| Autor |
Zpráva |
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 20:48
- Nahlásit
BoOoQo
Upřímně přeju tvému psovi i těm budoucím, aby ses dál vzdělával a některé postupy hodně pozmněnil. Zároveň ale přeju tobě, aby se to nikdy nestalo, protože s některými věcmi se pak blbě žije...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 21:46
- Nahlásit
BoOoQo
Měl jsi prostě štěstí, že to tvůj pes ustál, ze spousty psů bys tímhle způsobem udělal psychickou trosku a pak teprve bys měl problém a štěkání by bylo to nejmenší.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 22:22 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Maya
Měl jsi prostě štěstí, že to tvůj pes ustál,
no ona je taky otázka, JAK to ten jeho pes ustál, to že to nějak vnímá BoOoQo, ještě neznamená, že to odpovídá realitě.
|
BoOoQo
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 08:24 - Změnil/a: BoOoQo
- Nahlásit
PetraK
no ona je taky otázka, JAK to ten jeho pes ustál, to že to nějak vnímá BoOoQo, ještě neznamená, že to odpovídá realitě.
Pokud to neodpovídá realitě, tak jak poznám jaká je realita?
Když přicházím domů, tak občas sedí u okna a vyhlíží po okolí. Působí klidně. Velice často při příchodu do bytu spí, jelikož přes dveře z předsíně slyším její přicupitání z pelechu, který má na druhé straně místnosti. Vítání je velice radostné a jeví se stejně jako vítání jiných lidí, které dobře zná.
Ze záznamů vím, že když jsem jí ho po měsíci klidu sundal, tak třetí den párkrát zaštěkala a zavyla. Bylo to vždy kolem minuty a poté pár minut pauza. Celá série trvala do 15 minut a série se opakovali cca po třech hodinách. Proto jí ho nechávám při odchodu do práce dodnes.
Sám po tom všem doufám, že ho slečna, která hledá řešení nepoužije.
Upřímě uznávám, že jsem nevěděl o tom, že se tím dá pes dokurv.. Naštěstí to nebyl můj případ.
Pro mě to tenkrát nebylo jednoduché rozhodnutí a byl jsem z toho nešťastný. Bohužel nikde jsem se nedočetl, jak dlouho nechávat psovi obojek pro spojení akustického signálu se štěkáním než se přidá i el. impuls. Při poslechu záznamů se mi nedělalo nejlíp a vždy jsem si dal pár ran obojkem, abych se ujistil, že to není bolestivé. Samozřejmě chápu, že pes to pociťuje jinak. Po pár dnech kdy čubina nereagovala kníknutím a jela naplno, jako by ten obojek neměla, tak jsem zvednul tu intenzitu. Stejný postup jsem našel na několika webových stránkách a lidi co to popisovali, tak zvedali intenzitu stejným způsobem. Každý akorát máme jiného psa a každý skončil u jiné intenzity.
Tímto jsem snad doplnil chybějící články toho co se tenkrát dělo.
Bylo by dobré kdyby někdo kdo tomuto tématu dobře rozumí popsal jak a kdy obojek použít. Zároveň i popsat situace kdy obojek zásadně nepoužít, jelikož takové informace jsem bohužel nehledal a ani na ně nenarazil. Poté by nebylo špatné celou tuto diskuzi odeslat výrobci, jestli se k tomu bude ochoten vyjádřit. V návodu bohužel neuvádí čeho se vyvarovat.
Zde je odkaz na návod, aby jste měli představu o tom jaké informace jsem dostal od výrobce:
http://elektricke-obojky.info/image/data/navody/na vod-d-mute-small.pdf
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 11:46
- Nahlásit
BoOoQo
Já bych po svých zkušenostech s EO zvolila nácvik pomocí klasického el. obojku, kde bych použila nácvik na nejnižší intenzitu, kde pes začíná vnímat a pomocí toho klasického obojku, kde impulsy vysílám já, bych psovi "vysvětlila" co nechci. ten eo bych zapojila do výcviku kvůli načasování. Teprve až pes pochopí, co nemá dělat (a bude reagovat třeba na to pípnutí), nasadila bych teprve protištěkací.
|
BoOoQo
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 03:42 - Změnil/a: BoOoQo
- Nahlásit
U obojku, který jsem použil je načasování řešeno, ale není nastavitelné. Akustický tón trvá zhruba dvě vteřiny a impuls vyšle zhruba po sekundě (viz. reflexní oblouk). Pouze odhaduji, jelikož obojek mám již dávno vybitý.
Sám výrobce doporučuje nejdříve používat obojek bez korekčního impulsu, aby si pes spojil štěkání a tón. Stále mě mrzí, že neuvádí v návodu jak dlouho nechávat psa s obojkem bez korekce el.impulsem.
Stále prolézám internet a dohledávám se informací a zkušeností. Popravdě většinou jsou dobré, ale uznávám, že pokud někdo psa tzv. utavil, tak o tom nikde psát nebude.
Dnes jsem narazil zrovna na případ šeltie, kterou tímto nervově odrovnali.
Otázka teď je, jestli tyto případy vznikají u nekvalitních a levných výrobků nebo špatným použitím. Jelikož impulsy z toho co mám já opravdu nejsou bolestivé. Je to spíš nepříjemné.
Jiná věc je otázka psychiky, což tady naznačila, jestli se nepletu PetraK a také Vero. Z čehož vyplývá další otázka: Jestli tohle utavení nevzniká v případech separační úzkosti nebo těžké separační úzkosti.
Dodnes si nejsem jistý, jestli moje čubina jí trpí nebo ne, ale nadruhou stranu doma to zvládá sama dobře (z mého pohledu ;) ). V neznámém prostředí je situace jiná. Všeobecně je velice ukecaná a hlasovým projevem se dožaduje všeho možného, což se snažím také odbourat, ale rozhodně ne protištěkacím obojkem.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 10:35
- Nahlásit
BoOoQo
Hm, ten návod je napsaný fakt stručně a dost neurčitě a alibisticky, výrobce si kryje záda, klasika.
kachna_
Podle mě by šel použít rovnou i ten protiškací, ale pes by měl minimálně znát povel Ticho.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 10:47
- Nahlásit
BoOoQo
jako jedinou možná relativně přijatelnou variantu použití toho protištěkacího obojku vidím tu, že naučím psa jak píše Maya naučit psa povel pro ticho a ideálně ho převést na výstražný signál obojku.
Ale obecně považuju potlačení jednoho projevu frustrace trestem za dost nešťastné, protože podle mě je velké riziko, že se akorát naučí vybíjet si stres jinak (ničení, sebepoškozování, pohybové stereotypy, sebeukájení...)
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 12:56
- Nahlásit
BoOoQo
jestli chceš konzultovat správné použití el obojku obecně, zkus napsat Waldovi, mail má pod členem.
Podle mě je ošemetné se do těchto věcí pouštět jen podle návodů po internetu, a ne konzultací s výcvikářem (takovým, který to umí použít... chápu, že může být těžké si vůbec i vybrat, s kým se radit)
Podle mě je u protištěkacího problém jednak v tom, že u toho není majitel, nemůže korigovat, natož odměňovat, druhak v případě, že když pes řve z frustrace a úzkosti.....je to krutý, i kdyby to nebylo riskantní.
Mě by zajímalo, jak dlouho jsi zkoušel to cvičné odcházení a nácvik samoty po chvilkách, a jestli to zabíralo, ale pomalu, nebo vůbec nezabíralo? Třeba se dopátrat nějakých tipů tam... tak obecně, ty už to pořešeno máš...
|
BoOoQo
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 17:14 - Změnil/a: BoOoQo
- Nahlásit
Předem musím přiznat, že jsem neměl žádné zkušenosti s výcvikem.
Nacvičoval jsem to hned od štěněte. Na to jsem měl tři týdny dovolené. Ihned na mě byla vázána a držela se mě jak klíště. Dělal jsem odchody nejdříve jen do vedlejší místnosti, ale jakmile jsem chtěl zavřít dveře, tak začla kvičet. Po té jsem to zkoušel, když spala, ale během chvíle to zaregistrovala a zase kvičení. Čekat až bude potichu bylo téměř nereálné. Snažil jsem se vychytat sebemenší pauzičku. Když přišla alespoň na pár vteřin, tak jsem se vrátil a pochvala. Pokud nepřicházela dlouho žádná pauza, tak jsem se vracel s tím, že jsem jí ignoroval a vůbec jsem si jí nevšímal. Něco málo jsem v místnosti dělal a zase odchod. Pak jsem zkoušel i hubovat. Po třech týdnech jsem se dostal alespoň k tomu, že jsem mohl odejít na deset minut za zavřené dveře. Vždy při odchodu jsem řekl "Já se vrátím".
Když jsem začal chodit do práce, tak mi jí hlídala sousedka, která měla jiné směny. Samozřejmě někdy to vycházelo tak, že musela zůstat hodinu sama. To jsem se jí snažil věnovat dvě hodiny, aby po odchodu v klidu spala. Oba dva pracujeme 20 minut chůze od zaměstnání. Za čtyři měsíce jsem se dostal na minimálně dvě hodiny v klidu. Tam už samozřejmě byla snaha jí doma o samotě zabavit. Různé hračky ve kterých měla dobroty.
V pelechu měla oblečení, které jsem předchozí dny nosil. Utvořil jsem určitý režim, který se snažím dodržovat dodnes. Vstávám tři hodiny před pracovní směnou. Nasnídám se poblbnem a jdeme ven. Dnes moje nejoblíbenější doba na cvičení je kolem čtvrté ráno, když je ve městě klid a nic nás neruší.
Ještě bych dodal, že problémy ze sousedem začali právě po odstěhování sousedky, jelikož čubina zůstávala po celou noční doma sama. Soused se vulgárně vyjadřoval, když jsme ho potkali. Snažil jsem se mu neustále vysvětlovat situaci. Začal jsem si vybírat dovolenou přes noční směny (už bylo naštěstí po novém roce, tak bylo co čerpat), ale věděl jsem, že takhle to dál nepůjde. Před barákem kde jsem venčil mě čubina našla nějaký pokrájený salám. Když jsem toto našel na více místech tak se obavy stupňovali. Vždy jsem jí v tomhle hlídal a nenechal jí to sežrat. Stupňoval se strach, jestli jí nechce někdo otrávit. Dnes vím, že to tady kolikrát házejí důchodci kočkám. Na druhou stranu házejí to jen na určitá místa. Největší strach jsem měl z toho co bylo u mě pod balkonem, jelikož soused bydlí o patro výš a já s čubinou od malička chodil na toto místo. Nejvíce mě vylekal kus chleba pod drnem. V tu chvíli jsem začal chodit venčit zásadně na jiná místa a hledal definitivní řešení.
P.S.: Povel TICHO jsem neučil, ale pokud víte jak ho učit, tak to tady prosím popište. Docela by se mi to také teď hodilo. V situaci kdy se domáhá volnosti při cvičení, když jsou kolem psy. Bylo mi řečeno, že jí mám vycukat vodítkem a když přestane, tak odměnit. Odměňuji pouze pokud neblafe.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2014 16:47
- Nahlásit
BoOoQo
z mýho laickýho pohledu ses snažil dobře, jen tomu chybělo dotáhnout v té fázi odstěhování sousedky, přesnést se dál za ty dvě hodiny... chápu, že těžký to bylo.
lidi vyhazujou jídlo venku běžně a otráveniny taky hází a nemusí to souviset se štěkáním... jestli si trooufáte, by to chtělo naučit nesbírat... to ted cvičí třebas PetraK s feňulí, třeba se objeví.
u povelu ticho bych nevycukávala, z toho ten pes přece nepochopí, co má dělat. stačilo by odměnit, když ticho je. zkus ji třeba naučit povel štěkej a přes to si pak trénovat ticho v klidnějších podmínkách mimo cvičák.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2014 19:32
- Nahlásit
BoOoQo
Povel Tichu učím přes povel Štěkej, nejdřív ho naučím štěkat na povel, to znamená když štěká tak povel a odměnit a pak postupně snižovat vlivy, až bude štěkat na povel v tichém prostředí, kde nemá jinak důvod štěkat. Pak zase v klidném prostředí začnu učit povel Ticho, že dám Štěkej, většina psů, když nemá jiný důvod, tak štěkne jen párkát a ztichne, zase povel a odměnit, pak se samozřejmě musíš dopracovat k tomu, že povel vydáš když pes ještě štěká. Důležitý je cvičit to v klidném prostředí a teprve když to spolehlivě umí, tak jít do rušnějšího prostředí. Celou tu dobu ale v tý štěkací euforii co má u psů nesmíš ten povel používat, začít psa učit povel Ticho, když je ve štěkacím rauši, je fakt blbina na entou. Je to na dlouho, ale dá se. Utnout ten štěkací rauš pak samo přijde jako až to poslední, protože to je pro psa nejtěžší.
|
Ted59
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2014 21:31
- Nahlásit
Dobrý den, mám doma 4 letého Jacka Russella se kterým jsme se přestěhovali do nového bytu, od malého štěňátka v dobách kdy si ještě zvykal na nové prostředí jsme s jeho štěkáním neměli žádné problémy, po přestěhování, vždy když opustíme byt (max. na 5 -6 hodin) začne intenzivně štěkat a sousedé nám nechávají pod dveřmi lístečky, že pes během naší nepřítomnosti nesnesitelně štěká, pejsek má dostatek pohybu předtím než odejdeme z bytu chodíme na procházky na cca 2 hodiny a ještě nějakých cca 20 min těsně před odjezdem, dokonce ho necháváme pouze v zadních pokojích a zamezili jsme mu přístup do chodby aby se to tak neozývalo a na dveře v pokojích natáhli plachty aby to bylo ještě méně slyšet, bohužel odkazy se stále pod dveřmi objevují. Prosím poraďte jak dále postupovat, protištekací obojek se mi zdá docela extrém ke kterému se velmi nepřikláním, myslíte, že si zvykne? Děkuji
|