesáku, tak tam kdyžtak s příšerkou sjedu a ošaháme si je.

Mathea
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2010 22:53
- Nahlásit

Fifi
zrovna vcera si od nej Mathea postroje na zlataky objednavala a mluvila s nim.
Pravdu dis a uz zejtra mi postroje prijdou

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání