Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Ovčák honí "loví" auta
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Ursulka
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 19:26
- Nahlásit

Dobrý den,
mám problém s naším čerstvě 4-letým psem NO (nekastrovaný). Před cca 1/2 rokem jsme si ho vzali od rodiny, kde na něj nebyl čas a tak byl buď zavřený v kotci nebo běhal sám po zahradě. Když k nám přišel, tak zvládal akorát povel sedni. Zatím sem ho naučila lehni, dej pac, ke mně (to ovšem není dokonalé - zatím funguje jen na zahradě), k noze ( taky není dokonalé, u nohy nechodí - když stojím a řeknu k noze, tak mě obejde kolem pravé nohy a přisedne k té levé + při sezení rovnou naváže oční konatakt) nakonec teda povel koukej - kdy se mi dívá do oči (opět nic moc, pouze pokud mám něco v ruce, ale zlepšuje se to). Na začátku byl přeborník v honění ocasu, ale to se podařilo odbourat, takže bych řekla, že to bylo kvůli tomu, že se neměl jak zabavit...
Na cvičáku jsme byli pouze jednou - pak mi rodiče řekli, že táta dělal u psovodů na vojně a že to zvládně sám. Nezvládá a dokonce nemá ani snahu ho něco naučit - pouze na něj zvládá dost důstojně ječet, ale nikdo si to nechce nechat vysvětlit ...
Neječí na něj tak nějak zbytečně, vždy jen když honí auta a to on skutečně dělá neustále. Ná procházce, když jdeme po silnici, tak si jich ani nevšimne, ale jakmile příjdeme domů, tak lítá kolem plotu jako blázen a "loví" auta. Bohužel křičet nezabírá, naprosto vypne a nevnímá. Jsem z toho fakt nešťastná. Naši na něj jen nadávají a stěžují si, ale nikdo s tím nic nedělá. Já bych ho to ráda odnaučila, ale bohužel nevím jak na to.
Aktivit má dost, denně aportuje, na procházky chodíme, o víkendu si samozřejmě dáváme delší než v týdnu. Snažíme se chodit každý den - když se nepovede má k dispozici zahradu, kde může běhat. Jen kdyby běhal nějak normálně. Semtam oběhl barák nebo já nevím, ale ne kolem plotu jak blázen až vyšlapal cestu ....
Měl by někdo rady jak to odnaučit?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 20:11
- Nahlásit

Ursulka
jistě, když honí auto, dejte mu povel sedni, který zvládá

birma
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 20:24
- Nahlásit

Ursulka
Když je na zahradě sám a má možnost to dělat, tak ho to stěží odnaučíš. Pravděpodobně si tenhle zlozvyk vypěstoval u bývalých majitelů a pokud to dělá už 4 roky, tak je to značně upevněné chování.
Můžete třeba přehradit zahradu, aby byl za domem a ne u silnice, ale o moc víc toho podle mě nezmůžete

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 21:11
- Nahlásit

Ursulka

Použila bych obě věci, které tu padly. Tzn. v době mojí nepřítomnosti bych zamezila pesanovi v tom, aby se ve zvyku upevňoval, takže bych mu znemožnila ty auta honit. Ve svojí přítomnosti bych s ním cvičila to, že když mu dám povel, který umí v klidovém prostředí nejlépe - tedy např. to sedni, naučíme se to zvládat i v momentě, kdy nastupuje rušivý element. Ale to znamená nejprve to cvičit na vodítku - abych ho měla pod kontrolou a ten povel dotáhla do konce, a navíc na vzdálenost, kterou bude dávat. Takže - nebudu to hned cvičit u plotu, ale o kus dál, tam, kde mě bude na tom vodítku schopen vnímat. A postupně se budu k rušivému elementu na tom vodítku přibližovat. pak odbourám vodítko. Totéž pak přenesu ven, nejdřív na vodítku, ve vzdálenosti, kterou zvládá... atd.
Další co bych nedělala je, cvičit víc cviků, když žádný nemá dotažený do konce. Soustředila bych se hlavně na přivolání. Zase za všech okolností. dotáhla bych ho k dokonalosti doma na zahradě a za všech okolností (i sousedovic Alík za plotem, i ty auta, cyklisti, průchozí člověk.... atd. Až to bude stopro doma, přenesu to ven. A až to bude umět venku, přidám další cviky. Do té doby nic jiného necvičím. Soustřeď se na to, snaž se, aby měl pes v tobě jistotu, co největší čitelnost.

Ursulka
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 21:42
- Nahlásit

Zamezení přístupu k plotu bohužel nebude zrovna jednoduché, protože celá zahrad se odehrává jakoby do silnice, barák je tak nějak uprostřed a za domem je zahrada do kopce....
Napadlo mě i to, že bych mu tam roztahala nějaké věci - například přes cestu kudy běhá náskládala dřevo, jenže on je skutečně jak magor a když letí za autem tak nekouká doleva ani doprava a prostě jen loví. Takže mám docela strach, aby si ještě neublížil.
On je to naprosto příšerný zlozvyk, ale zas tak moc to nevadí (teda až na to, že nezvládne poslechnout). V podstatě se během toho vyběhá a aspoň trochu unaví, jenže při tom běhu má mozek vypnutý a ničí mamce kytky - takže oheň na střeše. Nenechají si vysvětlit, že místo řvaní na něj a podobných hovadin by bylo kolem zahrádky jednodušší udělat plot, ale neposlouchají. Asi taky budu muset začít křičet...
Jsem si vědoma toho, že sice něco umí, ale neumí to tak, jak by správně měl a taky jsem si vědoma toho, že to je hlavně moje vina, protože ho to nejsem schopna pořádně naučit. Stopovačku už jsem koupila, takže budeme pilovat to přivolání, protože to je samozřejmě nejdůležitější.
Psa učím podle toho co kde přečtu, návody jak na to. Zkrátka bych potřebovala pořádného cvičitele, který má zkušenosti a poradil by mi. Tak snad najdu nějakého, který by mi byl schopný pomoct ...
Chtěla bych jednou dospět k tomu, aby na mě "visel pohledem" jako to vídám u fotek z různých zkoušek. Je to běh na dlouhou trať, hlavně díky tomu že je to "starší" pes se spoustou zlozvyků a špatných navyků a pro mě jako začátečníka je to teda dost tvrdý ořech ..

birma
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 21:55
- Nahlásit

Ursulka
a kolik ti je a odkud jsi?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 22:02
- Nahlásit

PetraK
Ve svojí přítomnosti bych s ním cvičila to, že když mu dám povel, který umí v klidovém prostředí nejlépe - tedy např. to sedni, naučíme se to zvládat i v momentě, kdy nastupuje rušivý element.
Ježýš, dyk péše, že sedni zvládá tak co ho na tom má ještě učit?
Paní paní hjo!

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 22:26
- Nahlásit

zbrnd

hjo pane a když letí a nevidí a neslyší, tak to asi to sedni u toho zvládat nebude. Bych si tipla.

(Mapu, zde jsou lvi namalovat neumím)

zbrnd
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2014 23:57
- Nahlásit

PetraK
hjo pane a když letí a nevidí a neslyší, tak to asi to sedni u toho zvládat nebude. Bych si tipla.
A já se řídil tím, co bylo napsáno...hm ale to bude asi ta chyba, že jsem zase opomněl, že jsem na czpsu a zde není podstatný, co se napíše, ale co si autor myslí.
Takže pak se zde dá klidně číst duchaplná debata na téma, zdali pes vnímá člověka jako psa či jako člověka

(Mapu, zde jsou lvi namalovat neumím)
A kde jsou? My máme ňáky aj v Ostravě třeba

Walda
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 08:30 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Ursulka

To honění aut za plotem, když venku si jich nevšimne, je stejná obsese, jako původně chytání ocasu. Možná dokonce, když jste ho odvedli od chytání ocasu, tak se reakce na auta zhoršila?
I kdyby jste mu nějak mechanicky zabránili v lítání kolem plotu, najde si něco jiného.

Takže cesta vede přes relaxaci a stabilizaci psa, bylo by třeba odhalit, odkud plyne ta původní zátěž, která ho k tomu jednání nutí, na tu se soustředit a ukázat mu, že v tomhle bodě není čeho se bát.
Ale i tak, po odstranění téhle zátěže je možné, že se objeví jiná (menší), na kterou se budete muset soustředit potom. Je to takový řetěz, ale jednou se na konec dojde.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 13:43
- Nahlásit

WaldaTo honění aut za plotem, když venku si jich nevšimne, je stejná obsese, jako původně chytání ocasu. Možná dokonce, když jste ho odvedli od chytání ocasu, tak se reakce na auta zhoršila?
I kdyby jste mu nějak mechanicky zabránili v lítání kolem plotu, najde si něco jiného.

Takže cesta vede přes relaxaci a stabilizaci psa, bylo by třeba odhalit, odkud plyne ta původní zátěž, která ho k tomu jednání nutí, na tu se soustředit a ukázat mu, že v tomhle bodě není čeho se bát.
Ale i tak, po odstranění téhle zátěže je možné, že se objeví jiná (menší), na kterou se budete muset soustředit potom. Je to takový řetěz, ale jednou se na konec dojde.

Jo jo, tak nějak to bude a ten návod je moc fajn, akurát by to chtělo prfní trochu změnit přýstup ke psovy ze strany ostatních lidjů, o kterích zadavatelka pýše.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 14:54
- Nahlásit

Walda
Mně z toho vychází problém právě s tou zahradou- pokud byl odmalinka zavřený jen v kotci nebo na zahradě a sám, jak píše zadavatelka,jednak neměl podněty a jednak společnost, takže bych řekla, že trpěl úzkostí, kterou kompenzoval těmito "kompulzemi" ? Něco jako medvědi v zoo- chodí z jednoho rohu do druhého a zpět, děti v nemocnicích- kývavé pohyby v postýlkách.......... Úzkost z toho, že bude zase sám na zahradě, by nemohla být spouštěč ? Co ho mít doma a zaměstnat venku na procházkách?

worick
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 16:54
- Nahlásit

sicluceatlux
Walda
To honění aut za plotem, když venku si jich nevšimne, je stejná obsese, jako původně chytání ocasu...pokud byl odmalinka zavřený jen v kotci nebo na zahradě a sám, jak píše zadavatelka,jednak neměl podněty a jednak společnost, takže bych řekla, že trpěl úzkostí, kterou kompenzoval těmito "kompulzemi" - no děcka nevim, nevim, pěkně jste to rozebrali, psýchologicky ale Worick to dělá taky a nebyl ani v kotci, ani sám, ani si nehonil ocas dokola....prostě ho to baví, nejspíš se nudí, protože pes se nudí většinu času, pokud zrovna nespí a Worka čím otevře oči už chodí a...nudí se na to, abych s ním běhala kilometry s károu nemám čas a každá další zábava je moc krátká na to, aby ho to uspokojilo Ať si za plotem honí co chce, sousedy nemáme, co by jim štěkání vadilo, chodník má vyběhaný, pokud panička(to jsem já ) nevydrží a něco tam vysadí...její smůla je to na vlastní nebezpečí...
Ursulka
psa máte doma chvilku neříkám, že se nemá nic učit, určitě musí od začátku akceptovat pravidla vámi daná, ale aby na něj zrovna táta řval, to není dobrý přístup. Táta asi zapoměl, jak ta buzerace na vojně štvala jeho samého a teď to praktikuje na psu. Doporučuju mu oživit vzpomínky ne na to, jakový on byl psovod, ale jak mu bylo jako bažantovi...

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 19:20
- Nahlásit

worick

Jestli si pes nemysli,ze ho tim ječenim tatka povzbuzuje

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 20:42 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

sicluceatlux
Jestli si pes nemysli
no konečně téma co k čemu .... jak si tedy představujeme myšlení u psa?
já se rovnou přiznám, nemám tucha, jak to v tý psí kebulce vypadá, když zrovna pes myslí..

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 20:54
- Nahlásit

worick
Nic ve zlym, ale Walda to vystihnul uplne presne.
On je velky rozdil mezi zabavou, hlidanim plotu a obsesi.

Zadavatelce bych doporucila psa zamestnat vice, ne jen vychazkami a hazenim aportu, ale at pekne premysli hlavou svou. Takze stopy, jestli je to aporter, tak casem i rozlisovani predmetu, klidne cvicak navstevovat pravidelne, zaradit obrany, venceni s vicero psiskama - a skutecne fyzicky i psychicky znavenyho psa zavrit do prostornyho kotce s boudou a vybehem. Nenechat ho behat podel plotu sem a tam, bezmyslenkovite. S kytkama podel plotu at se maminka rozlouci, pokud nebude zahon opravdu dostatecne zabezpeceny.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 20:58 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

MVDR Fifin
Ale von ten pes je JEJICH, myslíte pane dochtore, že zadavatelka coby dcera tu domácnost má na povel?

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 21:14
- Nahlásit

zbrnd
MVDR Fifin

Ursulka
Ale von ten pes je JEJICH, myslíte pane dochtore, že zadavatelka coby dcera tu domácnost má na povel?

Jak to mam vedet? Ja jen napsala, co bych zadavatelce doporucila, kdyz chtela rady. Jak se s tim popasuje ona sama, ve svych podminkach, jestli my doporuceni vyhodnoti coby total stupidni, to je uz jen jeji vec. Hlavne, ze tys jako obvykle podal zcela konkretni radu.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 21:38
- Nahlásit

Fifi
Hlavne, ze tys jako obvykle podal zcela konkretni radu
Ano podal, zcela konkretni, jako obvykle kdyz se radot pokousim.
Pan dochtor Fifin ji nevidí?

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 21:40
- Nahlásit

zbrnd
Ano podal, zcela konkretni, jako obvykle kdyz se radot pokousim.
Jo jo, tak nějak to bude a ten návod je moc fajn, akurát by to chtělo prfní trochu změnit přýstup ke psovy ze strany ostatních lidjů, o kterích zadavatelka pýše.
Totok? nebo totok?
jistě, když honí auto, dejte mu povel sedni, který zvládá

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 21:44
- Nahlásit

Fifi
obojí
je na tom či onom něco nekonkrétního?
co?

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 21:50
- Nahlásit

zbrnd
je na tom či onom něco nekonkrétního?
Ano, treba jak změnit trochu "přýstup ke psovy ze strany ostatních lidjů"... Konkretně?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 22:14 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Fifi
Ano, treba jak změnit trochu "přýstup ke psovy ze strany ostatních lidjů"... Konkretně?
To bych ho musel nejprve konkretne znat situaci.
Je to reakce merou konkretnosti korespondující s merou konkretnosti dotazu zadavatelky.
Az nam tu treba umisti link na webkamery od nich z domecku, mohl bych byt mozna i zcela konkretni i v tomto.
Pokud bych chtel radit na velkokynologicke urovni czpsa, mozna bych mohl zcela konkretne poradit, ze tatulda by nemel dustojne jecet, radeji by mu mohl klikat a sem tam dat nejaky bachovky na uklidneni.
Tezko radit z toho zadani zcela presne, neironicky, smysluplne. To dokonale zvladnou jen mastrštykyvelkokynologický z czpsa. A vůbec jim v tom třeba nezabrání ani to, že raděj někomu, kdo napíše, že "bohužel křičet nezabírá". Jasný, možná to tak nemyslela, ale tak já nejsem až tak velkokynologickej, že věštím, co kdo jak myslí, co je jen omyl či špatná formulace a co realita a nesnažím se ani věštit, jakej je reálnej stav.
A když to, co popsal Walda, je poměrně pravděpodobný.... tak jsem to odsouhlasil tuším.

Takže více konkrétní fakt ne, myslím, že jsem byl docela dost a jsem si jist, že pro přemýšlející bytosti jsem i jasně naznačil, že ten popis situace nebude nejspíš moc košér.

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 22:47
- Nahlásit

zbrnd
Je to reakce merou konkretnosti korespondující s merou konkretnosti dotazu zadavatelky.
OK.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2014 23:50 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Fifi
OK.
Tak to rozhodně ne. S tím se nemohu spokojit.

Ursulka
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2014 19:50
- Nahlásit

zbrnd
Skutečně mi uniká co je myšleno předposledním příspěvkem. Tak nějak mi z toho vychází, že si myslíte, že pokud na něj nezabírá křičet, tak ho prostě zmlátíme.
Tak to skutečně ne, pokud se rozeběhne za autem tak se na něj pouze zavolá jménem. Zkrátka se ho snaží vyrušit a to nezabírá, protože jak sem řekla, neslyší-nevidí.
Nutno ještě dodat, že já tohle nepraktikuji. Nevidím důvod v tom proč na něj křičet v podstatě nedělá nic špatnýho. Pro něj to doposud byla normální denní činnost..
Vždy když slyším, že se auto blíží, tak se ho snažím nějak zaměstnat. Třeba právě opakováním povelů, které zvládá. Nebo tím, že mu hodím míč. Prostě se pokouším odvést jeho pozornost od silnice. Jenže s ním nemůžu být na zahradě celý den a zas nechci aby byl on zavřený v době mé nepřítomnosti...
Zkusím ho víc zaměstnat, začnu zas chodit na cvičák, vymyslíme víc aktivit s pomocí cvičitele.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2014 20:50
- Nahlásit

Ursulka
Skutečně mi uniká co je myšleno předposledním příspěvkem
Bohužel jsem nepochopil, který jste myslela tím "předposledním". Bejlepší je ten text, na který reagujete, "odcitovat", pak je to jasný.
Tak nějak mi z toho vychází, že si myslíte, že pokud na něj nezabírá křičet, tak ho prostě zmlátíme.
O tom jsem nikterak neuvažoval. Většinou se nesnažím věštit a právě vycházím z toho, co je napsáno.
Tak to skutečně ne, pokud se rozeběhne za autem tak se na něj pouze zavolá jménem. Zkrátka se ho snaží vyrušit a to nezabírá, protože jak sem řekla, neslyší-nevidí.
Nutno ještě dodat, že já tohle nepraktikuji. Nevidím důvod v tom proč na něj křičet v podstatě nedělá nic špatnýho. Pro něj to doposud byla normální denní činnost..

Vcelku souhlas.

Třeba právě opakováním povelů, které zvládá.
To mi zase smysl moc nedává tohle. Beru to tak, že přeci když pes povel zvládá, tak ho nemusím opakovat. Pokud musím, tak ho nezvládá, aspoň tedy z mého pohledu.

Prostě se pokouším odvést jeho pozornost od silnice. Jenže s ním nemůžu být na zahradě celý den a zas nechci aby byl on zavřený v době mé nepřítomnosti...
Zkusím ho víc zaměstnat, začnu zas chodit na cvičák, vymyslíme víc aktivit s pomocí cvičitele.

Chce to rozhodně celkové řešení a hlavně taky aby jste to řešili všichni, co to s ním řeší, ve stejném duchu.

Walda
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2014 21:08 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Ursulka

Prostě se pokouším odvést jeho pozornost od silnice. Jenže s ním nemůžu být na zahradě celý den a zas nechci aby byl on zavřený v době mé nepřítomnosti..

Tohle je důležité. Celý den tam být nemůžeš, ale co nejdéle, a opravdu je třeba včas odvádět jeho pozornost, když ještě reaguje. Po převedení pozornosti ho nevytáčet hrou, ale snažit se ho klidnit a odměňovat ne to, co udělá, ale klidný (nebo spíš čím dál tím klidnější) stav mysli.

A když s ním nemůžeš zrovna být, bylo by opravdu dobré ho zavřít. "Svoboda" v těch chvílích mu nepomáhá, naopak, je třeba mu dát co nejmíň příležitostí se po vaší společné výchově vracet zase zpátky. Musí se naučit odpočívat, to musí být fáze následující po vaší společné akci. Časem se na odpočinek musí začít těšit.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2014 22:45 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

a opravdu je třeba včas odvádět jeho pozornost, když ještě reaguje.
Nooo a nebylo by lepší začít tou základní ovladatelností? Booo jako moc nechápu, jak má tohle bez ní dělat důsledně.

Walda
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2014 23:22
- Nahlásit

zbrnd

Nooo a nebylo by lepší začít tou základní ovladatelností?

Klidně může, ale nesmí se na ní moc upnout, o tom to není.
Kdyby to dokázala bez ní, bylo by líp. Nebyla by v nebezpečí, že soustředí svou pozornost a energii jiným směrem.

Booo jako moc nechápu, jak má tohle bez ní dělat důsledně.

Hele, to víc lidí, ne jen ty. Na to je možný člověka navést, ale přijít si na to musí sám. Ještě jsem neviděl, že by na to někdo napsal postup v bodech 1) - 10).

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání