| Autor |
Zpráva |
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 19:00
- Nahlásit
Ahoj, prosím zdejší zkušené chovatele o radu. Máme křížence krysaříka, pejska, teď má 1 rok a 2 měsíce. Je to hodný a učenlivý pejsek, neuvěřitelně hravý. Je na nás hodně závislý, ale pořád tak nějak v mezích, sám doma vydrží když jsme v práci, byt nám neničí. Problém je, že prakticky pořád pokňučuje, říkáme tomu, že píská, protože to tak opravdu zní. Připadá mi, že si tím vynucuje pozornost, třeba, když si chce hrát. Pomůže akorát, když na něho opravdu hodně zařvu a vykážu ho na místo.Ale pak zas přijde a zase píská.Občas ho i zmáčknu čumák, aby nemohl otevřít tlamu, to taky pomůže...jen do doby, než ho pustím Souvisí s tím i to, že strašně regauje na zvuky v televizi, z venku atd. Nikdy na nikoho neštěká, např. když jsme venku, ale když jsme doma a já otevřu okno, tak to je katastrofa, venku se něco šuštne a už kňučí, nebo rovnou štěká jak pominutej, to stejný v televizi, jakmile uslyší zvuk připomínající psa, tak sputí. Je to docela otravný, zavírám kvůli němu okno, aby byl klid, nemůžem se dívat na pořady a filmy, kde jsou "provokativní zvuky" Doma mi furt chodí za zadkem, sednu si v kuchyni, že si zakouřím, pes si sedne přede mě a píská, dívám se na televizi, pes přijde a píská, je třeba unavený, klíží se mu oči, ale on si nelehne, stojí přede mnou, čumí a píská. Nechápu, proč to dělá, nic mu nechybí, staráme se o něj jak o děcko, má všechno, hračky, pamlsky, kvalitní stravu, venčíme pravidelně, dlouhé procházky, hrajeme si s ním, tak já už nevím. Přemýšlím, jestli třeba není v nějaké pubertě?Začíná dělat i caviky se žrádelm, nic mu nevoní, k misce jen čuchne, nebo si zobne, co druhý žrádlo vyhazuju protože je už skažený. Prosím o jakoukoli radu. Předem děkuji.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 19:18
- Nahlásit
Na pubertu to je asi pozdě.
staráme se o něj jak o děcko
v tom bude možná ten problém, co si ho trochu přestat všímat? I s tím žrádlem mi to tak přijde, pokud nemá opravdu zdravotní problém (rozbory krve a tak jestli jsou v pořádku), tak bude brouček asi trochu rozmazlený. Neznám tohle plemeno, ale mám pocit, že většina těch malinkých pejsků se tak trochu klepe jak ratlíci a pofňukávají.
Já bych pokud nebude žrát rozhodně navštívila veta a pokud budou všechny testy v pořádku, nechat vyhladovět (to si pak vezme cokoliv a rád) a méně si ho všímat (bude kňučet to je jasné, ale pokud si ho budete pokaždé když zakňučí všímat, dělat to nepřestane, vykázání na místo je fajn, ale chápu, že jak začne hned znova je to na nic, já bych zkusila ignoraci).
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 19:39
- Nahlásit
Chipinek
když na něho opravdu hodně zařvu + Občas ho i zmáčknu čumák, aby nemohl otevřít tlamu
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 19:46
- Nahlásit
Chipinek
Souhlasím s ssshhhhh. Váš pes si pískáním docela určitě vynucuje pozornost - a funguje mu to. I seřvání je totiž pozornost...
Osobně bych ho důsledně zcela ignorovala, pokud bude pískat, a naopak bych si dala záležet, abych mu pozornost věnovala jen tehdy, když je zrovna zticha. Vím, je to těžké, člověku se automaticky otočí hlava k úpěnlivému zvuku, ale opravdu to chce naprostou důslednost. Pokud si pískáním vynutí pozornost byť i jen občas, tak to bude o to horší (četla jsem přirovnání s gamblerem, kterému stačí uspokojení z malé výhry jednou za dlouhý čas k tomu, aby do automatu házel mince jednu za druhou, a i když většinou nedostane nic, tak ta vidina zřídkavé výhry ho dovede k tomu, že tam nahází celou výplatu).
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 20:04
- Nahlásit
lamalucni
To přirovnání je super
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 20:05
- Nahlásit
Chipinek
už ti tady párkrát pár lidí svoje řeklo..moc se ti to nelíbilo,ale je to bohužel tak..projdi si to znova a najdeš tam odpověd..ale asi jí nedokážeš aplikovat.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 20:09
- Nahlásit
davidkova renata
Také si myslím... Ale třeba se mýlíme
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 20:45
- Nahlásit
Chipinek
staráme se o něj jak o děcko
Přestaňte se o něj starat jak o děcko a začněte se k němu chovat jako ke psu. A tím nemyslím nějak tvrdě, řvát po něm nebo tak něco, to rozhodně ne. Ale sdělit mu, co po něm chcete - jasně, srozumitelně a důsledně. On je chudák úplně děsně vynervený z toho, že mu nedokážete dát jasná pravidla a hranice společného soužití.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2013 22:52
- Nahlásit
Tak já myslím, že tady řešíš problémy s pejskem už od jeho pořízení a vypadá to, že přístup ke psovi se nezměnil...
Myslím, že to bude chtít obětovat nějaké peníze a objednat si konzultace u někoho zkušeného naživo (a pak se tím řídit!).
|
Darina1
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 05:06
- Nahlásit
kvok
upřímně jsem se zasmála.
Chipinek
Pokud ti tady už několikrát radily co a jak tak si to opravdu skus najít, přečíst a vybrat s toho to co bys mohla použít a začít to aplikovat jak na sebe tak na pejska a ještě jedna dobra rada ono totiž když vydává ty zvuky tak není to nic příjemného a odolat třeba dlouhý čas stojí už pěknou řadu nervů proto asi vždy rezignuješ tak, že když začne nasaď si sluchadla s MP3 a ignoruj ho. Ono to opravdu bude na delší čas není to záležitost chvilky může to trvat i měsíc. Jídlo tak to je rozmazlenec a dám nechce vezmu a dám až další krmení, nevezme zase si ho vezmu a tak stále do okola až povolí a sní svojí dávku trucovat může i 2dny, ale povolí uvidíš jen ty buď určitě tvrdší než on.
S pozdravem Dája a BB.
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 17:11
- Nahlásit
Ahoj všem, díky za rady.
jak tady někdo podotknul, že řeším problémy již od jeho pořízení...tak bych to ráda uvedla na pravou míru. Když mu bylo kolem půl roku, tak ten pes absolutně nevěděl, co a kdy se po nem chce. Po radách z těchto diskusí jsme se mu začali hodně věnovat, cvičili jsme a ani ne za měsíc bylo po problémech. Ano, je rozmazlený, to nebudu zapírat, nejsem nějaká cvičitelka psů, pejska máme jako mazlíčka, nidky ho nebudu zavírat do klece a chtít po něm, aby dvě hodiny seděl na svým místě a ani se nehnul. Ale naše tolerance má svoje meze a on je moc dobře zná,ví co kdy nesmí, poslouchá pěkně, za poslední cca půl rok s ním nebyl jediný problém. Až v poslední době začal s tím nesnesitelným pískáním. Takže děkuji za rady a od teď začneme s tou ignorací.
Žrádlo je jasný, zkouší to.
A co ta přehnaná reakce na zvuky?Televize, z venku atd? To stejný např. když někde jsme a kolem jde pes, tak se může zbláznit, strašně chce jít za ním a vyvádí, kňučí a opět píská...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 17:15
- Nahlásit
Chipinek
pejska máme jako mazlíčka
to tu má asi většina lidí
aby dvě hodiny seděl na svým místě a ani se nehnul
nepřekrucuj, to ti tu nikdo neradil
poslouchá pěkně, za poslední cca půl rok s ním nebyl jediný problém
o stejný např. když někde jsme a kolem jde pes, tak se může zbláznit, strašně chce jít za ním a vyvádí, kňučí a opět píská..
tohle si dost odporuje, nemyslíš? Pes který pěkně poslouchá a vidí jiného psa, tak si na povel třeba sedne a je v klidu...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 17:44
- Nahlásit
Chipinek
nidky ho nebudu zavírat do klece
Vím, že se tomu těžko věří, ale psi jsou v kleci děsně spokojený. Ti moji vždycky závodí, kdo z nich tam bude ležet. Nebo se tam narvou oba a spí si vzájemně na hlavě. To jen člověk to vnímá jako "vězení s mřížemi". Pro psa je to jeho bezpečný pelech, nora. A navíc klec je strašně moc užitečná věc při výchově a výcviku, ale to je na delší vysvětlování...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 18:23
- Nahlásit
Chipinek
To stejný např. když někde jsme a kolem jde pes, tak se může zbláznit, strašně chce jít za ním a vyvádí, kňučí a opět píská...
To je nevychovanost.
Klec není týrání, když se používá správně. Naopak, zrovna ve tvém případě by to mohla být velmi účinná pomůcka.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 19:26
- Nahlásit
Chipinek
Mně to přijde, že ten pes má nervy v kýblu a nevyřešíš to tím, že se budeš snažit zlepšit jednotlivé problémy. Ty jsou jen zástupné.
Bude to chtít změnit celkový přístup ke psovi a pak se "samo" zlepší i to ostatní.
To na dálku přes net prostě nepůjde.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:12
- Nahlásit
ívám se na televizi, pes přijde a píská, je třeba unavený, klíží se mu oči, ale on si nelehne, stojí přede mnou, čumí a píská
, nidky ho nebudu zavírat do klece
njn..ten pes je chudák a v kleci by mu bylo 100krát líp jelikož by si konečně! odpočinul..ale je to marný je to marný je to marný..
LucieS
Mně to přijde, že ten pes má nervy v kýbl
přesně
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:16
- Nahlásit
LucieS
nevyřešíš to tím, že se budeš snažit zlepšit jednotlivé problémy. Ty jsou jen zástupné.
Bude to chtít změnit celkový přístup ke psovi a pak se "samo" zlepší i to ostatní
Přesně tak.
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:23
- Nahlásit
Birma:tohle si dost odporuje, nemyslíš? Pes který pěkně poslouchá a vidí jiného psa, tak si na povel třeba sedne a je v klidu...
Náš pes je neuvěřitelný šídlo, pořád je v pohybu, hraje si téměř nonstop, spí jedině když je hodně unavenej a to už musí být, takže si neumím představit, že by byl v klidu, tuplem když vidí psa, který on zbožňuje a bez jejichž společnosti by asi nemohl žít. Možná až trošku zestárne. Momentálně je takový, že neumí jen tak sedět a koukat a v klidu odpočívat, on buď spí nebo řádí. To ho mám násilím držet, aby byl v klidu?
Navíc, to, že chce jít za psem a hrát si nepovažuju za problém, spíš součást jeho povahy, stejně jako jsou lidé, kteří milují společnost a vyhledávají ji, tak jsou lidé, co se ostatním vyhýbají a nestojí o kontakt.
Když je na volno a nějakýho psa zmerčí, tak i přestože to s ním šije, tak ho odvolám a za psem mi neuteče a když ano, což se vzhledem k jeho věku a povaze sem tam stane, tak je za to náležitě postrestán.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:27
- Nahlásit
Chipinek
když ano, což se vzhledem k jeho věku a povaze sem tam stane, tak je za to náležitě postrestán.
He?
Víš, pokud chceš žádat radu, měla bys přijít, až ty rady budeš chtít opravdu poslouchat. Neposlouchala jsi před rokem, neposloucháš je ani teď. Zato výmluv, proč s tím nic nedělat, máš opravdu spoustu...
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:34
- Nahlásit
njn..ten pes je chudák a v kleci by mu bylo 100krát líp jelikož by si konečně! odpočinul..ale je to marný je to marný je to marný..
LucieS
Mně to přijde, že ten pes má nervy v kýbl
přesně
Proč je chudák????A proč má nervy v kýblu?????Protože ho nedrezuruju už od štěňátka?Uráží mě to, připadám si jako nějaká trýznitelka psa.
Znám opravdu hodně málo lidí, co má takhle dokonale vycvičenýho psa a bohužel fakt neznám nikoho, kdo psa zavírá do klece. Náš pes třeba nesnáší, když je sám, když může být s námi, čiší z něj maximální spokojenost a teprve potom, doma spolu se mnou a přítelem odpočívá, před tím si teda musí tři hodiny hrát a lítat, ale pak je spokojený.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:36
- Nahlásit
Chipinek
->>> http://www.youtube.com/watch?v=jVfkYZmXHAg !!!!
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:44
- Nahlásit
impact: Ano, radu jsem dostala a pokusím se jí řídit.
Dobře, budu upřímná. Neznám Vás nikoho tady, ale myslím si, že jste lidé, co se psem hodně zabívají, máte na to čas a prostor a výchovou psa žijete. Já ne - ano už to slyším - tak proč si ho pořizuješ ty krávo, moje odpověď zní - třeba proto, aby ten pes měl domov. Každej pes by měl být domov a přijde mi opravdu nemístné kritizovat lidi, co ten domov pejskovi poskytnou a snaží se mu dát to nejlepší, o což věřte nevěřte se snažím a když mi tady říkáte, jakej je ten pes chudák a má nervy v kýblu, tak je mi to akorát líto.
Já nepotřebuji ani nechci našeho psa převychovávat, krom toho pískání není NIC co by nám vadilo a co bychom považovali za problém, který potřebuje urgentně řešit. Dávám pejskovi, co je v mých silách, nepotřebuju se před nikým obhajovat ani se vymlouvat. Jenom jsem prosila o radu, kterou jsem dostala a děkuji za ni. Denně se bavím se spoustou pejskařů a takovýhle vyhraněný názory jsem ještě neslyšela. Asi proto, že mají pejska ze stejnýho důvou jako já, nejsou to žádní chovatelé, cvičitelé a jiní profesionálové v oblasti kynologie, prostě normální lidi.Amen.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:44
- Nahlásit
Chipinek
Proč je chudák????A proč má nervy v kýblu???
Opravdu věříš, že je třeba unavený, klíží se mu oči, ale on si nelehne, stojí přede mnou, čumí a píská je chování vyrovnaného spokojeného psa, ze kterého čiší maximální spokojenost???
Protože ho nedrezuruju už od štěňátka?
Znovu a potisící. Pes potřebuje jasná pravidla a hranice, jen tak je spokojený. Váš pes evidentně spokojený není, už i jen podle toho chování, co popisuješ
to, že chce jít za psem a hrát si nepovažuju za problém
Až ti ho nějaký velký pes překousne, tak to problém bude... nebyl by první ani poslední malej pes, který takhle přišel o život.
impact
přesně
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:47
- Nahlásit
Chipinek
chovatelé, cvičitelé a jiní profesionálové v oblasti kynologie
Tak takovej tu myslím není nikdo. Já teda určitě ne.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 20:58 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
Chipinek
Denně se bavím se spoustou pejskařů a takovýhle vyhraněný názory jsem ještě neslyšela.
Tak proč ti s tím problémem nepomůžou oni?
krom toho pískání není NIC co by nám vadilo
Jenže to pískání je jen projev celkové nespokojenosti, nevychovanosti a rozmazlenosti. A pokud nezapracuješ na změně přístupu ke psovi (a nezačneš se k němu chovat jako ke psovi), tak to pískání prostě a jednoduše neodstraníš, chápeš?
Neznám Vás nikoho tady, ale myslím si, že jste lidé, co se psem hodně zabívají, máte na to čas a prostor a výchovou psa žijete.
Tak proč lidi, kteří se, dle tvého názoru, profesionálně zabývají výchovou a výcvikem psů neposloucháš?
Btw. já jsem běžně od pondělí do pátku 10 hodin z domu pryč v práci, plus v neděli od 10°° do 01°° (ano, opravdu je to jedna po půlnoci) taky v práci a přesto na mě psi nepískají. A to jich mám aktuálně asi 12. Pro zábavu a proto, aby měli dobrý domov. Vyjma přivolání neumí snad žádný povel. Možná se budeš divit, ale mám i klece a berou to jako svoje pelíšky, kam chodí odpočívat. Týraný není ani jeden. U mě teda, nebavím se o minulosti...
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:08
- Nahlásit
lamalucni[b][/b]
Opravdu věříš, že je chování vyrovnaného spokojeného psa, ze kterého čiší maximální spokojenost???
Já se právě snažím zjistit, CO mu vadí PROČ to dělá.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:09
- Nahlásit
Chipinek
Začni tím, že ho přestaneš omlouvat a začneš ho normálně vychovávat. Pak z něj budeš mít poslušného psa a příjemného společníka..
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:11
- Nahlásit
Chipinek
Náš pes je neuvěřitelný šídlo, pořád je v pohybu, hraje si téměř nonstop
právě proto bys ho cíleně měla učit odpočívat, pomůže mu to se uvolnit, celkově se zklidnit. Mělo by ti to hodně pomoct i v odstranění toho jeho pískání.
To ho mám násilím držet, aby byl v klidu?
ne, stačí ho naučit, že když je v klidu, následuje odměna (hra, pamlsek, puštění ke psu) a dokud šílí, nic z toho nebude. Napřed stačí pidisekunda, postupně by se ta doba měla pomalu (!!!)
prodlužovat.
Navíc, to, že chce jít za psem a hrát si nepovažuju za problém, spíš součást jeho povahy
to samozřejmě problém není, problém je to, co on si z toho vyvodí - "šílím -> dostanu to co chci" a logicky to pak přenáší do dalších oblastí života. Pokud ho naučíš opačný postoj "jsem v klidu -> dostanu to co chci" bude to mnohem příjemnější pro vás oba
vzhledem k jeho věku
je mu rok ne? Roční pidipes je po všech stránkách dospělé zvíře podle mě.
tak je za to náležitě postrestán.
tak to by sis mohla odpustit
připadám si jako nějaká trýznitelka psa.
to nikdo netvrdí, jen s ním neumíš zacházet tak, jak on potřebuje
že jste lidé, co se psem hodně zabívají, máte na to čas a prostor a výchovou psa žijete.
asi většina z nás žije v bytě nebo domě a chodí do práce, asi nikdo tu pro svého psa nemá celý den. Ale pokud se naučíš s ním správně komunikovat a sdělovat mu jednoznačně co po něm chceš, tak na to, aby byl pes vychovaný nepotřebuješ každý den celý den.
nejsou to žádní chovatelé, cvičitelé a jiní profesionálové v oblasti kynologie, prostě normální lidi.
profesionálové jsou na celém cz-psu tuším dva a ani jeden z nich na tebe nereagoval
|
Chipinek
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:12
- Nahlásit
impact
milí pésci
Tak jak to popisuješ ty, tak tomu rozumím, díky.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2013 21:13
- Nahlásit
Chipinek
podívej se třeba po téhle knize (a netvrdím tím, že je tvůj pes nemožný, jo?)
|