| Autor |
Zpráva |
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:37
- Nahlásit
Pokud pes neumí na povel drž, pevně a klidně držet, je právě přetahování se o aport s 8mi měsíčním překusujícím psem cesta do pekel, Čím víc o něj bojuje (pokud neumí na povel drž držet) bude víc a víc žvýkat. OPak je nutný, nejdřív klidné držení vsedě na povel drž, pak přidat pohyb. Pokud tohle zadavatelka nezvládne, ale pes ho nepřekusuje v pohybu, tak vodítko a držení na vodítku za pohybu klidně u nohy, pak chvilka při zastavení a následně při sednutí.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:50
- Nahlásit
anonym
je právě přetahování se o aport s 8mi měsíčním překusujícím psem cesta do pekel
To je vec nazoru a zkusenosti. Ja s tebou nesouhlasim.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 14:07
- Nahlásit
Fifi
Ale zadavatelka jasne psala, ze s klikrem nepracuje. Tak proc to do ni hustit horem dolem?
nehustím - jen jsem jí psala, že to není nic složitýho, to kdyby jí to tak přišlo a pro složitost se do toho nechtěla pouštět.
O klikru se bavím s anonymem přece.
Presne takhle jsem ucivavala aport ja.
když se to ten pes učí odzadu, když se právě nezávisle na tom hraní ještě uči držet a nabaluje se to na to potom to další, jde to líp.
anonym
Nojo, rozdíl je v tom, že já cvičím úplně jinak. Ten moment držení nemůže být zas tak kratičkej, to nejde, že prostě nechám psa žvýkat a snažím se chytit tu milisekundu, kdy nežvejká!
hele to je asi blbě pochopený já ho žvýkat nenechám.
Ale to je zas diskuze na téma: klikr to nejlepší.
to netvrdím, nikde přece, jen jsem vysvětlovala ten rozdíl načasování, pochvala atd. reagovala jsem na to cos napsal/a ty
aňoňouma
Pokud tohle někdo opravdu HODNĚ dobře neumí, tak takovouto manipulací zhnusí psu činku na hodně dlouho.
ano.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 14:08
- Nahlásit
Já bych jen dodala, že učení aportu hrou a přetahováním a učení "odzadu" s klikrem se vůbec nevylučuje. Naopak - dá se učit paralelně oboje. Když se to udělá dobře, tak to naprosto parádně "secvakne" dohromady a máte nadšený radostný aport s přesným předáním.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 14:10
- Nahlásit
aňoňouma
jo přesně jak jsem psala,neboli k tomu co psal Walda, přihodit ještě to, že se pes naučí pěkně pijánko držet.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 14:19
- Nahlásit
PetraK
O klikru se bavím s anonymem přece.
No prave. Jestli vis, jak to myslim, zase se budete o necem dohadovat...
když se to ten pes učí odzadu, když se právě nezávisle na tom hraní ještě uči držet a nabaluje se to na to potom to další, jde to líp.
Ja s klikrem pracovat umim. Zadavatelka ne, proto s bavim v ramci jejich "pozadavku", co s cubou udelat dal.
aňoňouma
že učení aportu hrou a přetahováním a učení "odzadu" s klikrem se vůbec nevylučuje. Naopak - dá se učit paralelně oboje. Když se to udělá dobře, tak to naprosto parádně "secvakne" dohromady a máte nadšený radostný aport s přesným předáním.
Souhlas. Ale kdyz zadavatelka s klikrem nepracuje, tak prave to pretahovani na miste je pro ni dle myho jediny vychodisko.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 14:59
- Nahlásit
Fifi
No prave. Jestli vis, jak to myslim, zase se budete o necem dohadovat...
ne, nebudeme
Ja s klikrem pracovat umim. Zadavatelka ne, proto s bavim v ramci jejich "pozadavku", co s cubou udelat dal.
tak ale tady jde o metodu jak to toho psa učím, ne jak označuju, nebo chválím přece, ne? Ten klikr k tomu nepotřebuje, když nebude chtít, jde jen o to, že krom toho hraní si a budování zájmu o aport učím nenápadně i to držení a sezení
Ale kdyz zadavatelka s klikrem nepracuje, tak prave to pretahovani na miste je pro ni dle myho jediny vychodisko.
ale proč furt o klikru? to není o klikru, ale o tom, že toho psa krom toho přetahování učím pijánko hravě i to držení, žádný musení, ale jen základ, na kterým pak stavím.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 15:06
- Nahlásit
PetraK
že krom toho hraní si a budování zájmu o aport učím nenápadně i to držení a sezení
Ano.
ale o tom, že toho psa krom toho přetahování učím pijánko hravě i to držení, žádný musení, ale jen základ, na kterým pak stavím.
Ano.
V tomto nejsme ve pri.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 15:17
- Nahlásit
Jenze to je prave problem, podstatne je, ze s aportem si nehrajeme. Ale to se tezko vysvetluje. Tedy hrajeme, ale jinak nez si asi predstavujete. Drzeni je zaklad, koristnicky pud samozrejmost.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 15:26
- Nahlásit
anonym
Jenze to je prave problem, podstatne je, ze s aportem si nehrajeme. Ale to se tezko vysvetluje. Tedy hrajeme, ale jinak nez si asi predstavujete. Drzeni je zaklad, koristnicky pud samozrejmost.
Jak vidno, tak to pro nekoho samozrejmost neni, viz zadavatelka. A ja asi presne vim, jak si hrajete, jak ucite aport, ano, proti tomu zadna. Ale, ne kazdej clovek tohle umi, at uz od nacasovani, vest k tomu stene odmala. Zadavatelka tohle halt asi v malicku nema. Kdyz ji to nevysvetli na cvicaku nazivo, tak je to pak tezky.
A ja tedy pres pretahovani a hrou na miste naucila x psu ruznych plemen pomerne kvalitni aporty, bez prezvykovani, na zkousky, obedience jsem tedy nedelala, ta je snad prisnejsi nez IPO v necem. Ted je halt moda to jet nejak, vse ostatni je spatne, vice ci mene. Stejne jako ti "propagatori" klikru tvrdi, ze to je idealni cesta. (a ano, z myho hlediska je)
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 15:32 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
anonym
Ono to kupodivu jde i přes tu hru, když člověk ví, jak. Možností, jak něco naučit, je strašná spousta. A je obrovská chyba omezovat se jen na jednu jedinou metodu, protože "se to tak dělalo dycky a jinak se to dělat nemůže, protože se to prostě dělá takhle a tečka".
Mimo téma: přesně proto se mi strašně líbí lekce u Františka Šusty. Protože on absolutně není zatíženej tím, jak "se to dělá". Místo toho si umí představit, jakým způsobem by dané chování učil třeba lemura, lachtana, papouška, koně... prostě zná desítky různých možností, jak k témuž cíli dojít, takže dokáže ušít postup danému psu a psovodovi na míru.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 15:35
- Nahlásit
Fifi
V tomto nejsme ve pri.
no já si právě myslím, že vůbec nejsme vepři
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 18:15
- Nahlásit
Prave ze aport se dneska uci uplne jinak nez kdysi, zsdna hra a odhozeni je posledni krok. Doby kdy stacilo aport prinest jsou davno pryc.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 18:24
- Nahlásit
Aport je v IPO nejtezsi cvik a s pozadavky obedience nesrovnatelny.se stenetem se delat neda, az s dorostencem. Hruba chyba je ucit stene aport treba s mickem apod.
|
michna
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 19:01
- Nahlásit
s aportem se nehraje, micky nehazime bo prekusuje, jeste chybi proutek
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 21:13
- Nahlásit
anonym
Prave ze aport se dneska uci uplne jinak nez kdysi
To jistě, jen ty sis toho ještě nestačil všimnout.
se stenetem se delat neda, az s dorostencem
Základy aportu se dají začít klidně ve dvou-třech měsících. Samozřejmě pokud neznáš jinou metodu než parfors, tak ti nezbývá než počkat na později, až je pes natolik dospělý, že takový přístup skousne.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 21:25
- Nahlásit
anonym
A jestli tvrdíš, že IPO aport je nesrovnatelný s aportem v obedience, tak jsi evidentně nikdy obedience neviděl...
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 09:10
- Nahlásit
Michna - aport je cvik, míček odměna a proutek možná chybí tobě.
Pitvora - bavíme se o aportu ve sportovce, konkrétně IPO a zřejmě jsi ho neviděl (a) nikdy ty.
Ano, máš pravdu, že de facto se základy dělají se štěnětem, pevné držení, kůže, peška, což je základ pro obranu i aport, přinášení čehokoliv (hračky) k psovodovi, rozvíjení kořistnického pudu, dravost, rychlost, soustředění, jen u toho nepadne slovo aport.
a mimo jiné, s 2 až 3 měsíčním NO se právě dělá jen a jen tohle.
A porovnání aportu u obedience a IPO?
IPO (3) - aport volný - 2 kg činka 10 b., aport skokem 15b. a šplhem 15b.
kritéria rozdílná - pes vyběhne pře povelem O bodů, 2.povel pro přinesení 0 bodů, pes upustí činku 0 bodů.
Velké bodové ztráty - malá rychlost, zpomalení při návratu, ne okamžité uchopení (žádoucí před otočením psa), nadhození nebo strčení do činky, překusy, nepevné držení, předsednutí šikmo z osy, netěsné předsednutí, kontakt s psovodem, netěsné, pomalé, šikmé přisednutí. Navíc u skoku hodnoceno překonání, musí být jisté bez doteku, skok plynulý, totéž u áčka.
Pokud se chceš k něčemu vyjadřovat, tak si to nejdřív prostuduj.
U IPO stačí pomalejší provedení (a tím zdaleka není myšleno že pes neběží), jeden překus a trošičku šikmé předsednutí a jsi v nedostatečné a to hned 3x.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 09:25
- Nahlásit
A ještě, je povoleno pouze velmi decentní pochválení psa po ukončení celého cviku, hodnoceny jsou i přechody mezi cviky, jakýkoliv pohyb psovoda, nejen rukou, ale i tělem, neklid psa apod. Takové ovlivňování psa, které je u obedience povoleno, by u IPa vedlo k anulování cviku.
|
michna
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 10:09
- Nahlásit
anonym
aport je cvik a zaroven obecny nazev pro predmet, ktery jest aportovan, tudiz i ten micek.
Proti pouziti proutku na vudce bych se tedy dovolil ohradit
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2015 10:31
- Nahlásit
Bavíme se tady o výcviku, kde je pod pojmem aport míněn pouze cvik a my co děláme sportovku ho opravdu, ale opravdu jinde nepoužíváme.
To já bych o zase na vůdce používal stále (natož na psovody, zvláště některé).
|