| Autor |
Zpráva |
MartinaU1
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2014 18:24
- Nahlásit
Dobrý den, žádám vás o pomoc..!!! Máme doma border kolii .Máme ho od štěněte už od štěňátka se jevil jako psychicky labilní . Myslí si že je pán domu a utočí na členy rodiny. A to v případě když si někdo natáhne nohy pod stůl kde lehává a nebo když je nějaké smítko na zemi a jen k němu natáhnete nohu tak začne hrozně vrčet a pak zaútočí a ty útoky jsou čím dál horší. Nechceme ho dát pryč jen potřebujeme poradit co dál. Veterinář nám řekl že je nevyrovnaný a že máme přitvrdit . Ale když se ukáže proutek tak znovu začne cenit zuby a v té chvíli má i strašně zlé oči . Dokonce pokousal i moji mámu a ta je jeho panička kousne ji kolikrát tak hnusně že ji valí krev nemůže se k němu nikdo ani přiblížit když něco jí. Vážně prosím o pomoc .
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2014 18:36
- Nahlásit
MartinaU1
S tím ti na netu nikdo nepomůže, to si musíte najít člověka, co vám se psem poradí naživo. Odkud jste?
Jediná rada, kterou bych dala, je schovat proutek někam hluboko do skříně a už nikdy na psa nevztáhnout ruku. Bordery bývají labilnější a fyzickým násilím se to podle mého jen a jen zhorší.
|
MartinaU1
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2014 19:12
- Nahlásit
proutek se začal používat až se začal projevovat . Jsem z Litovle.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2014 19:16
- Nahlásit
MartinaU1
On se začal projevovat, protože jste něco dělali špatně. Na to platí změna přístupu (a u bordery pravděpodobně víc zaměstnání) a ne bití.
z Litovle bych asi zkusila kontaktovat holky z Koiry z Ostravy a domluvit si s nima pár individuálních lekcí, ať víte, co dělat se psem jinak.
|
MartinaU1
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2014 19:41
- Nahlásit
on poradne dostal jen jednou nemlatime ho porad!!! Hlavni je ze doma se projevuje takto a venku je uplne jiny..!!! Pokouseli jsme se o jiny pristup ale ocividne je to marne !!
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2014 19:47
- Nahlásit
MartinaU1
Nechceme ho dát pryč jen potřebujeme poradit co dál.
Vzdyt radu mate, kontaktujte holky z odkazu a domluvte se na individualnich lekcich. Co je na tom nepochopitelneho? Tezko nekdo po netu odhali, kde presne delate chybu (a ano, aby pes takto reagoval, je chyba nekde ve vychove. Chyba, kterou delaji LIDE, ne psi. A to plati vseobecne, ne jen na vas pripad - takze nevztekat se, zacit uvazovat v klidu a zaridit si individualku.)
Pokouseli jsme se o jiny pristup ale ocividne je to marne !!
Tak jste to asi delali spatne. A vykricniky muzes priste vynechat.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2014 21:04
- Nahlásit
MartinaU1
ještě si zkus projít tohle téma, Kuba tam podle mě nahodil dost dobrých myšlenek, které by pro vás doma mohly být velkým přínosem.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 22:11
- Nahlásit
Ale když se ukáže proute
to je jasny, chce to kladivo
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 22:14 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
MartinaU1
Člen # Zasláno: 10 Srp 2014 19:41
Citát - Nahlásit
on poradne dostal jen jednou nemlatime ho porad!!! Hlavni je ze doma se projevuje takto a venku je uplne jiny..!!! Pokouseli jsme se o jiny pristup ale ocividne je to marne !!
tak podle tech vykricniku soudim, ze je zcela logicke, ze pejsek je labil ..
dejte ho pryc a zapracujte na sve psychice
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 16:01
- Nahlásit
1. Sežente si někoho, kdo vám prakticky poradí, jak psa vychovat.
2. Pes si může myslet co chce, rozhodující je, co si myslím já.
3. K lékaři taky nechodím pro rady, jak vychovávat dítě.
4. Proutek zahoďte, taky se s ním v rodině nemlátíte, pokud si vzájemně nerozumíte. To, že vám pes nerozumí, je vaší chybou, ne jeho.
5. Je třeba psu vysvětlit, že vše doma, včetně psa je vaším majetkem, nikoli jeho, tudíž si nemá právo nic přivlatňovat. Což asi nezvládnete, proto bod 1.
6. Kolikrát se necháte pokousat, než vám dojde, že je chyba na vaší straně? Vždy budu nejdříve chránit sama sebe, tudíž pes vyfasuje náhubek a já mu nebudu fyzicky ubližovat.
7. Hlídání si misky, je blbost. Posadím psa před sebe a mezi nás dám misku, vrčí? Ok, seberu se a du pryč, bude hlady.(pes musí být hladový) Za 5 min. si sednu k misce a čekám, pokud nevrčí, dám mu do misky pár granulí, nebo čím krmíte. Vrčí, ok seberu se du pryč. Přijdu přidám granule. Pes se musí naučit - vaše ruka v misce = přibude něco dobrého. Nikdy psu nic z misky neberu. Vám taky nikdo z talíře nekrade, když jíte.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 19:29
- Nahlásit
Mě by stejně zajímalo, proč ty bordelky jsou tak často agresivní. Já teda znám jenom vyrovnaný (teda relativně že jo v rámci plemene, ale prostě agresivní fakt nejsou). Fakt nějak nechápu jak se to stane, že takovej citlivej a vnímavej pes jako bordera, navíc takovej rachiťák může být agresivní. Jako ještě bych pochopila strachovou agresi...
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 19:38
- Nahlásit
ssshhhhh
Ja to beru tak,ze kdyz si je clovek poridi pro to,ze to je hezkej chytrej pejsek ,coz dle me,takto porizuje psy vetsina lidi ,a uz si nezjisti info,co ten pes potrebuje,pes typicky pracovni se pri naprostem nedostatku podnetu dle jejich naturelu,nudi a to ho dovadi k zurivosti. Mnoho lidi nechape,ze to,ze ten pes je inteligentni=vetsi naroky na pana. Nenot unaveny pes,hodny pes.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 20:50
- Nahlásit
Nenot unaveny pes,hodny pes.
z toho tusim vznikla moudrost, ze zenska patri k plotne, pak je taky hodna, kdyz se tam vyblbne, no ni?
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 20:56
- Nahlásit
zbrnd
Nerozumim otazce,nechapu souvislosti
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 21:11
- Nahlásit
sicluceatlux
no tim jsem chtelo naznacit ze s tim, co pises, je to takovy "fselijaky" stejne jako s tim, co pisi ja ... proste kazdyho kdyz utahas, tak je pak klidnejsi .... ale nevim teda nebo spis vim, ze mi to je tak trochu proti srsti .... jakoze kdyz mam psa tak proto, abych se mu venoval a ne abych ho unavil a mel od nej klid ...je mi jasny, ze to takhle nemyslis vylozene, ale dost lidi to tak ma.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 21:56
- Nahlásit
zbrnd
Ono je to jedno s druhym ,venujes se mu,a pak mas od nej i klid,ja tedy urcite potrebuji i varit,ucit se s detmi,chodit do prace,ocenim,i kdyz jen lezinka a vim-li,ze jsem dala psum hodne hodne casu,vim, ze budu mit i prostor pro to ostatni.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 21:56
- Nahlásit
zbrnd
jakoze kdyz mam psa tak proto, abych se mu venoval a ne abych ho unavil a mel od nej klid ..
Ale vzdyt, kdyz se psovi venujes a doprejes mu nejaky to vyziti, praci, aktivity - tak se unavi a mas od nej fakt klid. Na chvili teda, nez se prochrupne. Co ti na tom jezi srst?
Nicky
Tve pravidlo c. 2. a 7. - takhle popsane zpusobilo pro zmenu husi kuzi mne. Stacilo by napsat jen to 1.
ssshhhhh
Já teda znám jenom vyrovnaný
Ja taky. S lidma, ktery s nima umi pracovat a rozumi jim.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 22:19
- Nahlásit
fifi - bod 2 a 7 máš argument?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 22:57
- Nahlásit
Nicky
Jiste. Budu to brat jen nahodnym prikladem.
Tak proč by vubec mel mit pes potrebu premyslet?
Nebo jinak: pes je utahany/nemocny/neceho se boji/ma z neceho stres, Neebo, pes chce zdrhnout za haravkou/krast ze stolu jidlo/skakat po navstevach atd.
Ja si o jeho stavu a dalsich vecech myslim svy, a tak to je rozhodujici? A tak se mi musi podridit a prispusobit se, neb to Nicky napsala takhle striktne? Klidne to uved do poradku, ty nuance, ktery v takovymhle obecnym vyjadreni si kazdy muze uchopit svoje a pretransformulovat si to po svym.
Az uvedes, jak si to myslela, rada budu argumentovat dale.
7. Hlídání si misky, je blbost. Posadím psa před sebe a mezi nás dám misku, vrčí? Ok, seberu se a du pryč, bude hlady.(pes musí být hladový) Za 5 min. si sednu k misce a čekám, pokud nevrčí, dám mu do misky pár granulí, nebo čím krmíte. Vrčí, ok seberu se du pryč. Přijdu přidám granule. Pes se musí naučit - vaše ruka v misce = přibude něco dobrého. Nikdy psu nic z misky neberu. Vám taky nikdo z talíře nekrade, když jíte.
Uz tenhle pristup udela z krmeni misto klidnyho, normalniho stereotypu ze psa total vypsychlouse. Navic zadavatelka o zradle nic nepsala. Asi to mas jen nekde nacteny, hodne to ted fici. Ale cim vic budes delat podobny sarady, tim vic bude citlivy zvire rozhozeny a treba pak radsi i zrat prestane ve tvy pritomnosti.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 00:57
- Nahlásit
souhlas s Fifi, 2 a 7 mě taky lehce vyděsilo.
a bod 5 je úpa zbytečnej, teda jako ať si klíďo myslí pes, že je něco jeho, když mi to v klidu půjčí
FifiS lidma, ktery s nima umi pracovat a rozumi jim.
No, to bude ono. Jak se říká, kde blbec tam nebezpečno, takže těm se vyhýbám a z toho plyne, že jsem se prostě s agresivní borderou nesetkala.
Když oni dávaj ty borderky furt do všech reklam a blbejch skečů, takovej pěknej chlupáč ideální velikosti, se pak nejde divit, že si to pořizuje i onen příslovečný "dav".
Uz tenhle pristup udela z krmeni misto klidnyho, normalniho stereotypu ze psa total vypsychlouse.
jako ta stará známá trapárna s Milanem a tou labradorkou nebo co to bylo, jak jí evidentně naschvál vydeptal aby ho rafla ne.
treba pak radsi i zrat prestane ve tvy pritomnosti
a když to bude drsnější plémě tak sežere raděj páníka hned při první šarádě
Trochu od jinud, dnes jsem odstraňovala pesům kámen a čistila zuby, prvně v životě, celkem divnej pocit, ale byly šikovné, žádná známka toho, že pojedu na šití, prostě důvěra je super věc.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 20:35
- Nahlásit
bod 2. Pes má myslet, až mu řeknu, že má myslet. Do té doby poslouhá a dělá, co dělat má. Reagovala jsem na majetnickou agresi. Pes si myslí, že stůl je jeho, neb si myslí, že je to jeho bouda a někdo mu tam strká čumák. Takže pokud si pes myslí, že stůj je jeho, pak je vedle.
7. Nevím, proč by to tak mělo být. Můj postup znamená, že kdykoli du kolem misky, pes si řekne a něco přibyde, super.
Obávám se, že všichni se pohybujeme v teoretické rovině, neb často to co majitel popisuje, je celkem vzdádelé skutečnosti. Až na to pokousání, to je asi reálné.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 20:46
- Nahlásit
Nicky
Pes má myslet, až mu řeknu, že má myslet. Do té doby poslouhá a dělá, co dělat má.
Aha.
Reagovala jsem na majetnickou agresi. Pes si myslí, že stůl je jeho, neb si myslí, že je to jeho bouda a někdo mu tam strká čumák. Takže pokud si pes myslí, že stůj je jeho, pak je vedle.
A co kdyz si pes nemysli, ze je stul jeho bouda? Co kdyz to je jen pro nej pocitove dobra skrys a nema jinde pocit bezpeci, tedy zadna majetnicka agrese? Naopak, co kdyz jde o agresi ze strachu, nevyspani, unavy, stresu atp? (Netusim, jak tomu je u zadavatelky, jen uvadim dalsi moznosti.)
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 21:03 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Pes má myslet, až mu řeknu, že má myslet. Do té doby poslouhá a dělá, co dělat má.
aha ehhh... a záručák a náhradní baterky k tomu dodávaj?
Můj postup znamená, že kdykoli du kolem misky, pes si řekne a něco přibyde, super.
to je super, panička jde kolem misky tak hned chci další žrádlo...
Nevím k čemu je to dobré.
Když mě má pes rád, respektuje mě a hlavně mi věří, nemá důvod vyjíždět u žrádla. Naopak když mu ho budu furt brát a dělat kolem toho šaškárny, tím spíš ho to vystresuje a pak může přijít i ta strachová agrese.
Mimochodem myslím že u borderek jde téměř vždy o agresi strachovou, fakt mi to nepřijde jako pes, co by měl v přirozenosti přebírat vedení a být jakkoliv "dominantní".
A pokud se tak jeví, je to chyba v přístupu, nepochopení potřeb a povahy psa a naprosto žádná důvěra v páníčka.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 21:05
- Nahlásit
Fifi
A co kdyz si pes nemysli, ze je stul jeho bouda?
To ale on podle Nicky nemá na výběr, myslet bude až dostane povel, že má myslet ne? Do té doby má v hlavě povinně pusto prázdno
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 21:26
- Nahlásit
No vidíš, a já si se svým samostatně myslícím psem vždycky hodím workshop a pomocí brainstormingu a jiných technik dojdeme k výstupu,který je pro nás užitečný a využitelný pro náš společný život (podobnost s textem wikipedie je čistě náhodná) ......a klape nám to!
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2014 10:07
- Nahlásit
Fifi
Ale vzdyt, kdyz se psovi venujes a doprejes mu nejaky to vyziti, praci, aktivity - tak se unavi a mas od nej fakt klid. Na chvili teda, nez se prochrupne. Co ti na tom jezi srst?
No prave jsem psal, ze je to "fselijaky".
Tak jak to popisujes je to fajn a nemam proti tomu nic. Ale na druhou stranu, tak jak to popisujes mi to prinde samozrejmy, protoze prece kdyz mam psa tak proto, abych mel dobrej pocit z toho, ze se o nej dobre staram udiz by melo byt mym prirozenym zajmem, aby se mel dobre i on a mel tedy i nejakou cinnost odpovidajici jeho psovitosti. To je imo bez debat.
Ale kdyz to clovek cte mnohdy na diskuzich a vidi v realu, tak je to o tom unavit psa, aby "dal pokoj" tedy treba klidne pro nej "nicmoc" cinnosti jej unavit ... jen aby ten pokoj dal. A to jak vime jsou jeste ty lepsi pripady v podstate, vetsina ps se ma jesce hure.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 13:00 - Změnil/a: Nicky
- Nahlásit
MartinaU1
němu nikdo ani přiblížit když něco jí
ssshhhhh
Když mě má pes rád, respektuje mě a hlavně mi věří, nemá důvod vyjíždět u žrádla. Naopak když mu ho budu furt brát a dělat kolem toho šaškárny, tím spíš ho to vystresuje a pak může přijít i ta strachová agrese.
Tak to asi nebude ten případ MartinaU1, že si navzájem věří, že? Proto je třeba někde začít.
Jenže vše je právě o způsobu myšlení. Já jsem psala o pozitivním přístupu - do misky něco přibude a ty píšeš: když mu budeš něco brát.
Dělat šaškárny? Klidně.
Pokud se někdo něčeho bojí, nepomůže mu, že bude 10let chodit okolo bubáka a všichni kolem něj budou chodit po špičkách. Takže napovím, co si pes myslet má. Jestliže mu v hlavě běží program já se bojím, tak ho nikam dál nedostanete. Pokud v tom nemá jasno páníček, je to tuplem na nic.
|