| Autor |
Zpráva |
Dandie
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 22:58 - Změnil/a: Dandie
- Nahlásit
Prosim o fundovanou radu.Máme dva dandie dinmont teriery, psa 3 a půl roky a fenku skoro 2 roky starou. Oba dandící spolu žijí celkem v pohodě. Gerinka je vykastrovaná, Bondy zatím ne, měli jsme v plánu z něho udělat chovného psa ale asi se to nepodaří. Na začátku tothoto týdne nastala velká změna v chování Bondíka. Z ničeho nic se šíleně zbláznil do našeho 11 letého syna a chová se jako kdyby tady v bytě žila hárající fena. Sedí před dveřmi a kňourá a syna následuje při každém kroku doma a prostě ho nenechá na pokoji. Nejeví vůbec zájem o fenku a přestal si s ní hrát. Začal doma i značkovat a 3x se doma počůral což nikdy os štenětě neudělal. Nic nového či zvláštní'ho se doma nestalo, pouze jsem začal oba dva psy trochu více cvičit a la Cesar Millan a snažím se eliminovat nevyrovnané rysy jejich chování. Je to jako kdyby by naráz nastal nějaký velky hormonání výkyv a začíname si říkat zda nezajít k veterinářovi. Máte někdo prosím n'ějakou radu ? děkuji
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 23:46
- Nahlásit
Dandie
Přestala bych cvičit ala CM a počkala, jestli se u psa něco nezmění. Osobně nemám o CM a o tom, co je z jeho metod k vidění v televizi nejlepší mínění a podle mě spíš nevyrovnané chování vytvoříte než potlačíte.
Pokud by to trvalo déle, tak bych určitě šla k vetovi.
|
Dandie
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 07:28
- Nahlásit
Tak to tedy vubec nesouhlasim. U fenky jsem behem jednoho dne eliminoval stekani a kousani vysavace a dalsi neprijemnosti jako huronsky stekot pri zazvoneni zvonku je o hodne lepsi. Nevim cim bych Millanovou metodou nevyrovnane chovani vytvoril? Bondy nemel a nema problemy s dominantim ci nevyrovnanym chovanim v rodine. Je to spis fenka ktera se chova obcas zrestene...Jen absolutne nechapeme proc se doma se synem zacal chovat jako by to byla harajici fenka....
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 08:12
- Nahlásit
souhlas s birma
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 10:01
- Nahlásit
Já si myslím, že někde v okolí bude nějaká háravá fena. Pes si na synovi buď "ulevuje" to napětí, nebo syn kolem háravky někde prochází (u školy, cestou domů, atd.). Díky tomuhle počasí se rozhárává všechno, co může, takže pro mě to je nejpravděpodobnější vysvětlení.
A co se týče C.M. - dá se tím pes kompletně "zprasit", když to dělá někdo bez rozmyslu a bez pochopení psa. Pokud má někdo rozum a potřebuje vyřešit konkrétní problém (např. štěkání na vysavač), může pro něj ten "návod z televize" být k něčemu dobrý.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 11:50
- Nahlásit
corgi
Já si zas myslím, že praktikovat návody z televize od člověka, který většinu problémového chování svádí na psa a jeho dominanci k ničemu dobrému nepovede a to obzvlášť u labilnějšího jedince.
|
Dandie
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 12:51 - Změnil/a: Dandie
- Nahlásit
Tak děkuji za velice chytré názory že Millanova metoda je špatná. Já v CM věřím , viděl jsem všechny pořady, mám knížky a pro mě mě je to člověk který psy miluje a rozumí jim. Jak to ale jak je u nás na fórech zvykem celé off topic jelikož nechci tady diskutovat o to jestli CM je špatný či dobrý. byla by to dlouhá diskuze. Děkuji Corgi za názor který asi bude jediným vysvětlením . Doufám že se nám Bondík uklidní
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 20:53
- Nahlásit
Dandie
Jak to ale jak je u nás na fórech zvykem celé off topic jelikož nechci tady diskutovat o to jestli CM je špatný či dobrý. byla by to dlouhá diskuze.
Tak zejmena cloveka zaujme, ze davas do souvislosti zmenu chovani psa s timhle:
Nic nového či zvláštní'ho se doma nestalo, pouze jsem začal oba dva psy trochu více cvičit a la Cesar Millan a snažím se eliminovat nevyrovnané rysy jejich chování.
Tez doufam, ze se vam Bondik uklidni.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 14:01
- Nahlásit
Fifi
si tak dumám, proč vždycky v tydlevízi dostanou prostor takový prazvláštní tvorové, jejichž metody zavedou psy do pekel. A že již už bylo. Proč se kurnik netočí s lidma, kterří psům rozumí doopravdy a jejichž přístup je pro psy přísnosný.
(no jo, já vím, páč voni nemají ten smysl pro dramatično a pro zviditelnění se, to je fakt)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 14:25
- Nahlásit
PetraK
Já jsem teď viděla dokument o Milanovi. Dokument zajímavej, mimochodem, ať už to dělá z jakýchkoliv pohnutek, tak organizuje pochody proti utrácení zvířat v USA, jeho pořady, kde umísťuje neumístitelná zvířata, mi taky přišly dobrý.
Sám tam říkal, že si vždycky přál být slavný a poslouchali ho psi a pak prostě využil příležitost. Podle mě tyhle pořady jsou v první řadě šou, ne víc, ne míň.
jejichž přístup je pro psy přísnosný.
a myslíš, že existuje všeobsažně přínosný přístup?
Fifi
Taky mi přijde, že tam tu souvislost vložil Dandie
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 14:41
- Nahlásit
kachna_
tak organizuje pochody proti utrácení zvířat v USA, jeho pořady, kde umísťuje neumístitelná zvířata, mi taky přišly dobrý.
dobrá, tak dva body pro něj, uznávám . Nicméně, kdyby mu nezáleželo hlavně na sobě, ale na tom,aby se všeobecně zlepšil přístup lidí ke psům, myslím, že by to bylo o něčem jiným.
první řadě šou, ne víc, ne míň.
tak. a zde jest jádro toho pudlika právě. Teda pro mě :_)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 14:45
- Nahlásit
kachna_
a myslíš, že existuje všeobsažně přínosný přístup?
záleží na tom co myslíš, všeobsažně přínosný přístup. Jsem teď viděla jeden dokument, kterej krom toho, že mi je blízký vnímáním psího světa, je podle mě pro ty psy přínosnej, páč neučí lidi, jak psy cvičit či vychovávat, ale především se naučit je vnímat, když je budeme dobře, ale opravdu dobře, empaticky vnímat s tím, že si stále budeme vědomi toho, že svět vnímaný psíma očima je totálně o něčem jiném, než svět vnímaný lidskýma očima, nebude problém je vychovávat tak, aby se jim s námi dobře žilo /páč o tom by to mělo být, teda podle mě/. A pak - pokud toho toho psa opravdu bude bavit ho třeba i cvičit.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2014 08:53
- Nahlásit
kachna_
á jsem teď viděla dokument o Milanovi. Dokument zajímavej, mimochodem, ať už to dělá z jakýchkoliv pohnutek, tak organizuje pochody proti utrácení zvířat v USA, jeho pořady, kde umísťuje neumístitelná zvířata, mi taky přišly dobrý.
tak vono je hlavně dobrý si uvědomit co jsou amíci zač..i tak se tam ročně utratí miliony zvířat..co se asi tak stane s těma co je CM nehodí do žádaný podoby?správně..zvýšej počty těch utracenejch páč továrny chrlej další a další štěnata tak nač si to komplikovat..
a že je to šou, no to je..od toho televize jsou už ze svý podstaty
Dandie
taky myslim,že by to mohlo bejt háravkou např. možná popiš jak to řešíte pokud vůbec..
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2014 10:52 - Změnil/a: Drakopes
- Nahlásit
Dandie
Z ničeho nic se šíleně zbláznil do našeho 11 letého syna a chová se jako kdyby tady v bytě žila hárající fena.
Nic nového či zvláštní'ho se doma nestalo
Řekl bych, že stalo.
První odkaz z googlu - http://cs.wikipedia.org/wiki/Puberta.
Myslím, že Váš syn psovi voní jinak. - píše Yura
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2014 11:12
- Nahlásit
Drakopes
Jakože puberta toho dítěte?
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2014 14:22
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Řekl bych, že ano. Ten pes se vlastně chová normálně, protože z jeho "pohledu" (čichem) se mu chlapec jeví jako hárající fenka. No a Bondy má zájem o páření, tedy jako chovný pes by se neztratil. - píše Yura
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2014 14:30
- Nahlásit
Drakopes
protože z jeho "pohledu" (čichem) se mu chlapec jeví jako hárající fenka. No a Bondy má zájem o páření
Podle mě je tohle ujetý To spíš, že kluk se někde omatlal háravkou, i když asi taky by mu nevoněl dlouhodobě.. Spíš tu bude problém v majitelích, jako by tam vlastně ani nebyli
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2014 14:46 - Změnil/a: Drakopes
- Nahlásit
Že pes čichem pozná začínající nádorové bujení, že čichem pozná nástup epileptického záchvatu - to je také ujeté?
Že v průběhu puberty je organizmus dítěte vystaven různým hormonálním výkyvům, je snad normální. Že tyto změny se projeví např. i v potu, to snad také není nepochopitelné? No a pes to registruje a chová se podle toho.
To spíš, že kluk se někde omatlal háravkou
Myslím, že si myje ruce a převléká se, pes by pak jevil větší zájem o odložené oblečení s pachovou stopou háravé feny. - píše Yura
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2014 16:07
- Nahlásit
Drakopes
No tak já si hlavně myslim, že tohle vůůůbec nemá cenu řešit, co čuchá a co ne... Jde o to, že majitelé, i když jsou přítomni nežádoucímu chování, tak vlastně jakoby nebyli a pes si vesele dělá, co chce, aniž by mu kdokoliv nabídnul nějakou jinou činnost...
|
Elis63
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2014 20:48
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Lucie, ty jsi opravdu trapná, nepřestaneš do nikoho "rejpat". Zajímalo by mě, co nebo vlastně jaké činnosti ty s těma psiskama děláš, já jsem to za celou dobu tvých příspěvků nikde nevyčetla. Od tebe je pouze samá kritika na druhé, ale sama jsi s nějakým nápadem nebo radou nepřispěla.
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2014 01:25
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
No tak já si hlavně myslim, že tohle vůůůbec nemá cenu řešit, co čuchá a co ne...
Lucie, určitě se dohodneme, že nejdůležitějším psím smyslem je právě čich; tedy to řešme.
Říkáte: Jde o to, že majitelé, i když jsou přítomni nežádoucímu chování, tak vlastně jakoby nebyli a pes si vesele dělá, co chce, aniž by mu kdokoliv nabídnul nějakou jinou činnost...
Pán říká: pouze jsem začal oba dva psy trochu více cvičit, takže se jim věnuje.
Abyste nemusela "gůglit" - http://www.protipotu.cz/vse-o-poceni2/proc-se-poti m/131-vse-o-poceni/82-proc-se-potim.
"Apokrinní potní žlázy, nazývané také "pachové", se vážou na vlasový váček a nacházejí se především v podpaží, v okolí bradavek a v oblasti genitálií. Apokrinní žlázy vytváří tělo vlivem pohlavních hormonů až v období puberty. Aktivují se především při emočním vypětí (hněv, strach, stres, sexuální touha). Tyto žlázy neodvádějí primárně z těla pot, ale vylučují viskózní sekret bohatý na lipidy. Díky činnosti apokrinních žláz si "voníme" nebo naopak "nevoníme". Aniž bychom to vůbec tušili, silně nás ovlivňují například při volbě partnera."
Je možné, že biochemická laboratoř by u chlapce zatím žádné změny neodhalila, ale citlivost psího čichového orgánu bych určitě nepodceňoval. - píše Yura
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2014 01:45
- Nahlásit
Elis63
Co se týká Lucie, prosím, buďte velkorysá. Triáda ů naznačuje věk, dále pak protest, vzpoura, konfrontace, provokace, jízlivost...
Luciin leitmotiv - Jde o to, že majitelé, i když jsou přítomni nežádoucímu chování, tak vlastně jakoby nebyli a pes si vesele dělá, co chce, aniž by mu kdokoliv nabídnul nějakou jinou činnost...
Nahradím-li slovo majitelé slovem rodiče (přátelé) a slovo pes slovem dítě (já), vypadá to jako volání o pomoc. - píše Yura
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2014 14:18
- Nahlásit
Drakopes
Také mi to tak nějak připadá,jako že Lucie se utekla ke psům,kompenzuje si jimi nějaké svoje osobní deficity,a v podstatě lidi moc ráda nemá,protože jí její nejbližší nějak zklamali ? Proto útočí na lidi a toto fórum jí to pěkně umožňuje,navíc v podstatě beztrestně a takřka anonymně . Evidentně hledání utočiště u psů problém nevyřešilo,to by neměla potřebu tohle dělat.Je potřeba začit tam,kde problem nastal.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2014 15:40
- Nahlásit
sem netušila kolik je tu psýchologů ..samozvanejch samože
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2014 18:14
- Nahlásit
tak to je hodně slušnej rozbor osobnosti na základě jedný věty
O mě říct že v podstatě lidi nemam ráda by mě asi urazilo, páč já v podstatě lidi nenávidim, na planetě neexistujou větší jebky než jsou lidi.
Uděláte mi taky rozbor? Prosííííííííím (když Kratochvílka tryjádu, tak já... to budete teprve koukat )
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2014 18:59
- Nahlásit
Elis63
Lucie, ty jsi opravdu trapná, nepřestaneš do nikoho "rejpat".
A proc to hned brat jako nejaky rypani? Kdyz zadavatel sam pise, ze:
Sedí před dveřmi a kňourá a syna následuje při každém kroku doma a prostě ho nenechá na pokoji.
To pak cloveka napadne uplne stejny zaver, jako
Lucie Kratochvílová
Jde o to, že majitelé, i když jsou přítomni nežádoucímu chování, tak vlastně jakoby nebyli a pes si vesele dělá, co chce, aniž by mu kdokoliv nabídnul nějakou jinou činnost...
At uz to pes dela z duvodu vykastrovany feny v byte (ktera muze nektera vonet jak haravka), at to dela z duvodu hormonalnich zmen 11leteho syna (klidne na ne reagovat pes muze) nebo haravy feny v okoli - pes by mel byt nejak vychovany, mit naucene zakladni povely ve 3,5 letech a ne pronasledovat syna. Do toho jeste zamotana vychova od CM,
A rozbory osobnostni nemaji chybu.
sicluceatlux
Je potřeba začit tam,kde problem nastal.
Ano, zamyslet se nad vychovou dandie dinmont terieru.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2014 21:30
- Nahlásit
Pokud to bude v mezich slušnosti,neni lepši diskuze.........
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2014 12:58
- Nahlásit
sicluceatlux
Pokud to bude v mezích slušnosti,neni lepší diskuze..
správně třeba nějak takhle prostě )
jitrnice
Člen # Zasláno: 13 Úno 2014 21:56
Citát - Nahlásit
Lucie Kratochvílová
ty jsi fakt holka k smíchu. Soudit člověka když ho neznáš. Zavolej na Elis ochranáře, že jim vyhrožuje letákama ty krávo
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2014 13:03
- Nahlásit
Prosim o fundovanou radu............ Máte někdo prosím n'ějakou radu ? děkuji
A na co se vlastně ptáte? Z Vašeho příspěvku to není jasné.
Zda zajít k veterináři? To není nic proti ničemu.
Proč to dělá? Elementárně proto, protože mu Váš syn "voní". Můžete se dál zabývat diagnostikou, proč mu Váš syn voní, to rovněž není nic proti ničemu.
Ptáte se, co s tím máte dělat? Tak v tom případě se prosím oprostěte od předchozích psychoanalýz a ještě jednou si přečtěte odpověď od L.K. :
No tak já si hlavně myslim, že tohle vůůůbec nemá cenu řešit, co čuchá a co ne... Jde o to, že majitelé, i když jsou přítomni nežádoucímu chování, tak vlastně jakoby nebyli a pes si vesele dělá, co chce, aniž by mu kdokoliv nabídnul nějakou jinou činnost...
To je podstata (obecně, ne jen tohoto problému!) - nenechte ho "úchylovat" a místo toho mu sdělte, co má dělat (odeslat na místo, povlem vyhodit, oběhnout 5ti km kolečko přilehlými lesy, dát 10 minut intenzivního výcviku čehokoliv,..........)- samozřejmě zvýšit fyzickou i psychickou aktivitu psa.
P.S. mám doma rovněž "úchyla".....
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2014 13:06
- Nahlásit
Neumi
mám doma rovněž "úchyla".....
tak von je úchyl v zásadě každej pes,jen mu dát šanci žejo ?
|