Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Ničení bytu
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
capar
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2015 10:25
- Nahlásit

Tak a už si zoufám. Mám doma dva psy. Tátovi je osm, synátor je v pubertě, 14měsíců. Mají za sebou poslední půlrok nějaké změny v životě, kdy jsme zůstali sami, přeštěhovali se a mladej mi začíná přerůstat přes hlavu. Venku pohoda. Problém je doma. Skoro každý den prostě doma uklízím miliony věcí - nejdřív lezl po lince a schazoval věci, po baru (to už nedělá), všechny poživatiny z kuchyňské linky mám provizorně ted asi 3 týdny v ložnici, páč i přes magnety přišel na to, jak se dostat do linky..bohužel ve čtvrtek objevil troubu a včera mi prosím sežrali celej mrazák (ano sežrali, páč je mi jasný, že když mladej něco už vydoluje, tak starej nesedí a nefandímu z dálky "dej si")..Když přijdu domů a je klid, tak je ooobr odměna...takhle si je většinou zavolám, vynadám a vykážu na chodbu a nevšímám si jich...Chápu, že mladej potřebuje vybít energii a snažím se i o to, ale blbý je, že začínám mít dojem, že čím víc se jim pak za odměnu věnuju...pořádná procházka, proběhnutí, hraní si, tak o to hůř ten další den vypadá návrat z práce...Neměl by někdo tip, co ještě jinýho vyzkoušet??

corgi
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2015 14:06
- Nahlásit

capar
takhle si je většinou zavolám, vynadám a vykážu na chodbu a nevšímám si jich
To je ovšem naprosto bezpředmětné. Unavit, zaměstnat hlavu před odchodem, v nejhorším ubytovat v kleci, po příchodu domů žádná obr odměna, ale normální přivítání a odchod ven, kde zas zaměstnání hlavy i těla. Co je to za plemeno?

capar
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2015 16:13
- Nahlásit

kříženci...ridgeback s výmarákem...

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2015 19:19
- Nahlásit

capar
Na lednici a jiná dvířka pořídit dětský zámky http://www.ebay.co.uk/itm/Child-proof-cupboad-draw er-fridge-door-lock-pet-proof-lock-for-cupboard-ca binet-/131214956964

protože prostě to sežrání něčeho je pro něj odměna, jinak jak píše corgi, trestat jakkoliv po příchodu domů je k ničemu, jen z toho bude víc ve stresu a ráno mnohem víc utahat, asi spíš psychicky, fyzicky takovýho křížence si myslím ani moc utahat nejde

capar
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2015 20:00
- Nahlásit

no vyměním úchytky na skřínkách za knopky..to by mohlo pomoci...lednici tedy budu muset pořešit, páč jestli jí jednou objevil, počítám, že jí bude chodit kontrolovat...
utahat...no to jde...to jde...oni jak jsou dva, tak venku vydají tolik energie, že se divím, že dojdou domů...když jsem doma já, tak jsou schopní "celej den" chrápat, jakmile odejdu tak prostě party :/

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2015 20:10
- Nahlásit

capar
Utahat psychicky, hlavně toho ničitele, jako hezký, že se spolu vylítají, ale to takovýhodle psa fakt neunaví na dýl než na pět minut.
Pes není blbej a samozřejmě ví, že když jsi doma, tak by měl brzo po párty, tak si to schovává na dobu, až vytáhneš paty, to fakt není směrodatný. Jinak to nevyřešíš.
A samozřejmě zamezit mu v tom, aby se dostal k nějaký odměně, je prvořadý, i když pravda, odměnou pro něj nakonec může bejt i nějaký to ničení a tomu nezamezíš, jedině tu klec.
Pohledej si na netu různý ty psychický hry pro aktivní psy na ven i na doma a pořádně mu tím ráno zavař mozkový závity, pak je šance, že odpadne na delší dobu. Ideální ale asi samo, aby ses věnoval jemu zvlášť. Holt mít akčního mladého psa není žádná sranda.

capar
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2015 01:18
- Nahlásit

oukej..vyzkoušíme ještě více zaměstnat...ta klec se mi popravdě moc nezdá, páč jsou zvyklí ležet (když tedy leží) spolu...tak aby si to pak ještě nějak mezi sebou nevysvětlovali přes den...tak snad...díky

zbrnd
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2015 09:03
- Nahlásit

capar
-záleží, jak vypadá Váš byt
-tak jak tak je třeba zařídit/zabezpečit, aby bylo vše po Vašem, jinak budou problémy nejspíš přibývat

Neumi
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2015 09:37
- Nahlásit

capar
ta klec se mi popravdě moc nezdá, páč jsou zvyklí ležet (když tedy leží) spolu...tak aby si to pak ještě nějak mezi sebou nevysvětlovali přes den
toho bych se taky lehce bála

capar
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2015 12:25
- Nahlásit

no můj byt...bohužel dveře vedou pouze ven, na WC a do ložnice...všude jinde nejsou...tzn. chodba, kuchyň...a já vzhledem k tomu, že v chodbě není okno, tak bych je tam asi stejně nezavírala...prostoru tu maj dost...hraček taky...gumu z motokár, pletené uzle, míč, každý den dostávají zavřenou petku s piškotem uvnitř...to ho na chvíli taky zabaví..na linku doufám, že pomůžou ty knopky místo madel...v minulém bytě jsem měla novou linku bez úchytů a problém nebyl...tady to má asi za co "chytit" ale vyděsila mne ta kamna a mrazák :/ tam madlo asi nevyměním...nejenže jde o ty věci...jako vše tu mám půl roku a ta kamna pomalu demoluje...ale jsou plynový, aby tím jak to posunuje neudělal průšvih...a jako nemusím asi popisovat, jak včera a ještě dneska hoši venku trpí po tom, co vše v pátek večer z toho mrazáku sežrali...upřímně se divím, že mají "jenom" srajdu...

Maya
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2015 19:37
- Nahlásit

capar
Taky lze papírový krabice, několik do sebe a nebo ty plnící psí hračky. Jestli máte futra bez dveří, tak dětský zábrany, co jsou na perko mezi futra, drží to dost pevně, pokud by to teda nepřeskočil, kolem kamen by možná šla dětská zábrana ke krbu. Chce to pohledat někde tyhle protidětský opatření, co by se vám hodilo.
Taky samo s ním denně několikrát cvičit a hrát ty hry, existuje kniha 100+1 psích triků třeba, kde je spousta návodů. A improvizovat v tomto, PetraK odtud s vižlama by asi poradila, třeba se staví, vím že má pro psy na cvičení dětskou pokladničku, učí je nosit košíky, no prostě cokoliv, co jim zabaví mozek.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2015 12:31
- Nahlásit

capar

chce to zábrany, jak píše Maya, znepřístupnit vše, kde se může zabaivt sám, podle svého gusta, každou takovouhle akcičkou se totiž jeho chování upevňuje.
Změna prostředí určo hraje roli. Chce to psu umožnit vypustit páru, unavit i psychicky, nejen fyzicky. To že si lítají pospolu je fajn, ale pak se vychrupnou a jsou ready do další akce. Berte je každého zvlášť, vyhraďte si čas na každého z nich a intenzivně se mu věnujte, cvičení poslušnosti, i různých blbinek, zkuste základy stopování /však to nemusí být na zkouškový úrovni, my si taky takhle hrajeme na stopaře/, zkuste hledání předmětů (doma i venku). Jak psala Maya, učte je různý pitominky. (skládání věcí do košíku, nošení košíku, vezměte si klikr (nejdřív nastudujte co a jak okolo ) a učte psy, aby si cvik "vymysleli" sami) RR a výmarák jsou psí aktivisti, výmarák je stvořený k práci, ne k lenošení, pobíhání, musíte mu ji tedy dát, jinak si ji najde sám. A to nebývá moc dobrý řešení. Ad ty krabice při odchodu - používala jsem vždy při výchově štěněte, ale i u fenky, která k nám přišla ve velmi dospělém věku. Prostě vezmete papírové krabice, naskládáte je do sebe Dovnitř dejte pár dobrůtek - ne moc, aby se hošíci o ně nakonec nepohádali. Psi leží každý na svém pelechu. Před každým z nich jeho krabice, mají povel čekej! Tedy krabici si nesmí vzít. Povel vezmi dostanou až, když jste mezi dveřmi. Nutno nejdřív za á) nacvičit to čekání, pokud to nemají naučené, plus vyzkoušet, jak budou pak reagovat, když jim to ve své přítomnosti povolíte si vzít a rozbalovat (uvidíte, jestli se o to nakonec nebudou hádat, já to mám jednodušší, řešila jsem to ve složení fena+pes, nikdy dvě stejná pohlaví). Psy můžete cvičení zabavit i když něco děláte. Dáte jim každému na židli kousek nějaký dobroty+zase povel čekej,nebo dávej na to pozooor, nebo tak něco čistě hravého. A postupně je učíte výdrž si to nevzít, když nejste přímo u nich. Naučí je to ovládat se, i mezi sebou navzájem, zabaví je to a vy při tom můžete klidně umýt nádobí. Možností je fakt habakůk.

capar
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2015 19:25
- Nahlásit

tak děkuji moc na mrazák jsem koupila gumicuky a doufám, že zítra se již třetího vybrání mrazáku nedočkám...jako není už co tam najít...každopádně holt začnu dřív vstávat a budeme to, co aplikuju odpoledne dělat ráno no...asi nebude jiné řešení...pak se nažerou a snad budou spíš spát než hledat co by kde...no a za rok touhle dobou už bude snad klid...snad se ten mamlas mladej vyklidní jako kdysi jeho táta jen přežít rok číslo dva a nezbláznit se

zbrnd
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2015 17:36
- Nahlásit

capar
no možná mají zdejší kynoložky pravdu s těmi zabranami a možná se pletou neb to prostě záleží na tom, jak jsem už psal, jak vypadá ten byt a to víte jen vy, mohou tam být další věci, které jsou důležité a které jste prostě nepopsala ... prostě je to na Vás

capar
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2015 18:07
- Nahlásit

no bydlím tu půl roku...jsem sama a pracuju v sociálu, takže nic tu není i když nevím, které ty "důležité věci" to měly být...
dřív lezli do koupelny, páč tam nemám dveře...nějaký borec přede mnou je asi nepotřeboval a odmajznul i panty...takže šetřím na kvalitní šupačky...ale to už přestal...většinou bral jen kartaček na zuby a pastu z umyvadla...zbytek ho nezajímal...lehával mi v koši na špinavé prádlo, ale tam už se nevejde...bot a kabelů si nevšímá...ač jako úplný mrňous i to zkusil...jinak tu je jen gauč, stůl a židle...víc v těch prostorech nemám..vlastně dřív lezl i na bar, shazoval svíčky, kytky...ale to jsme tu byli fakt chvíli a pak se vyklidnil...toho si už nevšímá...vím, že miluje vařečky, takže když chci neutírat nádobí, tak vařečku vždy utřít a uklidit...mrazák na gumicuky odolal...skřínka vedle dneska nikoli...ale tam není co moc sežrat, jen to vyházel, jak hledal...už mi jako radili aj elektrickej ohradník k lince...aby se mi nedostali za ten roh k ní no, ale čeho je moc...zkusím ho prostě nějako víc utahávat...jinak aspon od toho staršího mám zkušenost, že když se někam déle nedostane, tak to i přestal zkoušet...prostě věděl, že je to marný...tak snad zafunguje i výměna úchytek a gumicuky...ač to vypadá momentálně fakt vtipně...jen abych nebyla z toho utahaná víc já, jak to šedivé kobylátko

birma
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2015 18:10
- Nahlásit

capar
na utahání jsou skvělé pachovky - něco na způsob noseworku nebo hledání tvých "ztracených" věcí, pokud nemáš poblíž terény na stopy.

capar
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2015 20:24
- Nahlásit

to jsou věci, který vůbec nemapuju...

birma
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2015 20:49
- Nahlásit

capar
nemapuješ terény na stopy, nebo co za pachovky se dá dělat?

capar
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2015 13:08
- Nahlásit

jakože tyhle věci jdou mimo mě...nikdy jsme to nedělali...

birma
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2015 13:15
- Nahlásit

capar
všechno je jednou poprvé rozhodně to podle mě stojí za zkoušku

capar
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2015 13:33
- Nahlásit

joo to je pravda...nevím, jak tady ve městě no...ale tak podívám se...momentálně vstáváme dřív...venku jsme déle ráno, mladej trénuje poslušnost a pak lítá za klackem...mrázák mám na gumicuky a skříně už tolik nekontroluje možná se tam dopracujeme...tedy tam do "přijdu celý týden domu a nikde není bordel"

birma
Člen
# Zasláno: 27 Zář 2015 13:44
- Nahlásit

capar
nevím, jak tady ve městě no...
taky jsem ve městě. Hledání tvých ztracených věcí můžeš dělat v každym parku. Hledání předmětů ve stylu noseworku klidně i doma

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2015 14:00
- Nahlásit

capar

jak říká bima, nepotřebujete vypadnout do luk a hájů. Na tyhle hry je jedno, kde jste.

Ještě k tomu rannímu venčení - krom poslušnosti jako takové, a házení klacků, bych zařadila i věci, kdy se nebude jen soustředit (jako u poslušnosti), nebo makat (jako při lítání za klackem),ale, taky různé hry (spojené s poslušností), takže třeba ho odložíte a obejdete dětské hřište a on vás na zavolání bude stíhat, nebo mu budete schovávat hračku (postupem času klidně i nejen na zem, ale třeba na nízké větve, do křotí), kdy bude muset namáhat i mozek, můžete mít víc balonků, rozložíte je různými směry a postupně pro ně psa posíláte.......... atd (píšu to co mě zrovna napadne, že děláme u nás aktuálně). Je to zase něco úplně jiného, než poslouchání, běhání.

capar
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2015 11:49
- Nahlásit

díky všem...ještě dotaz z jiného soudku...začínám mít maličko problém, že starej vcelku řeže mladýho...jako kamarádi, kamarádi a pak (nevim,co..už dvakrát dle mě prostě něco čistě mezi nima neviditelného) a zrubeho...mlaďoch zatím nevrací...a myslím, že po té škole, co od něj má, asi ani nebude...ale jde tohle nějak srovnat?

Neumi
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2015 13:59
- Nahlásit

ale jde tohle nějak srovnat?
no že ho nenecháš.....?

birma
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2015 16:04
- Nahlásit

capar
Buď ráda, že nevrací, dva velcí psi by se ti od sebe blbě odervávali, kdyby se do toho oba pustili naplno. A staršího prostě nenech, zkus najít spouštěč a zapracovat na tom.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2015 16:10
- Nahlásit

capar
porid si jeste aspon dva a pozor, ziskas zkusenosti a pokud se nejaci pozabijej, novi nejsou drazi, takze v poho

Neumi
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2015 16:21
- Nahlásit

že nevrací
jak dlouho ještě......?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2015 21:12
- Nahlásit

Neumijak dlouho ještě......?
no mozna i az do smrti

capar
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2015 12:39
- Nahlásit

joo díky za ironické komentáře...to pomůže...já starýho nenechám, jasně, že houknu...bohužel jak jsem psala, že se mi 2x stalo, že jsem ani netušila co se stalo...a než jeden zareaguje...jen jsem se ptala, zda tomu lze nějak předcházet...
nejvíc děkuji za radu, s pořízením dalších psů a po "výběru" nejsilnějších zase doplnit smečku...
já si fakt neplánovala, že budu sama na dva psy...bohužel..život je samé překvápko...ale snažím se tu situaci zvládnout...a chtěla jsem pouze radu..

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání