Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pískání, kňučení - POŘÁD
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
lamalucni
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:15
- Nahlásit

Chipinek
Já se právě snažím zjistit, CO mu vadí PROČ to dělá.
Ale přesně to se ti tu právě všichni snažíme říct. Zkus to prosím přestat brát jako útok na svou osobu... A mimochodem není hodně divný, že se tu všichni do jednoho shodujeme? To se na internetových diskuzích stává tak jednou za patnáct let a svědčí to o tom, že by možná stálo za to se nad těmi komentáři zamyslet...

Nemyslím si, že svému psu dáváš málo nebo že ho nemiluješ, to rozhodně ne. Jen mu nedáváš to, co jako pes nutně potřebuje - jasně nastavené hranice a pravidla.

Chipinek
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:19
- Nahlásit

birma
Tomuto vysvětlení také rozumím.
Teď jsem tlumočila příteli, že musíme k tomu chlupáči změnit přístup. Ne, že ho ráno zavřu do klece a budu ho celej den ignorovat :-D To samozřejmě ne.
Ale pomalučku ho trošku změřovat jinak, tak jak píšeš.

Fyzicky možná dospělý je, ale psychicky je hravý stejně jak když jsme si ho v těch 2,5 měs. vzali, s tím rozdílem, že před tím řádil půl hodiny a tři hodiny spal a teď je to přesně naopak.
Nerozumím přesně, co bych si mohla odpustit?

Chipinek
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:22
- Nahlásit

ok, díky všem :-)

lamalucni
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:22
- Nahlásit

Chipinek
Ne, že ho ráno zavřu do klece a budu ho celej den ignorovat
a někdo tu snad něco takového psal, proboha???

birma
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:24
- Nahlásit

Chipinek
Nerozumím přesně, co bych si mohla odpustit?
to trestání

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 07:47
- Nahlásit

kvok

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 07:49
- Nahlásit

Já mám bohužel ze zadavatelky dotazu pocit typu - kde není rady.....

Chipinek
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 08:56
- Nahlásit

kvok
Nervák já teda fakt nejsem, rozhodně ne vůči psovi.
Co mám teda dělat, když se jednou za čas stane, že mi uteče např. za háravou fenou?Dojdu si pro něho, odvedu zpět a důrazně mu řeknu, že to nesmí. Sotva se otočím, už zase prchá za ní, volám a nic, takže znovu jdu, ale tentorkát už ho plácnu po zadku. To plácnutí je víceméně symbolický, jestli si někdo myslíte, že ho řežu jak žito, tak to fakt ne teda. A tohle je situace, která se stává málokdy, ale bohužel stane se...

Chipinek
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 08:59
- Nahlásit

ssshhhhh
Ale to není pravda, já jsem řekla, že se pokusíme ho trošičku nasměrovat jinak dle zdejších rad.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:00
- Nahlásit

Chipinek
Když ti uteče, tak můžeš potrestat maximálně sebe, žes dopustila, aby ti utekl. Trest, pokud by měl mít nějaký efekt, by musel přijít přesně v tom momentě, kdy on se rozhodl utéct. Ne o vteřinu později.
To, jak to děláš, má pro psa následující výsledek: uteču - jsem za útěk okamžitě odměněn OBROVSKOU odměnou (možností čuchnout si k háravce, pohrát si se psem) - přijde panička - následuje trest. Takže za útěk je odměněn, kdežto za tvůj příchod potrestán...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:01
- Nahlásit

Chipinek
že mi uteče např. za háravou fenou?Dojdu si pro něho, odvedu zpět a důrazně mu řeknu, že to nesmí. Sotva se otočím, už zase prchá za ní, volám a nic,
bože..hele ty určitě nejsi špatnej člověk,ale máš to prostě CELÝ špatně..odkud jsi?nepomoh a neukázal by ti to někdo naživo? nemám dojem,že bys chápala vocogo..

Chipinek
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:21
- Nahlásit

lamalucni
Já asi úplně přesně nechápu, co jsou ty přesně nastavné hranice a pravidla.
Náš pes ví, co si může dovolit a co ne, samozřejmě to na nás zkouší a aby si dupnul, tak na to jde přes to svoje pískání...to si teda aspoň myslím.
A opět nechci ho omouvat, ¨jen se ptám.. jak mu mám vysvětlit, že za tím psem fakt jít nemůže?Řeknu ne, nesmíš, pojď tady, on sice poknikává a chce jít za ním, ale jde.
Nebo že už si hrát nebudeme? Řeknu, už ne, stačí, běž na místečko a přestaň. On do mě dloube šňupákem a nosí mi hračky, ať si s ním hraju, když ho napomenu, ať přestane, tak si sedne na místo a píská.Co víc bych měla udělat?
Za psem mu dovolím jít, jedině když je procházka za tímto účelem a samozřejmě po svolení druhé strany - pánička onoho psa, pokud se jdem jenom vyčůrat, tak neexistuje, řeknu ne a jde se domů, hraji si s ním, když mám čas a náladu si hrát, pokud ho nemám, víceméně ho ignoruju, on chvíli otravuje a píská a pak si hraje sám nebo si jde lehnout.
Není to tak, že bych mu nadala a následně se s ním začala mazlit. Když se na něho zlobím, dávám mu to nějakou dobu najevo, když mi udělá radost tak to stejný.

Chipinek
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:22
- Nahlásit

davidkova renata
jsme z Brna. Asi tomu opravdu nerozumím

Chipinek
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:23
- Nahlásit

lamalucni
Jak se mám tedy prosím chovat, když se tohle stane, že uteče?

impact
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:32
- Nahlásit

Chipinek
Náš pes ví, co si může dovolit a co ne,
Neví... Kdyby to věděl, neutíkal by. Přijeď někdy na venčení do Kojetína, jestli chceš. Můžeme se o tom pobavit.

Nedovol mu utýct.. Udělej se zajímavější než to, proč chce utýct, ukaž mu, že když neuteče, bude odměněn. Měla by ses snažit předejtí tomu, aby utíkal, motivovat ho, aby nechtěl utíkat. A ne ho trestat, že utekl. protože to, že utekl, je tvoje vina, ne jeho. Nedokázalas mu ukázat, že je výhodnější, když zůstane u tebe..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:34 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Chipinek
Když se na něho zlobím, dávám mu to nějakou dobu najevo
A to je právě špatně - že mu dáváš najevo, že se na něj zlobíš, ještě i v momentě, kdy on už nic špatného nedělá.

Uvědomit si, že za to můžeš jen a pouze ty, a vymyslet, jak zajistit, aby příště neutekl. Takže dát si ho včas na vodítko, kupříkladu.

jak mu mám vysvětlit, že za tím psem fakt jít nemůže?Řeknu ne, nesmíš, pojď tady, on sice poknikává a chce jít za ním, ale jde.
Především zkus zapomenout na zákazy. "Ne, nesmíš" nic moc neřeší, místo toho mu vždycky říkej, co MÁ dělat. Takže ne "neběhej tam", ale třeba "pojď k noze" - a po splnění povelu následuje sranda. A hlavně - nauč ho, že když cokoliv chce, tak si má v klidu sednout a "zeptat se tě". A ty mu to buď dovolíš, nebo ne. To se týká žrádla, hraček, psů, i třeba u vyběhnutí z baráku je fajn mít psa naučeného, že si automaticky sedne, dveře se otevřou a pes vyběhne až na povel. No a samozřejmě páníček musí být pro psa taky zdrojem báječné zábavy, musí být zajímavý...

Hm, to je fakt na dlouho a po netu těžko řešit, protože to máš opravdu špatně úplně celý...
Pro začátek rozhodně doporučuju tu knihu "Jak trénovat nemožného psa", ta je bezvadná a myslím, že by vám hodně pomohla. A... umíš anglicky? Jestli jo, tak doporučuju skouknout tahle videa, je to taková zábavná hra, která psa naučí sebeovládání, vysvětlí mu, že to, co chce, dostan jen tehdy, když se nebude snažit si to vynutit:
http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
http://www.youtube.com/watch?v=zNAOe1djDyc

impact
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 09:35
- Nahlásit

Chipinek

->>> Nebo že už si hrát nebudeme? Řeknu, už ne, stačí, běž na místečko a přestaň. On do mě dloube šňupákem a nosí mi hračky, ať si s ním hraju, když ho napomenu, ať přestane, tak si sedne na místo a píská.

versus

->>> hraji si s ním, když mám čas a náladu si hrát, pokud ho nemám, víceméně ho ignoruju, on chvíli otravuje a píská a pak si hraje sám nebo si jde lehnout.

Tak sedne si na místo a píská a nebo si pak prostě hraje sám nebo si jde lehnout? Ty říkáš A i B zároveň.

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 12:00
- Nahlásit

Chipinek

nejsem nějaká cvičitelka psů, pejska máme jako mazlíčka, nidky ho nebudu zavírat do klece a chtít po něm, aby dvě hodiny seděl na svým místě a ani se nehnul.

nikdo tu není cvičitel psů, všichni ho máme jako mazlíčky a nikdo po nich nechce, aby seděli dvě hodiny na svém místě. Klec coby psův domeček někdo používá, někdo ne. Nicméně rozdíl, mezi klecí (hodně blbý název) a třeba domečkem, který má můj pes v předsíni jako boudičku je nulový. V obou případech se pes naučí, že to je především JEHO MÍSTEČKO. jeho výsostné území, kde odpočívá a nikdo ho neruší a rušit ani nesmí. Je to místečko, které pro něj znamená samé pozitivní věci- ať už jsou to pamlsky, hračky nebo to, že v něm cestuje na výlety a za dobrodrůžem.
každý pes je spokojený, když má svůj řád - stabilní a neměnný, kterého se může držet. Což znamená i tu základní poslušnost, která mu navíc A TO JE PODLE MĚ TO HLAVNÍ - zajišťuje i jeho bezpečnost. Pes který si může dělat lautr co chce a neposlouchá, může být dost často v ohrožení. Pokud píšeš, že pes někdy poslechne, někdy ne, musíš situace nastavit tak, aby vždy mohl jen poslechnout, nedat mu šanci neposlechnout, protože s každým neuposlechnutím se upevňuje to nežádoucí chování. Ano háravky jsou těžký, ale ne neřešitelný kalibr. Když už Ti utekl, bylo by bývalo dobré, místo toho co proběhlo, ho okamžitě odchytit, dát na vodítko a na tom vodítku - ve vzdálenosti, kdy pes ještě vnímá s ním to přivolání pocvičit. A postupem času tu vzdálenost zkracovat a posléze začít cvičit bez vodítka - opět ve vzdálenosti snesitelné pro psa. A takhle postupovat se vším, co vám nejde. OHledně pískání - také si myslím, že to je upoutávání pozornosti a pomůže opravdu jedině důsledné ignorování spolu se zavedením určitého řádu.

impact
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 12:07
- Nahlásit

PetraK
všichni ho máme jako mazlíčky a nikdo po nich nechce, aby seděli dvě hodiny na svém místě
Já jo, zrovna teď dvě hodiny. Ani se nehnuli z gauče, kdo se hnul, byl sprdnut. Ale za to mám uklizenej, odprášenej (krbovky ) a vytřenej celej barák.

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 12:17
- Nahlásit

impact

Já jo, zrovna teď dvě hodiny

tak jako jasně, ze všeho existujou výjimky

u nás teda radši Ešátor zaleze do budniku dobrovolně, jak začnu cvičit s hadrama, ví že nebude nic, jen se bude motat, tak si buď zaleze tam a nebo se jde dívat na tydlevízi /balkovný dveře /

kachna_
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 12:45
- Nahlásit

PetraK
Klec coby psův domeček někdo používá, někdo ne.
náš pes používá prostor pod gaučem
Chipinek
Co bych poradila (ne k pískání)
nemá cenu trestat, ani když ho chytíš. Asi nejlepší trest, co znám je připnout a jít bezeslova domů, ukončit procházku,
Jakmile ti jednou uteče, i když ho chytíš jakžtakž včas, nepouštěj už z vodítka, většinou zdrhne znova.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 13:00
- Nahlásit

kachna_

Asi nejlepší trest, co znám je připnout a jít bezeslova domů, ukončit procházku

Přesně. Pokud si musím fenku odchytit když neposlechne, řeším to takhle a myslím, že to má dobrý efekt. Ono, co taky jiného dělat, že.

Většinou se však snažím, aby přišla sama. Z důvodu abychom mohly pokračovat v procházce a aby mohla být pochválena.

Chipinek

Za mě - nejsem cvičitel ani odborník - když uteče za háravou fenou, svižně (aby moc neobtěžovat), ale v KLIDU ho odchytit, připnout a odejít.

Netvrdím, že jsi nějaké psycho, z mé zkušenosti však psi vycítí každý náš pocit a naše rozpoložení, někdy i lépe než mi sami. Já jsem třeba nervák a psi mě naučili, že to v sobě musím ovládnout, oprostit se od jakýchkoliv negativních emocí ne jen navenek, ale hlavně uvnitř sebe a pak ta komunikace se psem je mnohem snažší.

Kolikrát si sama pro sebe řeknu, hmmm, pes, hmmm, cyklista, hmmm to je nuda a fenka - přestože to jsou věci které ona ráda - jakoby přejala moje pocity a neběží k tomu. A vím, že pokud bych vnitřně začala stresovat, ona by to okamžitě šla prověřit.

Každý pes je jiný, každý potřebuje jiný přístup, ale klid, vyrovnanost a klidný jasný řád ocení každý.

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 13:06
- Nahlásit

kachna_

náš pes používá prostor pod gaučem

jasně, páč je to nora , a když se tak klec pesanovi přehodí třeba dekou, má z toho taky domeček. Já taky klec nemám,ale uvažuju-li o štěněti, uvažuju o tom, že bych mu tu klec pořídila. Z jednoduchýho důvodu, aby bylo možno v případě nouze v naší nepřítomnosti je oddělit, aby měl Ešus i možnost svého klidu. myslím, že by to nakonec skončilo tak, že by tam nebylo štěně, ale Ešátor, kterej by se i velmi rychle naučil, jak se tam zavřít, aby na něj mladej hajzl nemohl

Asi nejlepší trest, co znám je připnout a jít bezeslova domů, ukončit procházku,

přeéésně, páč tím se psovi sebere naprosto všechno, po čem venku prahne.

LucieS
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 19:27
- Nahlásit

Náš pes ví, co si může dovolit a co ne, samozřejmě to na nás zkouší a aby si dupnul, tak na to jde přes to svoje pískání...to si teda aspoň myslím.

A já si pořád myslím, že to pískání není žádné vynucování, ale prostě pořádná neuróza, nejspíš z nečitelné paničky a blbě nastavených trestů.
Jinak než celkovou změnou přístupu se to nezlepší a jinak než naživo s někým zkušeným to prostě nepůjde.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 19:35 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

LucieS
že to pískání není žádné vynucování, ale prostě pořádná neuróza, nejspíš z nečitelné paničky a blbě nastavených trestů.
Já bych řekla, že je to v podstatě oboje dohromady... vynucuje si, občas mu to vyjde, občas ne, z téhle nejistoty (a z nejistoty ohledně spousty dalších věcí včetně těch trestů) je v nervech - a o to víc píská. Takovej začarovanej kruh... Jinak souhlasím, že ideální by bylo řešit to naživo - bohužel v Brně nikoho rozumnýho neznám...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2013 19:51 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit

aha tak prd mi to nejde..
dej si do vyhledavače tady nahoře Psí škola Brno a vyjedou ti odkazy,tak si to pročti kdo má jakou zkušenost

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 30 Dub 2013 00:57 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Chipinek
Asi tomu opravdu nerozumím

Chyby dělá většina lidí, zvlášť s prvním psem, možná je udělali i někteří z těch, kteří ti tu nyní dobře radí...

Opravdu nejde o to, aby tvůj pes měl drsnou drezúru a byl zavírán do klece, ale o to, aby se změnou tvého přístupu víc srovnal, byl to spokojený, vyrovnaný pejsek a nebrnkal ti na nervy .
Mám pocit, že když ti někdo řekne, abys svého psa nepolidšťovala, bereš to tak, jako bys psa tím nepolidšťováním degradovala... To je ale omyl. I když jsou některé rysy u psů podobné jako u lidí, v mnohém to mají jinak, a tuhle jinakost je třeba respektovat...

Souhlasím s tím, co ti zde píše lamalucni i ostatní... Držím palce

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání