Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Hovawart - štěně vztekloun
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:54
- Nahlásit

birma
Štěňata prostě koušou
a jak rádi.
gloritkaje pravda, ze kdyz kousne vic do ruky tak na "au" nebo "boli" zmirni a je klid
a o tom to je

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:56
- Nahlásit

Neumi
já bych řekla že pes, když "on"

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:57
- Nahlásit

Neumi
Pes

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:59 - Změnil/a: gloritka
- Nahlásit

ssshhhh
Diky za rady, divam se ted na to z jineho uhlu ... asi jsem fakt potrebovala nakopnout a poradit co a jak, chce to trpelivost a klid .. na tom klidu budu muset maknout, ale snad to povede ke spokojenemu souziti. Musi ..

Neumi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:02
- Nahlásit

a to je z české chovky?

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:05
- Nahlásit

gloritka
u tak malého štěněte bych se víc než na "cvičení" zaměřila na soužití, vzájemný vztah a důvěru. Co do něj teď vložíte v tomhle směru, později jako když najdete.
Nemusí umět sedni lehni a tak, spíš by mi stačilo přivolání a hlavně to budování vztahu. Já to taky doháněla až v pubertě mojí feny, když se začala blokovat a dělat blbosti, protože jsem jí prostě nerozuměla, byla takovej exot a já málo vnímavá, trvalo mi dlouho, než jsem jí pochopila a v jejích dvou letech máme nádhernej vztah plnej vzájemné důvěry. Je lépe ale začít už u štěněte, s tím budováním vztahu.

Fifi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:06
- Nahlásit

birma
odešla bych od něj, konec veškerý hry a zábavy.
Zalezi na nature stenete.
Ja takhle odchazela obcas ze hry prehnany s happy Kremyleckem zahlodnutym na nohavici.
Přesně takhle se učí tlumit kousnutí štěňata při hře se sourozenci - když kousne moc, tak si s nim bráškové nebudou hrát, takže se naučí kousat jemně tak, aby zábava nepřestávala.
Nebo si braskove budou hrat jeste vic a mastit se az do krve. Pak teprve se obcas matka fena uraci jit ty spratecky sprdnout a rozsadit.
gloritka
A co byste delali, kdyz vas rafne, já mu tám právě až v tehle momentech na zadek a pak je hodny
Musis byt rychlejsi a odhadovat, kdy se stene ve hre "pretoci". V pravy okamzik tedy tu hru presmerovat na hracku, hadr, piskaka, nebo vzteklouna rozhybat jinou aktivitou typu utikamee, schovam se ti, najdi si me. Kdyz uz te rafne, tak jak pisou ostatni, leda muzes zaupet a nadavat si, zes nereagovala driv. Na zadek by rozhodne stene dostavat nemelo.

pitvora
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:08
- Nahlásit

Já bych k tomu všemu, co už tu padlo, ještě dodala, že by bylo dobrý aspoň trošku nahradit štěněti chybějící sourozence - domluvit mu hrací dýchánky s podobně velkými a temperamentními štěňaty, nebo s pohodovými dospěláky.

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:08
- Nahlásit

Neumi
jezda, omlouvam se, me se posledni dobou seka PC .. melo tam byt BEZ PP .. fakt promin :/ papíry nemá, rodiče jsou oba s PP, šlo o 6letou fenku, kterou chtěli kastrovat, tak aby měla jeste štěnda.. Ti lide maji doma oba psi s PP, ale štěnata měli jen jednou nebo dvakrát, že s nimi puvodne delali zavody a vystavy, ale pak "nebyl cas" ale jinak psi nádherní, zdraví, zdravotní výsledky dobré .. a jeste jednou promin, za tu chybu

pitvora
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:10
- Nahlásit

birma
odešla bych od něj, konec veškerý hry a zábavy.
No nevím, unikající cíl je výzva k lovu. Leda by měl člověk možnost odejít někam, kam štěně nemůže, třeba překročit ohrádku. Což venku většinou není. Mně se víc osvědčilo přestat se hýbat (někde jsem četla krásné přirovnání - "být strom"). Prostě hryžeš, zábava končí, místo zábavného pánečka je tu najednou strom. A strom je nuda.

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:11
- Nahlásit

Pitvora
je pravda, že tady v okolí mají podobně stará štěnata .. JInak chodíme ven s 5letou borderkou ..

pitvora
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:13
- Nahlásit

gloritka
je pravda, že tady v okolí mají podobně stará štěnata ..

No bezva, má koho hryzat místo vás Jen ohlídej, aby se ho druhé štěně nebálo - takhle temperamentní štěnda často klidnější psy děsí.

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:14
- Nahlásit

Pitvora
myslim, ze jak to štěně vyvádí zas tak klidne nebude (bydlí asi 100m od nás)

Neumi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:36
- Nahlásit

gloritka
Dobře jsi pochopila kam mířím, s těmi údaji co jsi dala nemůže být s PP.
A hned napíšu proč mě to napadlo(při četbě "....zuří...") - HW mají pro uchovnění povinný povahový test, takže to první co napadne u HW bPP po rodičích s PP je, že nebyli uchovněni kvůli defektní povaze (což je samozřejmě momentálně jedno....).

K tomu "nesmíš"- jako jednoduchou pomůcku při výchově si přečti tento kratičký článeček : http://katachyon.lerl.info/view.php?cisloclanku=20 13100004

pitvora
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:42
- Nahlásit

Neumi
HW mají pro uchovnění povinný povahový test
a jestli je pravda, že rodiče štěněte mají výstavní výsledky i zdravotní vyšetření, tak je bonitace (otázka jednoho půldne) to jediné, co jim k uchovnění chybělo... Majitelé neměli půl dne čas na bonitaci, ale šest týdnů času na odchov štěňat měli?

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 20:43
- Nahlásit

Neumi
No .. jsem holt chytra horakyne .. promin
vetsinou kdyz reknu ze je bez PP, tak me lidi poslou do haje s tim, ze psi bez PP by se meli utracet .. coz nechapu proc .. No .. jak jsem se tak probirala tema radama, tak mi dochazi ze asi zas tak nezuri .. jako jo, ale ne v takove mire.. umi byt desivy, ale spis neni vyblbnuty nebo je obcas desne hyper.. Vim, ze nemuzu jeho rodice soudit takle, videla jsem je jen chvili, ale neprisli mi nejak vztekli, zurivy apod.
Ale byla jsem tam jen par hodin no :/
dekuju

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 09:41
- Nahlásit

gloritka

ja nevim jestli si hraje, nebo se chce fakt rvát

škoda že nevidíš nás, když jdu s naším štěnětem a starou fenkou. POkud si zapomenu venku házedlo , je to nekynoligicky právě vodítko, který záchrání fenku po vstupo do baráku od ataků toho "šílence" . Má takovou hru, že jí prostě, jak vlezeme do domu "zabíjí" útočí na ní, řve jak prorvaný Slapy, kouše do ní. Protože chci aby od něj měla klid, musím mu nabídnout něco jinýho, kde svou "šílenou náladu" vypustí. Zpravidla je to přetahovadlo nebo "pešíček", nebo kus hadru, co se vejde do kapsy. Zpravidla mu to do tý kušny vrazím hned na podestě, kam se oba nařítí a čekají na mě, aby už s prolítnutím dveří měl hubu plnou. To ho zabaví a cestou do patra to zabíjí. Pokud nemám, zachraňuje nás vodítko - pro nezasvěcenýho to vypadá dost šíleně asi. Stejně jako jeho "boje" s fenkou, nebo s námi. Proč to píšu - myslím, že se dobře nevyznáš v jeho projevu. je to štěně, každý štěně se "pere" , bojuje. Mám energický plemeno. Náš předchozí pes byl dělo, ale současné štěně předvádí ještě vyšší obrátky. Je mnohem divočejší, nezávislejší, má hodně svou hlavu. Podle toho s ním člověk musí jednat. Každý pes je jiný a s každým se musí jednat jinak. Ano základ je vždy stejný, ale hodně se musí přizpůsobit povaze konkrétního jedince. Nejde vzít jednu šablonu a čekat, že to bude fungovat vždy. Píšeš, že máš taky výbušnou povahu - znám - ale tady se musíš setsakra ovládat, šedesátkrát se radši nadechnout. Ne psa rozmazlovat, vše mu dovolit, hranice stanovit, a trvat na jejich dodržování, být důsledná, ale s laskavostí a citem. Je to psí mimino. Nic nezná a co z něj vyroste - to je hodně v tvých rukou. Tak si na ně občas musíš prostě sednout.

gloritka
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 12:24
- Nahlásit

PetraK
děkuju moc

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 12:29
- Nahlásit

gloritka

není zač. Štěňata jsou prostě paka a některý jsou paka víc. využíj toho, že se rád přetahuje a přetahujte se hodně - pochopitelně jemně. Nech ho vyhrávat, uč ho, aby Ti získanou kořist přinesl. A jak říkaly holky, najdi mu kámoše, ať může rozvíjet dodatečně to, co zameškal, díky špatnému odběru. Ty kámoše vybírej podle jeho nátury i podle nátury té druhé strany, přiměřené velikosti.

gloritka
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 12:48
- Nahlásit

Budu se s ním přetahovat ještě více, přetahovadlo ho bere a ještě má takové to štěněcí frisbee gumové a já mu ho vždycky pošlu kutálením a on ho dotáhne zpátky. tohle ho strašně baví, vím, že hovíci frispeečka moc nemusí, ale zatím je do toho strašně "zažranej" tak blbnem takhle Kousek od nás mají 3měsíčního labíkaXNO, tak se jich zkusím zeptat, jestli by to s namí nezkusili, jako venčení

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 13:18
- Nahlásit

gloritka

prima. Hrajte si hodně, snaž se ho na sebe navázat, hodně bych se zaměřila na to přivolání. A i volně hravou formou bych učila základy toho sednutí a lehnutí, postupem času prodlužovala dobu výdrže na místečku, aby se učill i klidnější věci. Učila bych ho aby si užil mazlení. To naše torpédo se to muselo naučit, protože stejně jako předchozí pes měl představu, že nejlepší způsob mazlení je ukopnout mi hlavu, prokopnout břicho, ukousnout nos atd. Takže i na tohle bych se zaměřila. A ad ten štěněčí kamarád- nemáš možnost dojet někam do dobré - zdůrazňuju dobré /nutno předem kouknout na ukázkový hodině, jak to tam chodí/ psí školce? On je to sice dneska dost módní trend. Ale určitý plus to má, pokud je ta školka dobrá - nejde jen o způsob učení, cvičení, ale i o to, jaký je přístup obecně - jestli při oddychovce mezi cvičením štěnda nelítají jen ta, a nemasakrují třeba ty slabší atd. Aby to nebylo o anarchii, ale dávalo to možnost štěněti si pohrát s vrstevníky (zvlášť když mu tahle možnost byla odepřená). Plus to chce ale i vyhledávat kontakt s dospělými dobře socializovanými psy, kteří ho naučí psí etiketě. Mám tu zmiňovanou starou fenku, ale do školky jsem se štěnětem začala chodit proto, aby právě měl možnost být i se svými "vrstevníky" a taky se naučil soustředit se na mne ve velké skupině psů. O kontakt s jinými psy nemáme nouzi, ale vidím, jak je tam rád, jak ho to baví, a učí se na mě o to víc vázat, mám tam daleko víc možností si situace připravit, protože jsou víc pod kontrolou.

gloritka
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 13:31
- Nahlásit

Ta školka tu v okolí asi není. Ale ještě kouknu na net apod. jestli třeba v širším okolí díky za rady. My pravidelně chodíme ven s vycvičenou borderkou, takže třeba od ní se učí chodit u nohy, nebo alespon tak sám to začal dělat apod. Jinak zde jsou asi 3 roční fenky, se kterými si hraje u sousedů, s nimi se vyblbne. Zvyká si i to, co je mu povoleno a co ne, akorát mě strašně vytáčí, že jsme si s rodinou řekli, co bude moci a co ne, a oni to pořád porušují. :/ No o tom "ukousnutém nose" vím, o čem mluvíš nebo když sedím tak mě strašně rád objímá tlapama zezadu a hryže culík. Ale ted si zvykl, že když sedím na zemi, tak si ke mně přilehne a nechá se drbat za ušima

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2014 14:13
- Nahlásit

gloritka

Ta školka tu v okolí asi není. Ale ještě kouknu na net apod. jestli třeba v širším okolí

však tam člověk nemusí chodit 3x do týdne, pokud by to bylo někde dál. Já jsem s prvním pesanem nechodila- ale to jsme měli možnost, že jsme se scházeli banda pár lidí a stejně starých a zhruba stejně velkých štěňat. Vždycky ráno a večer. Takže měl možnost se vyřádit se stejně starými kámoši. Ale teď jednak ta možnost není, a druhak tady je výhoda, že se psi střídají, podle toho jak se sejdeme. Takže poznává různý druhy psů, i různýho věku. I vzhledem k jeho povaze mi tohle momentálně sedí víc. Je prima, že má malej možnost kontaktu s dospěláky, co ho učí - v tom mám výhodu fenky co je doma

du a hryže culík.

ano, velká vášeň, když se mordujeme, je možnost zakousnout mi culík, mno culík, už jen zbytky

Ale ted si zvykl, že když sedím na zemi, tak si ke mně přilehne a nechá se drbat za ušima

to je dobře protože se to taky musí naučit, dohnat to. Naše štěně je hodně nezávislé, nesnášelo jakýkoliv omezení pohybu, takže vzít ho do náruče bylo něco, co fakt nesnášel , no a dneska si moc rád přijde, vyskočí na klín a dělá kočičku (otírá se hlavou o můj krk), vzhledem k jeho velikosti v dospělosti, si to honem honem užívám, už teď se mi na klín moc nevejde

Matt
# Zasláno: 12 Zář 2014 17:22
- Nahlásit

Náš mrňous také rád kouše do všeho a jde po svém (po belgické hlavě). No jsem okousaný, poškrábaný a když se trefí jehličkou, tak to pořádně zabolí a i nějaká ta kapka ukápne, ale zřetelně rozpoznáš kousací řádění, okusování psích kamarádu při hraní na honěnou, přetahováním, tedy hry. Stačí auuuu, nahodí "guilty face", jako omluvu nás celé olíže, pohladíme a jde se řádit dál. Stejný případ, jako když s druhým štěnětem kokršpaněla vyvádí neplechu - chytají se za packy, uši, ocas, krk a koušou se. Neublíží si a učí se sami na sobě hranice, co je hra a co ne. Do přetahovadla se zakousne pořádně a nepustí. To pak mydlí a škube přes krtince, keře a trávu s kokrem, který takovou sílu a hmotnost nedožene. Tuhle "bejkárnu" se naučil v psí školce, kde to okoukal od malin a vlčáků, kteří se tam cvičí. To naše trdlo totiž baví úplně všechno co se dá chytat, kousat, tahat, vyhrabávat, lámat, ... a nedá pokoj, dokud si to nevyzkouší. Takže když vidí jak se učí zakousnout, skočit do vody, tak on musí taky ... i když kolem rybníka chodil obloukem. Začalo to kecnutím do kaluže, pak viděl v psí školce skočit psa při volné zábavě šipku pro klacek, nebo-li zatmění v hlavě a teď mi skočí do vody za každou žábou. Řádí a dokud se nevyřádí a neutahá, tak bude tropit neplechu. Obzvláště, když prší a nepřichází kamarád na hraní, tak se čertí a musí se vybláznit jinak - míčkem, kousáním nebo přetahováním. Někde tu páru musí vypustit a tam bych hledal příčinu chování (frustrace).

Naši ohaři to dělali taky, jeden se učil od druhého a zdánlivě nezvladatelný vztekloun byl nakonec úplně v klidu.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání