Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naucit psa na psi WC
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
LucinkaK
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2015 14:09
- Nahlásit

Prosim o radu a zkusenosti se starym psem a psim WC. Mame doma 15,5roku stareho pejska, ktery je kardiak a bere velkou spoustu leku. Vzhledem k tomu, ze je dost z nich na odvodneni, tak nam zacal neustale curat doma. Momentalne uz si vubec nedela hlavu ani s tim, ze kdyz jsme doma, tak by sel ke dverim, ale rovnou jde do mistnosti, kterou si pro to oblibil a vycura se na zem. Koupila jsem psi WC, aby v pripade, ze nebudeme doma nebo bude mit nahlou potrebu se vycurat mohl jit tam. Proto prosim o radu jak mu mam pomoct, aby pochopil, ze tam curat muze. Diky

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 03:03
- Nahlásit

No to musíte zvážit Vy, v jakém je stavu a jestli ho to má smysl učit a otravovat mu zbytek života případně. Spíš mi podle popisu přijde, že byste to měli být vy, kdo mu připraví podmínky tak, aby nečurál třeba před televizi v obyváku. On je taky možný rád, že aspoň dejchá ...

worick
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 07:59
- Nahlásit

Souhlasím se zbrnd, ale na druhou stranu chápu, že doma to příjemné není. Ani nevím, jak psí WC vypadá(něco se sloupkem?) jen si myslím, že ani už nezvedá nožku? v tomto věku a stavu..Zkusila bych to tak, že na vytření počůraného použiju nějaký vyřazený hadr a dám ho na to WC. Ne rozprostřít, spíš jen tak nějak pohodit bokem, aby byla moč cítit, ale třeba by mu vadilo, čurat na hadr. Zkušenosti ale nemám, snad ještě poradí někdo, kdo má.

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 09:31
- Nahlásit

zbrnd
Ve stavu je celkem slusnem, na svuj vek a zdravotni problemy. Je schopny delat vse, co delal cely zivot, jediny problem jsou kycle, ze uz hur chodi po schodech, tak ho musim dolu snest, ale nahoru vyjde vetsinou sam. Osobne bych ho netrapila, kdybych vedela, ze uz na to nema. Ale kolikrat mi prijde, ze to udela naschval, jen proto ze neco chce a nedostane. Prijdeme z venku a on jde a proste se tam vycura. Dokud nemel ty leky, stavalo se jen velmi zridka, ze to treba neudrzel kdyz jsme se nekde zdrzeli, ale momentalne mi prijde, ze uz se vubec nevzrusuje tim, ze by mel jit ven, ani nezajde ke dverim a proste rovnou jde a vycura se na podlahu. A kdyz je to takhle i nekolikrat denne a to se s nim chodi ven casto, tak verte, ze to zrovna prijemne neni. Nechci ho trapit ucenim neceho noveho, ale musime proste najit zpusob, jak tento problem vyresit.

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 09:34
- Nahlásit

worick
Psi wc je v postate podlozka, na ktere je nahore jakoby trava a kdyz se pejsek vycura, tak to stece do misky pod tim. Jelikoz jak pisete uz ani nezveda nohu kdyz cura, tak by to pro nej nepohodlne byt nemelo. Vyzkousela jsem tam dat ten hadr, tak uvidime.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 13:02 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

LucinkaK
neprijde mi moc pravdepodobne, ze by pes, ktery s vami zije 15let pote, co dostava hodne leku mmj s diurektickym ucinkem vam nyni zacal delat naschvaly a mocit si do "vlastniho".

A kdyz je to takhle i nekolikrat denne a to se s nim chodi ven casto, tak verte, ze to zrovna prijemne neni
To chapu, ale tak pokud je inkontinentni ci neco podobneho tak to jaksi asi nezmenite jen vuli nebo tim, ze mu budete neco zakazovat.
Muzete zkusit zjistit, proc teda bere ty leky s diurektickymi ucinky a jestli neni alternativa bez techto ucinku. Treba u lidskych preparatu to tak byva a taky byva zvykem jak ve veterine tak v lidske medicine davat starsim jedincum automaticky ty s tim diurektickym ucinkem. Nezapomente ze jsem jen lidi tudiz vetsinou tupa hovada a vubec neni neobvykla situace, kdy pacient dostava leky zbytecne, nevhodne atd ....kooor ve veterine, kde jde navic o primy kseft... Takze tudy by cesta vesti mohla.

worick
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 15:51
- Nahlásit

zbrnd
Muzete zkusit zjistit, proc teda bere ty leky s diurektickymi ucinky - protože je kardiak. Starší lidi (i psi) se zavodňují v důsledku selhávání(slabé funkce) srdce(ale to nejspíš víte) takže by mohlo dojít k zavodnění plic a udušení pacienta.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 16:49 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

worick protože je kardiak. Starší lidi (i psi) se zavodňují v důsledku selhávání(slabé funkce) srdce(ale to nejspíš víte) takže by mohlo dojít k zavodnění plic a udušení pacienta.
Hehe jasný, tak ono kardiak....nooo to je takový neurčitý že?
A ano, tohle vím, tohle znám a taky vím, že mnohdy to dostávají pacienti prostě preventivně klidně i když mají problémy s inkontinencí atd...klidně se to dá pacientovi jen kvůli špatnému tlaku atd.......Prostě ..... "ono se to tak medikuje běžně" těm starším ...no a to je důvod, proč jsem napsal, co jsem napsal. Tedy, že bych se snažil ověřit, jestli to reálně potřebuje.

--------
(teď mě napadá, že na základě tohodle, co tu píši budou mít modelka se segrou hnedle o čem přemejšlet, pokud se k tomu textu dostanou )

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 18:21
- Nahlásit

zbrnd
Pes je kardiak a selhava mu srdce. Bere leky presne z toho duvodu co napsal worick. Bohuzel jina medikace bohuzel neni mozna. Jiz jsem se na to ptala veterinare, jelikoz jsme ho jeste museli nechat kastrovat a nektere z tech leku mu jeste vice zvysuji chut k jidlu (spolu s tou kastraci), coz byl dalsi problem. Leky jsem dostali zakladni a postupne jsme hledali podle projevu spravne davkovani a medikaci menili. Takze myslim si, ze nic z toho neni zbytecne, jelikoz nam leky davali postupne az se dostal do stabilizovaneho stavu. A musim rict, ze na teto veterine maji opravdu skvely a osobni pristup.

Zakazovat mu opravdu nechci nic. Uz ho nechavam v klidu dozit. Jen jsem chtela vyresit problem s curanim ke spokojenosti vsech. Aby on mel kde a hlavne vedel, ze tam muze, kdyz bude potrebovat a ja mela klid v tom, ze mi necura na podlahu.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 18:51
- Nahlásit

LucinkaK
docela bych zvážila, jestli to, že mu to nevadí, není nějaká forma stařecké demence. Ona jim ta hlava někdy ve vyšším věku taky krapet přestává pracovat...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 19:25
- Nahlásit

LucinkaK
Hm tak bohužel s přístupem, který prezentujete...k tomu jaksi není moc co dodat.

A musim rict, ze na teto veterine maji opravdu skvely a osobni pristup.

Tak jistě, pokud to jste schopna posoudit...pak ale nechápu, že když jste schopna posoudit přístup veteriny jako skvělý napíšete třeba, že :
Aby on mel kde a hlavne vedel, ze tam muze, kdyz bude potrebovat a ja mela klid v tom, ze mi necura na podlahu.
což třeba dost zasádně ukazuje, jak moc chápete co znamená "neudržet moč"

Pokud teda jsou na te veterine tak skveli a pes se nejspise pod vlivem vsech tech preparatu, ktere musi nezbytne nutne dostavat, chova tak jak se chova, nechapu, proc nehledate pomoc na te veterine, ale u laiku na foru....nedava mi to proste logiku.

Takze preji pejskovi co nejmene trapeni.

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 19:52
- Nahlásit

zbrnd
Pomoc na foru u laiku hledam hlavne z toho duvodu, protoze nepotrebuji zmenit medikaci pro psa, ktera mu momentalne vyhovuje (coz dokazi posoudit, protoze vim v jakem stavu byl predtim a jake mel problemy), ale chtela jsem radu od nekoho kdo ma zkusenost s ucenim starsiho psa na psi WC. To ze se diskuze dostala uplne jinam uz je vec druha. Ale i tak Vam dekuji za nazor.

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 19:55
- Nahlásit

birma

Tak toto uz me taky napadlo, protoze urcite ten pes uz neni v takove psychicke kondici jako driv, ale pokud to bude timto, tak uz s tim stejne nic nenadelam. Jediny co bych chtela, aby pochopil, ze na tom miste se muze vycurat a ze pak budou vsichni spokojeni.

Neumi
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 19:59
- Nahlásit

Aby on mel kde a hlavne vedel, ze tam muze, kdyz bude potrebovat a ja mela klid v tom, ze mi necura na podlahu.
Zkus ho odchytit,když se chystá a doveď ho na to wc a za vyčurání pochval(nebyly by lepší papírové plenkové podložky? - jestli chodí na stejné místo, tak ji tam polož a uvidíš, třeba se chytne...)

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 20:02
- Nahlásit

Neumi

Odchytit se mi ho jeste nepovedlo. Zrovna ty dva dny co to mame doma najednou curat na podlahu nemusi. Jak kdyby to tusil. On necura presne na stejne misto, ale ve stejne mistnosti. Tam jsem mu taky podlozku dala. No, budu ho jeste hlidat a snad se povede ho odchytit predtim nez se vycura a tim to vsechno pochopi.

Fifi
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 20:30
- Nahlásit

LucinkaK
On necura presne na stejne misto, ale ve stejne mistnosti. Tam jsem mu taky podlozku dala. No, budu ho jeste hlidat a snad se povede ho odchytit predtim nez se vycura a tim to vsechno pochopi.
Nebo nepochopi. V 15,5 letech bych mu to ani nezazlivala. Co popremyslet a vygooglit pleny pro stare a nemocne psy?

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 20:58
- Nahlásit

Fifi

Diky za odpoved, ale myslim si, ze pleny u neho neprichazi v uvahu. Uz jsme to zkouseli a on proste nic takovyho nesnese. Proste to sunda. Myslela jsem si, ze to WC by byla asi nejlepsi moznost, tak uvidime jestli se povede ho odchytit nez se vycura a ukazat mu, ze tam muze. Abych pravdu rekla, tak tomu taky moc velkou nadeji nedavam, ale snazim se nejak najit reseni naseho problemu.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:04
- Nahlásit

LucinkaK
protoze nepotrebuji zmenit medikaci pro psa, ktera mu momentalne vyhovuje (
z toho tedy logicky vyplyva, ze bud:
je pro nej fajn, ze se diky diurektikum projevuje inknotinentne - coz si dovolim nesouhlasit, protoze to neni prijemne ani pro to zvire a navic by pak nedaval vas dotaz zde logiku ponevadz pokud by mu to vyhovovalo a Vam jde o to jeho dobro, proste to bud budete tolerovat tak jak to je nebo mu prizpusobite podminky tak, aby se nedostal tam, kde pomoceni neni zadouci - to tedy v pripade, ze byste byla presvedcena, ze mu ta inkontinence vyhovuje

a nebo:
teda to jeho curani nepovazujete za inkontinenci zpusobenou leky ci jineho puvodu, ale za jeho naschval a pak Vam tedy nezbyva, nez korigovat jeho projevy tak, aby nezadouci projevy vymizely

nevidim stale jinou moznost...Vy ano?

Fifi
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:18
- Nahlásit

LucinkaK
ale snazim se nejak najit reseni naseho problemu.
Ja bych si uzivala kazdyho peknyho dne, s takovym psim starickem.
Zakazovat mu opravdu nechci nic. Uz ho nechavam v klidu dozit. Jen jsem chtela vyresit problem s curanim ke spokojenosti vsech. Aby on mel kde a hlavne vedel, ze tam muze, kdyz bude potrebovat a ja mela klid v tom, ze mi necura na podlahu.
Dozit dustojne a pak nechat dustojne odejit, proc ne. Spokojenosti na vsech stranach se asi nedockate, musite se smirit s tim, ze bude curat. Pejskovi je zjevne jedno kam, ten asi hlavne vi, ze najednou musi.
Tak mu vyhradte nejaky prostor, vyskladejde podlozky pod stenata a nenechavejte ho trajdat bez dozoru. Bud bude u vas treba na gauci? nebo ho vynesete na vychazku, nebo sup s nim do prostoru k tomu urcenemu. Ne samotku, jen ohradku, kde bude mit vodu, pelisek, podlozky a to blizko vas.
On to zbrnd shrnul pekne:
proste to bud budete tolerovat tak jak to je nebo mu prizpusobite podminky tak, aby se nedostal tam, kde pomoceni neni zadouci - to tedy v pripade, ze byste byla presvedcena, ze mu ta inkontinence vyhovuje

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:30
- Nahlásit

Fifi

Bohuzel to, aby byl nekde jen v urcitem prostoru taky neni pro me reseni. Zkousela jsem to uz kdyz byl po operaci a chteli jsme se bud jeden nebo druhy aspon trochu vyspat. Je odmala zvykli si chodit kdy chce a kde chce a vim, ze kdyz mu to neumoznim, tak ho to trapi. Dokaze stat hodiny na jednom miste a preslapovat dokud ho nepustim tam kam si zrovna usmyslel. A vetsinou ma vetsi vydrz nez ja, coz je na jeho vek a stav obdivuhodny.

Kazdeho dne si urcite uzivame a na to, ze mi ze zacatku nedavali moc nadeji, tak uz je skoro pul roku po operaci a po doladeni medikace na srdce a jeho stav je opravdu dobry. Takze uvidime co se bude dat dal delat. Kdyz to nepujde, tak to nepujde, ale aspon jsem to zkusila.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:36 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Fifi
musite se smirit s tim, ze bude curat
Hm treba nemusi ..... jenze zadavatelka evidentne vi, ze bere ty spravne a nejlepsi prasky .... tak "trochu" mi to pripomina mou maminku ...ta taky vi vse naprosto presne aniz by 98% z toho byla schopna relevantne podporit fakty ci aspon seriozni myslenkou a shodou okolnosti mi taky rikali, ze medikace je naprosto OK, spravna, odsouhlasili ji po sobe 4 ci vice lekarska pracoviste ... rikali to i pote co jsem nasel coby laik potencionalni chybu a dalo fakt dost hodne prace, aby mi byli ochotni vubec argumentovat, proc je jejich varianta spravna. Nakonec to dopadlo bez nasledku pro lekarska pracoviste, medikace se zmenila a ejhle uz pres rok to vypada, ze to zabralo. Princip, jak doslo k spatne medikaci byl jednoduchy...prvni pracoviste vylozenou chybu neudelalo, proste predepsalo to, co se bezne predepisuje...sice trochu nadbytecne jakoby preventivne nesmyslnym smerem, ale chyba to asi vylozene nebyla. Ta nasledujici 3 ci 4 pracoviste tu zakladni medikaci uz nemenila, jen slepe opsala aniz by porovnavala s nove dostupnymi informacemi.
Principialne podobnych pripadu mam kolem sebe spousty....tenhle jeste vypada, ze ma snad i dobry rozuzeni aspon....no asi velka nahoda, ze zrovna ja mam stesti na toliko problemu, toliko spatnych majitelu psu, toliko vseho spatnyho
Jako fakt to Fifi nechapu, ze jsme tak tupa zdegenerovana hovadka, ze je nam fuk, co s nami a nasimi blizkymi jina tupa hovadka delaji ...

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:38
- Nahlásit

zbrnd

Jiz od zacatku prisuzuji tyto problemy lekum, ktere ma na odvodneni. Nikdy jsem netvrdila nic jineho. Vic pije, vic cura. To je samozdrejmy. Ale vidim, jak se jeho stav po lekach zlepsil a jsem za to stastna. Pribral mi 4kg a je videt, ze ma stale chut zit. Nemuzu kvuli tomu, ze leky maji nezadouci ucinky mu je prestavat davat a cekat co se stane. Ty leky na odvodneni na kvuli tomu, ze srdce nestiha a aby se mu nezavodnili plice a neudusil se. Netvrdim, ze je skvely, ze je bere, ale bohuzel pri obtizich, kterymi trpi neni jina moznost. A diky bohu, ze i veterinarni medicina uz je na takove urovni, ze dokaze to, co dokaze. Protoze nebyt vsech tech moznosti vysetreni a vsech dostupnych leku, ktere mam, tak uz tady davno vubec nemusel byt.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:39
- Nahlásit

LucinkaK
Bohuzel to, aby byl nekde jen v urcitem prostoru taky neni pro me reseni
Pak uz me napada leda pockat na zazrak. To bez nadsazky.

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:50
- Nahlásit

zbrnd
Ja netvrdim, ze je to pro nej uplne nejuzasnajsi lecba na svete. Jen jak uz jsem psala se ta lecba upravovala postupne, jak davkovanim, tak druhem. Vyzkouselo se vice druhu leku a pozorovala se reakce a delalo ekg a dalsi vysetreni az se naslo to nejlepsi z toho co je dostupne. Nebylo to, ze jsem prisla, oni mi dali 10druhu leku a zblaznete se. Chodili jsme 1xtydne na kontroly a ja jim popisovala, jak se chova, zda se stav v domacim prostredi lepsi, zda porad kasle a dalsi podrobnosti. Vyzkousely se minimalne 3druhy leku na srdce nez se nasly ty, pri kterych mel priznaky selhavani srdce nejmensi. A po zkusenostech z jinych veterinarnich zarizeni muzu rict, ze jsem maximalne spokojena. Maji tam odborniky (ne jak nekde, ze je kardiolog 3tydny na dovoleny, tak se musi cekat), dostacujici vybaveni (coz taky nemaji vsude), 24hod sluzbu (kdykoliv byl problem mohla jsem prijet) a osobni pristup. Nevim co je spatne na tom, kdyz reknu svuj nazor, ze jsem s touto veterinarni klinikou spokojena po vsech strankach.

Fifi
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:51
- Nahlásit

LucinkaK
Bohuzel to, aby byl nekde jen v urcitem prostoru taky neni pro me reseni.
No tak se smir s tim, ze ti bude psi veteran pochcavat podlahu. Na nejaky psi wc ho tezko v tomhle veku naucis. Medikaci a vedlejsi ucinky leku neresim, snazila jsem se jen poradit s psim duchodcovskym curanim. Btw, co mel za operaci?
U tebe to je samy ale - psi pliny nejdou, vyhradit prostor s podlozkama nejde... Tak at si proste starik chodi curat do ty svy oblibeny mistnosti, polozte tam lino, denne to setri a je to.

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:52
- Nahlásit

zbrnd

Na zazrak cekat nebudu. Pockam jestli se mi povede ho naucit na psi WC. A pokud ne, tak zivot jde dal. Hold to budeme muset vydrzet v tom stavu, v jakem to je. Ale aspon si muzu rict, ze jsem pro to neco zkusila udelat.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:52
- Nahlásit

LucinkaK
Ty leky na odvodneni na kvuli tomu, ze srdce nestiha a aby se mu nezavodnili plice a neudusil se.
jak uz jsem psal. To je prave ta otazka, jestli je ma:
preventivne a vicemene bez jednoznacne diagnozy vyzadujici diurektika, tedy aby se to nahodou nestalo to zavodneni (coz je bezny postup jak jsem uz taky psal)

a nebo existuje nejaka konkretni diagnza ohledne "nestihajiciho srdce" ..vzhledem k tomu, ze zde oprujete pojmy jako "srdce nestiha", spatne slabe srce ci podobne, uvadel jsem, z meho pohledu vcelku logicky svuj nazor, ze bych si proveril nutnost tech diurektik.

Vy to delat nechcete, mozna znate tu konkretni diagnozu a vite, to jinou vhodnejsi medikaci resit nejde nebo proste jen verite te veterine a necitite potrebu zkoumat jejich rozhodnuti.

To je samozrejme Vase volba. Jen kdyz tady vlastne vsechny realne varianty, ktere by mohly zpusobit zmenu stavu vicemene zavrhujete, tak pak proste fakt asi nezbyva nez to nechat jak to je nebo cekat na zazrak ci treba na nahodu proste na samovolnou zmenu.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:54
- Nahlásit

LucinkaKNa zazrak cekat nebudu. Pockam jestli se mi povede ho naucit na psi WC. A pokud ne, tak zivot jde dal. Hold to budeme muset vydrzet v tom stavu, v jakem to je. Ale aspon si muzu rict, ze jsem pro to neco zkusila udelat.
To souhlas. Ale s tím jste zde vlastně přišla ... Tak hodně štěstí!

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 22:00
- Nahlásit

Fifi

Medikace a vedlejsi ucinky byla odpoved pro zbrnd.

To ze je to same ale vim. Jenze jsem to zkusila a nejde to, proto jsem chtela jeste zkusit tuto moznost. Nechci delat nejake kroky, pri kterych vim, ze se trapi nebo ze ho tim omezuji. To, ze mu nekam polozim podlozku, na kterou muze jit curak pro me omezujici neni. Proto zkousim tuto posledni moznost.

K te operaci. Musela jsem ho nechat vykastrovat, jelikoz mel strasne zvetsenou prostatu. A i kdyz se jednalo o docela jednoduchou operaci, mel pooperacni komplikace. Odpoledne byl v pohode, ale vecer jsem ho tam vezla zpatky a myslela, ze je to konec. Diky bohu ho z toho dostali a sami neveri ty energii, kterou jeste ma a jak se z toho vseho dokazal v tomhle veku dostat.

LucinkaK
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2015 22:03
- Nahlásit

zbrnd

Ano, s tim jsem sem prisla. Ale hledala jsem radu, jestli nekdo nema zkusenost s tim, jak to udelat, aby to pes pochopil. Jestli uz to nekdo nezkousel a byl s tim uspesny.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání