Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Začala utíkat a toulat se
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 07:59
- Nahlásit

Ahoj, zajímal by mě váš názor. Moje dvouletá fena je jak když jí hráblo. Do minulého čtvrtka poslušná, držela se, na zavolání přišla, k cizím lidem dost nedůvěřivá, prostě hodnej pes.

Za dobu co jí mám se jedinkrát zaběhla asi na půl hodiny, když jí zblbnul nějakej lovečák co hnal bůh ví co a řval u toho jak magor. To bylo někdy začátkem roku. Měla jsem jí vždy na volno, kromě období hárání. V loni jsme jí dali kastrovat, takže šňůru nepotřebovala už rok.

Ve čtvrtek se mi zaběhla, našla jsem jí po asi hodině u místních koní ve výběhu jak tam sedí a tvářila se maximálně spokojeně. Na zavolání nepřišla, odchytit se nechala bez problému. Brala jsem to jako nějakej úlet a druhý den byla zas na volno a dobrý. O víkendu dobrý.

Včera zdrhla zase, jak tajnej agent, prostě se otočím a pes nikde. Hledala jsem jí dvě hodiny, totálně na nerv, ptala jsem se lidí, dokonce i místního bezdomovce co bydlí k křoví u železniční trati a ten mě totálně dostal, že prý u něj byla asi deset minut, mazlila se s ním a pak zas šla. Po další hodině jsem jí našla jak se courá po lese. Já úplně v šoku, nikdy k cizím nechodila, tohle prostě nedělala.

Dnes pochopitelně už na šňůře poslouchala jak hodinky. Mám strach jí pustit.

Je možné, že to je jarem, nebo třeba tím, že by kdyby nebyla kastrovaná touhle dobou hárala? Nebo jí prostě začalo bavit se toulat? Navázaná na mě je, jak jsem psala nikdy s ní problémy nebyli a teď mam strach jí pustit na volno. Jak dlouho by měla být stopro poslušná na šňůře abych jí mohla s klidem vypustit? To co včera už zažít nechci... Dík za rady, názory.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 09:50
- Nahlásit

hm to je těžko říct takhle na dálku. Jak vypadá vaše společná procházka? Jste spolu v kontaktu, děláte společně nějaké věci?

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 10:00
- Nahlásit

Většinou jde u mě, nebo si čuchá opodál, ale vždy na dohled. Trošku cvičíme, ale jen decentně, moc dlouho jí to nebaví, nebo si hraje s druhou fenkou, případně s jinými psy co potkáme. Aportíky a hračky nemá ráda, ještě tak házení šišek, ale to jí baví jen chvilku. Na dobrůtky vůbec není a to jsme zkoušeli i špek a maso.
Nejraději ze všeho má, když se zastavíme, sednu si na lavičku to si lehne a sleduje krajinu a lidi co chodí. Je hodně hlídací, jak venku tak doma. Běhat u kola nechce, to si lehne a tím to končí. Ona ani moc na vycházky jakože se někam jde není, nejraděj někde zevluje, no já byla od druhé feny zvyklá na aktivitu a tohle mě trochu zaráží. Jinak je naprosto nekonfliktní, spíš podřízená. Je to kříženec bůh ví čeho s bůh ví čím. Takovej jako špico husky nebo tak něco.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 10:23
- Nahlásit

ssshhhhh

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 10:32
- Nahlásit

ssshhhhh
Jejda- uteklo mi to bez odpovědi . Nejsem žádný rádce, jen ze své zkušenosti- moje kastrovaná fenka mívá taková období opravdu v souvislosti s háráním, chová se jinak, není to přímo utíkání, ale jiná je, o psy se zajímá, nechce se jí poslouchat.....nedá se to přesně popsat- říkám tomu vzpomínka na hárání
Druhá věc je, pokud je tam husky v genech- viděla jsem pořad na animal planet o jednom , který se takto občas toulal, říkali, že je jim toulání vlastní.
Také mi připadá, že je snílek- co jí dopřát to, co vyhledává, aby za tím nemusela utíkat ?

worick
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 10:37
- Nahlásit

ssshhhhh
Takovej jako špico husky nebo tak něco - to by vysvětlovalo ty ,,toulavý boty" jen je mi divné, že s tím nezačala dřív. Náš samojed byl takový odjakživa, tam kde ho pustím na volno(a moc takových míst teda není) má rajon v okruhu 150m...ne žádných 20maximálně, jak by měl správně vycvičený pes mít Když nezdrhne za zvěří, což už jsme eliminovali tím, že ho pouštím jen na bezpečných místech, tak mi ale dopryč nezdrhne, to ne, jen má svá místa, co musí objehnout...a to já monitoruju celou dobu, kde v té chvíli je. Aby si třeba lehnul u mne u lavičky např. - tak to těžko, ten 5minut nepostojí. S tou změnou chování u vás mne spíš napadá: nezměnilo se v rodině něco, co by ji rozhodilo? Někdo se přistěhoval, odstěhoval, začal chodit do práce v jinou dobu...nevím, cokoliv. U fenky se mi to zdá dost divné, ty takhle netrajdají..

worick
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 10:40
- Nahlásit

sicluceatlux
Také mi připadá, že je snílek- co jí dopřát to, co vyhledává, aby za tím nemusela utíkat ? - jo, vlastního koně a bezdomovce Néé, je to fakt sranda, já Woričkovi taky říkám, že mu pořídím vlastní slepičky (ty by u nás měli životnost v řádu hodin, než by je uhnal k smrti )

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 10:56
- Nahlásit

worick
Ale ne , samozřejmě, spíš jsem myslela za tím,co má ráda, chodit s ní- prostě "toulat" se s ní viz :"Nejraději ze všeho má, když se zastavíme, sednu si na lavičku to si lehne a sleduje krajinu a lidi co chodí. "

Maya
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 11:57
- Nahlásit

ssshhhhh
podle mě prostě zjistila, že na těch samostatných vycházkách bez paničky je to zábavnější
učila bych přivolání na stopce a až to bude stoprocentní, tak pak odepínat od nejklidnějšího prostředí, prostě jako se štěnětem

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 12:58
- Nahlásit

sicluceatlux
Tak tos trefila hřebíček na hlavičku, my o ní říkáme, že si skládá básničky, taková celá zadumaná, prostě snílek. A když se "toulám" s ní, je úplně šťastná, je mi jasný, že jí můj režim že za hodinu obejdem X kilometrů nevyhovuje, ona by ráda lozila na pár metrech, čuchala a čuměla, ale to zas nebaví tu druhou a mě tedy také ne.
worick
No husky to lidi říkají, že tak vypadá, ale uši má dolů a ocas a srst spíš jak špic. Zvěř jí nějak extra nebere, ale slepičku už jsme jednu platili Ta neměla životnost ani pět vteřin, hned byla chuděra bez hlavy.
Hrozně ráda se dívá na koně nebo krávy jak se pasou, klidně jim vleze do výběhu a courá se mezi nima. Je povahově neuvěřitelně klidná, vždycky byla. Což je opak oproti mé druhé fence, ta je jak střela, koně by nejradši honila nebo vyštěkávala, miluje běh u kola a tak. Těžko to nějak dát dohromady.

Říkala jsem si, jestli třeba nezkusit EO, nejsem teda vůbec zastánce, ale v tomhle mokru je ta stopovačka dost hnus, já ruce zmrzlý a od bláta (v lepším případě), jen teda vůbec nevím, jak na to, hlavně taky jak to zkusit aby hned neměla šok a nezdrhla třeba. Máte kdyžtak nějaký pěkný odkaz, kde to je popsáno pro blbce?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 13:49
- Nahlásit

ssshhhhh
Chápu, mám 3psy, a sladit nejdou- tak chodím na etapy - aktivní řádivé s divoškou, a klidné s pomalejšími.
Je to časově náročnější, ale už jsem se zaběhla
Co to střídat- 1x v režimu jejím a 1x v režimu vás aktivistek nebo když ta klidná rozjímá .), zaměstnat tu druhou na místě- vymyslet jí nějaké hry , aportovat a tak........

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 14:01
- Nahlásit

ssshhhhh

Říkala jsem si, jestli třeba nezkusit EO
to ti ale nebude naprosto k ničemu pokud
Včera zdrhla zase, jak tajnej agent, prostě se otočím a pes nikde

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 20:04
- Nahlásit

ssshhhhh

chodíš někdy jen s ní? Abys měla čas jen pro ní? Když jí baví čuchání, tak co s ní dělat stopu, nebo hledání "ztracených věcí?

taky si myslím, že EO bude naprosto k ničemu, spíš bych hledala cestu, jak upevnit váš vztah. Klidně i tak, že právě jak psaly holky budete některý věci dělat spolu i podle ní.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 21:18
- Nahlásit

PetraK
Upřímně, nechodím s každou zvlášť.

Stopa a hledání jsme dělali když byla menší a chodily jsme samy dvě, tak to měla moc ráda. Zavedu určitě zas oddělené akce, zítra pošlu manžela s aktivistkou na kolo a já budu s peciválem prozkoumávat pár metrů čtverečních.

Už se těším, doufám, že bude spokojená. Musím se víc věnovat tomu co taky baví jí. Mě sice ne, ale když to bude dělat radost jí, tak budu mít radost taky

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 21:36
- Nahlásit

ssshhhhh
Už se těším, doufám, že bude spokojená. Musím se víc věnovat tomu co taky baví jí. Mě sice ne, ale když to bude dělat radost jí, tak budu mít radost taky

to je dobře. Já vím, že to bude náročnější, ale na druhou stranu pro obě feny lepší. A pro váš vztah mnohem lepší. Protože takhle ona nemusí mít moc důvodů se u tebe držet, proč?Nejsi důležitá. Neřídíš zábavu, jen venčiš. Zkus zjistit co by jí fakt bavilo - třebas nějaký hry společný - "na babu" nebo i jen tak, že budeš právě třeba sedět a věnovat se jí, česat, hladit, dáš jí hledat "ztracenou" hračku , a tak. MOji psi měli a mají rádi, když je jakoby během procházky "začnu hledat" dělám, že je nevidím, "ptám se, kdeže je ten pejsek, co tu právě byl a není tu" a točím se tak, abych byla k nim zády. A oni mě přesvědčujou, že jsem úplně blbá přece, že jsou tady, ne! Dotýkaj se mě, štěkaj, prostě taková pakárna /pravda, pro nezasvěcenýho fakt musim působit jako debil, kterej hledá psa, jenž se mu vnucuje , ale je to fakt baví/, tak něco takovýho si vymyslet. prostě mít čas jen pro ni.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 21:48
- Nahlásit

PetraK

Super, zkusím, co by jí bavilo. Vím, že nejraději má, být někde na horizontu nebo někde s velkým výhledem, sedne si vedle mě, pozoruje okolí a nechá se mazlit. Taky ráda chodí do vsi na vodítku, očuchávat všechno. Ta druhá civilizaci vůbec nemusí.
Půjdeme prozkoumávat všechny kouty a přidáme i to hledání věcí, to měla dřív ráda.

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 21:50
- Nahlásit

ssshhhhh
A když se "toulám" s ní, je úplně šťastná, je mi jasný, že jí můj režim že za hodinu obejdem X kilometrů nevyhovuje, ona by ráda lozila na pár metrech, čuchala a čuměla, ale to zas nebaví tu druhou a mě tedy také ne.
Super, ze ji zacnes brat extra.
Stopa a hledání jsme dělali když byla menší a chodily jsme samy dvě, tak to měla moc ráda.
To ji bude jiste zase bavit.
Taky mam doma podobnou autistku, je nejradeji jen se mnou a courat si pozvolna, cuchat ci hrabat si diry mysi, smejdit si pomalejsim tempem, zpestrit to obcasnym schovanim se a pak velkym pamlskem ci pochvalou a divadlem, jak je uzasna a nejsikovnejsi a takovym tim vzajemnym prolnutim, jsme tu ted jen ty a ja. Venceni s mladsi casti smecky nema tak moc v oblibe, samoze ho "pretrpi".
PetraK
Zkus zjistit co by jí fakt bavilo - třebas nějaký hry společný - "na babu" nebo i jen tak, že budeš právě třeba sedět a věnovat se jí, česat, hladit, dáš jí hledat "ztracenou" hračku , a tak.
Tohle je fakt pes od psa, dle povahy - timhle bys treba Ag totalne znechutila, porad ji neco "vnucovat ci nabizet" - od spolecnych her az po doteky. Tim nerikam, ze je to spatne, jen je nutno tyhle aktivity volit dle povahy psa.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 21:53
- Nahlásit

Fifi
jen je nutno tyhle aktivity volit dle povahy psa.

no jo jasně, však jsem taky před tím psala přizpůsobit to - jak říkaly holky - tomu co jí baví, tohle byly jen návrhy - u toho schovávání , stopování jsem vycházela z toho, že jí baví hodně čuchat, a ssshhhhh i psala, že jí to bavilo, takže to mají na čem stavět. to ostatní jsou jen nápady

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 22:08
- Nahlásit

ona bude spíš na to čuchání stopy, ztracených věcí, sezení a hlazení a hlídání okolí než hraní na babu
Fifi
podobnou autistku
tak to je přesnej výraz

Já myslím, že přijdu rychle na to, co by chtěla dělat, přeci jen znám její povahu a co jí kdy bavilo, jen jsem to prostě nějak nechávala být a dělala hlavně "venčiče", kvalitu vycházky jsem brala podle nachozenejch kilometrů a hodin venku a to jí evidentně nevyhovovalo a teď se holt rozhodla to změnit sama, když mě to holt netrklo. Vlastně můžu být ráda, že si to sama "vynutí", než kdyby měla být dlohodobějc nespokojená a "nenaplněná".
Dík za rady a postřehy, vážím si toho.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 22:36
- Nahlásit

ssshhhhh

než hraní na babu

to byl enem nápad, jeden z mnoha,

přijdu rychle na to, co by chtěla dělat, přeci jen znám její povahu a co jí kdy bavilo

tak supr, o tom to je.

než kdyby měla být dlohodobějc nespokojená a "nenaplněná".

šikovnááá, šikovná jsi, dostaneš piškůta

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2014 23:58
- Nahlásit

PetraK
dostaneš piškůta
už sedím a vrtím

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:26
- Nahlásit

Tak hlásím průběžný stav Dnes jsme ráno šli na couranou a dělaly i trochu stopy a pak hledání myšáků, hrabání, také výlet mezi domy, ať si začuchá označené rohy a tak, druhá trochu nechápala co to je za novinku, ale mám pocit, že se jí to také líbilo.

Bohužel nám to na závěr zkazil zajíc, musely ho cítit a jak byly "rozstopované" vyhnaly ho z díry, no běželi jen asi dvacet metrů, ale i tak mi naštvaly, že se nezastavily hned, jako normálně dělají, když třeba vyplaší srnu.
Jenže po těch dvaceti metrech to otočily ke mě, takže jsem jim ani nemohla vynadat.

Uvidíme večer, co řeknou na oddělenou procházku/projížďku.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:35
- Nahlásit

ssshhhhh
Jenže po těch dvaceti metrech to otočily ke mě, takže jsem jim ani nemohla vynadat.

Tak vynadej třeba mi, jeslivá to pomůže.
Já teda nevím, ale Ty ji nemáš zajištěnou, když teďkoms utíká?
Co když uteče "dál"? Teda krom toho, že nám to tu napíšeš.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 16:51
- Nahlásit

Fifi
zajímalo by mě jak člověk naváže s takovým psem vztah (jak říkáš pes - autista). Nemyslím to nijak zle, jen s ohledem na budoucí žití. Když mám samostatnějšího psa, který mě až tak nepotřebuje, musím máknout na vztahu a přesvědčit ho, že mě vlastně potřebuje, jinak si zadělávám do budoucna na malér. První co by mě napadlo je přes společné aktivity a žrádlo.

Jak ale na psa, který v podstatě fakt nic nepotřebuje ? (pro žrádlo se lámat nebudu, aportování nesnáším, hladit mě fakt nemusíš, na hry taky moc nejsem, schovej se kam chceš, poslední co udělám je, že tě budu hledat ...apod.).

Některé věci mi fakt zůstanou asi navždy skryty.

Fifi
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 17:24
- Nahlásit

Kalliope
Jak ale na psa, který v podstatě fakt nic nepotřebuje ? (pro žrádlo se lámat nebudu, aportování nesnáším, hladit mě fakt nemusíš, na hry taky moc nejsem, schovej se kam chceš, poslední co udělám je, že tě budu hledat ...apod.).
V podstate tak, jak si psala vyse.
musím máknout na vztahu a přesvědčit ho, že mě vlastně potřebuje
Takze spolecny aktivity ano, ale usity primo na miru ty samostatny jednotky. Dle myho jde u kazdyho flegmouse ci "autisty" najit neco (jedno co, treba kralici ususena packa, placacka na mouchy, mysi diry, vareny vajicko apod..), oc bude aspon trochu jevit zajem - a to pak rozvijet.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:21
- Nahlásit

Kalliope
Žrádlo je dobrý start, když na to bere. Ale ta moje je přesně jak píšeš pro žrádlo se lámat nebudu, aportování nesnáším, hladit mě fakt nemusíš, na hry taky moc nejsem, schovej se kam chceš, poslední co udělám je, že tě budu hledat ...
krom toho hlazení, to miluje, ale jen doma, venku jen opatrně, sáhnu na ní v pro ní nevhodnou chvíli a je znechucená, někdy až vyděšená.
Je fakt těžce samostatná a navíc má asi trochu blok kvůli té druhé fence, dnes samostatná vycházka byla úplně skvělá, držela se mě, poslouchala, vrtěla ocasem i piškota si vzala a hlavně neměla takovej ten výraz, jako že se zdejchne. Což na dnešní druhé společné teda měla furt.

Fifi
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:29
- Nahlásit

ssshhhhh
dnes samostatná vycházka byla úplně skvělá, držela se mě, poslouchala, vrtěla ocasem i piškota si vzala a hlavně neměla takovej ten výraz, jako že se zdejchne. Což na dnešní druhé společné teda měla furt.
Tak vitej do klubu vencicu na etapy.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:33
- Nahlásit

Fifi
když to je hrůza, časově teda fakt...
Alespoň jednu denně budu muset dát společnou.. Navíc ony si krásně vyhrají, ale to není rozhodně celou vycházku, honí se, číhají na sebe, zakusují se a tak.
Ach jo, a já se smála rodičům, že venčí čokle zvlášť

Fifi
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:41
- Nahlásit

ssshhhhh
Alespoň jednu denně budu muset dát společnou.. Navíc ony si krásně vyhrají, ale to není rozhodně celou vycházku, honí se, číhají na sebe, zakusují se a tak.
Jasne, ale tak si budes utekarku hlidat a jistit, na tech spolecnych, aby nevzala kramle. A ano, je to casove narocnejsi, ale zase to ber tak, ze delas neco pro svy zdravi a krasne se vicekrate projdes.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:45
- Nahlásit

Fifi
Každopádně tedy nebude mít každá vycházka dvě hodiny, to by už bylo osm hodin denně a to by mě za to musel někdo platit

Jinak s tím jištěním, ona je hrozně šťastná, když má stopku nebo i blbou flexinu, připadá mi, že se cítí nějak důležitější nebo jistější nebo navázanější nebo jak to říct.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání