| Autor |
Zpráva |
purpurka
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 13:29
- Nahlásit
Ahoj,
chtěla bych poprosit o radu. Moje osmiměsíční štěndo má problém s aportem. Vždycky fenku vydráždím, aby měla o aport zájem, odhodím a hned ji nechám, ať pro to běží. Letí s nadšením, vezme aport, letí zpátky a teď nastává problém. Odmítá aport držet, plivá ho na zem. Zkoušela jsem se s ní o aport přetahovat, pak ji uvést do klidu a ať drží. Marně. Vypadá, že když má v klidu držet, tak že se pozvrací, navíc ten aport strašně překusuje. Zkoušela jsem balonek - taky to nevydrží držet, překusuje, pustí a pak se místo míčku trefí do mé ruky; ani pešek nezabral. Zkoušela jsem všechno možné - dát težší aport - to by mělo psat donutit držet, něco příjemného do tlamy - vycpala jsem ponožku - ona to vezme a žmoulá to. Dala jsem si aport na šnůru - pak ji zajímá víc šnůra než aport; o pešek se chce rvát, nebo si ho chce odnést a zabít kořist. Zkusila jsem i to, že když přinese aport, tak si fenu připnu na vodítko a chodím s ní, aby si zvykla aport držet. Dřevěnou činku jsem obalila (jako ten střed, za který pes aport drží) měkkým provázkem, aby se to psovi dobře drželo (nikde nic nečouhá, co by ji mohlo lákat). Nic nezabírá. Prostě ten aport držet nebude, když je u mě. Posadím ji, dám jí ruku pod čelist, opakuju "drž", chválím, ale pes zavrací oči, jde vidět, jak ho to znechucuje, pilve aport na zem. Když se s ní přetahuju, tak aport pouší a pak se tefí do ruky - ať je to míček nebo pešek nebo cokoli.
Podotýkám, že jsem fence nikdy neublížila, že by se bála aport nosit. Odměnu pamlskem jsem postupně také oddalovala.
Předem děkuji
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 14:21 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
purpurka
Moje osmiměsíční štěndo
To je strašně brzo na pořádný aport!!! Mému štěndovi bude rok a ještě nemáme aport hotový. Co máš za plemeno?
V tomhle věku a stavu jaký popisuješ, bych doporučil aport vůbec neodhazovat, jen se přetahovat: držíš a nepustíš - taháme se, překousneš, tedy nedržíš - o aport přujdeš.
Až když tohle pochopí, tak zase aport neodhazovat, ale jen pouštět z ruky a ustupovat před štěndou, aby ti ho musel cpát do ruky, abyste se mohli zase přetahovat. V téhle fázi může být potřeba mít psa nebo aport na šňůře, aby si nemohl začít hrát nebo nabízet hru na honěnou. Na to nesmíš nikdy přistoupit.
Teprv když ti bude cpát tebou puštěný aport do ruky a nebude myslet na nic jiného, můžeš zkusit mu ho hodit na zem. Ale ne daleko, stačí metr, a jakmile ho sebere, tak zase ustupuj a utíkej od něj, ať musí za tebou s aportem běžet. Najednou se zastav, chyť aport a rovnou se přetahujte.
Můžeš se podívat na včerejší díl pořadu Chcete mě? na ČT2, tam jsem v reportáži o asistenčních psech tohle ukazoval - sice z toho tam nechali jen kousek, ale ta motivace tam vidět je.
Poslušnost, klid při odhozu a předsednutí při odevzdání, do toho dejte až úplně na konec, na to máte měsíce času.
A paralelně můžeš štěndo učit hledat věci - pochopí, že když ti věc nepřinese, nebude sranda. Můj štěnda je do hledání magor .
Odměnu pamlskem jsem postupně také oddalovala.
Podle mě, tohle je další z chyb. Do aportu pamlsek nepatří, aport má být zábava sám o sobě. Tak s palmlsky konec. Odměna za aport je aport
|
purpurka
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 14:33
- Nahlásit
mám NO; od malička jsem jí házela míček, aby se honila za kořistí, zvykala si, vše hrou; začala to nosit sama
o co se s ní mám přetahovat, je hrozně rychlá, málem vždycky přijdu o prsty
mám tu hru hned ukončit, když překousne a pustí?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 14:44 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
purpurka
mám tu hru hned ukončit, když překousne a pustí?
To né, ztratila by zájem, ten musíš podporovat. Jen v té chvíli jí aport seber a musí o něj bojovat, aby se k němu zas dostala.
A ještě jedna věc - aport není hračka - hadr, míček, pešek, cokoli s čím cvičíte, musí být nejvzácnější věc na světě. Kdyby si s tím hrála sama, zevšednělo by jí to.
|
purpurka
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 14:48
- Nahlásit
Walda
děkuji, vyzkouším to
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 15:23
- Nahlásit
já bych ještě k tomu co tu bylo napsáno přidala jednu věc- učila bych pesu v klidu - po malinkých chvilkách ten aport držet. Začít odzadu - od držení. Zase bez nátlaku, jako hru. Dobrá pomůcka je k tomu klikr. A jen velmi krátce - nemyslím tím jen dobu výdrže, kdy aport drží, ale i počet opakování, stačí jeden jediný úspěšný, kdy chvilinku drží bez šaškování a po velké pochvale o odměně si zabojujeme, zapřetaháme.
K těm pamlskům, že k aportu nepatří - to si myslím, že není úplně pravda - ač to není Váš případ. Já jsem díky pamlskům z totálně neaportující staré feny, kterou jsme si přivedli před rokem a půl z útulku, udělala psa s velkým zájmem o aport. Ona naopak nemá zájem se moc přetahovat (to jsem jí taky musela naučit a přetahuje se taky jen velmi zlehka). Ale pro pamlsek by se přerazila. Dneska ať odhodím co odhodím, můžu se spolehnout,ža ať už jí k tomu vyšlu nebo běží sama iniciativně, tak spolehlivě přinese a podá do ruky. A běží pro aport radostně a s nasazením co jí její věk dovolí.
To je spíš poznámka pro ty, kteří nemají psa s vášní do aportu, že aby se nelekli zobecnění, protože každý pes je jiný a pro každého psa je odměnou něco úplně jiného. Takže pokud bych takhle postupovala u fenky, neaportuje mi dodnes.
|
purpurka
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 16:57
- Nahlásit
PetraK
ona právě čeká, co dostane, když to přinesla
|
michna
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2015 18:44
- Nahlásit
za mne souhlas s PetraK, cvicit od zadu, za drzeni si zi muze pohrat. A nesouhlas s waldou castecne i ten aport muze byt hrackou, prave ze o to vzacnejsi ale je to fakt pes od psa
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2015 10:33
- Nahlásit
Vážené(í), zadavatelka má NO a zřejmě potřebuje naučit aport na zkoušky, tedy cvik jako takový a ne jen pro účely hraní. Takže když nemáte ponětí jak na aport = cvik dle ZŘ IPO nebo NŘ, tak se k tomu , prosím, nevyjadřujte.
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2015 11:46
- Nahlásit
anonym
Ale aport dle IPO i NZŘ nebo pro obedience jde naučit pomocí klikru, já ho tak psa naučila třeba
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2015 12:25
- Nahlásit
Samozřejmě že jde, všechno jde, ale jak. Ale metodiku musím volit podle povahy psa, chyb, které už jsme napáchali a s požadovaným cílem.Nehledě na to, že požadavky na provedení jsou třeba u obedience odlišné.
Je naprostoněco jiného učit aport psa, který ho prostě nechce a kořistnického magora, kde musím podporovat drajv, ale zároveň učit přesnost.
Purpurka bude mít hodně práce, protože udělala moc chyb v začátku, ale všechno jde. Princip je jednoduchý, naučit pevné držení v sedu, fena musí pochopit, že odměna bude ne za přinesení, ale za klidné a pevné držení. Jak tohlre zvládne, je možné pokračovat o krůček dál.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2015 12:59
- Nahlásit
anonym
Princip je jednoduchý, naučit pevné držení v sedu, fena musí pochopit, že odměna bude ne za přinesení, ale za klidné a pevné držení.
Což je tak nějak to, co psala Petra a přesně to, jak se to učí klikrem
|
purpurka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2015 13:05
- Nahlásit
Barbucha z Prahy
jenže já s klikrem nepracuju, pes na to ani není zvyklý
anonym
jaké přesně chyby?
zkusila jsem jí to v klidu dát, ale plive to, je znechucená
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2015 16:20
- Nahlásit
birma
Což je tak nějak to, co psala Petra a přesně to, jak se to učí klikrem
no, právě, žejo? I proto sem to sem dávala, aby se pes naučil to, že je podstatné držet, to je to co je odměňováno a to ostatní se na to "nabalí".
purpurka
jenže já s klikrem nepracuju, pes na to ani není zvyklý
to se dá velmi snadno změnit. Není to nijak zdlouhavá záležitost, důležité je, pokud člověk chce - něco si o tom nastudovat. Dnes už se naštěstí dají sehnat dobré informace.
Prvotně se pes naučí, co zvuk klikru znamená, že to znamená odměnu, odměnu, odměnu. pak se mu ukáže, přes tu odměnu, že klikr označuje přesně tu činnost, kterou vykonává, tu činnost, kterou já po kliknutí odměním. Následně v dalším kroku se pes naučí, že odměněn je,když nabídne nějaké chování, které pak vede k výslednému cviku. ZJednodušeně řečeno.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2015 19:26
- Nahlásit
Misto klikru poslouzi stejne pochvala a micek nebo pesek. Psa si v klidu posad pred sebe, s povelem "drz" mu dej cinku do tlamy.pridrz zezpodu levou a pravou jisti cinku, nesmis mu ji cpat do tlamy, ale spis ji trochu jskoby povytahovat. Staci chvilinka pevne a klidne drzet, obrovska pochvala a odmena, treba micek. Neboj se prvotniho znechuceni, kdyz ho pred tim mrla jako hracku a mohla si s nim hrat, tak ted ji to nebude bavit nez pochopi, ze odmena bude jen a jen za tohle. Nic jineho ale cinkou nedelej, zadne hrani ani hazeni.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 11:14
- Nahlásit
anonym
Misto klikru poslouzi stejne pochvala a micek nebo pesek.
to ano, otázkou je, zda dokáže ten člověk pochvalu dobře načasovat a použít stejně rychle jako cvaknutí klikru. I pochvalné slůvko "ano", či "jo" bude vždy proti jednomu cvaknutí pomalejší. navíc výhodou klikru je, stále stejný, neměnný zvuk.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 12:01
- Nahlásit
jojo, stejně jako může blbě načasovat pochvalu, může blbě načasovat kliknutí, navíc nejdřív musí psa "naklikat" a než to udělá, bude pes aport umět. Navíc právě v tomhle případě nejde o čas pochvaly ale o její "velikost". Navíc právě v tom stejném zvuku vidím pro mě mínus, já naopak intonací tzv.utvrzení sděluji psoi takhle ano, takhle ano, ale ještě přidej,......
Navíc právě v tomhle případu má míček(pešek) následné využítí pro rychlé zvedání a rychlý návrat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 12:28
- Nahlásit
anonym
psa "naklikat" a než to udělá
tak to asi ne, bych řekla, to není nějak dlouhodobý proces.
. Navíc právě v tomhle případě nejde o čas pochvaly ale o její "velikost".
já nevím, zrovna tady, kdy chci psovi ukázat že TOHLE!! - tedy, teď když to tu chvilinku držiš, a sedíš a nekoušeš - JE TO VONO, tak potřebuju zachytit přesně ten kratičkej moment toho nekousnutí. Jde tedy o čas a ne o velikost. Aspoň tedy z mého pohledu. V tom je právě supr ten klikr. On udělá to přesný, rychlý označení a já si pak můžu užít tu velkou pochvalu. V tom další výhoda klikříku, že já nejen přesně označím, ale taky slíznu smetanu s tou obří pochvalou.
Navíc právě v tom stejném zvuku vidím pro mě mínus, já naopak intonací tzv.utvrzení sděluji psoi takhle ano, takhle ano, ale ještě přidej,
no to si ale nerozumíme právě, klikr není pochvala, neni. Klikr je označení toho, že TOHLE je vono, pochvala přijde ode mne a tam si můžu s tou intonací pohrát.
Klikr x míček, pešek, je o něčem jiném, míček a pešek jsou odměna, nic neoznačují.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 12:54
- Nahlásit
Nojo, rozdíl je v tom, že já cvičím úplně jinak. Ten moment držení nemůže být zas tak kratičkej, to nejde, že prostě nechám psa žvýkat a snažím se chytit tu milisekundu, kdy nežvejká!
Ale to je zas diskuze na téma: klikr to nejlepší.
Udělám to tak, aby překousnout nemohl a za to dostane obrovskou pochvalu a míček.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:04 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
anonym
to nejde, že prostě nechám psa žvýkat a snažím se chytit tu milisekundu, kdy nežvejká!
To nejde, pochopitelně. Ale dá se to udělat tak, aby žvejkat vůbec nezačal. Dá se odkliknout nejdřív pohled na aport, pak přiblížení k aportu, dotyk aportu čumákem, milisekundové podržení... zní to zdlouhavě, ale jde to docela rychle.
s povelem "drz" mu dej cinku do tlamy.pridrz zezpodu levou a pravou jisti cinku
Pokud tohle někdo opravdu HODNĚ dobře neumí, tak takovouto manipulací zhnusí psu činku na hodně dlouho.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:07
- Nahlásit
A moje oblíbené video:
https://www.youtube.com/watch?v=6oFO9Z0oHBA
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:12
- Nahlásit
Jenže dámy, takhle mi pes nosit aport, tak zvracím a odcházím ze zkoušky s nulou. Zadavatelka má NO a zřejmě cvičí sportovku, to je absolutně o něčem jiném.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:17
- Nahlásit
anonym
Na videu je princip učení. Samozřejmě konkrétní provedení si člověk upraví podle toho, co potřebuje - jasně že provedení aportu u lovečáka je úplně jiné, než u aportu podle IPO. Pokud potřebuješ předsednutí, začneš sedícím psem. A naklikáš si sed tak přesný, jak je třeba.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:18
- Nahlásit
aňoňouma
PetraK
Nic proti klikru.
Ale zadavatelka jasne psala, ze s klikrem nepracuje. Tak proc to do ni hustit horem dolem?
anonym
Staci chvilinka pevne a klidne drzet, obrovska pochvala a odmena, treba micek. Neboj se prvotniho znechuceni,
To je zase pes od psa, takovej postup by u nekteryho mohl zpusobit trvaly znechuceni.
purpurka
Ja jsem pro postup ala Walda:
bych doporučil aport vůbec neodhazovat, jen se přetahovat: držíš a nepustíš - taháme se, překousneš, tedy nedržíš - o aport přujdeš.
Až když tohle pochopí, tak zase aport neodhazovat, ale jen pouštět z ruky a ustupovat před štěndou, aby ti ho musel cpát do ruky, abyste se mohli zase přetahovat.
Presne takhle jsem ucivavala aport ja.
A tohle bych s dovolenim vypichnula.
Poslušnost, klid při odhozu a předsednutí při odevzdání, do toho dejte až úplně na konec, na to máte měsíce času.
A hlavne, jestli uz ma fenka zazity spatny navyky, chce to nejakej cas a venovat se jen jedny metode, pro kterou se rozhodnes. Neskakat z jedny na druhou. Tim ji udelas akorat maglajs v hlave a muze se ti casem na aport uplne vyprdnout.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:20 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Jen chci podotkonout, že z mého pohledu spojujete dvě kategorie, podávání a aport. Třeba všechny ZŘ speciálního výcviku tohle oddělují. Podávání čehokoli je jemná práce, pes musí prokázat cit v hubě, jemnou motoriku a inhibici tvrdýho kousnutí, musí rozlišit, co podává, jestli to je kov nebo syrový vejce a podle toho se zachovat. Aport je razantní přinesení čehokoli, součástí toho je třeba i přitažení člověka nebo lodi. A samozřejmě u sportovního aportu ta formální stránka, to u podávání není.
A hodně souhlasím s aňoňoumou:
Pokud tohle někdo opravdu HODNĚ dobře neumí, tak takovouto manipulací zhnusí psu činku na hodně dlouho.
Mohu z praxe od hodně lidí potvrdit.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:21
- Nahlásit
Fifi
Tohle bych naopak neviděla jako úplně obecně platné dogma. Pokud je pes hodně temperamentní a člověk ho nechá na aportu šíleně "rozlítat", tak se k tomu ty klidy a přesnost pak přidávají neuvěřitelně těžko.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:23
- Nahlásit
Ale houby s octem, je vidět, že o tom nemáte ani ponětí, natož představu. Vůbec nejde o předsednutí, ale celkové provedení cviku. Máte youtube, tak se aspoň podívejte co je aport u IPO a najdete i "princip" učení. Jestli žijete v představě, že princip učení může být stejný a pak ho "upravím", tak jste absolutně vedle.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:28
- Nahlásit
aňoňouma
Tohle bych naopak neviděla jako úplně obecně platné dogma
Ja psala neco o obecne platnem dogmatu?
Pokud je pes hodně temperamentní a člověk ho nechá na aportu šíleně "rozlítat", tak se k tomu ty klidy a přesnost pak přidávají neuvěřitelně těžko.
Jasny, souhlas, zase je to pes od psa. Ale pokud zadavatelce fena aport plive nebo neco prinese a ocekava pamlsek? Tak je asi nutny se vratit nekam zpatky. O x kroku.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:31
- Nahlásit
anonym
Dělám mimo jiné obedience, tam je aport pokud vím velmi podobný, jako v IPO.
Jestli máš představu, že existuje jediný obecný princip učení vhodný pro všechny IPO psy a všechny jejich majitele, tak jsi vedle jako jedle. A kupodivu většina lidí v obedience, co znám, toho vyzkoušela dost a nakonec skončila u klikru - stejným postupem, jak je to na tom videu. Protože tím člověk naučí psa úplně přesně to, co potřebuje, a v obedience na přesnosti hodně záleží. Ano, pes na videu předává ve stoje, my potřebujeme přesné předsednutí. To je úplně fuk, princip učení je furt stejný - začne se z cílové pozice a po kouskách se přidává "pozpátku".
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2015 13:32 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
anonym
se aspoň podívejte co je aport u IPO
Je pravda, že žádnou zkoušku podle IPO jsem nikdy neskládal, ale taky se tu nikde nepsalo, že jde jen o IPO. Já mám blíž k speciálnímu výcviku, NZŘ a Tartu, a tam všude "můj" způsob dobře vyhovuje.
|