Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Hovawart - štěně vztekloun
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 15:53 - Změnil/a: gloritka
- Nahlásit

Zdravím všechny pejskaře,
máme doma 9týdenního pejska hovawarta. Předchozí pes byl také hovík, ale tohle je úplně jiný level. Máme ho 3 týdny, umí ke mně, sedni a jde mu jakštakš i lehni. Jdu si za vámi pro radu, vážení. Na jednu stranu je to pes miláček, mazel, poslušný, šikula, ochotný, ale když se mu něco zakáže nebo není podle něj, tak zuří. A ne málo! Uvedu pár příkladů: to, že mámu kousl do krve jehličkama, když mu vytahovala z tlamy mrtvolu krtka, raději opomenu, chnapl po svačince a minul se do mamčiny ruky. Ale třeba jdeme ven, chytne vodítko a chce se asi přetahovat, ale když mu řeknu fuj, začne vrčet, casnovat s vodítkem a když dostane (na zadek nebo takové dloubnutí alá "kousnutí prsty"), tak bud začne štěkat nebo se ožene, výjimečně toho nechá. Když ale dostane druhým koncem vodítka, je klidnější, ale není to ono. Párkrát to takhle udělal i 5x za procházku. Někdy nic nedělá, jindy jsou dny, kdy to dělá furt.
Další příklad je, že kouše do lýtek. Spíš tepláky, na holu kůži si tak netroufne. Nebo když se mu řekne na cokoli "nesmíš" vzteká se, párkrát i výhružně zavrčel, vždycky jsem ho rozptýlila nebo dostal a byl klid. Jdu za vámo pro radu, jak ho tohle vrčení, vztekání odnoaučit. Je oproti bývalému psu hodně ostrý a já se bojím, že ho nezvládnu. Plánuji cvičák, ale chtěla bych mít doma vyrovnané štěně, které nám věří a poslouchá. Předchozího jsem zvládla, ráda bych měla i z tohoto poslušného hlídače, ale i miláčka. Je jasné, že je to hlídač, ale nechci, aby byl vzteklý a vyjížděl po nás, když se mu nebude něco líbit, až bude mít 40kg :/ Děkuji.

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 16:08
- Nahlásit

gloritka
nechci, aby byl vzteklý a vyjížděl po nás
podle mě nejjednodušší rada je nepoužívat při výcviku násilí.
hytne vodítko a chce se asi přetahovat
tak proč s sebou nenosit přetahovadlo?
mámu kousl do krve jehličkama, když mu vytahovala z tlamy mrtvolu krtka
a nevyměnil by jí za kus šunky (jako možný je, že ne, ale já bych to zkusila)
doma 9týdenního pejska hovawarta. Předchozí pes byl také hovík, ale tohle je úplně jiný level. Máme ho 3 týdny
no a neodebírat štěně předčasně taky pomáhá

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 16:18
- Nahlásit

Není to, že bych ho mlátila hodně nebo tak, cvičen je pozitivně, pamlsky, přetahování hračkou, pochvala a je šikovný
Přetahovadlo jsem sebou měla, ale nevymění to. Akorát víc zuří. Nevím, kde se v něm ta agrese nebi vztek z ničeho nic výdycky vezme. Prostě z ničeho nic většinou.
To s tím kousnutím mamky se stalo jednou, spíš to byla fakt náhoda, že ho nechtěl pustit, ale než by se pro šunku doběhlo .. znáte to. Zajímavé třeba je, že když mu beru něco z tlamy já, tak si kousnout nedovolí :O
Děkuji za rady, přetahovadlo sebou budu nosit nadále a snažit se vyměnovat za pamlsky apod. Jinak k tomu odběru bych řekla, že jsem také (s prominutím) čuměla. Protože ostatní štěnata šla od majitele ještě týden předtím :/ :O
On je takový svůj, tvrdohlavý. vzpurný, hovící tací jsou, ale přijde mi chvílemi opravdu extrémně ostrý a vzteklý. Občas z ničeho nic vyjede ... Nedokažu to předvídat a pořád hledám, kde dělm chyby, jako třeba v některých pohybech a tak. Vím, že se pes nemá trestat, ale někdy se prostě na zadek dát musí. Všechno po dobrém nejde.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 16:48
- Nahlásit

chtěla bych mít doma vyrovnané štěně, které nám věří
tak to bych rovnou vynechala to dostane druhým koncem vodítka a veškeré ostatní fyzické tresty
ostatní štěnata šla od majitele ještě týden předtím
tak tam bych si štěně nebrala. Je s PP?
Všechno po dobrém nejde.
Jde. A dokonce u některých psů je to jediná možnost. Mám takovýho doma.
tvrdohlavý. vzpurný, hovící tací jsou, ale přijde mi chvílemi opravdu extrémně ostrý a vzteklý. Občas z ničeho nic vyjede
Tak já myslím, že hlavně je to štěně, ty většinou koušou. Co raději na místo trestu vyjeknout bolestí, klidně i přehnaně, aby mu došlo, že vás to bolí. A hodně se mu věnovat, přetahování, různé hry, je to štěně, hrát si potřebuje.

birma
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 16:51 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

gloritka
cvičen je pozitivně, pamlsky, přetahování hračkou, pochvala a je šikovný
cvičen možná, ale vychováván evidentně ne, když výčet trestů v prvním příspěvku zahrnuje dostane (na zadek nebo takové dloubnutí alá "kousnutí prsty") nebo
dostane druhým koncem vodítka
nevidíš rozpor v tom, že mu děláš tohle a zároveň chtěla bych mít doma vyrovnané štěně, které nám věří?

birma
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 16:52
- Nahlásit

gloritka
Všechno po dobrém nejde.
co konkrétně po dobrém fakt nejde?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 17:57
- Nahlásit

gloritka
Muj nazor a vlastni zkusenost je,ze lepe se uci co pes delat MÁ nez to,co delat nema.Myslim,ze je nevrly,protoze vam vubec nerozumi,a nasilim ho ucite jedine to,ze nasili je normalni,tak pokud ho budete pouzivat,bude on reagovat jako vy.Takze pokud dela neco,co se vam nelibi,bud ignorovat,chvalit a chvalit a odmenovat ty dobre skutky,cimz to,z ceho pes nema zadny profit vymizi,nebo prevest na cinnost zadouci.
Devitimesicni stene je proste stene,ktere si hraje,neumi ovladat sve zuby,navic tim,ze bylo tak brzo odebrano od sourozencu a od matky nema zaklad,sourozenci pri hrach by ho uz castecne jekotem naucili,ze kousani boli.Podle me se o tak malem steneti neda rici,ze je ostre,dle meho nazoru je deprivovane a nejiste prave tim brzkym odberem.Vztah na nasili nepostavite. JE TO MIMINO!

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 17:57
- Nahlásit

gloritka
Přetahovadlo jsem sebou měla, ale nevymění to.

Tak ho místo nějakého dloubání a mlácení vodítkem (což on nechápe, proto zuří) prostě nauč vodítko pouštět. Když začne blbnout s vodítkem, tak mu jednoduše znemožni, aby se mohl přetahovat - buď chyť to vodítko úplně těsně vedle jeho tlamy z obou stran a nehybně ho drž, nebo chytni štěníka za obojek a znehybni ho (ne škrtit nebo vyškubávat, jen znehybnět). A vydrž úplně nehybně. Štěndo brzo zjistí, že když se nemůže hejbat, tak to není sranda, takže pustí. A v tu chvíli ty už musíš být připravená a okamžitě mu vrazit do držky šunku. Nebo přetahovadlo.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:00
- Nahlásit

gloritka
Byl odtrzen od maminky a sourozencu a vy jednak nedovedete pochopit,jak mu je,a za druhe mu vubec nerozumite,a misto abyste ho podporili,mydlite ho.Smutne

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:18
- Nahlásit

Děkuji všem za názory a rady a tem, co jen odsuzuji, ze ho jen mlatime a mysli si, ze neni chvalen bych jen rekla, ze jsem od cvicitelky ze cvicaku (je to taty znama) dostala, ze ho prechvaluju, nevim proc prechvalovani. Chvalime ho, ale nejspis v nem zustalo asi fakt to odebrani a tak.. dekuju jeste jendu za rady a nezlobte se ze otravuju, zajimaly me nazory, ale o odsuzovani od nekterych lidi nestojim

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:24 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

gloritka
Nikdo z nás neviděl naživo, jak se štěnětem doma komunikujete, takže soudíme jen podle toho, co bylo psáno. Nicméně to, že štěně (údajně) přechvaluješ, se nijak nevylučuje s tím, že ho nesmyslně a zbytečně trestáte. Skoro bych řekla, že je to příznak jednoho a toho samého problému - neumíte být štěněti klidnými a hlavně srozumitelnými pány.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:32
- Nahlásit

gloritka
Mydleni ve vychove navic tak maleho mimina nema vubec misto.Nasili je selháni cloveka jako vychovatele.Misto voditka na mydleni vzit do hrsti rozum a hlavne cit.

Neumi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:38
- Nahlásit

gloritka
- odebrání 9ti týdenního štěněte není nic předčasného, naopak,dle podmínek u chovatele, může být i dost pozdě. Například je fakt fajn. když dostaneš štěně šikanované sourozenci....
- podle toho jak popisuješ výchovu, tak nic moc, říkat tomu "pozitivní" je dost odvážné. Výchova i výcvik spočívají v tom, že štěně vše učíš, neboli mu ukazuješ,co dělat MÁ a ne, co dělat nemá (co teda má místo toho nesprávného dělat???)
- to, jaký je, je především dílo maminky a tatínka (jeho). Patrně máš poněkud emotivnějšího jedince, o to víc klidu musí být v tobě.

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:44
- Nahlásit

Neumi
odebrání 9ti týdenního štěněte není nic předčasného
ale vždyť mu 9 týdnů je a už tři týdny ho mají doma. 6 týdnů podle mě předčasné je.
o to víc klidu musí být v tobě.
to myslím, že je základ

Xerxová
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:46
- Nahlásit

a je fajn si hned na začátku uvědomit, že hovík druhý vůbec nemusí být stejný, jako hovík první. Taky jsem svoji minulou fenku měla velmi netypické povahy (s ohledem na plemeno) - a stejně jsme nakonec přežili všichni ve zdraví a prožili celý její život v pohodě a srandě a ona si užívala pohyb na volno. Jen holt byla naučena, že případné přebytky energie (a měla jí mocmoc) musí "vybíjet" jen na nás dvou - my byli její nejoblíbenější hračky. A musela znát míru. Šlo to po dobrém. Vycházela s lidmi, dětmi, skoro všemi psy. Dokonale odvolatelná.
Jen poznámka - měla 65 kilo... přesto se s ní za odměnu dalo dokonale "prát" a "vraždit se navzájem". Ta energie ven prostě musela a žádný pamlsek či hra jí neudělaly takovou radost, jako pořádné vyblbnutí s námi.

Ale v devíti týdnech štěníka bych nehledala abnormality v povaze a užívala si radost každodenního poznávání světa.

Neumi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 18:56
- Nahlásit

ale vždyť mu 9 týdnů je a už tři týdny ho mají doma. 6 týdnů podle mě předčasné je.
odvolávám "až pozdní" - je to předčasné (on asi nebude PP, ne?)

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:27 - Změnil/a: gloritka
- Nahlásit

PP, jinak dekuji Xerxová ;)
on se s námi pere jako hraje, ale někdy jde hodně zostra, ale už je to lepší. Musím přiznat, že posledních pár dní už je lepších a našli jsme svou rovnováhu. Děkuju, ale já prostě nesnáším, když někdo řekne "vy ho jen mlátite" apod.. Nemlátíme, chválíme, blbneme s ním a hrajeme si s ním pořád dokola, ale občas je fakt z ničeho nic ostrej ikdyž jsme v klidu tak on prostě začne vrčet a tak. Mluvila jsem s cvičiteli psů a tak, viděli mě s ním, říkali, že dělám celkem dobře, akorát že on je strašně impulzivní a tvrdohlavý a i má hodně energie. No, asi si jen tak nepadneme do noty, pac ja jsem na tom povahově podobně, snadno se naštvu a taky rozradostním. Ale snažím se to vyrovnat, zvyká si na náš každodenní život, jde spíš o to, že opravdu asi není "srovnán sourozenci". Díky Vašim radám jsem pochopila, že po něm chci asi moc, jdu na něj strašně rychle, ty tři týdny se mu u maminky nedaj vynahradit námi. Je strasšně šikovný, a vzpurný. A občas nevím, jak reagvat když ho chytne ta jeho vrčící štěkavá výhružná nálada. Tu jsem spíš myslela. A zkusím to držení a přímý oční kontakt, děkuju za rady.

birma
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:34
- Nahlásit

gloritka
Děkuju, ale já prostě nesnáším, když někdo řekne "vy ho jen mlátite" apod..
nejde o to, že byste ho JEN mlátili, jde o to, že to nemáte dělat VŮBEC.
přímý oční kontakt
tím ho nejspíš jen rozjedeš do vyšších otáček. Když ho chytne ta jeho vrčící štěkavá výhružná nálada tak se k němu otoč zády a naprosto ho ignoruj, brzo mu dojde, že takhle si pozornost a zábavu nevynutí

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:35
- Nahlásit

gloritka
jak reagvat když ho chytne ta jeho vrčící štěkavá výhružná nálada
no já bych ho vyhodila na zahradu.
A někdy bych tam klidně šla s ním, jen ať si pořádně zadivočí. Když jsme měli jen jednoho psa, tak jsem třeba dělala to, že jsem vzala starý vaťák a šli jsme blbnout, štěně mě lovilo, zakusovalo a užívali jsme si to oba.
přímý oční kontakt
to bych nedělala, proč taky?
Štěně tě přece zbožňuje a považuje za boha tak nějak automaticky, nemusíš mu nic dokazovat - ty jsi ten, kdo ovládá hru a zábavu, žrádlo, venčení, vlastně všechno.

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:36
- Nahlásit

Birma
Já ho ignorovala a zahryzl se mi do nohy. Ne nejak hodne do krve, ale zuby a tečky krve tam byly dost. Nechci ze sebe schazovat vinu nebo tak, ale nemuze to byt tim, ze je jen ze dvou sourozencu a třeba mu v puvodnim domove vsechno dovolili? :O když jsme tam u nich byli, tak mu nevzali ani ubrus když ho odtáhl ze stolu, botu mu nechali kousat a tak ..

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:37
- Nahlásit

birma
takhle si pozornost a zábavu nevynutí
No, ale když tě pořádně rafne, tak pozornost si teda rozhodně vynutí, to bych si fakt nenalhávala

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:40
- Nahlásit

Kachna_
prave ze tohle dela venku, doma ani jednou. No tu hru... když si hrajeme nebo blbnem tak na "dost" skončí a dobré, ale jak jsem psala o tom voditku na procházce, tak zuří a nepusti. a ja nevim jestli si hraje, nebo se chce fakt rvát. jednou jsem ho takhle nechala "vyzuřit" a ještě se vztekal že si ho nevšímam, a chtěl mne kousnout do nohy .. ja proste chvilemi nevim ..

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:43
- Nahlásit

gloritka
jak jsem psala o tom voditku na procházce, tak zuří a nepusti.
tak třeba ho to nebaví? Co zkrátit tu procházku a prodloužit hraní na louce?

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:44
- Nahlásit

A co byste delali, kdyz vas rafne, já mu tám právě až v tehle momentech na zadek a pak je hodny (dokud ho to nechytne po par dnech zas) ... já vím, že jsem asi tyranka a musite si myslet to nejhrosi, ale netrestam ho za kazdou malickost, az za to kousnuti apod..

birma
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:44
- Nahlásit

gloritka
Já ho ignorovala a zahryzl se mi do nohy
Tak bych zaječela (jako že bolí, ne zlostně na něj a poodešla (úplně ideálně někam, kam se nedostane)
ja nevim jestli si hraje, nebo se chce fakt rvát
je to miminko, batole. Pravděpodobně má přebytek energie, kterej potřebuje někam ventilovat.

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:45
- Nahlásit

kachna_
dekuju, to me nenapadlo třeba když s ním popobíhám kousek tak to je v poradku, ale jakmile zvolníme tak právě chytá a zuří

gloritka
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:46
- Nahlásit

Birma
je pravda, ze kdyz kousne vic do ruky tak na "au" nebo "boli" zmirni a je klid, dekuju jsou to detaily, ktery mi nedochazi uplatnovat i pri tvrdsich vecech

birma
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:46
- Nahlásit

gloritka
A co byste delali, kdyz vas rafne
odešla bych od něj, konec veškerý hry a zábavy. Přesně takhle se učí tlumit kousnutí štěňata při hře se sourozenci - když kousne moc, tak si s nim bráškové nebudou hrát, takže se naučí kousat jemně tak, aby zábava nepřestávala. Štěňata prostě koušou

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:52
- Nahlásit

gloritka nesnáším, když někdo řekne "vy ho jen mlátite"
to tady nikdo netvrdí, ale jak píše birmanejde o to, že byste ho JEN mlátili, jde o to, že to nemáte dělat VŮBEC.

ale nemuze to byt tim, ze je jen ze dvou sourozencu a třeba mu v puvodnim domove vsechno dovolili
To těžko, ono jako něco "dovolit" nebo ne v tomhle věku ani tak nejde, maximálně "zabránit" a případně "směrovat aktivitu na něco jiného". spíš, že byl brzo odebranej a pokud byly jen dvě štěnda, může mu sourozenec spíš chybět.
Počítala bych s tím, že prostě bude úplně jinej než předchozí pes, že vám bude trvat déle si k němu najít cestu, ale to je přeci ta výzva, vydržet v klidu, vy jako člověk se můžete ovládnout a hlavně v klidu, bez stresu a nervů se psem pracovat a žít. Dokud nezůstanete naprosto klidná, pes se neuklidní a časem z něj třeba opravdu bude ten zuřivej vztekloun jak si o něm myslíte teď, ale co určitě není, protože to je fakt "jen" štěně.
Klid je základ, bez toho se nedostanete nikam. Každý nový pes, nová povaha, to je výzva pro člověka jak krotit vlastní emoce, učit se trpělivosti a přenášet na psa jen to pozitivní.

Neumi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2014 19:54
- Nahlásit

to je pes nebo fena?

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání