Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Prevychova dospeleho nemeckeho ovciaka
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
LenkaNO
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 21:11
- Nahlásit

Dobry den,
mam 4 rocneho nemeckeho ovciaka a priznavam sa ze ssme jeho vychovu trocha zanedbali, klasicke povely ako su lahni, sadni, zostan a chodza pri nohe nie su problem kym sme v domacom prostredi, ale ako nahle sa snim chcem ist prejst niekam von zaujima ho vsetko ine len nie ja a moje povely.. Viem ze treba trpezlivos a chodit snim asi casto von, ale udrzat nemeckeho dospeleho ovciaka na uzde a na voditku ked ma na nieco zalusk je pre nna tazke.. Nemate nejake tipy a triky ako ho prinutit posluchat aj mimo zahrady?

birma
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 21:36
- Nahlásit

LenkaNO
koupit sobě neurol, psovi spoustu dobrot a hraček, které bude milovat a pomaličku a postupně ho ty povely učit v postupně se ztěžujícím prostředí. Takže jestli je umí bezchybně na zahradě, tak metr za plotem (ale až po procházce a vyběhání!) by to mohlo jít taky a pak postupně ve známém klidném prostředí a pomalu přidávat vzruchy

LenkaNO
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 21:53
- Nahlásit

Najvacsi problem je s tymi prechadzkami, sice vybeh tu ma vepky ale chcem snik chodit ak niekam inam.. Dnes som si vsimla ked som snim bola na prechadzke a tak hned zo zaciatlu ako son otvorila branku zacal tahat, cuchat zujimalo ho vsetko ine, ale ako nahle som sa otocila a zacali sme sa spolu vracat po tej istej trase tak isiel omnho kludnejsie.. Vyskusala son to teda este jedem krat.. Sla slm snim po luke kde sa to vsetkonopakovalo, opat ma tahal takym sposobom ze ma ruka kde som drzala voditko dost boalea, ale ako nahle sme sa otocili smerom napsat isiel pekne, kludne pri nohe.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 22:01
- Nahlásit

LenkaNO

Pokud na začátku procházky nezvladatelně tahá, tak bych mu pořídila postroj, aby tahal na něm a nekazili jste si chůzi na vodítku. Postupně mu vytvoříš spojení: vodítko připnuté na postroji - tahá se, vodítko na obojku - netahá se. A když je na postroji, tak si ho můžeš připnout na canicrossový opasek, aby ti neurval ruce.
Kolik má denně aktivit a jakých?

birma
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 22:01
- Nahlásit

LenkaNO
tahal takym sposobom ze ma ruka kde som drzala voditko dost boalea, ale ako nahle sme sa otocili smerom napsat isiel pekne, kludne pri nohe.
to bude tím, že domů se mu nechce, tak by nemá důvod tam tahat Tohle je jeden ze způsobů jak naučit netahání na vodítku - jakmile se vodítko napne, otočit se a zamířit zpět. Další je třeba při napnutí vodítka zastavit a nerozejít se dokud pes vodítko nepovolí.
Ale pokud pes tráví většinu života na zahradě dá se čekat, že bude potřebovat nějaké větší vybití energie, než vůbec bude schopný vnímat, že není na procházce sám, ale má tam i paničku a je na nějakém vodítku... To by šlo vyřešit třeba sedákem a psem na postroji s vodítkem s amortizérem, kdy on bude moct tahat, trochu se unaví a tobě ani jemu to nebude nepohodlné.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 22:02
- Nahlásit

já než se vyžvejknu, tak mě aňoňouma předběhne se stejnou radou

LenkaNO
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 22:25
- Nahlásit

Heh domov sa mu prave niekedy az moc chce, vzdy ked sa vracame a vchadzame na mostik pred chalupou sa rozbehne domov tak ze mi ide utrhnut ruku, ale dakujem moc za rady.. Dnes som nieco podobne aj robila ze pri napnuti voditka som zastala a dala povel sadni, sice mu to trvalo dlhsie nez doma kym si sadol, ale sadol.. Len neviem ci je dobre to robit aj s tymto povelom sadni a ukludnit ho trocha, alebo radsen len zastat a pockat bez zbytocnych povelov navyse.. A dakujem za rady, pojdem teda pozriet nejaky ten postroj

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 22:31 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

LenkaNO
Je dobré od začátku učit chůzi na vodítku bez povelu, aby se pes naučil hlídat si sám napětí vodítka.
Takže pokud napne vodítko, zastavíš a nehybně stojíš, nebo se otočíš a jdeš na druhou stranu, než pes táhne. A pokud jde hezky na prověšeném vodítku, tak se jednak dostane tam, kam chce, a za druhé ho občas odměníš, pochválíš, dáš pamlsek. Pes brzo zjistí, že se dostane tam, kam chce, jen pokud bude vodítko prověšené, a ještě u toho občas dostane nějaký bonus. Ale chce to opravdu důslednost, nikdy mu nedovolit, aby se taháním někam dostal. Takže pokud je pes na začátku procházky nevylítaný a není schopný vnímat, nebo pokud víš, že musíš někam dojít a nemáš čas každé dva metry zastavovat, tak ho přepni na postroj, ať si může tahat jak chce.
A chce to aktivitu, aktivitu a aktivitu. Fyzickou i psychickou. Nevylítaný, neutahaný pes pracovního plemene je jako nukleární puma před výbuchem - spousta energie, ale naprosto nekontrolovatelná

LenkaNO
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 22:45
- Nahlásit

A mate aj nejake napady ako ho pred prechadzkou unavit a vybehat? kazdy den snim na dvore aportujem ale pred.prechadzkou mu nestaci ani aportovanie a ine hranie.. no aportovanie jeho stylom, pretoze nechce vratit "hracku" vzdy mi ju prinesie ale polozi az vtedy ked vidi ze mam v ruke dalsiu co mu idem hodit.. A takto prebieha nase aportovanie, vzdy na vymenu dve hracky,ale aj tak ma vzdy energie za 4.. musim mu kupit teda ten postroj specialne nato.

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 22:59
- Nahlásit

LenkaNO
A mate aj nejake napady ako ho pred prechadzkou unavit a vybehat?
Uvazujes spatne, pro psa, kor dyl drzenyho na zahrade bude prochazka vzdy ten nejvetsi podnet, vzdy bude tahnout jak dobytek. Tam pak ta trpelivost, postroj a prace se psem, casem treba i pridat tahani u kola po mekkych trasach. Muze pomoct brat psa na vychazku casto, vickrat za den, aby to pro nej nebyla takova extra akce.
Nebo dalsi moznost, psa nalozit do auta a vyjet. Do prirody, poli, lesu, psisko jistit na snure, kdyz nemel doted moc vyziti a asi ani privolani nema moc zazity. Ver, ze po trech hodinach brouzdani v luzich a hajich, prubeznym privolavani a odmene bude pes uplne jiny zvire.

LenkaNO
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 23:37
- Nahlásit

Byvam na dedine hned za domom mam lukyx lesy.. Nedavno sme snim boli na vylete v lese.. Behal po strmych kopcoch hore dole, kupal sem tam si ak zaplaval ked sa naslo hlbsie pleso.. pendloval stale stale medzi mnou a ocom.. Po 5 hodinanch mozno aj viac clovek caksl ze pride dom a bude aspon trocha vycerpany.. A to sa teda vobeec nekonalo.. Doma.opat behal behal behal :-D aortoval, proste ako vzdy... A my sme nechapali kde to v sebe vsetko berie.. Ale je mi to proste jasne, viac viac aktivit a castejsie prechadzky aby si zvykol kto je aj vonku pan..

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2014 23:41
- Nahlásit

LenkaNO
tak tak. A az te zacne vnimat, tak zacit pracovat na nejakym zavareni i mozecku psiho, aby byla nejen fyzicka, ale i psychicka aktivita. Tam je vyber siroky, jestli je to aporter, tak hra na schovavani aportu, zaklady stopovani atd.

Matt
# Zasláno: 21 Zář 2014 23:43 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Nejlépe vyvézt do míst, kde se výrazně sníží riziko potkaní "rušivého" podmětu, jako pes, zvířata nebo lidé a nevidím problém, aby tahal třeba 20 - 30m pevného provazu, za který může nouzově zarazit psa. Podobný princip jako elektricky obojek, jen chybí špagát.

Avšak já bych poradil to, co jsme dělali u všech loveckých psů a momentálně i s terveurenem - píšťalka, protože když pes vyletí, tak nějaké řvaní nevnímá, i kdyby, tak velmi vnímají intonaci hlasu a každý není stoický kliďas. Píšťalka ho přibije k zemi, ale pozor, to musí být píšťalka, která přeřve klidně celé pole a pes jí slyší na kilometry daleko, lidé na stovky metrů (např.: námořní záchranné píšťalky, které dokáží 100dB a více). Když vyletí za zvěří a nereaguje, tak ho přibiješ píšťalkou a vsaď se, že ho tím od nahánění psa, zvěře nebo lidí vyhodíš z rytmu. Tím jsi vyhrál, protože se zastaví a otočí se směrem na tebe. Stává zpět ovladatelný a můžeš ho přivolat s pobídkou (tleskání s podřepem). Jestli máte zvládnutou motivaci s přivoláním např.: veliká pochvala s jeho nejoblíbenějším pamlskem (piškot pro běžné, vařené kuřecí pro těžké a kousek něčeho, za co bude dělat stojku na čenichu za krizovky) s hračkou. Můj když vystartuje třeba za kumpánem se zatměním v palici, až tak silná motivace bývá oblíbený kamarád, kterého zmerčí (ještě nevylítaný), tak ho přizdím písknutím, jdu dolů a volám klidným Leto, ke mně! Má to zafixované jako největší radost, protože je chválen, dostane chutnou odměnu a především bude se házet míček. Okamžitě letí ke mně a nemůže se dočkat (na podmět už zapomněl). Píšťalka se použije jen v nejvyšším stavu nouze, kdy není jiná možnost a smyslem není mu dávat povely, ale přibít ho k zemi s rozsvícením v palici. Nechá se použít cokoliv, princip zůstává stejný a lze tak vyhodit z bloku loveckého psa při vystavení, stopy i barvy.

Ovčáci mají výhodu v instinktivnímu hlídání si pána, které se u nich od prvních týdnů pěstuje a podporuje včetně změny prostředí, takže i když se baví a dovádí se štěnětem (zatmění v palici se silným podmětem), tak si stále hlídá pána s reakcí na směr pohybu. NOvčák není Bígl, setr, španěl a potvory tomu podobné, takže to půjde podstatně snadněji, než třeba u barvářů letící po barvě, či stopě - Bígl poslední obrys na horizontu mizícího na půl dne.

pitvora
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 08:50
- Nahlásit

LenkaNO
hned za domom mam lukyx lesy.. Nedavno sme snim boli na vylete v lese..
Ideální by bylo takhle výletovat denně... ne teda pět hodin, ale aspoň ty dvě hodinky to chce.

Po 5 hodinanch mozno aj viac clovek caksl ze pride dom a bude aspon trocha vycerpany.. A to sa teda vobeec nekonalo.. Doma.opat behal behal behal :-D aortoval, proste ako vzdy... A my sme nechapali kde to v sebe vsetko berie..
Pokud na procházky běžně nechodí, tak byl prostě z té spousty vjemů moc rozrušený a "jel" dál, i když už vlastně nemohl.

anonym
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 10:39
- Nahlásit

Nezlobte se, ale připadáte mi skoro všichni trochu mimo.....
Slečna nepíše kolik je jí let, ale soudím, že mnoho ne, zrovna tak nepíše jak má pes doma naučené povely a jak ho odměňuje, jak vypadá přivolání...........
Podle všeho se jedná o 4letého psa výcvikem de facto nedotčeného, výchovou asi rovněž, prostě typického vesnického "záploťáka". Je mi záhadou, že až do svých 4 let s ním nikdo problémy neměl. To nechodil ven?
Moc mě pobavila rada, dát ho na postroj! Asi si nedovede radící představit, co dovede totálně nevycválané 45kg hovado na vodítku, natož na postroji. Zrovna tak píšťalka je opravdu humorná a obzvlášť závěr Matta o instinktivním hlídání si pána! Fakt moc vtipné.
Lenko, zkus popsat výše uvedené a pokud máš jen problém projít s ním třeba kousek vesnice do míst, kde ho můžeš pustit z vodítka, zkusím poradit. Ale napiš trochu víc.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 11:34
- Nahlásit

anonym
Asi si nedovede radící představit, co dovede totálně nevycválané 45kg hovado na vodítku, natož na postroji.
věř že dovedu. Krom postroje, tam je zmíněný i opasek, protože tak má člověk šanci ty nárazy celkem v pohodě ustát. A pokud Lence není mnoho let, tak s nevycválaným psem nemá co sama dělat venku ať už na obojku, postroji nebo čemkoliv jiném...

LenkaNO
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 11:37 - Změnil/a: LenkaNO
- Nahlásit

Hm je mi 21 a presne ako hovoríš /ak možem tykať/ je problém udržať to 45kg hovado keď ja mám len o 5 kg viac :P
Naučené povely.. neviem ako ich mám popísať, proste všetko ovláda doma kým ho nevyruší napr. susedný pes, ktorý ho samozrejme zaujme viac ako ja a moje povely.. nieviem ako si predstavuješ ako ti mám popísť ako vyzerá privolanie.. A k tomu že aby som sním šla niekam kde ho možem pustiť z vodítka.. pruznám sa že mám strach hp pustiť, pretože v zime samozrejme ako každý pes sa bál tento rok ohňostrojov a nerobilo mu problém preskočiť 1,7 m plot.. a ušiel, hľadali sme ho tri dni..a bojím sa toho, že opať dostane túlajúce labky keď ho pustím z vodítka a že zasa ujde a neposlúchne ma na privolanie keď bude na voľno, keď idem napr s ocom sa nebojím jeho poslúchne ale samozrejme otec nemá toľko času chodiť s ním von..

anonym
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 12:07
- Nahlásit

Lenko, do teď jsi s ním nechodila ven a asi jsi se mu nijak extra nevěnovala. Prostě pes byl na zahradě .....
To je velký problém, dá se to, ale je to dřina a vyžaduje to soustavnou práci, obrovskou důslednost a trpělivost. v podstatě tvůj mnohahodinový denní kontakt se psem, aby sis s ním vybudovala aspoň nějaký vztah. Otce se zřejmě trochu bojí a tak poslechne, ale tebe víceméně ignoruje.
Proč tě napadlo až teď se mu věnovat?

LenkaNO
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 12:16 - Změnil/a: LenkaNO
- Nahlásit

Chodila som sním von kým bol menší, ale ako náhle dostával silu a rástol už som sa bála že ho neudržím keby sa niečo stalo napr. sme stretli nejaké zviera a pod. a na tom to krachlo.. a vždy keď som sa aj rozhodla sním ísť a domov som sa vrátila s pľuzgiermy na rukách po vodítku ma to odradzovalo, ale teraz som sa zatla tak hľadám všetky možné sposoby ako na to.. a hlavne trpezlivosť, ale musím uznať, že sa to lepší.. ide celkom fajn, až pokaiľ niečo nezacíti a vtedy je schopný mi ruku vytrhnúť len aby to čo najrýchlejšie oňuchal alebo ocikal.. :P

Baggie
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 12:18
- Nahlásit

LenkaNO
Lepší pozdě než nikdy... Hodně zdaru!

anonym
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 12:57
- Nahlásit

Lenko, musíš přijít na to, co ho zajímá tak, že by "za to dal duši", ať už je to hračka nebo pamlsek. Tak moc, že když to budeš mít v ruce z tebe doslova nespustí oči a nebude ho zajímat pes za plotem ani nic jiného. Pamlsek - i kdyby to mělo být maso, syreček, rybička, prostě hledej. Hračka - ne to co má k dispozici, ale hračka se kterou si s ním budeš hrát jen ty, on sám nikdy. Hledej a napiš.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:00
- Nahlásit

a když to nenajdeš (což je dost pravděpodobné), tak to chce motivovatelnost na hračky a jídlo budovat krok po kroku, což je dost pracné, ale dá se to skvělé na budování vztahu i motivovatelnosti psa jsou třeba přivolávačské hry - něco se k nim dá najít na youtube třeba pod recallers

Baggie
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:03
- Nahlásit

anonym
Myslím, že pro psa zavřeného čtyři roky na zahradě, nebude nic znamenat víc, než volný prostor za plotem. S tímhle faktem je potřeba začít pracovat - takže pomalu, trpělivě a postupně, jak tady radí holky.

anonym
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:20
- Nahlásit

jojo, jenže nejdřív musí se psem vůbec navázat kontakt, aby ho vůbec mohla navázat, je nutné najít něco, co pro něj bude obrovská odměna. Posílat odkazy na videa je hezké, ale to už je o něčem jiném. Lenko hledej super odměnu a pak budem pokračovat dál.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:24
- Nahlásit

anonym
nevím, co víš o recallers, ale to je právě systém her, který pomáhá psům naprosto bez vazby na pána, třeba i nechutí k pamlskům a odporem ke hračkám, učí je, že s páníčkem je sranda, že pamlsky jsou skvělý a hračky úžasný představa, že každej pes v každym okamžiku svýho bytí má něco, co může páníček ovládat (ideálně pamlsek nebo hračku) pro co položí život je podle mě dost naivní.

Baggie
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:26
- Nahlásit

anonym
Pro toho psa je nejvíc "nebýt na zahradě". Když myslíš, že tohle ona dokáže překonat nějakým žvancem, tak budiž.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:44
- Nahlásit

Baggie
Pro toho psa je nejvíc "nebýt na zahradě". Když myslíš, že tohle ona dokáže překonat nějakým žvancem, tak budiž.
a prosim tě kd e píše anonym o nějakým žvanci? píše o super odměně..to je rozdíl krapet

Baggie
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:47
- Nahlásit

davidkova renata
a prosim tě kd e píše anonym o nějakým žvanci? píše o super odměně..to je rozdíl krapet
Ta super odměna je stejně nějaký jídlo, čili žvanec, ne?

pitvora
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 13:49 - Změnil/a: pitvora
- Nahlásit

davidkova renata
Píše o pamlskách a hračce. Obávám se, že psu, který je totálně štajf z toho, že se po ix týdnech dostane ven, bude v tu chvíli dost ukradené oboje...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2014 14:02
- Nahlásit

Baggie
a super odměna je stejně nějaký jídlo, čili žvanec, ne?

to fakt nevim jak to myslel anonym,ale jako odměna se dá použít i jiná věc než kus žvance ,že jí neznáš,neznamená že neexistuje .)
jinak souhlasim s tim,že to bude šichta,to zas jako jo

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání