Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / fenka v bytě napadá druhou fenu, prosím poraďte
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 16:16
- Nahlásit

Ahoj kynologové,
Potřebovaly bychom poradit. Bydlíme 4 sudentky v bytě, já si na byt vozím svoji 7 měsíční fenku kříženku maďarského ohaře Ginu, kamarádka si v létě přivezla štěňátko Papušu z Rumuska, zacháněné z ulice - tudíž rumunský mix rodiče neznáme, stará je cca 10 mesíců. Papuša je velmi ostražitý pejsek, cizím lidem se vyhýbá, pokud ji někdo neznámý překvapí pohlazením lehce vyjede - což jí absolutně nikdo nevyčítá, chce svůj prostor. Na nás holky z bytu si zvykla a je to mazel. Gina je po viszle velmi veselý a přátelský pejsek, ale v mnoha situacích bázlivější a opatrnější, se psy se potkává deno denně v parku,na cvičáku, doma mám 9 letou hovawartku se kterou si moc hezky rozumí, ale je VELMI submisivní. Psy vítá nadšeně, ale kompletně před nimi lehá a když je pejsek moc veliký tak se bojí a utíká ( tudíš se jí jak mi poradily na cvičáku snažím seznamovat jen s pejsky její velikosti jebo pejsky kteří jsou opatrní a nevyděsí ji). Teď k našemu problému, V lednu jsme měly obě fenky v bytě spolu, Papuša sice po Gině cca 4x vyjela, ale hned jsme to zarazily a holky si většinu času hezky hrály, Pak ale Papuša začala hárat a měsíc na byt nepřijela, tento týden v pondělí přijela a já s Ginou dorazila ve středu. Šly jsme hned s pejskama ven, aby si zaběhaly a vše v pohodě, doma ale přišel problém. Papuša na Ginu útočí vždy když vyleze kamkoli z pokoje - chodba, kuchyň, a samozřejmě pokoj její paničky. Ale také ne vždy, je to celkem nevypočitatelné, takže Gina se občas na špatném místě připlete protože si najednou myslí že "může". Myslíme si že je to teritoriální chování. Nejdříve Ginu spraží pohledem sníží hlavu a protáhne dopředu uši vzpřímení, Gina ztuhne a bojí se pohnout a začne být velmi nervozní, pak stačí aby pohla tlapkou a Papu na ni s vrčením skočí a jdou do klubíčka, Gina je vespod a snaží se trochu bránit, je to rychlé takže moc nevím co e děje, hned je roztrhneme a ani škrábaneček, spíš to už tak bojícnejší a submisivní Ginu hodně vyděsí. Řešíme tak, že Papušu nijak nebijeme, jen odhodíme a dostaneme do submisivního stádia (aby se minimálně přikrčila stáhla uši a ukázala podřízenost, pak jde budto na místo nebo je dáme z5 k sobě na neutrální půdu kde se neperou - v mém pokoji, kde se pod dohledem mohou očichat. Zajímalo by mě, jestli máte nápady co bychm mohly dělat, popřípadě se ptejte na detaily nevím zda jsem to srozumitelne popsala. Také by mě zajímalo, zda je možné, že Gina svou bázlivostí a podřízeností provokuje Papušu k útoku - nervozitou? Včera se poprvé popraly venku - nebyla jsem u toho, ale spolubydlící vzaly obe fenky ven, celou dobu si hrály, ale když jedna z nich zapolala Ginu k sobě Papuša na ni z dálky vyběhla a ošklivě zaútočila - znovu ani šrám, pouze vyděšený štěně. Můj názor je, že Papu je velmi teritoriální a "žárlí", neboli hlídá si svou paničku. jak ale docílit aby přestala? Myslím že jsem si u ní včera vydobila dominantní postavení - pouze postojem těla a pohledem do očí jsem jí zahnala do kouta a trochu vydusila pohledem dokud se uplně nepodvolila od té doby Ginu v mé přítomnosti nechala být tak nějak, a pokud ne dokážu si většinou včas všimnout náznaků a zarazit to ještě než to začně. Mou hlavní otázkou je, zda je možné že ji Gina provokuje k utoku, a jak byste postupovali dál?
Moc děkuji

birma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 16:48
- Nahlásit

Fenky bych doma oddělovala a nenutila bych se podřizovat čubu, která je nedůvěřivá k lidem a skrze vás čtyř by si měla naopak budovat svůj dobrý vztah k nim.
Snad se zastaví Fifina, ta má se soužitím fen dost zkušeností

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:05
- Nahlásit

birma
Zrovna jsem to procetla a pri patecku i zkusim neco sesmolit.
myslivcovamarketa
Huf, to je slohovka.
Jen si to pro sebe sama nejdriv shrnu, s dovolenim.
Papusa=cca 10mesicni mix dovezen z Rumunska, velikostne je na tom jak a co rika na ostatni psy venku? Ostrazita, odtazita, az agresivni (otazka zda ze strachu, nejistoty ci jinyho duvodu). Po prvnim harani. Vyvolava konflikty s Ginou.
Gina=mix madara, 7 mesicu. Submisivni, pratelska, nekonfliktni.
Feny spolu nezijou porad, vidaji se nepravidelne.
Mam ten vycuc spravne?

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:16
- Nahlásit

birma
nenutila bych se podřizovat čubu, která je nedůvěřivá k lidem a skrze vás čtyř by si měla naopak budovat svůj dobrý vztah k nim.
Amen a prosím vytisknout ve zlatě a do kamene vytesat!!!

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:29
- Nahlásit

fifi ano máte to správně, fenky jsou teď zhruba stejně velké i váhově, Gina ještě poroste. Takže jak mám reagovat když na ni vyjede? Je nedůvěřivá k cizím lidem, ale jak jsem psala z nás které zná nesvá není. A opravdu jí nutím jen přejít do submisivity, prakticky jen pohledem nic jiného. Podle mého vyjíždí protože si hlídá své teritorium, proto ji nutím se mi podřídit - můj byt mé teritorium, nic jineho. Zatím řešíme tím že je prakticky oddělujeme a dnes si hlay u mě v pokoji celkem hezky, jen Gina nesmí nikam jinam, tam dostane ceres. Já na to šla tak, že Papu si asi myslí, že je u nás v bytě šéf a tohohle postavení bych jí ráda zbavila - asertivní cestou, ne násilnou rozhodně.

kachna_
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:30
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Také by mě zajímalo, zda je možné, že Gina svou bázlivostí a podřízeností provokuje Papušu k útoku
podle mých zkušeností určitě ano
jak ale docílit aby přestala?
nevím . Já jsem fenky trvale rozdělila
Ale obecně - netolerovat žádné provokace. Netolerovat ve smyslu dosáhnout toho, že řeknete v klidu třeba "hele, vidim vás" a ony si půjdou obě po svém (přes poslušnost).
Líp než "nech toho" funguje "pojď ke mně".
Chování co nejsrozumitelnější. Tyhle tvoje postoje, neznám nikoho, kdo by je uměl používat. Já taky dokážu dítě "spražit" pohledem, ale když si to zpětně analyzuju, tak pozitivní efekt pro dítě dlouhodobej tam prostě není.
pouze vyděšený štěně
ono to není pouze, ten vliv na psychiku štěněte je strašlivej

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:31
- Nahlásit

na ostatní psi venku Papuša v pohodě - spíš si jich nevšímá

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:34
- Nahlásit

kachna_ pouze vyděšený štěně - ano, vím, pouze melo být ve velkých uvozovkách a snažím se to intenzivne řešit - čím víc je vyděšená tím víc na ní navíc bude útočit. Problém s tím pojd ke me - nejčastěji je porblém když se do toho motáme - Papuša na ní vyjíždí také když "žárlí" - chce pozornost, dalším rozohňovačem jsou samozřejmě hračky a pamlsky.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:36
- Nahlásit

Také se bojím že by Gina mohla vypestovat obecne strach ze psů a následnou agresivitu - nervizní bojácný pes často výbušný pes.

kachna_
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 17:55
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Také se bojím že by Gina mohla vypestovat obecne strach ze psů
asi mohla, ale nemyslím, že to je ten největší problém, nám fungovalo zařazovat povely, které pes rád dělá + klikr.
myslivcovamarketa
já bych základ viděla v klidu, prevenci, netrestání, poslušnosti
"žárlí" - chce pozornost,
no a nesmí dosáhnout toho, co chce touhle cestou. V tom mi třeba fungovalo "kdo vrčí, ten se nemazlí!!"
Třeba jak toleruju vrčení, tak šikanózní projevy vůči ostatním ani náhodou, spíš ale reaguju znechuceně

no a nepadlo tu práce práce práce. mnohem líp se pracuje se psem unaveným.
Když tu předloni byla mamča s tou fenkou, jejíž chování (jako té "bité") hlavně popisuju, tak mi hodně zabral náhubek a jako velká odměna bylo sundání náhubku, protože naše megera miluje ocenění spolupráce

píšu asi zmateně, ale já to moc neumím vyjádřit slovy

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:00 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

myslivcovamarketa
že Papu si asi myslí, že je u nás v bytě šéf a tohohle postavení bych jí ráda zbavila
Téhle představy se především zbav ty! Podle popisu je Papu velmi nejistá fenka, která se naučila řešit vše, co ji znejisťuje, agresí. Možná si i tu nejistotu kompenzuje tím, že si na slabší feně "honí triko". Tím, že ji "zadupeš" a znejistíš ještě víc, tomu fakt nepomůžeš...
Podle mě nemá moc smysl řešit tohle po netu. Chtělo by to někoho, kdo vás i fenky uvidí naživo. Odkud jsi?

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:01
- Nahlásit

kachna_
no a nesmí dosáhnout toho, co chce touhle cestou. V tom mi třeba fungovalo "kdo vrčí, ten se nemazlí!!" Po konfliktu papušu většinou dáme do pokoje, což si myslím že je dobre, vychladne tam a je to největší "trest". Problém je pro nás zachytit ten náznak, protože vše je v pohodě, a ona pak hodí ten svůj upřený pohled, Gina se přikrčí a papu už do ní jde. Bohužel to máme doma dost malé tak nemají prostor se sobe vyhýbat, ale snažíme se je tak nějak oddělovat no. napadlo mě, jestli třeba neprovokuje Gina nějakým špatným pohledem, ale ničeho jsem si nevšimla zatím.

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:02
- Nahlásit

myslivcovamarketa
ano máte to správně,
Ok, kazdopadne teda dost traskava kombinace.
fenky jsou teď zhruba stejně velké i váhově,
Ale kazda uplne jinde psychicky.
Takže jak mám reagovat když na ni vyjede?
Proc mas reagovat ty, kde ma Papuse v tu chvili panicku?
A opravdu jí nutím jen přejít do submisivity, prakticky jen pohledem nic jiného.
Coby pro ni cizi clovek ji k necemu tlacis, s tim, ze se vidate obcas a nejsi jeji panicka. Fenka asi nebude uplne vyrovnana. Podobny - byt mirny natlak - muze u feny po case vest k preskokovy reakci. Ty ji vyblokujes, ale nenaznacis, jakou cinnost by mela udelat, provest. Takova fena se muze casem stresovat vic a vic a jeji utoky muzou casem prerust uz do krvavych a nepeknych zraneni Giny. Takova fena ti nemusi vubec rozumet, muze se te v tu chvili jen zkratka bat. To ale neresi problem.

Na me ta Papuse, takhle dle tvyho popisu dela dojem, ze si masiruje sebevedomi a nema prilis vedeni od svy majitelky. To ji ty ale suplovat nemuzes. TA by mela byt clovekem, ktery prudici fene da jasne najevo, ze takhle ne, zaroven fene nabidne jinou aktivitu, prenese jeji pozornost na neco chtenyho a za to ji odmeni.
Nechat si mlatit 7mesicni stene od rumunskyho mixu (btw - to nemyslim ve zlym, ale tyhle smesky z ciziny mivaji dost silny puzeni si svy misto na zemekouli vydobit silou), to radsi oddelit. Ohradku do dveri, do vsech dveri, at nedochazi k tem konfliktum zbytecnym.
Plus harani a pohlavni dospivani je kapitola sama o sobe, harani a napnelismy dovedou zamavat i se smeckou fen, ktery jsou spolu 24/7. Natoz u temer stejne starych fen, ktery se vidaji obcas.
Tam je riziko fakt velky, cubam proste sibne vlivem hormonu.
Co bych delala ja?
Oddelit, aspon tema dvirkama do dveri. Nedat zaminku k vyvolavani konfliktu. Nenechat rolovat Ginu, ktera si to muze po prvnim harani taky rozmyslet a bude to pak opravdu drsny. Pracovat s Papusi, tedy pracovat by s ni mela panicka. Dusledne Papusi sledovat, nedovolit ji buzerovat Ginu.
Nenechat vencit spolubydlici feny pohromade, kdyz uz, at je berou kazdou zvlast.
Gina ztuhne a bojí se pohnout a začne být velmi nervozní, pak stačí aby pohla tlapkou a Papu na ni s vrčením skočí a jdou do klubíčka, Gina je vespod a snaží se trochu bránit,
Tak v tu chvili je uz neco spatne. Jak skoci, kdyz na ne koukate? Neexistuje. Jak na to, aby po ni nevystartovala, takhle pres pismena neporadim, to je otazka videt situaci nazivo.
Ono tohle se fakt tezko popisuje, to je o znalosti tech fen a precist, k cemu se schyluje a predejit tomu. U nas v dobe harani taky jsou napjaty vztahy, jednu chvili se cuby navzajem objizdi a par vterin nato slysim nejaky zahuceni. Houknu, privolam, odmenim a pohoda. Kdybych vytlacovala jednu z fen nekam, spis z toho chytne jeste vetsi psycho.
Jo a jeste, jestli Také by mě zajímalo, zda je možné, že Gina svou bázlivostí a podřízeností provokuje Papušu k útoku - nervozitou?
Ano. U nas to je tak, ze kdyz kvikne treba jedna cuba, ze ji omylem slapnu na nohu nebo projevi nejakou slabost, ci jak to rict, rtw jde po ni jak slepice po flusu. Neco ala "slabej jedinec nema narok". Takze na to velkej pozor.
Huuf, tak moje esej teda, ani to po sobe nectu radsi znovu.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:04 - Změnil/a: myslivcovamarketa
- Nahlásit

Podle popisu je Papu velmi nejistá fenka, která se naučila řešit vše, co ji znejisťuje, agresí. Já si s tou její nejistotou uplně nesouhlasím, příjde mi v pohodě, příjde mi dominantní, a příjde mi ostražitá. Je to pes z ulice, který pravděpodobně pochází třeba i z generací psů z ulice. Z lidí není nervozní, spíš chce odstup, drží se dál. Nevím zda si to dovedete představit, představte si pouličního psa, který si to štráduje městem a nikoho si nevšímá, asi tak.

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:05
- Nahlásit

A ja nez neco nacvakam... fura dobrych odpovedi je i vyse.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:06
- Nahlásit

aňoňouma Jsme z Prahy Petřiny, ano to by bylo super kdyby poradil na živo někdo kdo to vidí zkušenějšíma očima

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:10
- Nahlásit

myslivcovamarketa
příjde mi dominantní
Tahle takzvaná "dominance" bývá v drtivé většině machrování z nejistoty. Takových fenek znám několik - se "silnějšími" psy jsou v pohodě, slabé psy a štěňata rubou.

Z lidí není nervozní
psala jsi, že po nich vyjíždí, když si ji chtějí pohladit...

birma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:13
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Nejlepší na tyhle problémy jsou dle mýho holky z Koiry v Ostravě. Občas zavítaj i do Prahy (teď mám pocit, že bude mít Magda nějakou přednášku u Šimony v Jenštejně, třeba by se s ní dala domluvit i konzultace, když už tu bude), ale určitě se vyplatí si za nima zajet do Ostravy.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:15
- Nahlásit

Fifi

Fifi moc děkuji za odpověď, a prakticky jste mi potvrdila co jsem si myslela, oddělíme, protože já na to nemůžu koukat a nechci pak kvuli tomu řešit problémy s Ginou.
ak skoci, kdyz na ne koukate?
Jak říkáte, měla by zasahovat panička, jenže ta často nezasáhne v čas i přes to, že jí varuju. Teď už na ní nečekám a většinou stihnu vše zastavit už u špatného pohledu, a to jak říkáte nějakým přesměrováním, většinou pošlu papušu na místo a Ginu taky. Kdybych jim nabídla hračku nebo palsek tak se mi o něj 100 % poperou, to je Gina telátko a nenechala by to bejt a ještě by se připletla.

kachna_
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:16
- Nahlásit

aňoňouma
Tahle takzvaná "dominance" bývá v drtivé většině machrování z nejistoty. Takových fenek znám několik - se "silnějšími" psy jsou v pohodě, slabé psy a štěňata rubou.
jo, Mája by taky, jestli to můžu přirovnat, být člověk byla nějakej filmovej vůdce gangu. Takovej ten labilní, charismatickej vůdce gangu.
Vlastně to na první, druhej ani třetí pohled nevypadá jako nevyrovnanej pes.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:19 - Změnil/a: myslivcovamarketa
- Nahlásit

Z lidí není nervozní
psala jsi, že po nich vyjíždí, když si ji chtějí pohladit...

ano, to je zavádějící to chápu, ale ona vyjíždí spíš jakoby "nech mě na pokoji", nebo že si usurpuje paničku, ale jen chňapne ve vzduchu nic víc. Nevím, možná to vidím špatně

birma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:19
- Nahlásit

myslivcovamarketa
měla by zasahovat panička
Z pohledu tvýho psa máš zasahovat ty, protože ty jsi ta, kdo ji má chránit

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:22
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Jsme z Prahy Petřiny, ano to by bylo super kdyby poradil na živo někdo kdo to vidí zkušenějšíma očima
Tak i treba zdejsi renatadavidkova by mohla dobre poradit, spolu s waldou, nahledej si obyvatele fory mamky zumpa.
kachna_
Mája by taky, jestli to můžu přirovnat, být člověk byla nějakej filmovej vůdce gangu. Takovej ten labilní, charismatickej vůdce gangu.
Vlastně to na první, druhej ani třetí pohled nevypadá jako nevyrovnanej pes.

Presne tak, celej Kremyl.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:25
- Nahlásit

no nevím jestli je Papuša nervozní nebo jaké má motivy, asi nervozní je, jak říkáte je to těžké rozeznat, každopádně se drží dál, ale bázlivě nevypadá, psíš má ráda svůj prostor. Snažíme se asi s majitelkou Papuši zasahovat obě, ona jen moc neumí číst signály že se něco chystá, zatím..

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:25
- Nahlásit

myslivcovamarketa
a to jak říkáte nějakým přesměrováním, většinou pošlu papušu na místo a Ginu taky. Kdybych jim nabídla hračku nebo palsek tak se mi o něj 100 % poperou, to je Gina telátko a nenechala by to bejt a ještě by se připletla.
Tak to je uplne spatne. Presmerovani mysleno prave pro kazdou fenu separe, na neco jinyho, dle naturelu. Pamlsek se v takovych situacich nenabizi, pamlsek se v takovych situacich dava za splneni povelu, ktery pes zna. Takze treba privolani, sedni, lehni, dej pac nebo ja nevim co dalsiho. Jestli ty dve vedle sebe nejsou schopny ani sedet, kdyz ma prijit odmena, fakt striktne oddelovat. Vopruz, ale pujde to.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:28
- Nahlásit

myslivcovamarketa
ona vyjíždí spíš jakoby z jako takové "nech mě na pokoji", nebo že si usurpuje paničku
To je právě všechno nejistota...
Docela bych doporučila tuhle přednášku - myslím, že by ti (i paničce druhé fenky) dost objasnila...

Jinak souhlas s ostatními, já bych prostě k těmto situacím vůbec nenechala dojít. I za tu cenu, že fenky spolu vůbec komunikovat a hrát si nebudou.

birma
Zasáhnout jo, ve smyslu okamžitého ukončení konfliktu. Ale ne to, jak tu Markéta popisovala, že si fenku "podřizuje" pohledem, ukazuje jí, že ona je tu šéf atd. Není to její pes, nemá si ho co "podřizovat". Prostě zasáhnout, ale dál ať už si fenku pořeší její majitelka.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:30 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

kachna_
labilní, charismatickej vůdce gangu
U dotyčné fenky bych ani neřekla vůdce gangu. Spíš labilní patnáctiletej smrad, který před dospělejma dělá vzorňáka a za tělocvičnou šikanuje kulhavýho spolužáka

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:31 - Změnil/a: myslivcovamarketa
- Nahlásit

Zasáhnout jo, ve smyslu okamžitého ukončení konfliktu. Ale ne to, jak tu Markéta popisovala, že si fenku "podřizuje" pohledem, ukazuje jí, že ona je tu šéf atd. Není to její pes, nemá si ho co "podřizovat". Prostě zasáhnout, ale dál ať už si fenku pořeší její majitelka.

Asi si nějak nerozumíme, konflikt samozřejme okamžitě ukončíme, a panička taky někdy není přítomna, nebudeme čekat než se vrátí domů přeci

birma
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:34
- Nahlásit

aňoňouma
Zasáhnout jo, ve smyslu okamžitého ukončení konfliktu. Ale ne to, jak tu Markéta popisovala, že si fenku "podřizuje" pohledem, ukazuje jí, že ona je tu šéf atd.
To určitě, to už jsem psala vejš. Ale je blbost přihlížet začínajícímu konfliktu, s myšlenkou že zastavit by to měla zastavit panička útočící feny.

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2015 18:36
- Nahlásit

myslivcovamarketa
a panička taky někdy není přítomna, nebudeme čekat než se vrátí domů přeci
Pokud tam nejste obe, nemely by byt feny zkratka pohromade. Vlastne by nemely byt vubec pohromade. Prednaska doporucena - nebyla jsem, ale doporucuju.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání