Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pls poradte cviky pro zabavu :)
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 00:14
- Nahlásit

Moje starsi kokrice (10 let), ktery donedavna stacily k vyblbnuti dlouhy prochazky (pripadne brusle / kolo), a jakykoliv cviceni brala jako otravu pri ktery se neda behat (co nejrychlejs!), na stary kolena vyzaduje, abych ji bavila. Nejvic tak kolem 11 vecer, coz mi nevadi, stejne chodim spat pozde, ale musi se to tudiz odehravat doma. Tak jsem si rekla, ze vyzkousim, jestli staryho psa naucim novejm kouskum a rekla bych, ze nam to celkem jde, i kdyz cvicime strasne malo kdy. Ma ted na to mnohem vetsi trpelivost nez driv, a celkove je cim dal tim vetsi milacek. I kdyz na nakou presnost provedeni ji porad moc neuzije, precejenom je to tvrdohlavej kokr. Taky jsem zjistila, ze nektery cviky, ktery jsem se ji marne snazila naucit, kdyz ji byly tak 2 roky, a pak jsem to vzdala, najednou zazracne umi (zrejme se ji tenkrat jenom nechtelo, tak proste delala blbou a celou dobu si to, potvora pamatuje ). Naucila jsem ji zatim "sudy", "high-five", "tancuj" (otocit se dokola na zemi), "slalom" (proplejtani mezi nohama, kdyz jdu dopredu), proskocit kruhem z rukou, a ted ji ucim plazit se (to nam zatim moc nejde) a dat si v leze packu pres oci.
Jo a taky strasne rada hleda po byte dobrutky, to ji bavi nejvic, protoze pri tom muze i stopovat (teda aspon prvnich par pokusu).

Co bych ji jeste mohla naucit? A jak na to plazeni?

Kalliope
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 06:58
- Nahlásit

Klara a Bara
já teďka jednoho pejska učím povel mrtvý a druhého bych chtěla uit kulhat na povel, vím je to blbost, ale učíme na klikr, tak to zkouším právě u těchto blbostí ..

Jinak plazení...jestli cvičíč s klikrem, tak pak bych to učila na tzv. "target", ale předpokládám, že asi ne (nezmiňuješ se), tak bych zvolila klasický způsob, tedy pes leží, jemně přidržuje spodní část těla rukou u země, máš před pejskem v řadě např. 4 pamlsky, mezitím co držíš psa, tak aby se nemohl zvednout, ukazuješ na pamlsky a opakuješ povel "plaz".... možná bych ze začátku dala např. jen dva, tři a až pak to postupně prodlužovala... Každopádně to pro psa není moc přirozený pohyb, tak bych to nepřeháněla a hlavně po dobrém

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 09:27
- Nahlásit

Klara a Bara
doporučuju tuhle knížku http://knihy.abz.cz/prodej/101-psich-triku-2
Jinak my děláme, co mě teď napadá: pac, tláp (že ti tou packou tlápne dlaň na dlaň - stejnej povel, jen dáš jinak ruku), pá pá, Batynka si to upravila, no spíš po špicím zjednodušila, takže nemává, ale zvedne ohnutou tlapku (chvála bohu ne rovnou, páč to by fakt vypadalo, že hajluje).
couvej (to je v té knize zrovna pěkně popsané)
přední packy na schod
tanyny (otáčení na zadních)
most (projde mezi nohama) a z toho kuk zastaví se mezi nohama a podívá se na tebe nahoru
poklona
chůze do boku (dáš si psa k noze a spolu jdete bokem)
zvedání střídavě pravé a levé nohy

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 09:55
- Nahlásit

kachna_
páč to by fakt vypadalo, že hajluje).

u nás to tak občas bohužel vypadá

Klara a Bara

taky jí můžeš naučit "nouse touch" - kdy se dotýká nosem tvé dlaně coby terče /pak lze přenést na jiné triky/
stoupat předníma a zadníma nohama na bedýnku (naučí se tak hlavně uvědomovat si a používat cíleně zadní nohy, což psi moc nedělávají)
krom výše popsaného - třeba zajíčka - kdy pes sedí na zadních nohou a přední má pokrčené, dál povel okolo, kdy bude obcházet tebe, či předměty, přínést si misku, zavírat dveře /otvírat bych neučila /nosit nákupní tašku /košík a tak. Fantazii se meze nekladou.

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 10:47
- Nahlásit

Jee, diky vsem za odpovedi

kachna_
S klikrem necvicim, myslim, ze bych ho porad jenom hledala ;)

Mrtvy me taky napadlo, ale vzhledem k tomu, ze mela(ma) nedavno rakovinu, mi to prislo takovy trochu moc morbidni ;)

Kulhani jsem vlastne taky chtela, ale moc jsem nevedela, jak to vysvetlit.

To plazeni takhle zkusim, dik moc (jasne, ze to neni prirozeny pohyb, rozhodne nic neprehanim, neboj, delam to vsechno proto, ze ona se chce ucit, takze aby ji to bavilo je hlavni).

Kalliope
Znam par westiku, ktery hajlujou primo ukazkove ;)

Dik za typ na knizku, az vycerpam inspiraci ze zdejsich prispevku, kouknu se po ni.
Treba to zvedani pacek by ji, myslim si, mohlo jit celkem snadno - urcite vyzkousim.

PetraK
Diky. "Okolo" urcite zkusime.
Zavirat/otvirat dvere? To si nak nedokazu predstavit jak by technicky mohla udelat
Nakupni tasku by vlacela po zemi

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:03
- Nahlásit

Klara a Bara

mi to prislo takovy trochu moc morbidni ;)

chápu, tak si zvol jiný slovo-třeba hají nebo bůček (že pes leží na bůčku. My máme takovou sérii cviků -oblíbenou u dětí . Nejdřív se psa zeptám, co udělá slušně vychovaný péf, když potká člověka -a on podá tlapu. Pak se zeptám, jestli ten slušně vychovanej péf může člověkovi ukázat jak vypadá mrtvej péf - a on tedy lehne a zcepení , pak se zeptám, zda z mrtvýho psa může být veverka a pes si lehne na záda a skrčí přední nohy, pak následuje dotaz, zda se z veverky může stát zajíc a pes se posadí a panáčkuje a pak se ještě zeptám, jestli může na rozloučenou udělat pápá a on zamává. Píšu to proto, že až budete něco umět, můžete cviky řetězit, tím je to pro psa těžší, nový, zábavnější

o si nak nedokazu predstavit jak by technicky mohla udelat

Otvírat jsem naučila svého prvního psa - to už si nepamatuju jak a druhýho už jsem to radši neučila, protože to bylo velmi, velmi nepraktické. To zavírání je ale fajn, třeba dvířka od linky , pes do nich žďuchne čumákem a zavře je. Pes předtím musí umět různý dotyky čumákem.

Nakupni tasku by vlacela po ze

fšak může mít spešl tašku malou svou nějakou, ségra když viděla, jak s Ešusem blbneme, koupila mu ze srandy dětský umělohmotný nákupní košík, aby si mohl "hrát na obchod a nakupovat" tak si ho občas tak posíláme mezi sebou a on nakupuje pamlsky , pochopitelně tohle patří mezi velmi oblíbené hry, ale zase to má i svou výchovnou podtóninu, protože jeden mu tam ten pamlsek do toho košíku dá, pošle ho s tím k tomu druhýmu, on si to cestou nesmí vzít a dá mu ho až ten ke komu doputuje. Učí se tak ovládat a nesežrat všechno hned z první.

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:04
- Nahlásit

Klara a Bara
ta knížka je na uložto. Ale vzhledem ke kvalitě knížky, bych teda lobovala, pokud tě zaujme, za legalizaci jejího pořízení

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:08
- Nahlásit

PetraK
Otvírat
zeptám se Cira, jak se to učil
Klara a Bara
jo, my máme povel hlava a pes dá hlavu na zem.
A ještě ANO NE

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:21
- Nahlásit

kachna_

zeptám se Cira, jak se to uči

radši snad ani nechtěj vědět.

jo, my máme povel hlava a pes dá hlavu na zem.

my máme Žehlička - pes položi hlavu na židli, nohy atd.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:24
- Nahlásit

jooooooooooo! a to jsem zapomněla, u nás taky oblíbená hra.

čutání do malého balónku nosem.
a nebo
čutání do velkého balónu nohama, takže se se psem dá hrát fočus

birma
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:30
- Nahlásit

PetraK
jééé Ešus si to krásně užívá tady ty velký míče maj, ale je to docela darda, tak ještě zvažuju

Klara a Bara
minulý pes si uměl třeba přinést na požádání vodítko, nosit nákupy, noviny (tam je třeba počítat s nečitelnou přední stranou), deštník, točit se dokola, couvat kolem mě, slalom mezi nohama, osmičku mezi nohama (stojíš na místě a pes se proplétá do osmičky pod nohama), štěkat na povel...

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:45 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

birma

si to krásně užívá
no je dobře, že to je bez zvuku, páč u toho řve jak prorvaný Slapy

tohle je starej baskeťák, věnovala mu ho kdysi Davítkojc . Už dosloužil, páč Alu, když u nás byla náfštěvou dostala ámoka a zatrhla mu tipec, neb ho prohlodla

osmičku mezi nohama

tos ale popojížděla, viď, že vždycky povozil na zádech, ne?

birma
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 11:52
- Nahlásit

PetraK
neb ho prohlodla
přesně to by udělal Adam taky

tos ale popojížděla, viď, že vždycky povozil na zádech, ne?
mám přes 180 cm, mě hned tak nějakej pes nepovozí

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 12:07
- Nahlásit

birma

to by udělal Adam taky

to chtěl Ešus taky, ale kliknutí bylo jen za dotek čumákem, nebo nohou. jinak prt. Tak to přendal do toho řvaní

mě hned tak nějakej pes nepovozí

aha, to máš dobrý, mě sveze i józefpšík

birma
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 12:26
- Nahlásit

PetraK
mě sveze i józefpšík
zase se nemusíš tolik sklánět

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 12:41
- Nahlásit

birma

to ne, s mojí nížkou (páč psát vejškou by bylo trapný ) se dá dobře učit i plazení - v podstatě to psu neustále demonstruju v praxi, jak to asi tak má vypadat. Jsem skorem had, když jdu - ležim

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 13:20
- Nahlásit

PetraK
čutání do velkého balónu nohama
to miluje Milča.
A Dája, páč měla tendence žrát šutry, tak jsme to přetavili v to, že honila kopané kamínky
Klara a Bara
pri tom muze i stopovat
hele a co (teda asi venku ) pachový čtverce?

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 13:29
- Nahlásit

kachna_

tak jsme to přetavili v to, že honila kopané kamínky

já jsem kamínky zakázala striktně hned od malilinkata (taky mi to Brtnik nějako dobu dost kazil a na...... hm, naštvával mě tím, než jsem udělala velkej bugr :mad , páč z toho mám děsa.

to miluje Milča.

Murphy to měl taky rád a dycinky se u toho krááásně steknul, až měl krhavý oko

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 16:35
- Nahlásit

kachna_
Tak jsem si vygooglila, co je pachovy ctverec, a trochu mi unika, co je vlastne smyslem/cilem... (sorry, jsem fakt co se tyce vycviku amater ;) )
Kdyz byla mala, hraly jsme si tak, ze jsem odesla vetsinou nekam pres pole treba 200, 300m, proste dost daleko z dohledu, a ona me pak s nekym dalsim stopovala. To bysme mohly zase ozivit, akorat je blby, ze je na to potreba vic lidi.

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 17:39
- Nahlásit

Klara a Bara
trochu mi unika, co je vlastne smyslem/cilem...
cílem je dobrý základ k nácviku stopování (toho poslušnostního). Naše psy ty čtverce prostě baví samy o sobě (teda jako koho by nebavilo vyžrat všechno žrádlo na malém prostoru, že). Mě napadlo, jestli už je třeba unavená na sledování stopy v terénu, že si třeba prostě ráda začmuchá.
My to máme jako takový malý rituál.
Mája leží v odložení, čeká, vrtí celým psem a já zašlapávám pamlsky. Pak dostane povel "čtverec" a radostně ho celý vyňufá.

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2013 17:46
- Nahlásit

kachna_
Takhle to zni docela dobre, tak my to nekdy zkusime. Ale stejne mi pripadaj mi ty pamlsky trochu moc "zadarmo". ;)

Kalliope
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2013 06:54
- Nahlásit

Klara a Bara
Kulhani jsem vlastne taky chtela, ale moc jsem nevedela, jak to vysvetlit

podvlíkni pejskovi pod přední packu vodítko, nohu jemně zvedne a povzbuď ho ať jde za tebou, zezačátku stačí pidi krůček, pak třeba krůček, pak dva - tři...pět, šest .... přidala bych tomu povel a je to

kachna_
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2013 07:37
- Nahlásit

Kalliope
podvlíkni pejskovi pod přední packu vodítko,
no když já mám třeba problém (nějakej osobní, zase ) používat při cvičení vodítko jako cvičební pomůcku.
Myslíš, že by to šlo i zřetězením cviků pápá jdeme?

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2013 10:11 - Změnil/a: Klara a Bara
- Nahlásit

Kalliope
Dik, vyzkousim.

Vcera jsme zkouseli plazeni podle tvyho navodu, a myslim, ze uz to zacina chapat
Akorat teda to jemny pridrzovani u zeme obcas neni tak uplne jemny

Jeste takovej uplne praktickej dotaz - jaky gesto pouzivate na plazeni?

A jeste obecnejsi dotaz: kdyz ji ucim neco novyho, tak nez to pochopi (coz ji vetsinou par dni trva), tak to delam napred za ni ja (treba u sudu jsem ji vzdycky "nasilim" pretocila). Postupne se prestava branit a necha to se sebou udelat, pak uz staci pomoct jenom malinko, az to nakonec dela sama. Neni ta faze, kdy se brani, uplne spatne? Nemela bych ji to ucit nak jinak?

birma
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2013 10:43
- Nahlásit

Klara a Bara
Nemela bych ji to ucit nak jinak?
zkus si načíst něco o klikru - bude vás to pak obě bavit mnohem víc

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2013 11:06
- Nahlásit

Klara a Bara
Nemela bych ji to ucit nak jinak?

souhlasím s birmou, tahle forma učení není pro některýho psa moc příjemná ... viz co píšeš: Postupne se prestava branit

s klikrem to jde i bez "násilí" dopomoci a tak. Pes si na to přijde sám, líp se mu to v hlavě usadí, a hlavně si kapek zavaří mozek - u staršího pesana tenhle styl učení udržuje mozkovnu i víc v činnosti- což je velký plus (stejný , jako když staří lidé začnou studovat, nebo - viz herci, kteří bývají do vysokého věku velmi funkční, protože pořád namáhají mozek učením se nových rolí a tělo výkony na jevišti)

Kalliope
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 10:42
- Nahlásit

kachna_
určitě, proč by to nešlo Když se podaří udělat první krůček, tak je v podstatě vyhráno

Kalliope
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 10:44
- Nahlásit

Klara a Bara
jaky gesto pouzivate na plazeni?

otevřená dlaň (dlaní k zemi) a kmitáš ze strany na stranu, ne celou rukou, ale jen tou dlaní

Kalliope
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 10:46
- Nahlásit

PetraK
souhlasím s birmou, tahle forma učení není pro některýho psa moc příjemná

my to třeba máme tak, že jsme s klikrem začaly až teď, pes už má natolik zafixováno, že při nových cvicích je naváděn, že mi absolutně žádné chování nenabízí. Jasně, že tady byly pokusy začít to na jednodušších věcech (touch apod.), ale prostě u ní už mi přijde, že to prostě nejde, tak když jí učím povel "mrtvý" tak jí dám lehni a musím do ní jakoby jemně žďuchnout, aby se převalila na bok, ale čekat, až mi začne něco nabízet, tak tady sedím doteď. Prostě jsem takhle cvičila dlouhou dobu a ona už se tak snadno "přeondit" nedá mi přijde.

birma
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2013 10:53
- Nahlásit

Kalliope
a zkoušela jsi napřed hry s krabicí, při kterých se pes právě učí, že ti má chování sám nabízet?

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání