| Autor |
Zpráva |
Danuli
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 19:41
- Nahlásit
Ahoj,prosím o radu.Máme doma dva měsíce ročního basseta.Je hodný,miluje děti,cizý lidi i psy.Problém je v tom,že nemá základy poslušnosti,neumí chodit na vodítku,šplhá nám do klína při jídle,lozí na sedačku,prostě neposlouchá a dělá si co chce.Stokrát mu řeknu Fuj to nesmíš,za chvíli to udělá znovu,přivolám ho Ke mě na pamlsek,tak si dlouho rozmýšlí,jestli přijít.Když chci ,aby nelezl na sedačku,okřiknu ho,schválně si lehne a dělá že neslyší,prostě mě ignoruje.Už vážně nevím jak na něj,když poslechne je pochválen i odměněn piškotkem.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 19:57
- Nahlásit
Danuli
Stokrát mu řeknu Fuj to nesmíš
No, to bude možná jádro pudla. Vzneste jasně svůj požadavek a na jeho splnění důsledně trvejte. I kdyby to mělo být za cenu toho, že bude po bytě courat za sebou vodítko, za které škubnete, pokud např. schválně si lehne a dělá že neslyší.
Nepoužívejte "Fuj" pro milion různých věcí. Má jít ze sedačky, prostě ho z ní (třeba za to vodítko) vykažte - "Dolů". Má přestat otravovat u stolu, naučte ho odložení v jeho pelechu nebo na dece atd - "Místo". A tak dále. "Fuj" už evidentně ztratilo smysl (nebo ho nikdy nemělo). Jasně dejte najevo, jaké chování vyžadujete, a to odměňte.
Tahání na vodítku v tomhle věku u tohohle plemene bude zřejmě tvrdší oříšek, ale snažte se začít úplně od začátku jako s malým štěnětem. Pokud reaguje na pamlsky (něco lepšího než piškot by nebylo?), využijte toho, dejte ráno hladovku a cvičte hezky od začátku pomaloučku chůzi u nohy (nebo aspoň netahání). Dobře to jde taky s klikrem, ale to vyžaduje jakous takous znalost zacházení s ním.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 20:14
- Nahlásit
Danuli
Stokrát mu řeknu Fuj to nesmíš,za chvíli to udělá znovu
je mnohem snazší psovi říct, co chci aby dělal, než to co nechci, aby dělal.
K tomu je hezký článek Katky Lerlové (dávám ho tenhle týden na cztko už po třetí, takže pro ostatní - netřeba rozklikávat )
a je to stejné jako s dětmi - když řekneš dítěti nezlob, tak je to příliš neurčité, neví co může a co ne, zatímco když řekneš, ať si jde kreslit, tak to pro něj bude snazší Stejně tak když psovi něco zakážeš, tak neví, co dělat místo toho a ta situace je pro něj "šedá zóna", tudíž se snáz vrátí k zakázané činnosti, než když mu řekneš, co dělat má (ale musí ten povel už znát!) - přesně jak píše corgi.
přivolám ho Ke mě na pamlsek,tak si dlouho rozmýšlí,jestli přijít.
a on ten povel zná? Učil ho někdo, co ten povel znamená? Radila bych na pamlsek nelákat, ale naučit povel a ten odměnit. Při lákání na pamlsek se může stát, že bude poslouchat jen, když ten pamlsek budeš mít v ruce a jinak nic.
|
Danuli
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 20:16
- Nahlásit
Díky za rady,to s tím vodítkem nakonec dělám,když nechce jít dolů ze sedačky,když vezmu vodítko,tak jde bez problému na místo.jasně,to Fuj nepoužívám na vše.Asi to vodítko bude lepší zapínat celodenně a odtahovat ho na něm,než pochopí,že jeho chování je nežádoucí.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 20:17
- Nahlásit
birma
Jen k tomu článku dodám, že Katku Lerlovou nutí vymýšlet různé inteligentní fígle její vlastní corgi Halt jsme taky trošinku tvrdohlavější plemeno...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 20:20
- Nahlásit
Danuli
Asi to vodítko bude lepší zapínat celodenně a odtahovat ho na něm
Jasně, stačí kratší "couračka", ať nenastane to, že stokrát neposlechne a poslechne až postoprvé, když se panička otočí a dojde pro vodítko. Ale ne odtahovat! On se musí hnout sám, tedy škubnout kýženým směrem, ale pohyb musí vykonat on - ne že s ním panička vytře podlahu
Tohle je ale řešení jen části problému, zapracujte na té důslednosti obecně. Povel vydávám pouze jednou, trvám na jeho splnění. Vyžaduji chování, pokud mi ho pes nabídne, odměním ho.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 20:22
- Nahlásit
corgi
dodám, že Katku Lerlovou nutí vymýšlet různé inteligentní fígle její vlastní corgi Halt jsme taky trošinku tvrdohlavější plemeno...
jasný já mám Katku i její články moc ráda, líbí se mi, že se stále snaží ušít psovi výcvik na míru a hodně přemýšlí co, jak a proč
Danuli
když nechce jít dolů ze sedačky,když vezmu vodítko,tak jde bez problému na místo
to úplně nechápu, jako že nechce, ty dojdeš pro vodítko, připneš ho a on pak v klidu jde?
Asi to vodítko bude lepší zapínat celodenně a odtahovat ho na něm,než pochopí,že jeho chování je nežádoucí.
zkus mu naposilovat místo, abys ho nemusela odtahovat, ale aby tam šel na povel rád a aby ho začal považovat za ideální na odpočinek doma (najdi si na netu "klecové hry" dají se aplikovat i na pelech
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 20:25
- Nahlásit
Danuli
Problém je v tom,že nemá základy poslušnosti,neumí chodit na vodítku,šplhá nám do klína při jídle,lozí na sedačku,prostě neposlouchá a dělá si co chce.
To neni problem, to je prece krasna vyzva, kor u baseta rocniho. Najdi si v blizkem okoli psi skolku/individualni vycvik, ideal se poptat po pejskarich, ktery potkavate pri venceni. Aby tebe nekdo naucil spravny postup, jak toho psa presmerovat na delani veci/aktivit spravnych, ktery po nem pozadujes, nikoliv jen hucet fujfujfuj.
|
Danuli
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 20:53
- Nahlásit
Beru si vaše rady k srdci,musí se naučit vše od začátku,pokud nebyl na to zvyklý.Teď to budu muset s výchovou dohnat já.Základní povely poslušnosti by měl umět každý pes.A ten náš to za mé pomoci snad zvládne taky
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 21:03
- Nahlásit
Danuli
Beru si vaše rady k srdci,musí se naučit vše od začátku,
Nevypadlo ti tam pismenko? "musíM"...
|
Danuli
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 21:17
- Nahlásit
No já taky musím . No vypadá to,že jsem úplný začátečník podle toho co tu píšete.Já už jsem psa měla Francouzshého buldočka a přítel Rotwíka,takže nějaké zkušenosti máme.Ale tohle plemeno mi přijde trochu jiné,co se týče výchovy.S buldočkem to bylo v pohodě,byl poslušný.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 21:21
- Nahlásit
Danuli
takže nějaké zkušenosti máme.Ale tohle plemeno mi přijde trochu jiné,co se týče výchovy
oni psi jsou v základě stejní, dokonce stejní jako lidi - dělají to, co jim něco přinese a nedělají to, co jim nic nedává. Takže když najdeš to, co ten pes chce a spojíš to s tím, co chceš ty, tak máš vyhráno Jen to u různých psů bude trvat různě dlouho a mají různou toleranci chyb.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 21:25
- Nahlásit
Danuli
S buldočkem to bylo v pohodě,byl poslušný.
Sam od sebe? Pasaak!
Ale je dobry, ze ses neurazila, kdyz ti napisu, ze musis zamakat na sobe nejdriv a pak teprve neco ucit psa. Odkud jsi?
|
Danuli
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 21:51
- Nahlásit
No sám od sebe ne,zřejmě moje zásluha,že byl poslušný je jasné,že pes je takový jaký si ho pán vychová nebo v druhém případě nevychová.Vše je v rukou majitele.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2013 22:02
- Nahlásit
Danuli
a odkud jsi? třeba bychom přišli na někoho, kdo by vám mohl s tím soužitím pomoct naživo
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 09:38
- Nahlásit
Danuli
nečtu to celý, předpokládám, že holky už všechno řekly, ale nevím tím pádem zda to tu padlo, zda to někdo zdůraznil. Máte toho psa teprve dva měsíce. To je velmi důležitá věc, je u vás dva měsíce, nemá k vám ještě třeba vybudovaný pořádný vztah, navíc nic nezná a to znamená, že nezná význam slov, která mu říkáte, to že vy řeknete ke mně! neznamená, že ten pes automaticky ví, co to znamená. Vy mu to musíte nejprve ukázat - a to nejen doma, kde začnete, protože tam je klid a pes se na vás soustředí, ale pak, až to bude umět mu to musíte ukázat i v jiných situacích, venku, v momentě, kdy tam nikdo a nic není, venku v momentě, kdy jdou kolem lidé, venku v momentě, kdy jde v dálce pes, v momentě, kdy uviděl kočku...... vždy mu to musíte nejprve ukázat, co to slovní spojení znamená, co po něm chcete /pomůžete si tím, že pes je na vodítku, abyste mu to mohli ukázat/ , pak to co mu ukážete musíte x procvičitt, aby se to pesanovi zapsalo na harddisk. Pak až to bude umět spolehlivě na vodítku, začnete procvičovat na volno , ale ve vaší blízkosti , pak trochu zvětšíte vzdálenost...... a takhle postupně naučíte spolehlivě cvik .
|
Danuli
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 09:58
- Nahlásit
No máme ho vlastně u nás doma teprve čtrnáct dnů,předtím ten měsíc a půl byl u přítelových rodičů.Takže se opět musí zadaptovat s novým prostředím.povely procvičujeme doma Ke mě a další,poslechne když se na mě soustředí,ale když vleze někde kde a něco cítí a vyčuchává,tak mě ignoruje a neslyší.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 10:06
- Nahlásit
Danuli
máme ho vlastně u nás doma teprve čtrnáct dnů
to je fakt strašně kratičce a psovi rozhodně nepřidá, když putuje z ruky do ruky!
ale když vleze někde kde a něco cítí a vyčuchává,tak mě ignoruje a neslyší.
to je přesně z důvodu, co psala PetraK
- on neví, že na ten povel má přijít i v téhle situaci. Psi hodně špatně zobecňují, takže pokud bys trénovala vždycky třeba v předklonu, tak pokud se narovnáš, musíš ho ten povel naučit znovu, protože je to pro psa nová situace a potřebuje se dozvědět, že v ní platí stejná pravidla. Pokud mu ta pravidla objasníš třeba pro 1000 situací, tak s velkou pravděpodobností už do toho zahrne a tu situaci 1001
Třeba přítel má fenku, když jí byly asi 2 nebo 3 roky, tak jsme se přestěhovali z města na vesnici. Mohli jsme být na mnohahodinové vycházce mimo civilizaci a ona vykonala potřebu pouze, pokud byla v blízkosti nějaká budova. Jako malá se učila venčit venku ve městě a nespojila si "venčím se venku a ne uvnitř", ale "venčím se venku, pokud vidím budovu"
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 10:09
- Nahlásit
Danuli
ma teprve čtrnáct dnů,předtím ten měsíc a půl byl u přítelových rodičů.Takže se opět musí zadaptovat s novým prostředím.
tak, přesně tak. Dejte mu čas - to ale pochopitelně neznamená, že se na všechno vybodnete , ale že prostě nebudete spěchat, půjdete pomalu, v pohodě a v klídku. Je to logické, že poslechne jen, když se na vás soustředí,když ho nic neruší. Cvičte jen v takových momentech - jako se štěnětem. Berte ho jako čistý nepopsaný list,začněte od úplných začátků.
aby vás vnímal i v takových situacích to prostě chvíli potrvá. Budujte vazbu /tím nemyslím rozmazlovat /, ale se psem se zaobírat, hrát si a učit ho. Pomalu postupně, nespěchat, . Fenka z útulku, kterou jsem přivedla, taky zpočátku nereagovala ani na jméno, na níc, potřebovala se usadit, zařadit, zabydlet. Když přišla byla jak rozjetá lokomotiva, řídila se heslem, urvi co můžeš. Teď už je to o něčem jiném, důvěřuje mi, vnímá mě. Dejte všemu čas, nechtějte věci hned . Půjde to. S trpělivostí a pochopením to půjde.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 10:15
- Nahlásit
PetraK
Budujte vazbu /tím nemyslím rozmazlovat
a proč tím nemyslíš rozmazlovat? Já třeba děsně ráda čoklida rozmazluju a jemu se to líbí taky třeba včera večír, hupsnul do postele, chvíli se nechal drbat na zádech a zadku a pak nahodil pozici, která jasně znamená "mámo drbej zepředu na kejtě" tak jsem ho rozmazlovala až jsem ho ouplně rozmazlila
|
Danuli
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 10:18
- Nahlásit
Snažím se postupovat tak jak tady říkáte.Snad se to časem naučíme,co můžem a co ne.
|
Danuli
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 10:24
- Nahlásit
Taky rozmazlujeme,hrajeme si,máme dvouletého syna ,náš Houmík ho strašně miluje,takže má o zábavu postaráno.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 10:38
- Nahlásit
birma
a proč tím nemyslíš rozmazlovat?
ééé blbě jsem to napsala , jasně. Měla jsem na mysli to, že to není o tom, že pes může cokoliv. Já taky rozmazluju a taky se mi to líbí- že se to líbí těm dvěma hejhulům chlupatejm o tom nepochybuju, včera jsme se usalašili všichni tři na jedný hromadě a užívali si válení a drbání - tož ale to nepovažuju za rozmazlování vlastně.
Danuli
Snad se to časem naučíme,co můžem a co ne.
určitě jo, chce to jen držet se určitých zásad, zjistit si a uvědomit si, jak pes uvažuje, že to není tak , jak svět vnímáme my lidi, že slovo pro něj je zpočátku prázdná nádoba a až my lidi tu nádobu musíme naplnit, aby pes věděl, že když se řekne třeba čekej, tak to neznamená jen čekej přede dveřmi, ale i na obrubníku před silnicí, na louce, když běží kočka, zajíc, když uvidí psa.... atd. že fuj/ne znamená, že má s něčím okamžitě přestat atd. Začleňte zcela nenápadně "poslušnostní" prvky do běžné činnosti. Až půjdete dávat pesanovi dlábes, zavolejte ho jménem, ať si zavolání a jméno spojuje s něčím příjemným (máte pak plus, když ho voláte v momentech jiných) a než dáte misku na zem, chtějte aby si sedl a misku položte jen v momentě, kdy je opravdu v klidu (zvedne-li se k ní, zvedne se i vaše ruka s miskou zpět vzhůru ) pes se tak nenápadnou cestou učí, že vy ovládáte situaci, zdroje a že se vyplatí vás vnímat, poslouchat. To stejne, než se půjde ven, zavolání, usednutí a pak teprv ven. To stejné, než se vyjde z domu - ze dveří se nevylítává, ale jde se až na pokyn paničky, takže (pomůžete si vodítkem, protože pes je pochopitelně dychtivý vyrazit), když je v klidu a podívá se na vás, pochvala a jde se.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 12:37
- Nahlásit
K tomu je hezký článek Katky Lerlové (dávám ho tenhle týden na cztko už po třetí, takže pro ostatní - netřeba rozklikávat )
Jsem se do mrtvého muže zamilovala - znalost tohoto testu by měl prokázat každý při odběru štěněte, a tuto povinnost uzákonit!
Danuli, četla jsi to a už chápeš princip výchovy a výcviku psa?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 12:43
- Nahlásit
Neumi
Jsem se do mrtvého muže zamilovala
já taky, proto ho sem furt peru Mám pocit, že vyřeší minimálně polovinu problémů
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 12:48
- Nahlásit
Danuli
na tomhle byste měli hooodně zapracovat, protože jakože je to baset a tohle je mu vlastní, jinak se dočkáš toho jako kdysi moje kámoška že pro baseta chodila za 3 hodiny s kárkou
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 12:55
- Nahlásit
birma
původně jsem se tě chtěla zeptat u nás, ale neudělám to, páč to může být přínosem pro ostatní tenhle dotaz třeba.
hele mám zavaříno v mozkovně krz přemejšlení ohledně mrtvýho muža, odpadek a Blanimůru. Pro ty kdo neví- fena, útulková, starší dáma, profibufetářka. Zasukovala jsem se. Pokud chci Blanďu odnaučit bufetění - tak výsledek mého učení by měl být, že si nebude všímat, odpadků, potravy na zemi. Jo? No a to zvládne teda i mrtvej muž. takže to tedy není chování?? Jdu správně? Pak jí to teda nelze naučit?? Což ale myslím právě není pravda, právě, páč přes to, že se učí nesbírat doma, ovládat se u žrádla, si myslím cesta vede (viz to, že už pravidelně nelomcuje s igelitovou taškou na plasty a nebrakuje - jasně, narovinu říkám, že tak jako nechám klidně otevřenej odpaďák u Ešusa a odejdu, to si s s ní ještě nelajsnu, na to nemáme natrénováno, páč su lemra)
A pak ale co naučit jako náhradu za to, co tím chováním není? .... že by třebas přišla k noze-sama od sebe? Pak se mi teda ale v prahé moc od tý nohy nedostane . Další je, že ona sama tu potravu vyhledává, není to o tom, že jí jen náhodně najde, v podstatě jede v módu bígla na stopě zajíce.
Jsem se do toho na tuty blbě zamotala, a blbě pochopila, že jo? a asi by to chtělo vlastně tu otázku asi spíš položit Katce. Vaří se mi mozkovna (nevím co se v ní vaří, ale něco jo )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 12:56
- Nahlásit
Maya
dočkáš toho jako kdysi moje kámoška že pro baseta chodila za 3 hodiny s kárkou
proč ta kárka?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 13:00
- Nahlásit
PetraK
Zasukovala jsem se. Pokud chci Blanďu odnaučit bufetění - tak výsledek mého učení by měl být, že si nebude všímat, odpadků, potravy na zemi. Jo? No a to zvládne teda i mrtvej muž. takže to tedy není chování?? Jdu správně?
Jdeš. Taky jsem na vás myslela, když jsem to četla. Tedy když jsem to četla asi potřetí, napřed jsem myslela na nás
Podle mě jí nemusíš učit chodit k tobě, můžeš učit třeba jen ten pohled na tebe, což už stejně dělá, když něco najde a odolá a nebufetí, ne? Nebo bych zkusila jí ty hnusy naučit označovat jak předměty na stopě - třeba usednutím před hnusem, ale zas aby celou procházku jenom neseděla
a asi by to chtělo vlastně tu otázku asi spíš položit Katce.
Katce určitě otázku položit můžeš taky
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2013 13:05
- Nahlásit
PetraK
proč ta kárka?
protože baset měl přesně vypočítaný síly jen na místo odkud zdrhnul, tam sebou fláknul a už ani krok, domů by nedošel, asi že ty pidinožky nebo co a ač se to nezdá, baset je pes jak kráva
|