| Autor |
Zpráva |
anilam
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 09:29 - Změnil/a: anilam
- Nahlásit
Vzali jsme si fenku (kříženec ohaře, 30kg) z laboratorních pokusů (do devíti měsíců byla v kleci+občasné vypuštění na malý oplocený trávník). Problémů bylo neuvěřitelně, kdo nezažil, nepochopí, ale víceméně jsme je zvládli. Ovšem, ikdyž jsme ji nechali kastrovat v roce, začala nám z procházek utíkat a pářit se se psi. Většinou chodíme na 30m stopovačce, pes stále potřebuje kontrolu (neumí se držet smečky, takže bychom ji jinak museli stále přivolávat, což by nám povel kazilo), ale při hře se psi ji pouštíme. Drtivá většina vypuštění v pořádku, pes se na přivolání přiřadí, ale od jara se začalo stávat (již 5krát!), že se zastaví, začne větřit a vypálí pryč. Najdeme ji tak za 16h a je jasné, že se jí podařilo úspěšně se pářit.
No, jsem dost zoufalá- očividné řešení přestat pouštět (vím, že to tam spěje) mi přijde kruté, pes si potřebuje hrát (a celkem pochopitelně majitelé nechtějí riskovat nohy svého psa při hraní na stopovačce). GPS nám ji sice pomůže najít, ale problém neřeší. Elektroniku používat nebudu, už tak je pes stále trochu nevyrovnaný.
Napadá někoho cokoliv jiného?
Díky.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 09:53
- Nahlásit
anilam
A jak to víte, že se páří se psama, když ji nemáte pod dohledem?
|
anilam
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 09:55
- Nahlásit
No, jak to říci... je ještě plná ejakulátu. :/
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 10:56
- Nahlásit
a jak víte, že je ten ejakulát psí?
|
anilam
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:05
- Nahlásit
Re Zbrnd: Jako možná, kdybych za sebou neměla celonoční hledání psa, tak bych dokázala reagovat na něco, co je v první řadě špatný vtip a v druhé řadě naprosto bezpředmětné.
Pes, který není pod dohledem, je pes v ohrožení života a já bych nutně potřebovala pomoci, proto jsem se obrátila i sem. Tohle JE seriózní dotaz a chápu, že zde je rada těžká, ale nechci odbíhat od tématu věci.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:06
- Nahlásit
anilam
No, já myslím, že moc fantazírujete.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:11
- Nahlásit
anilam
dobrá tedy...tak zta prvé, jste si jistá, že jde o ejakulát
a za druhé, to se chce pářit stále? ve všech obdobích cyklu?
a za třetí pokud tedy máte zjištěno, že je to ejakulát psí a opravdu se chce pářit stále bez závislosti na fázi cyklu, informoval bych se, co na ni testovali v těch laboratorních pokusech jak jste psala
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:12
- Nahlásit
impactjá myslím, hele opatrně s tím jo?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:19
- Nahlásit
zbrnd
ve všech obdobích cyklu
žbrňdo, ty už taky nedočítáš... asi potřebuješ silnější brile!
dyk píšou že fenka je kastovaná
anilam
no ale jako nevím proč by zrovna kastrovaná fena měla utíkat krz páření... ale neříkám že to není možný.
Moje rada pokud když je navolno zdrhne, tak halt nejprve pořádně unavit a bud zatím nepouštět vůbec a pracovat na poslušnosti a vztahu a pak pouštět jen řádně utahané zvíře to většinou nemá moc myšlenky na útěky...
|
anilam
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:20
- Nahlásit
Fáze cyklu u kastrované feny? To snad ne.
Ano, klidně se nechá obskočit i při hře, musíme to hlídat. Myslela jsem, že je to jen znak její přílišné submisivity a ne touha po rozmnožování. Je ovšem otázkou, jestli utíká proto, aby se pářila, nebo uteče a když potká psa, tak se nebrání a já vidím korelaci, kde není:/
Testovali na ní očkování proti Aujeszkyho chorobě. Podle všech vet vyšetření je zdravá.
|
anilam
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:27 - Změnil/a: anilam
- Nahlásit
Fajka
Děkuji, ona utíká právě v okamžiku, kdy už vypadá, že je hodně unavená... problém je, že když je hodně unavená, tak zároveň má tendenci vracet se do původního stavu naprosté nesoustředěnosti a roztěkanosti (nulová reakce na jméno/mě/povely/cokoliv) a to je okamžik, kdy ji beru na vodítko- hm, asi jsem si právě odpověděla. Ach jo... Prostě zpátky na stopovačku a s hraním se psi počkat. Máme ji už přes rok a cítím se jako naprostý tyran, když psa nepustím si pohrát. Jo, ale když jde o její zdraví, tak to budu muset zkousnout:/
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:33 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
anilam
v zájmu neohrožení jejího života (aby jí někde nesrazilo auto když je tak mimo) bych halt nějakou dobu chodila na šňůře a pracovala na poslušnosti buď jí to přejde časem a přestane zdrhat a nebo z ní bude vodítkový pes (kterých jsou mimochodem mraky) a hledala bych její aktivní unavení jinde, třeba společným během, nebo během u kola, lyže, dlouhé procházky - dogtrekking... o psychickém unavení nemluvě..funguje líp a rychleji než to fyzické možností je přece velká spousta !
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:47
- Nahlásit
Fajka
žbrňdo, ty už taky nedočítáš... asi potřebuješ silnější brile!
dyk píšou že fenka je kastovaná
dočítám, ale psala to hnedle ze startu a pod tíhou dalších informací jsem na to zcela zapomněl-to ty céfky-skleloosa a tak ... potřebuji Geriavit Pharmaton, nějaké feliké balení a potřebují na něj přispět. Co na to paní FajFka jako svazák?
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 11:47 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
add všichni
týden jsem tu měla zase nasáčkovanou sousedovic kastrovanou! fenu, která hárá. Už jsem to na fóra psala xkrát. Nevím, jak moc hárá, jestli i krvácí či ne(já ji neprohlížím)ale naběhlou frndu má, s mým psem(či jakýmkoliv jiným) se klidně spojí. V období ,,hárání" je klasicky ,,nevidím, neslyším" a dostane se k nám za cenu rozervaného plotu, předevčírem i zlomila desku, co jsem k plotu v tom místě nadrátovala. Nebyli to naši psi, protože to bylo podhrabané a rozervané z venkovní strany, ostatně jsem ji už mnohokrát chytila při činu. Když ,,nehárá" obíhá sice ploty, že chce jít za klukama, ale díru neudělá. Bylo mi řečeno, že jí při kastraci nejspíš nechali vaječníky. Nějak jsem smysl akce nepochopila....
P.S. když jsem viděla nadpis, tak jsem si normálně pomyslela, že to sem píše její panička Předevčírem jsem jí ji narvala bránou zpátky na zahradu a hulákala jsem na ni, ať si ji proboha alespoň těch pár dní udrží doma
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 12:01
- Nahlásit
zbrnd
a pod tíhou dalších informací jsem na to zcela zapomněl-
já se lekla že už si se tu nakazil
Co na to paní FajFka jako svazák?
tyjo nic.. bo Fajfka svazák nikdá nebyla
worick
jsem tu měla zase nasáčkovanou sousedovic kastrovanou! fenu, která hárá. Už jsem to na fóra psala xkrát. Nevím, jak moc hárá, jestli
a tak joo tak to asi možný je ale tak zase to je takovej sex bez rizika teda otěhotnění myslim...
no a i dle vašeho říkladu teda na tohle bude platit jen neustálej dohled a vylítání jinde a jinak...
[i][/ hulákala jsem na ni, ať si ji proboha alespoň těch pár dní udrží domai]
to se přiznám že už by rupla céfka mě..mít jí tam pořád a hlavně kdyby ničila plot a tím že by mě pak utekli vlastní hafani..
no třeba by zabralo požadovat od majitelů feny opravu plotu na jejich náklady...kolikrát s lidma nehne nic jinýho než prachy..třeba by si jí začli aspoň hlídat..s penězma bych tak moc nepočítala, jen je dohnat k tomu aby se nepoflakovala volně sama..
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 12:03
- Nahlásit
anilamFáze cyklu u kastrované feny? To snad ne.
no kdo ví, třeba je kastrovaná špatně, že jo(třeba dochtoři mý mámě taky tvrdili, že neporodila dementa a koukněte na realitu) ... ale jak už jsem psal, že jsem na tuto informaci prostě zapomněl.
Testovali na ní očkování proti Aujeszkyho chorobě. Podle všech vet vyšetření je zdravá.
No a mohou ti co testovali vyloučit tohle chování jako důsledek testování? Resp. vyloučili to? Pokud tedy jsou ochotni vůbec na takové téma komunikovat.
Protože ta vet vyšetření zrovna v takovémhle případě asi nemusí být vůbec směrodatná ne?
No to máte těžký, to Vám nezávidím. A bohužel nevím samozřejmě nic, co by Vás někam posunulo s tím problémem.
(nulová reakce na jméno/mě/povely/cokoliv
tady by bylo asi zásadní, jestli Vám to přijde jako patologie nebo jestli proste neraguje proto, ze nema vybudovane reflexy,
ale to Vám tady nido neposoudí..možná to víte Vy, těžko říct, protože my Vás neznáme a tak ani neodhadneme, jestli to jste schopna posoudit nebo ne
Fajka
o psychickém unavení nemluvě..f
no to radeji ne, kdyz se chova takhle divne ne? tak bych ji tu psychiku spis nezatezoval ne?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 12:04 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Fajka
já se lekla že už si se tu nakazil
nepis hlupiny nechci bejt nakonec kvuli Tvy fantazii pokousanej od medveda
ty jo nic
jasny dukaz toho, ze pejskari nejsou hodni lidi
pomoc bliznimu svemu..to asi neznate pani co?
uz vidim ten kotel...uz vam to tam hicujou pani jojo
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 12:06
- Nahlásit
worick
Smysl je ten, že fena nemůže mít štěňta, ale díky vaječníkům se minimalizují negativa kastrace, protože hormony zůstanou, ale obvykle co jsem teda slyšela se veti ptaj, jestli vaječníky nechat a nebo ne, tady nejspíš je nechal bez ptaní.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 12:08
- Nahlásit
zbrnd
to radeji ne, kdyz se chova takhle divne ne? tak bych ji tu psychiku spis nezatezoval ne?
jasně né všechno pro ní bude vhodné, ale třeba stopování je právě vhodný i pro labilní povahy, psa zklidní naučí se soustředit a unaví hlavně hlavu...takže třeba tohle si myslím by jí mohlo prospět ... alespoň já bych to zkusila být to moje fenka...
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 12:10
- Nahlásit
zbrnd
nepis hlupiny nechci bejt nakonec kvuli Tvy fantazii pokousanej od medveda
tu je nakažlivý všecko tak bacha !
pomoc bliznimu svemu..to asi neznate pani co
a vod kdy si ty můj bližnej???? ptám se??
uz vidim ten kotel...uz vam to tam hicujou pani jojo
prima já ráda teploučko !
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 13:10
- Nahlásit
Fajka
a vod kdy si ty můj bližnej????
bližní ne bliznej..no pokud nejsem tak vo to hur, poneváč pokud me poavžuješ za svžho boha, tak to to tu už mělo bejt aspoň tři balení
... alespoň já bych to zkusila být to moje fenka...
já zas ne
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 13:11 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Maya
ale obvykle co jsem teda slyšela se veti ptaj, jestli vaječníky nechat a nebo ne, tady nejspíš je nechal bez ptaní. - taky si myslím a nebo nedostatečně vysvětlil, jak to bude pak celé fungovat: neotěhotní, ale psiska tam mají nasáčkované, barák ochcaný a nebo je s celou svou sqadrou u nás
Nevím, čemu to ponechání vaječníků má pomoct protože se mi pořád zdá, že hárá častěji, než dvakrát ročně a strašně rychle šediví
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 13:20
- Nahlásit
zbrnd
poneváč pokud me poavžuješ za svžho boha
já jsem neznaboh..takže smůůla!
já zas ne
páš seš línej dojít na louku a ohnout hřbet..to je pak těžký s tebou žejo..
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 13:42
- Nahlásit
Naše čuba je kastrovaná (hned po prvním hárání), má pryč všechno, ptali jsme se a vet nám říkal před zákrokem, že on dělá jedině komplet kastrace. Přesto se pářit chce. Nebo je to submisivita, ale fakt mi to spíš přijde jako že se chce pářit. Ocas bokem, nastavuje se, cpe psovi zadek k čumáku. Doslova se vnucuje. Ne každýmu, jen některejm, převážně velkým plemenům, ovčák, RR, kavkazan a řekla bych, že hlavně "drsnějším" kusům, ňoumové jí nezajímaj.
Ale že by kvůli tomu zdrhala, to zas ne.
anilam
Jak říkaj ostatní, nepouštět ze stopovačky, najít nějakou společnou činnost, běh, běh u kola, stopy. Případně nechat vet vyšetřit, nevím, zda se na sonu pozná, zda nemá nějaké zbytky vaječníku vevnitř.
Chce se pářit celoročně, nebo jen třeba jaro, podzim?
Někteří tvrdí, že i kastrovaná fena má nějaký čas po kastraci takovou "vzpomínku na hárání" a v době kdy by měla hárat je poněkud "dutá" a neposlušná.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 13:50
- Nahlásit
anilam
pes stále potřebuje kontrolu (neumí se držet smečky, takže bychom ji jinak museli stále přivolávat, což by nám povel kazilo)
Já něco podotknu k tomuhle, mám s touhle fází u útukáčů podobného věku docela zkušenost.
Podle mě je neustálé přivolávání nejlepším řešením, kdysi jsem třeba cvičil kříženku německého ohaře a labroše, a tu jsem v určité fázi přivolával tak čtyřikrát za minutu - přišla, předsedla, pochvala, výdrž, odměna, volno a frnk někam do dáli.... A tak znova.
To, že časté přivolávání přivolání kazí, je podle mě blbá rada, dobrá pro nikoho - kdo přivolávat umí, má to na rozhraní výchovy a výcviku jako komunikaci a hru, opotřebování se bát nemusí, kdo to má jen jako nadrilovaný cvik, stejně mu to nebude nikdy fungovat dobře, tak je taky jedno, kolikrát přivolává. Spíš je potřeba hlídat situaci a kontrolovat sebe.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 14:50
- Nahlásit
Fajka
páš seš línej dojít na louku a ohnout hřbet..to je pak těžký s tebou žejo..
hele paní Vy si mne s někým pletete .... já na palouky hřbet ohýbat teda nechodívám ... vóbec nechápu, kde ste týnžto nahonila, take kec!
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 14:53
- Nahlásit
Walda
no jenže pejsek zadavatelky neni z utulku, ale testovaly se na něm vakcínky, takže netvrdím že je, ale ten problém může být i trochu jinačí jakože třeba může bejt klidně jakože trochu nemocnej na škopek nebo na jinou část těla ... opakuji netvrdím, že je ..
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2015 17:26
- Nahlásit
anilam
bych řekla, že u labílků je třeba pracovat dost na klidu, umění odpočívat a podobnejch věcech. Pro toho psa je to náročný a i když nám se to nezdá, tak i únavný. Ve chvíli, kdy je unavovanej "normálně" - lítání, aportování, hra... tak se snáz přetočí a pak jde poslušnost fakt do kelu.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2015 00:20
- Nahlásit
zbrnd
jenže pejsek zadavatelky neni z utulku, ale testovaly se na něm vakcínky
Nevím, jakej je v tom vzhledem k přivolání rozdíl.
Ale i obecně. Já mám dojem, že většině lidí je informace "co si ten pes prožil" nebo spíš "co si ten pes mohl prožít", protože to většinou nevědí, spíš na překážku, svazuje je to. Předsudky jsou k ničemu. Lepší je ke psovi přistupovat otevřeně a citlivě, ukázat mu, jak to v nové smečce chodí a o minulost se nestarat.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2015 08:44
- Nahlásit
Walda
Nevím, jakej je v tom vzhledem k přivolání rozdíl.
No to já taky nevím. Snad bys nepředpokládal, že to tady někdo může vědět, když to vlastně neví ani zadavatelka.
To bylo jen upozornění na to, že tam ten rozdíl být může. Byl používaný na pokusy a tak je třeba oproti tomu typickému útulkáči větší pravděpodobmost, že se u něj může jednat o problém nějakým způsobem spojený s následky těch pokusů tedy zcela netypický pro psa z útulku.
Ale i obecně. Já mám dojem, že většině lidí je informace "co si ten pes prožil" nebo spíš "co si ten pes mohl prožít", protože to většinou nevědí, spíš na překážku, svazuje je to. Předsudky jsou k ničemu. Lepší je ke psovi přistupovat otevřeně a citlivě, ukázat mu, jak to v nové smečce chodí a o minulost se nestarat
Tak nějak podobně si to myslím taky.
A až když to nefunguje či prostě reakce jsou divně, hledat jestli ten problém není zdravotní. Otázka je, kdomá dostatečné znalosti a či zkušenosti, aby dokázal posoudit, že v tom či onom případě je to chování opravdu nějaké "podivné"
I proto jsem pokládal v tomto duchu otázku jestli si myslí, že jde o problém zdravotní nebo pesan jen prostě není pořádně naučen poslocuhat.
|