| Autor |
Zpráva |
monysek95
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 18:50
- Nahlásit
Dobrý den,
mám doma 7letou šeltinku. Když jsme si ji pořídili, měli jsme ještě jednoho psa, který nám ale zemřel. Nedávno jsme zjistili, že když se sama doma tak vyje. Nahráli jsme jedno odpoledne když byla sama a vytí a štěkání bylo velice intenzivní. Teď zrovna hárá, tak si myslím, jestli to není kvůli tomu horší, ale prý občas vyje i mimo hárání. Myslím si, že je smutná a znuděná.
Zoufale potřebuju jakoukoliv radu co zkusit. Jediné co nás napadlo je nechat puštěnou televizi...
Prosím pomozte otec ji chce nechat dát elektrický obojek
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 19:13
- Nahlásit
Ja myslim,ze by potrebovala kamarada 😊
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 19:30
- Nahlásit
monysek95
Pořídila bych jí psa (kastrovaného samozřejmě) nebo kočku.
Moje šeltička by byla nejšťastnější, kdybych jí pořídila dítě.
|
monysek95
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 19:41 - Změnil/a: monysek95
- Nahlásit
jj taky mě napadlo, že by to chtělo dalšího psa, jenže já nemám tu možnost pořídit žádné další zvíře
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 19:53
- Nahlásit
To je skoda,protoze ona ocividne smutni stejne jako clovek po odchodu pritele.To televize nezachrání ( Mozna čas.Nas pes mel po odchodu kotěte,ktere jsme hlidali tyden deprese.A to s nim byl jen chvilku.Poridili jsme mu nevestu a ted uz mame 3 kousky.2holky a kluka )
|
monysek95
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 20:01
- Nahlásit
A myslíte že by pomohl aspoň třeba králíček? Kdybych mu dala klec na zem a byla by to pořád společnost
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 20:07
- Nahlásit
monysek95
Těžko řici,kdyby to šlo vyzkoušet a kralika si od nekoho půjčit,než ho pořizovat a ono by to nefungovalo. Nebo to vyzkoušet venku,jak by na králíka reagovala. A co králík,aby ho ze psa nekleplo,je to prece jen hlodavec,mohl by byt pekne stresovany
|
monysek95
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 20:11
- Nahlásit
No my právě už králíka měli a krásně si rozuměli
Ale je i jasné že každý králík je jiný a bude jinak reagovat...Právě proto se snažím sehnat i jiné rady, abych do toho zbytečně nezatahovala další zvířátko. Ale přijde mi to jako alternativa, protože do el. obojku ani prášků se pouštět vážně nechci
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 20:33
- Nahlásit
monysek95
Pokud už to fungovalo,proč ne ),ale tam asi neslo o tu ztrátu.Ještě mě napadlo ji pořadně zaměstnat v době,kdy budete spolu-aby přišla na jiné myšlenky,unavila se,a odpočivala o samotě.Dělání dělání všechnysmutky zahání. Když doma jste není na ní poznat stesk ? Prašky a obojek to by byl jen dalši důvod byt nešťastná.
|
monysek95
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 20:44 - Změnil/a: monysek95
- Nahlásit
Přesně to si myslím, že by to bylo jen další trápení. Ještě ke všemu je to ustrašená nervozní šeltie, nechci ji dávat další důvod se bát. Já se s ní snažím trávit co nejvíc času, ale jsem v maturitním ročníku a když se večer dostanu domů, jsem vyřízená takže unavení pejska pro mě není fyzicky možné Hlavně teď v zimě
Ten největší stesk už překonala ale pořád je na ní vidět, že když venku vidí bílého pejska (měla jsem Cotonka) že se za ním řítí a chce se s ním kamarádit. Mně je jí hrozně líto ale opravdu pořízení nového pejska bohužel nepřichází v úvahu
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 20:50
- Nahlásit
monysek95
Alespoň unavit psychicky by to nešlo? Zaměstnat ji třeba doma hlavu,nemusí jít o lítání.Určitě je učenlivá,nové cviky dokážou pěkně vyčerpat,když je pes nucen myslet. A mnohdy stači pár minut.
|
monysek95
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 20:56
- Nahlásit
To máte pravdu určitě to zkusím vyšetřit si na ni čas každý den aspoň na chvíli Děkuju za nápad
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 27 Led 2014 21:48
- Nahlásit
monysek95
zkus si sehnat tuhle knihu, většina těch věcí jdou dělat doma a spolehlivě psa unaví psychicky http://www.artforum.sk/catalog/sundance-kyra:101-p sich-triku/?mod=catalog&detail=58214
|
BoOoQo
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 00:19
- Nahlásit
Elektronický protištěkací obojek používám. Nejsem na to hrdý, ale mám psa závisláka a dělám i noční směny. Se sousedem jsem měl docela problémy a i přes veškeré úsilí jako je utahání psa a poskytnutí mu zábavy jako hračky s pamlskama se mi tomu nedařilo zamezit. Začal jsem si pořizovat i nahrávky a byl jsem šokován její výdrží. Štěkala a vyla i tři hodiny v kuse. Pak zřejmě na hodinu usla a začla znova. Když jsem přišel domu, tak vypadala psychycky i fyzicky vyčerpaná. Ve finále jsem se pro obojek rozhodl jako poslední řešení. Vyzkoušel jsem ho nejdříve na sobě. Není to příjemné, ale není to nic co by bylo zas tak hrozné.
Nadále jsem pořizoval nahrávky a zjišťoval jak na to reaguje. Zezačátku, když dostala ránu tak kníkla, ale štěkala i přes to dál. Po pár dnech už na něj vůbec nereagovala. Rozhodl jsem se zvýšit intenzitu a zase začala kvičet při ráně. Tentokrát už, ale neštěkala tak často. Po pár dnech začla znova štěkat a výt jako dřív. Rozhodl jsem se pro nejvyšší nastavení což je série silných impulsů. Samozřejmě jsem to zase otestoval na sobě. Bohužel až toto jí odradilo od dalšího štěkání. Během pár týdnů začla být o samotě v klidu. Většinu času prospí nebo si hraje. Preventivně jí ho dávám dodnes, což je cca 3/4roku. V listopadu jsem ukončil pořizování záznamů, jelikož od května už nezkoušela vydat hlásku. Když jdu do práce, tak si zaleze do pelechu a je vklidu. Když dnes přijdu domů, tak je plná energie a hned tahá hračky, že by si chtěla hrát.
Tímto se nechci zastávat el. obojků, ale jako poslední řešení obzvláště v bytech kde je špatná akustická izolace a sousedi vás div nelinčují za to, že váš pes řve, tak musím doporučit.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 13:48
- Nahlásit
BoOoQo
ale dyť to je zbytečně úplně špatně použitý psa je potřeba napřed naučit, co má dělat a co znamená ten signál... ne aby se tím provařil nadoraz a doufalo se, že mu samotnýmu dojde v některé bolestivé fázi řešení a psychicky to neodnese. což mohl.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 13:58
- Nahlásit
Vero
BoOoQo tady jen ukázal jak tyhle elektrický věci používá většina lidí, provařit psa až bude takhle maličkej a čekat co to udělá, proto já jsem pro zákaz volného prodeje těhle věcí, bohužel asi mám smolíka no, nebo spíš ti psi
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 14:05 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Maya
jen ukázal jak tyhle elektrický věci používá většina lidí, provařit psa až bude takhle maličkej a čekat co to udělá
já vím
edit
přitom zrovna třeba tenhle čék se psem očividně cvičí a snaží se, tak se mohl snažit aji tady a použít to správně, pokud by bylo nakonec potřeba, tady asi chybí informace.....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 14:23 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Maya
BoOoQo tady jen ukázal jak tyhle elektrický věci používá většina lidí, provařit psa až bude takhle maličkej a čekat co to udělá, proto já jsem pro zákaz volného prodeje těhle věcí, bohužel asi mám smolíka no, nebo spíš ti ps
přesně. Zvednul se mi kufr, když jsem to četla. proč si dát s tím tvorem práci, proč ho tu učit, když to můžu spáchat (a to slovo tady dost sedí) takovýmhle způsobem.
Pokud to není provokace nějaká a je to realita, tak je to realita ke zvracení. Je mi šoufl z toho, jak se ke zvířatům dokážeme chovat.
přesně pro takovýhle případy se mi obrací kudla v kapse, že něco takovýhodle na světě existuje. pro mě to, že to někdo umí použít nevyváží to, že to stopadesát milionu jinejch bohužel použít neumí a doplatí na to zase zvíře.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 15:15
- Nahlásit
PetraK
Pokud to není provokace nějaká a je to realita
je to realita
Vero
pokud by bylo nakonec potřeba, tady asi chybí informace
jj, přesně tak, ty lidi vůbec nenapadne jak je to blbě, maj pocit, že s tímhle se zachází jak s elektrickým ohradníkem a protože jim to dost často vyjde tím, že pes je dost chytrej a přijde na to co má dělat sám a psychicky to ustojí, tak pak se to šíří jak lavina, protože samo o těch odvařenejch psech nikdo nikde nevykládá, ono chlub se tím, jak sis dokurvila psa
|
BoOoQo
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 16:09
- Nahlásit
Opřeli jste se do mě kritikou, což zde vidím velice často. Před pořízením obojku předcházela čtyřměsíční snaha o naučení psa být o samotě. Bohužel neuspěšná. Nevím jaké máte zkušenosti se psama závislákama. To každopádně sousedy nezajímá a kamárádi vám psa neustále hlídat také nemohou.
Obojek byl poslední řešení. Mě osobně docházeli síly. Psa jsem utahával. Spal jsem kolikrát jen čtyři hodiny denně. Postupoval jsem podle přiloženého návodu a informací dohledaných na internetu.
Mimochodem moje čuba dokurvená vůbec není .
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 16:37
- Nahlásit
BoOoQo
já nekritizuji použití obojku, ale naprosto špatné použití.
a píšu to, ne abych tě zpětně kritizovala, to mi je fuk, ale kdyby se někdo chtěl řídit tvým popisem použití, který je prostě špatně a to dokurvení hrozí. samozřejmě věřím, že tvůj pes dokurvený není, jinak bys sem nepsal a neradil. netvrdím, že se tím dokurví nutně každý pes.
nevím, jaké jsi měl informace, ale měl jsi prostě špatné informace.
a myslím, že ostatním kritizujícím rovněž vadí způsob aplikace.
|
BoOoQo
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 17:26
- Nahlásit
Nemělo to být jako návod jak ho použít. Pouze co se dělo po použití obojku. Ze začátku ho měla samozřejmě bez el. výbojů. Obojek nikdy nepříjmala s odporem.
S akustickým signálem jsem jí samozřejmě nechal pár dnů seznamovat. Když jsem přidal impuls, tak to pro ní byl samozřejmě šok a nevěděla co se děje. Intenzitu jsem začal zvyšovat jen na základě toho, že jí ty impulsy nevadí a dovolávala se nadále smečky. Myslím si, že velice dobře chápala co se bude dít, když bude štěkat.
Dnes bych už lhal jestli jsem intenzitu zvýšil po třech dnech nebo po týdnu. Prováděl jsem neustále nahrávky a na základě toho, že už impulsy ignoruje, ikdyž ví co to pro ní znamená tak jsem intenzitu zvyšoval.
Nemyslím si, že bych postupoval špatně.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 18:00 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
BoOoQo
já si zas myslím, že ano, a každý čitatel vlákna si to už dál musí přebrat po svém.
k tomuhle
Intenzitu jsem začal zvyšovat jen na základě toho, že jí ty impulsy nevadí
vůbec nemá dojít.
A ani k tomu Když jsem přidal impuls, tak to pro ní byl samozřejmě šok
Já určitě chápu, že sousedi v nájemním bytě jsou obr problém a i to, že třebas už člověk nemá dost dovolené, že si ji vezme, poctivě trénuje klid osamotě po minutách a pětiminutkách, postupuje, ale čas mu nestačí, jinak to prostě nejde a musí sáhnout po jiné možnosti před dáním psa pryč, to jistěže jo a věřím, že to byl tvůj případ. Ale šlo to udělat jinak. (I když mi přijde že je tahle pomůcka hodně ošemetná v případě psa, co řve ze stresu, protože neumí být sám, ne že třeba hlídá.) To, cos popsal, na to bych se nedovedla přes kameru dívat a to nejsem člověk, co by na el obojek nikdy nesáh. Buď rád, že jsi měl štěstí a vyšlo vám to.
Podle mě k tomu volnému prodeji těchhle věcí chybí informace a přebývají špatné informace a to je problém.
edit
ještě k tomuhle
Myslím si, že velice dobře chápala co se bude dít, když bude štěkat.
obávám se, že nechápala, ale to neprokážem. já jen, že i kdyby.... to mě tak máti řezala, že brečím, ať přestanu. jo, dobře jsem chápala, že dostanu ještě víc, když nepřestanu. ale ono to jaksi dítěti moc nejde ovládnout, když je ve stresu. řvala jsem dál a ještě víc. a to jsem byla myslím na poněkud vyšší level než zvířátko.
Takže už proto mi připadá cesta trestu v tomto případě jako dost surová. Píšu pro toho, kdo o tom chce dumat a má i jinou možnost práce s tím psem. Ne abych se navážela.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 18:20
- Nahlásit
Osobně taky nejsem fanda do EO, ano mám ho doma v šuplíku, nikdy jsem na něm nepoužila výboj, jen zvuk a i tak mi bylo fenou jasně najevo co si o tom myslí. Stačilo jednou pípnout a vztekle si ho rvala tak dlouho dolů až se jí to povedlo, pak z něj vyndala baterky a vítězoslavně hrdě přinesla tu "mrtvou kořist".
Myslím, že v případě monysek95 je to úplný nesmysl a radit jí něco jako dávat chudince šeltičce elektrický pecky dokud nepřestane brečet je pošahaný, asi všichni si umíme představit, že pokud se nějaký plemeno dá vystresovat a dokurvit psychicky tak určitě právě šeltie/kolie.
Takže fajn, věřím, že na nějakého psa to zabere a to jen s minimem vedlejších účinků, ale psát o tom devatenáctileté dívce jejíž starší fenka smutní po odchodu psího kamaráda je úlet.
Jinak já bych klidně zkusila i toho králíčka, někteří psi se s nimi fakt kamarádí a pokud už šeltička nějakého měla, mohlo by jí to pomoct. Pokud tedy rodiče králíčka dovolí, když psa ne. Což je zajímavé. Mimochodem, co koťátko?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 18:28
- Nahlásit
monysek95
Hlavně počkejte až dohárá, pak zkuste udělat nahrávku jestli je to tak hrozný, co mám zkušenost tak lidi si umějí dost vymýšlet.
Navíc, vyje u vás doma, sousedi asi mají smolíčka, když řve dítě, tak se to taky bere ne, a pes už není věc, nehledě na to, že vás vystěhovat kvůli psovi nemůžou (dle nového zákoníka) a navíc pokud vyje jen přes den, tak to sorry sousedi.
Jiná věc je, že pokud se fenka trápí, je na místě se tím zabývat a je od tebe hezké, že se tak snažíš. Taťkovi se to snaž v klidu a po dobrým vysvětlit, že holt je to pes - ženská a navíc jí umřel kamarád. Snad to pochopí a od EO ustoupí, protože sama víš, že by to šeltičce spíš ublížilo.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 19:02
- Nahlásit
BoOoQo
zkus si schválně pořádně několikrát přečíst to, co píšeš a podívej se na to z úhlu pohledu toho psa:
Intenzitu jsem začal zvyšovat jen na základě toho, že jí ty impulsy nevadí a dovolávala se nadále smečky
Když jsem přidal impuls, tak to pro ní byl samozřejmě šok a nevěděla co se děje. - nepřijde Ti to hrozný?
navíc to nekoresponduje s tím, co jsi psal, že jsi jí s tim seznámil a že VÍ o co jde. Neví. Jen jsi jí dolámal.
myslím, že ano. Řešit psa, který trpí tím, že nebyl naučen pořádně na samotu či třeba už i separační úzkostí, elektrickým obojkem je - slušně řečeno prasárna.
Přivedla jsem si fenu z útulku, která se na mě dost silně a rychle navázala. Dala jsem si teda tu práci a ukázala jí, že se nic neděje, když odejdu, že se zase vrátím. A to i přes to, že byl s ní doma druhý pes, učila jsem jí i jeho tomu, že dokázali být doma jak spolu, tak samostatně. A když se během hárání ukázalo, že máme problém, vzala jsem si dovolenou a věnovala jí tomu, že jsem jí zase ukazovala, že to, že odejdu neznamená nic jinýho, než že se zase po čase vrátím a ona může být v klidu. Jo stálo mě to pár dní dovolený a dost uchozený nohy z toho, jak jsem furt přicházela odcházela, měnila modus toho odcházení, protože jednou to bylo o odchodu do práce - tedy se vším všudy, s oblečením atd. podruhý to bylo jako že odcházím jen tak během dne, takže zase jiný oblečení, jiný chování - např., když se jde na nákup. Jo byla to pakárna. (zas na druhou stranu jsem si tady vybudovala v okolí dost dobrý kontakty v místní kavárně,pizzerii, kam jsem chodila do azylu), ale stálo to za to. Ono to chce lépe problémům předcházet, než je řešit. I závislost se dá řešit. Tím, že psa učím samostatnosti - nejen v tom, že bude umět být doma sám, ale že vydrží kdekoliv sám. Venku u lavičky, venku před krámem, venku u autobusu, že se naučí čekat sám pod schody, když se vrátím do bytu, do auta atd.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 19:14
- Nahlásit
BoOoQo
Když jsem přidal impuls, tak to pro ní byl samozřejmě šok a nevěděla co se děje
tohle je právě to jádro pudla, když chceš obojek správně použít, tak ten pes musí ho znát, musí vědět, co to je, proč to je a hlavně!! co má dělat, aby žádnej impuls nebyl
to má mít naučeno předem než psa s tím obojkem necháš doma samotnýho
jestli je v návodu ten tvůj postup, tak by výrobce zasloužil (nechci říct radši co)
|
BoOoQo
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 19:58
- Nahlásit
Podle toho co zde píšete, tak jsem nepostupoval nejlépe s použitím obojku.
Učení samoty jsem věnoval dost času a padla na to třítýdení dovolená. Dál už jsem mohl postupovat jen za pomocí sousedky, která se bouhužel odstěhovala. Za ty čtyří měsíce než jsem přistoupil k obojku jsme se dostali na 2 hodiny.
Ještě bych jen dodal, že si jsem jistý, že při nastavení na největší intenzitu věděla o co jde, jelikož štěkat hned přestala. Jednou za čas to zkusila znova, ale vždy pouze jednou. Intervaly mezi tím, že zkusila štěknout se velice rychle prodlužovali až to přestala zkoušet úplně.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 20:06
- Nahlásit
BoOoQo
si jsem jistý, že při nastavení na největší intenzitu věděla o co jde, jelikož štěkat hned přestala. Jednou za čas to zkusila znova, ale vždy pouze jednou. Intervaly mezi tím, že zkusila štěknout se velice rychle prodlužovali až to přestala zkoušet úplně.
ach bože.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2014 20:13
- Nahlásit
při nastavení na největší intenzitu věděla o co jde, jelikož štěkat hned přestala
se nedivím, taky bych přestala...
|