| Autor |
Zpráva |
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 14:07
- Nahlásit
davidkova renata
Já zas vím, že anonym myslel buď kus žvance nebo hračku (psal to zde několikrát). Takže píšu o tom, o čem se tu lidi baví.
Ty další odměny poraď rovnou původní pisatelce nebo anonymovi a nedělej fóry
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 14:22
- Nahlásit
Hezká myšlenka je, že odměna je vše, co pes chce. Dá se to použít kdykoli, během normálního denního fungování
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 14:27
- Nahlásit
sicluceatlux
Výstižné
Ještě jsem si vzpomněla, že poslední pamlskovou novinkou jsou tyhle roll-on odměny (asi "řešení" obezity u psů):
http://www.exo-eko.cz/Cokolada-a-ostatni-pamlsky-p ro-psy/Roller-Pop-lizatko-odmena-pro-psy-45ml-Trix ie
Známí koupili lososovou příchuť a jejich pes to nechce (a to je schopnej si pochutnat i na rozjeté žábě).
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 14:52
- Nahlásit
Baggie
A jedná se o cokoli : Táhne dopředu ? = chce jít dopředu= chůzi dopředu použijeme jako odměnu, jde-li ukázněně na prověšeném vodítku- jak bylo zmíněno.
Chce prohnat holuby na poli ? - prohánění holubů= odměna- sedne si, naváže oční kontakt- následuje odměna v podobě vypuštění k prohnání holubů atd atp. Odměna nemusí být vždy jen hmatatelná, je to vše, co psa těší.
Chceš misku se skvělou večeří ? Večeře = odměna-Sedni si pěkně klidně, následuje odměna v podobě misky..........
Tento systém začít napřed používat tam, de nejsou rušivé vjemy
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:05 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
sicluceatlux
odměna v podobě vypuštění k prohnání holubů
no to bych ho teda pěkně hnala a udělat tohle v situaci, kdy zvíře nemá ještě zafixováno, že zvěř se nehoní, je to koledování si v nejlepším případě o rozlovení, v horším o zastřelení nebo přejetí.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:09
- Nahlásit
kachna_
Nechytejte se za slovo - někdo tohle psovi dovolí, někdo ne.
Já myslím, že na povolení honění holubů na poli není nic špatného - není to zvěř. Ten můj janek, když se rozběhne za holubem, tak běží pár metrů, holub se vznese, a on pak chvíli pobíhá a kouká a zjišťuje, že holuba nedohoní...
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:13
- Nahlásit
kachna_
To byl příklad, každý ať si aplikuje na svého psa, co jeho jest No mám pasačku , nám to nehrozí, holubi jsou jedinní, co ji povoluji prohnat, když je jich "smečka" na poli. Naopak u kočiček máme : "Podívej na kočičku", prohánění zakázáno, a když hezký sedí a jen dívá, kočka vyhopsne na plot a taky dívá . máme "hop do náruče" a ještě podívat Sousedovic kočka netrpí panikou
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:16
- Nahlásit
Baggie
O ty holuby mi nejde, ale o to, že pokud toho psa nemáš ještě relativně dost pod kontrolou, tak ti chytne stopu, vypíchne zajíce..., ani nevíš jak (proto píšu, kdy zvíře nemá ještě zafixováno, že zvěř se nehoní).
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:16
- Nahlásit
Baggie
Jo jo, jde právě o ten pocit, že je "zahnala" do vzduchu , vítězoslavně se vrací Co nelétá nesmí honit, ani kosíky a jiné ptáčky, mám ráda přírodu jako celek. Dokonce ani osamoceného holuba ji prohánět nenechám, když jdeme po chodníku, neboj Jde o ten davový efekt
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:20
- Nahlásit
kachna_
Vycházím z toho, že člověk, který psa pod kontrolou nemá ho nevypustí jen tak, protože kdekoli může číhat holub, srnka, bažant.....
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:22
- Nahlásit
kachna_
Aha. Já právě myslím, že ty holuby ho nemůžou "rozlovit", páč nemají tu správnou vůni jako zvěř.
Ten můj, když vidí holuba a jde ho honit, je to hra, ale když cítí zajíce, chová se úplně jinak. Ale je to foxík, tak ten asi nějak dokáže rozeznat, co je z lesa (tedy, co se loví) a co ne.
sicluceatlux
To je dobře, že se ti vrací vítězoslavně, můj je trošku schlíplý, že uletěli, a že je po srandě.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:27
- Nahlásit
Baggie
A hlavně, nejde o ten konkrétní příklad, ale o princip "odměňování", abychom se zase nedostali od něj , mě to totiž celkem nadchlo
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 15:33
- Nahlásit
sicluceatlux
Jo, dyť jo. Taky mě to nadchlo - využít všechno, co dělají, jako odměnu. Vím, že už jsi to zmiňovala i v jiných tématech, ale sem to pasuje jak zádel na hrnec
|
birma
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 16:33
- Nahlásit
Baggie
spousta psů loví jen proto, že se to hýbe. I tak se to odnaučuje blbě a nejlíp právě od jednodušších věcí (holubů) ke složitějším (srnkám)
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 16:53
- Nahlásit
birma
spousta psů loví jen proto, že se to hýbe.
No, někdy je hraní a zvědavost vykládáno jako lovení. Prostě kočce opravdu sepne "lovící mód" ve chvíli, kdy se něco hýbe, ale pes buď lovec je nebo není a navíc se tyhle vlastnosti u něj dají usměrňovat či podporovat.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 17:03
- Nahlásit
Baggie
No, někdy je hraní a zvědavost vykládáno jako lovení.
to jo, ale ve chvíli, kdy si pes hraje 10 kilometrů a tři hodiny od místa odkud za srnou vyběhl už je to skoro jedno.
Prostě kočce opravdu sepne "lovící mód" ve chvíli, kdy se něco hýbe, ale pes buď lovec je nebo není
záleží i na plemeni, třeba chrti loví očima a ne nosem
navíc se tyhle vlastnosti u něj dají usměrňovat či podporovat.
to samozřejmě. Právě proto je jednodušší to usměrňovat od jednodušších (holubi) po složitější a ne to u holubů dovolit a pak se divit, že pes má tendence honit zajíce...
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 17:10
- Nahlásit
birma
Šmarjá, tak když běží za srnou, tak je to snad jasný. Ale třeba u holubů to lovení být nemusí.
Právě proto je jednodušší to usměrňovat od jednodušších (holubi) po složitější a ne to u holubů dovolit a pak se divit, že pes má tendence honit zajíce...
Jo, a tím se dostáváme zase na začátek, kdy jsem psala, že si myslím, že holubi nemohou psa rozlovit, protože nemají tu správnou "vůni" a navíc jejich "lovení" vždycky skončí stejně.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 17:21
- Nahlásit
Baggie
Ale třeba u holubů to lovení být nemusí.
Ale však to pravé lovení nemusí být ani u srny, stejně jako u holubů to může být "jen" skvělá zábava. I ta ale bývá postavená na nějakém loveckém pudu. Však i aportování balónku nebo nácvik obran (ten tedy jen někdy), honění cyklistů.... je založeno na loveckém chování a má stejné spouštěče, bylo by krapet zvláštní, kdyby holubi byli tou světlou výjimkou
ale to už jsme tady hodně OT
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 17:28
- Nahlásit
birma
Nějak si neumím představit, že psa žene za srnou něco jiného než lovecký pud.
Honění cyklistů podle mě není založeno na loveckém chování - bylo by, kdybychom mluvili o kočce. Aportování balónku - jak u kterého psa...
Jo, jsme off-topic, protože se jako obvykle neshodneme
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 18:00
- Nahlásit
Baggie
Já zas vím, že
aha tak to promin,netušila jsem že jsi nadána věšteckými schopnostmi ) já ne a proto těžko můžu napsat zadavatelce jakou odměnu má použít na svýho psa když jsem ho nezahlídla ani na obrázku na to si holt každej musí přijít sám
jinak honění holubů je přesně to co netoleruju od prvního dne co si štěně dotáhnu dom.. tim to totiž začíná
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 18:20
- Nahlásit
No kazdy to ma jinak,no,neni potreba se hadat,tak jako kazdy pes je jiny,nekdo s tim problem ma a druhy ma ovladatelneho psa i kdyz si obcas rozezene holuby. a
Asi to byl blby priklad,ale opakuji,jde o princip. Dosadte si tam misto honeni holubu cokoli jineho.Vzdyt kdybysichni fungovali stejne,nebyly by to pravdepodobne zive bytosti,ale roboti.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 18:27
- Nahlásit
Baggie
Honění cyklistů podle mě není založeno na loveckém chování - bylo by, kdybychom mluvili o kočce. Aportování balónku - jak u kterého psa...
lovecký pud není o kočce, ale obecně o POHYBU, a to nejen u psů
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2014 22:03 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Lenko hledej super odměnu
Pejsek by potřeboval odměnu ve formě zázemí. Někoho, koho bude respektovat a komu bude důvěřovat a kdo ho ukočíruje doma i na procházkách.
Až mu tohle někdo poskytne, nebude od něj chtít pryč
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2014 10:43
- Nahlásit
Achjo, řekl vám někdy někdo že je rozdíl mezi loveckým a kořistnickým pudem?
Walda - rada úžasná, ale ten respekt a důvěra se musí nějak vybudovat a ukočírovat ho se musí zase naučit Lenka.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2014 14:45
- Nahlásit
davidkova renata
aha tak to promin,netušila jsem že jsi nadána věšteckými schopnostmi
Nejde o věštecké schopnosti, ale o to, že to zde několikrát psal. Tys to nečetla?
Neumi
lovecký pud není o kočce, ale obecně o POHYBU, a to nejen u psů
Nevím, co chceš říct. Já chtěla říct to, že u kočkovitých šelem je spouštěč loveckého módu pohyb objektu, u psovité šelmy tohle stačit nemusí.
anonym
Achjo, řekl vám někdy někdo že je rozdíl mezi loveckým a kořistnickým pudem?
Přesně!
|