| Autor |
Zpráva |
Levana
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 12:19
- Nahlásit
Dobry den mam takovy mensi problem. Mam fenku Lyru, ted mela 3 roky. Jde o to jeji chovani ke psum, chlapum a detem. Lyra je od stenete placha, vic k chlapum, deti honila, ke psum se rozbihala a chtela si hrat. Dnesek je takovy, ze detem se vyhyba, ale kdyby bezelo, mysim, ze by ho honila, ale umim ji zarazit. chlapum se vyhyba s najezenou srsi, vecer kdyz nejaky vyleze s poza rohu vybehne k nemu a skace se stekotem vedle jeho ruky (nekouse, nikdy jsem ji nevydela cenit zuby nebo vrcet. Jako by to ani neumela ) Ke spum (vetsim) se chova bojazlive, ale...vidi psa, rozbehne se k nemu, pes si lehne a vyckava (psi se k ni vetsinou chovaji submisivne, coz me mate) jakmile pes vstane, Lyra se najezi a bezi jinam. Kdyz potka fenu, cucha ji, ale zacne po chvilce..5 sekund asi, po ni stekat a skakat tak nejak divne jako to delaji hribata..nevim jak to popsat. kdyz psa vyvolavva k hrani, je stastna, ale po chvili vidim, kdyz utika pes tryskem a Lyra ho honi, podel neho jako by ho chtela chytnout za krk a je najezena a nejak u toho divne hluboce huci, ne vrci, ale huci. Precteno mam od Desenskeho knizek, od jinych autoru tez, koukam na Milana Cezara, druhym jsem hodne poradila. Ale tohle asi to tak byva proste jsem zmatena z jejiho chovani..co to vlastne je..spatnou zkusenost nikdy nemela, soc. chodila jsem denne mezi psy a lidi od malicka. Micha se tam nejistota, dominance, a lov. Ten lov mi prijde asi jako ten problem, nevim..co si myslite vy?? dekuju )
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 12:38
- Nahlásit
Levana
Micha se tam nejistota, dominance, a lov.
na tu dominanci můžeš klidně zapomenout..dle mýho je to prostě bojácný zvíře a celý to je projev nejistoty a strachu
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 12:48
- Nahlásit
Ani dominance, ani lov, je bojácná a řídí se heslem kdo zaútočí první, vyhraje. Bojácnej pes řeší podle něj nebezpečný situace jen dvěma způsobama, buď zdrhne a nebo zaútočí.
Každopádně bych jí to netolerovala.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 12:58 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Tak bohužel se není čemu divit, že jste zmatená, pokud se řídíte tím, co lze vidět od Milana nebo číst od p.Desenského.
Pes není auto ani mixér, nebude se Vám chovat podle nějakých norem, které stanoví nějaký showman, třeba ten Milan.
Asi byste měla zapomenout na pojmy jako submisivita nebo dominance a komunikovat s ni jako se zvířetem, tedy s tvorem, který neumí mluvit a nezná naši řeč. Stačí být v podstatě vyrovnaný, pro psa čitelný, důsledný a pes bude chápat, co po něm chcete. Pokud se Vám tedy nějaké její chování nelíbí či spíše nechcete, aby ho uskutečňovala, prostě ji to s klidem, jednoznačně a pro ni pochopitelně vysvětlete, tedy nejspíš nežádoucí chování přerušit, ukončit.
|
Levana
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 13:35
- Nahlásit
Dekuji za odpovedi No ja nekopiruji vzory druhych lidi, jen je dobre se zajimat a delat si vlastni usudek. Posloucha me vzdy kdyz ji to zakazu..poslusnost ji jde dobre, jen nevim kde se to u ni vzalo. je to takove cele jine. Ja jsem zapomela rict asi jeste jednu dulezitou vec, jeji maminka pochazi z beskyd a je krizenka s vlkem. Lyra jako mala se sourozenci byla nadmiru placha.tj videli z dalky cloveka a zacali jecet, ze si lidi mohli myslet buhvi co. Jinak se to tezko popisuje, lidi co ji potkavaji rikaji, ze tak mileho psa jeste nevydeli..to co dela, dela malokdy, ale tak nejak, proste divne, nez kdyz se projevuji jini psy. Me to prislo jako lov. Ale jak jsem rekla, privolat se da okamzite..ted jsem napr. dosla z venku a videli jsme kocku, Lyre jsem rekla sedni byla na metr od kocky a byla klidna a ja si kocku vzala na ruky polozila a sly jsme dal. Ja jsem nejista v tom, jestil to je nejaka forma dom. agrese, nejistota, ale kdyz jsem nad tim premyslela, pripada mi to jako lov.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 13:38
- Nahlásit
Ono se to nevylučuje. Je dost dobře možné, že většinou reaguje bázlivě, ale jakmile "cíl" utíká směrem od ní, tak se přepne do "loveckého módu". Ale to jen hádám, podle popisu těžko říct, chtělo by to vidět.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 13:48
- Nahlásit
Levana
Tak možná by to chtělo spíš se obrátit na zkušeného chovatele nebo majitele čsvlků, přece jen tihle psi mají trochu jiný projevy než běžný pes.
|
Levana
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 14:09
- Nahlásit
znam par lidi co maji sav a csv, ale prece je to trochu jine, skoda ze musim odmitnout v sobotu cr. sraz sav v Brne, musim do prace . chtela by jsem aby to videl i nekdo druhy..prave jak jsem psala ona nikdy nekousne, nikdy nekrabatila pysk ani nevrcela. Taky divne Je proste jina nastesti posloucha na slovicko. Je to fakt zlato.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2013 14:43
- Nahlásit
Tak pokud ma v sobe vlci krev, je dost mozne, ze ta plachost i jine pro psa domaciho ne zcela standarni projevy jsou zpusobeny tim. Pes ma preci jen v nekterych ohledech k tem vlkum dost daleko. Pokud dobre vzpominam, tak plachost je castym projevem u cevecek a i obecne volne zijici zvirata proste byvaji placha.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2013 13:33
- Nahlásit
Ahoj!
Myslím, že ty projevy, které jsou pro normálního pejskaře nepochopitelné, fakt pocházejí z té vlčí krve.
U tvého psa se asi mísí ta vlčí plachost s tím, co jste ji všechno naučili, resp. že jste ji socializovali. Možná ani ona sama neví, jestli si s tím psem chce hrát nebo ho zkusit lovit.
To, že si před ní psi lehají, přičítám taky tomu, co z ní cítí - tedy divoké zvíře.
Určitě bych kontaktovala chovatele čs. vlčáka. Ten bude vědět, co se jí odehrává v hlavě.
Vlci jsou velmi plaší, ve smečce mají pevnou hierarchii. Napadlo mě (kvůli těm protichůdným projevům), že ona by mezi vlky byla "beta" člen, čili takový, který se čas od času pokusí sejmout "alfa" člena a zaujmout jeho místo.
Kdyby byla "alfa" nebo "omega", tak je její místo pevně dané. Ale "beta" členové smečky se mohou v hierarchii posunout.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2014 21:28
- Nahlásit
omg .... ,,,,
|
Pes_Ben
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2014 23:05
- Nahlásit
To, že si před ní psi lehají, přičítám taky tomu, co z ní cítí - tedy divoké zvíře.
Ben si taky pred nejakym psem uz z dalky lehne,prave nevim,proc to dela,ale neni to pred nejakymi strach nahanejicimi potvorami,ale pred stejne velkymi nebo dokonce mensimi psi,nez je Ben
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 04:28
- Nahlásit
Ben si taky pred nejakym psem uz z dalky lehne,prave nevim,proc to dela,ale neni to pred nejakymi strach nahanejicimi potvorami,ale pred stejne velkymi nebo dokonce mensimi psi,nez je Ben
Komunikuje s nima.
Skutečnosti a děje si pes jaksi neumí popsat tak jako člověk, takže ani žádné člověčí vysvětlení pro to, co dělá, z jeho strany neexistuje. Pokud neexistuje, bude nejspíš poměrně dost irelevantní snažit se jej tvořit.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 08:33
- Nahlásit
lehání si před menšími nebo stejně velkými psy je jeden z uklidňujících signálů ve smyslu "koukej . jsem sice větší než ty, ale nechci toho zneužít, budeme kamarádi", je to v podatatě+ opak ježení = dělání se větším přo blížící se konfrontaci.
můj 60 kg pes to dělal i s dětma - přibatolilo se k němu cizí dítě, lehl si a nechal se sebou dělat cokoliv. rodiče většinou měli problém si potomka zase nalákat na sebe.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 08:39
- Nahlásit
Baggie
"beta" člen, čili takový, který se čas od času pokusí sejmout "alfa" člena a zaujmout jeho místo.
Doporučovala bych načíst si něco o tom, jak skutečně funguje hierarchie ve vlčí smečce. Pokud možno něco malinko modernějšího než Červenou Karkulku...
|
Pes_Ben
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 12:28
- Nahlásit
lehání si před menšími nebo stejně velkými psy je jeden z uklidňujících signálů ve smyslu "koukej . jsem sice větší než ty, ale nechci toho zneužít, budeme kamarádi", je to v podatatě+ opak ježení = dělání se větším přo blížící se konfrontaci.
můj 60 kg pes to dělal i s dětma - přibatolilo se k němu cizí dítě, lehl si a nechal se sebou dělat cokoliv. rodiče většinou měli problém si potomka zase nalákat na sebe.
Dekuju,to je dobre vedet,on ten muj pes je takovej velkej dobrak a timhle se mi to jen potvrdilo
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 12:31
- Nahlásit
Pes_Ben
Mohla by tě zajímat pěkná knížečka - Konejšivé signály od Turid Rugaas. V ní jsou právě tyhle prostředky mezipsí komunikace hezky popsané
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 13:09
- Nahlásit
Jééé! Tak ono to zas nemusí být jen to, co popisuje moll. Psi jsou různí a jejich projevy taky dost odlišné. Nedá se takhle zobecňovat.
Pak zas někdo uvidí lehajícího se pesánka, tak k němu vyšle toho svýho a ejhle lehající pesánek ho v mžiku odchlupí.
Je třeba se na věci dívat v širším ohledu či jak to nazvat.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 13:15
- Nahlásit
zas někdo uvidí lehajícího se pesánka, tak k němu vyšle toho svýho
to teda doufám, že nepošle
jasně, že jde o celkové vyjádření postoje psa - taky to může být číhačka na kořist s následkem zmiňovaného odchlupení. jenže to snad lidi dokážou přečíst ... snad.... doufám...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 13:25
- Nahlásit
moll
jenže to snad lidi dokážou přečíst ... snad.... doufám...
Já už jsem z takových iluzí vyrostla - mám plemeno, které je dokonale "čitelné", a přesto se někteří lidé bojí mého psa (který miluje každého člověka bez rozdílu), když k nim lehkým klusem s rozesmátým ksichtem a vodorovným vrtěním ocasu s ušima sklopenýma radostně jde žebrat o rohlík. Naopak fenu, která má zavřenou pusu, uhýbá pohledem a přibližuje se k očuchání ze strany si každý chce pohladit, protože "se přišla pomazlit". Běžní lidé (a bohužel i běžní pejskaři) absolutně nechápou, co chce pes říct.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 13:36
- Nahlásit
corgi
lidé (a bohužel i běžní pejskaři) absolutně nechápou, co chce pes říct.
jo - taky dost často zírám a říkám si, že některé situace už fakt není možný nepoznat a nepřečíst a nezařídit se podle toho.... a vono pořád jo. informací není nikdy dost, ale bohužel většina si myslí, že je nepotřebuje...a pak jsou následky...
|
Pes_Ben
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 13:38
- Nahlásit
Ten Ridgeback co mi Bena napad si tenkrat Bena "meril" uz z dalky,naprosto kamenej pohled a kdyz jsme se mijeli,tak se panicce (spis krave nez panicce) vytrh a Bena povrchove stisknul do boku,kdybych podruhy videl psa se stejnym kamenym pohledem,tak se mu radsi z daleka vyhnu
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 14:05
- Nahlásit
corgi
Běžní lidé (a bohužel i běžní pejskaři) absolutně nechápou, co chce pes říct.
Přesně tak, nic mě nedokáže vytočit víc, než když mi majitel dvou dobrmanů sdělí, že ten jeho pes je trouba a nepere se (jen kdyby ten můj začal), zatímco se jeho zvíře blíží ztuhlým krokem, našpicovaný, vrčící na spodní hranici slyšitelnosti a s jasnym výrazem "dej mi důvod a jsi mrtvej pes!"
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 17:16
- Nahlásit
moll
to teda doufám, že nepošle
jasně, že jde o celkové vyjádření postoje psa - taky to může být číhačka na kořist s následkem zmiňovaného odchlupení. jenže to snad lidi dokážou přečíst ... snad.... doufám...
Lidi nedokážou v v naprostý většině vyčíst vůbec nic.
Většina psů je dost nečitelných pro většinu lidí.
Navíc to může být i mnohem prozaičtější, prostě si třeba pesan fakt chce hrát, jen to prostě neumí nebo si hraje tak, že je ten druhej odchlupenej.
Nebo cokoliF jiného.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 17:50
- Nahlásit
birma
e ten jeho pes je trouba a nepere se (jen kdyby ten můj začal), zatímco se jeho zvíře blíží ztuhlým krokem, našpicovaný, vrčící na spodní hranici slyšitelnosti a s jasnym výrazem "dej mi důvod a jsi mrtvej pes!
To je naprostá a mně nepochopitelná klasika. Zautomatizovala jsem si odpověď, že můj pes hodnej není a rve se. Na to většinou tihleti lidi reagují kýženým výsledkem.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 18:58
- Nahlásit
Vero
Zautomatizovala jsem si odpověď, že můj pes hodnej není a rve se. Na to většinou tihleti lidi reagují kýženým výsledkem.
to říkám taky, však je to částečně pravda. Ale kýžený výsledek se u nás zas tak moc nedostavuje (většinou mám pocit, že jsou ještě uržení )
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 19:58
- Nahlásit
birma
to říkám taky, však je to částečně pravda
tak u nás v podstatě taky i když... asi už jen po výzvě.
většinou mám pocit, že jsou ještě uržení
oni myslím fakt jsou, nebo co, ale to je mi buřt. psa si vesměs uvážou. až na ty, co nejsou schopní ho chytit a hrajem hru, že kdo uteče, vyhraje...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 20:03
- Nahlásit
Vero
až na ty, co nejsou schopní ho chytit
a těch bývá většina u nás
naposled jsem prosila nějakýho chlapa, ať si zavolá psa a on mě sjel, že kdyby ho pes poslouchal, tak už to přece udělal
|
Pes_Ben
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 20:10
- Nahlásit
naposled jsem prosila nějakýho chlapa, ať si zavolá psa a on mě sjel, že kdyby ho pes poslouchal, tak už to přece udělal
tak co ho pousti na volno,kdyz ho neposloucha,ach jo...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2014 20:20
- Nahlásit
birma
on mě sjel, že kdyby ho pes poslouchal, tak už to přece udělal
to ve mně vzbuzuje fakt agresi.
ptám se, jestli nemají na vodítko. naštěstí u nás v okolí takových není většina.
|