| Autor |
Zpráva |
Protinožec
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 10:48
- Nahlásit
Všechny zdravím,
mám krásného a inteligentního čtyřměsíčního AUO a aktuálně nás trápí dvě věci.
V průběhu vycházky, delší i kratší, začne naše šteňátko z ničeho nic, především, kdy se dostane do situace, kdy je venčící k němu zády, dorážet, vrčet, skákat, štěkat, tahat, kousat vodítko i ruce: docela drsným způsobem. Nepůsobí to v té chvíli jako hra, ale spíše jako boj. Pouštíme ho na volno, dělá to i tak. Na vodítku netahá, na přivolání v pohodě přiběhne. Je to třeba půlhodina příjemné procházky a pak začne zničehonic toto neustávající zápasení, kdy nejde zklidnit. Je to nepříjemné, působí to hrozně. Pak se chvilku zklidní a znovu začne... Zkouším ho v takové chvíli ignorovat: bez účinku. Zkouším ho zklidnit povelem: sedni a pak chvilkou klidu a pamlskem, zabere tak na dvě sekundy. Máte nějakou radu, jak to trochu zmírnit? Samozřejmě vím, že to nepůjde ze dne na den, jen nevím, jak na to, aby mu to nezůstalo do dospělosti.
Druhá věc je taková, že nám neustále v kuchyni vyskakuje na stůl, i když jíme s přítelem a nedá se odradit. Párkrát se stalo, že se povedlo a něco si ulovil a parádně si zmlsnul. Máte nějakej typ, jak tohle psa, neskutečného nenažrance, odnaučit? Díky za rady a typy!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 11:04
- Nahlásit
Protinožec
Nepůsobí to v té chvíli jako hra, ale spíše jako boj.
ne, není to boj, je to skutečně hra, baví ho to, štěňata to dělávají, nabídněte mu,když se chystá začít s vodítkem lomcovat, něco lepčejšího - třeba pružnou delší větvičku, kterou budete mít pro takovou příležitost nachystanou a budete ho s ní "zlobit" prostě větvičku rozpohybujete, budete jí tahat zleva doprava, cukat, schovávat, prostě dynamický /přiměřeně věku a schopnostem štěněte/ pohyb, aby se štěně zaměřilo na tu větvičku /nebo dlouhé stéblo trávy, nebo hračku na provázku). Vždy musíte nabídnout jinou, stejně atraktivní, či lépe - ještě atraktivnější variantu toho, co chce štěně podnikat. Když budete určovat pravidla hry vy, nebdue si štěně vytvářet svoje vlastní. Nuda je zabiják psí pozornosti, poslušnosti a vztahu.
nám neustále v kuchyni vyskakuje na stůl,
jak se čtyřměsíční štěně dostane na stůl? ze země nahoru přece nevyskočí.
Když jíte, učte štěně, že má ležet na svém pelíšku a být v klidu. Nikdy nedovolte, aby taková situace nastala.
|
Protinožec
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 11:21
- Nahlásit
PetraK
S větvičkou zkusím, díky.
jak se čtyřměsíční štěně dostane na stůl?
Špatně konstruovaná věta: ze země nám vyskakuje na stůl stylem, že se opře packama a už jazýčkem rabuje. Bohužel se někdy stalo, že talíř byl moc u okraje stolu, nebo při vaření packama na linku, sem tam nějakej ten drobek se tam mihne, a než se člověk vzpamatuje, už je to v něm...Jak udržet takovýho divocha v klidu na místě a zrovna u jídla je mi stále záhadou...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 12:31
- Nahlásit
Protinožec
Tak to je pekelně zapeklitá situace, skoro neřešitelná.
Co třeba ho omezit v dělání toho, co nechcete aby dělal?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 12:38
- Nahlásit
PetraK
nabídněte mu,když se chystá začít s vodítkem lomcovat, něco lepčejšího - třeba pružnou delší větvičku, kterou budete mít pro takovou příležitost nachystanou a budete ho s ní "zlobit" prostě větvičku rozpohybujete, budete jí tahat zleva doprava, cukat, schovávat, prostě dynamický /přiměřeně věku a schopnostem štěněte/ pohyb, aby se štěně zaměřilo na tu větvičku /nebo dlouhé stéblo trávy, nebo hračku na provázku). Vždy musíte nabídnout jinou, stejně atraktivní, či lépe - ještě atraktivnější variantu toho, co chce štěně podnikat. Když budete určovat pravidla hry vy, nebdue si štěně vytvářet svoje vlastní. Nuda je zabiják psí pozornosti, poslušnosti a vztahu.
Opět si myslím, že tohle není dobrá rada pro někoho, kdo nezvládne ten základ a píše, jakoby ani netušil, že ten základ je prostě zamezit nežádoucí činnosti. To, co popisuješ je už prostě evidentně další (jak se s oblibou říká) level. Ale podstata je stejně v tom nenechat psisko dělat onu nežádoucí činnost. Pokud to majitel psa neví a nechápe, co bude psovi nabízet za náhradní zábavnější činnost, až se třeba pes rozhodne zpucovat sousedovic dítě, kočku nebo psa atd atd atd?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 12:39
- Nahlásit
A co třeba ho naučit, co chcete aby dělal...
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 13:00
- Nahlásit
tohle není dobrá rada pro někoho, kdo nezvládne ten základ a píše, jakoby ani netušil, že ten základ je prostě zamezit nežádoucí činnosti.
naopak je to zcela základní rada, neb nežádoucí činnosti zamezujeme tak, že psa učíme činnost žádoucí. Lepší než psa třeba umlátit lopatou jako prevenci proti jakékoliv nežádoucí činnosti, nebo ne?
Protinožče - respektuj jeho potřebu pohybu, vybití energie i společné činnosti se členem své smečky (neboli tebou) a využij společnou hru k učení.
co bude psovi nabízet za náhradní zábavnější činnost, až se třeba pes rozhodne zpucovat sousedovic dítě, kočku nebo psa atd atd atd?
no, pokud bude se psem a to od štěněte neboli od vždy pracovat tak, že ho bude učit, jak se chovat má, tak výrazně eliminuje (u standardního AUO určitě) výše uvedené a to tak, že bude mít ovladatelného psa. Dalším výborným eliminačním nástrojem, v případě potřeby, je třeba vodítko.....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 13:19 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
naopak je to zcela základní rada, neb nežádoucí činnosti zamezujeme tak, že psa učíme činnost žádoucí. Lepší než psa třeba umlátit lopatou jako prevenci proti jakékoliv nežádoucí činnosti, nebo ne?
Nikoliv, základ je zamezit, nedovolit, aby se nechtěné dělo. Tohle je základ. Nabídnout lepší činnost je pak logicky náročnější neboli chceš po člověku, kterej není schopen ani zabezpečit psa proti dělání nechtěnému, aby mu rovnou byl schopen nabízet nahrádní zajímavější činnost.
no, pokud bude se psem a to od štěněte neboli od vždy pracovat tak,
ovšem tohle pokud se zatím nekonalo, tak mi jaksi přijde logičtější začít od základu... protože jinak tady se naučí nabízet větvičku a třeba to zabere a až vyrazí za tou kočkou tak si může větvičku strčit tak leda...
Dalším výborným eliminačním nástrojem, v případě potřeby, je třeba vodítko....
Ano, souhlas, pokud bude psovo bezpečí vždy zajištěno vodítkem, může ho nyní klidně bavit větvičkou.
Vy tady velmi často vycházíte z toho, jak byste to dělali vy a tak nějak opomíjíte, že ten zadavatel je na tom "trochu jinak"...pak je to vidět všude na ulicích, parcích atd kdy lidé se snaží ovládat psy různými sofistikovanými metodami ci pomuckami napr. klikrem nebo treba elektrikou a pritom nezvladaji ocividne zaklady komunikace
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 13:54 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
Nikoliv, základ je zamezit, nedovolit, aby se nechtěné dělo. Tohle je základ. Nabídnout lepší činnost je... ....způsob, jak zamezit psu v nechtěném....
pritom nezvladaji ocividne zaklady komunikace
učení je komunikace, taková oboustranná.....zamezit/nedovolit - ve mně to asociuje onu lopatu (přiměřeno velikosti psa) - to je taková kapku jednostranná komunikace, ne? Takže to ani komunikace zas tak není, ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:13
- Nahlásit
zbrnd
Opět si myslím, že tohle není dobrá rada pro někoho,
hele myslím, že Neumi to napsala dobře.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:22
- Nahlásit
Neumi....způsob, jak zamezit psu v nechtěném....
ale ano, ale to je už prostě náročnější postup zejména pokud má být dotyčný schopen ho uskutečnit kdykoliv. No ne? Co je na tom tak složitýho, fakt nerozumím a nemyslím to zle. Po laně se dá nahoru taky šplhat bez použití nohou, ale je to prostě složitější. Projet autem zatáčku smykem je taky ok když to umíš, ale pro žáka autoškoly je to o dost náročnější než ji projet normálně.
učení je komunikace, taková oboustranná.....zamezit/nedovolit - ve mně to asociuje onu lopatu
jakto? vzdyt sama pises ze zamezit ci nedovolit muze byt klidne rovno nabidnout neco lepsiho.... a zrovna lopata je i dost neefektivni v takovych situacich neb psovi nedavas najevo, co po nem chces
to je taková kapku jednostranná komunikace, ne? Takže to ani komunikace zas tak není, ne?
to se dostavame do filosoficke roviny skoro ...ale myslim, ze je protoze kazda akce budi reakci a z principu tohodle pohledu je tedy fuk jestli psa uderis lesenovou trupkou cimz vyvolas nejakou reakci nebo jestli ho chytnes a zacnes ho olizovat cimz taky vzbudis nejakou reakci nebo ho treba jen chytnes a nepustis cimz taky vzbudis nejakou reakci ... IMO vzdy tam je reakce a je to vzdy komunikace .... proste pes nemuze nereagovat asi pokud je zdravy...ovsem samozrejme v te filosoficke rovine se pak muzeme dostat k vyznamu pojmu ze? jako napriklad kdyz na psa zavolas a on to ignoruje tak jestli ta ignorace z principu je reakci ci nikoliv
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:23
- Nahlásit
Protinožec
Bohužel se někdy stalo, že talíř byl moc u okraje stolu, nebo při vaření packama na linku, sem tam nějakej ten drobek se tam mihne, a než se člověk vzpamatuje, už je to v něm...Jak udržet takovýho divocha v klidu na místě a zrovna u jídla je mi stále záhadou...
řeknu ne, sundám a odměnim to,když se chová tak jak chci. Zjistím-li, že tady mám problém, na tu situaci se zaměřim, tedy jí procvičuju. Vždy nejprv s něčím ne moc zajímavým, např. s kusem suché houky, který si připravim na stůl, situaci nastavím tak, aby štěndo na ten stůl nevyskočilo, tedy mu třeba dám sedni, pak tam dám tu housku a velmi odměním a velmi pochválím ten moment, kdy to štěně má tu zadnici na zemi, housku seberu, a odměním něčím co je výrazně lepší než ta houska. Procvičuju housku na lince, na stole, na židli, na zemi, na konferenčním stolku s tím, že postupně prodlužuju svou vzdálenost od štěněte /aby štěndo zvládalo situaci nejen, když jsem přímo u něj, ale i když jsem o krok vedle, o dva kroky, o pár metrů... atd). Když nám tohle jde, vyměním housku třeba za piškot a sjedu to celý hezky znova. Pak tam hodím třeba sýr, pak salám, kousek masa, měním ty "návnady" . Všechno je to pěkně v klídku a formou hry, štěně se učí, že je výhodnější si věcí dostupných nevšímat, protože když tak učiní dostane se mu něčeho mnohem lepšího /a bez křiku, nátlaku, a ještě si s ním páník pohraje - navíc když takhle cvičíte, pracujete se štěnětem, budujete si spolu vztah). Zároveň štěně se ovládat a nevrhat se na jídlo, jakmile ho vidi takže krom toho, že mistička jde k zemí, až když štěndo sedí pěkně za zadnici a je v klidu a jde k ní po vybídnutí, tak ho učím i takové ty "hry" s pamlsky /než abych složitě vysvětlovala zkusím najít odkaz, kde je to někde vidět o co zhruba v principu jde -tady tuším https://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc - není nutné mít excelentní znalost angličtiny, myslím že sledováním člověk princip pochopí - neboli pes se učí ovládnout a pak přijde pamlsek, pracuje se jak s hodnotou / atraktivitou pamlsku/jídla, tak se vzdáleností pamslku od psa, vzdáleností majitele od psa atd.)
Doporučuju taktéž trénovat venku, aby se pes dobře naučil nesbírat humusy venku pohozené.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:23
- Nahlásit
PetraK
hele myslím, že Neumi to napsala dobře.
a já si to nemyslím heheč a nejen, že si to nemyslím, ale už hodně dlouho let to i vidím všude kolem sebe
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:31
- Nahlásit
zbrnd
já si to nemyslím heheč
no jo, to klidně můžeš.
Nikoliv, základ je zamezit, nedovolit, aby se nechtěné dělo. Tohle je základ
tak jo, tak mi prosím tedy popiš návod pro začátečníka, jak v tom štěněti zamezit. Tak aby to začátečník pobral spíš než to co vysvětlujeme my.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:38
- Nahlásit
PetraK
https://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
IMO z principu jen další snaha tupeho cloveka (mysleno obecne ne na ty damy velkokynolozky tam) prechytracit prirodu a vytvorit reflex silnejsi nez je stravovaci instinkt .... (IMO mnohem rozumnejsi je proste vysvetlit psovi, ze na stul se neleze/nenucha --- jsme snad lidi tak bychom meli byt schopni zabezpecit, aby se mu k tomu nenaskytovala prilezitost)
a pokud je to jen snaha naucit cvik pro konkretni situaci pak je to podle me blbej cvik, protoze psa ve vetsine pripadu jen zmate ...
jsem presvedcen, ze 99% psu, ktery si "nechas" se mnou hrat/bavit se si nakonec papku ode mne vezme i kdyby prosly 50 takovymi seminaremi obzvlaste pokud budou mit navic hlad ...... samozrejme neuspeji na psa, ktery je dobre vycviceny treba na hlidani objektu a momentalne v modu hlidani objektu atd ...
a tak k cemu to divadlo je? co se tim ten pes nauci? z naprosty vetsiny v tom nikdy nebude plošně spolehlivej .... odmitacky jaksi v realu moc nefungujou ...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:51
- Nahlásit
zbrnd
no, hele mysli si co chceš. Mně osobně stačí, jak pěkně mi ten blbej cvik funguje, že mi psi nekradou jídlo ze stolu, nesbíraj na trávníku humusy, nevybírají odpadkový koš. Nemusím se bát nechat nákup na zemi.... pro mě je ten blbej cvik dosti dostačující na to co potřebuju. Já jako běžnej, obyčejnej pejskař lajka.
Já tohle nevnímám jako odmítačku, není to zaměřeno na to, aby pes nebral jídlo od lidí. Pes se cvičí ovládat se, nevrhat se na jídlo který má někdo v ruce, učí se ho vzít, když je mu to dovoleno, zároveň se učí nebrat ze stolu, ze země, z gauče a tak.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:54
- Nahlásit
PetraK
tak jo, tak mi prosím tedy popiš návod pro začátečníka, jak v tom štěněti zamezit. Tak aby to začátečník pobral spíš než to co vysvětlujeme my.
Tak hlavně by to mělo být přijatelné a vyhovující konkrétnímu pánečkovi a jeho pojetí vztahu+komunikace.
Nicméně konkrétně za mou osobu tohle není v žádném případě konkrétní rada, jak na to pro kohokoliv)
chytit a uklidnit psa tedy "zafixovat ho dle potřeby" a třeba mu olíznout čumák "zavrčet na něj" "kousnout ho do rypáku" nebo ho jen "obejmout" konkrétní provedení je IMO vcelku fuk, důležité je, aby pes chápal, že mu tak vyjadřuji náklonost, nabizím bezpečí případně zábavu nebooo ho třeba "zafixovaného hladit ... povídat mu, že to udělal blbě nebo třeba že ryba nesmrdí" prostě zaujmout
jde to různě, jde tam o ten vztah a ten je jaksi vždy jedinečný a té jedinečnosti může odpovídat i jedinečnost toho řešení.
takže konkrétně na Tvou otázku:
Nepsal jsem, že to začátečník nepobere, on to nějak nejspíš pobere, ale ta realizace bude prostě náročnější než když má psa jen chytit a uklidnit a odměnit třeba svou nákloností. A pokud už tedy převádět na něco jiného, pak bych volil něco univezálního, třeba převést na povel k noze. Vždyť přeci u tak malého štěnda může být "k noze" perfektní hra navíc do budoucna užitečná, dá se hrát celej život a celej život to může být super zajímavá a oblíbená.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:01 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraKno, hele mysli si co chceš. Mně osobně stačí, jak pěkně mi ten blbej cvik funguje
No ty bohužel nečteš, co píši. jinak by jsi se dočetla, že mi přijde, že to právě vysvětlujete ze svýho pohledu. Já chápu, že ti to či ono funguje a vůbec jsem netvrdil, že je to nefunkční řešení. Ale tvrdil jsem, že pro začátečníka je to prostě zbytečně složitější řešení.
A to, co předvádějí dámy na videu ti taky fungovat může,ale je dost rozdíl, jestli se na to budeme koukat z perspektivy nějakého konkrétního třeba Tvého vztahu se psy, kdy Ty již prostě docela dobře víš, jak ten vztah vytvářet a nebo jestli se na to budeme dívat jako na separátní cvik a to nehledě k tomu, že dámy velkokynoložky na videu na mne působí dost zmateně a už vůbec mi nepřijde, že ti psi na těch videích by se u toho bavili...radostné zvíře vypadá IMO trochu jinak ...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:01
- Nahlásit
Vidim to jako zbrnd, spousta psu to proste prestane jen brat pred lidma, ale o samote se obslouzi, jedina cesta u extrazravce je nenechavat nikde valet jidlo
Otazka spis je jestli to stene je zravec a nebo mu proste jen nikdo neukazal, ze tohle se nedela
Jinak teda fakt moc nechapu jak muze 4mesicni stene AO cokoliv sebrat z linky nebo ze stolu, jedinr snad ze by nabytek byl v japonskem stylu
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:10
- Nahlásit
PetraK
Já jako běžnej, obyčejnej pejskař lajka.
hele tohle co píšeš je ale docela nefer vuci zadavatelcemuzes ji dost zmast
Jednak nejsi zdaleka laik, navic se psama dost zijes a znamenaji pro Tebe rozhodne dost vice nez pro prumernyho majitele psa v cesku...tomu pak odpovida i Tvuj vztah se psy navic co jsem pochopil i Tvuj partner ma pomerne pozitivni vztah ke psum takze proste vas zivot se psy je proste dost nadprumerny, tim padem i vztahy se psy jsou nadprumerny ... navic Te ta komunikace proste zajima a jsi v tom "namocena" uz dost dlouho takze zadnej lajk ... ale proste cobrda s velkyma zkusenostma venujici tem vztahum se psy spoustu casu a davajicich do nich spoustu sama sebe ... pak Ti to ci ono v kontextu tohodle celyho-Tve jedinecne cesty- samozrejme funguje, mimo jine i proto, ze je to jen doplnek celeho toho vaseho vztahu kterej je prubezne cilene svedomite a minimalne majoritne kdyz ne zcela budovanej spravne .... a to je proste nejspis sakra jina situace nez u zadavtelky pripadne jinych ctenaru, co si tohle prectou treba v budoucnosti
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:21
- Nahlásit
zbrnd
Ale tvrdil jsem, že pro začátečníka je to prostě zbytečně složitější řešení.
pokud chci, aby byl pes v nebraní spolehlivý, opravdu spolehlivý, tak jednoduché cesty není. Můžeš ho naučit to nebrat v tvé přítomnosti - zákazy, korekce atd. ale když tam nebudeš, je ti tohle na dvě věci. Cesta kterou navrhuju já není krátká, ALE JE SPOLEHLIVÁ. Mně ta složitější cesta za to stojí. Protože se můžu spolehnout na to, že když něco najde - jako tuhle pohozený kuřecí kosti, pod balkony, sama mi o tom řekne, nejde do toho a já nemusím být jak ostříž, taky na ní pak nemusím hulákat, nemusím jí dozorovat, já jsem v klidu, ona je v klidu. To stejný Ešus, to stejný Štajn. Jde o to se na to zaměřit, vyřešit-psu pozitivním způsobem vysvětlit, co se po něm chce a to tak, aby to skutečně vzal za svý a už pak se o to nestarat. To je moje filozofie.
Maya
o proste prestane jen brat pred lidma, ale o samote se obslouzi,
Vidíš to špatně. Jde právě o to, aby se pes naučil že tohle je ta správná cesta i v momentě - KDY SE NIKDO NEDÍVÁ. To je přednost tohodle způsobu.
Zkus se zeptat Bubiny. Ten pes to nejdřív bere jako hru, pak jako úkol a pak to vůbec neřeší. Byla hrozná, ač slabá na zadní nohy, vysápala se na"kuchyňskou linku a zkonfiskovala snídani dřív než jsem stačila lusknout prsty. Dneska můžu jít k sousedce a na tý lince to zůstane. A stejně tak venku. Ona mi nález nahlásí. Měla jsem s ní pak volný ruce pro výchovu mlaďase. Představa, že vychovávám jeho a ještě hlídám psa,kterej bufetí, ne, to by mě zabilo.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:27
- Nahlásit
zbrnd
a jsi v tom "namocena" uz dost dlouho takze zadnej lajk
ale jedu si to po svým, čistě amatérsky, nejedu to jako profík, nebo vědecky. Považuju se prostě za laika a pejskaře. A právě proto, že mi to jako pejskaři funguje, věřím, že to může fungovat i ostatním - třeba jako našim sousedům, psina jim kradla, doporučila jsem jim cvičení jak jsem nastínila a .... ono jm to funguje.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:29
- Nahlásit
zbrnd
na videu na mne působí dost zmateně a už vůbec mi nepřijde
že bych šáhla po něčem jiným?? brala jsem to podle názvu a úvodního obrázku, víc teď tady nemám :-/
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:36
- Nahlásit
PetraK
Vidim to spicoidne, vzpomen si na kachnu a Batynu a plot, se zradlem je to stejny, sezere ho i kdyby mel prasknout jen proto ze muze kdyz chce co je proti tomu nejaky hlasani pozdejc
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:39
- Nahlásit
Maya
Vidim to spicoidne
já to vidím tak, že spíš není takový prostor na to se na to zaměřit. Já v určitých věcech nemám ráda takový to dělení na plemeno .
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:47 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
Jde o to se na to zaměřit, vyřešit-psu pozitivním způsobem vysvětlit, co se po něm chce a to tak, aby to skutečně vzal za svý a už pak se o to nestarat. To je moje filozofie.
No takhle to nefunguje. To Ty máš představu, že když máš určité výsledky, funguje to takhle. Ale já vím heheč, že to není, jak popisuješ-myslím obecně, ne u Tebe.
Odmítání potravy nejspíš nikdy nikdo nenaučí tak spolehlivě jako třeba přivolání. Druhá věc je něco naučit a připravovat podmínky životní tak, aby to dohromady fungovalo skoro s jistotou.
Vidíš to špatně. Jde právě o to, aby se pes naučil že tohle je ta správná cesta i v momentě - KDY SE NIKDO NEDÍVÁ. To je přednost tohodle způsobu
Nikoliv, tedkoms to zjednodujes, jako by byly jen dve varianty ci mozne nastale situace, kdyz se nekdo diva a kdyz ne. Dej psy na mesic ke mne a bud si jista, ze budou za chvili klidne zrat venku z pod oken, pardon papat nebo si brat ode mne ze stolu klidne prede mnou a nejspis klidne i pote , co se treba po mesici objevis Ty...je to strasne o situaci a myslet si, ze vykakame s prirodou je naifffní
ALE JE SPOLEHLIVÁ.
jen trosku .... spise jsi Ty spolehliva, ze nastavis situace tak, aby obstala..na tom ale neni nic spatnyho IMO abys to zle nepochopila
Mně ta složitější cesta za to stojí.
Tobě jak Tobě, ale pro zadavatelku je to složitější cesta
ale jedu si to po svým, čistě amatérsky, nejedu to jako profík,
zalezi, co znamena profik...pokud jako ze to mas jako profesi, ze se tim zivis, tak to souhlas, nemas to jako profesi ... ale laik ve smyslu neodbornik rozhodne nejsi,ta odbornost tam je byt ziskana "jen" zkusenostmi a behem zivota
Považuju se prostě za laika
Fšak jo, já se zase považuji za 15letého atleta hispánského původu, který loni emigroval z Phobu...občas se považuji také za Boeing 757
A právě proto, že mi to jako pejskaři funguje, věřím, že to může fungovat i ostatním - třeba jako našim sousedům, psina jim kradla, doporučila jsem jim cvičení jak jsem nastínila a .... ono jm to funguje.
Ano může, to bych si fakt nedovolil vylučovat.
Ale jaksi stále mi nic z toho, co píšeš nevylučuje ani nerozporuje to, že prostě nabízet náhradní činnost je prostě postup náročnější než jen "zklidnit".
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2016 15:50
- Nahlásit
PetraK
že bych šáhla po něčem jiným?? brala jsem to podle názvu a úvodního obrázku, víc teď tady nemám
třeba ne Peklíku, já psal, že to tak přijde mi, vždyť víš, že musím být vždy extra ) fakt mi nepřijde, že je to pro psy zábava na tom videu ....prostě se mi to nelíbí ...
|
Protinožec
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 10:25
- Nahlásit
Hele, tak jsem se tu tím prolouskala...
zbrnd
Dívej, já ti můžu připadat jako naprosto nezkušený začátečník-blb, co neumí ani zapnout psovi obojek, ale věř, že v mozečku mi to šrotuje.
Z mýho pohledu je naopak mnohem mnohem těžší zamezit psovi a v podstatě i člověku, aby něco nedělal, než aby něco dělal. Proto je i pro mě jednodušší nabídnout pejskovi zábavu, hračku, klacíček, než abych se na něho vrhla a uklidnila ho. I když v podstatě máš pravdu v tom, že v budoucnu je to mnohem účinnější za jakékoliv situace, nežádoucí situaci naučit nedělat.
Jenže v momentě, kdy si k němu čupnu, tak mě rafne do ksichtu, protože je tak rozdivočelej, až to bolí. Proto radši nabídnu klacek, kterej rozcupuje a bude se s ním o mě prát. Včera jsem si vzala proutek, točili jsme se a bavilo to nejen jeho, ale i mě.
Beru si ale z toho to, že nejdůležitější je pěstovat vztah! a individuální způsob řešení situace. Protože tak jako tak, když mýho pejska nevidíte, a že opravdu dokáže být drsnej, tak rady typu: zklidni ho, dej mu povel: k noze: jsou mi k ničemu a nemysli si, že jsem to nezkoušela. Za "klidné fáze" to zvládá bravurně, ve svým raplu neslyší absolutně nic.
PetraK
S tím jídlem to zkusím. Je to přesně to, čeho chci aktuálně dosáhnout: v přítomnosti jídla a zároveň v mé přítomnosti se dokáže ovládat, zklidnit.
Maya
Ne, japonský styl opravdu nemáme. A jestli myslíš, že kecám, tak ei k nám dojdi podívat. Pro australáka je to hračka.
Jinak jasně, psa mám na vodítku a příležitostně na volno.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 10:42
- Nahlásit
Protinožec
asi tě to neuklidní ani ti to moc nepomůže...ale jen vlastní zkušenost mám australaka již 5-letého a člověk by řekl, že už by mohl být vyklidněnej a rozumnej..ehm ehm ne není... když ho popadne rapl a rozbalí to na pavlači tak způsobuje vichřici či vzdušnej vír a když otevře hubu tak hluchne vše živé v okolí dvou kilometrů....
je to prostě tak trochu plemenej znak. Občas bývají klidnější jedinci a občas ti druzí. A to mě ještě připadá, že ten můj je tak někde uprostřed. No prostě dalších minimálně 12 let se rozhodně nudit nebudete
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2016 10:54
- Nahlásit
Maya
Jinak teda fakt moc nechapu jak muze 4mesicni stene AO cokoliv sebrat z linky nebo ze stolu, jedinr snad ze by nabytek byl v japonskem stylu
já to chápu naprosto jsou to fakt skokani už od malička. Plot 1,5 metru byl překonat hračka i když ví že nesmí ale když se přihnala buřina a nebo stříleli petardy, tak se mu zatmělo a hop a už byl pryč ten novej místama dvoumetrovej plot zatím teda nezvládl páč je jinak konstruovanej. ale kdyby se měl kde vzepřít vezme i ten...
a nedá se říct že by jelito bylo neunavený a nevyprocházkovaný...
|