| Autor |
Zpráva |
eifelpce
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 10:03
- Nahlásit
Dobrý den, vím že toto téma již bylo probráno mnohokráte, ale jistě mi dáte za pravdu, že stejně jako každý pes je jiný tak i každá situace je odlišná a s tou bychom potřebovali poradit.
Tak tedy :
Máme 7letého křížence německého ovčáka a dobrmana jmenuje se Riddick, je to můj miláček nejen proto, že je "památeční" (nejlepší kamarád se mi zabil na motorce a v jeho rodině se přesně v ten den narodila neplánovaná štěňata - takže my nejbližší jsme si je rozebrali s radostí), ale hlavně proto že mám takovou práci při které jsem mohl a mohu být převážně s ním, takže co se týče výcviku a podobně nic jsem nezanedbal a za svého psa jsem ochoten dát kdykoliv ruku do ohně. Je spíše submisitvní, ale žádný "bojar" -spíše je naučen nebýt zlý na ostatní psy a co se týče dětí je jedním slovem miláček. Ricka jsme měli 6 let v bytě, ale před rokem jsme koupili rodinný dům s velkou zahradou a v tu chvíli jsme si řekli, že bychom jednak chtěli založit rodinu a taky bychom chtěli druhého psa, ale jen za určitých podmínek - nejlépe stejná rasa tedy kříženec NO a dobrmana - povaha je naprosto dokonalá a nebo přímo potomka toho našeho psiska nyní se nám naskytla možnost ke krytí se sousedovou fenkou NO, který povolil (když je to pomáteční pes).
Pročetl jsem již mnoho diskuzí a nejsem z toho upřímně moc rozumný. U každého případu je to jiné. Riddick není starý na to že je mu 7 je stále superaktivní, hravý a velice přátelský. Každý ho odhaduje chováním maximalně na 4roky. Taky plánujeme rodinu, takže celkově by se jednalo o dva psy, kotě a prcka.. co se týče financí, víme že to zvládneme a co se týče času na oba psy a výchovu mladého taktéž. Jen bych chtěl znát váš názor na nápad - spíše přání pokračování v památeční linii a co by se mohlo případně stát. Vím že štěně přebere od staršího návyky včetně zlozvyků což by nebyl problém, věřím i že by starší pes toho nového měl přijmout celkem bez problémů, jediné čeho se obávám jsou city staršího psa, aby si přes veškerou naši snahu a lásku nepřipadal odstrčený a k tomu jak jsem již řekl chceme ještě rodinu takže najednou bude v domě plno radostí i starostí.. psy bychom chtěli mít přes den venku a na noc v dome jako je tomu doposud s Rikem.
Chtěl bych znát více názorů na toto téma. Je lepší nechat staršího psa samotného když plánujeme rodinu - už tak by mohl mít pocit že se dělí o naši pozornost s prckem, a pořídit jiného psa az po odchodu stávajícího psa (což bude doufám nejdříve za dalších 7 let) a nebo vzhledem k našemu času na výchovu to zkusit, splnit si sen o pokračování památeční linie a mít prostě plný dům a zahradu radosti a starostí - každopádně bychom nechtěli fenku ale druhého psa. Byla by to samozřejmě "smečka" ale vzhledem k dosavadnímu pezproblémovému vychování Rika vím že, vůdcem smečky bych zůstal já jako pán. Mám zkušenosti s výchovou dobrmana, který byl "zlatý povahou i chováním) takže nemám obavy, že by mi dva psy dokázali sebrat "velení".. Ale přesto co názor to zamyšlení a přehodnocování případných momentů.
děkuji za názory a omlouvám se za tuto "slohovou práci".
Petr
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 10:30 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
Přijde mi opravdu dost šílené množit geometrickou řadou další křížence. Vždyť se jich může narodit třeba dvanáct. Kam potom s nimi? Rozdáte "památeční" linii po známých, aby se pak půlka dostala bůhví kam? A jak jsou na tom oba potencionální rodiče se zdravím? Srdce, DKK, DLK? A tím nemyslím to, že jsou "zdraví", protože chodí jednou za rok na očkování. Mám na mysli skutečné zdraví, potvrzené speciálním vyšetřením a rentgeny? Váš pes je ještě dostatečně mladý na to, aby se u něj nic neprojevilo, nicméně problém už tam může být..
Za mě rozhodně ne. Pokud chcete dalšího psa a je Vám jedno, co z něj vyroste, sáhněte do útulku nebo pomozte nějakému nechtěnému. Pravděpodobnost, že bude povahově stejný, jako Váš stávající pes je úplně stejná, jako když sprsknete tento vrh.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 10:34
- Nahlásit
eifelpce
no nechci kazit iluze, ale pokud byste se rozhodli mnozit bezpapiraky (coz teda je uz vec diskutabilni - takovych psu sou plny utulky a myslim, ze ani pamatecni pes pro to neni omluvou...), pokud byste se pro to fakt rozhodli (coz vam asi nikdo zakazat nemuze, maximalne vase cerny svedomi), taky vam muze doma zustat 6stenat klidne, a co s nima?
Osobne bych i z duvodu premnozeni bezpapiraku a precpanejch utulku cilene nepridavala dalsi a vzala si pejska, ktery odpovida povahove treba prave z toho utulku.
jinak asi pokud by se obema psum venovalo dostatecne, ani problem s prirustkem by byt nemusel, starsi pes by mel mit dost vaseho casu idealne i sam pro sebe.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 12:47
- Nahlásit
eifelpce
chápu vaše důvody, proč si skvělého psa namnožit, ale tady vám to nikdo neschválíme - jsou tu samí kovaní pejskaři a také hodně těch, co se pak snaží takováto štěnda zachraňovat a umísťovat do vhodných rodin...tak jim prosím ještě nepřidávejte práci. Sama mám psy papírové, berňáka dokonce zahraniční výborné výstavní krytí, ale hlavně je to ten nejlepší pes na světě....ale množit se nebude. Jednak má 7let a už se u něj objevují ortopedické vady, takže také nebude úplně skvělého zdraví, jednak jsem ho ani neuchovňovala, protože já, na rozdíl od něj výstavní typ nejsem I když pořád chodí nějací zájemci, jestli by jim ,,neobskočil" jejich skvělou berňačku posílám je slušně někam...
Na většinu vašich otázek jsem ale neodpověděla, mám psy rovnou dva od štěňat a rodinu neplánuju, takže v tomhle neporadím
|
eifelpce
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 13:11
- Nahlásit
No nasadili jste mi brouka do hlavy. Je jistě pravda, že by vzniklo dalších x bezpapírových kříženců to je jasné. Jde o to že ačkoliv jsem měl čistokrevného dobrmana, zemřel na "psí kašel" za velkého přispění veterináře, jež ho navíc předávkoval injekcemi. Chci tím říct, že čistokrevná plemena mají vetší sklony k různým náchylnostem k nemocem a podobně. Oproti tomu klasický kříženec má větší pravděpodobnost odolnosti - dle mého názoru.
Za další víme přesně, že chceme buď vyloženě křížence dobrmana s vlčákem, nebo čistokrévného jedince z jedné z těchto variant. Nejde ani o pokračování "památeční linie" ale úctyhodnou povahu kterou bychom chtěli od druhého případného přírůstku rodiny. A nad útulkem jsme již také přemýšleli - dobrému skutku se nebráníme, avšak není snadné
skloubit pravděpodobnou povahu s přesným mixem rasy, který hledáme, a ještě k tomu štěně tzn. 3 měsíce stáří. Vzhledem k tomu že chceme rodinu považuji přímo za nutnost mít druhého psa - štěně od počátku jeho výchovy a mít na ní tak absolutní vliv, než abychom si vzali z útulku například 2letého pejska, který má své základy výchovy a povahy již dané a tím složitěji měnitelné. Vzhledem k vašim příspěvkům tedy budeme uvažovat nad 3 variantami.. buď se nám podaří najít štěně křížence ras, kterého hledáme, nebo se poohlédneme po čistokrevném zástupci jedné ze zmiňovaných ras.. ta úplně poslední varianta, ačkoliv smutná vzhledem k okolnostem, bude připuštění našeho psíka..
Možná se ptáte proč bazíruji na kříženci těchto dvou ras, ale pominu-li zkušenost s povahou a celkem snadným výcvikem vzhledem k rasám, je to i postava - mohutná přičemž atletická a mnoho dalších aspektů, přičemž předem souhlasím že jsou ovlivnitelné výchovou. Pro info přikládám odkaz na našeho "mazlíka". abyste měli představu.
URL
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 13:16
- Nahlásit
eifelpce
avšak není snadné
skloubit pravděpodobnou povahu s přesným mixem rasy právě tímhle si popisujete i štěnata od vašeho psa - nikde není dáno, že budou povahou či vzhledem tak, jako je ten váš, nehledě na to, že to u štěňat stejně stoprocentně nepoznáte, který z nich bude ten povahově dokonalej...
je pravda, že útulkové štěně ve vaší kombinaci by nebyl snadný úkol najít, aby to byl ještě "nepopsaný" list, dal by se najít i dospělý pes vhodné povahy, ale jak říkáte, rizika tam jsou větší.
pes je krasavec
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 13:26 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
eifelpce
tímhle si popisujete i štěnata od vašeho psa - nikde není dáno, že budou povahou či vzhledem tak, jako je ten váš, nehledě na to, že to u štěňat stejně stoprocentně nepoznáte, který z nich bude ten povahově dokonalej
ani u lidí přece nefunguje syn = automaticky přesná kopie svého otce
Krom toho když budou štěňátka malá jak poznáte, které z těch kluků se potatí? Co když se narodí 10 holek? Co bude s ostatníma štěníkama? Co když kluků bude víc kterého si vyberete? A co když ten co se potatí nakonec skončí někde jinde než u vás a tam bude týrán a vy s tím nic nenaděláte?
Udělejte si pár výletů po ůtulcích v okolí..uvidíte koli psů tam dřepí protože není dost lidí kteří jsou ochotní si vzít křížence..a ještě k tomu velkého...
Napište nám pak jestli pořád považujete za moudré ty štěňata sousedovic fenky s vaším psem nechat narodit....
Neberte to špatně...ale odložených psů a nechtěných štěňat je na světě mraky..tak proč tvořit další...rozumný člověk by....
|
eifelpce
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 13:45
- Nahlásit
Jen pro bližší informaci, za předpokladu, což je více než pravděpodobné, že by se narodilo více štěňat, vím 100% že bych je nedal do útulku. Jak říkám je to památeční pes, což celkem zajišťuje odběr od blízkých přátel, či rodiny. to je jedna věc, ale pokud by se štěňata nepodařilo z nějakých důvodů udat do dobrých rukou, jsem ochoten, ačkoliv to zní nadneseně, kvůli nim přikoupit pozemek a nechat si zbytek smečky, což se doufám nestane, ale kdyby ano tak nejsem absolutně ochoten připustit, aby byli někde zavření v útulku, nedejbože u někoho kdo by je týral, za to co by následovalo z mé strany při takovém zjištění, bych šel 100% na pár let pykat... Je to památeční linie po člověku, který pro mne mnoho znamenal a ne jen tak po někom. Ale to už zacházím do absurdit, zatím se přikláním k prvním dvěma variantám, přičemž nejsnažší cesta, čímž neříkám, že ji kvuli tomu zvolím, je pořídit štěně čistokrevné.
Každopádně děkuji za dosavadní názory, díky nim přehodnocuji a vyhodnocuji a to jsem potřeboval..
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 13:55
- Nahlásit
eifelpce
ačkoliv to zní nadneseně, kvůli nim přikoupit pozemek a nechat si zbytek smečky,
ja jen ještě poznámku k tomuto...já vám to snad i věřím ale představte si to v praxi....že těch štěňat zbyde třeba 5...k tomu Váš šestý, může se stát (často se to i děje) že spolu v dospělosti v tolika všichni nevýjdou... a protože jste pejskař uvědomělý budete se jim chtít věnovat všem stejně..kolik času budete na každého denně mít aby jste se každému věnoval individuálně a každý dostal to své vynásobte si to počtem psů, pak si promyslete, že i rodina potřebuje otce a jeho čas, a děti tuplem, do práce asi taky budete chodit, občas nákupy a zařizování jiných věcí za vás taky nikdo neudělá, a když ano tak né pořád... a co když budete mít třeba měsíc nohu v sádře? Kdo se postará o smečku velkých psů? Přece nechcete aby žádný z nich strádal když jsou památeční , je tedy třeba se věnovat každému jako by to byl jedináček
Je toho vůbec normální člověk mající rodinu a chodící do zaměstnání schopen ???
|
eifelpce
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 14:08
- Nahlásit
Ano, jistě máte pravdu, je to vyhnané "adabsurdum" samozřejmostí je že by priorita byla, udat zbytek štěňat do dobrých rukou příbuzných či přátel. Zatím se nejvíce přikláním k čistokrevnému přírůstku, protože kříženců těchto ras je opravdu málo
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 14:13
- Nahlásit
eifelpce
se nejvíce přikláním k čistokrevnému přírůstku, protože kříženců těchto ras je opravdu málo
snad všechny útulky mají web a nabídku zvířat, když pohledáte, nevěřím, že nenajdete podobného ... s velkou pravděpodobností ale nezjistíte rodiče jestli jsou to požadované rasy a jistotu stejně mít nebudete, že opravdu ano ..
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 14:29
- Nahlásit
cernej caj
taky vam muze doma zustat 6stenat klidne, a co s nima?
No, to právě nebude jeho starost, protože on je majitelem psa, že...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 14:40
- Nahlásit
eifelpce
Jen pro bližší informaci, za předpokladu, což je více než pravděpodobné, že by se narodilo více štěňat, vím 100% že bych je nedal do útulku.
Nejde o to, co uděláte Vy, ale o to, co udělají další majitelé štěňat? Za rok, dva, tři, až o sobě třeba ztratíte přehled, oni ztratí zájem o psa, nebo se jim zaběhne a nějak se do toho útulku dostane. Budete štěňata čipovat, abyste měli přehled? Co když to štěně někdo "zmrví" a pak se octne, třeba v pěti letech v útulku? Pomůžete mu? Budete se k němu hlásit? I když třeba bude agresívní na psy a děti? Nebo nad tím mávnete rukou, že to není Vaše starost?
Stvořit zodpovědně vrh štěňat není o tom, že nakryju, dva měsíce se postarám a za dva měsíce už to není moje věc..
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 14:43
- Nahlásit
Fajka
tak samo se jeste muze stat, ze na ty zahrade zustanou psi a feny a neodchytnes zavcas harani a pak by bylo nutny prikoupit pul vesnice a vola k tomu
eifelpce
cistokrevne stene nebo pejsek z utulku nebo odnekud, kdo dava pryc, by byl nejlepsi napad
neni to pes ale treba by se dalo neco najit
|
worick
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 15:37
- Nahlásit
eifelpce
píšete, že chcete štěndo, aby jste si psa vychoval od mala. Ale nenechte se mýlit: štěndo může zdědit nějakou nehezkou vlastnost, třeba od x předka vašeho skvělého psa...a pak nemusí ani dosáhnout kvality dvouletého útulkáče, kteří umí být (neříkám, že je to ale pravidlem) velmi, velmi vděční pejsové a povahu vám popíšou v útulku, sám si ho můžete jistě i několikrát vzít na procházku a pozorovat...A navíc, já bych to nehrotila...nakonec ten pes, co má člověk doma, je ten nejhodnější, i když ve skutečnosti je to potvora malá
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 15:39
- Nahlásit
cernej caj
na ty zahrade zustanou psi a feny a neodchytnes zavcas harani
taky musíš prozradit všechno dopředu
a pak by bylo nutny prikoupit pul vesnice a vola k tomu
ale tak bokud by to nastalo stačila by jen pozice jedna bo pozice dva už by byla....
srandičky srandičky..na to nás užije..
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 15:41
- Nahlásit
worick
nakonec ten pes, co má člověk doma, je ten nejhodnější, i když ve skutečnosti je to potvora malá
já mám tedy dvě velké potvory a to nejen tělem ale i duchem
a už du ....
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 16:45
- Nahlásit
Já tohle nikdy nepochopím V době, kdy jsou útulky doslova a do písmene narvané k prasknutí pořád lidi (velice sobecky) lpí na "genech" svého psa.
Nikdo vám nikdy nezaručí, že jeho potomek bude stejný - vzhledem, povahou, zdravím.
A pokud si pořizujete dalšího psa jen a jedině proto, aby "byl stejný" jako ten první, nedělejte to. On totiž stejný nebude a vy pořád, celý jeho život, budete srovnávat. Tomu se neubráníte.
Jiná věc je, že jako chovateli psů s PP je mi toto hrubě proti srsti, ale do toho tady zabředat snad ani nemusím...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 16:53 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
eifelpce
já docela ty důvody "proč křížence" celkem chápu, ale add. absurdity dva psi jsou z pohledu pohodlného společenského života s rodinou a psama tak akorát.
Jedno dítě a pes, možná bych brala dřív druhého psa než dítě. S jedním dítětem. Jakžtakž jde skloubit mladopes i se dvěma dětma, se třema jsem setsakra ráda, že už jsou psi dospělí.
Add. povaha psí - pořádně vybírat chovku a pak přesně popsat chovateli, co vlastně od pesátka očekáváš.
Tady ve vsi se narodila štěňata, skoroovčáci a udali se dva (i když dobře, jako do dobrých podmínek myslím). Kdyby došlo k tomu, že bys kryl vlastním psem, tak štěňata nedarujte, ale prodávejte, obecně platí, že darovaného si člověk neváží.
worick
povahu vám popíšou v útulku
hele pes se v útulku projevuje jinak než ve svém prostředí, na to bych vůbec nesázela.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 18:21
- Nahlásit
Já bych ráda zmínila jednu, dost zásadní věc. Zadavatel, zjevně člověk s otevřenou myslí, co si nechá poradit, je majitelem psa. Nikoliv fenky, která štěňata bude mít. Takže morální zodpovědnost za štěňata by po celý jejich život (a všechny jejich případné potomky) měl mít majitel feny.
eifelpce nedělejte to, nekryjte, když nemůžete najisto ovlivnit budoucnost štěňat. Soused je rozdá, rozprodá a nevím jak on nebo vy, ale pochybuju, že jeden z vás bude sledovat jejich osudy. U psů s PP je to (bohužel taky ne vždy) jiné, noví majitelé za štěně dali nemalé peníze a alespoň to je (mělo by být) zárukou, byť jen slabou, že štěně neskončí špatně.
Psů je na světě tolik a většina žije ve strašných podmínkách, jak vám někdo zaručí, že štěně fenka, která se narodí jako potomek vašeho (věřím, že skvělého psa) neskončí někde v množírně, kde na ní budou chovat v kleci štěňata jak na běžícím páse, bude se trápit hladem a žízní a neuvidí nikdy denní světlo? Tohle je noční můra i chovatelů psů s PP.
Za každého pejska, kterého vyrobíte, je na světě další co trpí.
Pokud chcete druhého psa, vybírejte s kvalitních chovatelských stanic psů s PP (jistě Vám tu rádi poradí, kterou chovku ano a kterou ne), nebo vyberte z útulku, je pravda, že u štěněte nebudete mít ani trochu jistotu, co z něj vzhledově vyroste anebo (a to bych volila já), dejte domov těm co to mají těžší, dospělému pejskovi z útulku. A pro klid bych zvolila fenku, ať nejsou potíže, samozřejmě kastrovanou (slušné útulky obvykle vydávají jen kastrované jedince), 1-3roky starou, kříženku některého z Vámi oblíbených plemen. Zřejmě spíš NO než dobrmana, těch je více a dospělí dobrmani se v útulku objevují spíš díky problematickému chování.
Držím palce a omlouvám se za slohovou práci
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 19:20
- Nahlásit
eifelpce
U křížence je pravděpodobnost toho, že bude vzhledem a povahou odpovídat některému rodiči, naprostá 0.
Když si koupíte psa jinde a dobře vyberete, pravěpodobně se víc trefíte, než takovým neuváženým krytím.
Jinak asi nemá cenu nic psát, jako chápu, že někdo chce křížence, ale fakt nechápu, že někdo by byl schopnej kvůli jednomu štěněti namnožit x dalších.
|
Evabubu
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 19:32
- Nahlásit
Jen k jednomu jak píše tazatel čistokrevní psi jsou náchylní k nemocem.Soused si pořídil křížence z útulku asi No-rotvajler ve 2 letech ho musel utratit -rakovina kostí.Cvičím na cvičáku už tak 10 let a většina uhynulých nebo dlouhodobě nemocných psů byly právě kříženci či bezpapíráci. Osobně bych šla do papírového štěněte přeci jen se už hodně hlídá genetika.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 20:26
- Nahlásit
Evabubu
Cvičím na cvičáku už tak 10 let a většina uhynulých nebo dlouhodobě nemocných psů byly právě kříženci či bezpapíráci.
já bych tohle vůbec nezobecňovala
Kamarád také přemýšlel, že by nakryl svojí kříženou fenku NO. Tak jsem mu napsala, ať si sežene 8 spolehlivých zájemců o štěně. Chvíli ticho a pak přišla odpověď:
"Nechceš sedm štěňat?"
Snad už o tom nepřemýšlí
ssshhhhh
1-3roky starou, kříženku některého z Vámi oblíbených plemen.
já taky, taky jsem strašně spokojená s dospělýma fenkama z útulku.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 20:28
- Nahlásit
ssshhhhh
Takže morální zodpovědnost za štěňata by po celý jejich život (a všechny jejich případné potomky) měl mít majitel feny.
Jenže evidentně je to majitel psa, kdo nutně potřebuje mít potomstvo. Tak ať si tu zodpovědnost převezme na sebe.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2015 20:32
- Nahlásit
impact
Mno jo, ale štěňata mít doma první 2 měsíce nebude... A pochybuju, že dalších X let (krom toho jednoho).
|
eifelpce
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2015 06:54
- Nahlásit
Omlouvám se, ale podle některých příspěvků mám pocit že že mě někteří považuji za sociopata, který má pouze primární zájem o potomka svého psa a tím to hasne! Přečtěte si někteří laskavě veškeré texty co jsem zde napsal a pak mě teprve suďte, mate-li to zapotřebí. V případě že bych nechal nakrýt svého stavajiciho psa, se sousedovou fenou no, vzal bych celou odpovědnost na sebe i co se týče starosti o narozená štěňata, jejich prvotní očkování a veškeré další finanční náklady! Myslím že to z toho co jsem zde napsal vyznělo jasně! To add 1. Add 2. Jak zde již také napsal, nejschudnejsi řešení, je pro mne v tuto chvíli pořídit čistokrevného zástupce jedné ze zmiňovaných ras a to s PP.. Jinak ostatním "neagresivnim" komentátorům děkuji za pomoc s vyhodnocením situace - díky vám jsem téměř rozhodnut.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2015 07:46
- Nahlásit
Vím že štěně přebere od staršího návyky včetně zlozvyků což by nebyl problém, věřím i že by starší pes toho nového měl přijmout celkem bez problémů, jediné čeho se obávám jsou city staršího psa, aby si přes veškerou naši snahu a lásku nepřipadal odstrčený a k tomu jak jsem již řekl chceme ještě rodinu takže najednou bude v domě plno radostí i starostí.. psy bychom chtěli mít přes den venku a na noc v dome jako je tomu doposud s Rikem.
Chtěl bych znát více názorů na toto téma. Je lepší nechat staršího psa samotného když plánujeme rodinu - už tak by mohl mít pocit že se dělí o naši pozornost s prckem, a pořídit jiného psa az po odchodu stávajícího psa (což bude doufám nejdříve za dalších 7 let) a nebo vzhledem k našemu času na výchovu to zkusit, splnit si sen o pokračování památeční linie a mít prostě plný dům a zahradu radosti a starostí - každopádně bychom nechtěli fenku ale druhého psa. Byla by to samozřejmě "smečka" ale vzhledem k dosavadnímu pezproblémovému vychování Rika vím že, vůdcem smečky bych zůstal já jako pán. Mám zkušenosti s výchovou dobrmana, který byl "zlatý povahou i chováním) takže nemám obavy, že by mi dva psy dokázali sebrat "velení"..
Nějak nepočítáš s osobností štěněte - Rik ho sice přijme, ale mladý štěnětem nezůstane a můžou nastat konflikty. Je pravda, že určitě budeš mít možnost je bezpečně oddělit. A pak - teda nevím jakou máš představu o času na výchovu psů při nemluvněti, jestli jsi pořád doma takže by to bylo na tobě, nebo jak....
|
eifelpce
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2015 08:07
- Nahlásit
Při nemluvněti je matka na mateřské, a já mohu být doma prakticky kdykoliv potřebuji.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2015 08:15
- Nahlásit
Při nemluvněti je matka na mateřské
tak tohle si ještě pamatuju , ale taky to, že (dle konkrétního nemluvněte) jsem neměla čas jít ani na záchod, natož na nějakého psa natož dva z nichž jeden je štěně. Ale jestli to budeš zvládat ty.....
|
eifelpce
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2015 10:30
- Nahlásit
Tak jsem to od začátku myslel. O prcka se bude starat přítelkyně a já bude-li třeba a o výcvik štěňete a socializace se starším psem výhradně já. Nehledně na to že rodinu teprve plánujeme, ale štěně bychom chtěli někdy na jaře. takže teoretcky než bude prcek bude štěně mít dost času se spřátelit a zvyknout si. A znovu podotýkám, že co se týče obou psů, budu na ně mít času více než dost, což je třeba hlavně na začátku výchovy. Například starší pes semnou byl od štěněte prakticky 24h denně. a pokud jsem musel neodkladně za prací jezdil semnou autem skoro všude. Ačkoliv on je originál a každý pes je a bude jiný, Rick byl co se týče výcviku super. Během jednoho dne na poli se naučil odložení na skoro 100m, sedni, lehni i štěkni.. je to zlatíčko. a stejný čas i péči chci věnovat i budoucímu přírůstku
|