| Autor |
Zpráva |
Perníková
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 18:50 - Změnil/a: Perníková
- Nahlásit
Ahoj. Mám 1,5 roku starého anglického setra. Lovecky vedeného, v rámci možností postpuberálního výrostka slušně vychovaného, zvládajícího základní povely a spoustu kravinek okolo. Věc se má tak: přestěhovala jsem se z Phy 10 do centra, na Malou Stranu. Večerní venčení probíhá až kolem jedenácté. A tady začíná problém. Všude okolo bývá plno turistů, přiopilých puberťáků, cizinců, pobudů a tak dále... Předevčírem se mě cestou na Petřín chytila skupinka už značně opilých výrostků a ne a ne se mě i přes moje námitky pustit. Mám 40 kilo, dětský ksichtík a jsem celkově drobounká. Psík se sice postavil ke mně a bylo vidět, že mu to jako mě není po chuti, ale reakce žádná. Ten, kdo zná angličany a setry obecně sice ví, že méně konfliktního (samozřejmě s výjimkami) psa aby pohledal, ale i přes jeho přátelskou tvářičku je to stále velký pes budící především u lidí neznalých rasu respekt. Moje vize je taková, že na "nenápadný" povel (Nevrč! ) pes vycení zuby a začne tichounce vrčet. A z toho plynou moje dotazy. Tak za 1., je možné vyvolat žádoucí reakci, a nemuset se přitom bát toho, že bych v takhle mladém psovi vzbudila dominanci nebo dokonce agresivitu? Za 2., jak vůbec tohle učit? Je mi jasný základní princip, který jsem u něj používala například u štěkání (vyprovokovat reakci na podnět), to jsme zvládli během pár minut. Ovšem u tohohle to bude jinak, NIKDY, ale opravdu (a bohužel) NIKDY jsem svého psa nevyděla vycenit zuby a "vyhrnout" pysky. I když byl napaden jiným psem, kromě vrčení a poštěkávání jiná reakce nebyla. A za 3., nerada bych to učila přes agrasivitu, vyvolání "simulovaného" útoku, ale spíš hrou. Ale jak docílit toho, co nikdy nedělal? Jak mu to vysvětlit? A máte někdo Vy své psi vycvičené pro tyhle situace? Plus doplňková otázka navíc (přičemž je mi jasné, že tím rozčílím spoustu lidí)... Co lovecký pes a obrany? Dost kontroverzní téma v řadách zabívajících se myslivností. Jak to vidíte Vy? Díky moc.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 19:23
- Nahlásit
Perníková
myslím že naučit by to šlo, ale nevim jak by to u něj bylo náročný. Učila bych to podobně jako ukaž zuby, v případě učení aby na povel ukázal zuby, nevim jak to půjde s tím vrčením, těžko vznikne spojitost na agresivitu. Obrany s lovečákem, viděla sem pár lovečáku kousat, i závodit, obrany se dneska učí na kořistnický pud ne na agresivitu, nicméně když budeš dělat obrany nikdy nemáš jistotu že tě pes ochrání. Asi bych zkusila najít nějakej cvičák a hlavně schopnýho figuranta.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 19:33
- Nahlásit
Perníková
hele a když se přetahujete - vrčí u toho? Nedalo by se to využít? Vyjít z toho, jakmile zavrčí, pochválit, odměnit, samostatně pak rozvíjet -klikr principem (klikr není potřeba, pochopitelně, ale možná by Ti pomohl zachytit ten moment vrčení a pes by tak snadněji pochopil, co po něm chceš. A až by to chování nabízel sám, přidat povel Nevrč.
To cenění zubů - stejný princip- neboli přes klikr, když proti psovi (takhle zlobíváme našeho ohaře) něčím - hračkou prudce přímo proti čumáku vyrazíš, je tam malinká reakce pysků, tu podporovat až byste se propracovali k tomu, že by postupně ohrnoval víc a víc, až hodně a pak k tomu přidat povel - nejlépe Sakra, páč když řekneš Neštěkej! /a pes začne štěkat/ a přidáš SAkra! a pes začne ohrnovat pysky - může to vypadat, že psa nemáš pod kontrolou
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 19:42
- Nahlásit
Perníková
Co ho naučit na stejně nenápadný povel štěkat? To bude taky budit hrůzu a je to mnohem jednodušší.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 19:46
- Nahlásit
Biluška
Co ho naučit na stejně nenápadný povel štěkat? To bude taky budit hrůzu a je to mnohem jednodušší.
to rozhodně!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 20:03
- Nahlásit
davidkova renata
Si taky myslím. A pokud umí štěkat na povel tak přeučit to na jiný (nenápadný) povel je otázka chvilinky.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 20:15 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
Biluška
A pokud umí štěkat na povel tak přeučit to na jiný (nenápadný) povel je otázka chvilinky.
jo to jde..já mám třeba to,že jakmile jí chytnu za krk(obojku tradičně nemaje) je to signál k předvedení agresivního psa..úplně beze slov to jde
ještě bych dodala že teda vohrnout pysky a vycenit zuby a vrčet mi přijde dost složitý,třá můj pes to sám o sobě nikdy nedělá a nebyla bych si jistá úspěchem,zato zuřivý štěkání zvládá dost přesvědčivě a vypadá to efektně celkem
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 20:48
- Nahlásit
davidkova renata
Biluška
tak ale zadavatelka píše že:
Moje vize je taková, že na "nenápadný" povel (Nevrč! ) pes vycení zuby a začne tichounce vrčet
takže návrh
naučit na stejně nenápadný povel štěkat?
je asi o něčem jiným, ne? štěkat na povel už umějí, ona chce aby cenil zub a začal tiše vrčet. Jsem teda pochopila.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:10
- Nahlásit
Perníková
Moje oblibene video - dle myho tam pes reaguje na priblizujici se kameru ( jak loupe belmem) - takze naucit to jde, coby trik doma. Jestli venku, pri praktickym pouziti, netusim. A kor, kdyz mas takovyho pacifistu.
Malokterej pes - i povahou prirozeny ochranar - zacne hned vrcet nebo cenit zuby v pripade ohrozeni pana. Spis se najezi, strne a sleduje "podezrely osoby", vrceni je mnohdy jen nekolikavterinova zalezitost pred vlastnim zakrokem, kdyz predtim jeste varuje stekotem (aspon tolik my zkusenosti).
A ze svetra asi bubaka nikdy nevyrobis, muzes zkusit ty obrany, v hracim modu (znam par lovecaku, co milujou obrany, hra na korist, zadna zloba v nich u toho neni). Ale spis bych prubla ten klikr, najit neco ala kamera u rtw, co psa irituje a odklikat ten "vyraz" tvare - otazkou opet, nakolik by to bylo efektivni v realu. Tam prece jen asi ten stekot funga nejlip.
|
Perníková
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:17
- Nahlásit
najít nějakej cvičák a hlavně schopnýho figuranta
A tady většinou narážím na zásadní problém. Nevím jak teď, ale ještě před třemi roky nebrali nikde co jsem se ptala lovečáky. Teď jsem se ještě nikde nepoptávala. Prý je to nepsané pravidlo, necvičit s lovečáky obrany . Smutný ovšem je, že mi doposud nebyl nikdo schopen vysvětlit, z jakého důvodu je to přesně problém. Dle všeho kvůli "odlišné mentalitě a následné agresivitě" WTF?!. Nejsem teda v obranách vůbec zběhlá, ale jak si psala, takhle se to už dávno neučí, ne?! Přes agresi?
jakmile zavrčí, pochválit, odměnit
Takhle jsem s tim vrčením začínala. Hezky uzel, přetahovat a jakmile pesan zavrčel, tak odměna, pochvala. Problém ovšem byl, že při mém nadšeném "hurá, tááák je šikovný" pes v sice nepřestal vrčet, ale v očekávání pamlsku vyplivl aport. Tohle se stalo jednou, dvakrát, a pak mi pesa místo dummyho, kterého vyplivl cestou, když jsme cvičili aporty, přiběhl s vrčením. Pěkné, ale značně nežádoucí. Má v tom trochu čurbes...
stejně nenápadný povel štěkat
Jenom fikaně zaměnit štěkej za NEštěkej! Můj bývalí pes to vrčení uměl a jak efektivně to vypadalo, když jsem se přes celou ulici rozkřikla "Nevrč, mrcho!", načež pes otevřel mordu, sliny kanuly na chodník a zavrčel tak, že lidi koukali z oken . Jo, to byla jiná liga...
|
Perníková
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:29
- Nahlásit
chce aby cenil zub a začal tiše vrčet
Ideálně. Netvrdim, že štěkání neni efektivní, ale radši bych budila míň pozornosti. Nevím jak to přesně vysvětlit. Jenom tichá výstraha a zmizet pryč.
hned vrcet nebo cenit zuby v pripade ohrozeni pana. Spis se najezi, strne a sleduje "podezrely osoby", vrceni je mnohdy jen nekolikavterinova zalezitost pred vlastnim zakrokem
svetra asi bubaka nikdy nevyrobis
A to je přesně ono! O to se totiž ani nebudu snažit. Pač by to mělo nulovej výsledek. Po dobrym bych to nenaučila a jinak by se to ani nedalo. Půjdu na to jinak. Nebudu učit tohle "zlounský" chování ale jenom "výraz tváře", jako hru. To má tak jediný cenu. Ovšem budu mu muset nějak zpacifikovat ocas. Úplně to vidim - vrčící pes s vrahounskym pohledem si může uvrtět ocásek, že paničce vyhověl. To by zárověň asi moc respektu nebudilo.
najit neco ala kamera
Připadám si jako nemožná panička. Zkoušela jsem všechno možný - a požadovaná reakce NULA. Měla bych vědět, co na něj platí, ale já na to zaboha nemůžu přijít.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:31
- Nahlásit
Perníková
nepsané pravidlo, necvičit s lovečáky obrany
Nejsem odborník, ale vizsla je pode mě lovečák a na našem cvičáku s ní dělá páníček vše od agility až po obrany - a jde jim to!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:37
- Nahlásit
Fifi
Moje oblibene video -
přééésně, přesně tohle jsem měla na mysli. A to chce Brtnik ze srandy Ešusa naučit a jde na to nesystematicky a jen občas, takže to maj jen tak trochek, zkusím na tom zapracovat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:39
- Nahlásit
Perníková
Nevím jak to přesně vysvětlit. Jenom tichá výstraha a zmizet pryč.
já ti rozumím, ono - aspoň pro mě, ten tichej -skoro tichej pes, co vycení chrup - je přeci jen zlověstnější než štěkající. Přeci jen- spousta lidí má zafixováné - pes co štěká nekouše, ten co čumí a vohrnuje zub- ten je nebezpečnější. .
. Měla bych vědět, co na něj platí, ale já na to zaboha nemůžu přijít.
zkoušej. různý hračky, předněty, sebe, všechno, může ho nastartovat kllidně krabička od čaje, cokoliv, jde o to být připravená a kliknout (pokud klikáš??) či jinak označit, že jooooo!! to se mi líbí. a pak se od toho odrazit.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:40
- Nahlásit
corgi
s ní dělá páníček vše od agility až po obrany - a jde jim to!
jde o to, jestli taky dělá lovečinu?? Já sice nevím proč, ale třeba to tam vadí??
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:50
- Nahlásit
Perníková
Ovšem budu mu muset nějak zpacifikovat ocas. Úplně to vidim - vrčící pes s vrahounskym pohledem si může uvrtět ocásek, že paničce vyhověl.
Tak ono zase to vrteni ocasem nemusi byt primo "aahooj, sem kamos, pod si hrat" - byt je to tak lidi vnimaj. Mne vrti jedna z fen ocasem jen, pokud neco vrazdi (mys, pesek, figurant), zkratka projev emoce, ne zrovna friendly.
Připadám si jako nemožná panička. Zkoušela jsem všechno možný - a požadovaná reakce NULA. Měla bych vědět, co na něj platí, ale já na to zaboha nemůžu přijít.
Bud v klidu, ja na nic taky neprisla. Max, ze ma fena jedno drbavy mistecko na tlame, nad koutkem, pod okem, kdy nakreni jeden pysk. Ale u ni nic klikat nepotrebuju, ji se lidi boji i tak.
A i kdyz bys na neco prisla, nevim nevim, esli prave v realu by to slo pouzit.
Jenom fikaně zaměnit štěkej za NEštěkej! Můj bývalí pes to vrčení uměl a jak efektivně to vypadalo, když jsem se přes celou ulici rozkřikla "Nevrč, mrcho!",
Presne, prijde mi to jako nejschudnejsi reseni. Povel si muzes vymyslet jakejkoliv, co bude optimalni. Pes te neochrani, staci si k tomu pridat i svoji intonaci vyhruznou, treba "Stujte! nebo Nesmiiis!" a pes spusti..
|
Perníková
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:52 - Změnil/a: Perníková
- Nahlásit
Ten rotvík je D-O-K-O-N-A-L-Ý! To je přesně to, čeho bych chtěla v konečné fázi dosáhnout. Přes hru.
Mimochodem, našla jsem tohle: http://www.zlatylovec.cz/lovecky-vycvik/principy-v ycviku/ostatni-texty/lovecky-pes-a-obrana/
Ten článek se týká zlaťáků. Myslím si, že autor má z části pravdu. Pes by měl dělat to, na co je vyšlechtěn. Ale není to jediná cesta, zvlášť pokud se mu to dá plně nahradit něčím pro něj stejně záživným.
Kamarádka, co jí patří tenhle profil má taky setra, ročního ira. Má zdravotní problémy a vypadá to, že bude dlouhou dobu o berlích, takže začala učit rádoby "asistenci". Jenom takový hloupůstky, začínají na tom nejhrubším, kontakt a namotivování psa. Ale postupně se to snad podaří. Myslim, že jí jde spíš o obecný vychování, o plně vychovanýho, ne jen vycvičenýho psa. Je to ještě puberťák, takže to zkouší... Vede ho poměrně nekompromisní rukou, ne tvrdě, ale pes ví. Měl být na myslivnost, ale teď vzhledem k těm problémům nebude. A nemyslím si, že by nějak "trpěl" tím, že nepozná "lov". Jenom se bude usměrňovat jiným směrem. Byla z toho docela špatná, že se pes nebude věnovat tomu, čemu by měl... Ale jeho to baví, myslim, že je na něm krásně vidět, že i přes to, jakej je to puboš, se snaží v první řadě vyhovět paničce. A o tom to je. Že holt nebude "ve svym", to je vedlejší, i když se to nezdá. Myslim, že tihle psi byli v první řadě šlechtěni na pomoc člověku, ať už v lese a na poli, nebo jinak. Prostě být nápomocni, jenom tu ochotu umět přesměrovat.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 21:57
- Nahlásit
Perníková
já se psem obrany dělala,ale když šlo do tuhýho,tak jsem je stejně nevyužila a kupodivu pes byl v klidu.
napadl mě feťák,ale naštěstí to dopadlo dobře. obávám se, že by na povel nekousl,bylo by mu divný,že nemá rukáv
na ruku v tričku nebyl zvyklej a ohrnovat pysky neumí,štěkat na povel jo,ale to není pro magory stejně odstrašující když ti pes blafne.
mám staforda, stejně se magoři ožralí nebojej.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:03
- Nahlásit
Perníková
a na Zelníčkovu školu zapomeŇ, najdi si na netu o něm nějaký refence a zjistíš, že nic moc............ (((((spíš nic,než moc
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:12
- Nahlásit
Perníková
Mimochodem, našla jsem tohle: http://www.zlatylovec.cz/lovecky-vycvik/principy-v ycviku/ostatni-texty/lovecky-pes-a-obrana/
Kdyz tam je prave ta velka chyba autora, ze vnima obrany jako nejakou agresivitu a blabla. Naopak, vetsina psu si jede obrany coby koristnickou hru, stejne jako kdyz pri coursingu lovi strapec, hrajes si s nim doma s peskem.. A znam prave par lovecaku, ktery milujou aportovani a hra s rukavem je proste jen dalsi lov koristi, sranda a legrace, pretahovani, absolutne propojena se spolupraci s clovekem, laskavym pristupem. Zadna agresivita vuci cloveku, jako takovymu. Figurant polozi rukav a pomazli se se psem. Spravnou hrou s figurantem z lovecaka rozhodne nedelas nejakou bestii, a kdyz ho to bavi, tak proc ne (psa mysleno).
žanda
obávám se, že by na povel nekousl,bylo by mu divný,že nemá rukáv
A to je prave ono, ze i pes s obranama muze byt v realu "matlak", protoze lidi miluje a pana neochrani. A pak jsou psiska, ktery nic ucit nemusis a postavi se pred tebe a proste vis, ze by za tebe "zivot polozili" - a muze to bejt pidi vorisek, pes bez vycviku, zkratka pan pes.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:13
- Nahlásit
Fifi
Max, ze ma fena jedno drbavy mistecko na tlame, nad koutkem, pod okem, kdy nakreni jeden pysk
AJOOOOOOOOOO!! tam když zašmrdláš, dělaj Billyho Idola!!! to by šloooooo!
Perníková
Ten rotvík je D-O-K-O-N-A-L-Ý!
že jo?? my na tom taky pracujem. dlouhodobě ovšem furt to flákáme
A nemyslím si, že by nějak "trpěl" tím, že nepozná "lov". Jenom se bude usměrňovat jiným směrem.
ne , netrpí. Mám vižlu, jsme pořád venku, částečně jakoby dělá to co má v krvi /vystavování, hledání, aport - ten ne se zvěří/, ale rozhodně neumírá z toho, že nenosí na honech bažanty, dá se to nasměrovat jinam. Já jsem tohle cvičila proto, aby byl plně ovladatelný, což k tomu opravdu pomůže.
Ale jeho to baví, myslim, že je na něm krásně vidět, že i přes to, jakej je to puboš, se snaží v první řadě vyhovět paničce.
tak. oni jsou krom lovu vyšlechtěni k tomu, aby pracovali s pánem. A když se jim ta náplň dá, jsou rádi.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:14
- Nahlásit
Perníková
jo a žanda má pravdu, na Zelníčka zapomeň, dotloukl by ti psa
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:24
- Nahlásit
Fifi
upřímně já se bála to se stafíkem zkoušet,aby se mi to nevymklo z ruky náhodou......myslím,že kdyby cítil můj strach a já histericky ječela, že by do toho šel...............ale kdoví,jak by to dopadlo potom....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:27
- Nahlásit
žanda
hele já jsem před několika lety byla v situaci, kdy si na mě dovolovali 4 vožralí rusáci v devět večer. První co mě napadlo rozštěkat psa, pak jsem si představila, že ty hovada blbý ho kopnou či něco horšího a představa, že pes po napadení pitem, řeší krom psů ještě nějaký výstřelky vůči chlapům jsem radši zařvala vpřed! a utekli jsme.
|
Perníková
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:31
- Nahlásit
Klikám. Budu dál zkoušet. Co myslíte, mám klikat i za to jemňounké kníkání, nebo čekat a až za takové to drsnější vrčení? Nejsem si jistá, jestli když naklikám zpočátku takové to jemné, hravé, jestli pes pochopí, že je žádoucí ten "druhý zvuk" . Bože, to jsou problémy!
Na mistra Zelníčka jsem ani nepomyslela, jen na mě vyskočil tenhle odkaz a přišel mi, svým podivným způsobem "zajímavý, nebo spíš k věci. Zelníček je kapitola sama pro sebe.
A i kdyby ne, já bych nikdy nesvěřila psa někomu cizímu bez mého dozoru. Ani za nic. Proč taky?
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:32
- Nahlásit
PetraK
jj,tak nějak...............já se ptala policajtů,co by se stalo,kdyby ho pes pokousal, i když na mě útočil...........bylo mi řečeno že bych to odnesla já..............nejen,že jsem si říkala, že magor psa kopna, bodne, kdoví co ještě.............někdy kdo uteče vyhraje..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:40
- Nahlásit
žanda
bylo mi řečeno že bych to odnesla já..............nejen,že jsem si říkala, že magor psa kopna, bodne, kdoví co ještě.............někdy kdo uteče vyhraje.. ,
přesně. krom toho, že se člověk bojí, aby to neodnesl pes /to bodnutí mě přesně napadlo taky/ tak aby se ještě bál, že kdyby ho pes bránil, je on v průšvihu. Ovšem mít u sebe třebas RTW který by do toho šel a uměl by, tak bez ohledu na následky pro mě, bych mu klidně dala volnou ruku, ať je sejme šmejdy.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2013 22:42
- Nahlásit
PetraK
to jsem si říkala taky, pokud mu nedejbože kraken natrhne pr.....,odcházím a dobře mu tak magorovi sfetovanýmu.....to mi ten poliš řekl taky
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2013 02:24
- Nahlásit
Perníková
moje šeltie se cení, když chce pamlsek. Sedí, čeká až dostane a jak se těší, tak ohrnuje pysky jako nějakej vetřelec.
S tim vrčením nevím, já bych řekla, že to psovi musí bejt trochu vrozený
|
moll
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2013 06:52
- Nahlásit
a co naučit psa stavět se na povel mezi paničku a agresora? ono tiché vytlačování z vlastního území taky není na škodu...a panička by mezitím mohla útočníkovi vysvětlovat, že dokud pes neštěká, tak je ještě čas zmizet..že štěkne až těsně před útokem...
|