| Autor |
Zpráva |
kofein
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2013 22:40
- Nahlásit
Ahojte, mám problém s naší 3 letou fenkou AUO. Když na ni někdo šlápne (spí třeba pod stolem) tak vystartuje a štípne předníma zuba, doteď se to stalo tak 5x - o čem vím. Když byla mladší tak nejdřív knučela než z ní ten někdo slez, a pak teprve štípla. Teď už nevaruje a rovnou startuje. Setkali ste se s tím už někdy a hlavně víte někdo co s tím?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2013 22:47
- Nahlásit
kofein
chtěla bych po ní, aby odpočívala na místech, kde o ní budou lidi vědět a nebudou na ni šlapat
|
kofein
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2013 22:54
- Nahlásit
hodně cestujeme a není naučená že má pelech na určitém místě bo to je prostě nereálné. Navíc je hodně kontaktní a nejradši nám leží na nohách přímo.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2013 23:20
- Nahlásit
kofein
no tak jí pořiď klec, hrajte si klecové hry, čuba se zklidní, když bude mít svojí noru, bude pro ní fajn, že s ní její pelech může všude a vy na ní nebudete šlapat
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 09:10
- Nahlásit
Na mě někdo šlápnout když spim,tak koušu taky a nebudu jen štípat bud rvát kusy masa,bo esli na mě někdo štouchne dyž se mi bé zrovna zdát že sem mědvět a mám zimní spánek budu děsně steklá
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 09:35
- Nahlásit
kofein
hele nevim..osobně bych se spíš snažila řešit aby na ní nikdo nešlapal než to,že dyž byla mladší tak nejdřív knučela než z ní ten někdo sleza pak teprve štípla. Teď už nevaruje a rovnou startuje..pokud je to tak, zjistila ,že varovat nemá cenu páč se na ní šlape dál,tak postoupila do dalšího levelu logicky.Vůbec mi to nepřijde jako něco co by se mělo řešit ,pokud bych šlápla psu na nohu a on mě kous,ještě se mu omluvim..dle mýho už je z toho prostě nervní a brání se..nešlapte na pejsky ani na zem spadlé a nebud e problém
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 10:09
- Nahlásit
kofein
Ty seš kretén
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 11:49
- Nahlásit
kofein
mám problém s naší 3 letou fenkou AUO. Když na ni někdo šlápne
Vy nemáte problém s fenkou. Vaše fenka má problém s váma.
|
kofein
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 12:18
- Nahlásit
davidkova renata
Já s tím problém nemám, ale okolí trochu jo. Taky se jí omluvím když na ni nechtěně dupnu, nicméně na nějaké větší akci nebo na chatě se špatně hlídá kam si zrovna lehne.davidkova renata
Lucie Kratochvílová
?
lamalucni
To má celoživotní...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 17:14
- Nahlásit
kofein
Nauči ji povel "místo", což znamená "pelech". Předpokládám, že ten bereš s sebou kamkoliv vždy a dáváš jí ho na klidnější místo. Přeci má nárok si odpočinout bez toho, aby po ní někdo šlapal
|
kofein
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 17:44
- Nahlásit
má svoji deku, ale i když ji dám někde bokem, tak od tama neustále cestuje za náma, nesnáší ,,vyhnanství,, povel místo samozřejmě zná...Nárok má, ale pokud je na místě, a nesmí od tama, je našponovaná jak pružina, tudíž si stejně neodpočine
|
birma
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 17:49
- Nahlásit
kofein
najdi si na youtube crate games - místo neni vyhnanství, je to úžasné místo, kde rostou dobroty, zničeho nic se tam objevují hračky a vůbec je pro psa naprosto skvělé tam být.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 18:01
- Nahlásit
kofein
no tak já nemám stejný názor jako holky.... Trochu na psa šlápnout či do něj drcnout, či já nevím co, by neměl být důvod k vystartování, natož tak kousnutí. Nenejvíš si může vrknout. Je tam riziko, že kousne třeba malé děcko, které má v jeho výšce hlavu a to by nemuselo dopadnout dobře. Já bych taková ,,výlevy" psu netolerovala. Sama taky utrpím hodně šrámů, naposled pes hodil hlavou s otevřenou hubou a rozseknul mi nos. Za takovou nešťastnou náhodu by mi ani nenapadlo na něj řvát, či ho dokonce trestat....a tu samou toleranci vyžaduju od nich. Prostě bych mu jasně dala najevo, že takhle teda ne. A pokud se bojí, že přijde k újmě tak ano...ať si leží někde v koutku
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 22:44 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
kofein
vystartuje a štípne předníma zubama....
když ji dám někde bokem, tak od tama neustále cestuje za náma, nesnáší ,,vyhnanství,.....nesmí od tama, je našponovaná jak pružina, tudíž si stejně neodpočine
Z tohohle hádám, že fenka si vlastně nikdy opravdu neodpočne. Buď nemá dost možností ventilace energie, nebo se prostě neumí uvolnit a odpočinout si, kvůli obecně vysoké hladině emocí ve smečce. A na obojím se dá pracovat a dostat jí z toho.
Místo by opravdu mělo být úžasným místem a ne vyhnanstvím, jak píše birma. Ale ne proto, že tam rostou dobroty, zničeho nic se tam objevují hračky, to může věc spíš zhoršit a psa excitovat, ale prostě proto, že místo je nejlepší a nejklidnější místo k odpočinku. A pes, který nemá zrovna nic na práci, si to tam jde užít.
Souhlasím s worickem, uvolnění psi normálně moc neřeší nějaký strkanec ve spánku. Moji psi buď při tom jen otevřou oko nebo zvednou hlavu, jestli po nich něco chci, a když vidí že ne, chrupou dál.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2013 23:08
- Nahlásit
Walda
ale prostě proto, že místo je nejlepší a nejklidnější místo k odpočinku. A pes, který nemá zrovna nic na práci, si to tam jde užít.
Jenže pes si to tam evidentně užít nechodí. Pokud je odpovelován a je našponovaný, takže je podle mě lepší, mu z pelechu udělat skvělé místo, aby tam chodil rád a sám a časem se tam naučí i odpočívat. Vzhledem k tomu, že se tak učí psi na klec a pak tam jsou schopní spát a odpočívat i v rušném prostředí závodů, tak nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat u zadavatelky.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2013 10:30
- Nahlásit
Mě ještě napadla jedna věc. Každopádně základ je, naučit fenku odpočívat na pelechu nebo v kleci a zajistit, aby ji tam nikdo nerušil. Ale pokud už se stane, že do ní někdo šťouchne, tak by vyjet neměla. Rozhodně bych ji za vyjíždění netrestala, tím se vše jenom víc vyhrotí. Mělo by to jít desenzitizovat podobně jako třeba vyjíždění u misky nebo hračky - je to pořád hlídání, jen nehlídá žádný předmět, ale vlastní tělo.
Viděla jsem pěknou knížku, kde je postup desenzitizace a protipodmiňování podrobně popsaný.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2013 13:23
- Nahlásit
birma
nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat u zadavatelky
No protože primárním problémem zadavatelky není, že pes nevydrží na pelechu, ale že když pes odpočívá, je pořád excitovanej. Proto se mi zdá zbytečný do postupu zařazovat ještě hračkovou fázi, kdy se může vyšponovat ještě víc. A pak doufat, že se jednoho dne uvolní? Proč?
Tohle bys mohla použít u klidnýho psa, kterej odpočívání zvládá, a potřebuješ ho uvést na pelech nebo do kenely.
Tady bych viděl jako daleko důležitější a přímější udržovat psa v submisivním módu a dát mu možnost postupně se uklidňovat. To bude pro něj i nejlepší odměna, pořádně si odftrkne. S tím podle mě vymizí i to ohánění se.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2013 13:36
- Nahlásit
Walda
Proto se mi zdá zbytečný do postupu zařazovat ještě hračkovou fázi, kdy se může vyšponovat ještě víc
já to asi blbě vyjádřila, nemyslela jsem hračkama přetahovadla a míčky, ale spíš různé žvýkací kosti, naplněný kong a podobně. Právě aby si pes lehnul, něco si tam žužlal a tím se uvolnil.
dát mu možnost postupně se uklidňovat. To bude pro něj i nejlepší odměna, pořádně si odftrkne. S tím podle mě vymizí i to ohánění se.
To s tebou souhlasím, jenže tohle asi zadavatelce moc nepomůže, protože jsi jí neřekl JAK a kdyby to věděla a uměla, tak asi tenhle problém neřeší.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2013 20:34 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
birma
á to asi blbě vyjádřila,....naplněný kong a podobně.
No podle mě je to dost jedno, jaký hračky to jsou. A právě kong s pamlskama považuju za pěknou blbost jak v tomhle případě tak třeba při učení odloučení, na což se často používá. Podle mě to jde úplně proti duchu toho, jak by se mělo postupovat.
tohle asi zadavatelce moc nepomůže, protože jsi jí neřekl JAK
Protože si nedovedu si představit, jak by se dala cesta přes uklidnění a stabilizaci psa popsat v krátkém odstavečku v diskusi. Když to řada lidí nepochopí z knih, videí a někdy ani přímého ukázání a navedení. Tedy pokud hledají jednu zlatou radu, podle které to psa naučí. Jediná cesta je podle mě ta, že si na to člověk postupně přijde sám a jako základní vodítko má informaci, že to funguje. Je to skladanka.
Mimochodem, nedávno jsem se někde tu snažil trochu blíž vysvětlit nácvik odloučení touhle cestou, což je to samý, tohle tady je vlastně příprava na odloučení, a tehdy zdejší odezva potvrdila, co tu píšu.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2013 20:59
- Nahlásit
Walda
No podle mě je to dost jedno, jaký hračky to jsou.
Můžeš to prosím rozvést? V čem je třeba vepřový ucho, který si pes v klidu žužlá tak excitující? Podle mě naopak uvolňuje stres a co jsem zatím měla možnost pozorovat psy, tak po tom, co si mohli něco žvejkat a žužlat většinou spokojeně usnuli, než aby šli někam lítat. Překvapivě to v tomhle směru hodně pomohlo i mýmu psovi, kterej odpočívat neuměl vůbec, tak by mě zajímalo, v čem je to tak špatně.
|
cilam
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2013 22:50
- Nahlásit
birma
V čem je třeba vepřový ucho, který si pes v klidu žužlá tak excitující?
Nehraju na jednu ani na druhou stranu, sama s radou nepřicházím, ale můžu říct, že mýho starýho psa takový vepřový ucho rozhodně vyexcitovalo k zbláznění
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2013 23:14
- Nahlásit
kofein
má svoji deku, ale i když ji dám někde bokem, tak od tama neustále cestuje za náma, nesnáší ,,vyhnanství,, povel místo samozřejmě zná...Nárok má, ale pokud je na místě, a nesmí od tama, je našponovaná jak pružina, tudíž si stejně neodpočine
Echjo, je takovej problem fene poridit skladaci hadrovou prepravku, domecek, nebo jak se tomu rika, coby pelisek? A ten tedy dat pod stul, at si do nej vleze, kdyz nejste schopni na fenu neslapat, ani ji naucit klidu mimo vas? Treba tam si odpocine, kdyz to s vama bude mit celozivotne.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2013 00:23
- Nahlásit
já si pořád moc neumím představit tu situaci, že po té feně nějak hromadně lidi šlapou nebo co... (aspon mi to tak zní, že to není jednou za půl roku). to jsou na té akci všichni vždycky tak sjetí, nebo proč je problém nešlapat na psa pod stolem? asi bych nebrala psa někam, kde po něm budou lidi šlapat... i když nejsem nijak proti ostatním úvahám, co padly.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2013 00:25
- Nahlásit
birma
Koukám, že je potřeba rozebírat detaily, ale celek nějak uniká, asi není důležitej. No dobře, odpovím. Jednak jsem nepsal o vepřovým uchu, to považuju za potravu a moc mě tím pádem nezajímá, ale psal jsem o kongu s pamlskama, protože to je dost extrém. Možná je to hračka, ale určitě to není dobrej výchovnej prostředek.
A proč ne i to ucho, v tý situaci? Protože přidělením ucha odměňuješ nežádoucí stav mysli. To je stejnej důvod, jako proč nesmíš v tý situaci psa chlácholit a vůbec mu vyjadřovat přízeň - tím ho odměňuješ, odměňuješ nežádoucí stav mysli. Musíš zůstat neutrální. Odměnit ho můžeš, až se zklidní, ne dřív.
cilam
No už jsem psal nahoře, že u klidnýho psa to použít můžeš, ze stejnýho důvodu, jako jsem odpovídal birmě, u klidnýáho psa odměňuješ žádoucí stav mysli, tak je to v pořádku.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2013 00:34
- Nahlásit
Walda
ale celek nějak uniká, asi není důležitej.
už nahoře jsem psala, že s tvou hlavní myšlenkou souhlasim, protože jsem měla za to, že chápu, co chceš říct a tohle mi nesedělo. Tudíž jsem se zajímala jen o ten detail.
psal jsem o kongu s pamlskama, protože to je dost extrém
já jsem psala o kongu vyplněném něčím, co si pes bude vylizovat hezky v klidu a v leže, nikoliv o kongu s pamlskama, se kterým bude chtít hopsat po celym bytě.
Protože přidělením ucha odměňuješ nežádoucí stav mysli. To je stejnej důvod, jako proč nesmíš v tý situaci psa chlácholit a vůbec mu vyjadřovat přízeň - tím ho odměňuješ, odměňuješ nežádoucí stav mysli. Musíš zůstat neutrální. Odměnit ho můžeš, až se zklidní, ne dřív.
Aha tak koukám, že to mám hozený prostě jinak - já bych psa učila, že místo je fajn a odměňovala pro mě žádoucí stav mysli "chci být na tomto místě" s tím, že se na oblíbeném místě klidovými činnostmi naučí vypustit a odpočívat (s tím, že já ten klid budu cíleně podporovat). Zatímco, jestli to chápu dobře, ty bys ho tam prostě nutil zůstat, dokud nevypustí a nenaučí se tam odpočívat a až odpočívajícího bys ho třeba odměnil.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2013 09:49
- Nahlásit
birma
jestli to chápu dobře,
chápeš to blbě.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2013 22:05
- Nahlásit
birma
Tudíž jsem se zajímala jen o ten detail
Aha, to jo.
co si pes bude vylizovat hezky v klidu a v leže
No pokud to bude fungovat takhle, tak by to snad šlo, ale to už se zase bavíme o psu, kterej už je v klidu, proto ho můžeme odměnit.
ty bys ho tam prostě nutil zůstat, dokud nevypustí a nenaučí se tam odpočívat a až odpočívajícího bys ho třeba odměnil.
No zhruba tak.
Ale "nutil" je třeba chápat tak, že psa přiměju překlopit se do submisivního a co nejklidnějšího módu, nejlíp tak, že na něj vůbec nesahám, jen ho tam vmanipuluju. To mi připadá jako nepřirozenější a nejefektivnější postup.
A v téhle situaci většinou v běžném myslu slova neodměňuju, abych neupozorňoval na vyjímečnost situace, je to přece pro něj normálka a klidem se odměňuje sám. Maximálně klid pochválím.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2013 14:24
- Nahlásit
Walda
Ale "nutil" je třeba chápat tak, že psa přiměju překlopit se do submisivního a co nejklidnějšího módu, nejlíp tak, že na něj vůbec nesahám, jen ho tam vmanipuluju.
rozumím, to jsem ani nemyslela, že bys ho tam dovlekl za flígr, jen jsem nenašla vhodnější termín.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2013 23:52
- Nahlásit
Pes nemá co štípat, mít to doma v jiné velikosti, tak jste už sežraní.
tak od tama neustále cestuje za náma, nesnáší ,,vyhnanství,, povel místo samozřejmě zná...Nárok má, ale pokud je na místě, a nesmí od tama, je našponovaná jak pružina, tudíž si stejně neodpočine
Když byla mladší tak nejdřív knučela než z ní ten někdo slez, a pak teprve štípla.
Z tohohle usuzuju, že fenka má jednak špatné zkušenosti - asi po ní fakt hamtáte příliš a neslyšíte, co vám "říká", a jednak tam bude nejspíš ještě další problém s přístupem k fence (nevypadá jako psychicky v pohodě), který by se měl řešit první (naživo s odborníkem).
|
kofein
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2013 18:28
- Nahlásit
Vezmu to popořadě:
WaldaSnažím se vždycky všechny upozornit že je pod stolem nebo někde kde by mohla přijít k újmě, ne každý si to vždycky uvědomí. Je hodně kontaktní, neustále se ometá někde kolem, nedejbože když jíme, i když ví že nic nedostane. Jakmile má být v klidu dál od nás, nelehne si neustále se snaží dostat k nám...Vybití energie má, chodíme běhat, na kolo, běžky a je s námi v práci, kde se jí věnuje celá parta,cvičíme shaping, klikr atd. večer padne doma za vlast a je ráda že je ráda, ale i tak jak nám neleží aspoň na jedné noze, tak je nervní...Samozřejmě má i dny odpočinku, abyste neřekli že je tak našponovaná bo se furt něco děje
lamalucniJá s ní právě nikdy neměla žádný problém, nevyjížděla na haranty, u misky, na jiné psy, až teď tohle, ono se to jednou za půl roku ztratilo ale dvakrát za sebou v poměrně krátké době, no nevím. Na knížku kouknu, díky.
birmaCelkem se mi víc zamlouvá varianta jsem tam ráda, protože mi z toho něco kápne, než musím tu být jinak nebude klid dokud neležím. Ale těžko říct co u ní zabere, umí překvapit.
FifiDeku má třeba metr od stolu, v koutě, vidí, slyší ale potřebuje TEN kontakt. Kenela se pod stůl nevejde, kontakt to nevyřeší stejně jako deka pod stolem. I přes deku na ní někdo dupne uplně v pohodě.
VeroAno všichni jsme sjetí, ožralí a zfetlí, tancujeme nahatí a semtam to holt nevyjde!
Jasně že nikdo sjetej není, s přítelem pracujeme, jezdíme často mezi Ovou, Prahou, Brnem atd., pracujeme s partou lidí, tím pádem večere a pod se často odehrávají někde v hospě nebo restauračce, jsme rádi že nám tam psa vůbec povolej. Navíc jsme hodně rozvětvená rodina takže každou chvíli nějaká oslava nebo jiná akce, přítelovo rodiče maj teď 9-ti měsíční fenku AUO, takže řáděj jak černá ruka, u našich na chatě taky nikdy nejsme v rodinném kruhu, vždy je tam aspoň jedna familie navíc, musím uznat že máme hodně rušnej život bez nějaké rutiny, takže z pejska je jen uzlíček nervů Jakmile jsme u nás doma, půl večera třeba leží v ložnici na koberci a je jí buřt co se děje, kdekoliv jinde chce být s náma...
|