| Autor |
Zpráva |
Fajka
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 11:02
- Nahlásit
Protinožec
ještě já
oni jsou astraláci docela pověstný v tom že maj rádi něco v držce a tak to přetahování s vodítkem zkuste nahradit něčím jiným... upleťe si třeba se starý mikiny třeba takovýdle přetahovadlo
a berte ho všude sebou a kdykoliv ho popadne rvaní se tak místo vodítky mu šoupněte do huby todle a poperte se s ním, on vypustí páru a pak můžete v klidu pokračovat třeba v procházce uvidíte že se mu to bude za chvíli líbit víc než tahání za vodítko nebo nohavice..
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 11:10 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Protinožec
Dívej, já ti můžu připadat jako naprosto nezkušený začátečník-blb, co neumí ani zapnout psovi obojek, ale věř, že v mozečku mi to šrotuje.
Z mýho pohledu je naopak mnohem mnohem těžší zamezit psovi a v podstatě i člověku, aby něco nedělal, než aby něco dělal.
To rozhodně, šrotuje.
aby něco nedělal, než aby něco dělal.
To znamená co? není to náhodou to samý?
Dívej, já ti můžu připadat jako naprosto nezkušený začátečník-blb, co neumí ani zapnout psovi obojek
No to kdepák, tvá zkušenost a schopnost zapnout obojek je patrná už z toho, jak zapeklitej velkokynologickej problém tu řešíš.
Proto je i pro mě jednodušší nabídnout pejskovi zábavu, hračku, klacíček,
To rozhodně ))) doteď ho nejsi schopna ani usměrnit a najednou víš, že je pro tebe jednodušší něco mu nabízet Dost dobrý
Jenže v momentě, kdy si k němu čupnu, tak mě rafne do ksichtu, protože je tak rozdivočelej, až to bolí
Jasný a to vyřešíš tím, že mu nabídneš klacíček možná bys mu u toho mohla klikat hlavně teda když ti to tak moc šrotuje, to bylo dokupy bezva, fakt.
Protože tak jako tak, když mýho pejska nevidíte, a že opravdu dokáže být drsnej, tak rady typu: zklidni ho, dej mu povel: k noze: jsou mi k ničemu a nemysli si, že jsem to nezkoušela. Za "klidné fáze" to zvládá bravurně, ve svým raplu neslyší absolutně nic.
No je to jednoduchý, pokud se chová takhle a ty ho nezklidníš protože je to dle toho, co píšeš pro tebe moc náročný a místo toho mu nabízíš větvičku a podobný věci, který on tedy milostivě zrovna v tu chvíli akceptuje, tak nemusíš dělat vastně vůbec nic protože si nadále jen vychováváš neovladatelný zvíře. Pokud nejsi schopna svýho psa uklidnit, tak prostě větvičky klikry, pozitivní motivace a všechny ostatná tyhle srandy fakt nemají žádnej význam. Teda pokud není tvým záměrem vyhnout se pouze tomu, aby tě pohryzal. No hlavně, že víš, co je pro tebe lepší. Fakt bavíš .
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 11:11
- Nahlásit
Protinožec
já jsem se neměla možnost bohužel podívat na to video, jestli jsem tam dala něco, co zhruba srozumitelně ukáže ty postupné kroky.
Já začínám tím, že mám psa, který sedí, v ruce piškot a ruku dám na vzdálenost, kdy pes máš šanci uspět v tom, že se ovládne a nepůjde po piškotu. Pokud jo, tak se prostě ruka zavře, piškot zmizí a má prt. A začneme zase ze sedu a vzdálenost zvětším, tak, aby to dokázal ustát. Jakmile se ovládne, ruka se otevře a dostane piškot - doporučuju s povelem vezmi. Postupně se ruka přibližuje až je těsně u čumáku a pes si přesto piškot nevezme. Jde o to aby pochopil princip. pěkně v klidu, jako klidová hra. Pak dám piškot na zem, zas na nějakou vzdálenost a ruka je připravená piškot přikrýt, kdyby pes nevydržel. Postupně přibližovat až ku psu. a pak přidávat na obtížnosti - tedy měním pamlsky, měním svou vzdálenost od psa, mám psa v pohybu (potřebuji-li kontroluji vodítkem), přivolávám psa přes pamlsek, dám na zem talíř s pamlsky, odcházím, přicházím - prostě pak už připravuji reálné situace. vždy nastavuju tak, aby pes uspěl, každý úspěch se zapisuje na plusovou stranu /bohužel i každý neúspěch se zapisuje -pro změnu k těm mínusům, takže jich musí být co nejméně).
Ad to vodítko - jsem zapomněla ještě dodat dosti důležitou důležitost , že pochopitelně, krom té hry, kterou nabídnu , když má štěndo řádivou, tak odměňuju ty momenty, kdy se štěně na vodítku chová žádoucím způsobem. Aby si zase zapsalo na hardisk to požadované chování. No a aby si nezapsalo to nežádoucí, tam si pomůžu nabídnutím jiné činnosti - tedy třeba tou větévkou.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 12:01
- Nahlásit
PetraK
Já začínám tím, že mám psa, který sedí, v ruce piškot a ruku dám na vzdálenost, kdy pes máš šanci uspět v tom, že se ovládne a nepůjde po piškotu. Pokud jo, tak se prostě ruka zavře, piškot zmizí a má prt. A začneme zase ze sedu a vzdálenost zvětším, tak, aby to dokázal ustát. Jakmile se ovládne, ruka se otevře a dostane piškot - doporučuju s povelem vezmi.
Prosím Tě, jak může něco takovýho dělat, když:
Jenže v momentě, kdy si k němu čupnu, tak mě rafne do ksichtu, protože je tak rozdivočelej, až to bolí ??
Vážně by nebylo lepší začít od začátku(vztahu) v tomhle případě, co myslíš?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 12:26
- Nahlásit
zbrnd
Prosím Tě, jak může něco takovýho dělat, když:
to se týká toho jídla a ovládání se , ne řádění na vodítku
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 12:35
- Nahlásit
Protinožče, tak doufám, že už ti to je jasné - vykašli se na nějakou výchovu i výcvik, a vytvoř si se svým psem VZTAH, který zatím dozajista nemáš....Sice to tady (tuším) ještě nepadlo, ale taky nezapomeň na tu správnou ENERGII....a máš vyřešeno...vše a nafurt...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 21:10 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
to se týká toho jídla a ovládání se , ne řádění na vodítku
A u toho ji teda rafnout nemuze, kdyz ji muze rafnout venku?
Tak asi rafe jen venku do obliceje...tak to je f poho vlastne.
-------------------------
Protinožče, tak doufám, že už ti to je jasné - vykašli se na nějakou výchovu i výcvik, a vytvoř si se svým psem VZTAH, který zatím dozajista nemáš....Sice to tady (tuším) ještě nepadlo, ale taky nezapomeň na tu správnou ENERGII....a máš vyřešeno...vše a nafurt..
Ale kdepáák, teď mi Peklík vlastně vysvětlil, že doma mohou ohledně jidla klidne nacvicovat neb do obliceje ji rafe jen venku, kdyz se sehne, takze kdyz si psovi dovoli odeprit jidlo, mozna pujde rovnou po krku? Kecam, jasne, ze ne, do obliceje rafe jen venku a proto je pochopitelny, ze pro zadavatelku je lepsi nabizet psovi nahradni cinnost misto aby se jej snazila omezit a uklidnit. To da rozum, proc psa ulidnovat, kdyz mu muze nabidnout nahradni cinnost....treba bude casem nosit kocky v tasce, aby ji zas neporafal do obliceje Myslim, ze by si k tomu mela poridit nejakou knihu o pozitivnim vedeni....aby psa odmenovala jen kdyz udela neco spravne...takze kdyz ji porafe do obliceje, proste neodmenovat, ale kdyz si to nahodou rozmysli a neporafe, hnedle odmenit a tuze chvalit ... jj to bude vono.
Taaak ted se skocim dojmout jeste vedle do fora o ty bolesti, co neustava a mam krasnej velkokynologickej den za sebou..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 22:13
- Nahlásit
zbrnd
A u toho ji teda rafnout nemuze, kdyz ji muze rafnout venku?
Tak asi rafe jen venku do obliceje...tak to je f poho vlastne
a proč předpokládáš, že jí u toho cvičení bude rafat do obličeje?? , z čeho vycházíš? Z toho, že venku řádí jako každý štěně a má spadeno - jako každý štěně - na vodítko a chytne raplíka?
Moc tomu nerozumím se přiznám.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2016 04:43 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
z čeho vycházíš? Z toho, že venku řádí jako každý štěně a má spadeno - jako každý štěně
jako každý štěně? to jako fakt, že ke každýmu štěněti se nemůže páneček sehnout, aby ho neporafalo do gesichtu?
a proč předpokládáš, že jí u toho cvičení bude rafat do obličeje??a proč by nemohl, když venku se k němu nemůže sehnout, poněvač by ji rafl?
To nevidíš, že v takovým případě lze nejspíš očekávat cokoliv?
Moc tomu nerozumím se přiznám.
čemu? že pes, kterýmu dovolíš rafat tě do obličeje a raději se k němu nesehneš, aby to nedělal je potencionálně nebezpečnej a už jako štěně totálně zanedbanej? a že by asi bylo nejspíš dobrý vytýčit mu mantinely?
Dyť vona tady přímo píše, že ho není schopna zklidnit:
Protože tak jako tak, když mýho pejska nevidíte, a že opravdu dokáže být drsnej, tak rady typu: zklidni ho, dej mu povel: k noze: jsou mi k ničemu a nemysli si, že jsem to nezkoušela.
Tak jak ho může cokoliv učit?
Píše mi tu , že ji rada "dej mu povel k noze" je k ničemu. Ale takovou radu tady vůbec nedostala, psal jsem o tom, že se sá hrát hra na "k noze", což je dost něco jinýho než dávat bezúčelný povely.
Absolutně to zvíře nezvládá, nemá základy, nezná nic, přišla tu řečit zcela základní věc ale je strašná moudrá a ví, co jí pomůže, co ne atd tedy vlastně ví, jak to dělat správně, ale přitom to dělá zjevně zcela blbě
To mě baví .... sice nevím, jak točit volantem, ale naučím se projíždět zatáčky smykem, poněvač to mi půjde určitě líp
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2016 08:42 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
zbrnd
jako každý štěně?
každý štěně řádí a chytá raplíky. Začátečníci to vidí dosti jjnak, než člověk, který má již několikátého psa. - když by si vzal Bubrdli začátečník, byl by z jejího vítacího rituálu asi taky tehdy paf, protože její vyjádření náklonnosti je - tedy bývalo - dosti drsný, protože se ti zakousne do ruky a lomcuje s ní , a dovedu si představit, jak by to začátečník popsal na netu a přitom o nic nejde a protože jsem jí tu radost nechtěla brát - nasměrovala jsem to do jinam. Dneska pobíhá s bačkorama a raduje se se stejnou intenzitou jako tehdy, může si tu emoci užít, nemusí být zklidněná, jen má plnou kušnu a tak nemá čas mě zakusovat, pokud jí k tomu sama nedám možnost, protože vím, že takhle si prostě užije do plnejch a raduje se ještě víc. Stejně tak nevidím důvod, proč štěně, který si de facto hraje- a lomcování s vodítkem není nic jinýho, než hra, tu hru nenasměrovat do žádoucího směru.
Toliko můj názor
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2016 14:52 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
každý štěně řádí a chytá raplíky
no nemusí to bejt každý, ake o to nešlo .... neřešíme štěně, ale zadvatelku ne?
Začátečníci to vidí dosti jjnak, než člověk, který má již několikátého psa. - když by si vzal Bubrdli začátečník, byl by z jejího vítacího rituálu asi taky tehdy paf, protože její vyjádření náklonnosti je - tedy bývalo - dosti drsný, protože se ti zakousne do ruky a lomcuje s ní
Tak jistě, a kdyby si začátečník vzal psa, který chce třá zabít všechny a všechno kolem sebe taky by se asi taky dost divil.
a dovedu si představit, jak by to začátečník popsal na netu a přitom o nic nejde a protože jsem jí tu radost nechtěla brát - nasměrovala jsem to do jinam.
jasný a protože jsi ten laik a začátečník, tak to může přesměrovávat jinam i tady naše zadavatelka, to dá rozum Peklíku, no ni?
jasný, že o nic nejde, když pán není schopen zklidnit svý štěně, o nic nejde....nebude ho zklidňovat a nabídne mu třeba peška nebo kočičku nebo si pesáček nabídne třeba sousedovic mimčo sám, bo se mu bude chtít třá a tak to má být, no ni?
Dneska pobíhá s bačkorama a raduje se se stejnou intenzitou jako tehdy, může si tu emoci užít, nemusí být zklidněná, jen má plnou kušnu a tak nemá čas mě zakusovat, pokud jí k tomu sama nedám možnost, protože vím, že takhle si prostě užije do plnejch a raduje se ještě víc
A to jako poipisuješ podobný případ jako má naše zadavatelka?
Tedy:
Protože tak jako tak, když mýho pejska nevidíte, a že opravdu dokáže být drsnej, tak rady typu: zklidni ho, dej mu povel: k noze: jsou mi k ničemu a nemysli si, že jsem to nezkoušela.
Přinde Ti to podobná situace Peklíku?
Stejně tak nevidím důvod, proč štěně, který si de facto hraje- a lomcování s vodítkem není nic jinýho, než hra, tu hru nenasměrovat do žádoucího směru.
Ale jo....akorát já celou dobu tvrdím něco jinýho...už asi třicetsedmkrát ....tedy že naše zadavatelka nezvládá ani ten základ, což je zklidnit psa .... nemá ho ve svým vlivu ve svý moci tudíž mi přijde jakože trošičku rozumnější a základnější začít se schopností mít dostatečný vliv na svýho psa. Protože když na něj nemá vliv ve smyslu uklidnění ho tak to směrování do jiné činnosti je jaksi o ničem, protože, když to zrovn nezabere, jsme zase zpět tedy v situaci, že zadavatelka s tím nic neudělá a zvíře si udělá, co se mu zamane.
Ale jako samo, pokud myslíš, že prostě zadavatelka, která není ani schopna či ochotna zklidnit svý štěně může vždy spolehlivě svýho psa převést na kýženou činnost, tak jo, proč ne.
Třeba je na to nějaká ženská finta...podobně jak v oblíkání bo takovej chlap, když se chce vykadit tak si většinou první sundá kalhoty, musí na to jít prostě popořádku, ženský s tím uměj vydrbat bo nosej sukni a tu si stahovat nemusej ... tak možná to funguje podobně nějak no.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2016 16:02
- Nahlásit
zbrnd
když pán není schopen zklidnit svý štěně, o nic nejde..
hele byly situace, kdy jsem taky jaksi nemohla zklidnit štěně, když si ten vůl malej zrzavej udělal mejdan . Co to hádě dokázalo vytvořit a stihnout během pár minut na trase dveře od obýváku - balkonový dveře a co v tom obýváku spustil, to hlava nepobere jen jsem seděla, smála se jako blázen (a směju se i teď, když si to dost živě vybavím), chytala padající věci a počkala si, až mu dojdou baterky. Já nevím prostě jsou chvíle, kdy se na přísnost a řád a zklidňování vykašlu, protože to néééjdeeee a je to navíc zbytečný. Bubu přísná v tom, že když mu řeknu sedni, tak si sednout musí a sedět bude. Ale nebudu po něm chtít sedni, když jsou mu čtyři měsíce a je rozpumprdlikovanej sám ze sebe, z radosti ze života a světa vůbec. Protože v tu chvíli si ten povel spíš zkazím. Radši mu upustím páru, převedu na sebe pozornost a pak si jedu to co chci já a aniž by si toho všim. řídím situaci já. protože když pak chce větvičku, tak si jí hošek musí zasloužit a větvička bude, až bude zadnice na zemi. A mám ho tam, kde chci.
To s tou Bubrdlí jsem tady popisovala proto, že by to začátečník vnímal asi intenzivnějš, než by to ve skutečnosti bylo - stejně jako zadavatelka vnímá intenzivnější psoraplíkování a "rafání" do obličeje u toho štěněte, resp. myslím že to pak vnímáš intenzivněji i ty. Já tam prostě vidím normální situaci.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2016 16:14
- Nahlásit
zbrnd
ad to přesměrování, který se ti nelíbí - je překvapivě vysoce funkční. Když byl Rumouš pidimidi, nutně furt potřeboval bojovat s Bubinou. Musela bych ho zklidňovat co pět minut - přeháním , ale prostě měl to jako svůj stranickej úkol, děsně ho to bralo. Musela bych to bývala furt řešit a bylo by to zbytečně otravný pro něj a pro mě taky. Pro štěně to bylo naprosto přirozený že chce bitkařit (a on ten boj s vodítkem není ani nic jinýho v podstatě, než bojování) a proč mu to neumožnit?? K tomu věku to patří, no tak jsem to jen přehodila na něco jinýho, aby furt nevisel Bubině na laloku a neprokusoval jí hrdlo , měla jsem pořád připravený náhradní řešení - přetahovadlo, který bylo pohyblivý, záludný a ochotný s ním bojovat. Tak jsme si bez nějakých zákazů tímhle obdobím přešli v pohodě. Když ti štěně jde ve hře po nohách, po rukách, taky to řešíš stejným způsobem - přesměruješ, nezklidňuješ, protože proč zklidňovat, štěně si prostě hraje, jen ho nasměruješ tam, kde ho chceš mít a ne tam, kde chce být ono.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2016 18:13
- Nahlásit
PetraK
ad to přesměrování, který se ti nelíbí
-to neni pravda takhle ani trochu
-me se nelibi pouze ve spojitosti s nasi zadavatelkou a to diky tomu, ze ji chybi neco mnohem vice zakladniho
Když byl Rumouš pidimidi
von Rumouše vychovával někdo, kdo ho nebyl schopen zklidnit a de facto se bal k nemu sehnout, protoze Rumous byl podle nej dost drsnej?
Furt to samý ... Ty mi tu stale davas jako priklad v podstate sebe a ja Ti na to furt pisu, ze to je zbytecny, protoze jsi zcela v jiny pozici a i jsi byla nez zadavatelka
štěně si prostě hraje, jen ho nasměruješ tam, kde ho chceš mít a ne tam, kde chce být ono.
Ty ano, Walda třeba taky, Biluška taky, Impact ne, protože ta to štěně dříve sní a já taky ne, protože štěně nemám.
A zadavatelka možná ano, ale rozhodně ne spolehlivě, protože si se svým štěnetem neví rady min. v určitých situacích, v kterých se ho vlastne i bojí a to v principu proto, že ho neumí ovládat ni zklidnit.
Takže já pokud to stihnu, si před kaděním ty kalhoty raději budu vždy sundávat a pokud Ty radíš zadavatelce, že to je zbytečný, že není třeba dělat věci postupně, tak ji to raď Já Ti v tomhle nevěřím
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2016 22:59 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
Kulňa kde sy? Kdo mi bude oponovat? No dělej!
edit: No totok!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2016 09:52
- Nahlásit
zbrnd
ze ji chybi neco mnohem vice zakladniho
věřšině lidí, kteří se psem začínají chybí základy. A právě proto, že to těm lidem chybí, tak jim v téhle situaci pomůže to, že nežádoucí činnost nasměrujou do tý žádoucí, neudělají tak chybu v tom, že by na psa tlačili.
von Rumouše vychovával někdo, kdo ho nebyl schopen zklidnit a de facto se bal k nemu sehnout, protoze Rumous byl podle nej dost drsnej?
ano vychovával ho někdo, kdo věděl, že ho v tu chvíli nezklídní (a ani se o to nepokoušel, jen se tou situací bavil) a vůbec se za to nestydí naopak se -jak jsem psala, tou situací dodnes baví . Opravdu to torpédo nešlo v tu chvíli zklidnit. No nebo takhle - šlo by to, pochopitelně, ale obnášelo by to určitý - jak to specifikovat? - nevelký "tlak" ? Nevím, ale z jeho strany by to bývalo bylo bráno jako že proooč, co je?? , nechápal by to , byl fakt rozjetej jak parní lokomotiva. Což prostě pro mě v tu chvíli bylo zbytečný ho nějak prudit do klidu, protože on nedělal nic špatnýho, prostě řádil, tak jako štěňata prostě řádí. A ostatně jsem v tu chvíli ani nic nikam nepřesměrovávala, protože jsem na to neměla sílu, jsem jsem se hrozně smála a chytala věci, jako budík, ponožka, svíčka, který vířily vzduchem - on během jednoho jedinýho okamžiku stihnul asi milion věcí a pohybů a já si prodloužila život asi o pět let, jak jsme se řezali.
v kterých se ho vlastne i bojí
no to já to takhle nevnímám, že by se štěněte teda bála.
si před kaděním ty kalhoty raději budu vždy sundávat
a není to zbytečný, když za chvíli přijde brod?
|
Protinožec
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2016 10:36
- Nahlásit
zbrnd
Kdybych měla reagovat a chytat se každýho tvýho breptu tady, tak je to na půl dne. Tak se tě aspoň zeptám, proč tu vůbec diskutuješ, když víš všechno nejlíp? Nebylo by jednodušší tohle téma ignorovat?
Vytrháváš věty z kontextu a převádíš si to do svýho jazyka, kterej nemá spojitost se zadáním. Ano, učím se, začínám, ptám se a radím se, abych něco nepokazila. Neříkám ale, že se svýho psa bojím a třepu se jak ratlík, když na mě vyštěkne. Ptám se právě proto, abych něčím nuceným nepřebila něco přirozenýho a zároveň dokázala zvládnout situaci tak, aby se to vyplatilo i v budoucnu.
Ano, můj pes by mě rafl do ksichtu v situaci, kdy je rozdováděnej a neví, co lepšího by bylo do té huby strčit. Nikdo tu nepíše, že mě pokouše, kdykoliv se k němu sehnu, nebo že mě vůbec pokouše v pravým slova smyslu. Myslíš si, že kolem něho chodím a dotýkám se ho klackem? Asi jo.
Samozřejmě, že nejlepší řešení by bylo, kdybych ho dokázala zklidnit, jenže lepší rady, jak klacku nebo přetahováku se mi nedostalo. Tak máš prostor mi poskytnou supr skvělou radu JAK zklidnit rozdivočelý štěně a zároveň, aby se ta jeho energie nějak vyventilovala.
Specielně pro tebe opravuji, aby jsi to pochopil: Z mýho pohledu je naopak mnohem mnohem těžší zamezit psovi a v podstatě i člověku, aby něco nedělal, než HO K PODNÍTIT K TOMU, aby něco dělal.
Ale oprav mi to ještě, určitě tam mám nějaký gramatický chyby a slohově je to taky jistě nedostačující.
|
Protinožec
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2016 10:44
- Nahlásit
PetraK
Díky. Z videa je patrný, o co jde. Už jsme něco zkoušeli a supr, je moc šikovnej.
Co se týče vodítka, zkusím uplést něco na to přetahování a hlavně mu chci najít pořádnýho kámoše na venčení, se kterým se pěkně vyřádí.
Fajka
Jé, ten je podobnej tomu našemu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2016 11:13
- Nahlásit
Protinožec
zkusím uplést něco na to přetahování
a než to umotáš, vystačíč si pro začátek s pruhem mikiny na kterým uděláš uzle. S tím přetahováním - pochpiteleně přizpůsobit věku toho mrňousa - pozor na zuby, aby to nebylo až moc divoký a neublížil si, tím pádem by ho hra mohla přestat bavit. Tu sílu přetahování nech jakoby na něm. Ale - přetahovadlo pořádně pořádně rozpohybuj, aby to pro něj bylo zajímavý. navíc - nauč ho to nejdřív doma, kde si pořádně zablbněte, aby pochopil, že přetahovaná s tímhle je fajnová zábavička, aby jí moc chtěl. a tím pádem pak jak vytasíš přetahovadlo uuuž ho bude chtít víc , než nehybný vodítko. Navíc - snaž se ho předejít, tedy nečekat, až se zakousne, ale maximalizovat to, že to přetahovadlo nabídneš NEŽ se zakousne.
Kamaráda na venčení určitě najdi, potřebují to- Pokud máš možnost nějaké DOBRÉ "školičky" pro štěnda - tedy pokud někde v okolí je dobrý cvičák /sháněj si recenze, jdi se podívat, jak to tam chodí/ , kde se pořádají kurzy pro štěňata (tam jde hlavně o dvě věci - aby se majitel naučil fungovat se psem a dostal základy a pak , aby štěndo během výcviku, kdy mají pauzu měl možnost řádit se stejně starejma kámošema. Vše ale musí být pod dozorem, ne že se štěňda vypustí a děj se vůle boží)
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2016 12:27
- Nahlásit
ProtinožecKdybych měla reagovat a chytat se každýho tvýho breptu tady, tak je to na půl dne.
To je zajímavý, jak někdo, kdo není schopen ani zklidnit svýho psa doleze někam o zázračnou radu a hned ví, že mu tu někdo píše brepty a co bude pro něj nejlepší
Tak se tě aspoň zeptám, proč tu vůbec diskutuješ, když víš všechno nejlíp?
No abych to , co vím, předal těm, co vědí úplně kulový přeci. To ej snad logický ne? To ani tohle nechápeš? Um!
Nebylo by jednodušší tohle téma ignorovat?
Nevím, jestli by to bylo jednodušší, ale mě prostě baví se bavit chytroušema, co nezvládaj zklidnit svýho psa, ale jiný jsou schopni hodnotit, jak dobře či špatně jim raděj a vědí, co je pro ně lepší a co horší To je prostě zábavný .
Vytrháváš věty z kontextu a převádíš si to do svýho jazyka, kterej nemá spojitost se zadáním. Ano, učím se, začínám, ptám se a radím se, abych něco nepokazila. Neříkám ale, že se svýho psa bojím a třepu se jak ratlík, když na mě vyštěkne. Ptám se právě proto, abych něčím nuceným nepřebila něco přirozenýho a zároveň dokázala zvládnout situaci tak, aby se to vyplatilo i v budoucnu
Ale jdi. Už zase víš líp, jak to je s Tvým psem, kterýho nezvládáš ani zklidnit i přesto, že je to malý štěně?
Ano, můj pes by mě rafl do ksichtu v situaci, kdy je rozdováděnej a neví, co lepšího by bylo do té huby strčit. Nikdo tu nepíše, že mě pokouše, kdykoliv se k němu sehnu, nebo že mě vůbec pokouše v pravým slova smyslu. Myslíš si, že kolem něho chodím a dotýkám se ho klackem? Asi jo
Je mi fuk docela, co s ním v reálu děláš, tím se fakt nehodlám zabývat, reaguji na to, co zde píšeš. Je asi dost tupý reagovat podle toho, co bych si představoval, že s nim děláš i když tedy na tomhle a podobných velkokynologických serverech to mnozí dělají zcela běžně.
Samozřejmě, že nejlepší řešení by bylo, kdybych ho dokázala zklidnit, jenže lepší rady, jak klacku nebo přetahováku se mi nedostalo. Tak máš prostor mi poskytnou supr skvělou radu JAK zklidnit rozdivočelý štěně a zároveň, aby se ta jeho energie nějak vyventilovala.
Tu radu tu máš několikrát a minimálně jednou dost podrobně.
Vyventilování energie do zklidnění netahej, nemusí to být nutně zároveň. nebo musí? Proč?
Specielně pro tebe opravuji, aby jsi to pochopil: Z mýho pohledu je naopak mnohem mnohem těžší zamezit psovi a v podstatě i člověku, aby něco nedělal, než HO K PODNÍTIT K TOMU, aby něco dělal.
Ale oprav mi to ještě, určitě tam mám nějaký gramatický chyby a slohově je to taky jistě nedostačující.
Proč specielně pro mě? Já snad mohu za to, že jsi před tím napsala zcela něco jiného? To je Tvlů problém, ne můj
O gramatických chybách a slohu vůbec nešla řeč, to máš nejspíš zase nějaký stihomam. Prostě to, co jsi napsala, nedávalo smysl.
Teď to jazykově smysl dává, ale zase logicky je to nejspíš dost diskutabilní. Většinou totiž bývá snadnější zákaz než motivace k něčemu, ale samozřejmě není to jednoznačné, záleží na spoustě faktorů.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2016 12:49
- Nahlásit
PetraK
věřšině lidí, kteří se psem začínají chybí základy. A právě proto, že to těm lidem chybí, tak jim v téhle situaci pomůže to, že nežádoucí činnost nasměrujou do tý žádoucí, neudělají tak chybu v tom, že by na psa tlačili.
a co z toho, kdyz pes zustane neovladatelnej minimalne pro narocnejsi situace?
ano vychovával ho někdo, kdo věděl, že ho v tu chvíli nezklídní (a ani se o to nepokoušel, jen se tou situací bavil) a vůbec se za to nestydí naopak se -jak jsem psala, tou situací dodnes baví . Opravdu to torpédo nešlo v tu chvíli zklidnit. No nebo takhle - šlo by to, pochopitelně, ale obnášelo by to určitý - jak to specifikovat? - nevelký "tlak"
No a jsme u toho. šlo by to....ale díky svým zkušenostem, díky nimž jsi si věřila, že by to nebyl problém, jsi to zkusila jinak. I proto, ze dobre vis, ze si to muzes dovoli neb umis odhadnout, co muzes psovi dovolit atd atd atd proste citis, ze jsi panem situace a o to jde.
Nevím, ale z jeho strany by to bývalo bylo bráno jako že proooč, co je?? , nechápal by to , byl fakt rozjetej jak parní lokomotiva
Proč by to neměl "chápat"? Je to základní komunikační princip i mezi zvířaty v přírodě i mezi lidmy. prostě princip "takhle ne" ... mimina to navíc vůbec nepotřebujou chápat....rozuměj tomu signálu "takhle ne" a přizpůsobí se. Je to prostě jeden z nejsnažších prvků komunikace. Rozhodně mnohem méně náročný než být schopen nabízet dostatečně motivující alternativu vždy..
Což prostě pro mě v tu chvíli bylo zbytečný ho nějak prudit do klidu, protože on nedělal nic špatnýho, prostě řádil, tak jako štěňata prostě řádí.
V tom případě asi nešlo o stav, kdy "štěně je k tobě dost drsný a ty nevíš, co s tím" ne? Takže proč to srovnávat se situací, kdy tomu tak je?
A ostatně jsem v tu chvíli ani nic nikam nepřesměrovávala, protože jsem na to neměla sílu, jsem jsem se hrozně smála a chytala věci, jako budík, ponožka, svíčka, který vířily vzduchem - on během jednoho jedinýho okamžiku stihnul asi milion věcí a pohybů a já si prodloužila život asi o pět let, jak jsme se řezali. Tak to je hezký zážitek nicméně s těmi, co popisuje zadavatelka moc společnýho tuším nemá takže bych to moc nesrovnával.
no to já to takhle nevnímám, že by se štěněte teda bála.
Ní já to tak teda zase vnímám:
A hlavně štěňátečko poroste a bude stále drsnější a drsnější nejspíš, protože je to prostě pesáček, hafíček tedy zvížátko a samo si mantinely nastavovat nebude
a není to zbytečný, když za chvíli přijde brod?
Zřejmě slušnej oddíl!
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2016 12:52
- Nahlásit
PetraK
Navíc - snaž se ho předejít, tedy nečekat, až se zakousne, ale maximalizovat to, že to přetahovadlo nabídneš NEŽ se zakousne. To bude dost těžký, když má ve zvyku "útočit" zezadu, ne?
|