| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 15:08
- Nahlásit
Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám 4měsíčního shi-tzu. Je to naprostý zlatíčko, ale když jdeme ven, tak utíká za každým koho vidí. Mám ho na vodítku, ale může se uškrtit. Prosím poraďte.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 16:52
- Nahlásit
Tak to moje fundlacka delala a nekdy dela taky. Vzdycky, kdyz nekdo jde a vidim, ze se chce za nim hrnout, skubnu prudce voditkem a reknu, ze nesmi. Pote kdyz vidi nekoho jineho a nehrne se za nim, tak ji mooc pochvalim a dam neco dobreho na zub. U me to docela funguje
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 18:42
- Nahlásit
Ahoj, přečti si starší příspěvky, nedávno se to tu řešilo, taky jsem si to se zájmem přečetla. Věsměs tam bylo - být pro šťěnátko zajímavější než ostatní, komunikovat s ním ne jen "venčit", jestli rádo baší, tak vzít pamlsky, občas se mu na chvilku schovat, aby si tě víc hlídalo a všímalo.
|
orlynka
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 08:42
- Nahlásit
Vam se to rekne- byt zajimavejsi pro stene nez ostatni, ale kdyz se jde po meste a je tam plno idi, tak nebudu tam delat se psem blbosti, ze?? Zabiralo to na ty pamlsky, ale ted uz to ani nefunguje... Ted to zkousim jinak, i kdyz moc ani to nefunguje... Kdyz jde nekdo naproti nam, tak uz rikam nesmis, protoze vidim, ze by se za clovekem zas hrnula. Kdyz me neposlechne, capnu ji za kuzi az zakvici a pak uz si druheho cloveka nevsimne, ale jakmile ji jdu vencit zase pozdeji, je to to same, uz jsem z toho zoufala... Minule jsem ji mela na voditku, koukala jsem jinam a jakmile jsem se otocila, moje fena se sapala na nejakou babu, tak jsem uz chytla nervy a pred ni ji poradne zpucovala...
Myslite, ze to behani za lidma ji prejde samo?A ne jen za lidma- s duverou se vrha i na psi.
Venku je posla, kdyz ji zavolam, tak poslusne pribehne, protoze vi, ze vzdycky dostane neco na zub, ale jakmile jde clovek nebo pes tak nevidi a neslysi
Taky venku co nasla, tak zrala a jeste kdyz jsem ji rekla fuj, tak si ze me udelala prdel a zacala s tim utikat. Tak uz jsem to vyresila, ze jsem ji slencince jedne koupila nahubek a na volno bude pouze s nahubkem. To znamena konec her, protoze ja na to nemam nervy, kdyz tam neco zere. Vi, ze za to dostane a stejne to dela.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 08:46
- Nahlásit
Orlynka
Nezapomeň, že je mladá - to víš, že ji to alespoň z části přejde. Až se dostane do věku, kdy z ní bude mladá dáma, tak jednat Tebe poslechne "víc" a taky bude rezervovanější.
Náš byl taky naprostý zvědavec a doteď je - akorát že teď už prostě poslouchá..(má skoro 2 roky).
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 09:40
- Nahlásit
tak poslusne pribehne, protoze vi, ze vzdycky dostane neco na zub, ale jakmile jde clovek nebo pes tak nevidi a neslysi
To samé je můj problém. Šla jsem se svoji fenkou na procházku a proti nám pán s labradorem. Jenže jsem ji měla na volno, protože už to bylo před vchodem do baráku. Rozběhla se za tím psem pořád na něj dorážela a ještě ke všemu hrozně štěkala. Ještě že pán viděl, že s ní vůbec nic nenadělám, nereagovala na zavolání, na piškotek, (to by se po něm umlátila), prostě na nic, tak se pán zastavil, počkal až si ji chytnu. Pěkně trapný. Ještě, že se zastavil a nešel dál, to bych za nima šla asi až domů. Hrůza
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 09:41
- Nahlásit
Orlyno, jestli je to to 4měsíční štěně, tak je naprosto normální a jestli ti to přijde hrozný všechno a nemáš na to nervy (...uz jsem chytla nervy... protože já na to nemám nervy...), tak sis neměla pořizovat psa! Vždyť minimálně do roka ti bude vyvádět různý alotrie a nervy by správnej psovod měl mít z oceli! Musíš ji to taky srozumitelně pro ni vysvětlit a správně ji vést! Takto to vypadá, že ty seš ta neschopná, ne to štěně! A konec her, tak to bude to "nej", fakt vypadá, že seš dost mimo. A taky seš na to štěně pěkně naštvaná, že?! Začni prosímtě u sebe!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 09:58
- Nahlásit
kazdy hafan je od stenete az do konce puberty casto na zabiti Me se velmi osvedcilo, rict lidem, ktere moje stene obtezovalo, at dupnou a bylo hned u me Podotykam, ze lidi se neboji, zvedava je stale, ale zachovava odstup a rozhodne se od nikoho neda pohladit nebo chytit. Nejvetsi problem bylo lidi prinutit, aby zadupali na to rozkosne stenatko
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 10:03 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit
kazdy hafan je od stenete az do konce puberty casto na zabití
Můžu se zeptat do kdy je ta puberta? Je to u každého plemene jinak?
|
hanule
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 10:24
- Nahlásit
Orlynko,vidím,že ses dala na cestu s trestáním.Četla jsem jak jsi měla už problémy od začátku.Nevím,proč jsi to nezkusila po dobrém.Tento tvůj přístup musí zvládnout taky pes psichycky,ale tobě je to možná jedno.Radilo ti tolik lidí,ale prostě je nejjednodušší toho psa vycukat,než se mu věnovat.Mám dva psy a na každého musím jinak,na jednoho mollose po dobrém(na něj když zařvu,tak nepřijde tuplem) a na druhého zvýším hlas a už pendluje ke mě a to už je v pubertě.Takže jak psal anonym,prve bych začala u sebe.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 11:25
- Nahlásit
Pro Martinu
Puberta probiha u kazdeho psa jinak a v jinem casovem useku, dost to souvisi s dospenim psa fyzicky (vetsim to trva dele) u fen s nastupem prvniho harani (teda to je aspon ma zkusenost), ale obecne prvni rok zivota psa je nejvetsi zahul pro stene i pana, pak uz to pri dobre vychove a souziti je jen lepsi a lepsi az do konce
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 11:31
- Nahlásit
Pro anonym
Díky, díky. Teď se snad na to první hárání budu i těšít.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 11:35
- Nahlásit
Martina
To říkáš teď,počkej až ti yačne hárat!! Budeš se pak modlit,aby to bylo první a poslední hárání
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 11:42
- Nahlásit
Pro anonym
To je jasný, myslela jsem to ze srandy. Jen aby řeč nestála.
|
orlynka
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 13:37
- Nahlásit
Ja si myslim, ze se ji venuji dost, ale nejak to nepomaha, tak jsem to zkusila po zlym. Byla jsem na ni mila az moc, ale kdyz je clovek mily, tak to tedy nekdy nezabere. Snazim se mit nervy z oceli, jsem dlouho klidna, ale kdyz se to nahromadi, tak trosku vybuchnu. Nerikejte mi vsichni, ze vy ste na ty sve milacky delali jen nununu
Urcite Vam taky nekdy ruply nervy, ne? Priznejte se
A co anonyma, jak jsi ty odnaucovala stene aby se nedotykal niceho venku co nesmi? Ja to vidim pouze nahubkem jako reseni. Kdyz sice neco vzala do huby a ja na ni krikla fuj, tak to bez odmlouvani pustila, ale kdyz je na volno, nemam ji porad na ocich, tak jak ji to mam odnaucit ty chytroline? Nebavi me porad uz se s Tebou hadat, pekne se furt do me navazis, tak jestli hodlas do me rypat porad, tak nepis!
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 13:39
- Nahlásit
orlynka
panebože....tebe bych chtěla mít doma naživo....
|
orlynka
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 13:53
- Nahlásit
Tak sory, ze jsem se na neco ptala Sali, tady mi asi nikdo nepomuze, tak sory, uz tu na tuhle diskuzi nevlezu radeji.
|
jana33
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 13:57
- Nahlásit
Orlynko hlavně si musíš uvědomit, že máš psí mimino a nemůžeš od něj očekávat spolehlivou poslušnost. Prostě ty nervy mít musíš a na procházce být ostražitá a předvídat, co tvého pejska zaujme, kde je riziko, že by ti mohl zdrhnout atd. atd. Samozřejmě že ne vždy můžeš bý automaticky pro štěně zajímavější než všechno ostatní, můžeš mít buřta a ten nej míček a štěně si stejně letí za tím co zrovna objevilo. Ale to právě ty musíš předvídat. Věř mi, že to jde, ale musíš se na pejska max. soustředit a hlavně k němu nepřistupovat se vztekem! Ničeho nedosáhneš, jen se tě začne bát a začne před tebou utíkat. Stejně tak je to stím požíráním odpadků - jestli víš o místě, kde je toho spousta, měj psa na vodítku, pokud něco popadne, když je v tvé blízkosti a máš reálnou šanci ho chytit, udělej to, zařvi na něj, čapni ho a ve chvíli, kdy to pustí, tak ho pochval a dej mu místo toho pamlsek nebo ho zaměstnej hračkou. Ale ve chvíli, kdy je od tebe x metrů daleko a něco baští, radši dělej, že to nevidíš - nemá cenu ho nahánět, protože ho stejně nechytíš a štěndo to brzo zjistí a bude tě mít na háku. Musíš se prostě obrnit, být důsledná, ale taky k němu přistupovat s citem. tím, že si s ním přestaneš hrát nebo mu dáš košík ničeho nedosáhneš. Ono to opravdu jde, ale chce to hodně trpělivosti.
|
Denisa
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:00
- Nahlásit
chudák pes, takovou paničku mít, ale vypadá to, že Orlynka je asi nedospělá (dítě?!snad pejsek má ještě kolem sebe jiný lidi co mu dají nějakou smysluplnou výchovu
jinak já jsem byla ten první anonym, někdy se zapomenu přihlásit
víc lidí ti tu naznačuje, že bys potřebovala nějakej "výcvik" jak vychovávat štěně, psa... zkus se aspoň poptat kamarádů, známých co mají zvládnuté psy, nebo zajdi na cvičák, něco si přečti... sorry ale tobě radit přes net nejde, podle popisu "problémů" máš hodně mezery a jak psala Hanule, tak ti asi na nějakým fóru už radili a skutek utek zřejmě. Doufám, že ti nerupnou nervy i tady na diskuzi, já jen napsala svůj názor a chtěla bych, aby jste si se psem porozuměli (hlavně kvůli tomu psu)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:02
- Nahlásit
no ruply co?! škoda.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:07 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit
orlynka
S tim zranim vseho mozneho je nutny nacvik na voditku, pokud k necemu prijde, tak skubnout a povel fuj. Pokud pes ignoruje "potravu" alespon dvanackrat, tak uz je vycviceny. Muj pes taky vsechno zere, na fuj reaguje tak z 80%, coz povazuji za uspech. S nahubkem jsem ho taky vencila, vzdy ho dostal jako trest, ale stejne to efekt nemelo. Nespojil si to.
S tim chozenim za ostatnimi, trochu z toho vyroste. Ale nepocitejte s tim, ze uplne. Neni to o zajimavosti vasi osoby, vas proste zna. Jde o to naucit psa na povel, ze tam proste jit nesmi. Ja tomu svemu dovoluji chodit za jinymi psy(ne, ze by se me ptal, proste leti), ale pokud je to NO, RTW, pitbul apod., tak na povel reaguje. Chce to cas a cvicit. Muj pes ma dost volnosti, ale pokud to potrebuji, tak poslechne, to je to hlavni.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:09
- Nahlásit
orlynko, promiň, ale já bych ti dala ještě jednu radu a to, zapracovat na sobě. už z téhle debaty jde vidět, že se necháš snadno vytočit. to NESMÍŠ! Jasně, že neděláme na psa jen ťuťu, ale i trestat se musí s chladnou hlavou a s nadhledem! Pes dělá něco špatně - následuje trest - poté pár povelů, které zná a POCHVALA. nemůžeš dělat všechno po dobré, to máš pravdu, ale také to nejde všechno po zlém. to si pak člověk zadělá na zkaženou důvěru. a dávat psovi pořád košík není řešení. tímhle ho pojídání opravdu neodnaučíš a věř, že není nic neobvyklého, že to trvá hodně dlouho. nebo snad až ti v pubertě začne váznout přivolání, začneš mít psa pořád na vodítku?
|
orlynka
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:10
- Nahlásit
Ja vim, ze je to jeste mimco a vim, ze od nej nemuzu ocekavat presne splneni prikazu. Ale kdyz ta potvurka mi utika i za malyma detma a to uz neni sranda
Kdyz jsou venku decka, musim ji mit na voditku, protoze se za nima rozbehne a skace po nich a chce si hrat. Doma si s ni skoro porad hrajeme, ale ji to nestaci, obtezuje i lidi a deti venku. Kdyz na takove male decko skoci pomalu uz dvacetikilovy pes a ma zuby jako jehlicky, tak to neni zadna sranda a to mam byt klidna?
I kdyz ji vzdycky rekne, ze nesmi- presne vi co to znamena- tak ji to je proste jedno a vrha se na vsechny...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:15
- Nahlásit
orlynka
Znami maji osmimesicni fenku, mela byste videt, jak ta je ignorovala. Bezela klidne pres cele pole za psem. Na deti skakala uplne bezne. Zacali ji cvicit pozdeji-asi v peti mesicich a i ted poslechne jen panicku, na ostatni kasle. Je utrpeni mit psa, ktery vas neposlechne. Ja vim, ze to vite, ale chce to cas a trpelivost. Mate snadno vycvicitelne plemeno, to zvladnete, proste budte dusledna.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:16
- Nahlásit
V místech, kde je větší koncentrace lidí (natož dětí) má být pes na vodítku.
Když ti na někoho skočí - jasně, že musíš zachovat "klid" - ale dvěma skoky jsi u něho, čapneš, potrestáš, zavelíš "jdeme" (nebo co máš ve zvyku), kousek dál dostane pár povelů, které dobře splní, pochválíš ho a jste zase kamarádi. Rozhodně tě to nesmí vytočit na zbytek procházky. Je to práce, já vím, ale jde to.
|
orlynka
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:16
- Nahlásit
A mam taky prostudovanou literaturu, uz umi skoro vsechny povely, ale ne s donucenim! Vy si asi vsichni myslite, ze kdyz mi rupnou nervy, tak ji mlatim hlava nehlava? To ne, poradne ji servu a capnu za kuzi, maximalne ji placnu pres pusu. Takze ji nemlatim, tak jak si vsichni myslite. To, ze mi rupnou nervy neznamena, ze jsem uplne mimo!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:20
- Nahlásit
No, v tom případě zapracuj na svém slovním projevu, páč lidé, kterým skutečně rupnou nervy, jsou opravdu mimo
|
jana33
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:25
- Nahlásit
Orlynko, to že tvoje štěndo umí poslouchat, když je v prostředí, kde nejsou žádné rušivé elementy a kde je klid, ale je roztržité a neposlušné v přítomnosti jiných psů a lidí je normální fáze, kterou si každý majitel psa prostě musí projít a ukazuje, že jste přece jen už pořádný kus práce odvedli, tak by bylo škoda to zahodit. Nevím, odkud jsi (vlastně ani co máš za pejska), ale chtělo by to buď chodit do psí školky nebo se prostě domluvit s pejskaři z okolí a soustředit se na cvičení právě ve chvíli, kdy na pejska působí různé vjemy a podněty. A jestli pejsek utíká, kup mu stopovačku a nech ho, aby jí tahal za sebou, když vidíš, že se rozbíhá, tak máš šest, deset metrů šňůry možnost k zareagování a zašlápnutí. Vím, že je to náročné, sama teď tímhle obdobím s jedním ze svých pejsků procházím, ale určitě se to dá zvládnout.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Bře 2005 15:02
- Nahlásit
a neni problem i tom, ze se Orlynka snazi az prilis? jednou me me stene (cca v 5 mesicich) dohnalo az k slzam (brecela jsem vzteky nad jeho neposlusnosti, protoze ho skoro prejel vlak - v kolejisti lezel mrtvy zajic, kdo by odolal, ze) Pak jsem stene strasne servala (ve smysu nad tim mastnym flekem co z tebe zbyde neuronim slzu), ale nedotkla se ho, jen nasledovala tezka ignorance do konce prochazky, od te doby stene vzdy na privolani poslechlo a zustalo mu to do dospelosti. Ostatni povely nekdy sidi, ale tohle ne, spolehlive prijde i od psiho kamose v zapalu hry. Asi jsem tenkrat tou scenou dala najevo, ze to je moc vazna vec a psi naschvaly tu nemaji misto. dnes mi ma tehdejsi reakce prijde srandovni a neadekvatni, taky mi povolily nervy, ale stalo se to jen jednou a duvodem bylo asi to, ze predtim jsem mela psa uplne jine natury! dulezita je i osobnost psa, jestli je vesti, nez ta vase tak panbuh s vami
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 15:06
- Nahlásit
No co se mi taky vyplatilo, tak pokud pes pribehne az za dlouho, tak vlastne nema efekt ho trestat, uz to nechape. Ja delam to, ze psovi dam povel lehni a zustan a jdu pryc. Odejdu asi tak tricet ctyricet metru, ani jednou se neohlednu. Pak na psa zavolam. Mate videt, jakou ma radost, ze jsem ho neopustila. Pokud ale nekdo psa nechava odlozeneho treba kvuli zkouskam, tak to ted efekt nema, ja to nedelam.
|